Het Nederlandse Fairphone kondigt dinsdag zijn tweede smartphone aan. De Fairphone 2 is deels modulair, waardoor gebruikers zelf onder meer een gebroken scherm kunnen vervangen en de camera een upgrade kunnen geven.
De Fairphone 2 heeft een systeem van onderdelen die via draadloze contactjes vastzitten aan het pcb, waardoor onderdelen als de camera, de micro-usb-poort en de luidspreker alleen met een paar kruiskopschroefjes vastzitten in de behuizing. Het scherm zit vast met twee klemmetjes. Het systeem moet reparaties makkelijker maken en daardoor moeten gebruikers langer met de smartphone kunnen doen.
Het is de eerste smartphone die Fairphone vanaf het begin zelf heeft ontworpen. De eerste Fairphone, die in 2013 uitkwam, was een aangepaste versie van een al bestaand toestel. Fairphone is opgericht met als doel een duurzamere en eerlijkere productie van onderdelen van smartphones te bewerkstelligen, onder meer door leveranciers ertoe aan te zetten grondstoffen te winnen uit mijnen in conflictvrije gebieden en door fabrikanten aan te sporen arbeidsomstandigheden in fabrieken te verbeteren.
De Fairphone 2 heeft een lcd met een diagonaal van 4,95" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 801-soc, met vier Krait-processorkernen op 2,2GHz en een Adreno 330-gpu. De opslag is 32GB. Het toestel heeft een 8-megapixelcamera van Omnivision aan boord.
De Nederlandse organisatie doet de Fairphone 2 later deze zomer in de voorverkoop, voor een prijs van 525 euro. Dat is een stuk meer dan de 325 euro die de eerste Fairphone kostte. De eerste toestellen moeten deze zomer bij klanten op de mat liggen. Tweakers publiceerde dinsdag een preview van de Fairphone 2.