Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Fairphone 2 Preview

Half modulaire smartphone uit Nederland

16-06-2015 • 10:00

90

Singlepage-opmaak

Inleiding

Hoe vaak komt een spannende ontwikkeling in de smartphone-industrie uit Nederland? Niet zo heel vaak; het zijn over het algemeen China, Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten waar de grootste ontwikkelingen vandaan komen.

Tot nu dan, want Fairphone, met een etage boven Jamie Oliver-restaurant Fifteen aan het IJ in Amsterdam als hoofdkantoor, presenteert zijn tweede smartphone. Waar de eerste Fairphone weinig meer is dan een toestel uit de catalogus van een Chinese smartphonemaker, is dat bij de tweede Fairphone wel andere koek; de Nederlandse organisatie presenteert een Android-smartphone die grotendeels modulair is.

Modulaire telefoons zijn geen nieuw idee, maar ze zijn nog niet op de markt. Project Ara van Google is de bekendste. Een eerste versie verschijnt later dit jaar in Puerto Rico. Ara is bovendien nogal wat anders, want daarbij is de hele telefoon modulair.

Fairphone 2

Fairphone heeft een duidelijke filosofie en dat is dat de telefoonindustrie eerlijker en duurzamer moet. Een van de onderdelen daarvan is dat mensen zelf hun telefoon moeten kunnen openmaken en makkelijk componenten moeten kunnen vervangen als die stuk zijn of upgraden als ze daar behoefte aan hebben. Daardoor zouden ze langer met hun telefoons kunnen doen. Als mensen minder vaak een nieuwe smartphone kopen, zijn er minder schaarse grondstoffen nodig.

Het andere deel van de filosofie zit aan de kant van de productie. Fairphone probeert leveranciers van onderdelen ertoe aan te zetten om eerlijker te produceren, bijvoorbeeld door te traceren waar het koper, de wolfraam of de tin van de onderdelen die ze leveren vandaan komen. Bij veel van de onderdelen is dat echter nog niet bekend. Ook spant Fairphone zich in voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

De Fairphone is niet bedoeld om op prijs of features te concurreren met grote concurrenten als Samsung, LG, Sony, HTC en Huawei. Daar is hij te duur voor; met 525 euro is het geen koopje. Dat komt volgens Fairphone zelf echter niet zozeer door de meerprijs voor het 'fair' produceren, maar meer doordat het als kleine leverancier niet zoveel korting kan bedingen op componenten als de grote spelers in de telefoonindustrie.

De Fairphone 2 gaat later deze zomer in de voorverkoop, waarna de levering plaatsvindt in het najaar. Tweakers ging langs bij Fairphone om de modulaire smartphone van dichtbij te bekijken en open te schroeven.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.