Fairphone-oordopjes moeten twee keer zo lang meegaan door langzaam laden

Fairphone heeft zijn eerste bluetooth-oordopjes gepresenteerd. De True Wireless Earbuds kosten 100 euro. Ze moeten twee keer langer meegaan dan vergelijkbare producten, doordat Fairphone het laadproces heeft aangepast.

Fairphone heeft de laadsnelheid van de oordopjes en de case aangepast, om zo een langere levensduur te bewerkstelligen, zegt een woordvoerder van de fabrikant tegen Tweakers. "Hoe lang ze precies meegaan, hangt enorm af van hoe vaak je ze gebruikt en oplaadt natuurlijk. Wij schatten in dat ze meer dan twee keer zo lang moeten meegaan."

De oordopjes hebben geen verwisselbare accu, zoals de Fairphone-telefoons. "In de toekomst zullen we kijken naar mogelijkheden rond repareerbaarheid", aldus de woordvoerder. Bluetooth-oordopjes zijn moeilijk of niet te repareren, waardoor gebruikers ze vaak weggooien als de ingebouwde accu's niet genoeg capaciteit meer hebben. Dat gebeurt vaak na een paar jaar.

De True Wireless Earbuds van Fairphone zijn gemaakt met 'eerlijkere' en gerecyclede materialen, zo laat de fabrikant weten. De oortjes beschikken over actieve ruisonderdrukking en waterbestendigheid. Verder specificaties zijn niet bekend. De oordopjes komen uit voor 100 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-09-2021 • 12:30

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
18
3
0
24
Wijzig sortering
Deze oordopjes voldoen waarschijnlijk aan heel veel "goede" eisen. Maar Fairphone doet zijn reputatie geen eer aan door pas achteraf naar de repareerbaarheid te kijken.
Hier is vooraf wel naar gekeken, maar was nu nog niet te realiseren... Ze hadden de keuze om een product op de markt te brengen dat twee keer zo lang meegaat of geen product op de markt brengen.

Ze blijven wel onderzoeken of ze in de toekomst repareerbaarheid voor elkaar kunnen in krijgen in draadloze oordopjes, maar dat zal niet meer gaan voor dit product.
Er zijn al airbuds met verwisselbare batterijen. Bijvoorbeeld die van Pq.
Sony WF-1000XM3's zijn ook relatief gemakkelijk te vervangen. Helaas niet officieel ondersteund door Sony.
https://www.dejibattery.c...0xm3-headset-battery.html

Ook de budget QCY's zijn vrij eenvoudig open te maken en zit ook een knoopcel in. (https://www.qcy.com/) in elk geval de T1C die heb ik zelf een keer gerepareerd.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 30 september 2021 20:05]

ik vind het wel vreemd dat er nu al 2 mogelijkheden langskomen die uitstekend bruikbaar zijn, maar Fairphone heeft dit als onmogelijk bestempeld. Hier dien ze hun naar toch echt geen eer mee aan.

Toch netjes van Sony, jammer dat het niet officieel ondersteund wordt, maar dit ziet er veelbelovend uit!
Dat is handig om te weten voor de WF-1000XM3! En tegen te tijd dat ze vervangen moeten worden is de 2 jaar garantie waarschijnlijk ook al wel verlopen.
Dit is wel een mooi concept. Dank voor de link. Volgens de reviews werkt het ook nog eens best goed en is de prijs kwaliteit ook in orde. Wel uitsluitend verzending vanuit China.

Voor de achterban van FairPhone is dit denk geen alternatief. Een Chinees bedrijf dat geen enkel woord besteed aan Fair Trade en andere impact.
https://cdn.shopify.com/s.../20210414154830_1600x.jpg
Mooie Photoshop, benieuwd of ze dat model wel eens kennen :9
Interessant dat het dankzij supermagnetisme niet uit je oren valt.
Goed om te weten dat mijn oren van metaal zijn.
You worth it have :')

(zie foto)

[Reactie gewijzigd door JDx op 30 september 2021 14:27]

Je moet ook eerst je 5G injectie van Bill Gates hebben!
Die heb ik reeds. En werkt goed tegen 5G. Want al staat er 5G op mijn telefoon, internet is even snel als 4G :)
Ze klemmen door het hoofd heen :+
Dat ziet er inderdaad niet uit. Dat model mag er wel zijn though ;)
Had ik nog niet gezien, dank. Dit klinkt in ieder geval als een betere oplossing.
Goed idee en een redelijke prijs ook.

De ontwikkelingen volgen elkaar echter snel op en tegenwoordig zijn de earbuds met BT5.2 nog energiezuiniger en hebben de meeste ook ANC aan boord.
Dat de batterijen na een paar jaar op zijn is voor mij dus geen probleem aangezien ik toch steeds de nieuwste generatie koop.
Oh wow, veel dank voor deze tip. Ik had die nog nooit gezien en ik vind ze mega-interessant :)
Ze hadden een herstart nodig voor hun campagne op Kickstarter, en de reacties zijn nogal variërend: https://www.kickstarter.c...scovery&term=pq%20earbuds

Oh, and BTW: de Jonny Z, die nogal wat vragen beantwoordt in de comments, blijkt (toevallig?) ook nog 'ns een unpacking video op Youtube te hebben geplaatst (waar maar liefst 148 viewers naar hebben gekeken sinds 3 september 2021): https://youtu.be/TGtwAghZRrY

Bepaal zelf maar of er een geurtje aan deze buds zit
Bij een model van Sony valt de batterij wel te vervangen. Officieel geen 'feature' maar het toont wel dat het niet helemaal onmogelijk is: https://www.reddit.com/r/..._a_replaceable_coin_cell/
https://www.dejibattery.c...0xm3-headset-battery.html
Dit was één van de redenen waarom ik voor die oordopjes ooit heb gekozen.
Maar je oordopjes wegmieteren omdat ze niet eens tegen een beetje zweet kunnen zoals deze ip-ratingloze van Sony is helemaal niet duurzaam.

Dus dan maar wel waterdicht en geen vervangbare batterij. Gaan ze in ieder geval langer mee.
En zodra ze een nieuw product ontwikkelen dat wel repareerbaar is kunnen al deze oortjes het vuil in.
Dat dus, doe het goed of doe het niet - hiermee gooien ze wat bij betreft hun reputatie te grabbel!

De onzin redenen die ze opgeven om de 3.5 mm aansluiting te verwijderen zijn in mijn ogen al helemaal onzin:
- telefoon zou er te groot van worden; de Fairphone 4 is al groter dan de 3 en de accu laten ze wel met 28% toenemen
- er zou stof in komen; volgens mij is dat bij de USB aansluiting en speakers een veel groter probleem en bovendien maak je die toch ook verwisselbaar?
En daarom heb ik een Shure Aonic 4. Naast de goede geluidskwaliteit hoef ik me geen zorgen te maken over batterijen of kabelbreuken. Als de kabel stuk gaat kan ik er gewoon een nieuwe aan hangen.

Als bonus heeft de Shure ook een True Wireless adapter beschikbaar om er een true wireless setje van te maken. Als daarvan de batterij stuk gaat kan je de "earpiece" gewoon loshalen. Stuk duurzamer en iets wat fairphone natuurlijk ook had kunnen doen.
Vreemde vergelijking. Je vergelijk een wireless setje met een bedraad, dat bovendien bijna 3 x zo duur is.
Wat betreft de Wireless adapter, die heeft Shure ondertussen stop gezet.
Ben het helemaal met je eens en @Invictus66 mist het punt.

Shure heeft, los van de prijs die nu eenmaal hoort bij high end producten, een modulaire opzet met de mmcx aansluiting waarbij kabels te vervangen zijn en je bekabelde sets draadloos kan maken en andersom.

Fiio heeft hier meerdere oplossingen voor

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 30 september 2021 15:03]

Als je je oordopjes ANC meegeeft in plaats van acoustische isolatie ga je bij voorbaat voor dopjes die veel vaker opgeladen moeten worden.

Dit is voor mijn gevoel niet consistent met de bedrijfsfilosofie. Jammer wel want ik gun het ze van harte.
Het is vanuit dat oogpunt ook 'beter' om een dumbphone te gebruiken, die gaan ook langer mee dan smartphones. Maar de consument wil nu eenmaal geavanceerdere producten. Ik denk dat de mogelijkheid van ANC wel op het lijstje staat van 'nice to have' of 'must have' als het gaat om eigenschappen van oordopjes. Je kunt 't ook uitschakelen als je dat prettiger vindt.
Ja of helemaal geen phone 8)7 dan kan je tegen fabrikanten van EV's ook gaan zeggen dat ze beter fietsen kunnen gaan maken.

Duurzame ontwikkeling gaat nu juist over bestande producten innoveren en ze daarmee een duurzamer karakter geven. In mijn optiek hadden ze hier een kans gehad om oordopjes zoals Shure te ontwikkelen die modulair zijn en daardoor duurzaam en waarbij je zelf kan kiezen of ze stroom verbruiken en zo ja in welke mate dan en alternatieve promoten die stroomverbruik overbodig maken.

Ik heb dopjes van Shure die ik zowel bekabeld als draadloos kan gebruiken en waarbij de isolatie zo goed is dat de ANC van mijn Bose alleen nog van meerwaarde is in het vliegtuig.
Welk type Shure? Want die kosten wel meer dan 100e lijkt me?

Zou de ANC overigens niet gewoon uit te schakelen zijn, dan is dat 'probleem' ook opgelost.
Nou Shure heeft de 252se volgens mij vanaf 125 of zo? Maar het punt is niet de prijs want heel ander segment maar het principe.

In mijn beleving verbruikt ANC uit meer dan helemaal geen ANC aan boord. Maar kan me vergissen
De prijs is natuurlijk wel belangrijk. Modulair gaat vaak hand in hand met een hogere kostprijs en mindere performance. Er moet immers altijd ergens een compromis gesloten worden ga.
Als je sporadisch iets qua geluidsbewerking of video-editing doet in cafés of trein dan is ANC een absolute must.... al moet ik zeggen, de meeste ANC doppen/headphones zijn zo erg gebass-boost, dat je er weer geen neutrale mix uitkrijgt. Wat is het meest neutral ANC device tegenwoordig?

[Reactie gewijzigd door Rutger Muller op 1 oktober 2021 03:44]

"In de toekomst zullen we kijken naar mogelijkheden rond repareerbaarheid"
Wauw, en dat noemt zich fairphone... Zoiets moet van te voren bekeken worden en niet later.
De oordopjes hebben geen verwisselbare accu, zoals de Fairphone-telefoons. "In de toekomst zullen we kijken naar mogelijkheden rond repareerbaarheid", aldus de woordvoerder.
Wat als... de woordvoerder van Samsung dat zou zeggen ? De 'toekomst' is natuurlijk ruim.
Waardeloos. Als er een fabrikant is waarvan je nu juist een duurzame oplossing zou vinden voor een product dat vanwege haar batterijen een relatief grote milieubelasting heeft, dan zou je dat van Fairphone verwchten. Maar ook zij komen met een 13 in een dozijn wireless oplossing, die na 2-3 jaar bij het grofvuil mag. Ook je huidige bestaande koptelefoon en oordopjes mogen weg, want ze hebben de 3.5mm headphone jack gekocht, en toevallig wireless earbuds aangekondigt, zodat je die kan aanschaffen. Ook FairPhone gaat voor het grote geld, tot zover de consumentvriendelijke marketing
Ja, bij de aankondiging van draadloze oordopjes vond ik het al lastig te volgen dat dit bij fairphone zou passen, gezien hun doelgroep. Bij iets repareerbaars was de keuze voor batterijdopjes vs 3.5mm jack al dubieus te noemen, maar nu lijkt het of ze gewoon mee willen met de hype van draadloze dopjes, en dan ook nog langzaam laden als feature brengen.
Slijt dat zo hard dan?
Ik heb recentelijk nieuwe hoofdtelefoon gekocht, maar hiervoor had ik 3 jaar andere doppen en daarvan was het niet de accu die op den duur de geest gaf...
Dat is ook niet zo raar als ze gemiddeld misschien 2x per week opgeladen worden. (ze gingen 30 uur mee op een charge)

Beetje deftige lithium-ion accu kan je minimaal 800+ keer volledig ontladen en opladen.
Of is dit een mankement die specific in-ears hebben omdat die in een kuch en een zucht leeg gaan?

Ze hadden zich m.i. beter kunnen concentreren op grote over-ear's dan had je direct een duurzaam reparabel product kunnen presenteren. Ik vind dit een beetje buiten hun leest vallen.
Hoeveel van die in-ears worden uberhaupt opgebruikt in plaats van gewoon verloren bijvoorbeeld?

Je zit nu een usability handicap als feature te verkopen... kan niet de bedoeling zijn van verduurzaming.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 30 september 2021 15:35]

Doe het goed of doe het niet, waarom je reputatie zo op het spel zetten?

Langzamer opladen en daarmee de levensduur verhogen klinkt natuurlijk wel erg goed, maar ik mis een heleboel informatie hier in het artikel om het in perspectief te kunnen plaatsen:

Bevat het doosje ook een accu? (laden de dopjes dus op als ik wel onderweg ben maar ze even niet gebruik)
Laadt het doosje zelf ook langzamer op?
Hoe lang gaat een volle accu mee?
Hoeveel luistertijd krijg je in 30 minuten laden?
Hoe lang duurt het om alles volledig op te laden?
...

Anyway, ik houd niet van in-ear en ga de Fairphone 4 sowieso overslaan, is een stap terug in bijna alle opzichten (te groot, te duur, geen tweede SIM, geen micro SD en dus geen 3.5 mm jack) Maarja, tegen de tijd dat mijn Fairphone 3 aan vervanging toe is kan ik hopelijk uit de Fairphone 5 en 6 kiezen?
Geef gebruikers de keuze. Nu wordt het traag laden (en dus goedkoper qua inkoop) als feature gebracht.
Je kunt elke batterij langzaam opladen waardoor die langer meegaat 🙂


Het “snelladen” heeft als bijkomend voordeel voor de fabrikant dat de batterij sneller minder goed presteert.
En daar wordt al wat mee gespeeld met het BMS door het laadproces wat af te vlakken als die een bepaald percentage heeft, maar dat kan vele malen beter.

Vb een nachtlaadmodus waarbij die ook niet verder laad dan 90% (wat al kiele-kielenis).
De oordopjes hebben geen verwisselbare accu, zoals de Fairphone-telefoons. "In de toekomst zullen we kijken naar mogelijkheden rond repareerbaarheid"
Tsja. Goedkope keuze. Maar niet repareerbaar. Jammer.
En dat was juist hetgene waar @arnoudwokke vorige week nogwel zo benieuwd naar was. Toch maar wachten op v2 dus ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee