Hasselblad presenteert opklikcamera voor Moto Z-telefoons

Camerafabrikant Hasselblad heeft de True Zoom MotoMod gepresenteerd. Het is een cameramodule voor de Moto Z-telefoons van Lenovo, met een 1/2,3"-sensor voorzien van xenon-flitser, optische beeldstabilisatie en tien keer optische zoom.

De True Zoom MotoMod vervangt de camera van de Moto Z-telefoons in het geheel met een eigen lens, eigen sensor en eigen stabilisatie. Voor de on-screen controls en de accu is de module wel aangewezen op de aangehechte smartphone. De True Zoom is op Moto Z-telefoons te klikken via de aansluiting met zestien metalen pinnen op de achterkant van de toestellen.

Hasselblad heeft 1/2,3"-sensor van een onbekend type in de module geschroefd. Het diafragma komt uit op f/3.5-f/6.5 en in combinatie met de grip, optische beeldstabilisatie, xenon-flitser, zoombediening en cameraknop die half ingedrukt kan worden om te focussen moet de True Zoom de gebruikservaring van een camera nabootsen. Gebruikers kunnen foto's schieten in raw-formaat. In video is de optische beeldstabilisatie niet bruikbaar. Hasselblad levert bovendien zijn Phocus-software mee voor het bewerken van geschoten afbeeldingen. De True Zoom MotoMod komt half september uit in de Benelux voor 249 euro.

Naast de True Zoom presenteerde Lenovo ook een derde Moto Z-telefoon. De Moto Z Play heeft een glazen achterkant, in plaats van de metalen achterzijde van de andere toestellen. Het scherm van de Play heeft bovendien een lagere resolutie, terwijl Lenovo heeft gekozen voor een minder krachtige processor in de vorm van de Snapdragon 625. De Moto Z Play komt half september uit in de Benelux voor een adviesprijs van 449 euro.

Toestel Moto Z Moto Z Force Moto Z Play
Scherm 5,5"-amoled 5,5"-amoled (ShatterShield) 5,5"-amoled
Resolutie 2560x1440 pixels 2560x1440 pixels 1920x1080 pixels
Soc SD820 SD820 SD625
Geheugen 4GB lpddr4 4GB lpddr4 3GB
Opslag 32 of 64GB 32 of 64GB 32 of 64GB
Camera 13Mp, f/1.8, laser-af, ois 21Mp, f/1.8, laser-af, pdaf, ois 16MP, 4k-video
Frontcamera 5MP, f/2.2 5MP, f/2.2 5MP
Afmetingen 153,3x75,3x5,2mm 155,9x75,8x7mm 156,4x76,4x6,9mm
Gewicht 136g 163g 165g
Accucapaciteit 2600mAh 3500mAh 3510mAh
Adviesprijs Nnb Nnb 449 euro

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-08-2016 • 21:36

61 Linkedin

Reacties (61)

61
56
34
3
0
17
Wijzig sortering
249 euro. Koop je daar niet een losse compactcamera voor die beter presteert dan dit?
Die Sony opkliklenzen QX10 / QX100 en tweede generatie QX1 en QX30 waren ook niet echt verkoopsuccessen, al zou ik die wel overwogen hebben mocht ik het geld hebben liggen.
Toch net wat betere lenzen en zoom mogelijkheden. Zeker de QX1 met verwisselbare lenzen had potentie icm een smartphone.

http://cdn.mos.techradar....1/sony_qx1_z2-1200-80.jpg

[Reactie gewijzigd door W00fer op 1 september 2016 02:43]

249 euro. Koop je daar niet een losse compactcamera voor die beter presteert dan dit?
De sensormaat is ongeveer gelijk aan losse compacts in deze prijsklasse. Het grootste verschil zal hem waarschijnlijk vooral zitten in de lenskwaliteit. Ook hebben de meeste compacts geen beeldstabilisatie en RAW output.
Maar ik 'schrik' wel van de prijs... Wie had dat ooit gedacht, een echte Hasselblad voor maar 249 euro, nieuw :P
nou, deze heeft bv optische stabilisatie, een iets lichtsterkere lens, 30x zoom, ondersteunt RAW en heeft een ingebouwde EVF.
Ook voor 249,-.

Mijn keuze is dan snel gemaakt.
En via WiFi kun je de camera ook met je (Moto Z) telefoon bedienen als je zou willen.....
Maar dat is geen Hasselblad. Daar de prijzen al eens van opgezocht?
Daar begin je pas vanaf een 9000 dollar.
En dat is voor het merk?
De kwaliteit?

Ik ken hasselblad niet echt, maar ze lijken vooral high end camera's voor pros te maken als ik het goed zie.

Dit betekent echter niet direct dat een €249 kostende module ook dezelfde kwaliteit bied. Dat kan ook haast niet als de prijzen normaal vanaf $9K beginnen.
De sensor van de X1D is gewoon van sony dus waarom dan 7900 betalen...
Want de sensor is de camera? De EOS 7D deelde toendertijd de sensor met de EOSM en 550D, dat waren hele andere beestjes
Je hebt Hasselblad en je hebt Hasselblad he..
Net zoals veel merken hebben ze een high end pro line en een budget merkverkopende lijn die het merk alleen maar moet vespreiden. Ga niet geloven dat in deze hasselblad een soortgelijke technische perfectie zit als in hun high end systemen.
Ik vraag me überhaupt af of het wel echt een Hasselblad-product is, of dat ze deze gewoon hebben gelegitimeerd en vervolgens vanuit pr-idee zelf presenteren om het als echt over te laten komen. Immers is het niet echt logisch om een dergelijk product te specificeren op het betreffende toestel gezien de grootte van de afzetmarkt.
Het zal vanwege naamsbekendheid gedaan zijn, maar echte topmerken moeten zich eigenlijk niet lenen voor consumentenspul. Het imago (mocht het product niet top zijn) is niet eenvoudig meer te herstellen zeker bij een mass market product.
Mwah, als ze zich maar bewijzen op de originele fronten is het een goede manier om wat geld binnen te tikken. Denk je werkelijk dat bijv. die speaker fabrikanten die we op laptops zien, zoals HK bij Toshiba of Dynaudio bij MSI, imagoschade hebben opgelopen?
Nee, maar wel bijvoorbeeld een Armani of Prada bij twijfelachtige LG toestellen. Vandaar dat het nu ook niet meer voor komt.
Denk niet dat dit echt een effect heeft gehad. Overigens waren zowel de LG Prada als de Samsung Armani, prima toestellen. Ik heb ze beiden verkocht toen ik nog als verkoper werkte in de telecom.
Toevallig werkte ik ook in die tijd in de telecom en ze verkochten niet zo goed.
Dan deden jullie iets fout. De Prada was een van de eerste touchscreen toestellen voor de reguliere consument plus zag er goed uit. Dat trok mensen aan. De Samsung ( waarvan jij om de een of andere reden dacht dat het een LG was) was onderdeel van de P-series die wat exclusiever werden gehouden en was ook een stuk prijziger. Maar aan die LG hebben wij flink wat provisie aan binnengetikt.

Anyway, de verkoop aantallen zijn hier niet relevant. Sterker nog, als de oplage beperkt is, is het evt. schadelijke effect waar jij het over had er ook niet.
Wij deden niks fout. In die tijd verkochten wij al iPhones :)
Het alternatief, van goud, was de B77620 Armani en draaide op Windows Phone 6.5. Dat wilden steeds minder mensen. De Samsung P520 waar jij het over hebt is nauwelijks verkocht in Nederland. De LG Prada KE850 waar jij het over hebt had een hoop firmware bugs. LG had voor dat toestel flink uitgepakt aan POS materiaal, wat later herhaalt is bij de BL20 en BL40 chocolate series. Ik weet dus wel waarover ik praat ;)

[Reactie gewijzigd door W00fer op 3 september 2016 14:25]

Die toestellen zijn van voor de iPhone introductie in Nederland. Dus tenzij je het over geïmporteerde toestellen hebt? Perfect waren ze verre van, maar slecht, als in dat ze het imago van die kledingmerken hebben aangetast, daar is gewoon geen sprake van.
Je zou bijna zeggen dat niet iedereen 10 duizende euro's heeft rondliggen voor cameras. :p
En zo koppel je een product met een lange levenduur/cycle (camera) aan iets met een vrij snelle renew-cycle.... over 2 jaar heb je niets meer aan je camera module.

verwacht dan ook dat dit hard gaat floppen.
Is dit een high-end? Volgens mij wel en juist door zo'n camera module moet je er met gemak meer dan 2 jaar mee kunnen doen(zeker met de Force), IMHO dan. Ik heb nu bijna twee en een half jaar een HTC M8 en ik zou niet weten waarom ik een nieuwe zou halen(de hele reden dat ik een duurdere telefoon koop). Ja, hooguit vanwege een betere camera. En laat nou juist deze accessoire ervoor zorgen dat hij 2 jaar later nog met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt.
Nou , de eerste foto's die ik gezien heb (gemaakt met deze module) zouden mij 0 reden geven dit voor 249,- euro aan te schaffen bovenop de aanschaf prijs van het toestel zelf. Bovendien zit er niet eens een extra battery pack in. Nee, ik zou het geld investeren in een echt fatsoenlijke camera. De kans dat je die naar 3 jaar nog prima kan gebruiken ligt een stuk hoger.

Kijk hier maar eens naar de foto's bij wat minder licht.

Het idee is allemaal leuk maar het is het gewoon net niet. Zeker de verhouding prijs en wat je ervoor krijgt bij de verschillende modules laat mij ook denken dat dit zeker gaat floppen.
Vergeet niet dat al deze modules alleen voor de moto te gebruiken zijn. De battery pack , kan je beter een losse kopen zodat meerdere apparaten er gebruik van kunnen maken, de speaker module, koop een bluetooth want zelfde verhaal als de battery pack etc etc...

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 1 september 2016 00:47]

Kijk, dát is een heel ander verhaal. Zo'n module voor de prijs van een goede compactcamera moet natuurlijk wel zijn werk doen. Maar daar ging ik voor het gemak even van uit. En wat je zegt, ik had ook een extra accu verwacht(die misser had ik al wel gespot).

Al moet ik wel zeggen dat het nog steeds een voordeel is dat je niet 2 apparaten mee zou hoeven nemen. Maar dan moet er geen telefoon zijn die zonder hulpstuk in de meeste situaties betere foto's maakt.
Je wilt bij normaal gebruik die module er waarschijnlijn niet op hebben, dus zit je nog steeds met 2 apparaten die je meesleept. 3 waarschijnlijk, want je wilt er waarschijnlijk ook een batterypack erbij. enige voordeel ten opzichte van alleen een telefoon is de zoom. Maar dan neem ik nog steeds liever een goede travelzoom camera.
Een interne extra accu in de camera module was inderdaad wel handig geweest.
Al helemaal als de flitser regelmatig nodig is.
Nou kost een power-bank ook niet meer de hele wereld, maar toch jammer.
Overigens denk ik persoonlijk ook niet dat dit camera principe echt wat gaat worden.
Maar als het niet wordt geprobeerd, komen we er nooit achter, dus who knows.
En zeg immers nooit, nooit ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 1 september 2016 13:18]

Neuj, dit is geen high-end qua sensor of optiek. Een Hasselblad body is ~20x duurder dan de telefoon waar je deze module op klikt, en een bijpassende lens nog eens 10x. Los van alle toeters en bellen zoals (remote) flitsers enzo kost een Hasselblad studio setup zo 25k, en dan is dat nog meer geschikt voor reclame- en levensmiddelenfotografie, dan voor mobiel werk.

Dit is meer een gimmick, het overdragen van wat technische knowhow, een patentje of 2, en de premium naam die nu aan de Lenovo Moto serie hangt. Beetje wat Leica gedaan heeft met Hueawei voor de camera setup van de P9.
20x duurder... in welke wereld leef jij? Zeg maar gerust 140x duurder.
In een reele wereld, hasseblad heeft niet alleen de Dikste H6D maar ook betaalbaardere losse bodys
In een wereld waarin ik het eerste getal heb genomen van een Hasselblad body toen ik dat ff snel googlede.. Ik wist nl wel dat ze echt specialistisch spul maakten, met ditto prijzen, maar voor de ..x keer duurder vergelijking moest ik toch even een prijs hebben. Mijn exacte x keer of het bedrag mag dan misschien wat afwijken, mijn punt/vergelijking maak ik er desondanks toch wel mee duidelijk dacht ik.
Grappig, mijn getal was ook de eerste google hit.
En zo koppel je een product met een lange levenduur/cycle (camera) aan iets met een vrij snelle renew-cycle.... over 2 jaar heb je niets meer aan je camera module.

verwacht dan ook dat dit hard gaat floppen.
Hoezo? Zodra je een andere telefoon koopt kan je de Moto-Z icm de module toch gewoon als camera blijven gebruiken?
Zoals ik het lees moet je de smartphone gebruiken om deze module te controleren? En zonder een smartphone met die speciale pin-layout, welke Lenovo vast heeft gepatenteerd, kan je dus verder niks met die module. Het is wel een mooie merk tie-in van Lenovo, toch weer een reden om je volgende telefoon weer een Moto te laten zijn..
Heb vorige week een presentatie gehad van Lenovo op mn werk, en daar zeiden ze dat de Mods in principe 3 generaties Moto Z mee moeten gaan. Dus opvolgende Z's krijgen min of meer zelfde formfactor
Lenovo heeft al meerdere malen gezegd dat de modules 2-3 generaties zullen ondersteund worden. Dus je kan er langer mee doen, maar dan moet je wel trouw blijven aan het merk en hopen dat de opvolgers van de Moto Z reeks jou bevallen.

Ik vind het sowieso allemaal te duur. Op zich mooie toestellen, maar 450€ voor een midrange toestel (Moto Z Play) vind ik behoorlijk veel geld. Om dan nog maar te zwijgen over de prijzen van de modules ...
Je hoeft niet na 2 jaar een nieuw toestel te nemen. Het mag!

En je kan er natuurlijk ook voor kiezen het toestel te behouden voor dit camera opzetstuk. Je moet het opzetstuk toch los mee nemen als je die wilt gebruiken, een extra telefoon mee is dan ook een kleine moeite.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 1 september 2016 11:26]

Waarom zouden ze niet een moto z g2 uitbrengen over 2 jaar met dezelfde connector. Ideaale manier om mensen aan je merk te koppelen. Als je eenmaal extensies koopt kom je nooit meer ervan af. Net zoals nu mensen een iphone blijven kopen omdat ze de apps al gekocht hebben.
Ik gebruik nog een LG nexus 5, Werkt nog prima dus renewing is met huidige telefoons wat minder belangrijk geworden dan zeg maar 4 jaar terug. Er moet wel een hele toffe nieuwe functie in nieuwe telefoons komen om echt over te stappen want high end modellen van een paar jaar oud voelen nog steeds snel aan.
De Moto Z Play ziet er erg leuk uit, en vroege reviews schijnen aan te duiden dat de nieuwe 14nm chipset geen van de problemen kent die de G4 en G4 Plus wel hebben, zoals oververhitting met warm weer en tijdens lang filmen.

Helaas is de prijs dan wel weer aan de hoge kant. (Still tho, 16 uur lang webbrowsen volgens Android Central, dat doen maar heel weinig telefoons na).
Ik vind de Z zelf ook een hele mooie telefoon, maar het blijft wel absurd dat er geen headphone jack erop zit, niet iedereen wil een bluetooth koptelefoon.
En daarom heeft de Z Play er gelukkig wel een. ;)
Nu nog een Moto Z mini van rond de 5 inch, die wel normaal in je broekzak past en waar je met 1 hand bij het hele scherm kan
Dat gaat niet gebeuren want dan passen de modules niet meer. Tenzij je een 5" phone wilt met de form factor van een 5,5".
Dan heeft de mini maar geen modules, zit ik toch niet op te wachten. Ik vind de Z best mooi, maar gewoon te groot
Op zich best een grappig idee. Maar wel vreemd dat juist Hasselblad hiermee op de proppen komt. Das nou niet het eerste merk waarbij je aan denkt als je zulk soort gadgets ziet? Zou de verhoop van middenformaat camera's zijn terug gelopen?
Denk eerder dat Lenovo een flinke lobby heeft uitgevoerd :)
Op zich best een grappig idee. Maar wel vreemd dat juist Hasselblad hiermee op de proppen komt. Das nou niet het eerste merk waarbij je aan denkt als je zulk soort gadgets ziet? Zou de verhoop van middenformaat camera's zijn terug gelopen?
Ik denk dat je gerust mag stellen dat dit soort producten merk-zelfmoord zijn voor Hasselblad.

Het staat/stond bekend als het merk dat het beste van het beste levert. Het is geen marketing-geheim dat als je je op een premium markt richt en vervolgens je merk "breder" probeert te trekken door met hetzelfde merk naar lagere segmenten te gaan je uiteindelijk gewoon keihard verliest.
Ik denk dat de auteur hier heel erg blij mee zal zijn. Een xenon flitser, optische zoom en ois, hiermee zou je de beste plaatjes moeten kunnen maken in het donker, maar uiteraard ook bij daglicht.
Dit is erg zeer mooie aanvulling van een mobiele telefoon.
Helaas blijkt uit de eerste reviews dat het in de praktijk allemaal niet zo rooskleurig is ... en dan nog voor die prijs 8)7.
Zal die phocus software niet gewoon nodig om de raw bestanden te bewerken? volgens mij heeft hasel zijn eigen raw formaat dat niet erg goed ondersteund door andere partijen.
Het ziet er op zich heel goed uit. De zoom werkt heel goed en de fotokwaliteit bij goed licht vind ik goed. Stabilisatie werkt ook goed zover ik gezien heb.Bij minder licht lever je helaas wel in en 4k filmen is er niet bij.

Op zich mooi bedacht maar persoonlijk niets voor mij. Je loopt dan toch weer met twee onderdelen rond want compleet stop je hem niet even in je broekzak dus loop je alsnog met een tasje rond. Voor 250 euro had ik ook betere foto kwaliteit verwacht. Waarschijnlijk zou ik wat geld bij leggen en een goede camera kopen.
Anoniem: 256386
1 september 2016 10:17
Leuk technisch hoogstandje maar in mijn ogen kan je beter een compact camera kopen. Die gaan langer mee en beter kwaliteit.
Wel leuk dat er weer een Xenon flitser voor telefoons wordt getoond. Deze was weg na de Nokia 1020
Victor draait zich om in zijn graf.

Ik snap niet waarom prestigemerken zich zo prostitueren. Leica, Carl Zeiss, nu Hasselblad. en dan gaan we het nog niet over laptopspeakers en high-end audiomerken hebben.
Op de site van hasselblad reppen ze met geen woord over dit product, het zal ook wel niet "handmade in sweden zijn"

Hasselblad is heilig, en dit is heiligschennis.

[Reactie gewijzigd door manuarmata op 1 september 2016 17:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee