LG's eerste eigen vingerafdrukscanner kan onder glasplaat smartphone zitten

Fabrikant LG heeft een vingerafdrukscanmodule gemaakt die achter de glasplaat aan de voorkant van een smartphone geplaatst kan worden. Het is de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse fabrikant een vingerafdrukscanner aankondigt.

Voor de sensor van LG is een uitsparing nodig van 0,3mm onder de glasplaat. Doordat de scanner onder het scherm zit, is hij automatisch beschermd tegen stof en water, claimt LG. De fabrikant claimt dat de scanner in 0,002 procent van de gevallen de vingerafdruk van iemand anders aanziet voor die van de gebruiker, een foutmarge die vergelijkbaar zou zijn met die van huidige scanners.

Het is voor het eerst dat LG een vingerafdrukscanner aankondigt. Het Zuid-Koreaanse concern zegt in gesprek te zijn met diverse fabrikanten. Afgelopen jaar zette de fabrikant in drie nieuwe toestellen een scanner. De Nexus 5X heeft een FPC1025 van het Zweedse Fingerprint Cards, de V10 en G5 hebben een FPC1035 van diezelfde scannermaker.

LG is niet de eerste met een scanner die onder de glasplaat aan de voorkant van een smartphone kan. Qualcomm presenteerde vorig jaar Sense ID, een ultrasone vingerafdrukscanner. Fingerprint Cards kwam eind vorig jaar met de FPC1200-serie, die eveneens onder de glasplaat kan. Er is nog geen scanner gepresenteerd die onder het scherm zelf functioneert. Daarvoor zou een scanner helemaal transparant moeten zijn.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-05-2016 • 08:23

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
15
0
0
14
Wijzig sortering
Er zijn al hardnekkige geruchten dat dit in de volgende iPhone wordt toegepast:
http://www.iculture.nl/ni...h-id-scanner-onzichtbaar/

Zou wel cool zijn, misschien dat we dan ook van de fysieke home button af gaan (en wat dat allemaal voor voordelen mee gaat brengen?)
Hardnekkige geruchten, en dan iCulture noemen .......... 8)7

Die nemen alles over van de grote Amerikaanse nieuws sites, schrijven vrijwel niks zelf. (Behalve een keer een artikeltje hier en daar)
Zij hebben het op de dag na de WWDC al over de nieuwste geruchten van de iPhone 7S. (Ze kijken in hun geruchten inbox; selecteren 1, 'search & replace' van iPhone 7 naar iPhone 7S en voila)

En juist dát gerucht komt al ruim 3 jaar lang voorbij, bij elke iPhone weer sinds de introductie van Touch ID.
En juist dát gerucht komt al ruim 3 jaar lang voorbij, bij elke iPhone weer sinds de introductie van Touch ID.
Hardnekkig toch? ;)
Dat is een beetje hetzelfde als van 3 naar 1 aftellen bij een stoplicht en verwachten dat hij bij 1 op groen springt, dit vervolgens een keer of 4-5 herhaald en dan uiteindelijk "gelijk krijgen".
Als je het zo bekijkt .. Maar volgens mij is dat niet de manier waarop jij dit bedoelde :+
Anoniem: 696870
@Travelan2 mei 2016 12:14
Geruchten??? Er is bewijs... Apple had een patent aanvraag gedaan hierop...
Apple heeft genoeg patenten aangevraagd op zaken die ze niet gebruiken.
Apple heeft genoeg patenten aangevraagd op zaken die ze niet gebruiken.
Ik vind dat erg slecht, doe er iets mee of vraag er geen patent op aan omdat je alleen maar Samsung, LG, Sony en vele andere partijen daarmee te slim af wil zijn.

Eigenlijk zou daar verandering in moeten komen want door patenten krijg je alleen maar dat er vaak maar één partij de techniek uit het patent mag toepassen in hun producten omdat zij het patent in handen hebben waardoor je geen concurrentie is totdat het patent ooit zou komen te vervallen. En daarbij is er ook nog kans dat het niet meer doorontwikkeld wordt.
Het is gebruikelijk dat bedrijven patenten aanvragen op technieken welke nog niet daadwerkelijk geïmplementeerd zijn of misschien voorlopig nog niet worden geïmplementeerd. Een bepaalde techniek kan te duur zijn, of technisch nog niet volledig haalbaar. En dat doen ze allemaal inclusief Samsung, LG, Sony etc.
Men heeft er wel R&D inzitten en het kan later zeker wel van toepassing worden, je kan niet simpelweg zeggen dat men dit moet verbieden.
Leuke innovatie die al langer in de lucht hing.

Ben wel bang dat dit ten koste gaat van de repareerbaarheid.

[Reactie gewijzigd door swatsch op 2 mei 2016 10:00]

Denk dat dat wel moet meevallen. Of de scanner nu door de glasplaat heen zit, of er tegenaan. Ik kan me voorstellen dat net als in de huidige situatie de unit tegen het glas aan geschroeft is. In e plaats van dat de scanner dan door het glas steekt, wordt ie gewoon stijf tegen t glas aan geschroeft lijkt me.

De methode lijkt me hetzelfde qua repareren, enig verschil dat het glas geen gat heeft.
Ik denk ook dat het wel me zal vallen, alleen nu hebben ze wel een argument om de prijs voor schermreparaties aan die toestellen te laten stijgen.

Hopelijk gaan ze de Apple methode niet volgen waardoor na een reparatie je Error 53 krijgt en je iPhone onbruikbaar wordt sinds ios 9. (Er schijnt inmiddels daarvoor een update voor te zijn maar je vingerafdrukscanner is definitief weg, ben ik toch blij dat ik geen Apple koop) (Bron: Computer!Totaal Editie 2016-04 blz. 16)

[Reactie gewijzigd door luukw op 2 mei 2016 13:17]

Dat had te maken met namaak scanners. Kan ik me op zich wel iets in vinden hoor, ik wil geen 3rd-party vingerafdruk scanner waar ik de afkomst niet van ken.
Als jij de vingerafdruk scanner van je huidige scherm intact terug zet, is er geen enkel probleem. (Beetje opgeblazen verhaal is dat, een fatsoenlijke reparateur zet gewoon de originele vingerafdrukscanner over, pas nog gedaan, gaat prima)
Maar aan de andere kant, het is wel weer fijn om te voelen waar je je vinger legt. Zelfs zo, dat ik mijn nexus 6p zonder hoesje minder fijn vind, omdat ik dan net die halve seconde langer moet zoeken naar de scanner, terwijl ik de telefoon uit mijn zak haal.
Ja, je zult iets moeten doen aan de locatie. Ik erger me aan het feit dat ik altijd de knop moet indrukken bij m'n S7 maar helemaal niets voelen zou nog minder prettig zijn natuurlijk. Dan zit je echt te zoeken.
Ik dacht dat je ook hem in moest drukken om zegmaar de telefoon te activeren. Die vingerafdrukscanner staat natuurlijk niet constant te scannen, dat kost batterij.
Ik vraag me af hoe ze dat gaan oplossen, als je dan eerst de phone moet aan zetten met de reguliere aan/uit knop is wat mij betreft een scanner onder het glas een beetje nutteloos.
Bij de Nexus 5X hoef je helemaal niets in te drukken voor de vingerafdrukscanner. Je legt je vinger er op en klaar... Dat de scanner continu scant kost schijnbaar weinig batterij.
Je scherm kan met capacitieve detectie toch gewoon "voelen" dat je je vinger op het scherm legt? Lijkt me niet heel spannend om daar direct een scan van de vingerafdrukscanner aan toe te voegen, qua actie.
De reden dat die vingerafdruk scanners (net als op de iPhone) een metalen randje hebben, is geen toeval. Dit is een sensor die de vinger detecteert, waarna de scanner actie onderneemt. Op de iPhone merk je ook dat als je telefoon dreigt in slaap te vallen, en je raakt het metalen randje aan, wordt ie instant weer wakker.
Dat de scanner continu scant kost schijnbaar weinig batterij.
Wat ik denk, ik weet niet of het klopt, is dat als de warmte (misschien wel iets met infrarood op korte afstand (<1cm)) van je vinger het oppervlak van de vingerafdrukscanner aanraakt dat de scanner activeert door de warmte (of ir), je vinger scant en je toestel vervolgens ontgrendeld wordt. Het is maar een idee...
Bv het scherm van de Apple Watch gaat aan zodra je er op tikt. Geen knop komt er aan te pas.
Het wordt steeds platter en je voelt tegenwoordig bijna niet meer dat je wat indrukt, het zelfde met laptops.

De macbook 12 inch vind ik al zelf persoonlijk verschrikkelijk typen, op het werk hebben wij de HP 840 notebooks ook dat vind ik niks(Toetsen echt te dun).
Ik zelf ook leg liever mijn vinger op de knop dan weet ik dat die goed ligt, als die eronder komt is alleen maar zoeken lijkt mij.
Dacht dat Apple altijd fantastische toetsenborden had. Van het weekend een Toshiba voor iemand gereed gemaakt, verschrikkelijk gewoon omdaarop te tikken (ok, het was geen high-end model).
Ja hebben ze ook ik heb zelf de Macbook Pro van vorig jaar, maar bij de Mac 12 inch hebben ze een vernieuwend toetsenbord gemaakt.

Van alle andere Macs vind ik ze prima alleen van de nieuwe 12 inch niet, het is gewoon te dun/plat geworden.
De macbook pro retina's hebben ook al veel minder travel dan de non retina's overigens. Ik vind de macbook helemaal niet slecht typen. Het kost evn tijd om er aan te wennen omdat je de toetsen te ver in wil drukken. De butterfly switches zijn erg goed.
Ik vraag met wel af wat er dan gebeurt bij een gehard glas of plastic screenprotector, of moet daar dan weer een uitsparing in komen?
dat zou echt lelijk zijn haha
Lol ;) Maarjah waarom ook een screenprotector? Die schermen zijn toch niet meer van plastic?
Denk dat dit wel een issue zal zijn. Die vingerafdruk scanner heeft een maximale afstand, waardoor het met het glas berekend gewoon net goed gaat. Als jij dan een screen protector erop doet, vergroot je de afstand tussen de scanner en je vinger, waardoor je meer en meer kans hebt op foutieve resultaten.
De meeste telefoons hebben een fingerprint scanner op de plek van de home knop zitten (vooraan op het toestel dus.)
Ik zou persoonlijk de fingerprint scanner toch aan de zijkant of op de kant zetten.

Als je nu bijvoorbeeld een telefoon neemt waarbij de fingerprint scanner achter het glas zit verwerkt.
Dan kan je geen glazen screenprotector nemen. (behalve als deze een uitsparring heeft.)
Zijkant is vaak niet te doen. Vanwege het design van het toestel. (Of het is te dun, of het heeft een patroon, of het loopt te bol.)
Achterkant is helemaal een brakke oplossing. Voorkant blijft gewoon het meest logisch.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 2 mei 2016 17:37]

In de homeknop is op dit moment erg logisch aangezien je die toch indrukt om je telefoon uit slaapstand te halen.
Klopt, verder zie ik geen praktische plaatsen. Enige wat anders kan is achterop, maar als je dan je telefoon in een hoesje hebt, of deze ligt op tafel, moet je taferelen uithalen om met je vingerafdruk te unlocken. Dan verdwijnt het hele nut ervan.
Ik vind de vingerafdrukscanner op de Nexus 5X op een ideale plek zitten: achterop in het midden. Zo leg je je vinger er vanzelf op en ik heb al bijna niet meer door dat ik een lock screen heb. Als ik 'm uit m'n zak pak ontgrendeld hij vanzelf. Als het voor op je mobiel is ben je er denkik best bewust mee bezig, maar achter op is het in een natuurlijke beweging:)
Ik vind de vingerafdrukscanner op de Nexus 5X op een ideale plek zitten: achterop in het midden. Zo leg je je vinger er vanzelf op en ik heb al bijna niet meer door dat ik een lock screen heb. Als ik 'm uit m'n zak pak ontgrendeld hij vanzelf. Als het voor op je mobiel is ben je er denkik best bewust mee bezig, maar achter op is het in een natuurlijke beweging:)
Dat denk is ik dus ook, de fingerprint scanner achter of op de zijkant is DENK IK natuurlijker.
En als je dan een hoesje hebt, moet die perse een gat hebben daar. En als ie op tafel ligt, en je krijgt een berichtje, moet je 'm perse oppakken of de code handmatig intypen.
Das waar, maar heb zowiso een hekel aan hoesjes dus voor mij is dat geen probleem. En als hij op tafel ligt pak ik hem toch op om te lezen en te reageren, maar dat ben ik;) op mn werk ligt hij meestal voor me muziek te spelen, en heb mn scherm op 30 min time out staan, dus in mijn situatie is die plaats perfect:) het blijft natuurlijk altijd gedeeltelijk persoonlijk en van omstandigheden afhankelijk.

Nu ik dat zeg, waarom niet allebei, op voor en achterkant:) iedereen gelukkig

[Reactie gewijzigd door turniphead op 2 mei 2016 18:51]

Wat een knappe dame die het schermpje vast mag houden!!

Een mooi ontwerp van LG! Ik kan vertellen hoe handig een vingerafdrukscanner is. Dit gebruik ik bij mijn Galaxy S6 Edge Plus de vingerafdrukscanner. Niemand kan bij tegenwoordig in mijn smartphone, zelfs mijn vrouw niet :) heel handig en hij maakt alleen meldingen van binnenkomende berichten, maar niemand kan de inhoud zien.

Ik vind het heel goed van LG dat ze de vingerafdrukscanner juist onder het scherm maken tegen water en stof.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 2 mei 2016 16:07]

Dus een kans 1 op 50.000 dat je vingerafdruk voor die van iemand anders wordt gezien? Ik vind dat eigenlijk zeer onnauwkeurig en vreemd. Dat hij moeite kan hebben met herkennen, ok. Maar voor iemand anders z'n vinger???

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee