Fairphone 2 krijgt in de zomer upgrade naar Android 7

Het Nederlandse bedrijf Fairphone heeft aangekondigd dat het zijn Fairphone 2-toestel in de zomer een upgrade geeft naar Android Nougat, specifieker versie 7.1.2. Dat is de jongste release van Android Nougat.

Het bedrijf meldt dat het de upgrade ondanks ontbrekende ondersteuning van Qualcomm kan uitbrengen, dankzij werk dat is gedaan door de opensourcegemeenschap. Het upgraden van de telefoon moet het eenvoudiger maker om het toestel van beveiligingsupdates te blijven voorzien en Fairphone wil met de nieuwe softwareversie de levensduur van zijn tweede toestel verlengen. Het bedrijf onderzoekt nog of het mogelijk is om op dezelfde manier een upgrade naar Android 8 uit te voeren.

De nieuwe OS-versie komt in twee varianten beschikbaar: een standaardversie met Google Mobile Services, oftewel GMS, en een 'open' variant zonder deze diensten. Van die laatste publiceert Fairphone de broncode op zijn eigen site. Daarnaast komt het bedrijf met twee nieuwe hoesjes, doorschijnend zwart en transparant, die het voor 30 euro aanbiedt in zijn webwinkel.

De Fairphone 2 kwam oorspronkelijk in december 2015 uit en draaide toen nog Android 5. Vorig jaar kreeg het toestel vervolgens een upgrade naar Android 6, oftewel Marshmallow. De telefoon maakt gebruik van een Qualcomm Snapdragon 801-soc en Fairphone claimt dat het de enige fabrikant is die een dergelijk toestel nog van een upgrade naar Android 7 heeft voorzien. De telefoon moet lang meegaan doordat gebruikers zelf de onderdelen die het vaakst stukgaan, kunnen vervangen, zoals de lcd en de micro-usb-poort.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

08-05-2018 • 09:01

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
26
10
0
26
Wijzig sortering
Goed om te zien dat een bedrijf als Fairphone toch nog de update uitbrengt, zonder ondersteuning van Qualcomm. Android 7.1.2 kan ook prima veilig zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en in Android 8 zaten niet heel veel verschrikkelijk nieuwe features. (Ja mensen gaan nu Treble zeggen, maar heb daar nog geen resultaat van gezien door fabrikanten en alleen Huawei brengt volgens mij Treble support naar bestaande Android 7.x toestellen). En wie weet krijgt de Fairphone alsnog Android 8 zoals in het artikel staat!
Nieuwe toestellen krijgen wel degelijk treble, het punt is dat als een fabrikant treble nu gaat implementeren in een bestaand toestel er een partitie vrij moet gemaakt worden speciaal voor treble. Dus als dit geïmplementeerd wordt je voelt het al aankomen moet er een factory reset komen omdat er een nieuwe partitie vrijgesteld dient te worden.

Lijkt me ook stug dat Huawei dit gaat aanbieden, of ze geven een melding dat er een factory reset plaats dient te vinden.

Dat is dus de reden.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 8 mei 2018 11:02]

Nieuwe toestellen krijgen inderdaad wel Treble. Maar ik heb nog niet gemerkt dat toestellen die out of the box met Android 8.0 kwamen, dankzij Treble snel geupdate zijn naar Android 8.1.
Niet elk toestel krijgt 8.1, samsung bijvoorbeeld heeft alle dingen van 8.1 meestal geïmplementeerd in haar "8.0" update bijvoorbeeld.

Het gaat er meer om dat het makelijker voor fabrikanten wordt, helaas is er ook een tijd geleden gezegd (kan helaas het artikel niet meer achterhalen) dat een aantal fabrikanten aangaven niet opeens sneller updates uit te brengen... dus houd er bewust rekening mee dat dit niet zomaar gaat gebeuren helaas.
Goed om te zien dat een bedrijf als Fairphone toch nog de update uitbrengt, zonder ondersteuning van Qualcomm. Android 7.1.2 kan ook prima veilig zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en in Android 8 zaten niet heel veel verschrikkelijk nieuwe features. (Ja mensen gaan nu Treble zeggen, maar heb daar nog geen resultaat van gezien door fabrikanten en alleen Huawei brengt volgens mij Treble support naar bestaande Android 7.x toestellen). En wie weet krijgt de Fairphone alsnog Android 8 zoals in het artikel staat!
Positief verhaal, maar waarom??? Zojuist even uit de factsheet:
What it is
– A quality Android phone that’s built to last.
– Easy to repair thanks to the modular design.
– Customizable with different covers.
– New 12MP camera.
– Supports projects that make a positive impact

What it’s not
– 100% fair.
– Biodegradable.
– Completely recyclable.
– Waterproof.
Een 12MP camera en een cover kunnen we even weglaten als unieke voordelen. Wat resteert is twee keer hetzelfde argument (in andere verwoording); de fairphone 2 moet lang(er) mee gaan.

Ondertussen is het geen december 2015 maar mei 2018, 2 jaar en 6 maanden later. Natuurlijk krijg je dan nog een OS update. Vroeger was ik zelf ook sceptisch of het nu echt nodig was om altijd maar die nieuwste Android te hebben. Dat is nog steeds niet perse nodig maar die security updates zijn tegenwoordig wel dermate nodig dat je je moet afvragen of je een telefoon die een jaar geen updates heeft gehad, bijvoorbeeld een Oneplus X, nog wel in die vorm wil gebruiken. De tekortkomingen in de oudere software zijn best ernstig gebleken.

Uberhaupt kreeg ik bij Fairphone het idee dat dit een bedrijf is dat 'groen' / 'ehtiek' / enz als business model ziet in plaats van dat ze daadwerkelijk echt maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Tot heden hebben ze ook nog niets bijzonders gepresteerd. Mijn eigen 'wegwerp' Oneplus One heeft een 13MP camera, indien gewenst een Bamboo cover en kan een tweede leven leiden via Linage OS (Android 7.x). Dat ding is een jaar ouder dan de FairPhone 2 en heeft een vergelijkbare SoC. Een populairdere Samsung Galaxy S6 uit maart 2015 kreeg deze maand nog een update, ook ouder dan de Fairphone 2. FairPhone heeft dus simpelweg nog wat te bewijzen en een update naar Android 7 lijkt mij wel het minste om de belofte van een telefoon die langer mee gaat waar te maken. Daarvoor moeten het toch echt langer dan 5 jaar het volhouden. Zo niet dan is het hele verhaal puur marketing en kun je net zo goed een willekeurige andere telefoon kopen.

Dus TLDR: Het lijkt mij niet meer dan normaal dat je als koper van een Fairphone 2 binnen 3 jaar nog normale OS updates binnen krijgt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 mei 2018 13:30]

Uberhaupt kreeg ik bij Fairphone het idee dat dit een bedrijf is dat 'groen' / 'ehtiek' / enz als business model ziet in plaats van dat ze daadwerkelijk echt maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Tot heden hebben ze ook nog niets bijzonders gepresteerd. Mijn eigen 'wegwerp' Oneplus One heeft een 13MP camera, indien gewenst een Bamboo cover en kan een tweede leven leiden via Linage OS (Android 7.x).
Dat groene imago is meer dan alleen marketing. Volgens Greenpeace is Fairphone de groenste fabrikant. Oppo (moederbedrijf van OnePlus) bungelt onderaan:

http://m.greenpeace.nl/hi...techbedrijven-ter-wereld/
Ik denk dat het hierbij vooral erom gaat dat Qualcomm de SoC niet meer ondersteund, en dat Fairphone alsnog de update gaat ontwikkelen/releasen. Dat hoef je niet van elke fabrikant te verwachten dat ze alsnog de update gaan ontwikkelen/uitbrengen zonder ondersteuning van de fabrikant die de SoC heeft geproduceerd.

De Samsung Galaxy S6 komt inderdaad uit 2015, maar heeft een SoC van Samsung zelf (Exynos), en de update van deze maand was ongetwijfeld een security update, en geen Android 8 (die wellicht nog wel naar Fairphone 2 komt dus). Daarnaast gaat die Galaxy S6 ook echt geen Android 8 meer krijgen, en ook voor beveiliginsupdates valt het doek na 3 jaar: nieuws: Samsung brengt geen maandelijkse updates meer uit voor drie jaar oude...

De Fairphone 2 draait nu dan wel Android 6, maar wel met de nieuwste beveiligingsupdates: https://support.fairphone...Fairphone-2-Release-Notes

Veel baanbrekende vernieuwingen zitten er niet in Android 7 & 8, en het belangrijkste blijven toch de beveiliginsupdates. Straks draait het toestel Android 7, en wie weet ook nog wel Android 8 later (en als dat zo is doen ze het dus niet bepaald slechter dan Samsung, en gaan ze het misschien nog wel beter doen).

Mocht Android 8 niet lukken, is denk ik Qualcomm de gene waar de boze gezichten naar toe moeten, want zoals je kunt merken wil Fairphone de update wel uitbrengen, maar lopen ze waarschijnlijk tegen de technische beperkingen aan die bij Qualcomm vandaan komen.

[Reactie gewijzigd door Stefan22 op 8 mei 2018 13:40]

Soc argument hebben we eerder gehoord:
The main problem with the Fairphone 1 was a SoC (Mediatek MT6589) that wasn't widely used and thus didn't receive long-term software support from its manufacturer. For the Fairphone 2, Fairphone's choice for an SoC was the widely used Snapdragon 801 platform (a high-end, early 2014 platform); the popularity of this SoC should help maintain the Fairphone 2 for a long time.
Iets met een ezel en een steen? :+ Mocht Qualcomm echt roet in het eten gooien dan lijkt mij een SoC 'upgrade' de eerlijkste optie (phun intended :P ) . Als daar geen rekening mee is gehouden dan wordt dat erg lastig, alleen bordje vervangen niet zo'n probleem maar als je storage vast zit wordt het een lastig verhaal.

Maar als Fairphone vijf jaar lang Android 6 security updates blijft uitrollen dan is er geen reden tot klagen en kan Android 7 en 8 wat mij betreft prima worden overgeslagen. Echter ik betwijfel of Google zo lang met Android 6 door gaat. Google zelf heeft namelijk voor de Nexus 6(P) het einde van de gegarandeerde security updates op september 2018 gezet. Wellicht dat hier de oorzaak ligt voor de redelijk onorthodoxe update naar Android 7. Zoals het er nu naar uit ziet zou Fairphone met Android 7 de 5 jaar wel kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 mei 2018 14:30]

Tot op heden hebben ze heel veel bijzonders gepresteerd:

Ze stimuleren eerlijke mijnbouw, niet door weg te trekken uit conflictgebieden zoals andere fabrikanten doen, zodat de mijnwerkers zonder inkomen blijven zitten, maar door aan certificering te doen: een streng controlesysteem op te zetten, waardoor de opbrengsten van de grondstoffen gegarandeerd bij de Congolese mijnwerkers in plaats van bij de warlords terecht komen. Ze zijn hierbij gestart met de mineralen goud en kobalt en breiden dat systeem naar steeds meer mineralen uit.

Ze zetten zich in voor de rechten van de fabrieksarbeiders: toen de vraag naar de Fairphone 2 bij lancering tot tekorten leidde omdat de productie het niet kon bijbenen, hebben ze niet zoals andere fabrikanten zouden doen de arbeiders 12 uur of meer per dag laten werken, maar hebben ze geaccepteerd dat de productie achter liep, zodat de arbeiders zich niet over de kop hoeven te werken.

Fairphone is daarbij eerlijk over de kosten van de telefoon, zowel maatschappelijk als financieel. Vandaar dat ze ook eerlijk zeggen dat de Fairphone niet 100% fair is, voordat dat mogelijk is moet er nog heel veel veranderen in de electronica-industrie en Fairphone is opgericht om aan te tonen dat verandering mogelijk is. Maar natuurlijk is met de eerste twee stappen (Fairphone en Fairphone 2) de hele productieketen nog niet verduurzaamd. Maar ze zijn dag na dag bezig daar naar te streven.

Dus TLDR: Fairphone gaat over veel meer dan alleen langer gebruik van je telefoon: het gaat om milieu, mensenrechten en de verduurzaming van de productieketen en een telefoon die lang mee gaat is deel van een veel breder gebeuren.
Ik vind het idee van de Fairphone prachtig. Maar ik denk dat ze 1 aspect zijn vergeten van de duurzaamheid van een smartphone. Als deze telefoon over een jaar geen updates meer kan krijgen omdat Qualcomm tegen werkt dan is het leuk dat je alle onderdelen kan vervangen. Maar moet je hem nog steeds wegdoen omdat je niet meer veilig bent.
Voor een duurzame telefoon moet ook de software duurzaam zijn. Daar heb je echt relatief recente software voor nodig. App's zullen namelijk ook op den duur de nieuwe mogelijkheden gaan gebruiken van de nieuwe Android versies.
dat is een probleem wat je altijd gaat krijgen met zoeen concept: fairphone en Qualcomm hebben tegengestelde belangen: Qualcomm wil zoveel mogelijk socs verkopen, de ideaal situatie is dat jij als fabrikant elk jaar mee gaat liften op nieuwe socs en meteen stopt met de oude te ondersteunen. Fairphone hun belang, vanuit hun filosofie, is net om zo lang mogelijk te doen met de hardware.

In feite is Fairphone nu een poging aan het doen om het gedrag van (in deze casus Qualcomm) aan te passen. Ze zijn dus niet dat aspect vergeten, het is een issue waarvan je wist dat het ging komen. Het punt van die apps die nieuwe mogelijkheden gaan gebruiken: mwah, dat is ook wel een punt van duurzaamheid wat bij een appdeveloper zit.

Ik denk dat het verschil tussen Fairphone en andere fabrikanten is, dat ze een punt aan het maken zijn, een proof of concept. Het is evident dat anderen daarop zullen moeten aanhaken en anders kom je er nooit, maar ze zijn, net zoals een Tony Chocolonely, goed bezig. Het duwen tegen en bestaande overtuiging (de telefoon als wegwerpproduct) zal evident ook zorgen voor nieuwe uitdagingen ;)
Yup, zoals wel meer Waag Society projecten is het een vooruitstrevend produkt dat het voortouw neemt met een voorbeeldfunctie. Duurzaamheid is een van de troefkaarten van Fairphone, maar niet de enige.

Verder kun je momenteel al 7.1.2 draaien (ik draai het) via LineageOS; dat is dan geen officiele firmware. Dat kan met GCM of met microG of zonder beiden. Netflix werkt er ook offline op, en alle software die ik wil draaien werkt. Muv zware games want de SoC is inmiddels redelijk verouderd. Zelfs SailfishOS of Ubuntu Phone kun je er op draaien.

Je kunt voor 20 EUR een nieuwe batterij erin monteren (2 min werk). Nieuw scherm nodig? 85 EUR, kost je 3 minuten. Nieuwe camera er in? Front en back kost 75 EUR, kost je 6 minuten.

Tenslotte heb je naast LOS ook postmarketOS dat een duurzaam doel beoogd.
Precies, een telefoon werkt bij mij na twee jaar nog prima. Grootste probleem is de software ondersteuning en dat de telefoon traag wordt, dus als dit aangepast kan worden dan zou ik veel langer met een telefoon doen. BV een Samsung S6 kan je vaak ook nog prima repareren met een nieuw scherm of accu.

Een PC of laptop gaat bij mij ook +5 jaar mee, waarom zou dit niet bij een telefoon kunnen? Heb hier ook nog een Ipad 3 liggen, geweldig scherm en niets mis met de hardware maar de software is sterk verouderd.
Ik denk niet dat ze dit vergeten zijn. Ze kunnen dit probleem gewoon niet oplossen. Als Qualcomm tegenwerkt (closed firmware-blobs) en of Google geen security updates meer levert, kan FP er weinig an doen. En echte open hardware voor telefoons was er niet.
OpenMoko is er echt al een paar jaar...... https://en.wikipedia.org/wiki/Openmoko
Alleen dat heeft schaal problemen, te kleine oplagen ==> relatief duur.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 8 mei 2018 12:54]

De opvolger komt misschien ook nog - http://neo900.org/
Probleem is dat je een donor N900 nodig hebt, naast de Neo900 replacement board.
Met een Bluetooth oortje is de volgende ook een mogelijkheid:
Pyra 4G
https://pyra-handheld.com/boards/pages/pyra/
Dan is de batterij tijd in iedergeval voldoende....
en:
https://puri.sm/shop/librem-5/
(+ laptops).
Donor is niet genoeg. Ik heb nog een N900 liggen, maar de batterij is ronduit teleurstellend. Bovendien heb je oude, trage hardware, en je weet niet of/wanneer die Neo900 wordt geleverd. Hetzelfde probleem heb je met de 2 andere produkten.

Bij Fairphone weet je wat je krijgt, maar de hardware is inmiddels wel verouderd. De FP3 zou bovendien binnenkort aangekondigt moeten worden. Als je niet kunt wachten, raad ik tot die tijd een tweedehansje aan. Bijv een SGS 5/6. Of een nieuwe budgettelefoon.
In een extreem geval kan FP een nieuwe printplaat-module voorzien met een nieuwere soc om in de FP2 te steken.
Dit kan misschien goedkoper zijn (voor consumenten) i.p.v. een volledig nieuw toestel uit te brengen
Mogelijk dat dit de reden is dat je de Fairphone nu ook kan kopen met Ubuntu touch.
Security updates worden nog steeds door Google gepubliceerd en zolang de versies ondersteuning krijgen door Google is er niet echt een probleem. Fairphone is volgens mij een van de weinige bedrijven die maandelijks security updates beschikbaar maakt.
Het is lovenswaardig wat ze proberen, maar helaas leven we in een wereld waarin duurzaamheid betekent in eigen vlees snijden. Het is lastig opboksen tegen reuzen die er juist alles aan doen om niet duurzaam te zijn. In vergelijking hebben deze reuzen hogere winsten en lagere kosten, omdat ze schijt aan duurzaamheid hebben.

Ik heb niet zo'n hoop op de superbewuste consument die dik meer betaald om min of meer hetzelfde te krijgen, dat gaat gewoon geen mass movement worden. Het Android ecosysteem is hier niet geschikt voor, met zijn grillen en afhankelijkheden van Google en Qualcomm.

Ik geloof dus meer in een oplossing die het probleem bij de bron aanpakt: bij Google en Qualcomm, desnoods afgedwongen door wetten.

Apple doet het ondanks al zijn gebreken een stuk beter. Het is normaal om 4 jaar (soms wel 5 jaar) te kunnen doen met een toestel, met garantie van updates. Maar ook hier zijn problemen met de slechte repareerbaarheid.
Alleen is het maar de vraag of je bv een iPhone na 3 jaar nog wil gebruiken. Die zijn na 3 jaar ook tergend traag hoor.

Dat komt niet zozeer omdat de toestellen slecht zijn maar de ontwikkelingen op hardware gebied gaan te snel. Je kunt dan wel updates verwachten, maar als performance ieder jaar met 30% toeneemt dan zullen developers die ook gaan gebruiken. En dan wordt je toestel traag...

Het is nu niet anders, dat tegengaan zou ten koste gaan van vooruitgang. Uiteindelijk zal de performance upgrade per jaar langzaam afnemen. En dan verwacht ik dat een toestel inderdaad wel weer langer mee kan.
"Alleen is het maar de vraag of je bv een iPhone na 3 jaar nog wil gebruiken"

Ik zit nu op bijna 3 jaar (iPhone 6s) en deze werkt nog prima, ga er nog een jaar mee doen. Ik heb zelfs nog een bruikbare iPhone 5. Die is natuurlijk wel een beetje sluggish, maar nog steeds bruikbaar. Het is niet zo dat ik 30 seconde op een taak zit te wachten.

Ik herken "tergend traag" dus helemaal niet. Ik denk dat je het meer hebt over het luxe probleem van instant performance versus 200ms trager. Ik blijf dus bij 3-4 jaar voor iPhones, en mogelijk meer aangezien een nieuwe 7 of 8, waarschijnlijk nog langer meekan.
Vergelijk de iPhone 6s vs de 8 plus en je merkt wel degelijk een enorm verschil. En dat gaat niet om enkele ms.

En jij weet nu al dat een iPhone 7/8 langer mee kan dan een 6s? Knap.... Als er toevallig ergens een keer een performance jump van 60-70% tussen zit kun je ze waarschijnlijk na 2 jaar al afschrijven ipv 3.

Maar als je verwacht dat Apple ineens steken laat vallen met hun SoC de komende jaren kun je wel eens gelijk hebben. We zullen zien
"Vergelijk de iPhone 6s vs de 8 plus en je merkt wel degelijk een enorm verschil. En dat gaat niet om enkele ms."

Dat is niet mijn punt, zou niet goed zijn als er geen verschil is. Punt is dat een 6S bruikbaar snel is, ook nu nog. Ik hoef nooit ergens op te wachten, dus waar hebben we het over?

Ja, een nieuwere generatie heeft de neiging langer mee te gaan, omdat de grote groeispurt uit de software is.
Uiteindelijk ligt het natuurlijk ook aan verwachtingen en wat je gewend bent.

Mijn XZ uit 2016 doet het nog prima en ik merkte eigenlijk weinig verschil met mijn xz premium. Tot ik op beiden om te testen eens ging timen.

Op mijn xz premium was ik met dezelfde handelingen 30% minder tijd kwijt.

En nu, bijna een jaar later, is teruggaan echt geen optie meer.

Iets als traag ervaren heeft vooral te maken met wat je gewend bent. Als je standaarden niet zo hoog zijn en je al 10 jaar een iPhone 4 gebruikt en nooit wat anders hebt gebruikt... Dan is een iPhone 5 ineens snel.

Kom je van een iPhone 8 af en moet je met een 5 werken... Grote kans dat je na zo'n 5 minuten al 3x hebt overwogen om het apparaat een vliegcursus te geven.

Ik hoef nooit ergens op te wachten is overigens onzin. Zelf op een galaxy s9 of iPhone 8 moet je wachten. Het is voor jou alleen niet iets wat je nu als storend ervaart.
Mijn Fairphone 2 ervaar ik helemaal niet als 'tergend traag'. Ik hoef nooit te wachten op het openen van een app. Ik heb ervaring met trage mobiele apparaten in de vorm van een Galaxy Tab 2 en een ASUS Transformer Pad TF300T die ik beide vervangen heb omdat ze te traag worden, maar ik heb bij de FP2 nog nooit gedacht 'ik wou dat ik een sneller toestel had'. Ook nu niet, 2 en een kwart jaar nadat ik hem ontvangen heb.
Heb je in die periode ook langer dan 5 minuten met een recenter model gewerkt?

Want al zou ik alleen maar Spotify, whatsapp, email gebruiken dan zou me dat nóg ruim 5x zoveel tijd kosten op mijn z5 met AOSP vs mijn xz premium. En de z5 is al een heel stuk sneller dan een fp2.

Sowieso snap ik de makers ook niet. Lekker duurzaam bezig zijn, in hoeverre dat te vertrouwen is (niet), maar dan wel een chipset van 2 jaar oud er in gooien.

Ik had mijn sd801 telefoon al vervangen voor een sd810 voor de fairphone2 überhaupt zijn release kreeg.

En eerlijk inkopen en fabriceren? Niet genoeg, niet voor die prijs.
Ik vind de ideologie achter de Fairphone fantastisch. Helaas was deze niet beschikbaar toen ik een nieuwe telefoon nodig had. En omdat ze zich (volgens mij) meer richten op de onderdelen die vaak stuk gaan, verouderen deze telefoons ook als iedere andere telefoon. Plus dat ze achterlopen met de Android updates.

Ze ontwikkelen trouwens niet echt nieuwe/snellere moederborden/processoren die je in je apparaat kunt vervangen, toch?

[Reactie gewijzigd door 110124 op 8 mei 2018 09:09]

Er zijn inderdaad geen flinke upgrades beschikbaar, maar die van mij is al tweemaal geüpgraded. Een nieuwe cover die minder lomp oogt dan het origineel, en de cameramodules hebben een upgrade gehad. De originele modules zijn nu niet meer te koop, maar de nieuwe zijn beduidend beter dan de originele: duidelijk betere kwaliteit foto's.

Verder is het leuk dat ik hem zelf zou kunnen repareren, maar het lijkt wel alsof de FP2 gewoon niet stuk gaat. Ondanks dat die van mij al heel vaak op de grond is gestuiterd zijn er nog geen issues of barsten in het scherm. Wel een paar krasjes inmiddels, maar dat mag ook wel na ruim twee jaar.
Ze hebben wel een nieuwe camera uitgebracht, zodat je een upgrade kan doen.
Voor zo'n klein bedrijf is het heel moeilijk, snel nieuwe producten te leveren. En ze willen juist dat je jouw 'oude' toestel langer gaat gebruiken. Als er een FP3 komt zal het waarschijnlijk voor een groot deel compatibel zijn met onderdelen van FP2.
Nu naar Android 7 upgraden terwijl Android 9 voor de deur staat? Lijkt me verloren werk. Ze hadden dan beter kunnen upgraden naar Oreo + Treble support. En daarna een snelle upgrade naar Android 9.

Wel goed dat deze telefoon alsnog updaten krijgt, alleen jammer dat deze ook al een jaar oud zijn ...
Zo te lezen wil Fairphone ook wel updaten naar Android 8 of nieuwer maar de ondersteuning van Qualcomm blijft uit waardoor het lastig is om de update te doen door ik denk ontbrekende drivers?
Overigens komen bij de nieuwere versies van Android de security patches los van de OS patches dus ook met een Android 7.x toestel kan je prima veilig zijn alleen mis je nieuwe functies.

Goed om te lezen dat Fairphone haar best doet om de telefoon te ondersteunen, een telefoon uit 2015 die nog een update krijgt is in Android land helaas nog steeds meer uitzondering dan regel.
Snapdragon 801. Mijn LG G3 draait perfect Android 8.1 (Custom rom).
Dus als modders het kunnen, moet een bedrijf dat mensen betaald het zeker en vast kunnen.
Er is wel een belangrijk verschil: Een modder is niet aansprakelijk voor zijn software. Maar een bedrijf zoals FP wel.
Heb zelf beter ervaring met LOS en RR en andere custom roms dan software van fabrikanten, zeker na de eerste grootte update, ze lijken het allemaal slechter te maken na zo'n updates ...
alleen is dan je garantie kwijt als je die nog had, en de meeste gebruikers zijn gewoon tevreden met wat er standaard op staat, en gebruiken dan nog niet eens alle functies die de fabrikant erin stopt (soms veranderen ze zelfs niks aan het startscherm)
Ja en nee. Heb zelf in het verleden al 2 GSMs met custom roms opgezonden wegens hardware defects en altijd mooi mijn garantie gekregen :)
dat klopt, vaak gaat het wel goed als de telefoon dan niet meer opstart, en ze dus niet kunnen zien dat er een custom rom op staat.
heb zelf trouwens een betere ervaring met standaard roms, van meerdere fabrikanten (vooral met emui en miui roms).

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 8 mei 2018 16:30]

Mijn LG G3 heeft gewoon zonder problemen een battery replacement gekregen. En mijn HTC legend had een defecte camera module in de tijd. Dus de GSMs in kwestie konden perfect worden opgestart :).

Verder zie ik ook niet in waarom je garantie zou moeten verlopen met aangepaste software, deze is overigens niet instaat om uw hardware kapot te gaan maken.
Ook mijn OnePlus X met SD 801 draait Nougat, met Oreo op komst. Daar hebben de mensen achter LineageOS goed hun best op gedaan. FairPhone houdt het bewust dubbel door te zeggen dat ze de enige fabrikant zijn die dergelijke soc nog updaten, want dat klopt waarschijnlijk wel. Maar er zijn wel heel wat custom ROM's die de 801 ondersteunen.
je moet wel een verschil zien in de support tussen een community die een custom rom levert en een fairphone als fabrikant, die eigenlijk nu in aan het staan is voor het gehele pakket (hardware en telefoon). Vanuit dat oogpunt lijken ze vrij uniek te zijn met hun concept (en hoe ze er aan vast blijven houden).
Vreemde is alleen dat er niet veel verschil zit in het werkend maken van Android 7 of 8 op een niet ondersteunde telefoon, dus dan is het wat vreemd dat ze de keuze hebben gemaakt om zich op 7 te richten in plaats van 8.
Ondersteuning voor android 7 blijft ook uit.
Er zijn geen nieuwe drivers gemaakt voor android 7 voor snapdragon800/801.
Daarom dat alle custom rom's de binary blobs van android 6 gebruiken met een aantal gevolgen van dien.
https://www.androidauthor...napdragon-800-801-712930/

Dus het is al knap dat deze update er uberhaubt komt.
Of dat nu Android 9 of 7 is, maakt relatief weinig uit. Belangrijker is dat Android 7 wel nog een langere tijd updates krijgt. En FP is ook maar een zeer klein bedrijf. Dus toch wel zeer sympathiek...
Daarnaast komen ze ook met twee nieuwe kleuren, althans backcovers... Transparant en doorzichtig zwart.

[Reactie gewijzigd door CLB op 8 mei 2018 09:29]

klopt, dat voeg ik toe!
Goed bezig, dit was destijds m'n grootste bezwaar tegen de Fairphone 2: dat ze ondanks de goede bedoelingen niet meer konden updaten omdat Qualcomm geen drivers meer leverde. Als ze ook de ghosting problemen hebben weten op te lossen ga ik 'm alsnog overwegen. M'n LG G4 zit namelijk nog steeds op Android 6.0, ondanks beloftes van LG, en door een productiefout is 't in feite wachten tot-ie stuk gaat zonder de hoop dat ik 'm kan repareren.
Besef je wel dat je daarmee met de fairphone alsnog op een oude versie van Android zit. Als dit goed en wel uitkomt, staat android 9 alweer op punt van releasen
True, maar als ik echt een continu ge-update smartphone wil is m'n keuze beperkt tot wat Google onder eigen merk uitbrengt, of een iPhone. Dit biedt in ieder geval de hoop dat ze kunnen blijven updaten, in tegenstelling tot eerdere berichten dat dit door gebrek aan support van Qualcomm niet meer zou lukken. (overigens redelijk zot dat dat de situatie is terwijl ik gewoon de nieuwste versies van Windows en Linux kan draaien op m'n 11 jaar oude PC, maar goed. Smartphonemakers hebben nog steeds duidelijk moeite met het idee dat een smartphone een computer is)
Ik ben wel benieuwd of Purism met zijn Librem 5 dan voor zeer lange tijd updates gaat leveren...
Ik verwacht / hoop dat dat met hun OS makkelijker gaat dan met Android. Hoe dan ook, hun product klinkt goed maar ik wacht even totdat ie daadwerkelijk bestaat voordat ik eventueel tot aanschaf overga.
ja en dan? vergaat de wereld voor alle Android <9?...
Dat is enorm laat. Bovendien laat de FP3 zich lang wachten terwijl deze 2 enorm achterhaald is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee