Fairphone 2 krijgt in komende weken update naar Android 6.0

De Nederlandse smartphonemaker Fairphone gaat zijn meest recente model Fairphone 2 de komende weken updaten naar Android 6.0 Marshmallow. Het is onbekend of er na deze versie nog meer grote updates komen voor de telefoon.

Fairphone haalt functies als Edge Swipe Menu en Privacy Impact uit zijn software, zodat het geheel meer lijkt op stock Android, schrijft de fabrikant. De wijzigingen die de fabrikant daarmee beoogde zitten inmiddels in Android zelf, waardoor ze niet langer nodig zijn, redeneert de smartphonemaker. Daardoor krijgt het softwareteam de handen vrij voor andere projecten. Zo wil de fabrikant nog altijd een Android 4.4-update uitbrengen voor de Fairphone 1.

Het is onbekend of hierna nog grote updates gaan volgen. De Fairphone 2 draait op een Snapdragon 801-soc en er zijn weinig telefoons met die chipset die een update naar Android 7 hebben gekregen. Lenovo gaf de Zuk Z1 een update, maar vermoedelijk zonder toestemming van Google. De zoekgigant bracht bovendien een Android Nougat-preview uit voor de Sony Xperia Z3, maar een update kwam uiteindelijk niet. Het verhaal gaat dat Google ondersteuning voor Vulkan eist voor Nougat en dat de update daarom niet mag, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Google heeft telefoons zonder ondersteuning voor Vulkan ook een update gegeven, zoals Android One-modellen van bijvoorbeeld General Mobile.

De Fairphone 2 kwam in december 2015 uit. De telefoon moet lang meegaan, doordat gebruikers zelf de onderdelen die het vaakst stuk gaan kunnen vervangen, zoals de lcd en de micro-usb-poort. Daarnaast is het mogelijk om componenten te upgraden. Zo komt er binnenkort een betere camera uit die gebruikers er zelf in kunnen zetten.

De Nederlandse smartphonemaker wil met zijn toestellen het publiek en toeleveranciers bewuster maken van de beperkte duurzaamheid en eerlijkheid bij de productie en het gebruik van smartphones. Zo probeert Fairphone grondstoffen te krijgen uit mijnen waarvan de opbrengst niet naar de financiering van een gewapende strijd gaat, probeert het kinderarbeid terug te dringen en vecht het voor goede werkomstandigheden in fabrieken.

Terugkijken: videoreview Fairphone 2

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-04-2017 • 07:06

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
31
10
3
4
Wijzig sortering
Je zou verwachten dat deze telefoon, die in verhouding veel te duur is voor wat het daadwerkelijk was, de software op z'n minst op orde was en je niet 2 jaar na dato eindelijk eens de update naar Android 6 krijgt.

Los daarvan is deze telefoon volgens mij compleet geflopt en zijn nieuwe/vervangende onderdelen lastig en voor een veel te hoge prijs te verkrijgen.
De prijzen liggen nou eenmaal hoger bij een product waarbij er meer aandacht uitgaan naar de mensen in het hele productieproces. Dat is bij heel veel fairtrade producten zo.

Het idee van deze telefoon is juist een telefoon met grondstoffen die op een eerlijkere en betere manier gewonnen zijn. Dat is dan ook waar je extra voor betaald. Als je een telefoon wilt waarbij je de beste specs voor de beste prijs krijgt moet je niet voor een Fairphone gaan.

Mensen betalen ook meer voor fairtrade chocola bijvoorbeeld, terwijl deze niet per definitie beter hoeft te smaken dan chocola waarbij cacao boeren uitgebuit worden. Het is een keuze die je maakt. Jij kijkt alleen naar specs, dan komt deze telefoon inderdaad niet goed naar voren, maar iemand die kijkt naar de menselijke kant kan juist beter voor een fairphone gaan dan voor een ander merk.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 4 april 2017 07:23]

Het blijft bizar dat een telefoon die gemaakt is om langer mee te gaan, op softwarevlak niet mee kan. software als hardware behandelen door het niet te updaten is gewoon dom. Bugs blijven bestaan, veiligheidslekken blijven bestaan. De 801chip is snel genoeg dat ie de volgende versies van Android zou moeten kunnen draaien.
Kan maar mag niet van Google als je play service wilt.
Sinds wanneer mag je van Google niet naar 6.0 updaten met een 801 chip? 6.0 is gereleased oct. 2015.
Dat ze van google niet naar 7.0 mogen heeft hier niet mee te maken, want ze zitten nu pas op 6.0 > echt een schande.
Heel simpel, android 7 is niet officieel ondersteund voor 801. Betekent niet dat het niet werkt, maar als er driver updates etc nodig zijn dan krijg je die niet.
Dit omdat de chipset anders is.
Kan maar mag niet van Google als je play service wilt.
Toch lukt het fabrikanten om dit wel te doen. Dat is dus geen goede reden.

Bij een duurzame smartphones denk ik ook aan duurzame software. Immers is vaak niet de hardware de eerste beperking voor langdurig gebruik. Normale smartphones van +2 jaar oud uit het midden-hoger segment kunnen prima de nieuwste Android versie draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 april 2017 08:46]

Dat zegt hij ook, maar zoals je in je eigen bron leest:

"Vermoedelijk kan Lenovo de Z1 updaten naar Android Nougat, omdat het geen toestemming aan Google vraagt en geen Google-diensten meelevert."

Dat doet Fairphone wel.
"Vermoedelijk kan Lenovo de Z1 updaten naar Android Nougat, omdat het geen toestemming aan Google vraagt en geen Google-diensten meelevert."

Dat doet Fairphone wel.
Dat verklaart het verschil. Bedankt!

Fairphone hoeft dat natuurlijk niet te doen om duurzaam te zijn. Kale AOSP (waar op zich niets mis mee is) als power-user optie aanbieden en een (onofficieel?) linkje naar Open GApps voor degenen die echt niet zonder Play Services kunnen kan een oplossing zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 april 2017 08:49]

Dan moet je eens kijken naar Fairphone Open. Dat is het open source gedeelte van Android, dus zonder Google Mobile Services, met de open source software van Fairphone.

De communitie is druk bezig met Sailfish en Ubuntu Touch R.I.P. en voorheen ook met Firefox OS.

Met 50 mensen in dienst is het ook veel gevraagd om eigen OS te bouwen en te onderhouden. Dan is deze update alleen maar goed nieuws dat ze op de juiste weg zijn. Ik vind het ontzettend knap wat voor bedrijf ze aan het bouwen zijn wat betreft sourcing van materialen, eerlijke arbeid en sowieso de doelstellingen die ze zichzelf stellen. Dat alleen al is die meerprijs absoluut waard.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 6 april 2017 10:02]

Ik zou liever zien dat fairphone een deal sluit met Jolla om Sailfish geschikt te maken. Nu is er volgens mij een community versie, maar ik zie liever een door Jolla ondersteunde versie met volledige hardware support, updates en Android ondersteuning. Dan heb je niet de privacy- en reclamehonger van Android, maar als er geen alternatief is, kun je wel Android-apps gebruiken.
Voor power-users werkt dat ja, maar voor alle gewone users niet. Raad eens wat er gaat gebeuren: Zij gaan klagen, klagen en nog eens klagen waarom ze op hun telefoon ineens geen apps meer kunnen installeren.
Er komt iedere maand nog altijd een patch uit, dus je kunt niet zeggen dat bugs niet opgelost worden.
Helemaal met je eens. Een telefoon die lang mee moet gaan (als verkoop argument!) van nog geen anderhalf jaar oud krijgt een update naar Android 6 en is waarschijnlijk de laatste update. Lijkt me dat dit dus totaal geflopt is, elk ander merk geeft langer updates.
Dat is te zien wat je onder updates verstaat, als ik kijk naar de Android Security Bulletin van februari, dan merk ik dat zelfs Android Kit kat nog steeds patches ontvangt. En tot op heden krijg ik (bijna) elke maand een update voor mijn FP2 met de nieuwste patches. Wat ik niet kan zeggen van mijn Samsung tablet die enkel major updates krijgt en binnenkort misschien wel EOL is. Dat laatste verwacht ik nog niet zo snel bij mijn FP2
Jammer dat ik gedown-mod wordt.

Fijn dat er security patches komen, maar sommige apps werken niet onder oudere Android versies en zou juist als je een product op de markt brengt wat juist langer mee moet gaan dan de standaard 2 jaar vind ik dat je ook je zorgen dat de Android versie bij blijft.
En om hoeveel applicaties hebben we het juist? In het achterhoofd houdend dat op dit moment maar 2,8 android devices op Nougat draaien, tegenover 32,5 op Lollipop en 31,3 op Marshmallow vermoed ik dat Lollipop tot op vandaag een brede ondersteuning geniet bij de developers.

Het is jammer dat het nooit een "officiële" release zal krijgen naar Nougat door Google. Maar om daardoor te spreken van een " totaal geflopt" product is er toch ook wat over. Het is niet dat je smartphone plots stopt met werken omdat er een nieuwe major versie uit is ik geloof dat FP1 zelfs tot op vandaag nog steeds updates ontvangt.
Onderdelen vervangen is niet het probleem, dat gaat vrij makkelijk, maar de telefoon is niet heel sterk en het lijkt er ook op dat de contacten tussen de onderdelen ook niet altijd goed genoeg zijn
Met een samsung s2 op lineage-os 14 en een tab-2 op lineage-os 13 zie ik niet in waarom deze fairphone niet op de laatste android kan draaien. Zie het os als module en je zou het zelf moeten kunnen bijwerken, bijvoorbeeld naar lineage-os.
Dit toestel was/is inderdaad te duur als je puur kijkt naar de specs.
Ik zie het eerder als een in productie genomen proof of concept. Laten zien wat er kan qua herbruikbaarheid en vervanging van onderdelen,
Echter zo makkelijk als ze het brengen dat je onderdelen kunt vervangen/upgraden is dat het net niet.
Je zou verwachten dat deze telefoon, die in verhouding veel te duur is voor wat het daadwerkelijk was, de software op z'n minst op orde was en je niet 2 jaar na dato eindelijk eens de update naar Android 6 krijgt.
1) ~1,5 jaar na dato. De FP2 kwam in december 2015 uit.
2) De software is op zich op orde in die zin dat alle beveiligingsupdates max 1 maand achter liggen. Die krijg je dus gewoon, worden gebackport naar 5.1, wat verder een prima Android versie is (itt bijv 5.0, welke met 3G behoorlijk accu slurpt). Het is wel erg nice, de upgrade naar 6.0: a) nog betere accuduur b) custom 5.1 security features overbodig; in 6.0 native zijn ook beter c) waarschijnlijk dat er betere app versies zijn d) makkelijker om security patches te backporten/applyen.
3) De onderdelen zijn gewoon beschikbaar via de shop. Als de telefoon geflopt was, zou het bedrijf niet meer bestaan. Het doel van de telefoon is ook meer om een goed voorbeeld te geven voor andere bedrijven; dus om een beweging in gang te zetten.
4) Ja, hij is inderdaad duurder dan de slaaf-telefoons. Maar de hardware is daarentegen wel makkelijker te vervangen.
Is het heel modulair systeem conceptueel gewoon niet sound voor smartphones? Oké je kan het micro sd slot en scherm vervangen, maar recente software en een snellere SOC zijn eveneens belangelijker voor een goede gebruikservaring imo. Als je kijkt dat de andere grote fabrikanten dit concept hebben verlaten en dit slecht en traag update beleid van FairPhone, voorspel ik geen lange toekomst - al hoe nobel het idee is.
Modulair lijkt me prima, als je maar ook de SOC zou kunnen vervangen. Hoeft Fairphone geen voorraden van een prehistorische SOC aan te houden, en geef je de rest van de onderdelen de kans om langer mee te gaan.

Ik zou best een fairphone willen, die relatief duur is voor de specs om verder in de keten een eerlijke prijs te bieden, maar niet met een SOC van 5 jaar oud een een OS van 3 jaar oud.
Ik vind juist dat Fairphone het concept van modulariteit goed heeft uitgewerkt (in vergelijking met bijvoorbeeld Google's Ara, of de LG G5). Volledig gericht op makkelijk repareren. Grote problemen van FP zijn vooral de hoge prijs (die overigens meer komt door de kleine oplage dan door de "fairness"), en volgens mij hebben ze zwaar onderschat wat er aan software-ontwikkeling nodig was.
De LG G3 heeft ook een 801 en werkt als een zonnetje met Lineage op Android 7.1.1, dus aan de chipset ligt het zeker niet.
Klopt. Daarom vermeld ik ook zo duidelijk mogelijk dat de update wel kan (Zuk Z1, Xperia Z3), maar dat het van Google niet mag. Bij LineageOS zitten geen Google-apps - die moet je immers apart flashen - maar een fabrikant kan niet zomaar om Google heen. Als Google nee zegt, dan luisteren fabrikanten daar dus naar, hoe jammer dat ook is.
maar dat het van Google niet mag
Het is toch erg, dat Google hier iets over te zeggen heeft?
Het is tenslotte het besturingssysteem van Google dat ze mogen (tegen betaling zeker) gebruiken. Anders ontwerpen ze toch vanaf 0 een nieuw besturingssysteem. Maar die geraken kant noch wal (Zie Windows Phone, Tizen, ...)

Wil je toch android? Lekker de regeltjes volgen.
In mijn beleving is het misbruik maken van je monopoliepositie. Je geeft in je argument zelf al aan dat er geen keuze is. Dit is net als wat Microsoft in het verleden heeft gedaan waardoor ze op de vingers zijn getikt door mevrouw Kroes. Zou mij niets verbazen dat dit vroeg of laat ook bij Android gaat gebeuren.
Het is tenslotte het besturingssysteem van Google dat ze mogen (tegen betaling zeker) gebruiken.
Dat is niet iets wat ik verwacht van een open source project..
Wil je toch android? Lekker de regeltjes volgen.
Daar hebben wij als consumenten en tweakers toch niks aan?
Er is een verschil tussen AOSP (android open source project) waar je een kale versie van android hebt (zonder de play store) en Androud Nougat of versie zoveel...

De AOSP mag je gebruiken zonder licentie te betalen (dacht ik, don't shoot if i'm wrong), maar dan hebben je mindertechnische klanten natuurlijk pech, want de play store erop zetten vereist wel enige kennis. En klanten pech? Die kopen het product gewoon niet.

Wil je wel Android + Playstore. Luisteren naar Google.
Er is een verschil
Dat is weer een ander probleem.. Android doet zich voor als open source project maar dat is het voor een belangrijk deel helemaal niet.
Inderdaad te zot voor woorden.
En dezelfde Google heeft het zo over veiligheid ???
Hypocriet gedoe,
Worden er voor Android 6.0 geen security updates meer uitgebracht dan?

(Zou kunnen hoor, weet het oprecht niet.)

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 4 april 2017 08:48]

Ik dacht gelezen te hebben dat Qualcomm geen graphics drivers voor de 800/801 CPUs uitbracht waardoor er geen officiële Android 7 voor deze devices uitkwam.
Beetje laat nu Android 7.1.1 er al is...
Inderdaad, maar waarschijnlijk kost ze het teveel moeite met de snapdragon 801. Anderzijds, het zal waarschijnlijk de laatste grote update zijn, dus doe het dan direct 'goed', ook al is android 6 fijn.

Zoveel custom roms ook al voor andere oudere chipsets met Android 7, dus het kan prima.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 4 april 2017 07:15]

Wat? :? Waarom bouw je dan aan Marshmallow en niet aan Nougat? Je gaat anno 2017 toch niet meer aan Marshmallow werken?

Laat maar: ik ben helemaal vergeten dat de ondersteuning voor de 801-chipset compleet ruk is.

Alsnog erg laat natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 4 april 2017 07:15]

Heel leuk dat het allemaal zo verantwoord is maar als je na een jaar alweer naar een nieuwere telefoon moet grijpen omdat de software support achterblijft, wat is dan je winst precies? Ik had een FP1, ik geloofde hier echt in. Maar toen ze medio vorig jaar nog altijd geen 4.4 voor de FP1 hadden uitgegeven (best wel handig voor bluetooth LE devices) was het voor mij welletjes. Ik zie dat ze die nog steeds niet hebben uitgebracht overigens..

Nu heb ik een Samsung Galaxy S7 Duos, een toestel die waarschijnlijk nog jaren meegaat als ik er zuinig mee omspring. Net de Nougat upgrade geïnstalleerd. Kan je wel de mond vol hebben met "planned obsolence", geen enkele andere telefoon die zo snel obsolete wordt als de Fairphones.
Het is vreemd dat de Sony Xperia Z3-serie met dezelfde 801 Soc al bijna een jaar op Android 6 draait en dat de 1 jaar nieuwere Fairphone 2 nu pas Android 6 gaat krijgen.
Hierdoor is de Fairphone op het gebied van hardware fair, maar het OS is zelfs na deze update nog steeds verouderd en mogelijk onveilig zonder de nieuwste patches (in het artikel zie ik namelijk niets over de nieuwste Android patches staan).

Dat Android 7 niet uitkomt voor deze Soc hoeft niet persé aan Vulkan te liggen, het kan ook komen doordat Android niet meer investeert in 32bit processors. De enige 32bit processor die volgens mij officiële ondersteuning heeft is de Snapdragon 805 die in de (Google) Nexus 5 zit.
https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/processors/805

De ondersteuning van Vulkan wordt niet in de specsheet genoemd en volgens Wikipedia is een softwarematige ondersteuning op komst. Het zou dus ook voor de SD801 mogelijk moeten zijn lijkt me. Of is het simpelweg een geldkwestie?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vulkan_(API)
Maar nog geen nieuws over een Fair Phone 3? De 1 en 2 heb ik laten liggen wegen te lage specificaties, maar ondertussen is de smartphone wereld zo ver dat zelfs een low-end telefoon kan wat ik wil. Al die grafische kracht voor die extra pixels - ik hoef geen 4K whatsapp, Facebook of website.

Toch jammer dat mensen hierboven het concept niet snappen en klagen over de prijs, ik zou zeggen verdiep je eens in het concept - de prijs is in mijn ogen net zo fair als de phone.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 4 april 2017 11:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee