Lenovo zet miljoen dollar opzij voor ideeën Moto Mods

Lenovo heeft een miljoen dollar gereserveerd voor investeringen in Moto Mods die gebruikers als ideeën aandragen. Bovendien heeft de fabrikant een actie met Indiegogo op touw gezet, zodat mensen een crowdfundactie op touw kunnen zetten voor de accessoires voor Moto Z-telefoons.

Met de samenwerking met Indiegogo, twee hackathons en de kans op investering wil Lenovo ontwikkelaars aansporen om Moto Mods te maken. Moto Mods zijn de accessoires die gebruikmaken van de aansluiting met zestien pinnen op de achterkant van Moto Z-telefoons. Iets meer dan een maand geleden kwam de Moto Mod-devkit al uit.

Lenovo hoopt dat gebruikers met Mods komen die bijdragen aan de aantrekkingskracht van de toestellen en toekomstige telefoons met Moto Mod-ondersteuning. LG probeerde hetzelfde voor zijn G5-smartphone, maar eiste bij de ontwikkeling van elke module te worden betrokken. De G5 ondersteunt modules die de onderkant van het toestel vervangen.

Tot nu toe verschenen er enkele modules voor de Moto Z-toestellen, waaronder een speaker van JBL, een camera met optische zoom en xenonflitser van Hasselblad, een picoprojector, en mods die accucapaciteit toevoegen. Een eerder experiment met het kunnen toevoegen van functies via de achterkant van een telefoon was de Jolla van het gelijknamige Finse bedrijf. De bekendste 'Other Half' voor die telefoon is een fysiek toetsenbord van een Nederlandse student.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-11-2016 • 16:25

45 Linkedin

Lees meer

Reacties (45)

45
41
20
1
0
14
Wijzig sortering
een mod met een slider keyboard zou de max zijn
Of, vergelijkbaar: een uitschuifbare gamepad à la Xperia Play.

Ik weet, er zijn genoeg losse gamepads te koop maar die zal ik niet altijd bij me hebben of je moet je telefoon ervoor neerzetten. Als een gamepad op de één of andere manier goed bevestigd kan worden aan de Moto dan heb ik er zeker interesse in (en voeg dan nog analog sticks toe en je krijgt een heuse fanbase)
een mod met een slider keyboard zou de max zijn
Iedereen roept het, maar als vervolgens een fabrikant als bijv BlackBerry ermee komt, koopt niemand het. De tijden van een fysiek toetsenbord op een smartphone zijn voorbij. Alleen bij de grotere phablets misschien, maar dan ga je toch al meer richting een tablet met keyboard cover.
[...]

Iedereen roept het, maar als vervolgens een fabrikant als bijv BlackBerry ermee komt, koopt niemand het. De tijden van een fysiek toetsenbord op een smartphone zijn voorbij. Alleen bij de grotere phablets misschien, maar dan ga je toch al meer richting een tablet met keyboard cover.
imo zijn de knoppen van Blackberry aan de kleine kant, waardoor je dus meerdere toetsten met 1 vinger drukt. Als de knoppen verder uit elkaar waren, dan was het wel goed.

OT
Wel een goede idee dat Lenovo geld opzij legt voor ideeën van mensen. Van mij mogen meerdere bedrijven dat wel doen. Zo maak je een telefoon waar bijna iedereen wat er aan heeft
"Zo maak je een telefoon waar bijna iedereen wat er aan heeft."

Dat zou zeer zeldzaam zijn, je kan nooit echt alles in de telefoon verwerken en zelfs als dat zou kunnen zouden bepaalde dingen weer overbodig zijn voor een enkele persoon. Persoonlijk denk ik niet dat er een telefoon bestaat die iedereen tevreden stelt. Maar een goed idee, dat is het zeker!

[Reactie gewijzigd door Toxic_Dreams op 3 november 2016 20:01]

Ik vrees dat je gelijk hebt. Het is nostalgisch, zo'n fysiek toetsenbord, maar het bied toch echt niet zo'n grote meerwaarde als sommigen beweren.
Daarom is een mod juist perfect. Voor mensen met beperkt zich of slechte motoriek zou het een uitkomst zijn.
BB is dusdanig beperkt dat de paar mensen die ik ken uit deze doelgroep bijna allemaal voor een domme ouderwetse Nokia kiezen (je weet wel, zon toestel waar je enkel mee kan bellen).
IK heb een vreselijke fijne motoriek, maar daarmee maak je zulke kleine fysieke toetsenbordjes juist sneller stuk :'(
Je hebt wel gelijk, er is geen grote doelgroep (meer) voor. Als ik destijds een nieuwe telefoon nodig had gehad, had ik zeker de Blackberry gekocht. Ik vond het een prachtig toestel in elk opzicht, maar mijn huidige telefoon deed het nog prima.
Dat komt omdat eigenlijk niemand BB associeert met moderne Android toestellen, maar met hun inmiddels achterhaalde eigen software. BB is niet meer 'hip'. Als Samsung dit zou doen zou dat echt wel verkopen :)
Daarbij brachten ze ook een goede telefoon uit alleen was de prijs veel te hoog. De BB Priv was tijdens launch ook 700 euro en er zat een snapdragon 808 in. Dit is wel erg veel geld voor een telefoon waarbij je nagenoeg dezelfde specs toen kocht voor de helft van de prijs, of nog minder (One plus one).

Als ze de telefoon echt lieten concurreren en ook met prijs dan had ik die telefoon nu gehad. BB kan als underdog in de telefoonmarkt geen premium prijzen ineens gaan vragen, hoe aantrekkelijk het voor het bedrijf ook zou zijn.
Dat is een geweldig idee! Een modern android-toestel met high-end specs en een fysiek toetsenbord. Die zou ik willen hebben.
Wat mij echt over de streep trekt is een lange tijd gegarandeerde firmware updates! Als dit niet gebeurt, koop ik het gewoon niet.. Nadat de boel door google verkocht is, is het eigenlijk gewoon berg af gegaan met de moto's.
Daarvoor stond het merk al helemaal niet meer op de kaart. Google heeft een mooie boost gegeven, wat ze veel geld heeft gekost. De moto G, E, X enz hebben allemaal wel aardig goed verkocht. Lenovo doet nu de volgende koerswijziging maar weet wel een aansprekende telefoon neer te zetten met de Z.
Ik denk dat als ze goed hun best doen, ze het merk wel weer netjes op de kaart kunnen zetten/houden
Een MotoMod die updates uitbrengt voor Moto toestellen, dat zou geniaal zijn! O-)

De ironie dat zo'n bedrijf wel geld heeft voor ontwikkeling van triviale accessoires en niet voor het uitbrengen van updates!
Ik heb een Moto Z Play en vind de Moto Mods echt een geweldig concept.

Heb zelf een Incipio Power Pack en het is veel fijner dan een powerbank, gewoon opklikken en gaan. :)

Leuk dat ze er ook echt mee bezig zijn.
Ben je ook geïnteresseerd in andere mods?

Toevallig zitten kijken voor een nieuwe foon maar ik vind de telefoon zelf al duur. Laat staan de mods die ervoor zijn, voor die hasselblad mod leg je ook zo een paar honderd euro neer.

Het is een vet concept maar als de prijzen nog zo hoog blijven vraag ik me af of het ooit echt gaat aanslaan.
Voorlopig geen andere mods die ik wil.

Telefoon zelf is idd een beetje duur maar de battery en het pakket in het geheel eigenlijk vond ik wel 400-450 euro waard.
Dan ben ik nummer 4 van de 5. Sinds een paar weken een z play en nog steeds zwaar onder de indruk van de accu. Voor de rest prima toestel, wel mogen de huidige mods iets goedkoper. Mijn eerste mod zal het powerpack worden, maar goed daar wacht ik nu nog even mee omdat de standaard accu al top is (ook vergeleken met mijn onlangs overleden xperia Z1) die ik destijds mede voor de grote accu heb aangeschaft.
Beter stoppen ze die 1 miljoen in stock Android, extra apps die via de marketplace of via sideloaden te benaderen zijn, een dikke accu, een mooi design en een prijskaartje gelijk aan dat van de Chinezen.
Tweakers zijn natuurlijk geen gemiddelde consumenten. Bovendien, het succes van de smartphone zit m in het feit dat je met een telefoon "alles" kan. Bijv.leuke foto's maken. Dan kan je wel een foto mod erbij kopen, maar dan ben je beter af met een "echte" camera. Als je klaarblijkelijk zoveel om foto's geeft. Zelfde geldt voor de andere mods. Maar goed, ik denk dat dit een google glass is, of smartwatch, grappig idee, maar voegt niets toe. Dat ik dan wordt gemind, prima toch.
Het idee is leuk, maar er zijn een aantal mechaismes die dit toch wel erg moeilijk maken, want de add-ons zijn voor een wel heel kleine markt: je moet en een bepaalde add-on willen en de Moto Z.
 • Wil je de mod gebruiken op een iphone gaat dat niet lukken...
 • Of je die dingen voor een nieuwere telefoon in pakweg 2 jaar van Lenovo gebruiken kunt is ook maar zeer de vraag....
Hierdoor worden de add-ons ook duurder, dus minder aantrekkelijk, dus minder verkocht, dus duurder...

Zou je de module in b.v. een USB-C port prikken en middels gestandaraiseerde interface op een aantal telefoons van verschillende merken kunnen gebruiken dan word het spannender. Het is te hopen dat er een "must-have" accesscoire komt waar b.v. half China gek op is.... maar dan verschijnt er al snel een model dat dat goedkoper, compacter en simpelweg beter geintegreert aanbied.

Ik zou er mijn geld niet op inzetten, ook niet door zo'n ding te kopen.
Lijkt mij interessant als ze het helemaal open source maken en iedereen mods kan maken. Dan krijg je ook veel simpelere mods met beperkte functionaliteit voor een lage prijs evt als opstap naar duurdere mods. Zo heb ik ooit een Siemens telefoon gehad waar ik een losse flitser bij gekocht heb voor 25 euro. Die kon je er zo opprikken en zorgde voor mooie foto's. Anderen willen misschien een afstandbediening mod of thermometer mod. Dat is dan allemaal geen probleem.
Lenovo is de goed op weg!
Is dat zo?
IMO kunnen ze beter investeren in (security) updates.
heeft dat niet merendeels met bijvoorbeeld Android(Google) te maken.
Want Lenovo en alle andere maken een schil om Android geen.
Google zou toch alles moeten dicht-patchen of werkt dat niet zo... .
Google patcht alles dicht, maar de fabrikanten moeten gewoon de moeite doen om af en toe die wijzigingen toe te passen op hun eigen versie van Android. Het jammere is dat Google niemand hiertoe verplicht, waardoor updates niet of niet vaak worden uitgevoerd.
Dat doet Google ook maar Lenovo pakt die updates niet op.
Lenovo is heel goed op weg ja! :X Leveringen van smartphones zijn dit jaar aanzienlijk gedaald van 18 naar 14 miljoen. Zegt genoeg lijkt me. Blijkt maar weer: bedrijven kun je overnemen, succes niet. Dat zit toch echt in de cultuur binnen een bedrijf.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 3 november 2016 18:18]

Ik begrijp je punt maar vind wel dat je nogal sterk overdrijft. Heel vaak zou je denken dat mensen ergens niet op zitten te wachten, maar blijkt het (soms na een kleine aanloop) tóch een succes te worden. Denk aan de iPhone, de Galaxy Note, de Surface en recentelijk nog de MacBook Pro met Touchbar. Van die laatste zijn nog geen verkoopcijfers maar de overige drie zijn toch echt verkoopsuccessen te noemen.

En nee, natuurlijk is dat geen garantie dat dat voor Lenovo ook zo gaat lopen maar wees ook niet te voorbarig met conclusies trekken. Het kan zomaar een succesvol concept blijken (mits het voldoende doorontwikkeld wordt natuurlijk).
Ligt er aan hoe ze het echt aanpakken.

Gaan ze kijken naar waar veel mensen het over hebben binnen de reacties. Of gaan ze ook echt opzoek naar de gemiddelde gebruikers. Als ze het goed toepassen en doorzetten niet zoals LG met de G5 super leuk concept maar naar 1 generatie ditchen. Dan willen mensen het ook echt niet. Ze moeten wel een manier vinden waardoor je de Mod van moto Z ook straks kunnen gebruiken op Moto ZXY. Zodat het een waarde heeft.
LG is ook al gestopt met deze add-ons voor de LG G5. Het is pas interessant als je dure bijvoorbeeld camera add-on ook had kunnen gebruiken op de G6, G7 en G8. Je bent wel vendor locked dan. Dus liever nog dat het een standaard wordt zodat het op andere merken werkt. Helaas zie ik die niet zo snel gebeuren.
Gedoemd te mislukken ben ik niet met je eens... Ik geef je er geen - voor omdat het simpelweg jouw mening is en daadwerkelijk iets relevants toevoegt aan dit artikel, maar ik weet dat er veel mensen fan zijn van dit systeem.. Ik persoonlijk ben ook bezig om zo'n moto aan te schaffen omdat die mods mij zo trekken..

Het enige waardoor het zou kunnen mislukken zijn de mega hoge prijzen voor de mods, want dat weerhoudt velen ervan om meerdere mods aan te schaffen.. Maar mislukken door het systeem zelf, daar geloof ik gewoon niet zo in..

Doet u mij maar een Lenovo, in plaats van het enorm overrated Apple en Samsung, met hun gigantische marketing budget... Het spreekt me gewoon meer aan, en met mij echt wel genoeg anderen..
Ik typ dit op een moto z play blijkbaar ben ik een van de 5 net als de 2 andere posters hierboven toevallig dat 3van de 5 hier al op Tweakers zitten!
Je krijgt een -1, maar je hebt natuurlijk volkomen gelijk. Dit is leuk voor wat Tweakers, maar geen enkele consument zit op deze accessoires te wachten en al helemaal niet voor de huidige prijzen.
De mods zijn natuurlijk te duur voor de meeste mensen, maar ik denk wel dat mensen het zouden willen hebben als het goed werkt. Ik zou best een projector, betere camera, slider toetsenbord of whatever willen hebben als het goed bij de telefoon past en ook nog bereikbaar is in prijs.
Als lenovo hier gewoon een paar jaar investeert kunnen ze het systeem verbeteren en mogelijk ook naar goedkopere toestellen brengen. Je zal ook zien dat andere fabrikanten vergelijkbare dingen gaan doen als het werkt.
Wanneer ze de moto z force hier normaal uitgebracht hadden, was mijn toestel een moto z force geworden.

Shattershield, goede accu, bijna stock android, waterdicht, sd slot, mooi toestel.
maar helaas is verizon de enige en ben ik toen voor een S7 edge gegaan.

Zonde want mijn moto g3 van de zaak is werkelijk waar voor het geld wat je betaald een prima android telefoon.

Ik had ook zeker de accupack mod gekocht voor de lange weekenden.
betaalbaar en beter dan alle andere nood accupacks die ik zie verschijnen voor andere toestellen met lelijke hoesjes erbij.
Helemaal mee eens, ik was ook zeker voor de Moto Z Force gegaan qua specificaties etc. was dat het toestel wat ik graag wilde hebben en niet de goedkopere variant.

Dit sluit dus aan in mijn ogen op het artikel van vandaag nieuws: Leveringen smartphones van Moto-eigenaar Lenovo dalen 25 procent
mn moeder wil een telefoon die dun is, maar ze wil wel goede foto's kunnen maken zonder dat ze een zware camera mee hoeft te nemen. Dan is een Camera Mod wel een uitkomst als je die er zo op kan klikken en fotos kan maken als je bijvoorbeeld in een pretpark bent. ;)
De Camera Mod is een bagger ding, dus dan kan je beter direct een Galaxy S7, iPhone 7, Google Pixel of iets dergelijks kopen.

https://www.youtube.com/watch?v=KVXvWd6cOFk
Als ze dit na 1 generatie weer loslaten wel ja. Als ze het volhouden hebben we straks een hele rits aan functionele 'hoesjes'. Als de prijs ernaar is natuurlijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee