Fairphone werkt aan nieuwe cameramodule voor Fairphone 2

De Nederlandse smartphonemaker Fairphone werkt aan een nieuwe cameramodule voor zijn vorig jaar verschenen Fairphone 2. Tot nu toe waren er alleen vervangende onderdelen te koop voor het toestel.

De bedoeling is dat gebruikers de cameramodule uit hun huidige Fairphone 2 kunnen vervangen door het nieuwe model zodra dat verkrijgbaar is. Omdat de Android-smartphone makkelijk repareerbaar is, kunnen gebruikers dat zelf doen. In een artikel op Nu.nl noemt een topman van Fairphone de komst van de cameramodule.

Het is nog onbekend wanneer de cameramodule uitkomt en wat er anders is dan de OV8865 van Omnivision die nu in het toestel zit. Dat is een achtmegapixelcamera met een 1/3,2"-sensor en pixels van 1,4 micron.

Naast de nieuwe module komt Fairphone ook met nieuwe achterkantjes. Deze hebben nu een afgeronde behuizing, knoppen in contrasterende kleuren en een metaalkleurig logo dat horizontaal staat in plaats van verticaal. De nieuwe achterkant zal 30 euro kosten voor huidige gebruikers, kopers die het toestel vanaf nu bestellen kunnen kosteloos de nieuwe achterkant kiezen in plaats van de vorige.

De Fairphone 2 kwam eind vorig jaar uit en is de eerste half-modulaire smartphone op de markt. Het toestel heeft makkelijk vervangbare onderdelen, waaronder de cameramodule, usb-poort en het scherm. De vervangende onderdelen zijn te koop op de site van Fairphone. Bovendien onderscheidt het toestel zich doordat de fabrikant zich bij de inkoop van onderdelen richt op duurzaamheid van materialen en goede arbeidsomstandigheden bij het winnen van grondstoffen en de assemblage van het toestel.

Fairphone 2 met vorige achterkant (links) en nieuwe achterkant (rechts)

Terugkijken: videoreview Fairphone 2

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-10-2016 • 10:28

67 Linkedin

Reacties (67)

67
64
24
4
0
32
Wijzig sortering
Toch gek dat er een speciaal concept als Fairphone bestaat. Je zou denken dat alles wat je hier in de winkel koopt 'fair' geproduceerd is.
Hoe kijkt Tweakers bij reviews naar de grondstofcyclus en omstandigheden waaronder andere smartphones zijn geproduceerd?
Toch gek dat er een speciaal concept als Fairphone bestaat. Je zou denken dat alles wat je hier in de winkel koopt 'fair' geproduceerd is.
Hoe kijkt Tweakers bij reviews naar de grondstofcyclus en omstandigheden waaronder andere smartphones zijn geproduceerd?
Nauwelijks.

Als Fairphone iets heeft aangetoond, dan is het wel dat de cyclus van grondstoffen naar telefoon in je hand op allerlei manieren obscuur en ontransparant is. Niet omdat bedrijven specifiek onwillig zijn, maar omdat er zoveel stappen tussen zitten dat je het overzicht verliest.

Stel je voor, je hebt een telefoon van Fairphone. Die koopt een soc in bij MediaTek. Die soc bestaat uit allerlei onderdelen, bijvoorbeeld een chip voor 4g-signalen. Die komt bij een andere fabrikant vandaan. Die stelt het samen uit materialen die het bij diverse bedrijven vandaan komt, die op hun beurt werken met tussenhandelaren die het halen uit mijnen over de hele wereld.

Dit is bijvoorbeeld een lijst die Apple publiceert van leveranciers. Dit is alleen de 'top 200'. Hoe lastig het te achterhalen is hoe de keten precies in elkaar steekt, is te zien in een rapport van Amnesty begin dit jaar.

Het is dus onmogelijk te achterhalen waar welke componenten vandaan komen bij toestellen die allang uit zijn. Als wij smartphones beoordelen, zijn ze nog niet uit en is er helemaal geen informatie hierover beschikbaar.

Dat maakt het meewegen hiervan onmogelijk. Wel letten wij standaard op elementen die de levensduur van een smartphone verlengen. Een verwisselbare accu krijgt van ons altijd een dikke thumbs-up en we benoemen het altijd als een toestel makkelijk open te schroeven lijkt voor reparatie.

Daarbij lopen wij al een stukje vooruit op de muziek, want er komt nooit veel respons op. Mensen die smartphones kopen, zelfs niet op Tweakers, lijken niet veel te geven om arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Wie echter daar wel om geeft, heeft nu op de markt een alternatief in de vorm van de Fairphone.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 18 oktober 2016 11:37]

Je hebt ook een andere vorm van duurzaamheid. Ik geef daar namelijk ook veel om. Ik heb na jaren Android nu een iPhone 6S Plus gekocht. Ik heb het idee dat ik duurzamer bezig ben omdat deze telefoon 4 tot 5 jaar wordt ondersteund.

Hiervoor had ik een Huawei P8, een prachtig apparaat die goed beviel, maar de ondersteuning houdt na een maand of tien wel op. Ik ben daar erg op tegen want de hardware kan makkelijk drie jaar of langer mee. Custom roms heb ik aan gedacht, maar die zijn er eigenlijk niet voor de Kirin processoren en ik wil er stiekem ook niet aan beginnen.

Ik heb dus op deze manier voor duurzaamheid gekozen. Ik probeer deze telefoon namelijk vier jaar te gebruiken. Dat kun je helaas binnen de Androidwereld wel vergeten als je niet wilt beginnen aan rommen.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 18 oktober 2016 11:35]

Als je het echt duurzaam wil noemen, koop je niet elke 2/3/4/5/ jaar een nieuwe telefoon omdat de fabrikant je daar toe 'dwingt'. Ik heb tot vorig jaar nog prima gedaan met een iPhone 3GS ondanks dat ie al heel lang geen updates meer kreeg. Als de ondersteuning vervalt wil niet zeggen dat product niet meer werkt; zolang het ding nog werkt kun je het gebruiken: dát is duurzaam.

Kijk bv. naar alle old-timer bussen die rondrijden; de autofabrikanten 'ondersteunen' die echt niet meer, maar ze kunnen nog prima werken.
Je hebt gelijk hoor. Echter ik ben ook een technologieliefhebber en vind software-updates ook leuk. Ik vind ook dat je recht hebt op ondersteuning als je een dure telefoon hebt gekocht, via een abonnement of los.

Ik kan prima jaren met een Huawei doen die tien maanden is ondersteund, maar voor mij is een iPhone op dit moment de juiste combinatie van duurzaamheid en toch ondersteuning krijgen.
Je vergeet hier wel dat je niet beschermd bent tegen eventuele kwetsbaarheden in de beveiliging van je telefoon als er geen support meer voor is. In een wereld waar we steeds meer op onze smartphone doen is de beveiliging daarvan ook steeds belangrijker.

En die old-timer bussen die nog rondrijden, zijn die nu echt zo duurzaam als je kijkt naar de uitstoot van die dingen?

Verder kijken naar uitsluitend de levensduur van het product maar ook naar de gebruikskosten en de hele supply chain, Dàt is duurzaam.

Neemt niet weg dat ik het wel met je eens ben dat een telefoon zeker langer dan 2 jaar mee mag gaan.
Dat die bus nog mag rijden heeft ook te maken met het feit dat alles bekend is en dat hij daarmee onderhouden kan worden. En dankzij onderhoud nog "veilig" genoeg is om de weg op te mogen zonder groot gevaar voor inzittenden en anderen.

Die verlopen appel, daar kan niemand nog aan sleutelen om veiligheidsproblemen te verhelpen.

Niet onderhouden software is niet alleen onveilig voor jezelf maar ook voor de rest. DDOS aanvallen bijvoorbeeld.

Bij de fairphone is een volledig opensource stack mogelijk. Het is nu nog niet user friendly en volledig. https://plus.google.com/u...6926688/posts/7gNfnn4tpqe

Oftewel alles kan gefixed worden door iedereen en voor altijd.

Jammer genoeg hebben de SnapDragons een ingebouwde modem, net als de rest, met toegang tot het gehele RAM. En kunnen derden software draaien op het modem.

Maar het OS kun je geheel vervangen en verbeteren.
Als je het echt duurzaam wil noemen, koop je niet elke 2/3/4/5/ jaar een nieuwe telefoon omdat de fabrikant je daar toe 'dwingt'. Ik heb tot vorig jaar nog prima gedaan met een iPhone 3GS ondanks dat ie al heel lang geen updates meer kreeg. Als de ondersteuning vervalt wil niet zeggen dat product niet meer werkt; zolang het ding nog werkt kun je het gebruiken: dát is duurzaam.
De ellende is dat deze strategie niet werkt voor software. Een mobiele telefoon die al drie jaar geen patches heeft gehad is echt gevaarlijk. De hardware kan misschien nog wel mee, maar zonder nieuwe software is dat een erg slecht idee.
Daar wordt nu nog een beetje lacherig over gedaan, de meeste mensen denken dat het allemaal wel meevalt met de risico's maar tegelijkertijd zit hun hele leven in die telefoon.
Alle spookverhalen over IoT ons in de toekomst veel ellende gaat brengen gaan net zo hard op voor mobiele telefoons. Misschien nog wel meer want zo'n telefoon zit bijna altijd vol met persoonlijke en/of gevoelige informatie.

Het verschil met een auto is dat die auto met een beetje onderhoud nog net zo veilig is als de dag dat hij werd verkocht. Als er verborgen gebreken zijn dan is de auto daar niet meer kwetsbaar voor dan toen hij nieuw was. Misschien moeten er een paar onderdelen vervangen worden maar dat kan iedere automonteur voor je doen. Zelfs als de onderdelen niet meer te krijgen zijn dan is er meestal wel een mouw aan te passen als je handig bent met een lasapparaat.

Software werkt anders, die wordt steeds zwakker naarmate de tijd vordert. We vinden voordurend nieuwe bugs en exploits die veiligheid van oudere systemen verminderen. De meeste systemen zijn niet te onderhouden omdat de broncode niet beschikbaar is en/of het moeilijk wordt gemaakt om aanpassingen te doen. Geen telefoonwinkel in de wereld kan fouten in Android of iOS telefoon "dichtlassen".
Mee eens Wellicht offtopic.
Een 747 vliegtuig heeft een economische levensduur van 25 jaar. Er vliegt er nog ééntje uit 1970. En vliegtuigen worden als het kan contine ingezet. Ze staan niet dagen aan de grond. Een ander punt is dat ze niet over gedimensioneerd zijn, elke kilo is er één teveel. Dus met minimaal materiaal gemaakt.

Waarom zou een telefoon dan na 2 jaar op zijn?
Btw. de telefoon die ik gebruik (wereldwijd) is een Samsung 3050 quadband uit 2009. Standby daaaaagen.
Maar allemaal offtopic.
Ik vind Fairphone een uitstekend initiatief. Dat ze ook niet alles in de hand hebben is jammer, maar ze doen meer hun best dan vele andere. En als je langer met je Phone kan door zo nu en dan een onderdeel te vervangen is dat ook al een groot pluspunt.
Laten we a.u.b. de oldtimerbussen van de weg halen. Die dingen braken heel wat meer ellende uit dan nieuwe bussen met katalysator en roetfilter.
Gooi je toch een roetfilter onder een oldtimer bus. Fixed.
Regel jij dat even? Makkelijker gezegd dan gedaan. :)
Het is toch een uitlaat deel dus zou dan niet zo moeilijk moeten zijn lijkt me.
Dit is ook een grote reden waarom ik net een nieuwe iPhone 7 heb gekocht, na vijf jaar een iPhone 4S te hebben gebruikt. Ik heb liever een telefoon die lang ondersteund en up-to-date is dan dat ik elke twee jaar iets goedkoops en nieuws koop dat maar een paar maanden ondersteuning krijgt.

Plus dat ik Apple's stance ten opzichte van veiligheid en versleuteling van gegevens wel bewonder, en dat ze tenminste neerzetten dat de telefoon tegen hoge standaard en vrij van giftige stoffen is gefabriceerd.
Anoniem: 112442
@marhalm18 oktober 2016 11:53
Je hebt ook een andere vorm van duurzaamheid. Ik geef daar namelijk ook veel om. Ik heb na jaren Android nu een iPhone 6S Plus gekocht. Ik heb het idee dat ik duurzamer bezig ben omdat deze telefoon 4 tot 5 jaar wordt ondersteund.
Voor de gemiddelde Android Smartphone klopt dit inderdaad.
Maar kijk je naar Bijvoorbeeld een Galaxy S2 tm S5 (er zijn ook nog andere merken en modellen). Die worden niet meer door Samsung maar wel nog van Cyanogenmod updates voorzien. Waardoor de levensduur zelfs langer is dan die van Apple Smartphones.

Een merk als One Plus levert zelfs heel lang updates.
Hiervoor had ik een Huawei P8, een prachtig apparaat die goed beviel, maar de ondersteuning houdt na een maand of tien wel op. Ik ben daar erg op tegen want de hardware kan makkelijk drie jaar of langer mee. Custom roms heb ik aan gedacht, maar die zijn er eigenlijk niet voor de Kirin processoren en ik wil er stiekem ook niet aan beginnen.

Ik heb dus op deze manier voor duurzaamheid gekozen. Ik probeer deze telefoon namelijk vier jaar te gebruiken. Dat kun je helaas binnen de Androidwereld wel vergeten als je niet wilt beginnen aan rommen.
Binnen Android is zonder rommen ook mogelijk via One Plus. en ik neem aan ook de Fairphone 2.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 18 oktober 2016 11:54]

Wellicht dat ik die merken in de toekomst een kans geef. Ik denk echter dat ik pas weer naar Android terugkeer als er een fabrikant is die haar toestellen drie tot vier jaar ondersteunt. Daarom vermoed ik dat dit niet meer zal gebeuren voor mij omdat er zo'n wegwerpcultuur om Android heen hangt.

Een Galaxy S7, maar ook bijvoorbeeld mijn oude Huawei P8, zijn prachtige toestellen. De hardware houdt het gemakkelijk 3 tot 4 jaar vol, maar ze worden kunstmatig onrelevant gemaakt na maximaal twee jaar. Bij Huawei zelfs nog veel sneller. Jammer, want Android is eigenlijk een beter OS dan iOS, naar mijn mening.

Edit: gezien de -1'en: dit is mijn persoonlijke mening. Ik schrijf dit dan ook niet om te trollen of flamen.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 18 oktober 2016 12:19]

Ieder z'n meug denk ik dan. Ik snap best dat je met custom roms bezig gaat en heb zelf ook veel gelezen op XDA. Soms kriebelde het, maar voor mijn oude Huawei was er niets behalve een rom die erg amateuristisch was en er vreselijk uit zag.

Geef mij maar officiële ondersteuning vanuit de fabrikant, dan weet ik tenminste dat alles 'optimaal' werkt en de camera bv niet slechtere foto's aflevert omdat de drivers niet open source zijn :)
Daar heb je wel een punt: het is niet voor ieder Android-toestel weggelegd. De huidige Galaxy's hebben geen Qualcomm processor maar Exynos, wat betekent dat er geen documentatie voor beschikbaar is en er dus moeilijk alternatieve ROMS voor gemaakt kunnen worden.

En verder moet je er wel tijd & energie in willen steken. Maar dat is wel vaker het geval als je duurza(a)m(er) wilt leven.
Toestellen met Windows 10 mobile zijn ook een mooi alternatief hierop.
Binnen de Androidwereld in Europa bedoel je waarschijnlijk ;)
Er zijn telefoonfabrikanten die wel weten hoe je met updates om moet gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan de volledige ondersteuning van Nexus (3 jaar), Meizu (2-3 jaar) en Xiaomi (budget tot high-end 3-4 jaar) en tot voor kort kon je ook bij de Moto G je vele jaren genieten van updates. Helaas zijn dit unieke voorbeelden die je nog veel te weinig ziet.

Hoe Fairfone dit gaat doen met de ondersteuning van de Snapdragon 801, weet ik niet. Maar ik hoop dat zij een manier bedenken om de support verder te laten gaan dan de overige merken zullen doen. Android 7.0 wordt namelijk niet meer ondersteunt door Qualcomm of v.v..

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 18 oktober 2016 12:40]

Zelfs bij merken kan het per toestel verschillen. De Mi Pad 1 kreeg eigenlijk van release af aan al amper support vanuit Xiaomi.

De hier eerder aangehaalde 10 maanden op Huawei is mij onbekend. Mijn 2 jaar oude Honor 6 Plus krijgt nog regelmatig updates.
Met tien maanden bedoel ik dan een nieuwe Androidversie en security updates. Nougat kan de P8 wel vergeten, terwijl deze het makkelijk aan kan. Security patches is Huawei ook slecht in, de laatste was van mei of juni. Het kan best zijn dat er in december bijvoorbeeld nog een verloren securitypatch komt, maar dan heb je één versie-update gehad. Dat mogen er van mij toch wel 2 tot 3 zijn :)

Als er geen nieuwe security-update meer komt, dan was de ondersteuningstijd grofweg tien maanden tot een jaar.
Ik denk dat je de problematiek van dit onderwerp heel helder hebt verwoord. De combinatie van een gebrek aan transparantie en het feit dat de huidge electronica markt werkt met het 'meer, sneller, nieuwer'-verdienmodel (zie het Note 7 drama) maakt dat de duurzaamheid van deze producten moeilijk te doorgronden is, en voor de fabrikant de laagste prioriteit heeft. Zeker vergeleken met andere producten zoals kleding en voedsel, waar dit onderwerp al veel eerder geintroduceerd is, waardoor de beschikbaarheid van informatie en keuzemogelijkheden al groter is.

Ik vermoed dat er zeker wel behoefte aan is op Tweakers (zie de uiteenlopende duurzaamheidsdiscussies op het forum) maar omdat dit onderwerp zo nieuw is in deze productcategorie is het lastig ergens te beginnen omdat er vrijwel geen keuze is. Om het cynisch/realistisch te zeggen: álle fabrikanten presteren slecht op dit gebied.

@marhalm, en ik denk dat een goed punt is. Het enige criteria waar je fabrikanten momenteel op kan afrekenen is de lage kwaliteit en levensduur van producten. Langdurige software ondersteuning én efficient programmeren is voor smartphones, tablets en pc's veruit de simpelste en goedkoopste manier om de duurzaamheid van producten te vergroten. Helaas is dit in strijd met het verdienmodel, waarbij fabrikanten liever hebben dat je iedere twee jaar een nieuwe product aanschaft. Dit is ook best een punt wat aangehaald kan worden in productreviews van low- tot mid-end producten waar de levensduur kunstmatig laag wordt gehouden door planned obsolescence, en in mindere mate bij high-end producten waarbij de ondersteuning ook beperkt is.

Misschien is dat een leuk onderwerp voor een achtergrond artikel: neem eens een aantal populaire smartphones, tablets, tv's van een aantal jaar geleden en kijk eens hoe ze momenteel presteren: worden ze nog ondersteund, zijn ze fysiek van goede kwaliteit gebleken, en in hoeverre is dit dus een goed product geweest. Achteraf is makkelijk praten, dus laten we dat eens doen ;) Ik ben bijvoorbeeld tevreden met mijn Galaxy S4: slechte ondersteuning vanuit Samsung, maar dmv custom ROMs een toestel dat Android 6 en 7 kan draaien en daardoor nog steeds prima mee kan doen!

[Reactie gewijzigd door LM1 op 18 oktober 2016 13:24]

Om in te haken op het verdienmodel van fabrikanten voor duurzame smartphones. Ik heb eens een documentaire gezien (naam vergeten...) waarbij gehint werd op een abonnement op producten.
Stel je koopt een mobiel, dan betaal je deze in abonnementsvorm naast de kosten voor je telecom provider. Doordat je blijft betalen voor je mobiel heeft de fabrikant er baat bij een zo duurzaam en goed mogelijk ondersteund mobieltje te leveren. Immers als de mobiel gaat haperen beeindig je het abonnement en kijk je bij de concurrent.

Het lijkt misschien een concept waarbij je meer gaat betalen, maar is een nieuw mobieltje a 400-600 euro elke 2 jaar ook niet een soort abonnement? En door de fabrikant de gehele levenscyclus te verbinden aan de prestaties van je product i.c.m. marktwerking zou je dus een veel duurzamere en langere ondersteuning afdwingen.
Als je het abonnement op elk moment mag beeindigen, zou ik het in ieder geval vrij regelmatig beeindigen en opnieuw afsluiten om een nieuwe telefoon te hebben.
De fabrikant mag nog zo goede ondersteuning leveren, een cameramodule, processor, scherm, ... van een jaar geleden kan moeilijk op tegen de versies die dit jaar beschikbaar zijn.
Je zal dan je klanten moeten verplichten om een minimale periode te blijven betalen, maar dan krijg je wat nu ook al het geval is, dat je van zodra die periode om is voor hetzelfde geld weer een nieuwe kan kiezen ipv de oude te behouden.
Je bedoeld denk ik 'lijken niet veel te geven om'.

Overigens is een kanttekening dat de Fairphone bij de vorige review nog helemaal niet zo fair was als de naam doet vermoeden, helaas. Alle facetten van de markt op een eerlijke wijze beheersen is een lastig iets. Ik vraag mij af hoe eerlijk de Fairphone vandaag de dag nu echt is en hoe hard men daadwerkelijk bezig is de gehele productielijn eerlijk te maken en wat dat betekent. Of is/blijft het een manier van marketing om een gat in de markt te vullen? Als consument is het niet te controleren allemaal.
Volgensmij was er een tijdje terug een mooi artikel over hoe 'fair' fairphone nou eigenlijk was op Tweakers. Maar het is idd. een heel moeilijk iets. Maar het zijn goede stappen in de juiste richting.

reviews: FairPhone: 'eerlijkere' telefoon van Nederlandse bodem (volgensmij was er recenter nog een artikel over, maar misschien gaat de tijd wat sneller dan ik dacht)
off topic,

"Die koopt een soc in bij MediaTek. Die soc bestaat uit allerlei onderdelen, bijvoorbeeld een chip"

Een SoC is een chip. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/System_on_a_chip
Zeker weet ik niet of dit voor een SoC geldt, maar een IC hoeft niet per definitietie te bestaan uit een enkele substraat met een circuit er op. Vaak bestaat een IC uit sub-systemen en elektronische componenten.

http://www.nature.com/art...685/micronano20155-f2.jpg
Als je een multi-chip module een IC wilt noemen, dat kan.
Maar een chip is een chip en daar is een chip geen onderdeel van.
Anoniem: 112442
@Thommuz18 oktober 2016 11:24
Toch gek dat er een speciaal concept als Fairphone bestaat. Je zou denken dat alles wat je hier in de winkel koopt 'fair' geproduceerd is.
Sorry mogelijk klinkt dit wel erg negatief.
Van welke wereld kom je?

De meeste aandeelhouders en bedrijven willen zoveel mogelijk geld verdienen. Binding met de mensen die voor hun werken hebben de meeste SEO's niet. Laat staan binding met medewerkers van een subcontractor.

En daarbij heeft de consument het volgende probleem. Een aantal consumenten zal het aan de reet roesten of het product fair geproduceerd is. Als het maar zo goedkoop mogelijk is en/of zo "hip/trendy" mogelijk is.
En de consument die het wel interesseert aan de buiten kant kun je het vaak niet zien. Voor voeding is het redelijk goed geregeld, het enige probleem is daar dat er een wildgroei van fairtrade logo's bestaat met verschillende eisen.
Voor kleding bestaat er zo goed als niets zo blijkt bijvoorbeeld Zeeman ondanks zijn lage prijs "fairer" te zijn als heel veel van de dure design merken.
En van Elektrotechnica is het helaas alleen de Fairphone waarvan je kunt ziend at het "fair" geproduceerd is.

Ik ben her met je eens dat het anders zou moeten zijn, maar dat is helaas niet zo. Ook omdat de consument niets meer eist van een Producent, ze zien zich niet meer als KONING klant.
Hoe kijkt Tweakers bij reviews naar de grondstofcyclus en omstandigheden waaronder andere smartphones zijn geproduceerd?
Volgens mij niet, ik denk dat dit ook erg moeilijk is. En ook duur om dit te achterhalen. Da moet je al naar China af reizen. En waarschijnlijk undercover gaan. Als je op een uitnodiging binnenkomt zal alles er waarschijnlijk pico bello uit zien.
Bedankt voor je uitgebreide reactie, ik ben blij dat er toch meningen blijken te zijn over dit onderwerp. Ik probeer sinds een aantal maanden meer op duurzaamheid te letten, echter is consumenten elektronica nog een ingewikkeld speelveld voor mij.

Veel supermarktproducten hebben idd keurmerken nu. Maar als je een mobieltje of laptop koopt is er geen overzicht of grondstoffen uit conflictgebieden komen en of deze in elkaar gezet zijn onder mensonwaardige omstandigheden...
Ik snap dat de consument het beste voor de laagste prijs wilt, alleen zou een overzicht van de 'onzichtbare' kosten al veel helpen denk ik.

Echter zoals Arnoud al zegt is het voor een redactie zoals Tweakers onbegonnen werk om de productieketen van de reviewproducten te analyseren. Het zou mooi zijn als dit wellicht vanuit de politiek meer aandacht krijgt zodat het beter gedocumenteerd wordt.
Dat is een zeer terechte vraag en ik merk dat hier weinig aandacht aan besteed wordt. Bij de goedkope Chinese toestellen, die razend populair zijn hier, hoor je nauwelijks kritiek en zorgen over hoe dat zo goedkoop gemaakt kan worden. Het lijkt wel alsof geld een mistige waas voor je ogen optrekt en je niet meer zo kritisch laat nadenken. Ik doel hierbij niet eens zozeer op de redactie, maar eerder op de lezers.

(geldt uiteraard ook voor andere gebieden, zoals kleding)

[Reactie gewijzigd door segil op 18 oktober 2016 11:27]

En dan gelijk daarna een USB-C aansluiting aanbieden. Als ze dat gaan doen, dan beginnen ze enigzins modulair te worden.
Top idee, dat was ook de bedoeling van de Fairphone, toen deze werd aangekondigd. Het idee dat je phone makkelijk te repareren was, en ook kon worden ge-upgrade, zodat 'ie langer mee gaat. Daarom had ik 'm ook gekocht, zodat ik vele jaren er gebruik van kon maken.
Jammer alleen dat de eerste Fairphone niet echt een succes was. Ik heb 'm destijds gekocht toen de eerste batch uitkwam en hij ligt al een klein jaar stof te happen in mijn kast. Jammer, want hij kostte wel iets van 350 euro. (reden: geen custom roms mogelijk ondanks belofte dat dit wel mogelijk was tijdens introductie, verouderde Android versie (4.4), matige camera kwaliteit, slechte gps kwaliteit, matige touchscreen).
Goed dat er nog steeds leven in zit! Ik heb ook getwijfeld om de Fairphone 2 te kopen, vooral omdat er Sailfish (mobile OS van Jolla) op zou draaien. Helaas is het een community versie en werken basale zaken zoals de camera niet. Jammer dat Fairphone Sailfish niet ondersteunt, volgens mij is er geen reden afgegeven waarom niet....
Omdat je dan als fabrikant meerdere OSen moet onderhouden en dit handenvol geld kost?
Sailfish is toch opensource? Zo moeilijk moet het dan niet zijn voor de community om dit zelf te bouwen?
Jolla onderhoudt in principe het OS, je zou als Fairphone de updates dan alleen werkend moeten krijgen op je telefoon.

Het probleem met de community is dat ze niet alles kunnen, zeker niet op driverniveau...
Goed bewaren, want de Fairphone wordt nog eens een heus verzamelobject. ;)
De specs zijn nu al niet meer van deze tijd... snap niet waarom je er nog iets aan zou upgraden
niet iedereen is een speed junkie als in dat iedereen altijd het nieuwste snelste en beste wil hebben er zijn genoeg mensen die meer dan voldoende hebben aan de specs van deze fairphone en er erg blij mee zijn dat ze hun telefoon in elk geval makkelijk zelf kunnen onderhouden en repareren?
Ik persoonlijk zou een modulaire smartphone pas nuttig vinden als je bijvoorbeeld de cpu kan vervangen, ram kan toe voegen. Maar dat gaat denk ik niet gebeuren?
Als ze meer klanten krijgen zal er meer mogelijk zijn, denk ik zo..

Van hun blog: in mei 2016 hadden ze 100.000 verkopen behaald. Als de winst hoog is heb je geld om te investeren in andere features en upgrades. (De camera werd vaak genoemd als zwak punt, vandaar dat ze hier beginnen, denk ik. Zal het resultaat van een kosten-baten analyse zijn).

Blog:
https://www.fairphone.com.../100000-fairphone-owners/
Ik denk dat het technisch niet mogelijk is om voor een lage prijs zoiets te maken. of zie ik dat verkeerd
De relatief hoge prijs waar Fairphone mee te maken heeft, die ze overigens beter dan wie ook documenteren, heeft vooral te maken met de schaal waarop ze werken. De luxe die Apple bijvoorbeeld heeft, door in de eerste uren na een release al miljoenen exemplaren te hebben verkocht, hebben ze eenvoudigweg niet. En in dit veld geldt: hoe groter de schaal is waarop je werkt, hoe goedkoper het is per unit.

Dus raoel77 heeft helemaal gelijk dat als je wil dat het Fairphone project een duurzame toekomst heeft en meer mogelijkheden krijgt, je vooral een Fairphone moet kopen :)
Ik zou graag een faiphone halen maar ik wil een telefoon met de beste specs en dat heeft fairphone niet dus ik kan moeilijk fairphone supporten al wil ik het zo graag want het is een goed project.
Wat mindere specs die ook voldoen kan vaak toch ook? Naar mijn idee is het de laatste twee jaar zelfs met de low-range toestellen heel goed te werken. Belangrijkste is dat er goede ondersteuning is en blijft voor het software gedeelte.
denk het ook niet snel maar dan zal ook ik sirieus gaan nadenken over die telefoon :)
Inderdaad ik heb nu een Iphone 6 bijna 2 jaar al weer, maar ik ga niet over na een nieuwe.
Ja ik merk dat bepaalde apps iets langzamer starten, maar ik stoor mij er totaal niet aan.

Dat ik nu 1 of 2 seconden langer moet wachten boeiend, veel mensen zijn niet meer geduldig tegenwoordig.
Het moet allemaal maar flits flits en flits gaan tijdens openen, er mag geen vertraging meer inzitten.
De echte fairphone is dan ook een 2e hands toestel. En die nog zo lang mogelijk gebruiken.
Betere specs betekent niet betere kwaliteit, langere levensduur of uberhaubt een beter product.

Nieuwere specs gaat vaak om de verkoopcijfers waarbij kwaliteit door vallen en opstaan wordt bewerkstelligd.
De specs zijn nu al niet meer van deze tijd... snap niet waarom je er nog iets aan zou upgraden
Als je de camera belangrijk vind maar de rest van de smartphone nog goed is/ snel genoeg is.

Ik denk dat de Fairphone 2 qua snelheid nog prima voldoet.

Mijn Fairphone 1 wordt al langzamer vooral onder chrome etc. Ik heb het gevoel dat of Google steeds slechter programmeert of dat ze hun browsers en apps steeds zwaarder maken zodat mensen overstappen naar een snellere smartphone.
Ik wacht nog tot the nieuwe Fairphone 1 firmware update. Dan gaat gapps er af en komt F-Droid erop.
Jammer dat er geen keuze mogelijkheid is voor het OS.
Dit klopt niet. Op deze pagina staat hierover het eea uitgelegd.

Hier staat bovendien:
The community already offers alternative operating systems like Sailfish OS, Firefox OS or possibly Ubuntu Touch.
Ok bedankt dat had ik niet begrepen. Maar ik had graag een windows optie gezien.

[Reactie gewijzigd door whoptimus op 18 oktober 2016 13:13]

Windows en iOS zijn inderdaad geen opties. Dat ligt overigens meer aan Microsoft en Apple, die niet bereid zijn om hun software beschikbaar te maken, dan aan Fairphone ;)
iOS dat snap ik wel, maar windows mobile draait wel op meer apparaten.
Je hebt de keuzen tussen een GMS versie van Android, of je kunt eenvoudig de Open Source versie installeren: code.fairphone.com. Dan heb je een Google vrije telefoon :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 18 oktober 2016 12:02]

Enneh... Kun je dan je oude achterkantje/camera terugsturen voor recycling?
Zal vast welkom zijn voor reparatie doeleinden :)

Anders zijn hackerspaces nog wel eens blij met donatie, zeker wat betreft de camera module.
Leuk dat ze blijven investeren in hun idee/product. Zijn de verkoopcijfers van de fairphone al bekend?
Op hun frontpage staat 'n teller - ze hebben nu meer dan 100.000 Fairphone gebruikers if I'm correct.
Goed dat ze een telefoon maken die zo makkelijk te repareren en selectief te upgraden is. Het bedrijf zelf mag ik echter niet, ze hebben het de hele tijd over slavernij en zo voor de PR, maar uit alles wat ze gezegd hebben blijkt uiteindelijk dat ze dat echt niet uitmaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee