Fairphone brengt upgrades uit voor cameramodules Fairphone 2

Fairphone heeft nieuwe cameramodules uitgebracht voor zijn deels modulaire smartphone. Er is een module beschikbaar met een 12-megapixelcamera voor de achterkant en een module met een 5-megapixelcamera voor de voorkant.

Fairphone biedt de twee modules los aan en in een bundel. De 12-megapixelcameramodule kost los 45 euro, de 5-megapixelfrontcamera is te bestellen voor 30 euro en een set van beiden kost 75 euro. Details over welke sensoren er in de nieuwe cameramodules zitten, geeft Fairphone niet. De Fairphone 2 werd geleverd met een 8-megapixelcamera aan de achterkant een een 2-megapixelvariant aan de voorkant.

Bezitters van de Fairphone 2-smartphone kunnen de upgrade zelf uitvoeren. De modules zijn te plaatsen door de achterkant van het toestel los te maken en de accu te verwijderen. Vervolgens kunnen de cameramodules losgeschroefd en vervangen worden.

De Fairphone 2 is van Nederlandse makelij en de fabrikant heeft als doel om zo 'eerlijk' mogelijke toestellen neer te zetten, waarvan veel onderdelen te vervangen zijn door de gebruikers. De Fairphone 2 werd in 2015 uitgebracht en is momenteel nog te koop voor 529 euro. Tweakers publiceerde bij het verschijnen van het toestel een review. De slechte fotokwaliteit was een belangrijk minpunt van het toestel.

Terugkijken: videoreview van de Fairphone 2

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-08-2017 • 16:02

34 Linkedin

Submitter: m8ZBm1Si

Reacties (34)

34
33
16
5
0
16
Wijzig sortering
De specs volgens fairphone:
Wat is er vernieuwd?
12 MP CMOS-sensor met dubbele flitser
Omnivision OV12870 – BSI
Beeldsensor grootte: 1/2.8 inch
Pixel grootte: 1.25μm x 1.25μm
F-nummer: f 2.2
Dit is niet alleen handig voor upgrades maar ook voor reparaties. Ik ben wel benieuwd naar de verkoop cijfers hiervan. Vraag me af hoe groot de vraag naar een telefoon zoals deze is.
Nou, op zich kan je aan een Fairpbone idd alles makkelijk versleutelen. Maar helaas is de beschikbaarheid van de onderdelen een drama. Sommige onderdelen zijn tot wel een half jaar out of stock en zeer slecht leverbaar als ze er wel zijn.

Gelukkig heb ik nu van alle modules alvast een reserve gekocht, m.u.v. de core. Als ik dat niet had zou ik bij een defect denk ik eerder een andere telefoon kopen dan te gaan wachten op de support van fairphone. Dat is op zich al een oefening in geduld en zelfkastijding. (Reageren niet of nauwelijks en zijn totaal niet klantgericht)

Lees eens het forum door, dan krijg je een redelijk beeld van het drama dat Fairphone heet. Fairphone is een club idealisten met een sympathieke doelstelling, maar wel een stelletje complete amateurs als je het mij vraagt.
Van elk onderdeel een reserve onderdeel is ook niet echt heel goed voor het milieu lijkt me.
Mijn vorige 3 telefoons heb ik moeten afdanken voordat omdat er connectoren kapot gingen.
Vanuit dat oogpunt is de Fairphone op dat gebied wel een stap voorwaarts. Ik kan nu langer met dezelfde chipset etc. doen zonder een hele nieuwe telefoon te hoeven kopen. Omdat ik weet dat ik die dingen waarschijnlijk wel een keer ga mollen heb ik alvast nieuwe gekocht, omdat je nooit weet wanneer ze stuk gaan en ik graag snel een oplossing heb. Eigenlijk een goedkope verzekering tegen (bij mij veel voorkomende) defecten.

Sowieso kan ik nu (hopelijk) langer met dezelfde telefoon doen zodat ik ook niet alles hoef over te zetten en weer een ander OS hoef aan te leren. (elke fabrikant maakt weer zijn eigen smaakje van Android, wat altijd weer wennen is)
Anoniem: 776095
@Biogi31 augustus 2017 16:18
Denk dat de vraag groot is, maar de prijs is veel te hoog. 820/821, 4gb ram en deze betere cameras minimaal voor €500 als ik er een ga overwegen. Als er echt tekens zijn van betere upgrade ondersteuning is een fairphone 3 helemaal interessant.

Voorlopig wacht ik vol spanning op een SE 2018, maar als die niet komt wordt het sowieso een nieuw android toestel en als Fairphone dan een mooi nieuw model heeft, is het geen slechte optie op zich. Fairphone is nog niet failliet, dus er is een markt, maar zonder innovatie komen ze nergens. Kleiner en groter model misschien een goed idee? Tablet? Kom op, doe gewoon iets!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 776095 op 31 augustus 2017 16:22]

Dat is ook het 'probleem' van de moderne productie. Vervangen is vaak goedkoper als reparatie. Voor reparatie is vakmanschap en gereedschap nodig terwijl nieuwe producten op grote schaal goedkoop worden geproduceerd.
Een Ikea stoel die gebroken is wordt vervangen. Een meubelmaker ziet je ermee aankomen...
Anoniem: 776095
@My-life31 augustus 2017 19:18
Ik wil best 50% meer betalen, want het is een goed concept, maar 2-3 keer hogere prijs dan vergelijkbare telefoons is me toch te veel. Denk dat veel andere mensen er ook zo over denken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 776095 op 31 augustus 2017 19:19]

Eerlijke producten kosten nou eenmaal meer. Kijk maar naar voedsel en kleding.
En wanneer veel bedrijven hetzelfde doen, gaan de kosten zo ver omlaag dat er geen reden is vaak om niet die producten te kopen.
Klopt dus dat doen wij ook :)
Wel mooi dat je zelf zo makkelijk kan upgraden.
De specs in het artikel zeggen echter weinig over hoe de groot de upgrade is. Dan moet je ook de sensor grote, type en lens specificaties weten.

Edit: op de site zelf zie ik zo 123 ook geen extra specificaties. Ook alleen het aantal mpixel.
Wel dat hij nu dual flash zou hebben voor een natuurlijker foto als je de filter gebruikt (twee verschillende kleuren leds)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 31 augustus 2017 16:11]

Anoniem: 776095
@Astennu31 augustus 2017 16:29
Een in 2015 verouderde matige camera en een in 2017 verouderde, maar goede camera (schat ik), misschien zelfs uit 2015. Waarschijnlijk gigantische upgrade, zeker de frontcamera!
Is een aanname zonder de specs te zien.
Mijn LG G4 van 2 jaar terug kan nog extreem goed mee komen en veel telefoons van vandaag de dag verslaan qua camera implementatie.

En zelfs met specs zegt het nog weinig. Camera software heeft tegenwoordig ook heel veen invloed ophoesten de foto's er in jpg uit komen te zien.

Dus ik zou graag meer over de oude en nieuwe camera module willen weten.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 31 augustus 2017 16:33]

Mag ik zeggen dat ik het aanbod van de set niet snap? sets worden meestal aangeboden om mensen over te halen nog wat meer uit te geven, maar dat ga je niet echt bewerkstelligen als de prijs 1op1 gelijk is, een set is juist vaak iets goedkoper zodat je als klant het gevoel hebt er iets uit te 'winnen' door de set te kopen, dat is nu niet het geval, en dat vind ik op z'n zachts gezegd vreemd.
Wellicht willen ze niet alleen fair zijn in de afkomst van de telefoon, maar ook richting klanten. En willen ze hierom niet terugvallen op bedenkelijke markering praktijken die het aanschaffen van meer (onderbewust) promoten.
Anoniem: 776095
31 augustus 2017 16:14
Komt er een fairphone 3? Verdacht dat er nu pas een upgrade is voor de camera........
Zal misschien in de vorm van een nieuwe moederbord+cpu(+behuizing+scherm) worden die je zelf moet upgraden ipv Fairphone 3

[Reactie gewijzigd door The Conman op 31 augustus 2017 16:28]

Kleine correctie: de modules zijn als bundel te koop voor € 70
"De 12-megapixelcameramodule kost los 45 euro, de 5-megapixelfrontcamera is te bestellen voor 30 euro en een set van beiden kost 75 euro"

Een set verkopen die even duur is als dat je beide los koopt..
Ja en water is nat. Een fairphone heet niet fair omdat hij nou zo goed geprijst is maar vanwege de bedrijfsethiek erachter, namelijk een product op de markt brengen dat bewuster omgaat met mens en milieu. Een Fairtrade product of bijvoorbeeld Tony Schocelonly kosten ook meer dan een vergelijkbaar goedkoper alternatief, je moet dat soort dingen ook niet kopen voor de prijs. Mensen uitbuiten en de wereld om zeep helpen is nou eenmaal goedkoper in centen omdat de producent minder moeite hoeft te doen, je stemt met je geld in het capitalistische systeem, goedkoop is soms dure koop.
Je hoeft mij over het concept niks uit te leggen. Feit is dat allerlei extra meuk op de markt brengen nou niet bepaald milieuvriendelijk is. Denk aan 1 sensor opsturen, de oude retour. Ze claimen daardoor dat je telefoon langer mee kan maar in hoeverre is dat juist. Met dit soort prijzen wordt de fairphone een speeltje voor de rijken. En die keken sowieso al niet naar de prijs om iets nieuws te kopen.

Dus over het fair ben ik het niet eens en wat je ermee opschiet door een dure sensor te kopen ook niet.
Ja wat dacht je dan als je mensen een hoger loon gaat betalen? Dat kost gewoon meer. Of zou je een 'fair' product willen kopen dat ook gewoon bij foxconn word gemaakt met anti zelfmoord netten(die ze trouwens onder publieke druk plaatste, alleen maar eigenbelang)? Wat maakt het dan nog fair? En dingen repareren is bijna altijd veel beter dan het hele geval vervangen, de onderdelen worden toch al massaal gefabriceerd, of die nou in de fabriek belanden of in jou handen maakt niet uit binnen dat process. Maar het maakt wel het verschil tussen je oude telefoon dumpen in een arm land waar kinderen het uit elkaar halen en giftige stoffen inademen of een kleine module recyclen wat gewoon veel minder afval is.
De Fairphones kun je wel qua hardware updaten maar qua software (wat een veel lagere carbon footprint is) is het veel minder goed geregeld.

Plus in de documentaire van Fairphone zie je dat zij ook op moeten boksen tegen de unit sellers.

Het is symboolpolitiek een extra sensortje. De sector moet om.

Zo zijn er nog veel meer argumenten te noemen waarom dit een zinloze missie is. De sensoren dan. De telefoon twijfel ik aan.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 2 september 2017 02:08]

De enige manier waarop je de sector uiteindelijk om gaat krijgen imo is door te stemmen met je geld, of het door een overheid laten afdwingen. het zal niet vanzelf gebeuren helaas.
Ik zie te weinig marketing voor dit toestel. Als mensen het niet kennen, kopen ze het niet. Dan ga je nooit de impact krijgen die je wilt.
Ja, het bedrijf heeft intern genoeg problemen/foute keuzes gemaakt. hopelijk komen ze erbovenop maar het ziet er grauw out voor ze.
Er zijn te weinig partnerships. Het is David versus Goliath. Anders gaat het de kant op van Jolla. Prachtige dingen beloven maar niet de funding hebben voor een vervolg. Je hebt het geld nodig voor ontwikkeling van nieuwe toestellen maar niemand koopt ze omdat ze niet een fair trade opslag vragen maar veel meer dan dat.
Ik weet niet of het veel meer is dan een fairtrade meerprijs, een telefoon is natuurlijk wel een heel ander product dan een pak hagelslag, er zitten veel minder mensen achter een pak hagelslag dan achter een telefoon kan ik me voorstellen. Ik herrinner me ook ooit dat iemand had berekend hoe duur het zou zijn een ipad in america te maken, en dat zou echt in de tienduizenden zitten. Als je naar zoiets kijkt vind ik het nog goedkoop gedaan voor wat ze leveren.
En toch gaat Apple onder druk van Trump nieuwe fabrieken bouwen. De Mac Pro (die vuilnisemmer) wordt in America in elkaar gezet. Ik weet niet of dat fairtrade wel zoveel extra kost. Aangezien de winstmarges op telefoons behoorlijk zijn.
Wordt dat de complete assemblage? tja het blijft lastig vergelijken vind ik, apple met fairphone vergelijken is ook een beetje apples met ipears vergelijken. Apple is uiteindelijk het meest (in geld) waardevolle bedrijf ter wereld en fairphone een kleine startup. Overigens is apple koning van hardware duur verkopen (hun R&D budget is niet voor niks zo groot), dus misschien dat die het wel kunnen missen. En als dat assemblage geautomatiseerd wordt is het begrijpelijk waarom de prijs niet veel omhoog zou gaan, Asus maakt ook de pcb's grafische kaarten, inclusief spoelen en mosfets geautomatiseerd dus misschien dat het tegenwoordig meer belastingtechnisch en koste van stroom etc zijn dan daadwerkelijke labour kosten.

[Reactie gewijzigd door t link op 5 september 2017 11:47]

Kan je ISP ook vervangen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee