Nederlandse smartphonemaker Fairphone krijgt investering van 6,5 miljoen euro

De Nederlandse maker van 'eerlijkere' smartphones Fairphone krijgt een investering van 6,5 miljoen euro. Het geld komt onder meer van Stichting Doen, die voortkomt uit de Nederlandse Nationale Postcodeloterij.

Met het geld wil Fairphone zijn toestellen in grotere aantallen kunnen produceren en verkopen, claimt het bedrijf. Bovendien zegt de smartphonemaker het geld te gebruiken voor innovaties op het gebied van ethiek en langduriger gebruik van smartphones. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, is nog onbekend.

Het geld komt van Stichting Doen en van Pymwymic, beide filantropische investeerders waarvan de visie voor een duurzamere smartphonemarkt overeenkomt met die van Fairphone. De Amsterdamse smartphonemaker heeft voor zover bekend niet eerder een miljoeneninvestering gekregen.

Fairphone richt zich aan de ene kant op het productieproces van smartphones en aan de andere kant op het langer laten meegaan van telefoons. Zo streeft het ernaar grondstoffen in te kopen, waarbij leveranciers de opbrengsten niet gebruiken voor gewapende conflicten. Ook zet Fairphone zich in voor betere werkomstandigheden voor arbeiders. Het langer laten meegaan van smartphones wil de fabrikant bereiken door onderdelen beter vervangbaar te maken. Zo bracht het onlangs een nieuwe cameramodule uit voor de in 2015 uitgekomen Fairphone 2.

Een grote hindernis voor het lang laten meegaan van smartphones is het updaten van zijn toestellen. De eerste Fairphone draait op het stokoude Android Jelly Bean en het lukte de maker niet om een nieuwere versie op het toestel te krijgen. De Fairphone 2 moet het doen met Android Marshmallow, omdat de gebruikte soc de nieuwere Android-versies officieel niet ondersteunt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-09-2017 • 14:00

53 Linkedin

Submitter: rickertsnaak

Reacties (53)

53
51
39
11
2
12
Wijzig sortering
Zijn er mensen die dit gaan kopen? niet proberen te flamen maar serieuze vraag? vanwege de oude android is voor mij al meteen een no go
Ik heb een Fairphone 2. Het draait Android 6.0.1 (voorheen 5.1). Het krijgt iedere maand de laatste beveiligingsupdates, officieel van de vendor; dus goed getest. Binnenkort komt een betere camera module uit voor 70 EUR (front en back camera).
Ik zou het wel kopen en heb er graag een paar honderd euro voor over om te weten dat mijn telefoon niet gemaakt is door kinderhanden of mede heeft gezorgd voor de financiering van moorden.
De bewustwording van de misdaden achter smartphones moet nog veel groter worden, zodat iedereen met het geld voor een eerlijke telefoon kiest.
Zijn er al goede films of documentaires over dit onderwerp? Over bijvoorbeeld voedsel en klimaat zijn al veel van dit soort films
Zijn er al goede films of documentaires over dit onderwerp? Over bijvoorbeeld voedsel en klimaat zijn al veel van dit soort films
Over de Fairphone specifiek, deze: VPRO Tegenlicht: De Eerlijke Onderneming
Dilemma’s van een ondernemende wereldverbeteraar die een ‘eerlijke’ telefoon probeert te maken.

Ontwerper Bas van Abel besloot een mobiele telefoon te maken, waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. De dilemma’s die hij bij het produceren van zijn Fairphone tegenkomt, zijn lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.
Een aanrader!

[Reactie gewijzigd door Jerie op 21 september 2017 22:24]

Heb m gezien en dan blijkt dat de bedoelingen vaak goed zijn maar de praktische uitwerking nog verre van makkelijk is.
Eens, en als je een eindproduct wilt leveren zul je consessies moeten doen. Een voorbeeld is rekening houden met de status quo in het land zelf (bijvoorbeeld China) ipv (enkel) uitgaan van je eigen normen en waarden.
er zijn al mensen die dit kopen
Vooral mensen die een goed hart uitdragen naar de wereld ( natuur)

Ik vind het echt een mooi idee, maar ik koop zelf ook geen fairphone, als ze een competitive high of mid end phone hadden dan misschien wel.
Het initiatief is prijzenswaardig, maar met de huidige prijsbeleid en (gebrek aan) ontwikkeling bij Fairphone, zie ik het niet voor me dat ze ooit competitief worden op wat voor manier dan ook. Ik ben dan ook wel benieuwd naar verkoopaantallen en winstmarges van Fairphone..
Ik vind het idee ook mooi, maar het lijkt practisch inderdaad haast onhaalbaar.
Ik vind dat een overheid een project als dit ook wel enigszins zou mogen steunen, ze doen iets voor de natuur op deze manier, iets waar de hele wereld iets aan heeft uiteindelijk.
Deze smartphone is competitief op z'n expertise: een duurzame, eerlijke smartphone. Ik zou het meer zien als een voorbeeldfunctie voor hoe het wel kan, of (mbt bijv zelfvervangbare batterij en modulariteit): hoe het vroeger kon.
Ik denk dat 'competitief zijn' het laatste van hun zorgen is. Hun visie is duidelijk: een zo duurzaam mogelijk toestel aanbieden dat zo lang mogelijk meegaat en als gevolg dus eenvoudig te herstellen valt.
Waar ik inderdaad ook bezorgt om ben, is de omzet en winst die ze momenteel halen. De Fairphone 2 is nu al lang achterhaald en om er nu nog 529 euro voor neer te tellen... Ik wou even de huidige prijs opzoeken, maar merk dat hun site buiten hun logo en wat knopjes volledig blank is? Hopelijk gaat deze investering dus ook naar de ontwikkeling van een Fairphone 3, ergens lees je dat wel tussen de regels door:
Met het geld wil Fairphone zijn toestellen in grotere aantallen kunnen produceren en verkopen
Dat zal ze niet lukken met de Fairphone 2.

[Reactie gewijzigd door maarte997 op 21 september 2017 14:59]

Ergens zullen ze toch competitief moeten zijn lijkt mij? Waar wil je anders je productie voor, en verkoop mee gaan verhogen?
Om een product in de markt te zetten moet je toch niet competitief zijn? Je moet een afzetmarkt hebben die voldoende groot is: hoe je dat bereikt kan ook op andere manieren dan competitie.
Als je zoals Nokia weer instapt in een oververzadigde markt waar de meeste producenten met moeite winst maken, moet je inderdaad zorgen dat je competitief bent. Je moet opvallen, liefst met een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Fairphone vist in een andere vijver: hun markt is de van de bewuste, 'duurzame' smartphonekoper die niet naar de beste specs voor de laagste prijs kijkt en die niet naar de winkel loopt omdat er nu een smartphone is met een screen to bezel ratio van >80%. Moest dat wél het geval zijn, waren ze met hun Fairphone 2 al lang failliet. Zolang er in dié markt voor duurzame smartphones geen nieuwe spelers instappen, zal Fairphone ook geen noodzaak zien om competitief te zijn, niet op prijs, niet op nieuwe marktreleases, niet op het aantal fysieke verkooppunten, ...
De filosofie is prima maar een telefoon kopen voor ruim 500 Euro met verouderde hardware en software zullen niet veel mensen doen. Bovendien stopt het ook een keer bij de ondersteuning van de Soc.
Persoonlijk denk ik dat deze kapitaalsinjectie weggegooid geld is en dat de markt hier niet op zit te wachten.

Ikzelf maak veel gebruik van Custom Roms en daar wordt toch regelmatig een beveiligingsupdate voor uitgebracht en zorgt ervoor dat je langer met je toestel/apparaat kan doen. Is mijn ervaring dan.

Vergelijk de Fairphone 2 (529 Euro) voor de grap eens met een Xiaomi Remi Note 4 (145 Euro)

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 21 september 2017 14:20]

Er worden ook custom ROMs gebouwd voor de Fairphone 2 incl. beveiligingspathes:
https://forum.fairphone.c...ota-updates-for-fp2/29441

Daarnaast zijn ook er mensen bezig met Sailfish OS en Ubuntu OS.
Dat zijn inderdaad de meest interessante ontwikkelingen waarin de Faiphone zich kan onderscheiden ten aanzien van de rest van de markt en waar ik ook wel mogelijkheden zie voor Fairphone om nog meer succes te krijgen.

Wellicht zou het ook een idee kunnen zijn om eens te kijken of Faiphone en Purism iets voor elkaar kunnen betekenen. Voor goede privacy op smartphones, onafhankelijk van iOS of Android, zijn echt wel heel wat mensen te porren lijkt mij. Hoe ver staat het met QubesOS? Rutkowska heeft liever vandaag dan morgen een veilige smartphone.
Vergelijk de Fairphone 2 (529 Euro) voor de grap eens met een Xiaomi Remi Note 4 (145 Euro)
Combo-breaker clusterfuck! Waarom denk je dat die fairphone duurder is? Omdat ze proberen eerlijkere werkomstandigheden, betere en duurzamere materialen te gebruiken. Xiaomi is ongeveer het tegenovergestelde daarvan.
Vergelijk de Fairphone 2 (529 Euro) voor de grap eens met een Xiaomi Remi Note 4 (145 Euro)
Of de Fairphone 1 die mooie prijs van € 325 had. Dat vind ik nu een prima prijs voor een stukje eerlijkheid. Ik denk dat je door 500+ euro te vragen voor een telefoon een ander publiek treft dan voor € 325,-

Annekdotisch bewijs :) Ik vind tussen de € 100 en € 200 prima voor een telefoon. Heb 2 maand geleden nog een tweedehands iPhone 5C gekocht voor € 100,-, na jarenlang een Samsung Galaxy Y te hebben gehad voor € 35,- Voor een eerlijke telefoon had ik ook best 1,5x meer geld overgehad (dan mijn max. bedrag), maar geen 2,5x. Ik denk dat dat voor mensen geldt waarop zij zich richten. Alternatief voor deze eerlijkheid is dus hergebruik, wat ik nu met de iPhone heb gedaan.
Met de FP2 maakt Fairphone ongeveer 10 EUR per telefoon winst. De rest is allemaal eerlijk besteed, of gaat naar noodzakelijke uitgaven zoals R&D.
Ik dacht dat de postcodeloterij aan goede doelen doneerde.
Fairphone is toch gewoon een bedrijf dat winst moet maken of niet?
Stichting Doen heeft ook een investeringsfonds: Doen Participaties. Zit bijvoorbeeld ook in 3D Hubs.

Pymwymic is ook geen puur filantropische instelling, maar een collectief van investeerders die zich richten op duurzame bedrijven. Zij kijken ook wel degelijk naar financieel rendement. Net als Doen Participaties. Op die manier moet het geld beschikbaar blijven voor steeds nieuwe initiatieven ipv het in een keer uitgeven als een gift of subsidie.
Volgens de voorwaarden op hun website is het een B.V., maar verder kan ik verdraaid weinig informatie vinden over de eigenaar of doelstelling van Fairphone B.V. Ik weet nog dat het opgericht is (mede) door Waag Society?
Het is een BV, maar inderdaad een van de zusterprojecten van de Waag Society.

Per Fairphone maakt men ongeveer 10 EUR winst. De rest wordt eerlijk besteed aan zaken zoals metalen, R&D, enz.

Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.
Stichting Doen komt voort uit de PC loterij, maar is zelfstandig (zitten dacht ik nog wel in hetzelfde kantoorpand in A'dam als PC loterij). Het is dus niet direct de PC loterij die in Fairphone investeert.
(Alhoewel St.Doen wel een bijdrage van de PC loterij krijgt, alsook van de Bankgiro loterij.)
Stichting Doen is ook 100% eigenaar van Qurrent, wat op zijn beurt weer shirtsponsor van o.a. Feyenoord is.
De makers geven aan dat ze problemen hebben om de toestellen te updaten . Updaten is volgens mij nu niet het juiste woord maar wel upgraden. Je gaat immers naar een geheel nieuwe versie.

Zolang de maker het toestel met beveiligingsupdates update zie ik eigenlijk geen probleem op een oudere versie van Android te werken. Alleen het updaten wordt vaak niet gedaan.
De huidige Android versie die op de FP2 draait krijgt iedere maand de laatste beveiligingsupdates.
Dan is er toch niks aan de hand?
Vind ik ook, voorlopig inderdaad wel. Hier het bewijs. Ze hebben mei van dit jaar overgeslagen, om wat voor reden dan ook.

De camera update is ook zeer welkom (overigens interessant te vermelden dat FP2s besteld na midden september met nieuwe cameras worden geleverd).

LineageOS is er ook onofficieel naar geport, SailfishOS ook. De community lijkt een beetje op de oude Maemo community.

Nou moet ik wel zeggen dat Android 7 en 8 beter voor de batterij zullen zijn, en ook qua permissies interessant is. Vooral 8 zal weer beter zijn qua updates naar nieuwere Android versies.

Mijn FP2 is inmiddels 1,5 jaar oud en de batterij zal ik binnenkort moeten vervangen.

Behalve dat voldoet hij voor mij prima. Hij heeft bijv geen vingerafdrukscanner en het is geen beest van een SoC, maar dat hoeft voor mij ook niet.
Goed punt, om dit soort verwarringen te voorkomen lijkt het mij nog steeds een goed idee om de taal op Tweakers aan te passen als het om dit soort berichten gaat.

Meer informatie over de termen upgraden en updaten is hier te vinden:
Betekenis update en upgrade vastleggen
Klopt; major upgrades (i.e. Android 8.0, etc.) zijn lastiger voor hen, aangezien je volledig afhankelijk bent van de device specific content in dat opzicht (wil je het "officieel" doen). Tevens hebben ze een relatief klein software team, maar dit team brengt wel keurig ieder maand software updates uit voor de Fairphone 2 met de meest recente security patch level van Android.
Een volgens mij te weinig benut potentieel van deze telefoon zou privacy, transparantie en beveiliging kunnen zijn. Ik denk dat er aardig wat overlap zit in gebruikerswensen.

Zoals de Librem 5 telefoon nu wordt ontwikkeld met de belofte van hardwarematige killswitches, zou Fairphone hier ook meer mee kunnen doen. Het meest eenvoudige is natuurlijk een ROM leveren die misschien niet de nieuwste Android is, maar wel meer privacy biedt. Ik meen dat er nu alleen custom roms door derden worden gemaakt voor de Fairphone, zoals SailfishOS?
Fairphone heeft ook een eigen OS zonder Google fratsen: Fairphone Open OS (FPOOS).
https://code.fairphone.com/

Dus qua privacy zit je zonder Custom Roms op zich ook prima bij Fairphone. Zelf draai ik LineageOS, maar daarvoor lang FPOOS gehad.
wanneer gaan ze ooit een fairphone 3 ontwikkelen? de huidige 2 is al verouderd. het was heel dom geweest om in 2015 een snapdragon 801 te gebruiken.
Ongetwijfeld wordt er gewerkt aan de nieuw model... wat betreft de SD801, vergeet niet dat het een hele kleine speler is die niet veel keuze heeft qua chipsets (kortingen voor major vendors, etc.). Hoe dan ook een betere keuze dan de MediaTek in de FP1.
met al dat prijsverschil tegenover een gewone telefoon kun je al goede doelen steunen.
hoop dat er een SD821 in de fairphone 3 komt.
Eigenlijk van de zotte dat je op je telefoon van de een op de andere dag zonder updates kan komen te zitten. Qualcomm besluit simpelweg geen drivers meer uit te brengen en dat is 't dan. En dat terwijl je in de computerwereld met véél meer variabelen ook meteen veel meer vrijheid hebt. Daar kan de smartphonewereld nog wat van leren. Zou wat zijn als je elke 2/3 jaar je computer weg zou moeten gooien omdat Intel een nieuwe update van Windows of OS X niet meer ondersteund.
Dat is volgensmij ook wel een beetje de markt om de twee jaar een nieuwe. Maar goed als de os updates beter zouden zijn zou het ook langer vol te houden zijn. Ik zou opzich wel interesse hebben in zo'n toestel. Alleen ligt het boven mijn budget helaas.
En juist die automatische vervanging om de 2 jaar is wat Fairphone ook wil tegengaan. Maar zoals eerder is aangegeven als je veiligheidsupdates blijft krijgen doen ze het eigenlijk heel goed. Zeker voor de doelgroep: de 'bewuste consument'.
Eigenlijk van de zotte dat je op je telefoon van de een op de andere dag zonder updates kan komen te zitten. Qualcomm besluit simpelweg geen drivers meer uit te brengen en dat is 't dan.
Gelukkig is google dat aan het verhelpen met project treble, dit maakt een scheiding tussen het OS en de drivers. Dus hopelijk zijn binnenkort de enige die updates kunnen belemmeren de OEMs zelf.
"langer mee laten gaan" staat dat niet lijnrecht tegenover "oude soc" (en evt. andere oude hardware)

:?
Het gaat volgens mij na verloop van tijd samen met. Maar waarschijnlijk is dat wat jij bedoeld.
Ja, sommige onderdelen kan je vrij goed vernieuwen en andere onderdelen een stuk moeilijker. De SOC is op het moment 1 van de lastigste dingen in een telefoon denk ik.

Bij een PC kan het relatief gemakkelijk, als je een goede tijdsplanning hebt tenminste. Ik denk dat dit juist 1 van de punten is waar FairPhone zijn punt wil maken. Enerzijds zijn ze bezig met de meer verantwoorde grondstoffen. Ik heb de indruk dat dit wel mensen bewust maakt en uiteindelijk zullen ook andere smartphone makers zich hier wat van aan trekken.
Anderzijds is er de levensduur die verbeterd word door meer gemakkelijk vervangbare onderdelen. Ze hebben 1 van de eerste, redelijk verkrijgbare, modulaire smartpone uitgebracht. Niet volledig modulair maar wel een goed begin.

Ik denk dat op de lange duur het vooral draait om bewust zijn en bewijzen dat het veel beter kan dan nu gewoon is. Als de grote producenten hier in mee gaan is de impact enorm. Kijkende op het internet krijgt FairPhone aardig wat aandacht in de media, ook de mainstream.
Helaas is het nog niet interessant voor de mensen die een high end populair toestel willen. Maar als je gewoon belt en wat standaard apps gebruikt is er helemaal niets mis met de FairPhone :)
Misschien uitwijken naar andere alternatieven? Zoals Exynos of MediaTek? Juist het blijven updaten van een telefoon is een belangrijke pijler bij een duurzame telefoon.

Ze mogen ook wel eens beginnen met wat upgrades uit te voeren, want volgens mij is dit nog maar een enkele.... laat als bedrijf zijnde dan ook zien dat consumenten lange termijn op je kan vertrouwen.

Overigens vind ik het zonde dat het nog niet zo succesvol is geweest, ik heb twee jaar geleden een interview op het kantoor van Fairphone gehad en ik moet zeggen dat ze heel indrukwekkend hun visie, missie en doelstelling kunnen formuleren. Ook weten alle medewerkers het verhaal achter de smartphone en dat vind ik best goed!

Er is zoveel potentie, zeker nu Project Ara op een heel laag pitje staat!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee