Ceo Nederlandse smartphonemaker Fairphone gaat weg

De ceo van de Nederlandse smartphonemaker Fairphone vertrekt. Het bedrijf heeft nog geen opvolger bekendgemaakt.

Eva Gouwens in interview, augustus 2020
Eva Gouwens in een interview, augustus 2020

Eva Gouwens stopt per 1 september, schrijft ze op de site van het bedrijf. Ze zegt dat het een 'natuurlijk moment' is om weg te gaan na de investering eerder dit jaar. Het bedrijf zegt dat het vertrek is om 'persoonlijke redenen'. Ze is sinds november 2018 ceo van het bedrijf en volgde destijds oprichter Bas van Abel op. Onder leiding van Gouwens bracht Fairphone vaker telefoons uit en kwam het ook met oordopjes en een koptelefoon. Fairphone bestaat dit jaar tien jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-06-2023 • 11:55

124

Reacties (124)

124
121
53
0
0
32
Wijzig sortering
Als bestuurder zou je allereerste taak moeten zijn om na te denken over je opvolging. De wereld om ons verandert snel en mensen veranderen. De tijd dat iemand 30 jaar CEO kan zijn, is niet meer denkbaar.
Niet mee eens. Als bestuurder kan en mag je niet over je eigen graaf heen regeren. Het aanstellen van een bestuurder is de taak van de raad van commissarissen.
Ik ben het niet met je eens. Dit geldt overigens alleen voor beursgenoteerde ondernemingen. Er zijn voldoende organisaties die vrij groot zijn (en dus ook een groot maatschappelijk belang hebben), maar toch een bv of ander structuur hebben. En wat ik specifiek bedoel is dat een bestuurder niet langer x aantal jaar (4-6 jaar) op een positie mag blijven.

Wat er nu gebeurt is dat er wanbeleid wordt gevoerd, maar dat een directeur zoveel privilege heeft dat het bedrijf geen afscheid van kan nemen. Ondertussen zijn alle soorten stakeholders (en in sommige gevallen de samenleving) volledig de dupe van het wanbeleid.

Op het moment dat je als CEO van verplicht wordt na te denken over je opvolging, dan spreek je een vast aantal jaar af, bepaalde doelstellingen, tussentijdse mogelijkheden om van elkaar af te komen en een transparante bonusstructuur. Dan heb je de lading wel gedekt volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 23 juli 2024 01:41]

Bij bedrijven waar geen governance structuur is praat je over familiebedrijven of kleinere bedrijven waarbij de DGA alles doet. Als het een familiebedrijf is neemt in vrijwel alle gevallen iemand uit de familie de rol over. In het tweede geval verkoopt de DGA het bedrijf en vaak aan de hoogste bieder.
Benoeming en ontslag van bestuursleden vindt plaats, krachtens de notariële oprichtingsakte of hierover nadien genomen besluiten van de aandeelhoudersvergadering. Normaliter is statutair (volgens de akte dus) alleen die vergadering bevoegd om het bestuur te benoemen en ontslaan. De directie kan de vergadering ongevraagd en gevraagd adviseren, zoals omtrent diens opvolger.

[Reactie gewijzigd door TweakMij op 23 juli 2024 01:41]

Absoluut mee oneens. Meestal vertrekt een bestuurder niet helemaal vrijwillig, maar is er een situatie ontstaan waarbij vertrek een goed idee is voor iedereen. En al vertrekt een bestuurder uit zichzelf: je verlaat het bedrijf, dus welk belang heb je bij de opvolger? Het is veel verstandiger als het bedrijf die zelf uitzoekt.
Onzin. Een bestuurder vertrekt als het werk waar hij/zij voor was aangesteld gedaan is, of dat er vooraf afspraken zijn gemaakt over de termijn.
Of als de bestuurder zelf vindt dat de tijd is aangebroken om te vertrekken. Dat kunnen redenen zijn binnen het bedrijf, maar ook privéredenen. Dus het eerste woordje 'onzin' is zeker onzin, maar dan op jouw reactie.
Je hebt een heel romantisch beeld bij bestuurders, zo werkt het helaas niet in de praktijk :)
Een bestuurder moet niet te veel over zijn of haar graf regeren. Het is goed als een CEO nadenkt over de opvolging, maar het is uiteindelijk aan de leiding van het bedrijf om een nieuwe CEO te selecteren en aan te stellen.
Het vertrek van een CEO is juist HET natuurlijke moment om de doelstellingen van een bedrijf bij te stellen.
Als CEO is toch eigenlijk alles je eindverantwoordelijkheid, behalve je eigen opvolger? Dit lijkt me typisch iets voor de RvC.
Als bestuurder zou je allereerste taak moeten zijn om na te denken over je opvolging.
Dat is het laatste wat je als CEO moet doen omdat je natuurlijk betrokken partij bent. Dat is de taak van de board of directors. Die stellen de CEO aan. Het enige wat je moet doen is uw vertrek tijdig aankondigen.
Ja, tuurlijk want historische kennen we natuurlijk veel geweldige producten gemaakt door een comité.
In Veldhoven zit er een (ookal niet onder de formele noemer CEO maar CTO)...en niet normaal wat die heeft klaargekregen.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 23 juli 2024 01:41]

Ah, de dame die e-waste introduceerde door het verwijderen van de 3.5mm uitgang. Hopelijk kan de opvolger dit weer terugbrengen.
Gelukkig bestaan er ook adapters van USB-C naar 3.5mm en hoef je niet direct al je apparaten met 3.5mm weg te gooien.
Heb je wel weer een apart kabeltje nodig. En elk apart extra kabeltje wat nodig is gemaakt om ruimte of geld te besparen voor andere invulling bespaart niet zomaar extra ewaste. Zeker niet als ze de ruimte invullen met meer van meer van hetzelfde, wat ook extra energie in fabricage en gebruik slurpt. Ook het doir haar ingevoerde sneller uitbrengen van nieuwe modellen vermindert ewaste niet. Dus er mag terecht kritiek zijn op de motivaties bij de verkooppraatjes.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 01:41]

Dat je voor deze kortzichte reactie een plus 2 krijgt begrijp ik niet.

De telefoon heeft hoe dan ook een USB-C aansluiting. Alleen gebruikers welke gebruik willen maken van een jack aansluiting zullen dus een kabeltje nodig hebben, terwijl er al miljoenen zo niet miljarden minder jack aansluitingen voor niets in telefoon zijn gezet! Als je het mij vraagt een prachtig resultaat, maar wel een beetje vervelend voor de mensen die nog wel graag jack gebruiken.
Het zijn twee kampen en voor beiden valt wat te zeggen. Het enige wat niet kan is beide kampen tevreden houden met 1 oplossing. Tenzij je Framwork-achtig een modulair ontwerp zou maken en de keuze zou bieden, maar vermoedelijk zal de afname daarvan zo laag zijn dat de prijs niet te verantwoorden valt.
Daar heb je gelijk in, maar dat staat los van wat nu bespaart of wat niet :)
Het ironische is dat de fairphone juist modulair is. Dus wat economisch is en op welke manier iets wel/niet vervangbaar is staat niet los van het besparen op ewaste. Er zijn tal van argumenten te geven bij verschillende gebruikscenarios, maar het feit blijft dat zelfs het bedrijf (en dus de nu vertrekkende ceo) zelf geen duidelijk bewijs leveren hoe het duwen naar extra losse kabeltjes en zelfs naar hun extra geintroduceerde elektronische 'oplossing' werkelijk zorgt voor minder of evenveel ewaste, in plasts van toename. En dat mag een ceo van een bedrijf dat zich verkoopt als mens en planeet voorop te stellen wel kwalijk genomen worden. Anders valt net zo goed te stellen dat deze ceo het niet duidelijk te doen was om minder gebruik van materialen en ewast, maar slechts een wens, om daarop zelf meer grondstof te gebruiken en vooral zelf meer productafzet te genereren voor eigen gewin. Want als het reduceren na verkoop niet lukt hebben ze ondertussen vooral zelf er al aan verdient.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 01:41]

Misschien zit ik in de verkeerde bubbel, maar om mij heen zie ik vooral mensen draadloze oortjes gebruiken en vrijwel niemand bedraadde koptelefoons. Het elimineren van voor de meeste mensen in mijn omgeving 'nutteloze' aansluitingen verindert dus direct een hoop e-waste. Een paar extra verloop-kabeltjes voor diegenen die nog een bedraadde koptelefoon met 3.5-jack hebben is daarbij vergeleken verwaarloosbaar.
Het zijn twee kampen en voor beiden valt wat te zeggen.
Klopt
Het enige wat niet kan is beide kampen tevreden houden met 1 oplossing.
Argumenten voor het weglaten van de jackplug zijn
1) waterdichtheid, dit is een nepargument, want er zijn inmiddels al behoorlijk wat telefoons uitgebracht met jackplug die toch waterdicht waren
2) ruimtebesparing, ook dit is een nepargument, want in de meeste modellen, o.a. iPhone 7 blijkt dat de plaats waar voorheen de jackplug zat een lege ruimte te zitten
3) het zou verouderd zijn en overbodig, obsolete, ook dat klopt niet, als er geen jackplug zit, dan wordt het signaal digitaal overgedragen (bluetooth, lightning-plug of usb-c) en dient er elders - dus in de hoofdtelefoon/oortelefoon een DAC en andere electronica te zitten, per saldo wordt er dus niets bespaard, behalve dan als er nauwelijks hoofdtelefoons/oortelefoons verkocht zouden worden. In de praktijk kopen de gebruikers van hoofdtelefoons/oortelefoons meerdere hoofdtelefoons/oortelefoons op de levensduur van één smartphone. Daarbij komt nog dat de bandbreedte van bluetooth en met name de gebruikte audioprotocollen - die niet op elkaar aansluiten, de geluidskwaliteit verminderen ten opzichte van de jackplug.

Argument tegen jackplugs is dan nog dat ze snel kapot gaan.
Daarom zou ik willen pleiten om verplicht in iedere smartphone en featurephone een 6,3mm jackplug te plaatsen, die gaat in ieder geval niet kapot, en mensen die een 3,5mm plug willen gebruiken kunnen eenvoudig een verloopje plaatsen.
@Dafader hoewel ik je toon in de eerste zin een beet bot vind (daar zou je iets aan kunnen doen) heb je volgens mij wel een heel goed punt,

wat kodak en velen met hem/haar lijken te vergeten is dat nutteloze compenten plaatsen evengoed e-waste is. als ik een telefoontoestel maak met randen van 3cm dik plastic in plaats van 3milimeter dik en na 3 jaar is het toestel rijp voor de container hoeveel telefoonbehuizingen gooi ik dan weg?

weet je hoeveel materialen je nodig hebt om een ptsn modem in een laptop te steken? stel je eens voor dat we dat nog zouden doen, je zou spontaan iedereen horen klagen dat ze usb-c willen en dat het debiel is en dat niemand dat meer wil, ok, allemaal waar, maar toch, en dat vergeten mensen, heeft het OOK een milieu-impact. er worden namelijk grondstoffen gebruikt die ook voor andere componenten gebruikt hadden kunnen worden.

de vraag gaat op een gegeven moment dan echt wel zien, wat levert meer verspelling op,
1 miljard headphone jacks, of 10mln kabeltjes van usb-c naar 3.5mm voor de mensen die nog wél zo'n ding gebruiken. als je mensen van e-waste wilt beschuldigen. kun je denk ik beter beginnen bij bedrijven die nu nog steeds 3.5mm headphones de wereld in slingeren in plaats van gewoon usb-c spul dat OOK op mobieltjes werkt.

mijn Sony XM4 heeft ook een 3.5mm jack, en de bose QC35 die ik eerder had ook, hoe vaak ik die jack gebruikt heb 0 (NULL) keer. in tegenstelling tot de ongeveer 20~30 keer dat ik een usb-kabel heb gebruikt. kortom het hele bijgeleverde 3.5mm kabeltje was e-waste, de inbegrepen poort was e-waste, het had allemaal gewoon met usb-c gekunt die poort zit er toch al ivm opladen.
Ik gebruik de 3,5mm jack wel heel veel :P Nou heb ik ook nog steeds een QC25 dus ik kan niet anders. Maar ik heb ook bluetooth oortjes (zonder noisecancelling) en die hebben vaak storing in de drukke stad door teveel wifi storingen. De reden dat die QC25 zo lang mee gaat is bovendien ook doordat er geen accu in zit die je niet kan vervangen. Ik gebruik gewoon een AAA batterij (oplaadbaar).

En vergeet niet, voor Audio over USB-C zijn diverse standaarden. Niet elke telefoon doet het op dezelfde manier. Sommigen vereisen een DAC in de plug, anderen doen passthrough via bepaalde pins.

Het kabeltje hoef je ook niet mee te leveren natuurlijk, en zo'n poortje kost echt weinig materiaal. Een 3,5mm poort kan ook veel beter tegen schokken en druk op de plug omdat die bedoeld zijn om tijdens beweging te worden gebruikt, anders dan een USB-C. Daarom zit de 3,5mm poort in een telefoon eigenlijk altijd op een los chassisdeel en de USB vaak niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 01:41]

Ik denkt dat je de verkeerde tweaker ge@ hebt. Je bericht lijkt geen reactie op die van mij.
Als je vaak de USB poort via een adapter als jack gebruikt, en ook dezelfde poort gebruikt om te laden is de kans vrij groot dat je 2x zo vaak of zelfs veel vaker in- en uitplugt. Bovendien zullen er dan ook vaker ongewenste krachten op komen aangezien je de telefoon niet altijd in je hand draagt als je een koptelefoon op hebt, maar ook wel eens in je jas-(of nog erger) brokzak hebt. De kans dat je USB-C poort het op een gegeven moment niet meer doet wordt dan flink groter. En dan is het hopen dat je een telefoon hebt waar dat voor een redelijke prijs te fixen is(àls dat al mogelijk is), anders kan die naar de recycling.

Dat vind ik persoonlijk een veel groter probleem en veel minder makkelijk te voorkomen dan waterschade. Dus doe mij die extra poort maar en mocht de ipx rating daardoor lager uitkomen: I'll take it. Dit is natuurlijk een N=1, maar ik heb in een jaar of 25 mobiele telefonie nooit waterschade gehad, wel laadpoorten(nooit mini/micro jack poorten) die aan het eind van hun Latijn waren.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 01:41]

Er wordt veel meer energie en materiaal gebruikt om zo'n adapter te maken vergeleken met een PCB-mounted audio jack, wat gewoon een klein stukje plastic met 3 metalen inserts is.
Daarnaast zijn die adapters doorgaans veel kwetsbaarder en eerder aan vervanging toe (2 connectors, flexibele draad die slijt en breekt, gebruiker raakt 'm kwijt).
Maar op de honderd gebruikers, hoeveel gebruiken nu al een usb-aansluiting op hun koptelefoon of draadloze oortjes en is een 3.5-jackaansluiting dus nutteloos? En hoeveel hebben een usb naar 3.5-jack adpter nodig? Wat is aan het einde van de rit verspillender?
Ik weet dat in mijn omgeving (N=1) vijwel iedereen gebruik maakt van draadloze oortjes. Dus geen 3.4 aansluiting en geen adapters nodig. (Zelfs geen audiosnoertjes met usb.)
Ook het doir haar ingevoerde sneller uitbrengen van nieuwe modellen vermindert ewaste niet.
Sneller uitbrengen? Volgens mij valt het wel een beetje mee met de modellen van Fairphone:
  • Fairphone 1 2014
  • Fairphone 2 2016
  • Fairphone 3 2019
  • Fairphone 3+ 2020
  • Fairphone 4 2021
  • Fairphone 5 2024
Vergelijk dat eens met de twee grootste merken: Apple elk jaar een stuk of 3 modellen en Samsung nog meer.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 23 juli 2024 01:41]

Als ook "Ze is sinds november 2018 ceo van het bedrijf". Ofwel met decembermaand verlofmaand, kun je op ceo level pas echt wat in 2019. Toestellen kosten een paar jaar om te ontwikkelen, FairPhone heeft ook heel veel werk in de supply chain extra, willen niet zomaar onderdelen overal vandaan.

Wat dan in 2019, 2020 en 2021 uitgekomen is, dat is hoofdzakelijk nog onder leiding van haar voorganger in het werk gezet. Ik deel jouw mening, objectief weinig veranderd qua release tempo, met de Fairphone 5 niet nog dit jaar, maar pas volgend jaar. Je zou hooguit nog kunnen zeggen dat corona ze niet vreselijk veel verder op achterstand gezet heeft, maar na 3 jaar pas een nieuw toestel blijft een lage frequentie.
Fairphone:
  • Fairphone 1 2014
  • Fairphone 2 2016
  • Fairphone 3 2019
  • Fairphone 3+ 2020
  • Fairphone 4 2021
  • Fairphone 5 2024
Vergelijk dat eens met de twee grootste merken: Apple elk jaar een stuk of 3 modellen en Samsung nog meer.
Apple, en ook Huawei, Xiaomi, Samsung en Oppo/OnePlus zijn natuurlijk belachelijke vergelijkingen.

Fairphone heeft maar 2 Qualcomm SoC's uitgeleverd en vanaf 2020 verkopen ze jaarlijks ~100.000 phones.

Vergelijk dan op zijn minst met andere exoten zoals Purism Librem 5, de Pine Phones of de NitroPhone (een Google Pixel 4a met GrapheneOS).

Of FairOS vergelijken met andere OS'es die de bootloader slikt, zoals andere ontGooglde (= zonder Gapps) OS'en zoals LEos (een fork van LineageOS) & /e/OS of Ubuntu Touch, PureOS, Sailfish OS, LineageOS en/of CalyxOS.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 01:41]

Hoe kom je aan die datum van 2024 voor de Fairphone 5?
Educated guess + beetje gokken op basis van de laatste info hier nieuws: Renders tonen eerste beelden van Fairphone 5 met cameragat in scherm
Misschien ook nog wel dit jaar, we zullen zien
Aha, ik dacht al zoiets. Dank voor je reactie.
Gelukkig bestaan er ook adapters van USB-C naar 3.5mm en hoef je niet direct al je apparaten met 3.5mm weg te gooien.
En zodra je daarna weer een smartphone hebt met een 3,5 mm aansluiting gooi je die adapters weer weg. E-waste!
Die bewaar je natuurlijk gewoon, USB-C zit op meer apparaten ;-) Lades vol met verloopkabeltjes, je zal ze maar nodig hebben
an een smartphone die weer een 3.5mm jack heeft, weer 3.5g (zal meer zijn trouwens) e-waste omdat normale mensen dat ding nooit gebruiken.

e-waste (het moderne woord voor ordinaire verspilling) gaat niet allen over hele toestellen hele kabels etc. maar als jij een apparaat onnodig complex maakt zonder dat daar daadwerkelijk een use-case voor is dan is ook dat verspilling.

audio werkt via usb-c,
usb-c is verplicht aanwezig vanwege opladers etc.
je kunt dus een headsetje maken dat compatible is met alle huidige toestellen door er usb-c op te doen.
je kunt vervolgens de overweging maken wat minder verspillend is:
- een convertor maken,
- een nieuw setje oortjes maken,

als je kijkt naar het soort troep dat je voor 30 bij de mediamarkt ziet liggen, dan denk ik dat een convertor maken ook e-waste zal zijn, kijk je naar wat betere spul dan zal zo'n convertor wél zin hebben, als het goed is zal de consument dat ook inzien en zo'n convertor alleen kopen voor een setje dat het waard is.
Je hebt natuurlijk ook gewoon verloopkabeltjes USC-C naar 3.5 mm.
Ik ben juist bluetooth oortjes gaan gebruiken omdat het draadje steeds net na het stekkertje kapot ging. Doe nu twee jaar met draadloze oortjes (van Fairphone), terwijl de bedrade zelden meer dan 3 maanden meegingen.
Die oortjes waarbij je de batterij niet kan vervangen? Ja topproduct, past perfect in de Fairphone visie.
Even gezocht, maar er is bijvoorbeeld de PQ-Y28. Met een magnetische batterijhouder.

Is niet helemaal een 'kale' batterij. Maar op zich wel iets waar een Fairphone iets mee kan.
Die batterij gaat wel langer mee dan bij andere oortjes. Is er één oortje stuk of kwijt, dan kan je een los oortje bestellen. De batterij van het doosje is overigens wel relatief eenvoudig te vervangen. Ik liet het doosje een keer van de trap stuiteren en toen lagen de diverse onderdelen (waaronder de batterij) los. Alles weer in elkaar drukken en het werkte weer gewoon.

Na ca 3 jaar een batterijtje weggooien is vermoedelijk minder schadelijk (of vergelijkbaar) met het weggooien van een stuk of tien complete oortjes.
Komt ook omdat je gewoon slechte oortjes koopt. Ik heb mijn Shure SE215's ondertussen gewoon 10 jaar. Gegeven is wel dat ik nu op de derde kabel zit, maar die is dan ook gewoon vervangbaar en bevat niks zeldzaams.
Ook die kabel is prima door Fairphone te verduurzamen door meer en beter materiaal, het is niet alleen economisch en marketingtechnisch niet interessant, het gewicht drukt ook nog eens op de oortjes.
Je kan de batterij bijna nergens vervangen, dat is niet omdat je niet investeerd. Zelfde geld voor die van Apple.
nu kan ik niets specifieks zeggen over allerlij merken, maar een beetje goede set oortjes gaat doorgaans lang genoeg mee. lees: je gebruikt ze regelmatig, er komt stof in, ze vallen een keer uit je oren, de kat speelt er een keer mee, ze worden eens nat als je buiten door de stromende regen loopt,

volgens mij gaan die batterijen prima lang genoeg mee voor de, redelijk te verwachten levensduur.

het probleem zal hem eerder zitten in mensen die die krengen al vervangen als ze van 8+ naar 5- uur batterij-tijd gaan. in plaats van te wachten tot je er echt nog maar een uur of anderhalf naar kunt luisteren.
Naja oortjes kunnen oneindig lang mee en die draadloze worden steeds slechter. Je kan er 5 jaar mee doen, eens, maar daarna is die batterij wel echt op bij normaal gebruik. En daar gaat het om - het zou niet hoeven dat je dan nieuwe koopt als alleen de batterij vervangen moet worden.
Dure of goedkope oortjes maakt niet heel veel uit. De overgang van stekker naar kabel is gewoon een zwak punt. Bij mij werd daar ook best vaak met een flinke ruk aan getrokken. Het ligt dus ook voor een (groot) deel aan mij.
Ah, de dame die e-waste introduceerde door het verwijderen van de 3.5mm uitgang. Hopelijk kan de opvolger dit weer terugbrengen.
Lol.. idd niet echt duurzaam.
De recentste FairPhone 4 is een 'afvalneutrale' smartphone omdat er voor ieder verkocht exemplaar een oude smartphone gerecycled wordt.
Ze heeft heel het inkoopproces aangepakt (aka de Tony’s Chocolonely route) en ‘focusmaterialen’, goud, wolfraam, lithium en kobalt, vervangen door ‘eerlijker’.

Een half jaartje geleden heeft ze nog €49 miljoen binnengeharkt dus er zijn genoeg mensen die de phone willen.
In 2022 verkocht Fairphone 120.000 toestellen, fors meer dan de 88.000 stuks die in coronajaar 2021 werden afgezet.
Ik denk niet dat het bestuur vertrouwen in Eva heeft voor de groei-fase. Die willen naar 500.000 verkochte Fairphones, en de uitbreiding richting Taiwan is stap 1 geweest, na wat flirts in the USA. Nou is het eerst wachten op de Fairphone 5.

Los van de bredere support-perikelen en het AOSP-plan, voor de oudere Fairphones hoop je toch op Linux support, en voor de FairPhone 5 hoop je toch wel op de Snapdragon 801 gen2, net zoals Linaro dat support. Linux lijkt me nou eenmaal duurzamer dan Android, en de beste route om het duurzaamheids-gat met Apple te dichten.

Want de concurrentie, PinePhone's en de Librem 5 bijvoorbeeld, zit ook niet stil. En da's nog los van de moordende concurrentie van andere AOSP-respins die de bootloader slikt, zoals /e/OS, LineageOS, LEos (een fork van LineageOS) en CalyxOS.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 01:41]

Want de concurrentie, PinePhone's en de Librem 5 bijvoorbeeld, zit ook niet stil.

Volgens mij zijn deze beide projecten op sterven na dood. Ik zou graag zien dat het anders was, want de markt heeft een alternatief nodig voor het iOS-Android duopolie, maar de Librem 5 en de PinePhone zijn respectievelijk exorbitant duur ($1300-$2000) en letterlijk jarenlang in bestelling/niet leverbaar.
Linux lijkt me nou eenmaal duurzamer dan Android, en de beste route om het duurzaamheids-gat met Apple te dichten.
Het is dan ook maar een mini marktje met veel AOSP enthousiastelingen en even zoveel niches. Maar die Purism Librem 5 neigt idd naar klassieke vaporware.

Het draait om producten en Fairphone zal met iets nieuws moeten komen, en wederom een Qualcomm SoC gebruiken lijkt het meest logisch.
24 Gb RAM & 2TB HD zijn dan features die de Fairphone 5 in het nieuws kunnen houden. Dan leveren ze een AOSP-device met ook nog high-end USP's, naast leverbaarheid en redelijke pricing een unicum in dit unicorn segment.

FairPhone OS onderscheidt zich in ieder geval niet genoeg om nog veel sales vanuit het huidige assortiment te verwachten.

Het probleem is, ook aan de "alternatieve" OS'es en browser te zien, dat ontGooglen de voorkeur heeft van devs, maar dat de hardware efforts te versnippert zijn (ook veel campagnes Kickstarter en Indigogo die in schone bedoelingen sterven). Vandaar,
... moordende concurrentie voor FairOS van andere AOSP-respins die de bootloader slikt, zoals die zonder Gapps met LEos (een fork van LineageOS), CalyxOS, PureOS & /e/OS of Ubuntu Touch, Sailfish OS, LineageOS & postmarketOS.

Ik vindt die Pine producten overigens helemaal niet zo slecht. En je hebt ook nog de NitroPhone (een Google Pixel 4a met GrapheneOS) en de Blackview GBV9500.

Maar eigenlijk is deze markt gedoemd zich te allieëren aan hardware, al minimaal sinds de Nexus 4, the Motorola G4 en vooral de cyanogen buy-out door Google.

Tevens zijn Zte, Xiaomi, Huawei & BBK Electronics (ook) niet zomaar van de Europese markt verdwenen. Ik zie die eerder groeien t.o.v. iPhones, Android & Samsung.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 01:41]

24 Gb RAM & 2TB HD zijn dan features die de Fairphone 5 in het nieuws kunnen houden. Dan leveren ze een AOSP-device met ook nog high-end USP's, naast leverbaarheid en redelijke pricing een unicum in dit unicorn segment.

Dat lijkt me wel erg duur worden, ik ben bang dat het bedrijf zich dan mogelijk uit de markt prijst. De Fairphone 4 kost nu al €579 en de opvolger wordt ongetwijfeld nog duurder. Persoonlijk zie ik trouwens liever dat ze hun camera-hardware verbeteren en de software-aansturing daarvan.

FairPhone OS onderscheidt zich in ieder geval niet genoeg om nog veel sales vanuit het huidige assortiment te verwachten.

Ja, hun versie van Android biedt niets bijzonders op bijv. het gebied van privacy of beveiliging. Ze maken ook nauwelijks een punt van Fairphone OS op de eigen website, het is überhaupt geen "selling point". Via het Franse Murena kun je wel een Fairphone 4 met /e/OS erop krijgen waarmee je telefoon voor in ieder geval een deel is losgekoppeld van Google. Gelukkig biedt daarnaast ook Ubuntu Touch officiële support voor de Fairphone 4 en hopelijk straks ook voor de Fairphone 5. Verder houd ik zelf de ontwikkelingen bij rond de Volla-telefoons uit Duitsland. Die telefoons zijn ook gericht op privacy en daarom hebben ze daar ook hun eigen ontgooglede versie van Android gemaakt (Volla OS).

Maar eigenlijk is deze markt gedoemd zich te alliëren aan hardware.

Zoals Jolla/SailFish dat ook doet met de Sony Xperia 10 reeks?

[Reactie gewijzigd door choogen op 23 juli 2024 01:41]

Persoonlijk zie ik liever dat ze hun camera-hardware verbeteren en de software-aansturing daarvan.
Dit is een mijnenveld; camera's waren ten tijde van FireFoxOS, de Nexus 4 en de Motorola G4 al problematisch (lees: ontwikkelbaar). Dat betrof ANDROID Pie.
[i]FairPhone OS onderscheidt zich in ieder geval niet genoeg om nog

Maar eigenlijk is deze markt gedoemd zich te alliëren aan hardware.
Zoals Jolla/SailFish dat ook doet met de Sony Xperia 10 reeks?
Geldt voor alle hardware en software, en daar tussen zit een compiler, en tech historie zoals die kernel-nummering, de ffmpeg branches, forking, etc. Let wel: dit is mn. NIET het Wintel ecosysteem.

Vandaar ook de vele projecten als de Duitse Volla-Phone X telefoon, die wel iets wegheeft van de Blackview GBV9500, met een ontgooglede versie van Android AOSP (Volla OS).

Tegen de tijd dat al die custom ROM's op Android 11/12 zitten, dan zal de wildgroei van onafhankelijke software partijen met een aantrekkelijk product aanbod wel weer stabiliseren.

En wat als Qualcomm stopt met het aanbieden van geroote chippies? Vandaar dat ik Linux support als beste feature voor Fairphone zie. Eigenlijk is het een feature van de bootloader.

Europa, en ook Fairphone heeft nog een lange weg te gaan, waarbij een Google-vrije, mobiele Android ervaring al een hele opgave is, en enkel lukt op brocante Mediatek en Qualcomm chippies. De Chinese en Amerikaanse merken en smartphone sectoren staan er een paar duizend procent beter voor.

Anyway, ik denk ook dat 24 Gb RAM & 2TB Storage weleens killer-features kunnen zijn voor convergence, van mobiel en desktop. Anders kom je al snel in een Cloud situatie met complexe architectuur, waarbij in Europa wat dependences staan van Bigtech USA.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 01:41]

Je kunt gewoon oordopjes met USB-C uitgang gebruiken.
Welke oordopjes hebben een USB-C stekker?
Of bedoel je dat je dan nog een verloopje aan je telefoon moet plakken?
De AKG die ik bij mijn Samsung kreeg heeft een usb-c connector.
Ok, das dan wel weer netjes.,
Tegenwoordig al jaren niet meer helaas. Ik heb ze zelf aangeschaft, aangezien mijn tablet de poort ook mist.
Door het verwijderen van de 3,5mm plug kan de connector ook niet defect raken waardoor je een nieuwe smartphone moet hebben.
Wat? Je moet wel heel lomp zijn om een 3.5 mm jack te slopen en zelfs als die kapot gaat heb je nog steeds de mogelijkheid om USB-C of bluetooth te gebruiken...
De usb-c-connector is kwetsbaarder, dus als je die dan gebruikt is het risico op defect raken groter.
Eerlijk denk ik op de langere termijn dat er minder e-waste kan zijn zonder 3.5 mm poort in elk toestel.
Ik had in ieder geval altijd de kabeltjes kapot van de bedrade oordopjes waardoor ik elk jaar wel weer een nieuwe set nodig had, en de 3.5mm unit die niet in een toestel zit hoeft ook niet geproduceerd en bevestigd te worden.
En mijn draadloze set die ik heb gaat ondertussen alweer 5 jaar mee zonder problemen.

Dus e-waste is m.i. niet de reden om de 3.5mm poort poort te verheerlijken. Daar zijn overigens wel weer genoeg andere redenen voor, zoals FM antenne, ingang voor losse microfoon met geluidsopnames. Maar daar gaat dit artikel dan niet over.
Dit wordt wel een beetje oud, check eens de redenering achter die keuze. Zo duurzaam is het plaatsen van een extra poort niet, die overigens vervangen kan worden door een universele; USB-C. Die ook nog eens makkelijker water/dust proof te maken is en makkelijker te vervangen. Daarbij scheelt het ook nog eens veel ruimte.

Mijn ervaring met bedrade headsets is dat er binnen 1 jaar een breukje in die kabel zit. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring natuurlijk. Dus als je die kleine dongle slecht vind, dan is een nieuwe kabel of headset ook niet zo goed.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 juli 2024 01:41]

Wellicht dat dit besluit intern al langer bekend was, maar opstappen per 1 september lijkt me wel vrij plotseling. Nog twee maanden om een nieuwe CEO aan te werven is namelijk vrij kort. Hopelijk duidt dat niet op bepaalde problemen binnen het bedrijf.
"natuurlijk moment", "persoonlijke redenen" en vertrek per 1 september zonder opvolger... Dan speelt er dus meer, mogelijk dat investeerders haar niet geschikt vinden oid. Maar het is duidelijk dat er wel iets speelt rond haar functie en dat de aangegeven redenen de gebruikelijke vaagheid bevatten die men gebruikt wanneer een CEO er uit word gezet.
geld binnen, CEO weg. dat klinkt niet "natuurlijk" voor de meeste normale mensen, maar topfuncties denken anders.

Vaak denk ik bij mezelf als zo'n topfunctie weggaat/wordt weggestuurd dat ze ofwel hun zin niet krijgen van het bestuur of dat ze er nix meer aan vinden en weer iets nieuw willen doen, maar ik heb het nooit zo begrepen op jobhoppers :|
Twee maanden van te voren aan kondigen dat je gaat opstappen is redelijk normaal volgens mij. Te lang van tevoren aankondigen geeft ook problemen en maken het werk van de CEO moeilijker.

De opvolger moet gekozen worden door een aandeelhouders vergadering of raad van commissarissen oid, dus die kan niet direct bij aankondiging van opstappen al naar voren worden geschoven.
Lijkt me heel moeilijk om:
1. Winstgevend te schalen;
2. Refference designs aan te passen aan duurzaamheid;
3. Android erop te laten draaien;
4. Dat te ondersteunen;
5. Een industrie te veranderen zonder wereldschokkende use-cases en aantal verkochte producten.

Kunnen ze in het vervolg niet beter een geheel eigen platform bouwen met een enkele zogenaamde bedrock, bovenop duurzaamheid?

Dingen die je in het vervolg zou kunnen doen:
1. Dump Android;
2. Kies je eigen chips voor een super modulair ontwerp en documentatie;
3. Port alles naar Linux;
4. Stop wat van je software engineering in waydroid integratie met het host-systeem;
(5. Port eventueel wat je hebt vergaard aan drivers terug in Android.)

Waarom dit bovenstaande?
1. Controlle;
2. Meer vrijheid/kracht om je missie te vervullen;
3. Een extra rots om je zaak op te bouwen; (linux, privacy, beveiliging)
4. Veel langere ondersteuning. (Totdat het echt niet meer te repareren valt.
Lijkt me heel moeilijk om:
1. Winstgevend te schalen;
2. Refference designs aan te passen aan duurzaamheid;
3. Android erop te laten draaien;
4. Dat te ondersteunen;
5. Een industrie te veranderen zonder wereldschokkende use-cases en aantal verkochte producten.
Fairphone is zelf die bedrock, voor Google en Qualcomm, waarbij de BBK Electronics (Oppo, OnePlus, Realme, Vivo, IQOO) eruit gestapt is en samenkomen in ColorOS, waarmee die brands hooguit nog OxygenOS ondersteunen buiten de Aziatische markt.

Fairphone heeft dan ook geen Android driver bij mijn weten omdat ze geen SoC, chipset of IC's maken.

De Linaro route, via Linux, lijkt het meest logisch, dus wellicht neemt Fairphone system76 over van die €49 miljoen of gaan ze zelf aan de slag met hun derde Qualcomm SoC'je. Het probleem is dat veel devs willen ontGooglen, dus zonder Gapps, PlayStore en Chromium. Android Go speelt hier dan ook op in, qua budget segment.

De Fairphone 5 aankondiging zal meer duidelijk maken. Maar vooralsnog krijg je vooral een te rooten phone, met een brocante Qualcomm SoC die een tikkeltje over-priced is.

Wat dat betreft staat de Volla, met hun in februari aangekondigde 3e phone sinds de Indigogo-campagne, de Phone X23, er beter voor. Met €522 krijg je een 6.1" IPS 720 x 1560 pixels en een 5000 mAh 🔋

En met een 6nm Mediatek Helio G99, chipset heet deze en is de update van de Helio G96. Een OctoCore met 2 big.little Cortex clusters (2x A75@2.2ghz / 6x A55@2ghz) en de ARM Mali G57-mc2, en dat met ddr4@4266 en een LTE/3G/4G/wifi5 soft modem.

De rugged Phone X23 | IP68, MIL-STD-810G Certification | distantieert zich van de Vivo-clone geruchten met een onderscheidend design en ~concurreert op internal specs met de Motorola Moto G72 en de POCCO M5.
https://m.youtube.com/watch?v=YY4Rnl90D5E

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 01:41]

Tijd om te solliciteren?
Ik ben denk ik niet capabel genoeg om technisch inzicht aan te vullen met het runnen van een bedrijf. Buiten dat heb ik daar geen opleiding voor genoten.

Maar als leek lijkt het lijkt mij een hoofdpijndossier om Fairphone zo goed te laten runnen als dat het momenteel doet.

Mijn post is meer een discussie item.
Je hoeft maar 2 dingen te kunnen om een bedrijf te runnen: Liegen & bedriegen.
Volgens mij moet je snappen wat mensen willen kopen, zodat ze geld neertellen voor wat je verkoopt/aanbied.

Ja, er is geld te verdienen met slechte praktijken, maar er is ook geld te verdienen met goede praktijken.

Dat domme mensen rijk kunnen worden met slechte praktijken kun je opdelen in het volgende:
1. Criminaliteit;
2. Kortetermijnwinst.

Hoe je pas echt rijk kan worden doe je met langetermijnwinst. Dat vergt namelijk:
1. Behoud van personeel met goede salarissen en arbeidsomstandigheden; (anders kom je nergens)
2. Investering in een goede band met je klanten. (zul je moeten leveren wat je beloofd en je imago hoog houden, anders gaan al je klanten weg)

Echter is de beurs waar het grote geld op te halen valt en dat is leuk voor het komen van goede ideëen tot realisatie, daar waar je niet rijk bent. Echter zijn er van die korte termijnwinst aandeelcowboys die het wel leuk vinden om de lange termijnwinst-voorwaarden te schaden om zo even wat meer kortetermijnwinst te kunnen pakken.

Eigenlijk denk ik dat als je kijkt naar waar de beurs goed voor is geweest: maatschappelijke welvaart te vergroten, dat je dit soort kortetermijnterreur zou moeten regulieren… In die zin dat je niet mag aanzetten tot langetermijnschade voor alle overige aandeelhouders.
Blijf dat altijd toch wat vreemd vinden wanneer een CEO zo plotseling opstapt en er toch dan niet alleen een persoonlijke achterliggende rede zal zijn. Anders gezegd lijkt mij dat er dan toch iets binnen het bedrijf gebeurd moet zijn die dan die CEO niet meer kan en wil combineren met het persoonlijke leven.

Te hopen dan dat Fairphone snel een nieuwe CEO vind en ze dan niet noodgedwongen gaan verkopen aan een of ander groot bedrijf.
Wie zegt dat het plotseling is?
Het wordt pas twee maanden van te voren naar buiten gebracht, maar misschien is het bij het bestuur al een half jar of langer bekend.
Dan nog blijft het ietwat vaag waarom een CEO om persoonlijke redes opstapt vooral nadat ze toch 6 jaar het bedrijf succesvol heeft gerunt.
Ja, duidelijk een gebrek aan logica bij Roel.
"Gaat weg" beetje rare titel. Wat dacht je van "stapt op" Of "moet jasje tasje en pasje inleveren"?
Bij beide gevallen gaat ze weg. Zolang er geen reden is vrijgegeven, is het in goede journalistiek nog steeds "verlaat bedrijf" ipv "is afgezet" of "kiest voor iets anders".
Waarheen dan? Alleen de titel is te vaag. Misschien gaat ze wel lekker de bloemetjes buiten zetten.
Weg van het bedrijf. Wat zou Tweakers anders moeten rapporteren, als er niks bekend gemaakt is?
Wat is er mis met gaat weg? Stapt op is vager. Dat kan ook betekenen dat ze wat anders gaat doen binnen het bedrijf.
Stapt op duidt in ieder geval direct op de functie die ook in de titel genoemd is. Gaat weg kan net zo goed betekenen dat ze ff lekker center parcje gaat pakken ofzo.
Nee, opstappen is ook weg.
Het is misschien de toon die er mee komt:
"Gaat weg": Het is een eigen beslissing, buiten de bedrijfsvoering om.
"Stapt op": De beslissing om weg te gaan is gebaseerd op de bedrijfsvoering. Dat kan positief zijn: Het opbouwen is klaar, nu iemand anders voor de verdere voortgang. Of het kan negatief zijn: er is iets gepasseerd waardoor het beter is om met vrede uit elkaar te gaan.
"... pasje inleveren": Deze is echt negatief en vaak door de organisatie aangestuurd.
Gaat weg is juist vager dan de andere twee die je noemt. (waren overigens expres slechte suggesties om een beetje de draak te steken) Als ze weg gaat; waar gaat ze heen? Dat staat niet in het artikel. De eerste zin van het artikel staat dat ze vertrekt. Had ik ook minder moeite mee gehad. "Legt functie neer" of 'weigert contractverlenging' of 'maakt ruimte voor nieuwe kracht.' Het is niet mijn werk maar denk dat dat wel beter had gekund.
Leuk en aardig allemaal, maar heb vooralsnog niemand gezien met zo'n Fairphone. Bovendien zou ik 'm zelf nog niet aanraken met een stok.
De nieuwe investeerders zijn binnen en zullen ontevreden zijn met wat ze beloofd is tov hoe het nu gaat. Dan is het een kwestie van cashen en in 'wederzijds overleg' gaan....
Volgens mij heb ik nooit nooit z'n kleine artikel gezien op Tweakers.

Ik wens haar succes toe, het is altijd goed om vervolg stappen te maken en niet vast te zitten op een plek.
Kort en krachtig, daar houden veel mensen van :)
Ga eens voor de grap met WayBackMachine naar de begintijden van de FrontPage van T.net.
De "artikelen" van toen waren niet langer.
Misschien kunnen ze net als .plan: er .short: voorzetten.
wellicht, ik denk dat ze daar via geachte redactie wel meer mee kunnen :)
Aan de andere kant: als je bij langere artikelen veel van de reacties ziet lijken die toch niet gelezen te worden. Kop lezen, en direct reageren of vragen naar zaken dke gewoon in het artikel staan. Waarom zou je dan nog uitgebreid gaan schrijven....
Wat een onzin, is een Nederlands bedrijf wat redelijk uniek in de markt is (of tenminste was) waar de CEO weg gaat, nieuwswaarde genoeg. Af en toe lijkt het wel een wedstrijdje azijnverpissen hier op Tweakers.
Ik vraag me dan af welke persoonlijke redenen het zijn, en of ze bij een volgend bedrijf dezelfde insteek heeft met oog op reduceren afval en “eerlijke” grondstoffen. Of dat ze gewoon bij een bedrijf komt die dat minder kan schelen. En dat ze dus in feite hypocriet is. We zullen zien. Money talks iig
wat een rare reactie. Allereerst is het helemaal haar eigen goed recht om weg te gaan en welke redenen dat zijn, gaat niemand wat aan (afgezien haar familie eventueel). En why the hell zou ze ineens hypocriet zijn als ze ergens gaat werken die een andere core business heeft? Reageer je zo op elk vertrek van een medeweker bij bijvoorbeeld een NGO?
Omdat verduurzaming ook een business model is. Er zijn bedrijven die inhaken op een hype omdat daar markt voor is terwijl je er zelf niet in hoeft te geloven.

Verder zie je vaak bij “om persoonlijke redenen” dat er achteraf meer speelde maar niet meteen aan de grote klok wilt hangen.

Is het zo vreemd dat ik ergens kanttekeningen bij zet en vragen stel? Blijkbaar neemt men maar al te makkelijk iets aan zonder toelichting.
Als het bijvoorbeeld zou gaan om een groot merk dat ook op de kar wil springen (zie Nokia onlangs) kunnen we dit, uit milieu en reparatie standpunt alleen maat toejuichen.
De prijzen zullen bij een grote speler lager liggen dan Fairphone kan aanbieden, enige vraag die nog rest of het dan geen 'greenwashing' betreft.
Verder zie je vaak bij “om persoonlijke redenen” dat er achteraf meer speelde maar niet meteen aan de grote klok wilt hangen.
Dat is wel zo...

Ik heb ook een keer gehad bij een bedrijf, dat we opeens een mailtje kregen van de #2 van het bedrijf: "Onze CEO heeft besloten per direct te vertrekken om meer tijd te besteden aan zijn familie" blahblah.

Later was er iemand van HR die hetzelfde lulverhaal nog eens in persoon kwam herhalen en ik zei meteen al: Als dat zo was, waarom stuurt hij het mailtje dan zelf niet? En waarom is hij per direct weg?? Later hoorde ik via-via dat hij tegen een overname was die toen is doorgedrukt..
Die kanttekeningen zijn heel logisch hoor. Via via hoorde ik dat de nieuwe investeerders niet tevreden zijn hoe het gaat en er zou ook nog iets zijn van een subsidieaanvraag met bewust verkeerde informatie, dat zal ook niet helpen.
Trouwens zijn berichten zonder toelichting behoorlijk vervelend en roepen meer vragen op dan antwoorden.

Zo lees je wel eens van iemand op social media:
“Oh spannend wat er straks gaat gebeuren, ik kan helaas verder nog niets delen”

En dan allemaal reacties eronder:
Wat dan?
Wat is er?
Wat gaat er gebeuren?
Ik weet het, ik duim voor je.

Oftewel alleen maar meer vragen en je weet niets. Deel dan niets mee als je toch niets toelicht.
Heb je dan liever dat tweakers er gewoon zaken bij verzint? Als er maar dat naar buiten wordt gebracht, kan tweakers ook niet meer brengen dan dat.

Je kunt ook de teksten lezen waarnaar wordt gelinkt en daar staat in veel langere teksten evenveel als hier in de samenvatting.

En mochten ze het nieuws niet brengen, kan je dan beginnen klagen dat ze het niet gemeld hebben |:(
Ik vraag me dan af welke persoonlijke redenen het zijn, en of ze bij een volgend bedrijf dezelfde insteek heeft met oog op reduceren afval en “eerlijke” grondstoffen. Of dat ze gewoon bij een bedrijf komt die dat minder kan schelen. En dat ze dus in feite hypocriet is. We zullen zien. Money talks iig
Je weet helemaal niets maar toch begin je je af te vragen of ze hypocriet is. Je begint al aan zaken te denken die nog totaal niet aan de orde zijn. Persoonlijk zaken zijn persoonlijke zaken. Wie zegt dat er in de nabije toekomst een volgend bedrijf komt. Dergelijke profielen kunnen ook wel eens een sabatical opnemen of zo

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 23 juli 2024 01:41]

Mee eens. Je weet nu niets. En dat is jammer.
Zo lees je wel eens van iemand op social media:
“Oh spannend wat er straks gaat gebeuren, ik kan helaas verder nog niets delen”
Dat is een beetje een social media marketing techniek. "Hype genereren". Erg irritant inderdaad.
Ze zat hiervoor een tijd bij Tony Chocolonely, dus zal wel graag bij bedrijven willen werken die de wereld een beetje mooier willen maken.
Ok dat klinkt aannemelijk en ligt inderdaad in dezelfde lijn
Persoonlijke redenen zijn kapstok redenen waar alles onder valt, inclusief niet persoonlijke redenen. Joost mag het weten.
Persoonlijke redenen van de aandeelhouders :Y)
Redelijk off-topic, maar ik vind het nieuwe format fantastisch. Ik heb niet altijd behoefte aan een lang, genuanceerd stuk. Soms is het prima om een hapklare stuk informatie te ontvangen. Andersom geredeneerd; heel veel zaken hebben mijn aandacht nodig, maar mijn aandacht is schaars. Dan helpt het om een soort nieuwsflits te krijgen en daarover mee te praten, zonder op de details in te gaan. Ik merk dat ik Tweakers veel fijner vind om te lezen sinds ze korte nieuwsberichten plaatsen. Het brengt variatie en voor de diepgaande onderwerpen is er altijd wel een goed achtergrond stuk.
In dat geval lees je alleen de eerste dik gedrukte alinea. Dat is over het algemeen een korte samenvatting van het belangrijkste in het artikel.
Het dun gedrukte vind gaat dan meestal wat dieper op de zaken in. Helaas is dat in dit geval ook niet heel spannend. Graag had ik ook iets meer gelezen over het exacte waarom ze vertrekt. Dit is meer persberichten a la ANP plaatsen in plaats van een artikel.
Yess, toegevoegde waarde. Helemaal mee eens.
Dat heb ik nou altijd met reacties ;)
Waarom kom je dan hier?
waarom moet er altijd overal over gezeken worden
Misschien ligt dat aan jou zicht op deze reacties. Sommigen vinden het interessant, sommigen vinden het gezeik.

Waarom kan jij deze reactie niet inhouden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.