LG blijft ondanks niet-modulaire V20 doorgaan met halfmodulaire smartphones

LG gaat ondanks de release van zijn V20-telefoon zonder uitbreidmogelijkheid door met het maken van halfmodulaire smartphones. Dat zegt de fabrikant. De eerste van die toestellen, de G5, kwam dit voorjaar uit, maar groeide niet uit tot een groot succes.

LG beloofde bij de release van de G5 al dat het door zou gaan met het concept, waarbij de onderkant van de telefoon eraf kan om te worden vervangen voor een andere module. Zijn nieuwe high-end toestel V20, dat deze week door de fabrikant werd voorgesteld, beschikt niet over een verwisselbare onderkant en is niet compatibel met de modules voor de G5.

Desondanks gaat de Zuid-Koreaanse fabrikant door met het concept, belooft een woordvoerder tegenover Cnet. De V20 heeft de uitbreidingsmogelijkheid niet, omdat het toestel al lang in ontwikkeling was voordat de G5 uitkwam, claimt de fabrikant. Het is onbekend hoe lang LG het concept in stand zal houden.

De huidige vorm van uitbreidbare smartphones, zoals de LG G5 en Moto Z-telefoons van Lenovo, zal voorlopig de meest modulaire zijn. Google heeft Project Ara geannuleerd. Het Nederlandse Fairphone heeft met de Fairphone 2 bovendien een toestel waarin sommige onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden of van een upgrade kunnen worden voorzien.

Terugkijken: videoreview van de LG G5

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-09-2016 • 10:50

21 Linkedin

Lees meer

Reacties (21)

21
21
13
2
0
7
Wijzig sortering
Koppig. Niet heel slim.

De G5 was geen succes, niet per se dankzij het modulaire aspect. Ik denk mede dankzij het aparte ontwerp, materiaalkeus (metaal + dikke verflaag = plastic-feeling), kleinere accu en wisselende reviews. Het is overigens toch gewoon een fijne telefoon, ik ben er erg blij mee. Maar hij heeft zeker zijn zwakkere punten.

Het modulaire aspect voegt helaas niet genoeg toe, er zijn ook teveel redenen waarom:
- de modules zijn te duur
- er zijn te weinig modules
- je moet het toestel opnieuw opstarten bij het wisselen van een module
- de afwerking is hierdoor soms slordig (scherpe randen, kieren), mijn eigen G5 heeft dit trouwens niet

Tenzij ze met de prijs gaan stunten, moet de LG G6 op alle opzichten minstens net zo goed zijn als de vergelijkbare Samsung, en dan nog iets extra's toevoegen, een killer-feature. Het modulaire aspect kan dat alleen zijn als bovenstaande problemen worden opgelost, en zelfs dan vraag ik me af hoeveel mensen er echt iets mee gaan doen. De meesten hebben denk ik liever een alles-in-1 device die alles (zo goed mogelijk) doet.

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 8 september 2016 11:02]

Ik heb de LG G5 ook, prima tevreden met de telefoon. Vooral de extra groothoekcamera voegt wat unieks toe.
Maar het modulaire systeem is momenteel zinloos. Geen modules (ook omdat LG te weinig ruimte geeft aan developers). Ik vind het ook niet mooi geimplementeerd, hoor niks van nieuwe modules die in ontwikkeling zijn.
Als er nieuwe uitkomen wil ik die uiteraard overwegen, het idee is mooi, dus hoop ik zeker dat ze er mee door zullen gaan.
Ik heb de LG G5 ook, prima tevreden met de telefoon. Vooral de extra groothoekcamera voegt wat unieks toe.
Maar het modulaire systeem is momenteel zinloos. Geen modules (ook omdat LG te weinig ruimte geeft aan developers). Ik vind het ook niet mooi geimplementeerd, hoor niks van nieuwe modules die in ontwikkeling zijn.
Als er nieuwe uitkomen wil ik die uiteraard overwegen, het idee is mooi, dus hoop ik zeker dat ze er mee door zullen gaan.
Spijker op z'n kop. Je kunt gerust stellen dat LG helemaal 0,0 vrijheid/mogelijkheid aan ontwikkelaars geeft om modules te ontwikkelen.

En daarom worden er geen modules ontworpen. Nogal logisch.

Het modulaire concept van LG is als een Apple store met 3 apps waar ontwikkelaars niets voor mogen ontwikkelen. Ontzettend voor de hand liggend dat dit gedoemd was te falen. |:(

Een paar van de eisen om G5 modules te ontwikkelen:
-- Je moet als persoon of bedrijf Zuid-Koreaans zijn,
-- LG moet je idee goedkeuren (je mag dus niet uit jezelf een module ontwikkelen en op de markt brengen, je krijgt niet eens de closed-source hardware/software interface te zien als LG je idee niet goedkeurt),
-- Als LG je idee goedkeurt en je modules mag ontwikkelen krijg je daarmee "het recht om deel uit te maken van LG's ontwikkelteam": in andere woorden, je moet je idee (gratis) weggeven en daarna alsnog werken voor je geld waar LG het grootste deel van pakt.
-- Er is geen enkele garantie dat LG je idee niet gewoon jat en het zelf ontwikkeld op het moment dat je het met ze deelt.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 8 september 2016 12:57]

Jolla heeft ook iets soortgelijks gedaan met hun telefoon, het principe "the other half". Daar zijn wel wat dingetjes voor gemaakt, waaronder een toetsenbord en een extra schermpje.
Zolang LG de mogelijkheid tot ontwikkelen niet open gooit, blijf er maar ver uit de buurt. Je wil niet dat nieuwe mogelijkheden worden ondermijnd door de nukken van de fabrikant.

Er is 100% zeker een markt voor aansluitbare apparaten op je telefoon. Ik zou dolgraag een fysiek fullsize toetsenbord willen, ik heb hem nu voor de Jolla phone, alleen is de afwerking niet top, reageren toetsjes niet perfect en maakt het de telefoon vrij dik. Mocht de dikte en werking in orde zijn, is het wat mij betreft een musthave.
Wel een erg jammer dat die groot hoek camera zo veel slechter is als de 16mp cam. Hij heeft veel meer ruis en minder detail. Groothoek is super fijn maar ik zou zelf toch die andere cam gebruiken vanwege de beeldkwaliteit.
Het gebrek aan marketing zal ook niet helpen, ik had nog helemaal niet gehood dat lg een modulaire telefoon heeft.
OK, dus je hebt in het afgelopen half jaar geen bushokje of TV-reclame gezien? Ik werd er juist mee doodgegooid, ondanks dat ik weinig TV kijk.
Dus omdat iets niet onmiddelijk aanslaat moet men er maar onmiddelijk mee ophouden?
De bootloop problemen met de G4 zullen ook wel bijgedragen hebben tot het matige succes van de G5.
Die kleine accu haalt bij mij nog steeds 2 dagen en heb de optie om een 3400mah te bestellen voor 15,-. Het accu argument bij de G5 is zo achterhaald.

Het zijn volgens mij vooral de pers samples die slechte afwerking hebben de consumer samples hebben een nette verflaag en een goede aansluiting van de accu.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 8 september 2016 13:56]

Linkje? Ik kan die 3400mah zo niet vinden. Mijn G5 accu gaat echt nooit twee dagen mee, tenzij 'ie op een tafel ligt. Feit blijft wel dat veel vergelijkbare toestellen (HTC 10, S7 Edge, P9) een grotere accu hebben en langer meegaan, met name als je kijkt naar SoT (screen-on-time), de G5 zit meestal tussen de 3 - 4, terwijl het met de eerder genoemde toestellen daar wel overheen gaan.
Link 1

Link 2

Ik heb iig goede ervaringen met accu's daar weg.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 8 september 2016 14:25]

Echt spectaculair is die modulariteit nog niet, vroeg kon je ook gewoon al die onderdelen zonder problemen vervangen (misschien iets minder plug-and-play, maar goed). De levensduur van een smartphone zou er alleen wel flink van kunnen profiteren als alle onderdelen weer net zo makkelijk te vervangen zouden zijn. Nieuwe accu bijvoorbeeld door een standaardisering van telefoon accu maten, lijkt me niet zo moeilijk. Dan zou je je telefoon kunnen upgraden met bijvoorbeeld 10% extra accu capaciteit (door ontwikkelingen) in dezelfde accu grootte. Ook dingen als de camera module zou niet zo spectaculair moeten zijn. Als al die onderdelen goed te vervangen/upgraden zouden zijn, zou de gemiddelde smartphone makkelijk 2x zo lang meegaan als het niet langer is. Dat zou dan wel betekenen dat er gemiddeld 2x minder phones verkocht worden en mijn vermoeden is dan ook dat dat precies de reden is dat geen van de grote fabrikanten naar die situatie toe wil gaan, in ieder geval niet eerder dan nodig.
Juist een accu is niet logisch om te standaardiseren, er is niet voor niets een trend richting niet-verwisselbare accu's in smartphoneland. Accu's zijn namelijk behoorlijk flexibel wat betreft de vorm, waardoor de beschikbare ruimte in een smartphone behuizing goed en nuttig opgevuld kan worden.
LG is voor mij hierom synoniem voor 'geen support' na verkoop.
Wat?! Modules van de G5 op G6, ben je gek joh. Koop alles maar opnieuw, of gewoon niet want we hebben besloten dat we weer wat anders gaan doen. Zo wordt het nooit wat hè beste LG met de modulaire telefoon.

Reken er maar dus niet op dat er nog iets met de modules gedaan gaat worden voor de G5. Als smartphonemaker moet je consistent zijn in je lijn van producten, onbegrijpelijk dat niemand dat lijkt te begrijpen behalve Apple. Ben absoluut geen Apple fan (lock-in), maar ik moet toegeven, de meeste simpele en ook belangrijke dingen snappen ze gewoon goed. Laatst ook met de Sony Z serie, compleet over een andere boeg. Dat nekt je gewoon. Totaal geen visie, geen passie, we doen maar wat en zien het wel mentaliteit is funest voor je sales.

[Reactie gewijzigd door FlyEragon op 8 september 2016 16:28]

Apple kan zich dat veroorloven, mensen kopen het immers toch wel.

Alle andere fabrikanten (op misschien Samsung na) zijn heel erg aan het zoeken naar hoe zij hun smartphones op een succesvolle manier kunnen differentiëren, en dat is natuurlijk ontzettend moeilijk. Je ziet dat een merk wat het op safe speelt, HTC bijvoorbeeld, daar ook op afgestraft wordt (de sales van de HTC 10 zijn nog veel lager als die van de G5). Je zag dit ook bij Samsung, de S5 werd minder verkocht als de S4, aangezien het een veilig, logisch vervolg was. Er is natuurlijk ook altijd een druk van aandeelhouders om te blijven vernieuwen en zoveel mogelijk te verdienen. Nu is dit bij de G5 niet gelukt, en het zou inderdaad netjes zijn om modules van de G6 te laten werken met de G5. Maar als dit ervoor zorgt dat je hierdoor niet genoeg stappen vooruit kunt maken, moet je als bedrijf ook durven loslaten. Ze kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om modules voor de G5 te blijven ontwikkelen naast die voor de G6. Er staat immers alleen dat de V20 (wat logisch is, want niet-modulair) niet werkt met de modules van de G5, over toekomstige G-modellen is niks gezegd.

Daarnaast is LG zeker niet de minste als het gaat om software-support de laatste tijd. Zowel budget- als flagship modellen worden redelijk onderhouden (uitzonderingen daargelaten, G Flex 2 bijv.).

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 8 september 2016 13:18]

Is het misschien niet zo van: "Mensen kopen het omdat ze weten waar ze aan toe zijn?".
Je weet dat het toestel (ook de goedkoopste) een tijd lang ondersteund wordt, je weet dat er fixes voor uitkomen, er zijn tal van accessoires voor verkrijgbaar die je soms ook op een volgend model kan gebruiken etc. Dat geeft toch zeker enig houvast, en is voor mensen die willen dat een product gewoon goed werkt toch wel belangrijk denk ik.
Nu is dus de eerste smartphone waar LG mee uitkomt al niet compatibel met de modules. Dat is misschien ergens wel begrijpelijk als LG dit toestel inderdaad al in ontwikkeling had, maar het geeft natuurlijk niet veel vertrouwen aan mensen die al wel modules hebben gekocht.

Deze onzekerheid over de ondersteuning en de hoge prijs van de modules zal er voor zorgen dat dit nooit een succes wordt.
Anoniem: 300525
8 september 2016 12:28
Zo'n beetje alle (semi-)modulaire toepassingen die ik ken, bestaan in een niche markt. Kijk naar synths, voedingen, pc's, tandenborstels, auto's......dat komt omdat "de meeste consumenten" gewoon 1 werkend systeem willen hebben.

Zelfs bij tandenborstels gebruiken veel consumenten 1 of wellicht in sommige gevallen 2 borstel opzetstukken max. Gemak dient de mens.

Ook in 'phone-land' zal dit niet anders zijn. Leuk voor de 'tweaker' of de early adopter, maar het zal hoogstwaarschijnlijk vrij weinig doen op de grote markt.
Zo'n beetje alle (semi-)modulaire toepassingen die ik ken, bestaan in een niche markt. Kijk naar synths, voedingen, pc's, tandenborstels, auto's......dat komt omdat "de meeste consumenten" gewoon 1 werkend systeem willen hebben.
Wut? Modulaire toepassingen zijn een niche markt?

Uhm?

PC's,
Lego,
alle open source software ooit,
Apps/appstores op alle smartphones, (deze heb ik dik gedrukt, omdat deze het meeste in de richting komt van modulaire hardware(stores) voor telefoons en dit een gigantische markt is)
*het stopcontact*,
alle (USB) randapparatuur,
alle netwerk apparatuur,
bijna alle kasten van IKEA,
elke API van elke website op het hele internet,
SAP,
Android OS/Linux/Unix,
alle servers ter wereld,
Amazon cloud services,
alle waterleidingen ter wereld,
alle elektriciteitsnetten zowel op huis-niveau als ook op nationaal en zelfs internationaal niveau,
olieboor platformen,
*het internet*,
alle elektronica op PCB niveau,
alle microelectronica op Chip niveau en/of FPGA's (IP blocks),

enz enz enz... Volgens mij is modulariteit eerder zo populair en vanzelfsprekend dat je er niet eens meer bij stilstaat...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 8 september 2016 12:56]

Anoniem: 300525
@GeoBeo8 september 2016 13:01
Zoals ik al zei, een niche markt. Slechts een zeer klein percentage van de mensen gebruikt dit profesioneel en ook maar een klein gedeelte weet dit alles te onderhouden. Het gebruik aan de voorkant ("de normale mens") moet zo simpel mogelijk zijn. Lego is inderdaad een zeer goede uitzondering.

Ik denk dat je mijn punt niet helemaal ziet; ja, enorm veel systemen zijn modulair opgebouwd, maar die modulaire mogelijkheden worden niet of nauwelijks gebruikt door de grote massa. De G5 van LG zal daar geen uitzondering op zijn. Vandaar dat ik het een niche markt noemde. Natuurlijk is mijn gebruik van de term 'toepassing' hier inderdaad niet helemaal op zijn plaats, eens.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 8 september 2016 15:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee