Fairphone 5 krijgt volgens webshopvermelding minstens acht jaar software-updates

Een vermelding van een IT-webshop toont een beschrijving van de toekomstige Fairphone 5. Daaruit blijkt dat het toestel minstens acht jaar aan software-updates krijgt. Bij de voorganger, de Fairphone 4, was dit nog minstens vijf jaar. De garantieperiode blijft vijf jaar.

De Fairphone 5 krijgt volgens de vermelding op Business Direct acht jaar aan software-updates, waardoor het nog te verschijnen toestel 'tot en met 2031' ondersteund zou worden. De FairPhone 5 krijgt hiermee een langere ondersteuning dan andere smartphonefabrikanten geven.

De meeste fabrikanten geven namelijk maximaal 5 jaar aan software-updates, sommige slechts 3 of 4 jaar. Ook nadat een smartphone geen software-updates meer krijgt, voorzien de meeste fabrikanten hun toestellen nog wel enige tijd van beveiligingsupdates.

De Nederlandse smartphonefabrikant legt de nadruk met zijn Fairphones op toestellen met een langere levensduur, bijvoorbeeld door langdurige garantie, overwegend veel jaren aan software-updates en eenvoudige reparatie of vervanging van onderdelen. Zo kunnen Fairphone-gebruikers zelf makkelijk hun batterij, scherm of camera's vervangen. Daarnaast maakt de fabrikant gebruik van gerecyclede materialen in zijn toestellen.

Op de eerste renders van de Fairphone 5 is te zien dat het toekomstige toestel niet langer een druppelvormige notch heeft voor de frontcamera. In plaats daarvan zit het cameragat verwerkt in een punch-hole. Daarnaast zijn de bovenste en onderste schermranden zichtbaar smaller dan bij de Fairphone 4 uit 2021. Verder krijgt de Fairphone 5 volgens de webshopvermelding een 3905mAh-accu en 50-megapixelcamera's. Bij de voorganger ging het om 48-megapixelcamera's.

Update 12.00 uur: Vergelijking met softwarebeleid van andere fabrikanten aangepast om onduidelijkheden met aantal jaren aan software-updates te voorkomen.

Fairphone 5
Renders van de Fairphone 5. Bron: Android Authority

Door Sabine Schults

Redacteur

20-08-2023 • 09:34

176

Submitter: vandollen

Reacties (176)

176
176
110
1
0
36
Wijzig sortering
ik hoop dat ze er ook een deftige processor in stoppen. Dat maakt het waarschijnlijker dat iemand er ook 8 of 10 jaar mee wil doen.
ik snap persoonlijk het nut niet van het hele 'deftige processor in smartphone' gedoe.
ik had tot laatst een Oneplus X ( Snapdragon 801 ) die op android 11 draaide (lineageOS) en dat draaide relatief smooth.
geen bloat, geen apps die belachelijk zwaar zijn ondanks dat ze eigenlijk niks doen etc etc.

ik heb nu een fairphone 4 (met lineageOS opnieuw) en alles draait super smooth. de fairphone 4 heeft volgens vele al een verouderde SOC/processor (Snapdragon 750G) maar alles draait goed. vanwaar de nood voor een nieuwe processor dan als deze (waarschijnlijk) ook weer tegen 6j+ kan? ik betwijfel dat de meeste hier hun telefoon zo lang houden?

[Reactie gewijzigd door Daco op 23 juli 2024 15:48]

Nou ja. Als encryptie wordt aangescherpt, of bepaalde services meer en harder moeten werken.

Dan kan dat op een cpu van 8 jaar oud best zwaar impact hebben. Dat de telefoon dan nog wel soepel loopt. Maar harder werken van de CPU zorgt wel voor meer stroom verbruik en dus is de telefoon sneller leeg dan bv een nieuwere telefoon. Met een moderne cpu.
En wie zegt dat dat geen impact heeft op nieuwere cpu's? Zie AMD's allernieuwste cpu's: onlangs is er (weer) een aanvalsmogelijkheid in aangetroffen en volgens de benchmarks draait MariaDB en soortgelijke software na de patch nu met zo'n 40% prestatieverlies. Oké, in dit geval is het voor eindgebruikers niet heel boeiend, maar stel nu dat er wél iets wordt aangetroffen wat boeiend is voor eindgebruikers en ook 40% prestatieverlies oplevert? Nieuwer is dus niet altijd beter.
ARM heeft hier heel heel veel minder last van dan AMD64/intel architectuur.
ARM is een reduced instructieset, met veel minder vreemde dingen erin, en zeker veel minder legacy bagger.
Dat klopt, maar toch is ARM niet onfeilbaar.
Maar als die enkele generaties nieuwere processor twee keer zo snel was om mee te beginnen, is deze na de patch nog steeds 20% sneller. Als de oude generatie een patch nodig zou hebben (en deze überhaupt zou krijgen), wordt de nieuwe generatie ruim 3x zo snel.

Overigens denk ik dat er teveel naar alleen de processor wordt gekeken, omdat dit het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel is op prestatievlak. Een relatief snelle processor wordt alleen in uitzonderlijke situaties maximaal belast en heeft dus echt wel reserve om ook na een jaar of 4 nog dagelijkse taken op een fatsoenlijke manier uit te voeren.
Kijken we echter naar geheugen en dan met name opslag, dan is de hoeveelheid data die moet worden opgezocht, opgehaald en opgeslagen gigantisch toegenomen. Op een pc was lange tijd een harde schijf met (voor huidige begrippen) tergend trage I/O voldoende om zware games en applicaties te gebruiken. Nu zijn voor bijv. consoles SATA SSD's al teveel een bottleneck.
Scroll je door een lijst foto's, dan zijn die 20 MP i.p.v. 3 MP.
Video's zijn nu 4K/30 of zelfs 4K/60 i.p.v. 720P/30 of 1080P/30.
Werk je een gemiddelde Google app bij, dan is dat bij grotere updates al snel een paar honderd MB, waar dat er voorheen tientallen waren.
Al die data moet wel snel genoeg worden verwerkt om je telefoon soepel te houden, ook als er verder geen zware berekeningen op hoeven te worden uitgevoerd.
Je ziet ook dat het verschil in opslagsnelheid tussen instap- en topmodellen gigantisch is. Je ziet het alleen niet op de specsheet.
Lang verhaal kort: ik maak me weinig zorgen over de Fairphone 5 zolang ze er een enigszins fatsoenlijke processor inzetten (minimaal 75% van huidige topmodellen qua rekenkracht), maar hoop dat ze niet besparen op snel (opslag)geheugen.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 15:48]

En de kans dat gedurende deze tijd de encryptie zwaarder wordt is 100%. Net als dat apps zwaarder worden door nieuwe functionaliteit. En dan kan je zeggen dat je die functionaliteit niet nodig hebt maar een softwareleverancier kan het zich meestal niet veroorloven om (te) veel verschillende versies te onderhouden.
Nou ja. Als encryptie wordt aangescherpt, of bepaalde services meer en harder moeten werken.
Dan kan dat op een cpu van 8 jaar oud best zwaar impact hebben.
Alles wordt geleidelijk zwaarder maar radicale veranderingen waardoor alles opeens onwerkbaar veel zwaarder wprdt heb ik al heel lang niet meer gezien, ik zou me er niet te veel zorgen over maken. Als we vandaag iets nieuws uitvinden zal het nog heel wat jaren duren voor het breed over internet verspreid is.

De verandering die hier nog het meest op lijkt is H265. Dat is inmiddels een jaar of 10 oud en was (is) te zwaar om helemaal in software te doen op een wat oudere CPU, eigenlijk wil je hardwaresupport voor in je GPU (al is de grens tussen CPU en GPU weer aan het vervagen). Volgens mij zijn er nog geen sites waar H265 verplicht is en krijg je dat alleen als je hardware dat ondersteunt, er is eigenljk altijd ook nog support voor H264 of iets anders dat universeel werkt.

Dus zelfs als er nu iets nieuws bedacht wordt is die 8 jaar support wel voorbij voor het echt dringend wordt.
Er is natuurlijk een kans dat er wel plots iets nieuws gevonden wordt dat de wereld op z'n kop zet waardoor je direct een nieuwe telefoon wil. Maar die kans is een stuk kleiner dan de kans dat je je telefoon laat vallen en een nieuws scherm nodig hebt. Voor welk risico optimaliseer je?

Zelfs dit model niks voor jouw blijkt te zijn en je het ding na 4 jaar vevangt alsof het een gewone wegwerptelefoon is dan is er nog geen man overboord. Het is dan per jaar wel een dure telefoon geweest maar het is ook weer niet helemaal wegegooid want je hebt het ding wel kunnen gebruiken. Daarnaast draag je nog steeds bij aan de secundaire doelen van FairPhone zoals milieuvriendelijkheid. Sterker nog, als je dan toch na 4 jaar je telefoon afdankt kan het milieutechnisch gezien beter een FairPhone zijn die goed recyclebaar/refurbishbaar is.
Mijn OnePlus 6 draait ook nog steeds soepel. Zonder updates helaas, en dus niet meer zo veilig tegen kwaadwillenden. Maar dat is een kwestie van even Lineage installeren en dan kan ie voorlopig weer mee. Andere mensen hebben ongetwijfeld zwaardere 'eisen' (klinkt zo verwaand, maar ik heb even geen beter woord) aan hun toestel, maar ik zie voorlopig geen enkele reden om mijn toestel te vervangen. Geen toestel kopen is beter dan een Fairphone kopen, is mijn redenatie.
dat stukje oneplus 6 herken ik meteen, de mijne was gesneuveld en vandaar naar een oneplus CE 5G gegaan, gewoon omdat hij even snel is als een oneplus 6 en dat gewoon prima voldeed (geen anderen of duurdere variant nodig van ruim 600+ euro)
Dito hier. Ik kocht altijd flagships, maar die vind ik te duur en te kort ondersteund.

Voor de kinderen een a12 en a13 gekocht en die doen alles wat ik van een telefoon verwacht.

Zelf dus een FP4 gekocht en geen moment spijt. Doet alles wat het moet doen en heeft een fatsoenlijk update beleid. Ook het zelf kunnen repareren vind ik een voordeel.
Ik heb een Pixel 3a gehad, en daar was ik bijzonder tevreden over. Echter merkte ik bij dit toestel wel, en bijvoorbeeld bij voorgangers Nexus 6P, OnePlus One, Samsung S# etc niet, dat de snelheid gewoon erg tegen begon te vallen na een paar jaar. De camera opende echt traag, soms wel 10 seconden voor ik kon beginnen met filmen, en dan is het voor mij wel een beetje klaar. Ik kon een Pixel 5 overnemen waarmee ik ook een welkome upgrade kreeg voor m'n opslag, en inmiddels is die nu even oud als de 3a toen ik deze wegdeed. De Pixel 5 is echter nog steeds buitengewoon vlot voor mijn wensen en dat vind ik wel wat zeggen.
ik snap persoonlijk het nut niet van het hele 'deftige processor in smartphone' gedoe.
Gek genoeg hebben verschillende mensen verschillende doeleinden voor hun telefoon

Als voorbeeld, me oude OnePlus 6 met een Snapdragon 845 was na een tijdje in bepaalde apps en games niet meer vooruit te branden.

Als je de telefoon alleen voor bellen/whatsappen/enz gebruikt is jouw verhaal plausible, maar als je maar iets meer doet dan dat is de kans groot dat uiteindelijk de telefoon hardware te traag wordt
Ik draai een i9300 Samsung S3 (een toestel van elf jaar oud ja!) met LineageOS Android 7 en tot voor kort draaide alles nog redelijk. Niet smooth, niet snel, maar redelijk. Maar sinds begin dit jaar is de java bloat zo ongelofelijk toegenomen in apps zoals Telegram, Whatsapp, NS en anderen dat het ding op z'n knieen door het leven gaat. Het is echt te gek voor woorden hoe groot apps zijn. De NS? Meer dan 100mb. Terwijl het eigenlijk gewoon een verkapte Chrome browser is met een paar knopjes.

Apps moeten lichter, dan hoeven de specs niet omhoog. Zelfs mijn Samsung A3 2017 kan nog prima meekomen, mits je de apps niet op een SD kaartje zet, dan wordt hij wel een groot stuk trager. En als het geheugen bijna vol is ook. Het is uberhaupt al wonderlijk dat een app zoals Instagram Lite hier niet te krijgen is, en in Indonesie en India vermoedelijk wel, terwijl het daar stikt van de (snelle) mobieltjes.
Alles hangt van je gebruik af. Een vriend van me zei laatst dat zijn broer (tech enthousiast en universitair opgeleid programmeur) altijd roept dat je niet meer dan 100 euro uit hoeft te geven aan een telefoon, maar verbaasd was dat de iphone van mijn vriend in de auto navigatie én spotify tegelijk aan kon :+.
En - hoe controversieel ook- net even wat vaker een nieuwe toestel op de markt brengen, al is het maar alleen een verniewing van de SoC.

Iemand die NU in de markt is voor een Fairphone heeft als enige optie een toestel wat al 2 jaar op de markt is, waardoor de specs dus behoorlijk achterblijven t.o.v. iets recenters en een aanzienlijk deel van die lange ondersteuning al afgelopen is.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 15:48]

Aye. Zo is het. Ik zit al anderhalf jaar met smart op de recentere dairphone te wachten, omdat de 4 het nou toch echt net niet meer is allemaal.
Zeker qua ram niet. Met regelmaat heb ik een crashende app omdat ram op is. Mee eens, ik ben hier in een uitzondering ;)
De Fairphone 4 is twee jaar uit en je wacht al anderhalf jaar op de volgende?

Als dat zo is, is een Fairphone misschien gewoon niet de telefoon voor jou? Volgens mij zal een Fairphone altijd een relatief langzame cpu hebben in zijn prijsklasse. Net zoals ze dikker, groter en zwaarder zijn.

Maar apps die crashen vanwege te weinig RAM? Dat heb ik nog nooit meegemaakt, op wat voor telefoon dan ook. Wat voor (soort) apps zijn dat dan?
Ik gebruik nog dagelijks een model uit 2017 met 4GB RAM. Merk nergens dat ik tekort zou komen. Niks dat crasht. Dat je een model met 8GB zou hebben waarop iets met regelmaat zou crashen... Hell, ik ken iemand die nog steeds met 8GB In z'n desktop gamed.

Klinkt eerder alsof de crashende app slecht gemaakt is.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 23 juli 2024 15:48]

Er lijkt een nieuw model aan te komen, dus iemand die nu ion de markt is voor een nieuwe Fairphone zou kunnen overwegen toch nog maar wat langer met zijn bestaande toestel te doen, wat eigenlijk altijd de beste optie is voor het milieu.
Vaker een toestel uitbrengen heeft natuurlijk voordelen, maar met het huidige tempo van één toestel per ongeveer twee jaar en acht jaar lang updates, kom je al uit bij vier toestellen om te ondersteunen en één om te ontwikkelen.
Zou Fairphone elk jaar een nieuw toestel uitbrengen, dan zouden ze, bij nog steeds acht jaar lang ondersteuning, acht toestellen moeten ondersteunen en misschien wel twee in ontwikkeling hebben.
Fairphone is vermoedelijk gewoon niet groot genoeg om dat aan te kunnen.
Misschien moeten ze dat ook niet willen. Ook onder de Fairphone gebruikers zijn er waarschijnlijk gebruikers die upgraden omdat het kan (of omdat ze denken dat het nodig) en niet omdat het echt nodig is. Dat is dan weer slecht voor het milieu.
Elke 3 jaar 1 nieuwe telefoon vind ik een best conservatief beleid.
Het enige wat ik als FP4 eigenaar hoop is dat hij wat minder groot is, en dat de camera(app) flink verbeterd is. Wat nu is het gewoon een groot ding dat foto's maakt als een aardappel.
Voor de rest voldoet hij prima hoor :)
Volgens de geruchten zou het gaan om de Qualcomm Snapdragon 782G. Klinkt aannemelijk, maar het blijven geruchten.

Edit: zou gaan om een verbeterde versie van de Qualcomm Snapdragon 778G+

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 23 juli 2024 15:48]

Helaas zeggen de modelnummers van Snapdragon me te weinig om iets mee te kunnen. (Dat ze net zo'n verwarrende naamgeving als USB gebruiken met versie 2 generatie 2 ofzo, helpt natuurlijk ook niet mee)

Als je een vergelijking maakt met Intel, gewoon puur indicatief, waarbij we de snelste Snapdragon een 13900K noemen, wat is een 782G dan? Een 13400 of 13500?
Als je een vergelijking maakt met Intel, gewoon puur indicatief, waarbij we de snelste Snapdragon een 13900K noemen, wat is een 782G dan? Een 13400 of 13500?
Dat is erg lastig gezien het verschil tussen een 13900K en en zeg 13400 vooral en alleen zit in het aantal cores, maar de cores zelf zijn ansich identiek en het realtief kleine verschil in Single threaded prestaties wordt gemaakt door kloksnelheid.

Dit terwijl een 782G t.o.v. de snelste Snapdragon (ik ga even uit van een Snapdragon 8 Gen 2 welke in de meeste high-end Smatphones van dit jaar te vinden is) over compleet andere cores beschikt en veel meer is dan alleen een CPU. Zowel de 8 Gen 2 als de 782G zijn bijv. 8 core chips, maar de 8 Gen 2 is zowel Single als Multitthreaded ongeveer 2x zo snel als een 782G. Daarnaast zitten er nog grote verschillen in de GPU prestaties (dat is rustig een factor 4-5x), de maximale geheugensnelheid (al is dit weer afhankelijk van of de smartphonemaker daadwerkelijk sneller geheugen plaatst), ondersteuning voor snellere WiFi/5G standaarden (wederom afhankelijk van of de vereiste antenne's ervoor in het toestel zit) en ondersteuning voor hogere resolutie camera's (je raad het al: Afhankelijk van de camera's die erin zitten).

Om puur en alleen op maximale CPU snelheid toch een poging te doen je vraag te beantwoorden, als een Snapdragon 8 Gen 2 een 13900K is, dan is een Snapdragon 782G ongeveer gelijkwaardig aan een 13500 in Multi-threaded performance. In Single-threaded performance is een 782G dan hooguit gelijk aan een - schrik niet - i7-6700K uit 2015 :P


@GekkePrutser
Klopt inderdaad, welke UFS standaarden überhaupt ondersteunt worden is weliswaar afhankelijk van de SoC (een 778G of 782G kan bijv. geen UFS4.0 aan wat een 8 Gen 2 wel kan) maar het is uiteindelijk aan de fabrikant wat voor geheugenchips het mee gecombineerd wordt uiteindelijk. Om voor @Alxndr de PC vergelijking te maken, je moederbord kan wel PCIe 4.0 x4 SSD's ondersteunen maar daar heb je in de praktijk niks aan als de OEM het combineert met een SATA SSD :)

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 15:48]

Thanks, ik snap dat het appels met peren vergelijken is, maar beiden zijn toch fruit ;)

Wat betreft de single core performance, wow! Maar wat voor zaken in mn smartphone zijn afhankelijk van single core performance? En wat voor soort toepassingen gebruiken multicore?

Mijn telefoongebruik is zeer basaal, appen, browsen een paar apps zoals NOS, NPO, YouTube. Spelletjes speel ik op mn pc, en voor videos afspelen lijkt me de meest simpele igpu al voldoende?
Tis meer big little meuk. Dus een paar snelle kernen die je websites en alles vlug doen verschijnen en een riedeltje kleine zuinige cores die op de achtergrond je bluetooth en wifi regelen.

De turbo high end socs hebben dan weer een paar super snelle kernen voor games, maar ook 4k60 HDR10 bit mega video en andere encode meuk voor de cameras die de mid / lower end niet nodig heeft.
Klopt, ook de UFS maakt enorm verschil trouwens.

Een 778G gepaard met UFS 2.1 is echt veel langzamer dan eentje met UFS 3.1 in real-world scenario's zoals het installeren van apps (en inmiddels is UFS 4 er ook alweer). Ik heb zelf een telefoon met 778G / UFS 2.1 (Samsung A52s) en dat valt me zwaar tegen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:48]

Ja ik weet dat de 778G geen UFS 4 kan hoor, en bovendien was dat er nog niet toen de A52s uitkwam :)

Maar 2.1 is echt merkbaar trager dan 3.1 helaas.
Ik werk nu een jaar en een half met een 778G, is best een werkbare processor. Maar toch weer al een stukje ouder, en niet uit de top-range, dus ik vraag me af hoe lang Fairphone hiervoor updates van de fabrikant van kan krijgen?

Eerlijk gezegd maakt het voor mij ook zo veel niet uit, wat voor mij het belangrijkste zou zijn is dat de telefoon in alle omstandigheden snelle en goede foto's maakt.
Nog beter zou zijn mocht je de soc gewoon kunnen upgraden. Dat betekent wel dat de form factor van toekomstige Fairphones best hetzelfde blijft, want samen met de soc moet ook het logic board vervangen worden.
Dat was één van de teurstellingen toen de Fairphone 2 uitkwam, want over het vervangen van de soc werd toen druk gespeculeerd.
De beperkende factor van de levensduur van de Fairephones zou enorm verbeteren mocht het upgraden van de soc mogelijk zijn. Dan zou je in principe met een uniforme smartphone kunnen werken waar je enkel vervangt wat defect geraakt of te traag wordt. Nu kan je enkel het eerste (defecte onderdelen vervangen), terwijl ik de mogelijkheid tot het tweede (upgraden) enorm zou toejuichen.
Dat zou inderdaad mooi zijn! Fairphone valt me inderdaad ook wel tegen qua commerciele overwegingen. Ook het weglaten van de 3,5mm jack en daarna met hun eigen BT oordopjes komen bijvoorbeeld.
Ook een form factor gaat maar beperkt mee. Zie hoeveel jaar AM4 het heeft uitgehouden, krap 8 jaar. Dat zijn in FairPhone-land 3 modellen maximaal.
Plus dat een SoC elke keer weer anders opgebouwd is, dus dat telkens weer vertalen naar een herbruikbare pin-layout lijkt me een drama. Je SoC bevat alles, dus ook je geheugencontroller. Moet je ook enkel de lanes gaan ontwerpen maar ook je geheugenreepjes, en dat alles met nu al genoeg lanes voor toekomstige generaties.

En dat allemaal afzetten tegen hoeveel mensen nu daadwerkelijk hun telefoon zo gaan upgraden.

Het enige wat ik me kan voorstellen dat redelijk hetzelfde te houden is qua aansturing en layout, is een camera(eiland).
Met de formfactor bedoel ik eerder de vorm van het logic board dat ik graag inwisselbaar zie met toekomstige logic boards, dan dat de SoC (BGA dus gesoldeerd op het logic board) vervangen kan worden.

Net zoals bij desktops is de ATX-standaard al decennia de standaard, terwijl sockets inderdaad maar een beperkte levensduur hebben. Als een socket EOL is, dan hoef je niet je hele computer weg te gooien. In vele gevallen kan een nieuw mobo+cpu volstaan.

Zo ook bij de Fairphone zou het een welgekomen optie zijn om het logic board (niet enkel de SoC) te kunnen vervangen met een nieuwer. Als de vorm hetzelfde kan blijven en ze daarmee net zoals ATX een standaard kunnen creëren, dan zie ik daar wel een toekomst in.
De SoC is niet zo belangrijk. Over 8 jaar is die nml nog precies even snel als nu ;)

Het gaat mij er meer om dat ze features erin stoppen die tenminste *nu* meekunnen met de rest (o.a. draadloos opladen) zodat het niet gelijk al een gedateerde telefoon lijkt. Dat probleem heeft de FF4.
De SoC is niet zo belangrijk. Over 8 jaar is die nml nog precies even snel als nu ;)
Ja, maar de apps en het OS zijn niet even zwaar als nu.
Idd snelle hardware is belangrijk maar voor mij niet het belangrijkste voor een duurzaam product. 20% sneller vandaag is over 8jaar een verwaarloosbaar verschil.

Makkelijk en goed onderdelen vervangen is nog belangrijker. Ook het optimaliseren van software als je nieuwe functies introduceert over tijd op oudere hardware.

Navigatie hardware voor vliegtuigen gaat vaak decenia mee incl software updates. Daar is 20jaar softwareondersteuning niet abnormaal.
Navigatie hardware voor vliegtuigen gaat vaak decenia mee incl software updates. Daar is 20jaar softwareondersteuning niet abnormaal.
Dat vind ik geen goede vergelijking. In de luchtvaart zijn dingen enorm statisch omdat als ze steeds de boel veranderen het toestel en de piloten (training) opnieuw gecertificeerd moeten worden. Boeing heeft zelfs bewust honderden doden veroorzaakt om wat trainingsdagen te vermijden bij de 737 MAX. Zo belangrijk vindt die industrie dat.

Daardoor is deze sector extreem langzaam. De kleine luchtvaart loopt zelfs voor op de passagiersluchtvaart qua EFIS (glass cockpit) systemen (al is de Airbus 350 flink aan het inhalen geweest)

Overigens in sectoren waar de stand der techniek super belangrijk is zoals de militaire, wordt er wel vaak geupgrade. De F-16s van nu zijn totaal anders qua systemen dan die die destijds bij Fokker van de lopende band zijn georld.
Dat is idd bij de commerciële luchtvaart. Piloten moeten hun rating halen op 1 type.

Kleine vliegtuigen waar ik met vlieg hebben dat probleem niet. Toch gaat de hardware lang mee.

Die toestellen zijn vaak wel duurder. €6000 voor navigatie, hoogtemeter, snelheidsmeter zijn redelijk normaal maar er zijn ook open source alternatieven beschikbaar voor €1000. De echte oude systemen draaien nog op 300Mhz Windows CE en krijgen feature updates. Je hebt natuurlijk geen gedoe met een appstore en er staat maar 1 app op.

Bij smartphones is dat natuurlijk anders. Security is belangrijker omdat je ermee op het internet surft en apps download.

Nu smartphones en tablets even snel zijn als laptops kan ik me inbeelden dat het mogelijk moet zijn om ze 10jaar updates te beloven zonder veel problemen.
Kleine vliegtuigen waar ik met vlieg hebben dat probleem niet. Toch gaat de hardware lang mee.
Klopt, ik doe dat ook. Maar er wordt wel vaker geupdate dan in lijnvliegtuigen.
Die toestellen zijn vaak wel duurder. €6000 voor navigatie, hoogtemeter, snelheidsmeter zijn redelijk normaal maar er zijn ook open source alternatieven beschikbaar voor €1000. De echte oude systemen draaien nog op 300Mhz Windows CE en krijgen feature updates. Je hebt natuurlijk geen gedoe met een appstore en er staat maar 1 app op.
Hmmm dan heb je het zeker over ultralight? Ik weet zeker dat de G1000 voor de C172 een heel stuk duurder is dan dat :) Voor 6000 heb je net het knopje om hem aan te zetten :')

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:48]

Boeing heeft zelfs bewust honderden doden veroorzaakt om wat trainingsdagen te vermijden bij de 737 MAX. Zo belangrijk vindt die industrie dat.
Sorry maar dit is echt véél te kort door de bocht. Dat is geen bewuste keuze geweest om die crashes te veroorzaken en de opzet was an sich niet heel erg fout, als het maar goed uitgevoerd was.

Beweren dat Boeing met opzet zoiets doet is lariekoek.
De manier waarop Boeing na de eerste crash geheimzinnig bleef doen over MCAS terwijl het meteen duidelijk was dat het daar door kwam, vind ik zeker verwijtbaar. De tweede crash was zeker te voorkomen geweest.

Natuurlijk wilden ze die doden niet veroorzaken want dat is nog slechter voor hun winstgevendheid geweest dan de extra training. Maar dat veiligheid ondergeschikt was aan commerciële belangen vind ik wel.

Boeing heeft ook nog steeds geen EICAS systeem dat de piloten duidelijk maakt welke motor is uitgevallen bij een storing. Die zijn nu verplicht om de VS maar Boeing heeft gelobbied voor een uitzondering omdat ook dat weer tot hertraining zou leiden. Terwijl verwarring hierover meerdere crashes heeft veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:48]

Daar kan ik me al een stuk beter in vinden ja, grove nalatigheid wat mij betreft. Maar mensen vermoorden was natuurlijk nooit het doel. Verder ben ik het met je eens.
Als ik 4 jaar met dit toestel doe is mijn dochter 9. Het geeft mij een fijn gevoel om te weten dat zij een smartphone kan gebruiken om bijvoorbeeld een film te kijken terwijl de smartphone veilig is. Dat je er niet dingen mee kunt doen die over 4 jaar tof zijn (zoals nieuwere radio frequenties, AR, VR, 4k gamen op je smartphone) neem ik op de koop toe. Maw de resale value van zo'n toestel (dat ook nog eens te repareren is) blijft hoog.
Snelle comparison gedaan en de verwachte processor in de FP5 is beter dan de processor in mijn Moto Edge 20. Welke ruim voldoende processorkracht heeft om 5-8 jaar te kunnen overbruggen.
Heb hier een samung s8 die nog zonder problemen meegaat.

Mobile soc's hebben wel bereikt wat desktop cpu's al een tijd hebben: meer dan krachtig genog voor 99% van de gebruikers.
Dat is alleen een probleem als de gebruiker intensieve apps wilt gebruiken. Zat browsing apps zoals Instagram of Reddit worden niet echt zwaarder. Meestal is het ook de bloatware van de standaard meuk die dingen trager maakt.

Het grootste probleem is naar mijn mening de batterij, maar die is makkelijk te vervangen.
Mijn S7 edge is net overleden. En merk eigenlijk geen verschil met de nieuwe Pixel die ik nu heb. Behalve de compleet mallote swipe acties en random herstarts.
Als je spelletjes speelt is het vast een ander verhaal.
Allemaal leuk en aardig maar de Fairphone 4 draait nog steeds op Android 12. Dus wat zeggen die 8 jaar dan?
In het algemeen zijn security updates belangrijker dan versie upgrades voor het gros van de mensen.
Helaas presteert Fairphone met maandelijkse updates ook slecht. Op mijn Fairphone 4 draai ik de 5 juni security update. Het is bijna september. Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat de maandelijkse updates eerder beschikbaar zijn voor vendors om ze op die manier op tijd te releasen. Want ja, er zitten vaak kritische security updates tussen.

Gebruikelijk krijg je bij Fairphone de maandelijkse updates 4 weken later. Wat dus eigenlijk 2 maanden later is omdat FP al een maand eerder toegang had tot die update. Dat het nu nog langer duurt dan gebruikelijk kan betekenen dat ze aan Android 13 werken. Toen Android 12 in ontwikkeling was kregen we helaas ook maar eens in de 3 maanden een update. Wat ik best ironisch vind, ze willen hun producten lang mee laten gaan, maar met dit update beleid wordt het niet veel beter.

Daarbij komen ook nog eens de vele software issues, veel daarvan zijn aanwezig sinds launch.
Op dit moment zijn ook niet alle hardware onderdelen te verkrijgen op hun site. Je zou bijvoorbeeld maar een bottommodule voor je fairphone 2 of 3 nodig hebben om dat je usb aansluiting hapert. Eerst kon je een mailadres achterlaten wanneer het weer op voorraad was maar nu is dat van de site verwijdert.
Voor de FP2 is dat niet heel vreemd, ze hebben al aangekondigd dat die uit support is vanaf afgelopen maart en dat onderdelen beschikbaar blijven zo lang de voorraad strekt.

Ik hoop dat de FP5 snel beschikbaar wordt, want Whatsapp wordt steeds trager op de FP2.
Dit had een collega van mij ook: Maanden moeten wachten op een nieuw schermpje omdat het niet op voorraad was.

Het hele idee achter de Fairphones is dat je je voetafdruk klein wil houden, dus er o.a. zo lang mogelijk mee wil doen. Dat het (makkelijk) gerepareerd kan worden, etc.

Dan vind ik 7 jaar support niet opwegen tegen de relatief hoge prijs en andere nadelen. Met mijn iPhone 5 heb ik indertijd ook al 6 jaar gedaan en m'n XR, nu 5 jaar oud, zal sowieso tot en met 2023 nog updates krijgen.

Eigenlijk zit het knelpunt dus niet eens in de hardware, maar in de software, bij alle merken.
Precies dat is mijn probleem. Telefoon is verder goed, maar zit nu al een maand te wachten tot bottommodule weer beschikbaar komt. Volgens support zou die nog wel moeten komen, maar wanneer is onbekend.
Dus wat zijn de opties:
- aan blijven klooien met een telefoon die vaak niet/half opgeladen blijkt (en die je nu sowieso uit moet zetten om hem op te kunnen laden)
- aanschaf FP4, die eigenlijk bij aanschaf al wat verouderd is (natuurlijk, mijn FP3 ook, maar die heb ik dan ook al een jaar of 4 in gebruik), terwijl ik een voor mijn gebruik eigenlijk prima telefoon weg moet doen.
- afstappen van FP (en bijvoorbeeld tweedehands kopen)
Aanklooien is op zich voor even niet erg, maar het zou wel fijn zijn te weten hoe lang dat ongeveer zou moeten duren. Repairability is leuk, maar dan moeten de onderdelen wel leverbaar zijn.
Uiteraard, maar het artikel gaat specifiek over software updates.
En security updates zijn geen software updates?

Ik zou net zeggen dat je 8 jaar security updates krijgt maar dat er geen uitspraak wordt gedaan over OS upgrades. Al zal 8 jaar zonder upgrades ook moeilijk zijn want zolang wordt een Android versie helemaal niet onderhouden.
In mijn ogen (en de eerste pagina van Google) in ieder geval niet.
Pixel phones receive regular software updates that include security enhancements, new features, operating system updates, bug fixes, and more.
Google neemt dat toch een stuk breeder dan alleen de android versie en dat is ook logisch.
https://support.google.co...215863991-EU#when_updates
En waar kan ik uit die google-hits concluderen dat updates binnen één major versie geen software updates genoemd mogen worden?

Software werkt tegenwoordig heel vaak met verschillende update-paden naast elkaar, namelijk op zowel major als minor versies. Via beide paden kun je als gebruiker verwachten dat alles correct en veilig blijft werken, dat was nou het grote punt bij smartphones met gebrekkige levensduur.

Ja, je mist mogelijk hippe nieuwe feature. Die had je ook gemist als die feature met nieuwe hardware geregeldzouden zijn in plaats van met software, je cameralens krijgt ook geen updates.
Voor mij ‘in principe’ ook.

Mijn 8 jaar oude iPad krijgt ook security updates. Dat ging goed. Totdat bijv Disney+ een iOS versie vereiste die niet meer naar mijn iPad werd uitgerolt.

Zo blijft duurzaamheid helaas wel afhankelijk van wat app aanbieders vereisen, of wat OS-en aan updated uitvoeren.

(En nee ik heb geen nieuwe iPad gekocht vanwege Disney+, maar het is de eerste stoelpoot die is weggezaagd)
Even het sourcing aspect van fairphone daar gelaten.

Als je naar update beleid kijkt kun je bijna altijd beter een iPhone kopen. De iPhone X krijgt geen ios 17 meer. Dat betekent dat die telefoon bijna 6 jaar feature updates heeft gehad.
Het verschil is wel dat feature updates bij Apple veel belangrijker zijn. Zolang je maar netjes beveiligingsupdates krijgt kun je prima op bijv. Android 11 door blijven werken en kun je alle Apps ook gewoon blijven gebruiken.

Op IOS krijgt een vorige versie van het OS volgens mij maar minimale of zelfs geen ondersteuning en loop je een stuk sneller tegen het probleem aan dat je Apps niet meer compatible zijn.
Dit is absoluut niet waar, ik gebruik nog een iPhone 7 Plus met iOS 15. Deze krijgt soms zelfs nog security updates (laatste was 15.7.8 in Juli 2023) en apps werken nog als vanouds (kleine 2 jaar na oorspronkelijke release van iOS 15). Natuurlijk zijn er mogelijk apps die een nieuwe API uit een nieuwere versie nodig hebben, maar dat zal op Android niet veel anders zijn.
Apple ondersteunt officieel de laatste 2 iOS versies voor security updates. Maar er kwam eerder dit jaar nog een security update voor iOS 12 uit, waarmee de iPhone 5S van 2013 nog een update kreeg. Maar laten we er vanuit gaan dat dit eerder een uitzondering is.

App support is sowieso lastig te vergelijken. Als we even naar mijn eigen bankapp kijken, KBC mobile, zie ik dat iOS 14 en android 8 ondersteund worden. Daarmee is de iPhone 6S uit 2015 de oudste iPhone die ondersteund wordt. Aan android kant is dat bijvoorbeeld de Nexus 5X uit hetzelfde jaar of de Samsung S7 uit 2016. Qua leeftijd worden dus heel gelijkaardige toestellen ondersteund. Maar... iOS 14 krijgt nog altijd officieel security updates, terwijl dat bij android 8 al bijna 2 jaar niet meer het geval is.
Behalve dan dat je 3 Android telefoons kan kopen ipv 1 iphone 😜
iOS people joined the chat*
Heel weinig. De noodzakelijke afhankelijkheid van updates is een verzinsel. Sommigen hier lijken het serieus als een feature te zien maar het is een gefabriceerd gebrek.
Nou niet bepaald. Tenzij je echt helemaal niks geeft om je digitale veiligheid.

Maar veel mensen doen tegenwoordig zelfs hun bankzaken op de mobiel. Dan wil je toch wel zekerheid op securitygebied lijkt me?

Upgrades naar hogere versies zijn minder belangrijk wat dat betreft maar ook niet onbelangrijk ivm ondersteuning van apps.
Het is belangrijk gemaakt. Alle andere manieren om iets aan security te doen zijn onklaar gemaakt. Android upgraden conform de voorgeschreven procedure is alles wat je kan doen aan veiligheid op systeem-niveau.
Dat is een beperking die computers niet van nature hebben. De gebruiker zelf mag minder dan bepaalde systeemonderdelen, waaronder het update-proces.
Ondertussen kun je als gebruiker niet eens zien of je geportscanned of gescreengrabbed wordt terwijl je bank-app open staat, laat staan daar iets aan doen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 15:48]

Ja daar ben ik het wel helemaal mee eens. De gebruiker wordt uitgesloten van rechten onder het mom van "vertrouw ons maar" vanuit de makers.

En als je wel geroot hebt worden veel apps onklaar gemaakt omdat men je niet meer vertrouwt (je zou toch maar eens weten wat je aan het doen bent, dat moeten we niet hebben...)

Ik vind de situatie ook niet fijn op mobiel. Nog veel erger vind ik dat hetzelfde model ook naar de desktop komt. Op de Mac bijvoorbeeld kan je in heel veel directories niet eens meer schrijven (probeer bijvoorbeeld eens de sshd_config aan te passen om alleen keys toe te staan). Uitzetten kan wel maar dan geef je meteen alle beveiliging in 1x op. En raak je ook functionaliteit kwijt zoals bijvoorbeeld het draaien van iOS apps. Microsoft is ook met dergelijke dingen bezig.

Dus wat dat betreft ben ik het er wel mee eens ja, het had heel anders kunnen wezen. Veel opener. Maar ik vind updates niettemin nog wel erg belangrijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:48]

Dat je tenminste security updates krijg en bugs worden opgelostt? Ik snap het soms niet; mij gaat het erom dat je je toestel kan blijven gebruiken. En ja, er worden ook qua veiligheid enzo wel degelijk stappen gezet. Maar welke functionaliteit mis je in versie 12? We zitten nu op 13...
Uiteraard alleen is die 8 jaar best wel lang, want ook Google stopt een keer met ondersteunen van een bepaalde versie.
Dan moet die telefoon nog een een upgrade een keer krijgen, want uiteindelijk gaan die apps ook een bepaalde versie hoger nodig hebben.

Ja je kan custom roms flashes, maar daar moet je niet naar kijken.
Dat doen de meeste gebruikers niet, dus die 8 jaar is netjes zeker als 2 op zijn minst versie upgrades krijgt.
Ik speel nog Netflix, Prime en Canal+ af op mijn Samsung Tab S (originele versie). Dus ja, vaak nodig, maar je staat er nog verbaast van... VK en NOS deden het ook nog. Internet browsen deed ik er natuurlijk niet mee.
Mijn fairphone 3+ draait op android 11, maar met de beveiligingspatch van juni 2023. Prima dus.
Mijn FairPhone3 draait inmiddels android 13, rechtstreeks van FPh zelf. Ze hebben voor de FPh3 bewust android 12 overgeslagen. Ongetwijfeld krijg ook jij binnenkort android 13 aangeboden en als je wilt zou je het zelf kunnen aansturen dat de update komt.

[toevoeging] Zie https://support.fairphone...4613146001-Android-13-FAQ en nieuws: Fairphone brengt Android 13-upgrade uit voor Fairphone 3 en 3+

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 15:48]

Hoe kan ik zelf aansturen dat die update er komt?
Gewoon effe zoeken naar updates onder instellingen. Zit denk ik in "systeem"
Ik kijk regelmatig even of er updates zijn (anders zou ik ook niet weten welke patch ik op zit) maar daar staat geenanddoid 13 voor me klaar
Ik heb toevallig vanochtend nog een berichtje naar support gestuurd, want ik vermoed dat er een batch is overgeslagen doordat ze de rollout tijdelijk hebben stopgezet vanwege het fingerprintfiasco.

Ik controleer nu al weken dagelijks, maar de mijne geeft ook aan dat er geen update beschikbaar is, en blijft dus hangen op 11, terwijl volgens een post van een medewerker op hun forum de uitrol al bijna een maand geleden klaar had moeten zijn.
Hmm dan zal ik ze ook maar even een mailtje sturen, kijken of er wat uit komt
Instellingen -> Systeem -> SystemUpdate -> Controleren... Dat is het nu onder Android 13 maar volgens mij is dat onder android 11 niet veel anders.

Overigens kan het zijn dat je accu voor minimaal 50% vol moet zitten en mogelijk ook als de accu lader is aangesloten en dat je via wifi een internet verbinding moet hebben. Al kan het zijn dat die wifi-eis ergens anders in de instellingen is aan te passen.

[toegevoegd] Details van fairphone zelf: https://support.fairphone...s/articles/11351328932497

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 15:48]

Die pagina was ik wel bekend mee (anders had ik ook niet geweten dat ik op jun 2023 security patch zat), maar daar staat geen android 13 update klaar
Bij mij staat daar ook dat ik op de security update van 5 juni 2023 zit. De regel daar boven geeft aan dat ik op android 13 zit....

Toegegeven, op https://support.fairphone.com/hc/en-us/articles/360048139032 staat dat er op die datum zowel een android 11 als ook een android 13 is gebakken....
Ik ben niet gek hoor, er staat bij mij echt android 11
Fairphone levert de Fairphone 4 met Android 11. Het bedrijf belooft twee Android upgrades (Android 12 en Android 13) en vijf jaar beveiligingsupdates. Dit laatste is minimaal vijf jaar, het bedrijf zegt dat het nog kijkt of het mogelijk wordt om dit uit te breiden.

Die update komt nog wel hoor. Maar oprechte interesse. Welke functies van Android 13 mis je in Android 12?
Het artikel gaat (specifiek) over software-updates. Wat betekent dat dan? In 2031 leveren ze Android 13 bij wijze van spreken?
Dat lijkt mij niet. Maar Android 12 wordt nog gewoon ondersteund door Google en krijgt naar verwachting nog zeker een jaar security updates. Dus Fairphone heeft nog even de tijd.
Misschien is dit niet de telefoon voor je, als je altijd de bleeding edge wilt hebben? Deze telefoon focust op lange levensduur en sustainability.
ah? mijn fairphone 4 draait op android 13 (met weekelijkse updates) via lineageOS :D
Anoniem: 1028301 @Daco20 augustus 2023 11:24
ah? mijn fairphone 4 draait op android 13 (met weekelijkse updates) via lineageOS :D
Hoe werkt Lineage OS met bijv wattsapp, of gebruik je die niet?
LineageOS werkt gewoon met de meeste apps als je de nodige Google-services maar meeneemt tijdens de installatie. Dat is optioneel en als je besluit die niet te gebruiken (of een alternatieve wrapper als MicroG besluit te gebruiken) zul je inderdaad problemen ondervinden met sommige apps. WhatsApp doet het daarop als het goed is wel, maar Digid en andere apps van dag kaliber doen moeilijk zonder Google.

Of SafetyNet (en daarmee HD-videostreaming van Netflix en dergelijke) werkt verschilt per apparaat, maar alles van WhatsApp tot bankieren werkt er gewoon op in mijn ervaring. De laatste keer dat ik ermee klooide deed Google Wallet ook moeilijk, maar destijds was dat in Nederland niet eens uit dus wie weet had het daarmee te maken.

Als je besluit je toestel te rooten na het installeren van een custom ROM (standaard heeft LineageOS namelijk geen root) zul je wat extra stappen kunnen doen om dingen als streaming weer mogelijk te maken, maar dat is optioneel.
waarom zou whatsapp niet werken via lineageOS (of gelijk welke custom rom) ?
ik heb nog geen app gezien die niet werkt, tenzij het een app is die al jaren niet meer geupdate is hehe
het is niet omdat ik een custom rom heb dat de telefoon rooted is btw :)

[Reactie gewijzigd door Daco op 23 juli 2024 15:48]

Anoniem: 1028301 @Daco20 augustus 2023 12:25
waarom zou whatsapp niet werken via lineageOS (of gelijk welke custom rom) ?
ik heb nog geen app gezien die niet werkt, tenzij het een app is die al jaren niet meer geupdate is hehe
het is niet omdat ik een custom rom heb dat de telefoon rooted is btw :)
Heb er de ballen verstand van, en ben mij aan het inlezen hierover omdat mijn huidige smartphone einde carriere is.
Wat ik gelezen heb is dat andere os zo veel moglijk ontdaan zijn van Google app,s, ed.
Vandaar de vraag.
Bij het flashen van een rom kan je ook een package flashen die de google apps, inclusief de play store meeneemt. De play store kan alleen op de manier worden geïnstalleerd, maar dit staat los van een OS als lineageOS.

LineageOS is dus inderdaad een Google vrij Android OS maar met 1 extra (niet heel ingewikkelde) stap kan je prima Google play services meenemen bij het veranderen van je OS.

Zonder Google Play Services kan je echter alsnog wel goed uit de voeten. Bijvoorbeeld met sideloading of het gebruiken van een alternatieve app store.
zie (de verouderde maar populaire) opengapps ( https://opengapps.org/ ) en nikgapps ( https://nikgapps.com/downloads )
Nu Android 13 voor de FPh3 uit is (die van mij draait al een maandje android 13) is FPh volgens mij bezig om android 13 ook voor de FPh4 te bakken. Zie https://support.fairphone...4613146001-Android-13-FAQ voor details.

nieuws: Fairphone brengt Android 13-upgrade uit voor Fairphone 3 en 3+

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 15:48]

Security patches en dus gewoonweg ondersteuning. Andoid 12 is een ondersteund OS. Zelfs Android 11 wordt nog voorzien van patches: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Android_11
Fairphone is wat conservatief met de grote Android updates, en laten we eerlijk zijn...de veranderingen zijn in veel gevallen minimaal óf zitten vaak in software die leveranciers zelf inbouwen en niet in 'base' Android.
Inderdaad niet heel netjes maar er is wel een reden voor: https://support.fairphone...y%20is,on.%20Stay%20tuned!

En ze hinten ook op verbetering: https://support.fairphone...ogle%20releases%20them%3F

De Fairphone 3(+) draait wel 'gewoon' op Android 13, sinds 10 juli.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 15:48]

Staat ook minstens. Gewoon een potente snapdragon erin met genoeg aan ram voor een eerlijke prijs dan wordt deze zeker mijn volgende phone. Wordt wel steeds gekker met de fabrikanten om maar besturingssystemen door de strot te drukken als MS of als apple oh je heb ios 11 jammer maar minstens 12 anders draait de app niet. En de e-waste groeit maar door, Fairphone heeft op dat gebied een streepje voor bij mij. Mensen ga ook eens kijken naar Linux want die oude pc kan echt nog wel jaren mee. Geen Arch Linux of andere exotische varianten maar Mint of Ubuntu. Scheelt geld en een boel e-waste.
Staat ook minstens. Gewoon een potente snapdragon erin met genoeg aan ram voor een eerlijke prijs dan wordt deze zeker mijn volgende phone. Wordt wel steeds gekker met de fabrikanten om maar besturingssystemen door de strot te drukken als MS of als apple oh je heb ios 11 jammer maar minstens 12 anders draait de app niet. En de e-waste groeit maar door, Fairphone heeft op dat gebied een streepje voor bij mij. Mensen ga ook eens kijken naar Linux want die oude pc kan echt nog wel jaren mee. Geen Arch Linux of andere exotische varianten maar Mint of Ubuntu. Scheelt geld en een boel e-waste.
De Fairphone 4 kan voorzien worden van bijv. Ubuntu Touch of andere os, waarmee de levensduur verlengd kan worden.
Ben benieuwd wanneer de Fairphone 5 uitkomt, de prijs, of de hardware een aanzienlijke verbetering is tov de Fairphone 4.
30 augustus heeft Fairphone zelf een event geplanned waar we aan de hand van de visuals kunnen uitgaan van een aankondiging van een nieuwe telefoon: https://shop.fairphone.com/nl/event

Daarnaast vermeld deze casemaker een release date van oktober, al word hier wel weer gesproken over een 48MP camera zoals op de FP4
Anoniem: 1028301 @vandollen20 augustus 2023 12:17
30 augustus heeft Fairphone zelf een event geplanned waar we aan de hand van de visuals kunnen uitgaan van een aankondiging van een nieuwe telefoon: https://shop.fairphone.com/nl/event

Daarnaast vermeld deze casemaker een release date van oktober, al word hier wel weer gesproken over een 48MP camera zoals op de FP4
Had afgelopen week Fairphone gemaild wanneer de Fairphone 5 komt, zij antwoordde het als eerste in de nieuwsbrief gecommuniceerd werd.
Tot 30 oktober kan ik wel wachten, al hoop ik dat prijs en specificaties eerder gedeeld worden.
Ach, 48 of 50 MP maakt ook geen drol uit. 30 of 40 of 50 ook niet.
De Google Pixels krijgen tegenwoordig minimaal vijf jaar gegarandeerde updates en geen drie zoals in dit artikel staat.

Dat terzijde, ik vraag mij wel af hoe Fairphone die 8 jaar denkt te gaan doen met de propriétaire firmware van de SoC, daarvoor zijn ze afhankelijk van Qualcomm maar die leveren hooguit(?) vijf jaar ondersteuning op hun spul.
don't quote me on this, maar ik had ergens gelezen dat ze uiteindelijk de driver zelf herschrijven als de firmware/soc niet meer ondersteund word. hierdoor kunnen ze zelf de support verlengen

EDIT : ik vind hier wel geen source meer van soooo
EDIT: sources found, thanks @Jorick
Source 1 (fairphone zelf) : https://www.youtube.com/watch?v=LcLmQp7ZdGU
Source 2 (arstechnica) : https://arstechnica.com/g...-every-other-android-oem/

[Reactie gewijzigd door Daco op 23 juli 2024 15:48]

Ondanks je edit; waarschijnlijk doel je hier op?
bedankt, het zal inderdaad zo iets geweest zijn samen met deze video van fairphone zelf : https://www.youtube.com/watch?v=LcLmQp7ZdGU
Ze kunnen zelf de drivers herschrijven, hebben ze eerder ook gedaan:
Omdat de soc van de Fairphone 2, Qualcomms Snapdragon 801, niet meer door de fabrikant wordt ondersteund, moest Fairphone zelf in samenwerking met de opensourcecommunity van de smartphonemaker het besturingssysteem geschikt maken voor de Fairphone 2.
nieuws: Fairphone 2 uit 2015 krijgt begin volgend jaar Android 10-upgrade
Drivers herschrijven klinkt leuk maar wordt nogal lastig als je enkel beschikt over blobs waar je geen source code van hebt. Ik zie Fairphone niet zelf even drivers voor de radio/modem/baseband maken bijvoorbeeld. Backporten van patches naar oudere kernels of oudere kernels werkend maken in nieuwere versies van Android zie ik ze nog wel doen maar of dat zaligmakend is?
De Pixel 7 verscheen in 2022 en krijgt software-updates t/m 2025 volgens de link die je stuurt. Dat is 3 jaar. De beveiligingsupdates zijn wel 5 jaar (t/m 2027).
Drie jaar upgrades naar een nieuwe Android versie en (minimaal) vijf jaar beveiligings updates, dat is toch gewoon vijf jaar software updates? Alles wat via de Play Store geupdate kan worden laat ik buiten beschouwing want dat loopt nog veel langer door en zou je ook als software updates kunnen beschouwen.
Nee want de meeste mensen hebben niks aan beveiliging updates.
krijgt software-updates t/m 2025
Nee, hij krijgt versie upgrades tot 2025.
De beveiligingsupdates zijn wel 5 jaar (t/m 2027).
Dus vijf jaar updates...
Als de ondersteuning tot 2031 loopt krijg je dus maximaal 8 jaar updates. Het is leuk dat het 8 jaar vanaf de release is (als het toestel dit jaar uitkomt), maar dat zegt niet zoveel. Je moet kijken hoeveel jaar updates vanaf de laatste officiële verkoop als je wilt zien hoe lang een toestel echt geüpdatet wordt. Dan zijn heel veel van die toestellen 'met 3 jaar ondersteuning' opeens met maar 1-2 jaar ondersteuning. Gezien Fairphones zo'n 3 jaar in de verkoop zitten, zou het dus best kunnen gaan zijn dat mensen een Fairphone 5 kopen en daar 5 jaar ondersteuning bij krijgen als het inderdaad tot 2031 is, net zoals dat je drie jaar software updates op je Fairphone 4 krijgt als je die nu nieuw koopt (gezien je wel nog 5 jaar garantie krijgt bij een nieuwe aankoop, ben ik benieuwd wat ze doen als je over 4 jaar je Fairphone opstuurt omdat die geen security updates meer krijgt en daardoor niet naar verwachting te gebruiken is).

Dat zoveel jaar ondersteuning is marketing praat. De einddatum is wat er toe doet, en dat is volgens die webshop dus 2031. Dat is misschien 8 jaar als je het toestel bij de release koopt, maar het is vast geen gegarandeerde 8 jaar vanaf aankoop.
En zo werken we al jaren, want zeker mobiele hardware, verouderd nou eenmaal wat sneller.
ik snap niet dat deze discussie elke keer terug komt... niet direct de schuld van de webshop als JIJ besluit een ouder product te kopen,
2 versies of wat achterlopen is vandaag de dag echt geen issue...
nieuws: Google stopt met Play services-ondersteuning voor Android 4.4 KitKat
artikel van 2 maanden terug, Google stopt in augustus met de ondersteuning van Play services voor Android 4.4 KitKat. Bepaalde apps zullen daardoor niet zomaar meer updates krijgen voor het besturingssysteem uit 2013.

als r in over 3 jaar nog staat dat ie nog 8 jaar support heeft maar in 2031 stopt (terwijl dat dus niet aangegeven zou zijn), ... dan is t valse marketing en heb je pas een punt...
niet direct de schuld van de webshop als JIJ besluit een ouder product te kopen,
Alleen is het wel de keuze van de verkoper en fabrikant om een ouder product te verkopen. Gewoonlijk gaan termijnen van overeenkomsten en beloftes in vanaf moment van verkoop aan de klant, niet het moment van op de markt brengen. Koop je later, dan mag wel verwacht worden dat de verkoper heel duidelijk is over de termijn waarop de koper nog softwareupdates of andere ondersteuning mag verwachten. Dat lijkt me eerlijker om als klant in te schatten hoe redelijk de vraagprijs op dat moment is.
en zo nog steeds jouw keuze om te kopen als die onduidelijkheid r toch is...
Ik snap dat een zekere basiskennis veronderstelt mag worden, maar dit is het andere uiterste. Ik wed dat 99% van de mensen geen idee heeft wat dit betreft. Het merk doet een beroep op je verantwoordelijkheidsgevoel en belooft 5 jaar garantie:
De telefoon is elektronisch afval neutraal én wordt geleverd met 5 jaar garantie. Dat is op-en-top eerlijk.
Daar is niets onduidelijks aan.
en die garantie kan je dan toch ook gewoon claimen?
het is niet zo dat omdat OS updates stoppen je telefoon plots uit elkaar valt oid.....
Er staat niet bij dat de garantie alleen op de hardware slaat. Je moet dus zelf maar begrijpen dat er geen garantie is dat er veiligheidsupdates blijven komen.

Hoe logisch en redelijk dat is, daarover kun je van mening verschillen, maar blijkbaar zijn genoeg mensen hier ontevreden over om de EU in beweging te krijgen er met wetgeving voor te komen.

Als FP serieus een verschil wil maken, zullen ze naar mijn bescheiden mening niet alleen eerlijker en vooraf duidelijker moeten zijn over wat er onder de garantie valt, maar simpelweg ook daadwerkelijk een interessanter aanbod moeten doen.

Honderden euro's prijsverschil leveren nu letterlijk een handjevol materiaal op wat 'eerlijker' gewonnen wordt. Voor dat geld kun je veel meer verschil maken door het anders in te zetten.
Je moet dus zelf maar begrijpen dat er geen garantie is dat er veiligheidsupdates blijven komen.
Maar ze geven hier bij een webshop duidelijk aan dat t toestel tot en met 2031 kwa software ondersteund word?

Dat t veel mensen veel werk zou schelen als elke webshop dat duidelijker maakt... Ja eens, maar wat is r gebeurd met beetje eige vooronderzoek voor n aankoop?

Kwa wet, dan doel je volgens mij op de verplichting van updates? niet zo zeer over transparantie daarin.... (apple?)
Waar staat dat dan? Als ik nu naar fairphone.com ga zie ik allerlei info, vooral over accessoires maar niets over hoe lang de software ondersteund wordt. Als ik op NU KOPEN klik, kan ik de foon kopen in hun eigen webshop, maar ook daar staat nergens iets over 2031.

Apple doet het juist nog niet zo slecht op dat gebied. Alle telefoons krijgen tot minimaal 5 jaar updates tot updates / veiligheids-updates. Dus niet 5 jaar na introductie van het model, als ie net uit is, maar wanneer je hem ook nieuw koopt. In de praktijk krijg je dus vaak minstens 6 jaar ondersteuning als je hem bij introductie koopt.
Juist bij gelinkte webshop int artikel. (waar nu t hele product dus al gone is)
titel hier is
fairphone-5-krijgt-volgens-webshopvermelding-minstens-acht-jaar-software-updates
niet op de webshop van fp zelf. daar kan je de 5 niet eens vinden.
Als je die moeite al niet kan nemen snap ik dat je echt graag alles voorgekauwd krijgt...
Apple doet het juist nog niet zo slecht op dat gebied. Alle telefoons krijgen tot minimaal 5 jaar updates tot updates / veiligheids-updates.
en waar staat dat dan aangegeven?

supersnelle google op fairphone 4 android support geeft dit resultaat
Fairphone OS – Support
fairphone.com
https://support.fairphone...d-12-Introduction-and-FAQ
For Fairphone 4, we guarantee software support until the end of 2026, this includes an upgrade to Android 12 and, later on, Android 13.
kijk je vervolges op https://shop.fairphone.com/nl/fairphone-4
mogelijk even zoeken (scrollen) zie je dit
Android™ 12

Onze intuïtieve telefoons met Android zijn makkelijk te gebruiken, aanpasbaar en zó ingesteld. En door de software-updates tot 2027 (of later), de snelle processor, en de weergaloze batterijduur presteert hij onafgebroken op topniveau.

[Reactie gewijzigd door JWL92 op 23 juli 2024 15:48]

Touché, je hebt gelijk, het staat er wel.

Ik had de zoekfunctie gebruikt maar die werkte wss niet omdat (gok ik) hij de rest van de pagina pas laadt als je doorscrollt.

Van Apple weet ik het uit mijn hoofd omdat het meerdere keren per jaar hier en elders ter sprake komt en mede doordat ik uit eigen ervaring weet dat ik in het verleden 6 jaar updates kreeg op de iPhone 5.
De Fairphone 3 kreeg onlangs de belofte voor 2 extra jaren boven op de 5 die initieel beloofd werd.

Bij de Fairphone 4 word de tekst ook specifiek zo opgesteld om te suggereren dat 5 jaar support niet persé de max is.
En door de software-updates tot 2027 (of later)
https://shop.fairphone.com/nl/fairphone-4

Dus ipv maximaal 8 jaar zou ik eerder stellen ten minste 8 jaar
Ik ging hier specifiek in op de belofte van de webshop. Vanuit Fairphone zelf is nog niets bekend over de beloofde update termijnen zover ik weet. Ik zou wel voorzichtig zijn met eerdere goede ervaringen op het gebied van langere support dan oorspronkelijk toegezegd. Fabrikanten die dat regelmatig doen verdienen zeker een voordeel van de twijfel, maar het is geen garantie. Ik schrijf Fairphone ook zeker hoog aan op dit gebied. Mijn hele probleem is met de marketing van de in het artikel gerefereerde webshop en dat Tweakers dit klakkeloos in de kop overneemt. Garantie op updates tot 2031, wat zeker goed is voor een smartphone die dit jaar uit komt, is nou eenmaal wat anders dan garanties op updates voor minstens 8 jaar, er is alleen de komende paar maanden misschien wat overlap.
Úit het artikel: '... de Fairphone 5 volgens de webshopvermelding een 3905mAh-accu'. Vraag me af hoe lang zo'n batterij meegaat, en al te krachtig is 'ie ook niet. Wel het voordeel dat 't een verwisselbare batterij zal betreffen (neem ik aan?). Wacht eigenlijk ook op de in 2024 uit te brengen iPhone SE. Wordt nog een spannende keuze want deze Fairphone is nogal verleidelijk.
Bij dagelijks zwaar gebruik kom je na 1,5 jaar uit op 500 volledige discharges. Dan zit je waarschijnlijk op 90% van de volledige capaciteit. Op 3 jaar op 80%. Als 90% of 80% nog goed genoeg zijn kan je batterij (bij dagelijks zwaar gebruik!) dus prima minstens 1,5 jaar mee. Maar hoe dan ook een reservebatterij is zo meegenomen, en de batterij van de FP is altijd al eenvoudig te vervangen geweest bij voorgangers. Dat zal bij de 5 niet anders zijn.
Dan kan ik je keuze alvast wat gemakkelijker maken: als er al een nieuwe SE komt, komt die volgens de laatste geruchten pas in 2025. Ik heb zelf nog de originele SE, en overweeg dezelfde toestellen.
Er komt wetgeving aan in de eu dat de batterij weer makkelijk te vervangen moet zijn... Zonder speciale tools en zo...

Gaat even duren, maar uiteindelijk zuilen ze er allemaal aan moeten geloven, Samsung, apple etc.

Net als bij usb-c

https://www.euronews.com/...ily-replaceable-batteries

[Reactie gewijzigd door well0549 op 23 juli 2024 15:48]

Dat is nog wel even de vraag. Er staat een uitzondering in die richtlijn, die aangeeft dat apparaten die ontworpen zijn voor gebruik in natte omgevingen onder bepaalde omstandigheden daar niet aan hoeven voldoen.
En telefoon is niet ontworpen voor gebruik in natte omgevingen.

Ik denk dat typen op een smartphone, naar muziek luisteren en zo echt dingen zijn die je beter op het droge doet.

Een telefoon is zo gemaakt dat ie een eventuele splash overleeft...

Vaak staat er ook 1.5 meter voor 30 minuten of zo...

Als een telefoon en val van 1 meter kan overleven volgens de specificaties wol dat ook niet zeggen dat je hem de hele dag moet laten vallen vanaf 1 meter
Zoals altijd, hangt dit van de interpretatie van de richtlijn af. Een richtlijn geeft niet aan hoe het exact geïnterpreteerd moet worden, daarvoor kun je een norm gebruiken als leidraad.

Als een fabrikant een telefoon ontwerpt en laat testen voor IP67, en aantoont dat de telefoon niet ontworpen had kunnen worden met een verwijderbare batterij, zou het op basis van de nieuwe richtlijn gegrond kunnen zijn om de batterij niet verwijderbaar te maken.
Als consument kun je natuurlijk altijd voor modellen gaan die níet als zodanig ontworpen zijn.
Knap als je dat aan kan tonen, geloof dat de Galaxy s5 waterdicht was met verwisselbare batterij....

Ik denk dat het makkelijker is om aan te tonen dat het wel kan, dan dat het onmogelijk was geweest de telefoon te creëren indien er geen verwisselbare batterij in gezeten zou hebben.....

Ik verwacht veel van deze richtlijn omdat het enige wat bij mij slijt aan de telefoon de batterij is...
En telefoon is niet ontworpen voor gebruik in natte omgevingen.
Natuurlijk maar veel hebben wel een IP rating en dit is een uitgerekende kans voor de fabrikanten om dit jaaarenlang te rekken in de rechtbank.
Denk niet dat een smartphone fabrikant het risico op een verkoop verbod zal willen lopen.

Denk dat ze gewoon een verwisselbare batterij mogelijk gaan maken. Apple uiteraard als laatste net als met usb-c
Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe ze het probleem met driver updates gaan ondervangen. De Fairphone 3(+) heeft net Android 13 als upgrade gekregen, maar fingerprint sensor is niet gevalideerd door Google. Het gevolg is dat bepaalde secure apps (bankapps enzo) niet de fingerprint kan gebruiken.
Staat een duidelijk verhaal op hun site over hoe en waarom dit probleem bestaat en niet opgelost kan worden. Daar melden ze ook dat ze hun les geleerd hebben en hier nu rekening mee houden. (We zullen zien)

Dat een 4 jaar oude telefoon niet aan zeer specifieke hardware vereisten voor een nieuwe veiligheidsstandaard voldoet, noem ik niet meer dan jammer en lastig, maar zal ik niet tegen ze gebruiken.

Ik las op Reddit trouwens dat het wel mee valt, lang niet alle bankapps hebben het probleem. Het enige wat mij nog van updaten weerhoudt is dat ik nog niet van iemand gehoord heb of de Dashlane app nog werkt. Mijn masterwachtwoord is te lang en moeilijk om meerdere keren per dag in te tikken.

Daarnaast voldoet Android 11 nog en heb ik niet het idee dat er nou iets nieuws toegevoegd wordt wat ik niet wil missen. Integendeel, in mijn ervaring is iedere Android versie juist slechter dan de vorige.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2024 15:48]

Staat een duidelijk verhaal op hun site over hoe en waarom dit probleem bestaat en niet opgelost kan worden. Daar melden ze ook dat ze hun les geleerd hebben en hier nu rekening mee houden. (We zullen zien)
Ze zouden natuurlijk gewoon een nieuwe fingerprint module kunnen verkopen. Anders dan bij de nieuwe in-screen versies is deze nog los te vervangen.

Maar de telefoon wordt inderdaad wel erg oud inmiddels.

Hier is een lijstje van wat wel en niet werkt: Helaas wel veel meer niet dan wel: https://forum.fairphone.c...3-with-android-13/97658/1
Het is niet 'gewoon' ff een nieuwe module maken (voor een telefoon die ze al niet meer verkopen)

Hier de info van Fairphone zelf op hun forum (scrollen naar 8 augustus voor de update en FAQ)


"Why can you not upgrade the hardware / offer a new fingerprint sensor module for the Fairphone 3?
Click here to read the answer

Before answering this question we wanted to make sure we had enough information.

The fingerprint sensor itself is just one of the components within the fingerprint sub-assembly. The design, pin configuration, and other aspects of the sensor may vary between different manufacturers and models. Therefore, the FPCs (flexible printed circuits) would likely require re-layout, and the module would need to undergo a comprehensive process of review, firmware/driver development, testing, validation, and certification when considering a new fingerprint sensor.

When designing Fairphone 3, we underestimated the risk of this happening and did not make the fingerprint sensor an easy replaceable module. We are at the moment trying to make sure this does not happen in the future with Fairphone 4.

In order to offer a hardware fix now, we would need to find a manufacturer that is willing to put in the effort outlined above. This is very difficult. Normally, manufacturers would require a minimum lifetime commitment on sales of over 100,000 units in order to earn that development back. At this point, we are not selling FP3s anymore so the uptake would be very small. With what we know now, this is a very unlikely possibility, but please trust that we are considering all options. In any case this change would take a long time. We therefore believe that the option to downgrade to Android 11 is the only possibility in the short term.
"

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2024 15:48]

Google belooft bijvoorbeeld drie jaar aan updates voor de Pixel-smartphones.
Vanaf de Pixel 6 is dit ook 5 jaar. Bron
5 jaar zoals Samsung en Google Pixel vind ik zelf prima als ze daarbij snel de grote updates krijgen en de security patches. Alleen koop wacht ik vaak al tot ze in promo zijn dus dan schiet er maar 4 jaar meer over in de praktijk. Da's voor mij alsnog voldoende voor een telefoon in de prijsklasse tot 500€.

Alleen wordt die klasse steeds kleiner, ook op gebied van compactere smartphones (heb nu een Pixel 4a). Dus een Pixel opvolger lukt al niet meer. Zijn er nog alternatieven?
Ja de 7a. Daar type ik dit bericht nu ook mee ;)
Het klinkt allemaal leuk, maar ik vraag me af of je er zoveel aan hebt. Heb het zelf ook een keer meegemaakt met een telefoon waarvan ik dacht "ach die kan Android versie X best aan, waarom krijgt ie geen update?". Daar was simpelweg de reden: Qualcom bracht geen drivers uit voor die SoC voor die Android versie. Nou, mooi klaar dan. En dit was met een highend Snapdragon 800 of iets dergelijks, dan wil ik niet eens weten wat er gebeurt met een telefoon die een midrange SoC mee krijgt.

Ik vind het nog altijd een heel nobel streven om smartphones zo lang mee te laten gaan, maar ik denk dat de mensen die daar echt profeit van hebben tot een hele kleine niche behoren. Je hebt de enthousiastelingen en de mensen doe gewoon altijd het nieuwste willen hebben, die zullen zelden voordeel hebben van de repareerbaarheid/upgradebaarheid van een telefoon. Hooguit bij schade, dat de kosten voor reparatie lager zijn. Maar al die mensen wisselen binnen 1, 2 of maximaal 3 jaar van telefoon. De mensen aan het andere kant van het spectrum, diegenen die als t werkt prima 10 jaar met de telefoon doen, dat zijn meestal juist de mensen met 0 affiniteit met hardware en die gaan ook echt niet zelf hun telefoon repareren. Alleen al de gedacht van analyseren wat t probleem is, welke onderdelen te bestellen, het laten bezorgen, uitzoeken hoe dat ding uit en in elkaar moet enzovoorts...nog voordat je zo iemand dat uitgelegd hebt krijg je al een reactie van "nee laat maar, teveel gedoe, ik koop wel een nieuwe".

En ja, er zijn zeker heel wat mensen die maar al te graag dit soort telefoons kopen en zelf dingen upgraden/repareren en dat is onder de streep ook positief voor het milieu en de beurs. Alleen het vraagt toch wel wat opoffering van tijd, moeite en ook iets in technologische vooruitgang.
Het klinkt allemaal leuk, maar ik vraag me af of je er zoveel aan hebt.

Ik vind het nog altijd een heel nobel streven om smartphones zo lang mee te laten gaan, maar ik denk dat de mensen die daar echt profeit van hebben tot een hele kleine niche behoren. Je hebt de enthousiastelingen en de mensen doe gewoon altijd het nieuwste willen hebben, die zullen zelden voordeel hebben van de repareerbaarheid/upgradebaarheid van een telefoon. Hooguit bij schade, dat de kosten voor reparatie lager zijn. Maar al die mensen wisselen binnen 1, 2 of maximaal 3 jaar van telefoon.
Feit is dat de veel mensen een nieuwe kopen omdat hun oude Android niet meer up to date is, dus onveilig voor bank apps, Digid, etc.
Andere kopen een refurbished toestel, waar ze weer jaren mee doen, een ander deel wil steeds de nieuwste, snelse, de nieuwste gadgets, etc.
Steeds meer mensen willen een smartphone die ontdaan van is Google, die zijn bij Fairphone aan het juiste adres.
Er is zeker een markt voor dergelijke smartphones, maar ik denk dat je de aantallen enorm overschat. In 2022 heeft Fairphone ongeveer 115.000 units verkocht, als zijnde direct verkocht of verkocht aan resellers. Of alle units bij de resellers ook echt verkocht zijn aan klanten weet men niet.
115.000 units, op een wereldwijd totaal van 1.4 miljard verkocht smartphones. Oftewel 0.008% marktaandeel. Indien Nederland op dat gemiddelde zou zitten (zal wel wat hoger liggen), dan heb je het over een paar honderd per jaar hier.
Logisch want wie wil dit nou.
Je moet wel heel principieel zijn of ronduit in sprookjes geloven om dit te kopen.
Hé super bedankt. Nu ga ik die zeker niet kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.