SpaceX was de eerste die een eerste deel van de raket deed landen, ze waren de eerste die als commerciele partij het ISS aandeden, ze waren de eerste die zo veel lanceringen in een jaar wist te doen.
Eens. En begrijp me niet verkeerd: ik wil niet batelliseren wat SpaceX bereikt heeft, en ik heb er ook zeer veel bewondering voor. Maar dat betekent niet dat hun voorgangers niets bereikt hadden, of dat alles wat de bereiken uniek is en zal blijven. Om met Newton te spreken: dat ze veel bereikt hebben, komt (voor een belangrijk deel) omdat ze op de schouders stonden van reuzen. Niet om SpaceX te bagetelliseren, maar om te vermijden alle voorgangers dan maar te bagatelliseren.
En nogmaals: SpaceX loopt op een aantal gebieden een of zelfs twee decennia op veel anderen voor (behalve misschien BO, maar die heeft nog niet bijzonder veel laten zien), maar dat betekent niet dat
alles wat ze doen uniek is.
Dit is ook waarom ik het "falen" van de vroege Starship prototype niet zie als een probleem nog denk ik dat het redelijk is om de ontwikkelingsfase van Falcon 9 mee te rekenen in hun flight record. SpaceX stelt zelf ook heel duidelijk dat dit testen zijn en dat ze niet verwachten dat alles goed zal werken
Mee eens. En voor Virgin was het ook duidelijk dat dit dan wel geen eerste test was, maar dat ze ook niet de betrouwbaarheid hebben van iemand die al jarenlang hetzelfde 'kunstje' uitvoert. SpaceX hebben ook hun eigen mislukkingen gehad, die geen testvlucht waren...
Blue Origin is helaas een zeer slecht voorbeeld, het is een bedrijf dat lijkt te bestaan om Jeff Bezos minder rijk te maken want voor de rest hebben ze maar zeer weinig gedaan in verhouding tot de hoeveelheid geld die men er door heen heeft gejaagd. De BE-4 motor zal vast een geweldig ding zijn maar tot op heden heeft het ding zich nog niet bewezen bijvoorbeeld, om van de New Glenn maar niet te spreken.
Helemaal mee eens. Ik ben ook niet bijster onder de indruk van BO. Het probleem is waarschijnlijk dat Bezos denkt als manager, dat als hij ergens genoeg geld tegenaan gooit, het vanzelf gaat. Dat is wel zo in films, en misschien bij bedrijven die een proces uitvoeren dat al decennialang bestaat, uitgekauwd is, en waarvoor je makkelijk 100 experts in kunt huren om het te ontwerpen en te bouwen. Bij ruimtevaart is dat (nog) niet zo.
Zal Starship de markt goed op z'n kop zetten ik denk het wel, maar ik vraag me ook heel erg af hoeveel bedrijven er gebruik van zullen maken, simpel weg omdat je nu al ziet dat de huidige heavy lift raketten minder vaak gebruikt worden dan bijvoorbeeld de Falcon 9. Ik vraag me heel erg af hoeveel vraag er zal zijn naar een raket die zo veel massa de lucht in kan schieten.
Essentiëel punt is dat Statship vermoedelijk minder dan 10 miljoen gaat kosten per lancering, en dat er dan 100 ton ineens in de ruimte is. Of misschien zelfs 150 ton. Dat zijn bijvoorbeeld 100 satellieten van 1000 kilo elk, voor 100,000 euro per stuk. Daar is niet eenvoudig mee te concurreren. En dan heb ik het nog niet over de mogelijkheid om telescopen, en andere wetenschappelijke missies van 100,000 kilo per stuk in de ruimte te schieten. Of ruimte-hotels. Of ruimte-fabrieken. Met Starship wordt er ineens zó veel mogelijk, dat er een stortvloed van nieuwe toepassingen te verwachten is. Natuurlijk moet het allemaal nog blijken, en wellicht dat andere bedrijven met nieuwe raketten ook op dat prijsniveau zullen kunnen concurreren (een kleine raket die een satteliet direkt in de goede baan schiet, is mogelijk voordeliger dan een ride-share missie met Starship, waarna je nog veel extra brandstof nodig hebt om naar de juiste baan te komen...)
Voor het lanceren van een paar honderd satellieten per keer is het leuk maar er zijn maar weinig bedrijven die dat op de planning hebben staan
Als zoiets ipv één miljard, of 10 miljard, maar 10 miljoen kost, of misschien 20, dan zullen er ineens en stuk meer klanten zijn... Op dit moment kunnen we blij zijn als we 1000 kilo naar pluto kunnen schieten. Met Starship kunnen we 100,000 kilo naar pluto schieten, voor een fractie van de prijs.
het zou me niet verbazen als SpaceX tot de conclusie komt dat door de enorme capaciteit een ride share simpel weg veel te lang duurt om het ding te vullen en er vrijwel geen satellieten ontwikkeld worden die die enorme massa nodig hebben.
Voor 10 miljoen kan het zelfs voordelig zijn om een Starship half gevuld, of minder, te lanceren. Maar we zullen zien hoe het loopt.
Wat het wel betekend is dat als je engineering als basis gebruikt voor de ontwikkeling van producten en engineers de leiding geeft over de ontwikkeling van deze producten je hele andere manier van werken en waarschijnlijk ook het uiteindelijke product zal krijgen dan als je een groep wetenschapper een zelfde opdracht zou geven.
Volgens mij is de rol van de wetenschappers meer dat ze bepalen welke instrumenten ze in bijvoorbeeld een ruimte-telescoop willen hebben. Het zijn daarna de engineers die die telescoop volgens specificaties ontwikkelen. De wetenschappers hebben niet de leiding. Net zomin als de engineers. Ze werken samen. Dwz: voor wetenschappelijke missies. Bij ULA, Boeing, etc, werken even weinig wetenschappers als bij SpaceX. Het zijn allemaal engineers. Wetenschappers werken liever bij een universiteit of zo. Misschien dat de engineers bij Boeing zichzelf wel 'scientist' willen noemen, net zoals schoonmakers 'sanitation engineer' of 'sanitation manager' heten, maar dat betekent niet dat ze ook wetenschappers zijn.
Dat engineers die een eenmalig produkt maken, of een paar exemplaren, anders werken dan engineers die een produktielijn opzetten spreekt voor zich, maar dat is niet omdat het wetenschappers zijn. Het zijn nog steeds engineers. En zo werken engineers die werken op een cost-plus basis (Boeing, ULA, ...) ook weer anders dan engineers die écht commerciëel werken, zoals bij SpaceX...
Ik zie managers zonder technische kennis dus niet als een heel groot probleem
Dat is inderdaad niet noodzakelijkerwijs een probleem. Maar bij Boeing heeft het vervangen van technisch geschoolde manangers door managers zonder verstand van techniek, en met alleen oog voor geld, wel tot grote problemen geleid. Maar dat is inderdaad geen algemene regel. Het wordt alleen een probleem op het moment dat managers zich niet meer bewust zijn van hun eigen beperkingen. Maar dat is een algemeen probleem met mensen.
eerder denk ik dat het probleem is dat men zo weinig raketten maakt dat er veel te weinig ruimte is om processen te standaardiseren dat kost tijd en geld en als je er maar zo weinig maakt is dat weg gegooid geld omdat je de standaard processen te weinig gebruikt om dat geld er uit te halen. Dit is wat ik met het vergelijk tussen wetenschap en engineering wilde aan geven. Op het moment dat het niet meer unieke of bijna taken zijn die uit voert maar je het keep op keer jaar na jaar moet doen is het nuttig om er een standaard methode voor te maken en dan deze methode steeds verder te verfijnen iets waar een wetenschapper weinig aan heeft over het algemeen omdat als hun werk gedaan is ze niet niet nog een keer doen de kennis is vergaard de les is geleerd de wetenschap is weer eens stukje verder men begint aan een volgende unieke taak.
Ik begrijp prima wat je bedoelt, en dat onderschrijf ik ook. Ik ben het alleen niet eens met het feit dat je de ene groep 'wetenschappers' noemt, en de andere 'engineers'. Dan heb jij naar mijn indruk een verkeerd idee van wat wetenschappers zijn. Het zijn allemaal engineers.
En dit is waarom ik een raket waar er vijf van zijn gemaakt en die vijf keer succesvol gevlogen heeft minder vertrouw dan een raket waar er tientallen van zijn gemaakt die samen tweehonderd keer succesvol gevlogen hebben.
We kunnen nog steeds degelijke procedures zijn om betrouwbaar een kleine serie raketten te maken. En die zijn er ook. De uitdagingen van massaproduktie liggen niet voornamelijk in kwaliteit, maar wel in kwantiteit en kosten,
zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt. Engineers kunnen ook prima een eenmalige fabriek ontwerpen (bijv een chemische fabriek), die zeer complex, en ook zeer betrouwbaar is. Of een brug over een zee, of een tunnel onder het kanaal, een kerncentrale, of een wolkenkrabber van 1km hoog. Etc. etc. Dat alles zal nooit lopende-band werk worden, maar dat betekent niet dat de kwaliteit er daarom onder lijdt.
In mijn optiek is de manier waarop SpaceX de ruimtevaart aanpakt radicaal anders dan de manier waarop de oudere bedrijven zo als ULA en Boeing dit doen, en gezien de frequentie en de succes ratio van SpaceX zie ik hen (mits ze de missie kunnen volbrengen natuurlijk) als de maatstaf waar alle andere aanbieders mee vergeleken zullen moeten worden.
Ook mee eens. Maar dan blijf ik erbij, dat ze waarschijnlijk de eersten zijn / waren van een hele serie bedrijven die in de toekomst vergelijkbaar zullen zijn. Sommige dingen zijn echt bijzonder (vermoedelijk de Raptor?), en zullen wellicht over 10 tot 20 jaar nog steeds ongeëvenaard zijn, of althans gememoreerd wordern. Voor andere dingen die ze doen (zoals het laten landen van de eerste trap van F9) zijn ze m.i. slechts bijzonder omdat ze de eersten waren.
Edit: typo
[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 22 juli 2024 17:31]