Gebruikers KPN Box 12-modem maken melding van vastlopers na firmware-update

KPN-abonnees met vast internet hebben te maken met willekeurige reboots op hun modem na een update en KPN doet geen rollbacks. Het gaat om de Box 12-modem en updatenummer SGEJ10000448, die sinds 9 november verspreid werd.

Meerdere gebruikers in het betreffende KPN-forumtopic melden dat ze te maken hebben met regelmatige vastlopers op de modems, meestal meermaals per dag. Bij zo'n vastloper valt alle internetconnectiviteit tijdelijk weg. Ze stellen dat het probleem zich voordoet sinds de update. Onbekend is precies hoeveel Box 12-gebruikers de update binnen hebben gehad, en of al die gebruikers nu te maken hebben met vastlopers.

KPN meldt op zijn supportforum dat de update wegens bepaalde problemen, waaronder deze vastlopers, de roll-out van de update is stilgelegd. KPN heeft in ieder geval op alle genoemde update-push-data de nieuwe versie verspreid, valt op te maken uit reacties. Het bedrijf zegt dat de ontwikkelaars van de modemfirmware met de kwestie bezig zijn, maar het bedrijf geeft geen termijn waarop de firmware voor de getroffen gebruikers bijgewerkt kan worden.

Elders op het KPN-forum melden gebruikers overigens wel dat ze naar aanleiding van deze problemen een nieuwe modem opgestuurd krijgen, die met de vorige firmwareversie uitgerust is, waardoor hun problemen via een omweg opgelost zijn.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-11-2021 • 11:19

178

Submitter: fvdberg

Reacties (178)

178
170
68
4
0
79
Wijzig sortering
Op het KPN Forum staat nu:
Update 28-11-2021 16:25: Een rollback van de software is te forceren door een fabrieksreset van het modem uit te voeren: de vorige firmware staat nu als preferred.
Mijne is al vanzelf gereset. Is automatisch gegaan denk ik?
Na forceren fabrieks reset wordt nog steeds versie SGEJ10000448 geïnstalleerd.

De roll-back werkt NIET
rolback werkt niet, na forceren fabrieksreset wordt alsnog versie SGEJ10000448 gepushed naar het device
Dan zou ik je bevindingen even posten in betreffende topic.
die staan er al in
Ja je moet wat als je meerdere naamgenoten hebt
Mijn advies zou zijn om gewoon zelf een router aan te schaffen.
Voor de meeste mensen is dat gewoon geen goed idee:
- ze hebben niks aan de 'extra" functionaliteit
- ze worden zelf verantwoordelijk voor configuratie, updates en veiligheid
- ze kunnen niet meer naar KPN/hun provider als hun verbinding hapert
- de 'bruikleen' modem van KPN is inbegrepen in de prijs: waarom extra uitgeven?

Er zijn zeker goede redenen om een eigen router te willen, eenmalige of zeldzame storingen zijn niet één ervan. KPN zal dit voor alle klanten oplossen. Als particulier met eigen modem kan je bij een probleem misschien zelfs het net niet meer op om een update op te halen ;)
Eigen modem != eigen router.

Ik zou heel graag een gateway van mijn provider krijgen die een internetverbinding ontsluit waar ik eventueel rechtstreeks op in kan prikken met een laptop voor internet om troubleshooting te kunnen doen.
de 'bruikleen' modem van KPN is inbegrepen in de prijs: waarom extra uitgeven?
Om dat al die apparaten gewoon stuk voor stuk ruk zijn en nooit aanbieden wat geadverteerd wordt (ziggo is daar helemaal erg mee).
Ik zie de reakties van klanten al wanneer ze een modem-only apparaat krijgen met maar 1 LAN-poort en geen WiFi. Klanten moeten vervolgens ook nog een eigen router aanschaffen, en configureren voor de betreffende Provider. Die mensen gaan massaal bellen en klagen.
Zo werkten internetaansluitingen vroeger altijd. En op de glasvezelverbinding hier kan en mag ik gewoon een eigen FTU aansluiten, of een eigen router.
Natuurlijk levert dat extra vragen op, maar aangezien de provider altijd ook eigen apparatuur meelevert hebben ze altijd een fallback naar de eigen spullen als het niet werkt. Het grootste probleem is de VoIP en IPTV instellen, dat maakt alles complexer.
Vroeger moest je een paar keer per jaar met je paard naar de hoefsmid.
Vroeger moest je twee minuten wachten tot je 56k modem de verbinding had opgezet.
Ik snap dat de situatie nu voor veel consumenten beter is dan hoe het ooit was. Het was een voorbeeld dat het kan. En ik zeg toch dat het ook nu nog bestaat, bij AON glasvezel, en dat er daar een prima oplossing voor is gevonden?

Het biedt de mensen die weten wat ze doen opties, en de rest gebruikt gewoon de standaard spullen, of schakelt maar terug naar de standaard als het ze zelf niet lukt.

Sterker nog, 28 januari gaat een beleidsregel in de bij acm die dit regelt: https://www.acm.nl/nl/pub...ing-besluit-eindapparaten
Dat kan bij Ziggo en KPN GPON het een en ander gaan betekenen, al zullen ze dit niet zonder enig aandringen gaan doen, vermoed ik.
Sterker nog, 28 januari gaat een beleidsregel in de bij acm die dit regelt: https://www.acm.nl/nl/pub...ing-besluit-eindapparaten
Dat kan bij Ziggo en KPN GPON het een en ander gaan betekenen, al zullen ze dit niet zonder enig aandringen gaan doen, vermoed ik.
Voor Ziggo kan dit wel eens ingrijpende consequenties hebben, bij KPN zal het wel meevallen. Met GPON kun je nu ook al een eigen modempje aansluiten, die je direct op de NT prikt. KPN is er ook al redelijk op voorbereid geloof ik.
Voor Ziggo heeft het als impact dat je je eigen DOCSIS modem moet kunnen aansluiten, en je eigen dvb-c ontvanger. Dat laatste kan al, het eerste niet.

Voor KPN betekent het dat je de GPON NTU/ONT moet kunnen vervangen en de encryptie sleutels moet kunnen krijgen. KPN beschouwt dit nu nog als essentieel onderdeel van hun netwerk. Ik weet niet of dat meer of minder impact heeft dan zelf DOCSIS-apparatuur aan te kunnen sluiten.


Helaas is IPTV uitgezonderd, daar mogen ze hun eigen kastje blijven aanbieden omdat er te weinig gestandaardiseerd is volgens de ACM.
Dat was 20 jaar geleden niet anders
20 jaar geleden was internet langzaam en instabiel. Het blijft ongelofelijk voor mij dat op een site voor "techliefhebbers" de mensen zo conservatief zijn en met het "ja maar vroeger was dat ook zo" argument komen.
Zijn punt is denk ik dat alle configs zelf moest instellen. En kreeg je ook alle informatie en documentatie om dit te doen.

Tegenwoordig open je de doos, plugt het apparaat in en het werkt.

Dit gold voor zowel ADSL als kabel internet.
Maar hij schijnt het prima te vinden als je tegenwoording ook weer alles zelf in zou moeten stellen.
Heb je een glazen bol die in mijn hoofd kijkt? Wel fijn dat je kan voorspellen wat ik denk.
Ik lees je post en probeer hem te begrijpen... Als je iets anders bedoelde, wil je dat dan uitleggen? Ik kan het niet echt anders interpreteren.
Ja ho. “Men” (ISP) kan er altijd nog een optie voor geven dat je een wifi router in bruikleen erbij kan krijgen (inclusief beheer) zodat je functioneel hetzelfde krijgt, maar wel meer mogelijkheden hebt.

Overigens is het met glasvezel heel normaal dat je een internetverbinding krijgt en een wifirouter in bruikleen. Dus als het moet kun je direct inprikken op de mediaconverter en als je wil zelfs rechtstreeks op glas.

Ik draai nu met een dream machine pro direct op glas met een SFP+ module.
Bij glas heb je een NT met losse router. Die router kan je eenvoudig verwisselen voor een eigen router.

Maar met DSL en kabel is het meestal een modem/router combo, en dan zou je die in Bridged Modus moeten zetten waar je dan je eigen router achter plaatst. En die router zou je dan ook nog moeten configureren voor IPTV en VOIP, als je die gegevens al krijgt.

Ik zou het ook graag zien dat ISP's geen router leveren maar puur een modem. Maar dat is (helaas) niet de verwachting van de gemiddelde consumenten anno nu. Dat is voor 99% van de gebruikers puur ongemak als er niet standaard een router/wifi functie bij zit.

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 22 juli 2024 22:42]

Ik heb met glas (t-mobile thuis, op het netwerk van KPN) een los modem die naar een verwisselbare router gaat.

Vroeger had ik die niet, maar ze willen tegenwoordig de glaskabel niet meer direct in de router aansluiten (ofzo?) dus nu zit dat direct in het modem en krijg ik routers met een normale "WAN" poort.

Heb intussen wel 5 routers liggen van de provider welke ze niet meer terughoeven wegens nieuwe modellen... Meestal hebben ze minimaal 1 issue, maar in principe is de runtime vaak gewoon probleemloos 99% dus ik kan me niet inbeelden waarom ze er mee zouden stoppen. Daarnaast is het zoals jij aangeeft voor 99% van de gebruikers gewoon handig als ze nooit naar de settings hoeven.

Maar punt is, ik heb eigenlijk wel een beetje de situatie zoals jij hem omschrijft. Puur een modem en router kan ik probleemloos omwisselen.
Ik heb ook T-Mobile Thuis (voorheen Vadafone Thuis). Vroeger had ik een Draytek, en daar ging de glasvezel rechtstreeks in, volgens mij. Met de overstap naar ODF (volgens mij) en 1GB kreeg ik een Mediaconverter en een Zyxel als router.
Yes, die Zyxel heb ik ook sinds vorige week!

Met die Draytek had ik deadlocks, dus kreeg ik een Hauwei als vervanger (tot vorige week dus), maar inderdaad met die ODF als dat is hoe je het noemt.
Die bridgemode is alleen voor internet. Telefonie loopt nog steeds via de gateway zelf en televisie (op kabel) wordt voor de gateway al afgetakt.
Maar de gateway waar je 't over hebt is dan toch klant's eigen router die hij evt moet configureren voor VOIP / IPTV?
Nee. Is in dat geval (ziggo) letterlijk een modem. Daar achter heb je dan een router hangen. Tv wordt daarvoor al afgesplitst naar de mediabox.

In het geval van KPN moet je daar wel wat meer voor doen (tagged vlans instellen) als je het echt zelf in beheer wil hebben, maar vaak kun je ook daar een bridged mode gebruiken waarbij je eigen router echt alleen maar internet regelt.
Nice, welke isp zit je bij trouwens? (Ik ga binnenkort verhuizen naar een plek waar ik ook op fiber mag met m’n UMD Pro)
T-mobile. Zorg er wel voor dat je de eerste week je netwerk even goed belast. (Ff paar random twitch streams in de achtergrond open zetten bijvoorbeeld)

Als je haperingen krijgt kan het zijn dat er in de pop een en ander stuk aan het gaan is. Ik had zelf laatst een defecte poort, maar dat gaat vooraf aan veel uitval.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 22:42]

Met een glas verbinding van KPN krijg je dat ook. UTP kabeltje op de (O)NT en vandaar ofwel naar de standaard Experiabox of naar de WAN poort van een eigen router naar keuze. Voor mij werkt het top, maar de gemiddelde klant zal te weinig weet hebben van de benodigde instellingen. Vooral als je niet alleen internet afneemt, maar over dezelfde verbinding ook IPTV en vaste telefonie binnen krijgt.
Je kan wel met KPN ServicePlus een Fritzbox huren (of zelf 1 aanschaffen, zolang je KPN ServicePlus hebt, krijg je support voor Fritzbox).

Je hebt dus wel degelijk een keuze.
Moet je wel meer uitgeven aan de ServicePlus abonnement, een "huis-, tuin- en keukengebruiker" heeft er geen behoefte aan.
Je kan beter de door KPN geadviseerde FritzBox zelf aanschaffen in plaats van huren.

* De kosten van koop heb je binne 1,5 jaar er al uit tegen lange huur termijn van KPN.
* KPN geeft ondersteuning, omdat het zelfde type router betreft.
* KPN geeft op de eigen website hulp en advies voor instellen FritzBox router.
Ook voor veel Tweakers hoeft het niet altijd noodzakelijk te zijn. Zo zit ik al een tijdje een usecase te denken om afscheid te gaan nemen van de Experiabox (V10A) die al jaren trouw en probleemloos z'n werk doet vanuit een centraal en onzichtbaar plekje, onder het dressoir in de woonkamer. Daar hangt een NAS en de vaste telefoon aan en om de zolder te dekken heb ik op de overloop van de eerste etage een range extender in een stopcontact zitten. Zo'n zelfde extender voorziet de tuin van dekking. Beiden werden meegeleverd bij de genoemde Experiabox en alle devices in huis zijn hiermee altijd verbonden. Waarom zou ik upgraden, als ik geen behoefte heb aan maatwerk en voor support altijd bij KPN terecht kan?

[Reactie gewijzigd door John Duh op 22 juli 2024 22:42]

Je stellingen komen er dus op neer dat jij meent te weten wat voor een groep belangrijk is, zonder daar duidelijk in te worden waaruit het blijkt dat je meningen van toepassing zijn.

Door vaag te laten wat extra functionaliteit moet voorstellen en ook niet duidelijk te maken of daar behoefte aan is of andere mogelijkheden een oplossing zijn, is het makkelijk beweren dat het te maar voor een groep van belang is.

Dat gebruikers een apparaat in bruikleen hebben wil niet zeggen dat ze zelf geen verantwoordelijkheid hebben. Ze delen verantwoordelijkheid, omdat er (niet zomaar duidelijke) grenzen gesteld zijn. Zulke grenzen zijn er ook als je een apparaat ergens anders vandaan haalt. Het zorgt er niet zomaar voor dat het slechter is. Dat zul je eerst moeten aantonen.

Klanten kunnen nog prima naar hun provider als de verbinding hapert. Het is tussen de klant en de provider om duidelijk te maken waar het probleem ligt, niet zomaar alleen aan de klant. Een provider kan je niet zomaar alleen verantwoordelijk maken voor een probleem omdat ze een onderdeel niet geleverd hebben.

Het is inbegrepen in de prijs wil niet zeggen dat dat redelijk is. Dat is als opmerken dat je ervoor betaald alsof je er om vraagt, terwijl die vraag niet blijkt uit de koop terwijl er geen keuze is voor een prijs zonder apparaat.
Nou ja, bij KPN wil "extra functionaliteit" soms ook betekenen "heeft meer dan 1 apparaat met internet". Wij hebben ooit de Experiabox 10 gehad. Als iemand iets van mijn server downloadde viel ons internet uit. Onze uploadbandbreedte werd door de router volledig toegewezen aan de server, en zelfs een HTTP request kon er niet meer tussen.
Dat heeft helemaal niets en dan ook niets met de experiabox en KPN te maken maar met configuratie van je eigen server. Je had daar het aantal connecties en de toegewezen bandbreedte per connectie beter moeten instellen.

Dat jij je upload dicht pompt kan KPN niets aan doen

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 22:42]

Moet ik dan op elke computer in huis dat instellen? Ik denk niet dat er iemand is die dat ooit doet. Degelijke routers hebben een QoS schema die regelt dat als meerdere computers veel bandbreedte willen gebruiken, de beschikbare bandbreedte verdeeld wordt onder de diverse computers. Zo hoef je het niet kunstmatig te limiteren per computer voor het geval dat meerdere computers iets willen. Zou sowieso behoorlijk van de pot gerukt zijn als je op elke computer handmatig moet instellen dat ze maximaal 25 Mbit mogen gebruiken als je 4 computers en een 100Mbit lijn hebt. Als 1 computer actief is moet die gewoon het grootste deel van de 100 Mbit mogen gebruiken. Als er 10 computers zijn (of hoeveel dan ook, dat maakt niet uit) moet de router ervoor zorgen dat ze allemaal iets krijgen. Een fatsoenlijke router heeft daar algoritmes voor ingebouwd. KPN vond dat teveel moeite.
Nee. Jij geeft aan dat je een web interne services gebruikt die de upload vol pompt waardoor er geen ruimte overblijft voor andere verbinding. Wat je dan doet is alleen voor die specifieke web services de maximale bandbreedte beperken op de server waar deze dienst op draait. Daar hebben al je clients/thuis pc’s niets me te maken. Die staan los van het probleem en ondervinden alleen de gevolgen an je verkeert afgestelde webserver.

@lordsnow
Onzin QOS verkeer moet ook zodanig over de hele verbinding getagged worden als QOS verkeer ander weet een router niet dat een data stroom bij een QOS groep hoort en dat hij dit type verkeer anders moet behandelen dan de rest anders vindt er geen QOS plaats, Met QOS reserveer of beperk je ruimte voor een bepaald type verkeer dat zegt niets over de beschikbare bandbreedte of deze eerlijk verdeeld wordt over het aantal connecties

Wat jij misschien bedoelt is wat Ubiquiti smart QOS noemt. En ook dit gaat niet over data eerlijk over de connecties verdelen maar over hoe realtime het verkeer is waarbij ze zonder tagging het meeste realtime verkeer voorrang proberen te geven. Bijv: sip/voip gaat voor op een videostream en een videostreams gaan weer voor op torrent verkeer. Dat wil niet zeggen dat bij 100% gebruik van je bandbreedte alle devices een verbinding naar de webserver kunnen op zetten of dat je local clients met internet verbonden blijven.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 22:42]

Onzin. Elk modem/router hoort QoS te gebruiken om er voor te zorgen dat alle verbonden apparaten een werkende verbinding behoud. Als je modem/router dat niet doet dan werkt 't ding niet zoals het hoort.
Daarom heb ik persoonlijk voor de optionele Fritz!Box van KPN zelf gekozen. Je betaald er wat extra voor maar als er gedoe is kunnen ze niet doen alsof hun neus bloedt en de bak naar jou terug kaatsen.
Ik heb voorheen met providermodems op zowel dsl, coax als glas te maken gehad met vastlopende apparaten wanneer er teveel verbindingen tegelijk open stonden, zoals eMule en soortgelijke programma's graag deden.
T/m versie 10 van het Experiamodem had ik daar in ieder geval nog last van en het heeft mij gedreven naar een eigen router.
Nou weet ik van mezelf dat ik geen doorsnee gebruiker ben, maar er zijn een heleboel "normale" gebruikers die torrents gebruiken en dan niet alleen voor het illegaal downloaden van films, maar ook voor de legale verspreiding van ISO's van installatiemedia die zo aangeboden worden.
[...]

Als ze eenmalig of zeldzaam zijn dan wel misschien. En als je dan snel geholpen wordt met een rollback zodat het, terwijl de KPN zijn shit fixed, nog werkt.

Owh wacht ...
[/not sure if flame] Ik ben voor m'n vaste internet al een kwart eeuw klant bij de KPN; begonnen met een inbel account en gemigreerd via een ADSL naar een pair bonding VDSL verbinding, Ik kan het aantal storingen over die gehele periode op één hand tellen. En dan hou ik waarschijnlijk nog een of twee vingers over ook.

Je kunt er veel van zeggen, dat ze bijv. niet de snelste verbinding bieden of de meest voordelige, maar qua betrouwbaarheid kunnen er volgens mij maar weinig aan tippen.
Ik kan me daar als klant van KPN wel in vinden. Het is eigenlijk een prima pakket dat zonder al te veel zorgen goed werkt. Ook ik heb weleens een storing gehad en die wordt dan ook wel weer opgelost. De vorige Experiabox werd warm en vergeelde daardoor enorm. Daarom een nieuwe gekregen. Nu heb ik geloof ik die 12 in de kast staan en die doet het vooralsnog prima.

Het enige nadeel, en dit geldt voor alle providers in meer of mindere mate, als er een storing is dan zit je gewoon even te koekeloeren. Geeft meer aan hoe afhankelijk we ervan zijn geworden.
Geen flame inderdaad, gewoon mijn ervaring met die organisatie

Het feit dat ze niet in staat zijn om de veranderingen terug te zetten maar dat je mag wachten totdat een modem met een oudere firmware versie wordt opgestuurd (als je lang genoeg klaagt?) geeft wat mij betreft aan hoe flexibel die organisatie werkt.

Even afgezien van het feit dat die hele experiabox feitelijk overbodig is
Veel mensen hebben gewoon belabberde snelheden, en onstabiele verbindingen.

Als jij een vectoring lijntje hebt 200 meter van de wijkkast, dan zijn de kans op problemen vele malen kleiner dan wanneer je op een VDSL-lijn zit van 3km, met 3 wijkkasten ertussen voordat het de centrale inkomt.

Ja, dan is het heel moeilijk. Het is wel echt absurd dat KPN voor zulke instabiele lijnen bijna dezelfde (scheelt meestal 2.50 euro) hoeveelheid geld vraagt als iemand met zo'n vectoring lijn. Dat mag van mij part wel gecompenseerd worden, want investeren in koper doen ze toch niet meer.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 22:42]

De meeste mensen weten echt niet hoe de vlans en igmp ed te configureren hoor. (mits iptv)
Is soms ook een vak apart... voor ieder apparaat werkt dat weer anders. Wij hebben bijvoorbeeld sinds een week glasvezel via KPN, en ik dacht dat het een goed idee zou zijn om voor een Netgate XG-7100 te gaan. Laat ik zeggen dat ik afgelopen week een hele hoop heb bijgeleerd! En gelukkig had ik Ziggo nog niet direct opgezegd... Maar het werkt ;)
het valt flink tegen moet ik zeggen, om de eigen router voor elkaar te krijgen met de glasvezel van KPN.
heb de PPP nu redelijk voor elkaar, maar hij blijft mijn resolve.conf upfucken.
de DHCP gaat met PPP toch anders als ik had verwacht. (en dus ook de default gateway, grrr)
en ook nog een timing probleempje, de firewall start te snel voor de PPP klaar is en dan ook gaat het nog fout.
etc etc....
krijg dus alles wel voor elkaar, maar dan moet ik alles handmatig starten.
het is allemaal wel te doen, maar o wat krijg je minimale info van de KPN, net als of ze het niet willen dat je dit doet. ;)

ach ja, hobbie het kost tijd en heeft veel tijd nodig.
alleen de tijd dat is nu net het probleem, kan maar weinig experimenteren met het thuis werken van de vrouw.

edit:
(ik heb nu dus ziggo + glasvezel KPN in 1 router zitten en dat maakt het lastig.
wel eigen gecompileerde kernel/systeem, op een AMD Embedded G series GX-412TC, 1 GHz quad Jaguar, met 3x i211AT NIC. opencore bios etc etc...)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 22:42]

(ik heb nu dus ziggo + glasvezel KPN in 1 router zitten en dat maakt het lastig.
wel eigen gecompileerde kernel/systeem, op een AMD Embedded G series GX-412TC, 1 GHz quad Jaguar, met 3x i211AT NIC. opencore bios etc etc...)
Superleerzaam, maar een eigen router kan ook gewoon een bestelling voor een UniFi USG inhouden waar je het juiste VLAN + PPPoE gegevens op de WAN-interface zet en klaar, die ga ik straks proberen direct aan die NT te hangen die ze nog moeten ophangen.

Wat betreft info vanuit KPN valt het trouwens wel mee toch i.v.m. vrije modemkeuze? Alles staat gewoon hier: https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm
lol, je hebt de NT nog niet.
(ik heb 2 welkomst dozen nodig gehad voor dat ik mijn NT kreeg.
procedure KPN was hier dus duidelijk nog niet in orde, en heb wel wat vloekwoorden gehoord door de installateurs. ach ik heb al vast 2 afstand bedieningen en een hoop extra kabels, die ben ik "per ongeluk" vergeten terug in de doos in te pakken.)

een UniFi USG of Netgate XG-7100, dat zal allemaal een stuk simpeler werken.
dan red je het wel met de KPN info.
allen heb ik nu ziggo + KPN op 1 router, en dan mis je toch wel een hoop info.
en dan is er ook bijna nergens info te vinden hoe dat voor elkaar te krijgen.
ook oppassen dat je niet verouderde info leest, er is wel iets veranderd.
(info over 2 providers op 1 router lukt wel, alleen dan heb je in dit geval weer de PPP en die is dan weer heel anders. en zo gaat het nog wel even door, leuk hobby projectje maar niet simpel.
hier na maar eens kijken of ik de GSM modulle eens kan activeren op de router, dus dan voor 3 providers gaan op 1 router.)

(voor als je nog geen NT hebt, ik ben blij dat ik hem in de meterkast heb laten installeren.
die kastjes en kabel zien er niet heel erg degelijk uit, zou het niet achter een gordijn willen hebben zo als de oude kabel.)
Dat is idd een uitdaging voor de meeste mensen.

Alleen bij een Fritz!Box heb je dat probleem niet: er zitten provider profielen in de configuratie opties. Dus kwestie van juiste profiel kiezen en klaar zijn Henk en Ingrid.
Fritzbox regelt dat voor je. Tevens kan je dat niet zelf instellen op een fritzbox.
Ja maar ik heb het over een echt eigen router / firewall en niet een fritzbox.
Of, als je dan toch bij KPN zit, voor de Fritz!Box kiezen.
Die is alleen best wel prijzig als meerprijs
Valt echt mee.
TL;DR: Eenmalig €75 ex verzendkosten.

Ik zat bij Telfort sinds 2012, dan krijg je echt het allerbaggerste modem. XperiaBox V8 had ik geloof ik, en dat 1 jaar geleden nog. Mega slechte WiFi, ethernet ook niet fantastisch; weinig aansluitingen. Echte budget hardware en geen recht op iets beters.

Gewoon een Fritzbox 7590 op Marktplaats gepakt, toen ik uitvond dat XS4All die had. Daar zat een Telfort profiel al voor ingebakken, gewoon plug and play en tijdens configuratie slechts 1 klik in de drop-down voor Telfort. En later gewoon op KPN profiel overgeschakeld; toen KPN me mails stuurde dat ze m'n Experiabox firmware niet geüpdatet kregen (no shit Sherlock!)

Daar een Netgear GS105E switch aangehangen ( van Tweakers V&A! ;) ) met ICMP Snooping. De E is geloof ik belangrijk in dat model nummer vanwege hoe TV werkt bij KPN. Ik dacht iets met multicast of zo, enfin het werkt goed.

PC, werk-flaptop en TV-kastje door 1 ethernet kabel door de woonkamer. Afgelopen week eindelijk CEC werkend gekregen dus maar 1 afstandsbediening (hedendaags wonder!), die ook volume van de versterker aanstuurt, met die witte afstandsbediening.

Switch en Fritzbox kostte me slechts een paar minuten werk (toen het ding eindelijk gearriveerd was) en €75 voor de Fritzbox en €15 of zo voor de switch dacht ik, dat is het me wel waard. Ik wil er nog een externe SDD aanhangen, dat scheelt weer geld aan Dropbox betalen of alles aan Google overgeven.

Uit de Telfort tijd heb ik nog allerlei goodies zoals gratis het opnemen pakket; omdat het in 2013 zo bagger was heeft Telfort het ooit gratis gemaakt voor me. En onbeperkt vaste nummers bellen voor €2,68 per maand, heeft ook geen hond meer (doe ik niets mee, dat schijnt wel lastig werkend te krijgen te zijn met Fritzbox). Volgens mij hebben ze me per ongeluk bij een of andere combi deal ook ooit nog extra zenders gegeven of zo, en combikorting op mobiele telefoon.

Al met al voor eenmalig €100 euro een Telfort-goodies abo (anno 2021) met XS4All-niveau hardware; en ca €15 per maand goedkoper dan hetzelfde overnieuw afsluiten bij KPN.

Dus die Xperiabox mogen ze houden :O

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 22:42]

voor de supervectoring lijnen is een fritzbox van marktplaats pakken geen optie.
je goedkoopste optie is dan 180 euro
heb je pairbonding? dan moet je op de dubbele prijs rekenen.
verder zijn deze modem/routers ook niet zaligmakend, ook hier zijn problemen mee bekend.
Tja, wat is prijzig? Voor degene waar internet iets minder belangrijk is zal het prijzig zijn. Voor mij is het van belang om thuis te kunnen werken. Die 7,50 p/m is het mij zeker waard. Zit nu al jaren (via XS4ALL) op een Fritzbox en weinig tot geen problemen ervaren. Nooit is het internet eruit geklapt vanwege de Fritzbox.

Daarnaast heb ik liever een Duits product in mijn huis dan een Chinees product voor mijn internet, ik weet het, meer een gevoel dan een goede onderbouwing. Enige doel bij KPN van de Experiabox is om hem zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 22 juli 2024 22:42]

Die internet lijn kost 60 euro per maand. De ftitzbox 7.50 dat is 67.50 per maand totaal. Die 7.50 is 2.5 voor een modem wat in mijn geval totaal niets toevoegt omdat ie toch alleen als gateway naar het internet dient. Het enige wat er in staat is een router die met een vast IP in de DMZ staat. Verder staat alles uit.
Als het mogelijk had geweest ging het hele ding in bridge.

De andere 5 euro in die 7.50 is voor een tech helpdesk die ik ook niet nodig heb.

en met betrekking tot je fritzbox en duits product... made in china,.
Die is net zo duits als de sagem frans is

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 22:42]

Duurste abonnement ( 1 gig glas ) van KPN is 57,50 euro p/m voor alleen internet.

Je hebt ook de vrijheid om zelf een Fritzbox te kopen, zie hier. Je kan ook een ander modem aanschaffen met minder functies als dat beter in jou situatie past.

Of je het die 7,50 waard vindt hangt helemaal van je persoonlijke voorkeuren af, niemand verplicht je iets.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 22 juli 2024 22:42]

hussel KPN 200 mbit dsl met TV is 60 euro per maand.
Ahh ok, je hebt TV. In je eerdere reactie geef je aan dat je het modem het liefst in bridge wil zetten aangezien je geen andere diensten afneemt. Je neemt dus iTV af wat eisen stelt aan je modem. Dat modem moet in staat zijn je multicast iTV verkeer af te handelen en te sturen over een ander VLAN.

Het is dus niet dat KPN je modem niet in bridge wil zetten maar technisch kan dit gewoon niet icm iTV.
dat is niet waar. in bridge bouw je vanuit je router PPPOE op naar je modem.
dan heb je een PPPOE sessie op vlan 4 en een op vlan 6.
daar overheen zet je een IGMP proxy en klaar ben je.

de meeste consumenten routers die nu in de winkel liggen zo als de TP-Link Archer en Deco, Asus enz enz geven deze support gewoon en is helemaal niet complex om in te stellen

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 22:42]

Je moet ook de juiste DHCP opties meegeven anders krijg je helemaal niets. Het PPP gedeelte is inderdaad heel eenvoudig, het is voornamelijk de iptv gedeelte (ook qua routes etc)
de meeste (merk/recente) consumenten routers doen dat zelf voor je.
maar zie https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm
TV (netwerk configuratie)
Ethernet VLAN 4 (802.1q)
Adres via DHCP vereist mee sturen option60 (Vendor Class Identifier) met waarde: IPTV_RG.
Specifieke route informatie via DHCP opvraagbaar (option 55 bevat 1, 3, 28 en 121)
Extra; DNS servers niet gebruiken + default gateway niet gebruiken alleen specifieke routes.
Inschakelen IGMP-proxy incl fast-leave optie vereist voor TV signaal in thuis netwerk (min IGMPv2).

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 22:42]

AH ok. Ik heb enkel ervaring met wat professionelere routers (opnsense, draytek en mikrotik)
Wederom 190 euro uitgeven aan functionaliteiten die ik al heb....
Kpn kan dat modem ook in bridge zetten. O wacht dat willen ze niet

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 22:42]

Nogmaals, het zijn keuzes. Je bent ook niet verplicht om bij KPN te blijven. Wat je wel kan/mag doen is je eigen modem gebruiken als deze PPPOE ondersteund, zie hier.
dan krijg je dus geen support, en bij dit soort problemen kan je eerst dat kpn modem van zolder gaan halen om te hopen dat het reproduceerbaar is.
Precies, daarom ben ik bereid om die 7,50 extra p/m te betalen. Ik heb geen zin in gezeik, het moet het gewoon doen. Daar betaal ik graag iets extra's voor.
ik heb ook geen zin in gezeik daarom laat ik het standaard modem staan
Ik ben laatst compleet afgestapt van een ISP router en het hele ding vervangen met een mediaconverter (glasvezel naar rj45, bridge was geen optie op de router van de ISP). Zeker een aanrader, maar zal bij elke ISP anders werken en geconfigureerd moeten worden. Bij mijn caiway verbinding was het super simpel.
Blogje over geschreven laatst;
https://gotgeeks.nl/getting-rid-of-my-isp-default-router/

En tsja je krijgt geen support meer, maar moet eerlijk zeggen dat ik in de afgelopen 20 jaar oid daar nooit om verlegen heb gezeten. Kan me niet eens meer herinneren wat de laatste keer was dat ik een ISP helpdesk heb moeten bellen eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 22:42]

je hebt helemaal gelijk, een router in bridge configuratie is ook niks anders als een mediaconverter
Alsof een Fritzbox niet defect kan raken..... Nou, ik heb KPN met de standaard modem en heb geen echte klachten. In het begin had ik een model 8 modem waarmee ik problemen had met streaming media maar de monteur die kwam wist van het probleem en plaatste een model 9 modem sindsdien weinig problemen dan alleen dat de KPN op de ontvangers lopen te rotzooien met slecht geteste firmwares.
En wat heet thuiswerken, allereerst kan je baas niet alles van je verwachten en veel kan je normaal ook doen zonder internet. Ooit in mijn ADSL tijd had ik ook 2 dagen geen internet, het mobieltje van de baas als modem was voldoende om mijn mail en rooster in te kijken en liet de 100Gb aan films in de download even voor wat het was.
Een Fritzbox kan zeker defect raken, dit zie ik wel als iets anders dan een software versie die bugs heeft die automatisch voor je uitgerold wordt. Een hardware defect kan je vervangen en je bent weer online. Op het moment dat KPN een foutieve software versie uitrolt en je hebt zelf geen controle om een rollback te doen is een grote probleem voor mij. Je hebt dan geen idee wanneer je probleem opgelost wordt.

Wat betreft het thuiswerken, dat is voor iedereen natuurlijk anders. Zonder internet kan ik niet werken, en ja ik heb als backup ook een 4g telefoon maar dat werkt net even wat minder lekker in mijn geval dan een vaste glasverbinding.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 22 juli 2024 22:42]

Als je dat allemaal belangrijk vind zou ik overstappen op Freedom Internet. Daar krijg je ook een Fritzbox zonder extra kosten.
Klopt, maar die leveren weer geen BCC1 en 2 in het TV pakket. Maar eens, ik houd Freedom zeker in de gaten.....
Die Fritzbox kost dan zo'n 2 euro per maand.
Of anders gezegd, je kunt zonder bruikleenmodem dat bedrag aan korting krijgen.
Kan bijna niet uit om 'm zelf te kopen.
Verwacht dat er binnen zo'n 100 maanden wel een nieuw model is wat de provider dan verstrekt.
In mijn tijd bij XS4all heb ik in elk geval wel 3 verschillende Fritzboxen "versleten" (en 1 defect na blikseminslag in de buurt)
Kan aan mij liggen, en mogelijk geldt dit niet voor routers en modems, maar is 100 maanden niet heel erg lang in ict-land? "binnen zo'n 100 maanden"
100 maanden is 8 jaar ongeveer.
Dat is best wel lang, zelfs bij providers die zo weinig mogelijk willen investeren.
Sterker nog, ik denk dat dat ook wel langer is dan menig fabrikant support wil leveren en ook dat je provider ervanuit wil gaan dat apparatuur mee moet gaan.
Zijn er genoeg die niets omruilen als de klant niet klaagt, maar zo af en toe moet je toch wel, omdat je anders de upgrade van je eigen netwerk tegenwerkt.

De upgrades die ik bij XS4all mee hebt gemaakt was van ADSL2 naar VDSL (en dual-stack IPv4/IPv6) en VDSL met pair bonding.
De transitie van ADSL naar ADSL2 was nog in mijn Demon tijdperk.

Al-met-al zo'n 4 modem-upgrades vanwege technologische vooruitgang in pak 'm beet 16 jaar.
Dus dan is die 8 jaar best wel ruim geschat toch?

Oftewel 2 euro per maand voor een modem/router van ruwweg 200 euro is eigenlijk goedkoper dan zelf kopen.
Dan is dat echt iets nieuws, want toen ik eerder deze maand een abonnement afsloot was dat nog wel een mogelijkheid.
Je kan geen abbo meer afsluiten zonde bruikleen modem
Bij freedom? Jazeker.
Oh freedom geen idee bij KPN kan het in elk geval niet
Zo gek is dat gevoel niet, de overheid heeft bijvoorbeeld voor bepaalde componenten in telecommunicatie netwerken het verboden om Chinese merken te gebruiken.

Nu zou je wel kunnen argumenten dat dat voor een consumenten router vergezocht is, maar het is niet onmogelijk.
Enige doel bij KPN van de Experiabox is om hem zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren.
Juist!
Een fritzbox kun je ook los kopen, bij installatie je ISP kiezen in het configuratiescherm, en later wordt de configuratie steeds opnieuw bijgewerkt door KPN.
Dan kun je prijs van een Fritzbix over zoveel jaren je wilt afschrijven.
KPN werkt niks bij, het profiel voor KPN wordt door AVM bijgewerkt
Vanuit het system log, na de update naar 7.29: The service provider successfully transmitted settings to this device.
ISP update de settings voor bv VOIP en dsl daadwerkelijk.

Er is inderdaad een basisprofiel voor KPN, en de andere grotere ISPs, die je kunt kiezen tijdens installatie of wissel van provider, zodat je in elk geval kunt internetten en tv kijken.
KPN box 12 is helemaal geen slechte router volgens mij, even los van dit firmware probleem/fout, bij mij werkt het (nog) probleemloos.
Ik merk dat het wifi signaal wel beduidend minder is dan de xperiabox V10 en v10a.
Op plekken waar ik eerst wel gewoon redelijk tot goed bereik had is het nu altijd slecht.
In het huis is er niets veranderd qua planimetrie. En het was echt vanaf dag 1 na het vervangen van de V10.
Tuurlijk voor ons Tweakers wel, maar voor Gert en hermien niet. Daarbij kan niet elk modem/routertje er even tussen geklapt worden
De standaard provider-routers zijn vaak gewoon prut. Wifi is vaak belabberd, weinig extra features, goedkope hardware en de support is ook vaak niet bepaald denderend. Maar! Voor de gemiddelde persoon is het prima, nog los van het feit dat die de ballen verstand hebben van dat soort spul. Zelf heb ik er wel nog enigszins verstand van, maar ik heb hier ook gewoon de standaard router van T-Mobile staan. Geen zin om het zelf te regelen, dus gemak gaat in mijn geval boven betere apparatuur.
heb zelf sinds kort ook de xperiabox verbannen.
NT rechtstreeks op mn Ubiquiti UDM. werkt uitstekend.
neem dan wel alleen Internet af, dus dat maakt het allemaal een stukje makkelijker om niet de verschillende instellingen en Vlans toe te hoeven passen voor IPTV.
Dat werkt alleen voor de glasvezel klanten.
Ik ondervond met de v10a ook ineens problemen na de updates afgelopen zomer. Wegvallende wifi, wegvallende TV en instellingen die gereset worden. Ook maar vervangen door een Fritz!Box en weg zijn alle problemen.
Wij hebben ooit een v10 gehad. Als iemand van mijn server iets downloadde, dan kreeg die alle uploadbandbreedte toegewezen, en de rest van de apparaten kon niet eens een HTTP request eruit krijgen. Resultaat was dat het internet in feite uitviel voor alle andere apparaten.
Misschien een cap op je server zetten voor Max upload. Niet dingen op een modem gaan sturen terwijl je eigen config elders op je netwerk niet goed is gedaan
Dan moet ik dus mijn upload voor handmatig verdelen over alle computers in het netwerk, anders kunnen een paar tezamen alsnog je bandbreedte vol trekken. Vooral leuk als je tig computers in je netwerk hebt, maar soms maar één actief is, die dan maar een fractie van de bandbreedte mag gebruiken. Dan heb je glasvezel, en hebben de individuele computers alsnog geen breedbandsnelheid omdat je ze allemaal gelimiteerd hebt.

Een fatsoenlijke router kan dat automatisch. Maar dan moet die wel een degelijk QoS schema hebben.
Upload cappen voor extern verkeer staat als het een meezit volledig los van je interne lan.

Afhankelijk wat je als server oplossing gebruikt. Heb ook wat mensen die nog wel eens wat downloaden van een server in mijn netwerk en de upload cap zit gewoon in het user account bij mij.
Vervelende is alleen dat bij bonding je de Fritzbox 7583 nodig hebt, aangezien dit de enige Fritzbox is die pair bonding ondersteund.
Dat kreng krijgt redelijk negatieve reviews (zelfde klachten als nu met de V12 van KPN). Daarnaast vragen ze er nog €300+ voor ook.
Zelf pair-bonding XS4ALL- j.l. opvolger Fritzbox 7583 ontvangen - versie 2 (heeft dezelfde naam - met toevoeging 'VDSL'. Issues pair-bonding - als je verder dan gemiddeld van de wijkcentrale zit - zijn hiermee opgelost 🤸
Hier Box 12 en update SGEJ10000448, maar afgelopen 20 dagen nog geen problemen ondervonden. Het is dus niet iedereen.
de vastlopers komen alleen voor met koper.
meestal komt het modem na de reset meteen terug waardoor je downtime ongeveer 1.5 minuut is
tijdspanne is grofweg 1x per 6-7 uur

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 22:42]

Glas. Kon zo niet uit het artikel opmaken of het alleen bij koper was zoals hieronder word aangegeven.
Same! Ik heb ook geen problemen. Glas natuurlijk.
Sagem box 12 en update SGEJ10000448
al 11 dagen geen herstart.

Glasvezel en bij de update terug gezet naar fabrieksinstellingen.
je hebt ook geen last van de band steering issues?
Die issues zijn niet nieuw, die waren er ook al in de vorige versie.
het enige waar ik wat van denk te vernemen, is dan mijn ios ue app sinds de update slecht verbinding maakt met de Hue, daar zit vaak wat vertraging in.

Voor de rest hebben mijn andere wifi apparaten geen problemen.
Hier hetzelfde, geen enkel probleem na de update. Wij zitten op gpon glasvezel.

Ik zag op het KPN forum een mogelijke workaround gepost door een zekere Jack.

Denk zelf dat ik geen problemen heb omdat ik maar 3 apparaten op mijn V12 heb aangesloten. Een openwrt router met vast IP, KPN ITV kastje, en een RPi die mijn slimme meter uitleest. Rest van ons netwerk zit achter openwrt router.

[Reactie gewijzigd door Falco op 22 juli 2024 22:42]

graag aangeven of dat met glasvezel of koper is
Done, zitten op gpon glasvezel
Ik heb precies dezelfde opstelling. Een router, een raspberry pi en een tv settopbox achter de experiabox12. Hier is afgelopen weekend 3 keer de verbinding weggevallen en opnieuw gestart. Ook de raspberry pi herstart dan omdat die voor de stroomvoorziening ook afhankelijk is van die experiabox. Ik weet niet hoe vaak de KPN box bij andere mensen herstart.
Ok, dan heb ik wellicht gewoon geluk gehad, tot dusver gewoon stabiel hier.
De reden dat er geen rollbacks gedaan worden, is omdat monteurs ervan uitgaan dat de Box 12 als SuperWifi-punt gebruikt kon worden na de update.

Als je de update dan terugdraait, werken de SuperWifi punten niet meer, omdat er dan 1 bekabeld aangesloten moet worden, en de Wifi van het modem uitgezet moet worden.

De keuze van KPN is dus begrijpelijk, want het zou heel veel werk en geld kosten om weer bij mensen thuis te komen om alles anders te gaan installeren, en klanten gaan ook denken wat voor rotzooitje het is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 22:42]

de grap is dat de update een maand geleden nog afgeschoten is voor superwifi gebruikers in de test omdat deze problemen kregen
En toch heb ik als monteur mooi gebruik gemaakt van de nieuwe feature zodat de klant minder kosten hoeft te maken 8)7

Wij wisten inderdaad al dat de update was afgeschoten. 48u na release kregen we al een sms'je dat de rollout was gestopt. Maar toch hadden sommige klanten de update al, en heb ik het toch maar allemaal op de nieuwe manier gedaan.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 22:42]

ja dat snap ik, helaas werkt het niet goed
En mensen vragen zich nog steeds af waarom we het recht willen hebben onze eigen router/modem te kiezen...
En mensen vragen zich nog steeds af waarom we het recht willen hebben onze eigen router/modem te kiezen...
Niet iedereen wil daar inzitten.
Het moet gewoon werken.
Er was een update, het werkte niet, de routers worden omgeruid ... thats life, end of story

Die enkele gek die het wel leuk vindt, vind wel een manier.
Ik wil ook zoveel mogelijk zelf uitvogelen, maar dat betekend dat ik ook nu een aantal mogelijkheden heb om weer online te komen.
Ik ben een van de eerste melders en ik heb nog geen aanbod gehad om het modem om te ruilen.
nu heb ik een cisco klaar staan voor als het echt te gek wordt, en wordt mijn modem door KPN als referentie gebruikt maar leuk is anders, het duurt gewoon te lang
Ik ben het eens met je dat het gewoon moet werken, maar als je afhankelijk bent van je internet voor je bedrijf is wachten tot het modem wordt omgeruild al snel een dure business. Je kunt voor twee keer de prijs een SLA van een paar dagen afnemen, maar zelfs dan is het maar de vraag of je de update niet opnieuw krijgt uitgerold.

Met eigen hardware heb je hier meer controle over. Een Fritz!box valt bijvoorbeeld gewoon via TFTP te recoveren als de firmware corrupt raakt. Dat is een half uur kutwerk maar beter dan een (werk)dag wachten op een nieuw apparaat. De Experiabox waarschijnlijk ook, maar zie maar eens de nodige images ergens vandaan te halen.

Voor de meeste mensen is het nergens voor nodig om een ander modem te nemen (behalve misschien bij Ziggo, met hun slechte Puma-SOC's) maar voor de mensen die wel kennis van zake heeft is, zijn dit soort dingen dus een goede use case. Zo kun je zelf een keer 's avonds na kantoortijd het ding updaten met recovery bij de hand in plaats van te worden verrast door KPN.
Het probleem blijft bestaan, de provider doet het nooit goed.

Laat je je gebruikers zelf de updates installeren, of push je ze ?
Laat je het zelf doen, doet 90% het niet .....
Zolang er geen gekkigheid voorvalt, is daar niets mis mee.
Maar zoals de WPA keygen die rondspookte voor speedtouch modems, was elke standaard wifi 'open'

Push je de update wel, en gaat het zoals nu verkeer, weer gezeik ...

En op het bedrijfsmatig gebruik, ook dat zal een minimale subset van de gebruikers zijn.
Ik kan het alleen maar op mijzelf projecteren, maar als mijn primaire verbinding écht uitvalt zal ik toch echt de mobiele hotspot aan moeten zetten als backup, of zorgen dat ik naar een plek verkas waar ik veilig online kan om mijn wzh te doen
Zodat we zelf onze zooi niet updaten of omdat we daar wel makkelijk met admin en welkom1 kunnen inloggen.
En mensen vragen zich nog steeds af waarom we het recht willen hebben onze eigen router/modem te kiezen...
Zelfde reden als dat je het recht hebt om je eigen laptop te kiezen welke je via de provider/router aan internet hangt. Netwerk van de provider houdt op bij het aansluitpunt. Alles wat ze voorbij het aansluitpunt voor je doen is extra service. Eenvoudigste manier om deze extra service te leveren is om een standaard modem/router in bruikleen te geven. Echter: dan is de gebruikerservaring nog steeds afhankelijk van de WiFi-dekking in huis. Dus breiden providers hun extra service uit naar standaard WiFi-repeaters welke compatible zijn met de standaard WiFi-router (bijv. KPN 'SuperWifi'). Echter: dan is de gebruikerservaring nog steeds afhankelijk van de laptop die aan de WiFi hangt.

Gelukkig heb ik het recht om alles na het aansluitpunt zelf te regelen. Dus geen getrut met WiFi-repeaters, maar op elke verdieping een WiFi 6 Enterprise Access Point (EAP) welke bekabeld zijn aangesloten op een 2,5 Gb/s switch (802.11bz). WLAN-Controller om de EAP's naadloos met elkaar te laten samenwerken, en de VLAN's in mijn thuisnetwerk (default-LAN, Guest-LAN en IPTV) beschikbaar te maken op WiFi. Daar kan geen KPN 'SuperWifi' tegenop. Hoeft ook niet, want voor de prijs van een EAP koop je een zeer aardige alles-in-1 WiFi-router waar Henk en Ingid prima mee uit de voeten kunnen. Dat heb je met vrije keuze: voor elk wat wils.....
De doorsnee klant wil dit helemaal niet, die wil zich er helemaal niet over druk hoeven te maken. Een tweaker is geen doorsnee klant. Het aantal klanten dat echt een eigen router/modem wil kunnen kiezen is echt marginaal.
HMMM, dat is niet zo netjes. Vraag me af wat de reden is dat er geen terugdraai van de firmware wordt gedaan.
Ik ben een tevreden klant bij KPN met glasvezel, maar die speedtouch ligt nog onaangeroerd in de kast.

Blij met mijn eigen ASUS met Merlin firmware. (Skynet en Diversion enabled ;-) )
Lekker vlot en de rommel en advertenties geblocked bij de bron.
HMMM, dat is niet zo netjes. Vraag me af wat de reden is dat er geen terugdraai van de firmware wordt gedaan.
Ik kan zo al één mogelijke reden bedenken die we nu als "wat als...." zouden zien. Wat als;
Tijdens de downgrade het modem vastloopt en reboot, of wacht.. wel reboot maar tijdens de herstart door een corrupte firmware niet meer opstart ?

Dan zit je als consument niet meer sporadisch zonder internet, televisie en telefonie maar definitief tot het modem is vervangen.

Als provider wil je dus het liefst eerst uitgezocht hebben of een downgrade überhaupt wel veilig kan.
Dit is normaal onderdeel van je uitrolplan om uit te zoeken of downgraden veilig kan
Bij problemen is je eerste reactie terugdraaien en terug naar de ontwikkel afdeling om te analyseren wat er precies is misgegaan
Dit is normaal onderdeel van je uitrolplan om uit te zoeken of downgraden veilig kan
Bij problemen is je eerste reactie terugdraaien en terug naar de ontwikkel afdeling om te analyseren wat er precies is misgegaan
Lijkt mij niet dat ze kunnen testen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn als een downgrade wordt gestart terwijl het modem op willekeurige momenten en spontane reboot heeft.

Sowieso, als je een IC gaat her-programmeren .dan gaat reeds aanwezige code verloren. Als ten tijden van die write opdracht de boel stroomloos komt te staan of herstart e.d. dan is de code in het IC corrupt. Je kunt het misschien opvangen door een 2e IC die ervoor zorgt dat je in een veilige modus terecht komt., maar bij consumentenelektronica kom je dit over het algemeen niet tegen.
Nu kan ik niet voor de KPN modem spreken maar de meeste hardware hebben een aparte "menu" om de firmware te installeren. Hierin start de apparaat op zodat er geen bestanden in gebruik kunnen zijn. Dus in dat geval als de huidige firmware reboot zou hooguit de download mislukken en niet de firmware installatie.
Deze logica is dan ook van toepassing bij een upgrade van de firmware. Want hoe weet je zeker dat deze succesvol afgerond zal zijn voordat het modem/router vastloopt.

Kortom, inderdaad begrijpelijk dat ze geen rollback of een upgrade meteen gaan uitrollen. Want je wilt eerst weten en kunnen inschatten hoe groot het risico is bij een eventuele rollback of upgrade dat het mis gaat.
Hier ook hetzelfde probleem op mijn box 12. Gelukkig is het een software issue. Ik dacht dat het aan de bekabeling lag tijdens de aanleg van glasvezel, zoals een knik ofzo.

[Reactie gewijzigd door Farabi op 22 juli 2024 22:42]

Dat is inderdaad een goed punt, als je er een AP achter hebt staan, ga je wellicht ook twijfelen of het daar niet aan ligt. Hier gaat het Ziggo modem (Connectbox) er vaak tijdelijk uit, het ding kan gewoon niet omgaan met bijvoorbeeld veel (torrent) verkeer, maar was eerst mijn ASUS router aan het blamen ervoor.

Het blijft best vreemd dat niet meer kunnen downgraden op afstand. Tegenwoordig is dat normaal, downgraden kan niet, upgraden wel. De enige fix is dus (weer) een nieuwe firmware pushen of modems vervangen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 22:42]

Sinds kort ben ik overgestapt op KPN. Ik baalde al als een stekker dat internet af en toe eruit viel.
Het is dus een firmware probleem. Goed om te weten. Vrouwlief schold me al verrot waarom ik overgestapt ben naar KPN :o
Sinds kort ben ik overgestapt op KPN. Ik baalde al als een stekker dat internet af en toe eruit viel.
Het is dus een firmware probleem. Goed om te weten. Vrouwlief schold me al verrot waarom ik overgestapt ben naar KPN :o
"tja, lieverd .... 20€ goedkoper in de maand ... daar hebben we het over gehad!"

insert random reden van toepassing

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 22:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.