Motorola schrapte vingerafdrukscanner uit Nexus 6 vanwege slechte werking

Motorola heeft de vingerafdrukscanner uit de Nexus 6 geschrapt omdat de technologie nog niet goed genoeg was. Dat zegt oud-Motorola-topman Dennis Woodside in een interview. Het was al geen geheim meer dat er een vingerafdrukscanner in de Nexus 6 had moeten zitten.

De vingerafdrukscanner had op de achterkant moeten zitten, op de plek waar nu alleen een verzonken Motorola-logo zit. "Het geheim daarachter is dat het voor vingerafdrukherkenning was bedoeld en Apple had de beste leverancier daarvan gekocht", aldus de voormalige topman van Motorola in een interview met de Britse krant The Telegraph. "Dus de op een na beste leverancier was de enige die beschikbaar was voor alle andere bedrijven in de sector en dat bedrijf was er gewoon nog niet."

Met dat laatste bedoelt Woodside waarschijnlijk dat de technologie van die leverancier nog niet goed genoeg was volgens de standaarden van Motorola. Het is onbekend op welke leverancier hij doelt, maar andere fabrikanten leverden in de afgelopen tijd wel vingerafdrukscanners mee in telefoons, zoals Samsung met de Galaxy S5 en Note 4. Volgens Woodside had de scanner 'niet veel uitgemaakt'.

Het was al langer duidelijk dat Motorola het plan had om de Nexus 6 uit te rusten met een vingerafdrukscanner. De fabrikant, nu eigendom van Lenovo, had dat tot dusver echter noch bevestigd noch een reden gegeven waarom de scanner eruitgehaald is. In het prototype van de Nexus 6 was voorzien in een scanner die werkte met een veegbeweging over de scanner. Dat ervaren veel gebruikers als minder gebruiksvriendelijk dan Touch ID op recente iPhones, waarbij gebruikers alleen de vinger op de homeknop hoeven te leggen.

Het lijkt er overigens op dat Woodside een leverancier over het hoofd heeft gezien. Huawei kwam nog voordat de Nexus 6 op de markt kwam met de Ascend Mate 7, die net als de iPhone een scanner heeft die werkt door de vinger erop te leggen. De leverancier van die scanner is het Zweedse Fingerprint Cards.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-01-2015 • 15:19

95 Linkedin

Reacties (95)

95
95
77
0
0
0
Wijzig sortering
Vingerafdrukscanners .. na het zien van de onderstaande aflevering van Mythbusters is mijn mening daarover zeer negatief:

https://www.youtube.com/watch?v=3Hji3kp_i9k

En

https://blog.lookout.com/...23/iphone-6-touchid-hack/

[Reactie gewijzigd door Falcon op 26 januari 2015 15:25]

Anoniem: 80466
@Falcon26 januari 2015 15:35
Vingerafdrukken geven een beperkte veiligheid maar wel vaak genoeg voor mobiel telefoons die alternatief vaak met een zwakke pincode of gesture methode beveiligd zijn.
En je kunt de telefoon nog verder beveiligen als je dat echt zou willen dus in dat opzicht is het prima.

Mobiel telefoons worden door heel veel niet iphone gebruikers nog met pincodes als 0000 of 1234 beveiligd. Dan is een vingerafdrukscan toch wel 10.000 keer veiliger.
Niet helemaal. Gebruik van een onveilige pin is een (al dan niet bewuste) keuze.
V.w.b. de veiligheid van een vingerafdruk als authenticatie heb je niet deze keuze, en ben je dus afhankelijk van de techniek.
(Je kunt niet kiezen om bijvoorbeeld op reis de lezer wel even op 'veilig' te zetten, wat met een pincode 0000 wel kan.)
Je kan toch gewoon de scanner tijdelijk uitzetten?
Dan moet je natuurlijk wel weten dat dat veiliger is. De vingerafdrukscanner kan een vals gevoel van veiligheid geven aan gebruikers, omdat men denkt dat vingerafdrukken uniek zijn en de sensors perfect. (Dat eerste is zo goed als waar, dat tweede helaas niet).

Dat gezegd hebbende: ik ben zo verknocht aan het gemak van de vingerdruksensor op mijn iPhone, dat ik bereid ben wat in te leveren op het gebied van veiligheid.

Overigens zie ik niet in waarom je op reis je vingderdrukherkenning uit zou zetten. De boeven in het buitenland zijn echt niet handiger dan de boeven hier. Je moet je vooral zorgen maken als je speciale aandacht van professionele hackers zou kunnen hebben, bijv. omdat je een hoge positie in de politiek of het bedrijfsleven hebt. Voor de gemiddelde zakkenroller is een vingerdruksensor waarschijnlijk eerder moeilijker dan een pincode, want een pincode afkijken kan iedereen met twee ogen, getuige het succes van skimming.
Vingerafdruk is op een iphone slechts 1 beveiligslaag.
Je kunt gewoon bewust kiezen voor andere beveiliging
http://www.appletips.nl/e...phone-ipad-of-ipod-touch/
Uit dat artikel:
Just like its predecessor — the iPhone 5s — the iPhone 6’s TouchID sensor can be hacked. However, the sky isnt falling. The attack requires skill, patience, and a really good copy of someone’s fingerprint — any old smudge won’t work. Furthermore, the process to turn that print into a useable copy is sufficiently complex that it’s highly unlikely to be a threat for anything other than a targeted attack by a sophisticated individual.

Snap je probleem niet hoor... Ik denk dat het waarschijnlijker is dat iemand even mee kijkt wanneer je je pincode in geeft dan dat iemand even een mal van je vinger gaat maken.
Anoniem: 202103
@Sorki27 januari 2015 01:43
Een mal van je vinger of een vingerafdruk hoeft niet eens meer. Een foto is voldoende (The Register of aardvark over Jan Krisller a.k.a. Starbug).
ik denk dat het unlocken van het toestel wel goed / veilig genoeg is maar ook niet meer dan dat.
voor paypall of andere betalingen heb ik liever een code.
Sorry, wat is nou precies je argument? Dat het een achterlijke gedachte is van Apple om de Touch ID voor te stellen in plaats van de standaard 4 cijferige code, omdat deze makkelijker te kraken is? Dan vraag ik mij af of je je zelf aangedragen bronnen wel goed geanalyseerd hebt op uitvoerbaarheid. Ik gok toch liever wat geboortejaren als ik zo nodig de toegangsbeveiliging wil omzeilen.
Ach, tot dat iemand een veiliger alternatief verzint (Iris scan?) is het een stuk veiliger dan PIN codes bijvoorbeeld. Bovendien is het veel makkelijker dan PIN codes zodat er nu legio mensen zijn (mijn moeder bijvoorbeeld) die nu hun telefoon met vingerafdruk hebben beveiligd terwijl ze vroeger geen beveiliging hadden omdat een PIN code een te hoge drempel is. Het is niet voor niets dat veel mensen enthousiast zijn over deze technologie, als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet meer zonder.

Per saldo heeft de introductie van vingerafdruktechnologie mobiele telefoons dus een stuk veiliger gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 26 januari 2015 15:37]

Niemand hier zal denken dat een vingerafdrukscanner het toppunt van veiligheid is. Het gaat meer om de afweging tussen gebruikersgemak en veiligheid, en daar wint een vingerafdrukscanner het by far van de andere alternatieven die veelal simpelweg afgekeken kunnen worden. Daarnaast, als iemand mijn telefoon wilt stelen en ze eerst 4 uur bezig zijn met mijn vingerafdruk te kopiëren heb ik mijn telefoon allang geblokkeerd en is de politie al onderweg(wishful thinking). En als iemand een "geplande overval" (oid) zou doen en mijn vingerafdruk van te voren al had gekopieerd komen ze toch wel mijn telefoon in of ik nou die vingerafdrukscanner gebruik of niet.

Ik vind het persoonlijk wel leuk om in het OV een oogje te houden op mensen die hun telefoon unlocken, het zal je verbazen hoeveel mensen gewoon 1234 (of 1233, denken ze dat ze slim zijn) gebruiken als code of een Z als 'swipe code' gebruiken.

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 26 januari 2015 15:39]

Het zal de cia niet stoppen, maar het is goed genoeg tegen nieuwsgierige huisgenoten. Ik zie regelmatig pincodes van mensen en ik ben verre van detective. Sterker nog, vaak zie ik het gewoon perongeluk.
Ik denk dat je niet vertrouwd bent met een vingerafdrukscanner en het gemak daarvan.. Een vingerafdrukscanner is een veilig genoeg alternatief voor de meeste consumenten. Het maakt dat mensen hun telefoons tenminste beveiligen en het soort volk dat zich bezighoudt met het jatten van smartphones zijn nu niet echt het soort mensen dat je verwacht te weten hoe ze een vingerafdrukscanner moeten hacken.

Enkel voor high profile personen is zo'n vingerafrukschanner niet veilig maar voor de rest van de bevolking is zo'n vingerafdrukscanner net wat hen toestel wel veiliger maakt.
Anoniem: 202103
@Falcon27 januari 2015 01:33
Het is zelfs zo dat je niet eens een originele vingerafdruk nodig hebt, een foto voldoet. Zoals starbug op het laatste CCC-congres (31C3: a new dawn) aantoonde in zijn videopresentatie over het vervalsen van biometrische kenmerken, vanaf minuut 30 zo ongeveer ("Ich sehe, also bin ich ... Du").
Misschien moet je je eigen bronnen eens beter bekijken, dan zou je mening niet zo negatief zijn.
De vingerafdrukscanner in mijn iPhone 6 is werkelijk fenomenaal. Als je de homeknop indrukt wordt je vinger meteen gescand zonder dat je raar hoeft te bewegen of hoeft te wachten of wat dan ook. Best een slimme zet geweest van Apple om dat bedrijf op te kopen dus.
slim om ander bedrijven te blokkeren om dat product te kopen?
Natuurlijk, daardoor kan Apple zichzelf verzekeren dat alleen zij deze scanners hebben (Tenminste, tot dat de andere bedrijven het gekopieerd hebben of zelf het genoeg verbetert hebben)

Ethisch, mwoah. Bedrijfstechnisch, enorm slim.
Daarmee impliceer je dat consumenten hun toestelkeuze laten afhangen van de kwaliteit van de vingerafdrukscanner. Het is zeker een leuke gimmick hoor maar persoonlijk geloof ik daar niet zo in.
Het burgert bijzonder snel in in je dagelijks gebruik moet ik zeggen. Elke keer als ik mijn vaders iPad pak (zonder TouchID) duurt het even voordat ik doorheb: "O ja, hier zit geen TouchID op". Ik heb liever op een volgend toestel weer TouchID dan een 30% snellere CPU ofzo.
Ja ok maar jij hebt al Apple en jij koopt sowieso weer Apple hierna, dat is al duidelijk en al die andere mensen die al touchid gebruiken waarschijnlijk ook.

Ik bedoel dat ik geen mensen zie overstappen van WP of Android naar iPhone puur vanwege een betere vingerafdrukscanner.

En ik heb dus echt wel veel liever een 30% snellere CPU! :)
Mensen zullen niet alleen voor een vingerafdrukscanner overstappen, maar het is wel een punt want zeker de keuze kan beïnvloeden.

Je CPU... dat is nou niet echt iets waar je mensen mee over de streep haalt en draagt zo goed als niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid, een scanner is direct zicht en merkbaar.
Ik snap best je punt hoor, maar responsiveness en soepelheid van de interface zijn, al dan niet afhankelijk van CPU prestaties, van enorm groot belang voor de gebruiksvriendelijkheid.
Dus? Voor alle 3 de grote mobiele OSen is een dual core met 1gb ram genoeg voor een smoothe gebruikerservaring. En de huidige nieuwe generatie low end smart phones zijn uitgerust met quad cores en 1-2gb ram.
Nu nog 30% meer cpu kracht is voor de algemene gebruikers ervaring echt zinloos.
Daarmee impliceer je dat consumenten hun toestelkeuze laten afhangen van de kwaliteit van de vingerafdrukscanner. Het is zeker een leuke gimmick hoor maar persoonlijk geloof ik daar niet zo in.
Duidelijk iemand die het nog niet gebruikt heeft.
Klopt, want het is geen gimmick, het is nuttige toevoeging. Ik hoef geen codes meer te typen en moet enkel mijn vinger op de knop houden. Bovendien werkt de scanner erg goed. Eens je het gewoon bent, wil je niet meer terug.
Bij bedrijven op deze grote word er niet meer over ethisch na gedacht. Dat komt pas wanneer een overheid zich er mee gaat bemoeien.
Waar dat bemoeien niet altijd slecht is. Kijk maar naar kinderarbeid..

[Reactie gewijzigd door jctjepkema op 26 januari 2015 16:08]

Anoniem: 310408
@t1mmy26 januari 2015 16:42
Ethisch, mwoah. Bedrijfstechnisch, enorm slim.
Een bedrijf kopen omdat je de technologie wil gebruiken onethisch? Dat is toch heel normaal en van alle tijden?

Persoonlijk vind ik het meer dan een gimmick, naast het scherm is het het onderdeel dat ik het meest gebruik. En hij werkt op de iPhone gewoon super. Ik zou wel twee keer nadenken over hjet kopen van een smartphone zonder deze luxe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 26 januari 2015 16:43]

Uitkijken wat je zegt want dadelijk beweer je nog dat Apple de vingerafdrukscanner heeft uitgevonden....?!? Wat ze met zoveel zaken beweren trouwens...
Nee: ze kopen gewoon de beste fabrikant ervan over!

Natuurlijk is dit slim van hun, maar altijd dat beweren dat alleen anderen zaken van Apple kopiëren daar krijg ik wat van :-/
Vanuit zakelijk oogpunt erg slim. Ethisch verantwoord of 'eerlijk'? Dat niet. Maar het levert ze wel geld op.
Lijkt me wel ja, niet leuk voor andere bedrijven, maar voor Apple een goede zet :) Je overleeft niet in een markt zoals die van smartphones door aardig te zijn. Wel door je concurrenten tegen te werken :)
Ja, dat is slim. Of dat evil is, is een heel andere discussie.
Ik wist niet dat Apple een liefdadigheidsinstelling was?
Misschien puur markttechnisch wel een handige zet, maar naar mijn mening is het jammer dat Apple de markt op deze manier zo beïnvloedt. Ik vind het jammer dat andere bedrijven op deze manier niet eens de kans krijgen om een vingerafdrukscanner toe te voegen - als je het verhaal van Motorola letterlijk neemt.
Denk je dat Apple de enige is die dat soort dingen doet? Er zijn talloze bedrijven die door acquisitie aan technologie komen die ze voorheen nog niet hadden. Vaak is het opkopen van een bedrijf die ergens heel goed in is vele malen goedkoper dan het wiel zelf proberen opnieuw uit te vinden.

Tuurlijk beïnvloeden ze daarmee de markt, dat is juist ook hun intentie :) Je wil niet dat anderen met jouw idee aan de haal kunnen gaan.
"Jouw idee" suggereert dat ze het zelf hebben bedacht, maar ze hebben het zelf gekocht. Weinig "jouw idee" aan ;)

Ik denk ook dat niemand betwist dat een commercieel bedrijf geen rekening hoeft te houden met klanten van concurrenten. Sterker nog: een USP is een USP en zo'n snel en goed werkende vingerafdruksensor moet voor klanten een reden zijn om een iPhone te kopen ipv een Samsung-, HTC-, Nokia- of Motorola-toestel. Maar het blijft gewoon ruk als de rest van de markt een bepaalde techniek niet kan gebruiken.

Vergelijk het met LG die momenteel de enige is die een beetje concurrerend oled-televisies in de markt kan zetten. Ik weet niet of je daar als consument nu zo blij mee moet zijn. Maar nogmaals: dat kun je Apple niet kwalijk nemen.
Iets als toepassing zien is ook een nieuw idee.

Zo zag Apple als eerste de waarde van Gorilla glass voor smartphones. Het type glas bestond al veel langer, maar de fabrikant maakte het niet eens want er was geen toepassing voor. Tot Apple langs kwam.
Vingerafdrukscanners bestaan ook al jaren. Maar AuthenTec was niet bepaald aan het leuren met hun techniek bij smartphonefabrikanten. Apple zag wel de mogelijkheid en greep die.
De eerste was van LG al in 2011 ook van AuthenTec zie hier de uitleg https://m.youtube.com/watch?v=ApdL6bAX4OQ met andere woorden Apple heeft het gekopieerd van LG. :)
Dat zal best. Apple is bijna nooit de eerste. Maar als ze er mee komen heeft dat wel een grote impact op de markt. Denk aan de mp3 speler, All in one, smartphone, tablet, betalen met je telefoon (Google wallet bestaat al jaren, maar niemand gebruikt het. Apple komt met Apple pay en plots staat de hele markt op zijn kop). Niet origineel maar best knap van zo'n bedrijf.
Ze kunnen het best zelf bedacht hebben :) Het een sluit het ander niet uit natuurlijk ;)

Het idee was misschien "laten we een vinger afdruk scanner inbouwen"

En bij het uitwerken ervan stellen ze eisen op, en komen ze erachter dat alles wat ze willen misschien al in het product van fabrikant X zit. Dat is vrij standaard hoor op een R&D afdeling. Je gaat brainstormen en komt tot een lijst van eisen, vervolgens ga je kijken of er al iets bestaat wat aan je eisen voldoet, dan ga je kijken of het in te passen valt in jouw product. Nou ja, oké, Apple pakt het dan redelijk grondig aan door niet alleen het product in te kopen, maar gewoon heel fabrikant X op te kopen. Werkt ook, maar vereist wel een redelijk gevulde portemonnee.
De kans niet krijgt? Ze kunnen toch zelf iets ontwikkelen of ze hadden het bedrijf zelf kunnen overnemen? Dat gezeur ook altijd hier. Het gaat hier om een zakelijk markt en jullie verwachten dat bedrijven elkaar gaan helpen of eerlijke kansen gaan bieden? Hoe naïef kun je zijn.
Er zit zeker een heel groot verschil tussen elkaar de kansen ontnemen, elkaar helpen en elkaar niet opzettwlijk in de weg lopen. Ik verwacht helemaal niet dat bedrijven elkaar gaan helpen, maar door elkaar op deze manier 'dwars' te zitten beperken ze elkaars vooruitgang en de algemene ontwikkeling.

Wanneer iemand ergens geen kans toe krijgt, weet je ook nooit of diegene er toevallig verschrikkelijk goed in was. Dit lijkt wel een beetje op de situatie met briljante geesten in onderontwikkelde landen; zij krijgen niet de kans zich te ontwikkelen terwijl dit juist voor iedereen nuttig zou zijn.
"maar door elkaar op deze manier 'dwars' te zitten beperken ze elkaars vooruitgang en de algemene ontwikkeling."

Dat is ook de bedoeling, hoe lullig het ook klinkt. De tech wereld is bikkelhard. De winnaar van vandaag kan morgen praktisch dood zijn (BB, Nokia).
Tja het is maar net hoe je er naar wil kijken. In mijn ogen zorgt dit juist voor innovatie, iets bedenken en ontwikkelen wat nog weer een betere oplossing is dan de vingerscanner van Apple.
Leg eens uit waarom anderen geen kans krijgen? Apple belet niemand van een vingerafdrukscanner te implementeren.
buiten dat je kan je vinger ook draaien maakt niet uit op welke positie je hem er op legt. Dit tegen over de S5 waar je precies op je juiste plek moet vegen (niet op de mm nouwkeurig)
In te drukke je hoeft hem er alleen maar op te leggen, maar ben het met je eens het werkt echt fijn.
Ja ik bedoelde dat bij het indrukken van mijn homeknop meteen de telefoon uit standby springt en door Touch ID ook meteen unlockt
O ja zo idd dat doe ik ook werkt echt fijn, heb zeker geen spijt dat ik van android naar de iphone ben gegaan vorige week.
Ik kan me niet voorstellen dat er maar 1 fabrikant is die fatsoenlijke scanners kan maken, als je weet dat er op vele vliegvelden je vingerafdruk wordt gescand bijvoorbeeld. Daar moeten meer bedrijven kennis over hebben.
Het zal ook niet zo zijn dat zij de enigen zijn, maar de techniek die erachter zit moet ook toepasbaar zijn in een telefoon. Dat maakt het iets lastiger...
Op vliegvelden zijn er enorme glasplaten voor en vooraf getekende omlijningen waar je je vinger moet houden, een totaal andere implementatie.
Alles heeft een prijs. In telefoons moet het vaak zo goedkoop mogelijk zijn en ook nog eens perfect werken. Momenteel is dat blijkbaar nog niet haalbaar.
Alles heeft een prijs. In telefoons moet het vaak zo goedkoop mogelijk zijn en ook nog eens perfect werken. Momenteel is dat blijkbaar nog niet haalbaar.
Well, Apple begs to differ, my friend. Daar werkt ie namelijk wel bijna perfect.
Anoniem: 601896
26 januari 2015 15:51
Als je kritisch kijkt lijken er bij de nexus op bijna alle randcomponenten bezuinigd. Dan is hij op heel veel punten significant zwakker dan de concurrentie(Note4 of Passport) in de phablet markt. Alleen de speakers zijn buitengewoon luid. (luider dan Beats op de htcOneM8) maar dat voor de rest valt alles tegen:
 • Het oled-scherm brand vaker in dan die op de note4
 • Het oled-scherm geeft niet zulke mooie kleuren als op de note4
 • Uit het N6 scherm komt slechts 270nits (vs 468 en >700)
 • De 3.5mm jack aansluiting heeft geen kwalitatieve audio versterker.
 • Hij heeft geen hartslag sensor
 • Hij heeft geen stylus, of touch fysiek toetsenbord
 • Hij heeft de standaard quallcomm wifi chip
 • Hij heeft slechts een prima camera
 • Hij heeft geen usb3.0
 • Hij heeft geen sdkaart-lezer
 • Hij heeft geen ir
 • Hij heeft geen vingerprint reader
 • Aluminium is eerder bekrast of gebogen dan staal
Maar je hebt wel de allernieuwste versie van android, nu en in de toekomst icm de op dit moment allersterkste 32bit SoC. Dus als je daarvoor gaat is de N6 een goede keuze.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 26 januari 2015 17:28]

En hij is nog even duur ook.. Voor €300-400 was het nog wel acceptabel geweest. Maar niet voor €600.
Ik denk er eigenlijk hetzelfde over.

Als je de nexus6 wilt gebruiken als showcase van android 5.0 dan is die vingerscanner niet zo belangrijk maar had ik wel een paar andere fundamentele keuzes gemaakt.

Ik snap eigenlijk ook niet, waarom er niet gekozen is voor de exynos chip van samsung, dan had je bij de lancering van android 5.0 in 2014 direct een 64bit-showcase.

Voor mij maakt die biomedische scanner dus niet zoveel uit, maar ik ben vooral benieuwd naar waarom al die andere keuzes voor al die overige componenten. Jammer dat Dennis Woodside daar niet op ingaat in het interview.
Vergeet niet dat de encryptie softwarematig wordt toegepast ipv van hardmatig zoals ze al zit ingebouwd in die chip. Vandaar dat de Nexus 6 zoveel trager is dan de Note 4 en even snel is als de Nexus 5. Best jammer.
ow ben benieuwd welk s-oled scherm die 700 nits heeft? zou super zijn buiten in direct zonlicht :)
@nul07 refereerd daar naar alle telefoons, niet alleen naar die met een OLED scherm. IPS schermen hebben geen moeite met >700 nits, OLED schermen wel. Maar het is wel een beetje appels met peren vergelijken, OLED en LCD zijn twee heel verschillende technieken met hun eigen voor- en nadelen.
>700 nits op telefoon schermen is wel lastig. Iphone 6 en galaxy s5 zitten op ~500.
De lumias zijn zeldzaam met hun 600 nits. 925 was nog "de brightest smartphone ever" en mijn 920 brand ook de ogen uit je hoofd en is net zo sterk als menig smartphonefotoflash.
Iphone en lumia gebruiken vergelijkbare types ips displays, nokia heeft er jaren aan research inzitten om tot 600nits te komen. En Apple lijkt er dusver ook moeite mee te hebben.

Overigens wel goed leesbaar in direct zonlicht(boel verkleurt wel een beetje)

[Reactie gewijzigd door batjes op 27 januari 2015 07:54]

De passport heeft een helderheid van 732 nits op verder een normaal scherm. De z10 heeft 720 nits. BB heeft echt hele heldere schermen.
Z10 officieel 800 nits zelfs lees ik. Sunlight readability 2051:1 vs 2107:1 van de 920 met 600 nits. Zou denken dat de z10 meer zou schelen. Iphone 6 zit op 3023:1 met 500 nits.
Maar goed sunlight readability is meer dan dat.

Eens even kijken of ik eens met een z10 kan spelen, ben wel benieuwd. Vind dat op een zomerse dag op het strand in de volle zon gewoon mijn telefoon kan gebruiken zonder het idioot in de schaduw te moeten houden echt een pluspunt.
Mooi van Motorola dat ze het dan niet hebben ingebouwd.
Als je iets toevoegt aan een product, moet het ook wel werken.
Iets wat Samsung nog niet helemaal begrijpt (zie de Galaxy S5).
De vingerafdrukscanner op mijn Note 4 werkt anders prima.
Aan zowel de Apple-gebruikers als die van andere fabrikanten:

Het ligt er maar aan wat je onder "prima" of "uitmuntend" verstaat: Ik verwacht niet alleen dat die vingerafdrukscanner mij in zeker 99 van de 100 gevallen toegang tot mijn telefoon geeft maar ook dat hij een ander in minstens 99.999 van de 100.000 gevallen die toegang weigert. Hebben jullie met dat laatste ook enige significante ervaring?
Je hebt gelijk dat het eigenlijke doel niet inloggen is maar het tegenhouden van mensen die niet zouden moeten kunnen inloggen.

Ik heb in mijn geval mijn linker en rechterduim geregistreerd (maar niet m'n andere vingers) zodat ik in één beweging en met één hand mijn iPhone kan oppakken en direct kan inloggen door een druk op de Home toets. Mijn telefoon herkent geen van de andere vingers en het is me ook nog nooit gelukt om op iemand anders telefoon in te loggen met mijn vingerafdruk moet ik zeggem

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 26 januari 2015 16:12]

Prima is iets anders dan uitmuntend.
maar goed genoeg toch?
De vingerafdrukscanner op mijn Note 4 werkt anders prima.
Is er dan eindelijk iemand op deze wereld waarbij het goed werkt?
Ergens wel weer goed, nu er dus blijkbaar na Apple niemand een degelijke vingerscanner in een telefoon kan bouwen, blijft het een apple-only ding, zal met de tijd weer rustig uitsterven.
Ik weet dat zorginstellingen ook getest hebben met vingerafdrukscanners om patienten te identificeren en te controleren (het is knap vervelend wanneer je voor iemand anders wordt aangezien, dit kan dodelijk zijn bij bijvoorbeeld bestraling).
Toch was dit geen succes, vingerafdrukken zijn niet nauwkeurig genoeg. Onder invloed van medicijnen of behandelingen vervaagde de vingerafdruk waardoor deze niet goed gescand kan worden.
Nu zullen de ontwikkelingen niet stil staan en was dit onderzoek een jaar of 3 geleden. De technologie is wellicht inmiddels wat verbeterd.
Het gaat voornamelijk om de toepassing waar het voor wordt gebruikt. Een telefoon is meestal redelijk persoonlijk, dus daar mag wel iets van foutmarge op zitten. De kans dat degene die de telefoon jat qua vingerafdruk in de buurt komt van de eigenaar is niet zo groot. Maar bij grote aantallen mensen is het weer wat anders. Kijk maar naar de paspoort problemen en het afnemen van vingerafdrukken daarvoor. En waarschijnlijk dus ook in een ziekenhuis.
Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om vingerafdrukken te kopieeren, maar dat is toch iets moeilijker dan een vingerbeweging afkijken.
En hoezo is dit dan een goed iets?
Waarschijnlijk bedoelt SinergyX dat het gebruik van een vingerafdrukscanner bij 1 soort telefoon zal blijven, waardoor deze technologie op den duur niet massaal gebruikt wordt (wat de privacy ten goede komt)
Ik blijf het idee hebben dat dit gewoon een Moto X 2014 phablet was maar Google op het laatste moment met Motorola had afgesproken om er maar een Nexus van te maken i.v.m. Android Silver dat niet van de grond kwam.
Ja, daar lijkt het wel op inderdaad. In China is de Nexus 6 namelijk uitgebracht als de Moto X Pro
Nou zou het goed functioneren van een fingerprint scanner niet afgemoeten moeten worden door true positives (de scanner herkent mij inderdaad), maar door false positives (hij herkent ook mijn buurman of een stukje papier alsof hij mij is).

Ennuh dat om de tuin leiden is niet zo heel erg moeilijk: klik
Dus voor het inloggen op de fohn lijkt het mij prima, als de scanner maar geen betalingen gaat authoriseren (wat eigenlijk Apple's doel is).
Tja, als mensen de moeite gaan nemen om een siliconen afdruk van je vinger na te maken, dan is een pincode ook niet veilig. Die vinden ze dan wel door ergens een cameraatje te verbergen o.i.d.
Ik heb zelf meerdere toestellen met een vingerafdruk scanner geprobeerd. maar toch interessant te zien wat voor verschil er zit in kwaliteit tussen de Apple scanner en al het anderen.
Het is duidelijk af zien dat Apple voldoende tijd en geld erin heeft gestopt om het te ontwikkelen. En dat de andere bedrijven wilde meekomen na de aankondiging en er snel een afdrukscanner heeft ingebouwd.
De vingerafdrukscanner van de iPhone was ook niet direct volmaakt. Net na de release van de 5S waren er problemen waarbij veel gebruikers, waaronder ik, vaak meerdere keren moesten proberen te scannen, voordat de vingerafdruk herkend werd. En de herkenning werd met de dag slechter, zodat je iedere week je vingers opnieuw kon "intrainen". Zie onder meer hier.

Dat hebben ze uiteindelijk in software opgelost en nu werkt het ook voor mij perfect. Maar het geeft wel aan dat het lastig is een scanner te maken die voor alle mensen onder verschillende omstandigheden goed werkt.

ik heb overigens nog steeds het bange vermoeden dat de fix die Apple uiteindelijk gemaakt heeft niet veel anders is dan de tolarantie vergroten, zodat er minder false negatives (vinger van eigenaar wordt niet herkend) optreden. Wellicht ten koste van een verhoging van de kans op false positives (vinger van iemand anders dan eigenaar wordt herkend alsof het vinger van eigenaar is).
Geniale zet van Apple om Authentec over te kopen een aantal jaar terug. De simpele werking blijkt bijzonder lastig om na te apen. De resolutie, snelheid, afwerking en het alledaagse gemak maken die vingerafdrukscanner bijna onverslaanbaar (zeker de iPhone 6 versie!).

Je bent er totaal niet bewust mee bezig, maar als je er over nadenkt merk je pas echt hoeveel gemak zo'n kleine feature je geeft.

Die goedkope Samsung implementatie slaat echt nergens op. Men komt er uiteindelijk wel, maar waarom een halfbakken feature lanceren? Slim van Motorola om er mee te wachten tot het minstens net zo goed werkt als de Touch ID van Apple..

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 26 januari 2015 17:56]

Ik heb zelf een Galaxy S5. Ik wil best geloven dat de scanner op de iphone beter is, maar voor mij voldoet de scanner op de S5. Ja, soms lukt het ontgrendelen niet van de eerste keer, in 90% van de gevallen lukt het wel van de eerste keer. Op mijn vorige gsm gebruikte ik een patroon en jawel ook daar moest ik soms een 2de keer proberen, bovendien duurt zo'n patroon langer en vergt het toch iets meer concentratie (tenzij je natuurlijk een simpel patroon kiest, maar dat kan je dan ook niet echt veilig noemen)
Voor mij is de scanner dus zeker een stap voorwaarts.
Ook over de veiligheid maak ik me ook niet te veel zorgen. Ik geloof er niet in dat er iemand mijn vingerafdruk gaat kopieren (zo belangrijk ben ik niet).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee