Nederlandse Fairphone kondigt tweede smartphone aan

Het Nederlandse Fairphone kondigt dinsdag zijn tweede smartphone aan. De Fairphone 2 is deels modulair, waardoor gebruikers zelf onder meer een gebroken scherm kunnen vervangen en de camera een upgrade kunnen geven.

De Fairphone 2 heeft een systeem van onderdelen die via draadloze contactjes vastzitten aan het pcb, waardoor onderdelen als de camera, de micro-usb-poort en de luidspreker alleen met een paar kruiskopschroefjes vastzitten in de behuizing. Het scherm zit vast met twee klemmetjes. Het systeem moet reparaties makkelijker maken en daardoor moeten gebruikers langer met de smartphone kunnen doen.

Het is de eerste smartphone die Fairphone vanaf het begin zelf heeft ontworpen. De eerste Fairphone, die in 2013 uitkwam, was een aangepaste versie van een al bestaand toestel. Fairphone is opgericht met als doel een duurzamere en eerlijkere productie van onderdelen van smartphones te bewerkstelligen, onder meer door leveranciers ertoe aan te zetten grondstoffen te winnen uit mijnen in conflictvrije gebieden en door fabrikanten aan te sporen arbeidsomstandigheden in fabrieken te verbeteren.

De Fairphone 2 heeft een lcd met een diagonaal van 4,95" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 801-soc, met vier Krait-processorkernen op 2,2GHz en een Adreno 330-gpu. De opslag is 32GB. Het toestel heeft een 8-megapixelcamera van Omnivision aan boord.

De Nederlandse organisatie doet de Fairphone 2 later deze zomer in de voorverkoop, voor een prijs van 525 euro. Dat is een stuk meer dan de 325 euro die de eerste Fairphone kostte. De eerste toestellen moeten deze zomer bij klanten op de mat liggen. Tweakers publiceerde dinsdag een preview van de Fairphone 2.

Fairphone 2

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-06-2015 • 10:01

44

Reacties (44)

44
42
35
0
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 601896 16 juni 2015 10:03
Wat ik bijzonder vind is dat fairphone haar fairphone1 geen updates geeft naar android 5.0 of. 5.1.
Onderdeel van 'duurzaamheid' lijkt mij dat je telefoon ook duurzaam kan genieten van nieuwe software en veiligheidsfuncties.
Het zou jammer zijn als dat klopt. Als updates achterwege blijven dan versterkt dat de drang bij mensen om een nieuwe telefoon te kopen. Ik draai nu Android 5.1.1 op mijn 3 jaar oude Galaxy Nexus en dankzij een nieuwe batterij voelt het aan als een praktisch nieuwe telefoon die hopelijk nog een jaartje of twee meegaat. Zolang er niks kapot gaat. Als je dan eventueel het sherm makkelijk zelf zou kunnen vervangen bij een defect dan scheelt dat een anders vrij kostbare reparatie. Maar duurzaamheid van hardware én software zouden wel hand in hand moeten gaan.
De fairphone1 daarintegen, zit nog op android 4.2.
Het team zegt daarover dit:
We are actively looking at ways to achieve this goal, but we’re trying to be realistic and face the fact that the first Fairphones will most likely not be upgraded beyond Android 4.2.
Daarnaast leggen ze in hun blog uit, dat ze voor een update van android of überhaupt veiligheidsupdates afhankelijk zijn van 2 externe partijen.
http://www.fairphone.com/...for-the-first-fairphones/

Eigenlijk zijn ze dat van 3:
  • Guong de productiepartner ondersteund de inzet voor Update naar hoger dan 4.2 niet.
  • Mediatek levert geen nieuwe drivers voor de soc en nieuwere androidversies
  • En Google laat benodigde veiligheidsupdates voor Android ouder dan 4.4 achterwege
Kortom door het gebrek aan systeem updates en zelfs veiligheidsupdates is de fairphone1 nu gewoon niet duurzaam. Hij is na anderhalf jaar niet meer veilig genoeg om professioneel te gebruiken.

Gelukkig beteren de ontwikkelaars hun leven bij de fairphone2 ze kiezen daar voor quallcomm, die een iets betere reputatie heeft als het gaat om ondersteuning voor nieuwe drivers van nieuwe android versies.
Laten we hopen dat ze dan voor de FP2 een andere productiepartner hebben gevonden, want Mediatek heeft halverwege vorig jaar gewoon de drivers voor 4.4 vrijgegeven en google ondersteund 4.4 ook nog.

Als de productiepartner nog steeds dezelfde bij de FP2 is zal er qua update beleid geen verschil zijn vermoed ik.
Hoi triflip,

Mediatek brengt inderdaad SoC uit met een Andriod 4.4 SDK maar niet voor de 'oudere' SoC.

Nadat ze een SoC op de markt hebben gezet doen ze zelden een update uitbrengen. Updates verkopen geen niet SoC's.

Andere telefoons op de zelfde SoC, MT6589, gebaseerd zijn ook allemaal 4.2
http://pdadb.net/index.php?m=cpu&id=a6589&c=mediatek_mt6589 Kies browse devices.

Verder laten ze aan hun afnemers om de GPL/MIT/etc. broncode vrij te geven.

MediaTek leverd daarbij ook geen wijzigingsverslag of een de toolchain. Terwijl dat toch eigenlijk wel de vereisten zijn om fatsoenlijk te upstreamen naar de kernel van Linus.

Ook schijnen de aanpassingen aan de code meer weg te hebben van lelijke hacks dan fatsoenlijke patches.

Hardware documentatie is er ook niet, wat het erg lastig maakt om te weten wat er waarom is aangepast en of het beter kan.

Bij de kernel om zit het ook nog eens vol met closed source drivers voor GSM,GPS,Camera (CSI),Display drivers,GPU etc.

En de aanpassingen aan Android zijn ze helemaal niet verplicht openbaar te maken.
Helemaal mee eens. Ik heb ook een FP 1 en baal ervan dat er geen update komt naar een nieuwere Android versie, en ook worden de Mediatek drivers niet released zodat custom roms gemaakt kunnen worden. terwijl dit van te voren wel zo gepromote werd door Fairphone (open telefoon, u own the software, mogelijkheden voor andere OS-en zoals Firefox OS, etc, etc). Gevolg is dat 'ie binnenkort onbruikbaar wordt. Ik kan nu sommige apps al niet meer installeren omdat die Android 4.3+ nodig hebben.
Anoniem: 601896 @segil16 juni 2015 13:53
Ik moet zeggen. Duurzaamheid gaat mij ook naar m'n hart. Rond de tijd dat de FP1 uitkwam heb ik er ook een blik naar geworpen. En later vanwege de 'medium' specs ook overwogen voor vriendin. Als concurrent voor de moto-g/redmi/z10.

Maar ik ben toch heel blij voor mens & milieu dat we voor de z10 hebben gekozen. Die wordt gemaakt in Mexico, arbeidsrechten zijn daar ook niet op Nederlands niveau, maar ik denk wel net iets beter dan bij Guong ondanks de drugsoorlog in dat land.

Het mooie van de z10 is dat die nog altijd supersoepel draait. En met elke update er functionaliteit, veiligheid maar ook snelheid te lijkt toegevoegd aan dat toestel.
Ik verwacht ook dat m'n vriendin nog een paar jaar voorruit kan en dat die ook nog wel een paar jaar updates krijgt, want de fabrikant is hetzelfde als de softwaremaker.

Dat jouw FP1 binnenkort onbruikbaar wordt is opzich economisch jammer, maar qua duurzaamheid relatief niet zo erg natuurlijk. Jouw telefoon is in hoge mate recyclebaar, en via 'urban mining' zijn bijna alle grondstoffen herwinbaar. Enige wat er echt verloren dan gaat is de energie die nodig was voor het maken en recyclen, en de menselijke uren die zitten in de productie.
"iets beter"

De originele single core Scorpions hebben 5.1 compatible drivers gekregen. Dat is toch wel meer dan iets beter :p
Ik heb zelf de Fairphone, en heb die ge-upgrade naar CM, ook al zorgt dat er voor dat een paar dingen niet of slechter werken. Ik vind het toch een iets fijner gevoel qua veiligheid. Het nadeel is dat de dev. die daaraan werkte ook niet verder gaat, dus zelfs via een omweg is het niet te upgraden.
[...]
  • En Google laat benodigde veiligheidsupdates voor Android ouder dan 4.4 achterwege
Er zijn enorm veel veiligheidsupdates uitgekomen voor oudere Android versies en die zijn gebundeld in 5.1.
Wat meer kun je nog verwachten van Google? Niet heel veel later komt het model van Apple. Alle hardware komt van Google en is 100% onder controle. Weg concurrentie, weg voordelige toestelletjes en waarschijnlijk nog 5 andere platformen die ontstaan.

De reden dat de oudere versies niet meer ondersteund worden heeft vaak architectonische redenen. Grote veranderingen in het systeem die ervoor zorgen dat het systeem beter wordt. Waarbij veiligheid in de nieuwe versies van Android weer beter is dan in de oudere versies.

Maar goed, de Fair Phone vervult een behoefte: de gewetens van wat westerlingen gerust stellen en dat is gelukt en zij die gerustgesteld zijn, kunnen weer vol vertrouwen een iPhone kopen. Misschien hebben ze onder aan de streep wel meer schade aangericht dan dat ze hebben bereikt.... helaas.
Toch heb ik ook het gevoel dat mijn telefoons bij nieuwe software-updates steeds trager worden en de accu steeds sneller leegloopt. Net zoals bij de PC die na een upgrade van Windows opeens toch ook aan vervangen toe is.

Neemt niet weg dat updaten van OS inderdaad belangrijk is voor langdurig gebruik van de telefoon. Een gerepareerde telefoon met nieuwe hardware maar gedateerde software is hooguit voor duurzaamheidspuristen interessant.

De vertraging en het energieslurpen na verloop van tijd zit bij Android overigens misschien ook wel meer in de apps. Daar zit Google gelukkig al aardig achteraan.
Google eist grote energie-effiëntie voor apps

[Reactie gewijzigd door SpiekerBoks op 23 juli 2024 13:00]

Dat idee van Windows is toch grotendeels achterhaald ondertussen. Elke versie of upgrade sinds Windows 7 (inclusief Windows 7 zelf) draait sneller op dezelfde hardware. De systeemeisen zijn sinds Windows 7 grotendeels gelijk gebleven, terwijl de kernel zelf veel beter geoptimaliseerd is ondertussen. Vergelijk maar eens Windows Vista, 7 & 8.1 op een netbook van ca. 2008 met een Atom N270. Van onhandelbaar traag tot dagelijks bruikbaar, uit eigen ervaring!

Dat de accu van telefoons steeds sneller leegloopt heeft volgens mij meer te maken met de veroudering van de lithium-cellen dan met softwarematige aanpassingen. De kans is groot dat de updates de accuduur net verbeteren, maar dat je dit verschil niet kunt zien doordat de accu zelf meer achteruitgaat dan de update in stroomverbruik verbetert.
Windows heeft zijn leven inderdaad sterk verbeterd, klopt. Wat betreft Android, zowel mijn oude Desire S als mijn huidige Moto G (2013) zijn na de updates trager en sneller leeg. Niet geleidelijke accudegradatie maar echt in een klap een stap achteruit. Zou met rooten misschien beter kunnen worden maar daar heb ik ook weer niet zo'n trek in. ;)
Vreemd. Over de Desire S kan ik niet veel zeggen, maar de Moto G (2013) van m'n zus gaat echt uren langer mee sinds de Lollipop-update, tot op het punt dat ze nu maar om de dag moet herladen tegenover elke dag voor de update. Misschien een combinatie van een app die zich slecht gedraagt in Lollipop? Langs de andere kant, mijn zus is vooral een 'idle'-gebruiker (veel standby tijd voor het toestel), en misschien is dat net de grootste verbetering geweest in Lollipop...

Langs de andere kant heb ik bij eigen gebruik ook gemerkt dat accu-degredatie niet mooi geleidelijk verloopt, maar ook in grotere trappen. Vaak is het niet één enkele cel, maar direct een heel blok die het van de ene dag op de andere laat afweten. Dus ook dat kan zomaar plots 10% schelen.

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 23 juli 2024 13:00]

Dat je accu steeds sneller leegloopt is natuurlijk logisch. Dat gebeurt ook zonder updates, gewoon door verlies aan laadvermogen. Daarnaast gaan de apps die je gebruikt steeds meer eisen stellen aan je telefoon. Telefoons worden gemiddeld sneller, 3G wordt vervangen door 4G met grotere databundels, en mensen met kleine 3G bundels of geen databundel kopen grotere bundels dan voorheen. Dus wat gebeurt er? App-makers zien dat dit gebeurt, gaan meer functies aanbieden, en die eisen meer van je telefoon en ook meer van de accu.

Idem op de desktop - al die javascript-libraries die de meest fantastische dingen doen in je browser, die eisen ontzettend veel van je computer. En hoewel een PC van vier jaar oud goed meekan, ga je dat op den duur merken. De enige die hier een antwoord op heeft is Apple. OS X 10.11 wordt een stuk sneller dan 10.10, en dat trucje hebben ze al diverse keren uitgehaald.
Windows 8.1 draait hier anders heel wat vlotter op dezelfde hardware als Windows 7, en ik heb een sterk vermoeden dat Windows 10 datzelfde trucje zal herhalen (zie DirectX 12 & Apple's Metal, API's met heel gelijkaardige doelen en wellicht ook resultaten). Net zo op Linux: XFCE wordt met elke versie beter EN lichter, MATE heeft ook al een hele weg afgelegd, Gnome v3 is sinds de laatste 2-3 updates veel sneller, etc.

Bij browsers is het de laatste jaren inderdaad terug aan het verergeren, met Chrome als grootste resource-hog op kop. Maar ook daar zijn verbeteringen merkbaar: Internet Explorer 11 werkt vaak (zeker in metro) vlotter dan Chrome met dezelfde sites, Edge zal hier wellicht nog een schepje bovenop doen. Firefox zet de laatste jaren zwaar in op optimalisatie, Vivaldi doet een gooi naar het oude Opera-publiek dat vlotheid en aanpasbaarheid hoog in het vaandel dragen, etc.

Het is dus echt niet alleen Apple die inzet op optimalisatie en snelheid op gelijkblijvende hardware ;)

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 23 juli 2024 13:00]

Het ziet er niet naar uit dat Fairphone 1 geen verdere updates zal krijgen dan Android 4.2. Zie dit blog-artikel onder het kopje 'Implications for updates and ongoing support for the first Fairphones'.

http://www.fairphone.com/...for-the-first-fairphones/
Dat is ook een van de redenen waarom ik begin 2014 voor de Nexus 5 koos.

Niet alleen gaf de Nexus 5 qua hardware, gruwelijk veel voor de prijs van €350:

Snapdragon 800 (destijd flagship CPU)
Adreno 330 GPU
4,95 Inch 1080p IPS scherm (destijds erg hoog)
Wireless AC, 4G ready
matige 8MP camera, speaker en relatief kleine 2300mAh

Maar bovenal was ik klaar met de grote zwik bloatware, trage skin, en de valse (update)beloftes van Sony. Iets waarmee je met een Nexus toestel geen last van hebt, Op een paar handige google apps na.

Persoonlijk vind ik software updates relatief belangrijk en ik heb geen zin om op fabrikanten te wachten totdat ze hun grafische trage schil geüpdatet hebben (als ze je telefoon al updaten).

Stock android werkt snel en heeft (persoonlijk) een duidelijke interface en daarom vind ik het jammer dat fabrikanten allerlei toeters en bellen toevoegen en daarmee je beroven van prestatiesnelheid en opslagruimte.
Na 2 jaar al met een nieuwe komen die 2x duurder is noem ik ook niet bepaald duurzaam
Duurzaamheid is dan ook helaas vaak vooral een marketingtruc om extra geld te verdienen.

En hoeveel mensen hebben daadwerkelijk een deel van hun telefoon vervangen?

[Reactie gewijzigd door JAHRASTAFARI op 23 juli 2024 13:00]

Fairphone doet dit een stuk beter dan de concurrentie.

Het duurzame zit er niet alleen in dat alle onderdelen vervangbaar blijven. Het voornaamste duurzame doel blijft dat de componenten uit een eerlijke bron worden verkregen. Dus het geld gaat niet naar de marketingcampagne maar naar de makers en toeleveranciers.

Het transparantie rapport van Fairphone kan je bij hun op de site downloaden.

Fairphone -- changing the way products are made: Bas van Abel at TEDxAmsterdam
https://youtu.be/96XfmrJMlNU
Och, ik geloof best dat ze proberen grondstoffen uit eerlijkere bron te verkrijgen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook genoegen nemen met een lage marge. Ik zie veel "duurzame" en "verantwoorde" producten die veel meer kosten dan dat nodig zou zijn op basis van de duurdere verwerving van grondstoffen/arbeid. Met andere woorden: duurzaam is keiharde lucratieve business.
En heb je bewijs dat dit ook geldt voor Fairphone? Zover ik het kan inschatten is hun bedoeling echt om het zo duurzaam en eerlijk mogelijk te maken. Waarom zouden ze anders alle componenten los te koop aanbieden ter vervanging van een defect component. Wellicht slagen ze nog niet in hun missie, maar dat ze er naar streven is voor mij wel duidelijk. En hopelijk fungeren ze ook al een startpunt voor grotere smartphone fabrikanten om hun productieproces eerlijker te maken.
Dit heeft te maken met het feit dat MediaTek geen drivers wil uitbrengen voor nieuwere versies van Android specifiek voor de Fairphone. Daarnaast wil mediatek ook de sourcecode niet vrijgeven, dit houd momenteel upgrades tegen.

De Fairphone wordt wel regelmatig gepatched zodat deze secure is.
Volgens mij heeft dat te maken met de keuze voor een Mediatek-processor in de eerste Fairphone. Die maken hun drivers niet openbaar, waardoor je als telefoonfabrikant afhankelijk bent van hun keuzes mbt de devices die ondersteund worden in een Android-update. Fairphone is een kleine speler met een niche-model, waarschijnlijk staan ze niet bovenaan de prioriteitenlijst van Mediatek.

Zie ook deze infographic over het proces van een Android-update.
Als ik eerlijk moet zijn, wacht ik toch nog liever op Project Ara, als dat nog doorgaat natuurlijk :). Dit ziet er ook wel geinig uit. Alleen nog niet zo handig zoals bij Project Ara vind ik zelf.
Veel componenten van de Ara worden waarschijnlijk gewoon gemaakt in China, zonder extra bescherming van de werknemers.

De fairphone is wat dat betreft wel een beter alternatief. En ik ben blij dat ik mijn laatste 2 telefoons die ik gekocht heb 'buiten' China geassembleerd zijn.
Tja, dat denk ik ook. Wat doe je er tegen? Als ik een prachtig product zie, wat ik heel graag wil hebben. Dan ga ik niet eerst denken of het door arme werknemers is gemaakt. Dat klinkt misschien heel erg egoïstisch en hard, maarja.
Tja zo blijven we wel steeds plakken aan grotere bedrijven, terwijl juist de underdogs gesupport moeten worden, want concurrentie is goed. Bovendien komt de Fairphone uit Nederland, dat zou ook al een reden kunnen zijn om het te supporten.
Objectief gezien zou het niet uit moeten maken waar het vandaan komt. Dat het idee uit Nederland komt verandert niets aan of het wel of niet fair is. Nationalistische overwegingen hebben weinig met fair te maken. :P
En zou je dat ook doen als bij het goedkope, flitsende apparaat een toelichting staat hoe armzalig de werkomstandigheden zijn en welk loon men verdient? En als dat naast een toestel staat zoals een Fairphone, die weliswaar duurder is, maar wel betere arbeidsomstandigheden biedt en beter is voor het milieu, wat zou dan je keuze zijn? Even vanuit gaan dat de getoonde informatie klopt en je dus een duidelijke, transparante keuze kunt maken. Zou je dan nog steeds altijd kiezen voor de goedkoopste optie?
En ik ben blij dat ik mijn laatste 2 telefoons die ik gekocht heb 'buiten' China geassembleerd zijn.
Hoe weet jij dat, wie zegt dat niet een van de 100 verschillenden onderdelen in je telefoon niet daar vandaan komt, GPS, Camera, CPU, GPU, Ram, Scherm, de metaal, zo als de edel metalen of zware metalen of de martiaal waar de body van de telefoon van gemaakt is, of ga maar zo door.

Het is een leuke idee dit, maar ik heb er een hard hooft in of dit wel wat word, al helemaal als de grote bedrijven NIET willen dat dit van de grond komt, en het gewoon een stille dood tegemoet komt.
Anoniem: 601896 @AmigaWolf17 juni 2015 01:15
BlackBerry, Vertu & Porsche Design zijn een paar van de weinige merken die hun telefoon assembleren buiten de p.r. China. Samsung doet het ook voor hun High end modellen in Korea.

Hoe ik weet dat de Q10/Z10/Passport in Mexico zijn gemaakt is simpel. Het staat erop, Made in Mexico.

De componenten, zoals de Soc met daarop cpu/gpu, het Ram, de camera module en het scherm zijn allemaal buiten Mexico gemaakt. Door verschillende bedrijven. Ook vrijwel allemaal machinaal.

Het echte handwerk, waarin vaak sprake is van uitbuiting, gebruik van chemicaliën en lange arbeidsuren zit hem vooral in de assemblage. Dat gaat in Mexico ook niet zo arbotechnisch in orde als in Nederland maar wel een stuk verantwoorder dan standaard is in China.

Dan rest een analyse van het delven van de materialen. Het grootste gedeelte van het gewicht van de Q10 &Z10 bestaat uit plastic. Dat wordt gemaakt van olie, olie is kleurloos, er is geen 'verantwoorde, of 'groene' olie variant. Daarnaast, die 50 tot 80 gram plastic die in m'n telefoon zit is relatief weinig en kun je ook door een paar dagen verpakkingsloos voedingsmiddelen te kopen.

Overige metalen in de telefoon zijn er wel, die kunnen met betrekking tot de winning ook een donker randje hebben (al gebeurd de winning van meeste grondstoffen tegenwoordig vooral machinaal, waardoor mens ontzien wordt.) Die metalen zijn wel direct ideale grondstoffen voor 'urban mining', zeker omdat ze met hoge concentratie grondstoffen in een klein apparaatje zitten.

Al met al heb ik ook overwegende de impact op mens&milieu mijn telefoon gekozen. Bij BlackBerry voel ik me daar net zo prettig bij als ik bij fairphone had gevoeld. Op sommige vlakken zijn ze minder 'groen', maar met de keuze voor Mexico als assemblageplek heb ik wel wat meer vertrouwen in de arbeidscondities waaronder mijn telefoons gemaakt zijn. Ondanks kritiek, en incidenten in het verleden weet ik ook van Apple dat ze zeer actief inzetten op het verbeteren van de omstandigheden waaronder telefoons worden gemaakt.

Daarnaast maakt het merk BlackBerry nog een paar andere keuze's die 'milieuvriendelijker zijn dan de concurrentie. Door bijvoorbeeld volledig te stoppen met hun advertentienetwerk, waardoor de. energieverspilling voor dataverzameling tbv profiling niet nodig is. Maar er ook geen servers hoeven te draaien voor het verwerken van die gegevens of het aanbieden van advertenties.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 23 juli 2024 13:00]

Apart dat je wel vertrouwen heb in Mexico dat ze goed voor mensen zijn, aangezien het een zooitje daar is, vooral met die Mexican drug kartels, en de enorme corruptie.

Nee wat ik al zij je weet niet of alles uit goede plekken (landen) komt.
Is het idee van een modulaire telefoon juist niet dat je nooit meer een nieuwe hoeft te kopen?

Dus dat de fabrikant zich alleen maar hoeft te richten op nieuwe modules en firmware ipv een nieuw design te presenteren?
Ze slaan de plank volledig mis nu
Anoniem: 419551 @Casejunky16 juni 2015 13:24
Smartphone blijven tot nu toe veel teveel geintegreerd om het maar met 1 model te houden.
Zo'n idee als phone-blocks gaat nooit werken over verschillende generaties heen.
Dit verhaal werkt niet voor mij.

Dus enerzijds hebben we betere werkomstandigheden voor de mijnbouwers door verantwoord aan te kopen grondstoffen.

En anderzijds lange levensduur van het toestel waardoor er dan minder grondstoffen dienen aangekocht te worden en er minder druk kan worden gezet op de leveranciers van grondstoffen

Het betreft voorlopig een niche toestel met lange levenscyclus dus geheel geen zeggenschap in aankoopbeleid.

Men maakt een commitment naar de klant toe die zijn geweten kan sussen genietend van de voorbeeldfunctie die Fairphone tracht te vervullen.

Marketing mag dus hard aan het werk om zo veel mogelijk zichtbaarheid te creëren voor het concept.

Verder heb ik mijn twijfels bij de keuze van het OS.

Ik zie niks fair aan het gebruik van Android.

Android heeft door haar vrije beschikbaarheid de concurrentiestrijd tussen telefoonmakers naar het terrein van de hardware verlegd en is dus mede verantwoordelijk voor de razendsnelle hardware-upgrade cycli met bewust minimale gehouden verbeteringen aan premium prijzen.

Zie het Mediatek Android driver verhaal hierboven: gij zult upgraden!

Mijn daily telefoon is nog steeds de N900. Als er een scherm stuk gaat (wat ondanks vele ongewilde pogingen nog niet gelukt is) dan vervang ik het gewoon zelf mits enkele schroefjes los te draaien.

Binnenkort krijgt het toestel waarschijnlijk een nieuw moederbord via Neo900 project.

Ik ga voor duurzaam gebruik van wat ik heb en veel fairder wordt het volgens mij voorlopig niet.
Je ben wel gek als je die koopt voor minder heb je een lg g2 die aan veel kanten gewoon beter is en zich aal bewezen heeft.

Als je dit koopt doe je het echt voor de illusie dat je een fair product koopt.
Ik geloof altijd maar heel weinig van dit soort initiatieven, groen zijn is nu eenmaal "in" en dat levert geld op. Er is ook genoeg kritiek op de fairphone op het gebied van rechten van assemblage personeel dus volgensmij betaal je vooral voor marketing. Desalniettemin ben ik wel blij om te zien dat meer fabrikanten het modulaire design overnemen, ik denk dat dat de ware revolutie binnen de groene smartphonemarkt zal zijn.
Heb je wel eens op de site van de Fairphone gekeken? Ze hebben nog niet het ultieme doel gehaald, maar zorgen wel voor discussie over het onderwerp, en in vergelijking met de overige merken zijn ze sowieso beter bezig wat betreft mensenrechten en ecologisch verantwoord produceren. Naarmate het succes toeneemt zal er meer over gesproken worden, tot het punt dat elke producent hier iets mee gaat doen, en dan is hun missie volbracht. Uiteindelijk is het een bedrijf en moeten ze winst maken dus ja dan ga je ook deze sterke punten aankaarten natuurlijk ;)
Geweldig concept en ook zeer handig. Ik hoop wel dat men de Fairphone (1) nog updates gaat geven.
ik vind vooral de prijs erg jammer. zou graag een product kopen waarvan ik weet dat de mensen die het maken ook gelukkig worden. daarom heb ik de fp1 gekocht.

nu zou ik er ook eentje willen kopen voor mijn vriendin maar met deze prijs koop ik liever een goedkopere telefoon en maak ik wat geld over naar een goed doel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.