Motorola geeft Moto G 2015 en maand oude Moto E3 geen update naar Android 7

Motorola heeft aangekondigd welke telefoons de upgrade naar Android 7.0 zullen ontvangen. De oudste telefoons op de lijst zijn de Moto X serie uit 2015 en de Nexus 6. De Moto G 2015 en de onlangs uitgebrachte derde generatie Moto E ontbreken.

In de lijst die Motorola op zijn blog plaatste, noemt de fabrikant vijftien telefoons, waaronder veel varianten van dezelfde toestellen. In de lijst staan alle varianten van de Moto G4, alle varianten van de Moto X uit 2015, alle versies van de Moto Z en de Nexus 6.

Motorola schrijft dat de uitrol voor het einde van dit jaar begint met de Moto Z en de Moto G4. De Nexus 6 heeft dinsdag al de update naar Nougat ontvangen. Wanneer de update uitkomt naar de varianten van de Moto X uit 2015 is niet verteld.

De Moto E3 ontbreekt in de lijst. Motorola heeft in het verleden, toen het nog eigendom was van Google, naam gemaakt met een relatief goed updatebeleid. Het bedrijf kwam echter een jaar geleden in het nieuws omdat de Moto E 2015 niet in de lijst voor Android 6 zou staan, ondanks dat het bedrijf eerder het idee had gegeven dat die telefoon de update wel zou ontvangen. De telefoon had al wel eerder de update van Android 5.0 naar 5.1 gekregen. Uiteindelijk kreeg de smartphone wel een update naar Android 6, maar nu is het voorbij: de Moto E 2015 zal geen Android 7 krijgen.

Nu doet de fabrikant daar nog een schepje bovenop door de de update niet aan te bieden aan de derde generatie Moto E, die in september op de markt kwam. Android 7.0 kwam in augustus uit.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

05-10-2016 • 14:08

257

Submitter: Pilovali

Lees meer

Google brengt Android 7.0 Nougat uit
Google brengt Android 7.0 Nougat uit Nieuws van 22 augustus 2016

Reacties (257)

257
255
139
5
0
80
Wijzig sortering
Typisch voor het Android OS. Fabrikanten maken hun eigen versie en weigeren vervolgens lange software ondersteuning te bieden. Mede hierom vraag ik me serieus af waarom Android zo'n ontzettend groot marktaandeel heeft. Je koopt als consument een Android toestel en binnen een jaar kun je fluiten naar updates. Dat moet op een gegeven moment toch ook doordringen tot de gemiddelde consument?
De gemiddelde consument heeft waarschijnlijk geen idee welke versie van Android ze hebben en wat ze dus aan functies mislopen. Qua veiligheid hebben ze al helemaal geen idee en maken ze zich niet druk om. De gemiddelde consument zal bij aanschaf eerder naar de prijs kijken, hoe de telefoon er uit ziet en of het een bekend merk is (vooral onder jongeren natuurlijk belangrijk). De gemiddelde consument zal geen flauw idee hebben of en wanneer ze updates krijgen en wat dat voor ze betekend. En dit zal voorlopig nog wel blijven zolang Android enorm gefragmenteerd is door alle verschillende versies en fabrikanten.
Het zijn trouwens niet alleen de fabrikanten, maar ook de fabrikanten van de processor zoals qualcomm bieden niet lang genoeg ondersteuning om bij te blijven met updates. Alles bij elkaar is het een rommeltje en de gemiddelde consument maakt zich er niet druk om.
De gemiddelde consument weet niet eens dat ze Android gebruiken. Ze hebben een Samsung of een iPhone. Software boeit ze niet, zolang ze maar Candy Crush kunnen spelen en kunnen WhatsAppen. En dat maakt mij verdrietig. Dat mensen zich zó weinig interesseren in het spul dat ze gebruiken. Als het maar werkt, de rest boeit niet.
En is dat erg? Ik denk het niet. Zolang men maar tevreden is met wat ze hebben. Dit geldt niet alleen voor telefoons, maar ook voor alle andere technische en elektronische apparaten. Ik hoef ook niet te weten hoe de motor mijn auto werkt, of hoe de software in koffiezetapparaat mijn koffie lekker zet (om even een willekeurig voorbeeld te geven), zolang ze maar doen waar ik ze voor gekocht heb.
Een koffieautomaat kan in principe niet draadloos vanuit China/ Rusland/Amerika worden gehackt. De motor in je auto ook niet (al begint daar verandering in te komen helaas).

Bij een smartphone kan dat wel en daarom is het belangrijk voor de veiligheid van een ieder dat software zo veel mogelijk up to date is. Dit hoeft niet per se te gaan om nieuwe versie kwa features, maar wel om beveiligingsupdates. Helaas staat het daar ook slecht mee gesteld in Android land.

Het moment dat mijn koffieautomaat het internet op kan wil ik ook dat deze beveiligd is en blijft.

Een goed voorbeeld van wat er fout kan gaan is de recente DDoS tegen KrebsOnSecurity, waar gebruik is gemaakt van camera's (!) om een DDoS te veroorzaken. Een camera is typisch iets waar je geen software updates verwacht omdat de camera ook zonder updates gewoon blijft werken. Nu hangen we die dingen aan het internet en is security dus direct van levensbelang geworden.

Er staan video's op Youtube van gehackte webcams/securtiy cams, tot het punt dat de hele wereld live mee kan kijken hoe een koppel slaapt en opstaat! (en dus nog veel meer maar dat staa niet op youtube gelukkig, voor zover ik weet)
Ook hier mag (en moet!) iedereen verwachten dat de software kant gewoon onderhouden wordt.

Helaas doen de meeste mensen dit niet. Begrijpelijk, want "het toestel werkt ten minste gewoon", maar alsnog triest als je ziet wat voor gevolgen het kan hebben.

Edit: Nog triester is natuurlijk dat fabrikanten hun spullen niet bijhouden, en dat alle varianten van Android niet net als Windows te updaten zijn vanuit 1 partij. En ook triest eigenlijk dat de beveiliging van netwerk-aangesloten apparaten vaak zo slecht is..

[Reactie gewijzigd door thefal op 23 juli 2024 01:09]

Maar hoeveel mensen ken jij die problemen hebben gehad door malware op hun telefoons? Ik heb nog nooit iemand gesproken die dat had gehad. Dus is dit nou werkelijk zo'n groot probleem in het dagelijks gebruik voor een gemiddeld iemand? En ook met updates zijn er nog duizend kwetsbaarheden die Google nog niet kent of nog niet gefikst heeft, dus veilig ben je toch nooit.
Dat is altijd lastig in te schatten omdat malware zich goed kan verstoppen, vooral voor mensen die zich er niet zo interesseren.

Ik ken enkele mensen die ineens een rekening hadden van een paar honderd omdat er een of ander vaag, niet nederlands nummer is gebeld, waarvan ze me verzekerden dat ze dit niet zelf hadden gedaan.

Ken iemand met een telefoon waar continu advertenties worden laten zien, in de notificatiebalk. Een uninstall van elke 3rd party app hielp niet, pas na een factory reset was het opgelost.

En zelfs als dit bij bijna niemand gebeurt, moet je toch willen dat security op order is en dat fabrikanten niet wachten tot het te laat is.

Je wacht ook niet met het plaatsen van een hek voor de rand van een afgrond tot er iemand naar beneden is gevallen. Je wacht ook niet met maintenance van de Python in de Efteling tot dat ding een keer vastloopt.
Dit zijn natuurlijk meteen extreme gevallen, maar laten wel mijn punt zien: Liever altijd up to date dan wachten tot het te laat is.
Camera's zijn al eerder gebruikt in DDOS aanvallen. Toen Google nog vrij nieuw was, was het erg leuk bepaalde zoekopdrachten te doen van security en web cams. Een link googlen en je vond duizenden openstaande camera's.

We zijn nu zo'n 10-15 jaar verder en er is geen kloot veranderd.
Je hebt helemaal gelijk, maar is het niet bekeken vanuit 'tweaker' oogpunt?

immers is het ook belangrijk dat ze goed snappen wat de consequenties zijn van een 'lekke' telefoon, maar helaas zijn er gewoon minder mensen technisch nieuwsgierig als dat we hopen.

Zo gaan wij waarschijnlijk om met health care en schoonmaak middelen..

Hoeveel tweakers zijn er bewust van een schadelijke stof in schoonmaak product A? Een schoonmaker / Milieuactivist zal het zelfde zeggen daarover als wij over software ;)
Een securaty update is wat anders dan upgrading naar een nieuwer OS.
En hier wordt over het OS (Nougat) gesproken, niet over security update's
Sorry hoor maar de smartphone is tegenwoordig toch echt commodity. Je kan van de consument niet verwachten dat die zich bezighoud met OS van zijn phone. Hij moet er gewoon van op aan kunnen dat het ding veilig is bij normaal gebruik.
Ben ik het helemaal mee eens! Echter, fabrikanten nemen hun verantwoordelijkheid niet. Dit hoeven ze niet te doen omdat ze niet gestraft worden voor het niet bijhouden van hun software. Door mensen bewust te maken van dit probleem zullen meer mensen overstappen naar fabrikanten die dit wel goed doen en zullen degene die niet updaten gestraft worden. Ik heb persoonlijk meerdere mensen een Nexus aangeraden, of een Motorola ten tijde van de eerste 2 moto g's, mensen die anders voor een mid range Samsung waren gegaan.
Zo hebben zij meerdere updates gehad, zowel Android als patches, waardoor ze nu een stuk veiliger zijn.
Het is een hele lastige kwestie die mijn inziens maar op een manier opgelost kan worden en dat is door de smartphone bouwers beperkingen op te leggen wat betreft hun skins. Ik zou zeggen beperk de skins tot de launcher. Google kan updates uitbrengen die meteen OTA zijn. De launcher van de fabrikant zal gewoon blijven functioneren en probleem opgelost van de massa's oude vergeelde android versies. Maar het zal wel niet zó simpel zijn.
Ik denk dat dit erg is ja.

Het bewust zijn van hoe jouw privacy (met een vooral een Google telefoon) wordt aangetast is bij het overgrote deel compleet onbekend (los van de eventuele gevaren die dit met zich mee kan brengen).

Dit is naar mijn mening toch een zeer slechte situatie.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juli 2024 01:09]

Dit soort discussies ontstaan voornamelijk door merk liefde. Ik heb een Android, dus alles wat tegen Apple is, ga ik op reageren of andersom.

Gemiddelde consument boeit het niet welke versie ze draaien. Wat ze wel boeien is dat ze bepaalde inkomen hebben en einde van de maand moeten halen. Ze hebben geen luxe om 900€ neer te tellen voor een telefoon.

Maar niet alleen voor een gemiddelde consument, maar ook een gemiddelde Tweaker (waar ik ook tussen zit) boeit het niet welke versie ze draaien op een elektronica apparaat.

Anders heb ik wel een aantal vragen voor jullie;
- Welke versie draai je op/in je Router, Auto, Koelkast, Switch, Smart Home Set, Camera, NUC, TV, PC, Smartwatch, IoT apparaten, etc, etc.
Kan wel zo een paar A4 tjes vullen. Geloof me gemiddelde Tweaker zal ze niet allemaal weten. Toch vormen dit soort apparaten net zoveel of in sommige gevallen meer risico dan een Whatsapp á Candy Crush apparaatje.
Van de apperaten die te updaten zijn weet ik allemaal welke versie ze draaien en of dat de laatste is. Maar je hebt gelijk dat die apperaten zeker meer aandacht vereisen dan de meeste mensen die geven.
Maar een Smartphone is ook je bankpas, je online identiteit en veelal je toegang tot je password vault. Dan moet je toch wel vinden dat je recht hebt op updates die je beschermen tegen known exploits. Ik kan me niet voorstellen dat men daar onverschillig in wil zijn.
Natuurlijk kan je zeggen dat je dan dat soort apps niet moet draaien, en dan ook nog met een nieuw gemaakt google accountje puur voor whatsappen en andere communicatie. Maar volgens mij gebruiken mensen hun telefoons toch echt wel voor meer tegenwoordig.
Het is wel snel gezegd "Van de apperaten die te updaten zijn weet ik allemaal welke versie ze draaien en of dat de laatste is". Je gebruikt wellicht apparaten/onderdelen/programma's die je niet kent en out-dated zijn. Enigste wat ik wil zeggen, er zijn echt wel meer dingen dan een "telefoon" in ons leven wat OOK een risico issue kan zijn.

Ik zal het eerder eng vinden dat iemand mijn beveiligingscamera thuis kan hacken en mee kan kijken, dan dat ie in mijn telefoon zit te neuzen.
Nee ik durf wel met zekerheid te stellen dat ik dat wel in kaart heb. Ik weet dat mijn Smart TV, non smart tv, smart watches, Wifi AP, Router, Dect base station, Audio receiver, consoles, controllers, dect telefoons, ir blaster server, pc's, laptops en convertibles, smart phones, streaming stick, auto firm ware en meida device in de auto firm ware up te daten zijn. En periodiek controleer ik ze ook nog (minimaal elke 6 maanden voor de dingen die zelden updates krijgen zoals de receiver en dect base station).
Dan zijn er nog een paar die te updaten zijn maar alleen door de fabrikant (digitale babyfoon bijv.) dus daar kan ik niets aan doen.
En dan heb ik een paar devices die niet kunnen terwijl dat wel zou moeten kunnen (non managed switches en oude X10 devices).
Dan heb ik een paar devices die echt dom zijn, waar wel versie van bestaan die smart zijn, zoals mijn koelkast, koffie machine.
Maar die laatste zijn dan ook niet connected.
ik daag je uit :).

Nogmaals, je hebt zeker gelijk dat de meeste mensen niet doorhebben dat jun tv een hele oude android basis gebruikt die ook niet wordt bijgewerkt (in het begin nog een paar updates met bug fixes). En dan bedoel ik niet Android TV maar gewoon een Smart Tv van Philips of LG of zo, die gebruiken vaak ook oude versies van Android en bouwen daar hun eigen spul op. en die geven helemaal geen updates.
Da's met een woord knap! Goed voorbeeld voor mij en de rest (die het niet in kaart hebben) :9 . Maar jij zal wel de ene 1% zijn die het netjes doet.

Dan krijgen we wel het volgende, hoe zit het met de personen waarvan jij je huis mee deelt? Vormen hun geen beveiliging issue op. 8)7
Ik heb mijn gezin beperkt tot windows 10 devices, die worden gelukkig netjes automatisch gepatched. Ik gebruik een multi layer password manager waardoor we allemaal onze persoonlijke wachtwoorden veilig bij houden, een laag voor de ouders voor de gedeelde accounts en een laag voor alle gezinsleden voor de wat meer algemene accounts (netflix, wifi).
Gezien zij dus verder allemaal verplicht windows 10 gebruiken voor telefoon, tablet en laptop (en ik periodiek controleer dat de updates goed geinstalleerd zijn) zijn zij geen risico.
Het enige waar ik me persoonlijk nog druk over maak is de wifi, ik zou graag mijn wifi beschermen door mensen alleen met hun live account te kunnen laten aanmelden, ala private wifi networks die je bij duurder AP's kan krijgen gekoppeld aan een AD bijv.
Maar die zijn in de consumenten markt nog niet beschikbaar helaas.

We doen ons best.
Oh en dankzij de picture unlock van windows 10 kan zelfs mijn gehandicapte dochter toch met een account werken die op zijn minst een "wachtwoord" vereist. Dus geen machines in huis die gewoon inloggen.
And the oscar goes to Kaoh _/-\o_

Nog nooit iemand gezien die zo strikt alles beveiligd en onder controle heeft! :9
En ik weiger account info te vertellen, moet via de password tool gevonden worden door het gezin, zo worden zij gedwongen de tool te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat ze hem zelf ook gebruiken.

We zijn er wel, maar je ziet ons gewoon niet :p
2 stappen verificatie op de password tool, of dat toch niet ? :9
haha, nee nog niet.
De tool gebruikt username/password + een key.
Die key voer je eenmalig in bij de app installatie per device.
Dus die hoef je niet steeds in te voeren net zoals je username. Mar je password wel.
Mocht je password uitlekken kan je er dus niets mee. Je hebt ook de key nodig. Mocht de key uitlekken heb je er niets aan want je hebt ook het wachtwoord nodig.
Als iemand beide in handen krijgt en hij logt in krijg je altijd een notificatie als er een nieuwe linlog met behulp van de key is geweest (een niet eerder vertrwoud device dus).
Geeft minder gedoe, en beide (wachtwoord en key) worden samen gebruikt als salt voor de hashes, dus effectief een extreem lange strong password.

[Reactie gewijzigd door Kaoh op 22 juli 2024 15:16]

Anoniem: 426269 @SomerenV5 oktober 2016 17:14
"De gemiddelde consument weet niet eens dat ze Android gebruiken."
Pfff, wat een onzin. Iedereen weet heus wel het verschil tussen Android, iOS en Windows phone.

Maar een slechte zaak dat die 1 maand oude telefoon geen update krijgt! Ik mag hopen dat Motorola daarop terugkomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 23 juli 2024 01:09]

Ik reageer doorgaans niet zo maar jouw reactie is pas onzin. 90% van de mensen weet het verschil dus echt niet en het interesseert ze (misschien wel terecht) ook echt helemaal niks. Het enige wat ze interesseert is het praktisch nut, gewoon wat kan ik ermee?

Ze komen bij mij de winkel in en kopen een Lumia 435 omdat die € 5 goedkoper is dan een Alcatel Pixi 3 en brengen hem een dag later terug omdat ze erachter komen dat ze allerlei apps c.q. spelletjes niet kunnen draaien. Waarom dat niet kan hoeven ze niet te weten ze willen gewoon een telefoon die dat wel kan.

Jammer? Ja, het zou goed zijn als mensen beter op de hoogte zouden zijn.
Snap ik het? Ja, als mijn interesse niet in tech zou liggen maar modeltreintjes/breien/postzegels/whateverwaarjijgeenverstandvanhebt zou het niet iets zijn waar ik op wil letten bij de aanschaf van zoiets "simpels" als een telefoon.

ontopic: onbegrijpelijke reactie van Moto, zo kort na release en zeker gezien hun historie/reputatie.

@Kaoh hierboven, respect voor hoe je je zaakjes voor elkaar hebt hoor maar met "een Smartphone is ook je bankpas, je online identiteit en veelal je toegang tot je password vault" behoor je wel tot een minderheid. En ook al weet je welke versie overal op draait, als de fabrikant geen updates uitbrengt weet je dus ook hoe kwetsbaar je bent maar wat doe je daar aan? Stekker eruit?
Anoniem: 426269 @timin8r6 oktober 2016 15:36
Dan vrees ik dat de personen in jouw winkel niet echt representatief zijn. En degenen die het niet weten, en bij te terugkomen, weten het daarna alsnog.

Echt, ik ken niemand om me heen die niet het verschil weet tussen een Windows Phone, een Apple of een Android. En dat zijn meer niet techies dan wel.

Al zou mijn interesse modeltreintjes of breien zijn. dan nog zou ik even een uurtje research doen naar een nieuwe telefoon. Want iedereen weet dat dat inmiddels helemaal niet meer iets simpels is. Ook al kent niet iedereen Tweakers, zoiets als kieskeurig of (de recensies op) Coolblue weten ze wel te vinden hoor. Maar goed, waar hebben we het eigenlijk over hier. ;)
Merk ondertussen dat Android wel iets meer naam heeft gekregen, meer mensen weten dat ze Android hebben en dat niet alle Android telefoons Samsung zijn. Maar verder weten ze er weinig van en dat zal ook niet zo snel veranderen denk ik. Maarik hoop ook dat mensen wel bewuster worden van wat ze kopen inderdaad. En dan voornamelijk ook voor veiligheid en kwaliteit.
Het is natuurlijk ook ingewikkeld met alle Android telefoons vs de paar iphones, maar je ziet bijvoorbeeld nog steeds mensen die een low/mid-range android kopen en zeggen dat Android veel slechter is dan iphone, wat natuurlijk appels met peren vergelijken is. Maar door al die fragmentatie kan je het de klant ook bijna niet kwalijk nemen dat ze het niet precies weten.
Anoniem: 593209 @SomerenV5 oktober 2016 15:55
Weet jij echt hoe de motor van je auto werkt? Nee? Maar je rijdt er wel mee rond.

Zolang Samsung en Apple hun verantwoording maar nemen qua security patches.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 593209 op 23 juli 2024 01:09]

De basis princiepes van de motor zijn toch gewoon school les materiaal? Volgens mij kent iedereen wel het basis werkingsprinciepe van de verbrandingsmotor en die van de electromotor. Vast niet alle fancy dingen die ze ermee doen, maar de basis. Iemand die een telefoon koopt of een pc, of een laptop of een tablet moet wel gewoon de basis kennen. Weet wat je poortjes doen en weet hoe je beveiligd wordt.
De meeste mensen kiezen wel een goed slot op de deur, of boeit dat ook niemand wat? Al zullen mensen die ook niet vaak updaten...
Daar vergis je je toch in denk ik. Ik heb zelf een technische opleiding gevolgd en dit zeker geleerd maar ik ken hopen mensen die je niet kunnen uitleggen hoe een motor (verbrandings- of elektrisch) kan draaien.
En op dezelfde manier zijn er massa's mensen die geen idee hebben over het begrip "poort", IP, SIP, etc in de ICT. Wat voor ons vrij basic lijkt, blijkt voor anderen Chinees.
Sigh, is het nu zo moeilijk? Nou vooruit dan maar: Suck, Squeeze, Bang, Blow.

Mag je Chris Barrie voor bedanken, het is bijna bij elke verbrandings-motor (zelfs Straalmotor) hetzelfde :).
Anoniem: 658174 @SomerenV5 oktober 2016 16:17
Ben ik volledig met je eens. De meeste zouden meer aandacht moeten geven aan welke Android/IOS er op hun toestel precies staat en of er wel degelijk in de toekomst nog updates komen enz. Dan krijg je als excuus "niet iedereen is met de technologie mee of erin geïnteresseerd". Begrijpelijk, iedereen heeft zijn interesses maar dat neemt niet weg dat je daarover geen info kan VRAGEN.
Anoniem: 463724 @SomerenV6 oktober 2016 05:10
Gaat voor de meeste dingen op. Hoe vaak hoor je mensen wel niet over auto's? 'Als hij het maar doet' zegt men dan en dat zal voor wel meer producten op gaan. Om daar nou verdrietig van te worden.....
Je bent niet alleen....dus wees niet verdrietig
Sterker nog, ik ben verre van de gemiddelde consument maar ook ik met nog goed nadenken over de verschillen en welke security fixes er wel of niet zijn (op de hele bekende na) zou ik ook niet weten.

Het was ook nooit een issue, je kocht een windows of apple PC, installeerde misschien nog een virusscanner en je wat klaar. Updaten ging (als het goed was automatisch) en de updates waren er.

Ik kan zelf ook totaal niet inschatten hoeveel risico ik loop met mijn android, ja er zitten gaten in, maar hoeveel kans is er dat ik geraakt word of misschien al geraakt ben....
Ja, inderdaad. Het is ook zo gefragmenteerd ondertussen dat het ook niet bij te houden is, al helemaal niet welke risico's dit met zich meebrengt inderdaad. Toch bijzonder dat het voor Telefoons zo'n hele andere wereld is dan pc's (eigen skins van fabrikanten, geen updates van drivers etc).
de gemiddel mens schijnt ook niet in staat om te beredeneren waarom er op een gegeven moment op een zekere plaats een een snelheidslimiet van 60km/h is... wellicht heeft hij/zij het nieuws niet gevolgd of heeft hij/zij geen enkel ruimtelijk inzicht.. maar als het rijk na het 13e doodgereden kind eindelijk eens besluit dat er misschien een nieuwe maximum snelheid moet gelden ben ik toch blij dat die er is... zo ook met regels omtrent veiligheid van mobieltjes... iedereen zet alles maar op hun mobiel... ik zou graag zien dat die data dan ook veilig is... en android versies van 2 jaar geleden helpen daar niet bij.
En iedereen die zich een klein beetje interesseert in wegen en maximum snelheden weet dat deze vergelijking totaal niet op gaat. De vele aangelegde 60km/u zones hebben vrijwel niets met ongelukken te maken maar o.a. budgettering en voldoen aan Duurzaam Veilig beleid waarbij wegen in bepaalde categorieën worden ingedeeld die niet in overeenstemming zijn met het doel van de weg en beleving van de weggebruiker.
Op een zekere plaats een snelheidsbeperking of verboden in te halen kan terecht en geloofwaardig zijn, maar nu is zowat iedere niet doorgaande provinciale weg beperkt tot 60km/u en zo goed als alle provinciale wegen hebben een inhaalverbod.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 23 juli 2024 01:09]

Wees nou eens even heel eerlijk. Wat is nou het verschil in beveiliging en veiligheid tussen 5.0 - 6.0 en 6.0 - 7.0? Hoe groot is nou de kans dat een gemiddelde consument gevaar loopt als ze gewoon via de play store downloaden en verder weinig tot geen instellingen aan hun telefoon hebben gewijzigd? De consument die jij hier schetst weet helemaal niks, dus als er in de settings weinig tot geen wijzigingen aan worden gebracht kan er niet zo veel misgaan naar mijn mening. Geef eens wat meer onderbouwing over het gevaar voor die veiligheid en beveiliging waar jij het over hebt.

Ik vind naast de Android versie prijs en vormgeving minstens zo belangrijk zo niet belangrijker. Je moet/wilt een lange tijd met je telefoon doen. Ik althans wel. Die gemiddelde consument waar jij het over hebt heeft zijn telefoon waarschijnlijk niet eens langer dan twee jaar omdat er dan alweer een nieuwe kan worden uitgezocht. Dus er zit hier misschien ook wel een beetje schuld bij de providers!
Wat is het alternatief, heb je weleens met een iphone gewerkt? Echt vreselijk vind ik dat en op WinMo heb je niks van Google en laat ik nou net alles van Google gebruiken.

Bovendien kopen mensen toch vaak elke 1-2 jaar een nieuw toestel dus dan heb je ook weer de nieuwste Android, dus 2 jaar support is wel voldoende voor de meeste.

Ik ken iemand met een iphone en die werd supertraag naar alle updates, toen ging hij naar de winkel en zeiden ze daar ja je moet eigenlijk een keer een nieuwere kopen want deze begint te oud en te traag te worden. Dus wat heb ik aan 5 jaar+ updates als er niet meer mee te werken valt.

Een telefoon is ook zo'n zwaar gebruiksobject, dat ding gebruik ik heel de dag en staat aan vele martelingen bloot, vallen, zon ,water, sleutels, etc. dus na 2 jaar zijn ze bij mij wel op als ik dat al haal :)

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 23 juli 2024 01:09]

Tja, ik heb juist met Android toestellen dat gevoel (heb zelf een iPhone, maar heb beiden in handen gehad). Ik denk dat dat heel persoonlijk is.

Dat Google niks voor WinMo maakt is meer strategie van Google dan onwil van Microsoft. Google wil het niet maken, want anders kan WinMo (zeker met Windows Phone 10) wel eens een geduchte concurrent worden voor Android. Alleen is de app markt bij Microsoft te klein, want niemand maakt er iets voor, want het aandeel WinMo is te laag (het eeuwige kip - ei verhaal met apps op toestellen).

Zeker in het verleden werden oudere iPhones traag als er een nieuwe iOS op kwam. Ik moet echter zeggen dat het nu voor het eerst is met de release van iOS 10 dat dit niet echt het geval is.
op WinMo heb je niks van Google
Ik ben echt benieuwd wanneer wat aan die machtsmisbruik gedaan wordt. Want Google stond wel samen met Opera en Mozilla vooraan om tegen MS te lopen miepen dat ze hun macht misbruikte op de browsermarkt.
Eerst zeg je mensen doen toch meestal maar 2 jaar met hun telefoon dus 2 jaar support is genoeg voor de meeste en vervolgens ga je zeuren dat iemand die 5 jaar een iPhone heeft met updates naar de Apple winkel te gaat omdat hij traag is. Doe mij maar 5 jaar support en niet om de 2 jaar een nieuwe kopen, dat scheelt een hoop in je portemonnee. Ik doe nu al 6 jaar met mijn iPhone 4 en hij doet het nog prima, ala ik heb niet meer iOS 10 en dus niet het nieuwste van het nieuwste maar dat vind ik niet zo'n probleem.
Anoniem: 583079 @mkools245 oktober 2016 19:36
http://arstechnica.com/ap...l-on-the-iphone-5-and-5c/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 23 juli 2024 01:09]

Mijn telefoon draait op Android 4.4. Is dat oud? Ja, maar ik kan er alles mee wat ik wil en ik krijg wél gewoon beveiligingsupdates, alleen geen nieuwe Android. Bovendien koste mijn telefoon "maar" 190 euro, veel goedkoper dan een iPhone of een fatsoenlijke Lumia, en vind ik Android veel fijner werken dan iOS of Windows Phone. Dus daarom :)
Een fatsoenlijke lumia koop je al voor 120 euro. Dat had je dan nog meer geld bespaart en je had van het nieuwste OS kunnen genieten (als W10M je 'ding' is dan).
Alleen die Snapdragon 212 al, zeker gecombineerd met het scherm en de camera... Updates zijn op Windows 10 Mobile sowieso niet nodig, het OS heeft zo'n klein marktaandeel dat toch niemand dat wil hacken :P

Een fatsoenlijke Moto E 2015 heeft misschien een oudere versie van het OS, maar dat OS biedt wel meer functies...
Jullie vergeten wel dat W10M niet zoveel kracht nodig heeft om vloeiend te lopen. Een SD212 is voldoende daarvoor. Dat W10M functies mist tov Android 4.4 is nieuw, welke functies mis je dan in het OS?

Ik ken meerdere mensen die een L650 hebben en die zijn allen tevreden. Dus daarom dat ik het statement dat je voor onder de 190 euro geen fatsoenlijke Lumia zou hebben niet correct vindt. En ik denk dat als je hem zou vergelijken met Android telefoons van rond de 150 euro, de L650 er best aardig vanaf zou komen. Mits je kijkt naar de telefoon, en niet gaat verzanden in "ja maar er zijn geen apps voor en niemand gebruikt W10M" gezever. Voor de meesten die een telefoon zoeken van rond de 150 euro hoeven alleen Whatsapp en Facebook aanwezig te zijn.

/edit: oja, ik heb een Huawei P9 (vanwege het app probleem), maar ik draag het W10M platform wel een warm hart toe.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 23 juli 2024 01:09]

Ja, Windows 10 loopt wel vloeiend; dat is waar, door een betere verdeling van GPU en CPU-taken. Desalniettemin kan je secondenlang wachten op het laden van apps. Op Android heb je op budgetphones veel sneller hickups en lag, maar leg ze maar naast elkaar: je app is wel sneller opgestart.

Ik mis talloze functies met betrekking tot het delen van bestanden/afbeeldingen, om maar wat te noemen. Het notificatiecentrum is bij lange na niet zo uitgebreid. En what about wearables, NFC (betalingen), streamen van video middels Cast of Airplay? Er is niet eens een Microsoft tegenhanger die het wel mogelijk maakt.
Afbeeldingen kun je gewoon op allerlei manieren delen, ik zou niet weten wat daar aan mist. De MS wearable is helaas opgeheven. Ondersteuning voor wearables van andere merken kun je MS en W10M niet aanmerken vind ik, dan moeten ze daar een app voor maken.

Wat is er zo beperkt aan het notification center? Je kan alle apps daar een notificatie laten zetten als je wilt. Ik zie op mijn Huawei P9 niet echt een verschil.

NFC payments: http://betanews.com/2014/...-with-your-windows-phone/

Video casten met: miracast : https://www.thurrott.com/...hone-with-an-hdtv-display

Punt is dat W10M helemaal niet zoveel mist qua OS. Ja, Android en iOS zijn meer opgepoetst. Maar het tile systeem van W10M is onovertroffen in mijn ogen. Ik vind het maar heel erg beperkt wat je aan customizaties kan doen aan je homescreen op Android en iOS.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 23 juli 2024 01:09]

NFC payments: en kom je met de eerste de beste link die je kon vinden op google? Werkt dat met pin apparaten in NL? antwoord is nee, je hebt daar een bankspecifieke app voor nodig. Zoals de ABN wallet (beta) of ING versie. Apps die niet beschikbaar zijn voor w10m en dus niet werken.
Android pay of apple pay werken net zo min in NL met Nederlandse pin automaten.
En in je aangedragen link staat dat het zeer beperkt werkt in de VS en dat je AT&T voor de juiste sim moet vragen (volgens mijn weten hebben wij geen AT&T in europa).

Het aantal wearables dat werkt op w mobile: Zeer beperkt als je het mij vraagt.

Ik ben blij dat jij het tile systeem onovertroffen vindt, gelukkig hebben ze dat erg snel weg gehaald uit de desktop versie.

En qua beperking aan je homescreen op Android.... daar is weinig beperking aan afhankelijk van wat voor toestel je hebt zelfs oneindig.
Maar met een launcher als nova launcher kan je aanpassen naar hartenlust zie hier hier hier hier hier of hier. IOS kan je niks aan veranderen maar daar heeft Richh ook nooit wat over gezegd.

Zoals je ziet heeft iemand zelfs een tile systeem gemaakt, zelf gebruik ik Microsoft arrow launcher op me android toestel.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 01:09]

Ja, de arrow launcher heb ik ook 2 weken geprobeerd op mijn P9. En die tile launcher voor Android heb ik ook geprobeerd. Het is nog niet half wat W10M kan. Een zwak aftreksel dus. Ik gebruik nu nova launcher, maar dat is ook niks. Je kan alleen wat schuiven met je icoontjes, geen afmetingen aanpassen en de helft van de widgets werkt niet of is dubbel (3x een mail widget...) Bovendien ben je altijd gelimiteerd dat alle iconen en widgets op het scherm moeten passen. Verticaal scrollen kan geen enkele launcher (die ik geprobeerd heb).

En ja, welk NFC betaalsysteem werkt wel in NL? Daarom is het onzinnig om dit als nadeel van W10M op te geven.
Momenteel werkt het nfc systeem wel met de ABN app (ik test hem nu zelf en het werkt prima in de winkels) en met ING kan het al een tijdje via android. Werken beiden dus prima, gewoon je telefoon op de pas lezer leggen en gaan met die banaan. Kan dus gewoon niet met een 950(XL) en andere w10m met nfc toestellen. Er zijn geloof ik ook apps voor mastercard, visa en AE.
(nfc betalingen werken bij alle pin automaten waarbij je draadloos kan betalen dat is dus in alle supermarkten en zelfs mijn 'crappy' Marokkaanse supermarkt heeft nfc betaling).

Arrow launcher is absoluut geen slap aftreksel van w10m, komend van de 950xl is arrow compleet anders en android 7.1 heeft zijn pixel laucher gejat van MS, dat wel.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 01:09]

Sinds wanneer is een SD212 fatsoenlijk?
W10M? Is dat het OS waar geen hond meer apps voor maakt? Veel plezier ermee, ik zou voor dat geld een telefoon kopen waar je wel de nieuwste apps voor kan krijgen, zelfs een € 190 kostende Android 4.4 telefoon lijkt me bruikbaarder.

Zelf heb ik een Nexus 5 dus helaas ook geen Android 7.0 tenzij ik de custom ROM toer op ga, maar zeker de komende 2 jaar denk ik nog prima bruikbaar.
Oh oke, die zijn een stuk goedkoper geworden merk ik. Maar nee, Windows op mobiel is zeker niet mijn ding.
Omdat wij Tweakers dat vervelend vinden ja...

Maar de meeste consumenten zal het echt aan hun derrière jeuken.... daarnaast kopen de meeste mensen elke 2 jaar een nieuw abo en dus een nieuwe telefoon.
Ik denk dat veel consumenten de waarde van updates niet helemaal inzien. Het security-aspect is veel te ongrijpbaar voor Jan-met-de-pet en wordt bovendien vaak wél afgevangen door security patches.

En laten we eerlijk zijn, wat biedt zo'n update nou precies? Splitscreen support? Menig Android-toestel heeft dat al. Vulkan-API? Ook al te vinden op bijvoorbeeld de Galaxy S7. Zelfde geldt voor Daydream/Gear VR. Betere accuduur? De eerder genoemde Jan heeft wellicht de ervaring dat updates een negatieve invloed hebben op de batterijduur, wat ook vaak zo blijkt te zijn ondanks veel woorden.
Juist de (imho) interessanteste nieuwigheden (alles wat de nieuwe Assistant kent) heeft Google eigenlijk exclusief voor z'n Pixel-telefoons gemaakt.
De updates van vroeger, met veel nieuwe features en performance verbeteringen, hebben we eigenlijk achter ons gelaten. Android (en alle andere mobiele OS'en) zijn al snel en vloeiend. En features komen toch al meestal uit de skin van de fabrikant.

Persoonlijk heb ik nog nooit een Android gekocht waar ik na een jaar geen updates meer voor kreeg, al heb ik zelf nooit budgettoestellen. Maar dan nog: ik kan me heel goed voorstellen dat de gemiddelde consument helemaal niks ziet in nieuwe updates.
Anoniem: 819243 @LCP5 oktober 2016 14:26
Verbaas ik me ook al tijden over. Ik denk dat het te maken heeft met de winkels en netwerkproviders waar mensen gewend zijn om hun telefoons te kopen, die bieden vaak Android aan voor iets anders. En dat komt van hun relaties met de fabrikanten, die Android fantastisch vinden omdat het gratis is en ze hun eigen snufjes eraan toek kunnen voegen.

Zelfs Microsoft, toen ze een grote fabrikant kochten in Nokia met al die relaties wereldwijd, konden de sales mensen niet zover krijgen om Windows telefoons naar voren te trekken.

Zo zie je maar, je moet de kracht van de sales mensen in de winkels niet onderschatten. Er zijn niet zoveel mensen die de reviews lezen, op basis daarvan een keuze maken en dan dat product zo goedkoop mogelijk kopen.
Mede hierom vraag ik me serieus af waarom Android zo'n ontzettend groot marktaandeel heeft.
Seriously? De prijs van de iPhone is geen hint?

Er zijn geen iPhones van 200€, er zijn wel Android toestellen van 200€. Dat is de reden dat Android zo'n groot marktaandeel heeft. de gemiddelde gebruiker weet niet welke Android versie hij heeft, meer nog, die vind updates installeren irritant, dus "geen updates" is voor de gemiddelde gebruiker geen minpunt.
Het is wat te makkelijk om te roepen dat het "Typisch voor het Android OS" is.
Android OS heeft een goed update beleid maar de hardware fabrikanten doen daar vaak niet aan mee ondanks het feit dat ze vaak wel hun eigen schil en andere troep toevoegen.
De gemiddelde consument gaat voor het nieuwste of leukste toestelletje en bij aankoop denkt geen mens aan het update-beleid van de fabrikant. Ik hou dat wel in de gaten en zal daarom bepaalde merken categorisch mijden, blijkt dat die nu juist de grote aantallen toestellen verkopen ;(

Daarbij is het maar de vraag hoe belangrijk het is om de allerlaatste versie Android te draaien... de vorige versie zal niet plotseling ophouden te draaien en de meeste mensen weten niet eens welke versie ze draaien en missen er niets aan. Je moet het dus niet overdrijven met die update-behoefte.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 juli 2024 01:09]

Een grapje of zo?
Android zit helemaal niet goed in elkaar in functie van drivers en dergelijke. Er is voor de fabrikanten gewoon veel te veel werk aan om een nieuwe versie te maken voor elke smartphone.
De enige oplossing is zoals Apple doet: het aantal modellen zeer klein houden.
Of zoals windows het doet, gewoon een gezond driver model implementeren en zelf de OS updates uitrollen OTA zonder provider tussenkomst of toestel farbikant. Ondanks dat de toestellen door 3rd parties zijn gemaakt.
Nee ik denk dat de enige manier een soort van centraal-update-platform is/wordt gemaakt voor android.
Net als met windows. Je gaat erheen, klikt op updaten en het wordt gedaan.
maar wellicht denk ik er te makkelijk over.

Het probleem is nu, teveel fabrikanten van smartphones die allemaal een andere skin erover gooien waardoor bepaalde functies wel of niet ondersteunt worden.
Het is wat te makkelijk om te roepen dat het "Typisch voor het Android OS" is.
Android OS heeft een goed update beleid maar de hardware fabrikanten doen daar vaak niet aan mee ondanks het feit dat ze vaak wel hun eigen schil en andere troep toevoegen.
Noem eens een ander OS waarbij de hardwareleveranciers met grote regelmaat een gebrekkig updatebeleid hanteren?
korte termijn visie van consumenten. ik wil het product nu, goedkoop en verder zie ik het wel.
Ik denk dat de gemiddelde consument het niet boeit op welke versie van Android zijn/haar toestel draait.

Ontopic: men kan hier wel afgeven op de korte ondersteuning voor vooral goedkopere toestellen, maar updates zijn simpelweg voorbehouden aan de meer high-end toestellen. Je kunt een Moto E tegenover een iPhone 7 zetten en dan zeggen dat de iPhone 7 langere ondersteuning krijgt, maar dat is in mijn optiek onrealistisch omdat je een low-end met een high-end toestel vergelijkt. De Moto X Play krijgt de update bijvoorbeeld wél, omdat dat een duurder toestel is.
Het hebben van de laatste versie is natuurlijk de laatste jaren voor de consumenten minder interessant geworden. Veel vernieuwing zit in Play Services en apps, welke via de store geupdate kunnen worden naar de nieuwste versie. Apps blijven gewoon werken, ook de nieuwe.

Als je iedere twee jaar een nieuwe koopt kan je zo feitelijk alle apps draaien die je zou willen.

Het probleem is tegenwoordig meer dat veel telefoons ook geen security patches krijgen. Veel kwalijker, banken e.d zouden daarin een mooie rol kunnen spelen door bij ontbrejken van security patch te weigeren op te stareten met een melding waarom. Dan laten consumenten zich misschien wel eens boeien door veiligheid en komt er wat druik op de fabrikanten.

Het enige wat voor mij acceptabel is zijn Nexus/Pixel toestellen, maar met de prijzen van de Pixels houd ik het wel lekker bij Windows Phone voorlopig. Betaalbaar en een fatsoenlijk update beleid.
Ben ik volledig met je eens. Updates kun je volgens mij gewoon niet verwachten (in ieder geval geen twee jaar) als je een low-end toestel koopt. Het niet uit rollen van een security patch is veel kwalijker, omdat een toestel dan daadwerkelijk onveilig kan zijn, zoals je aangeeft. En inderdaad, als je updates wil ga je voor een Nexus. De Nexus 6 staat namelijk ook in dit lijstje en is op dit moment al twee jaar uit.
Waarom niet? Low-end hardware verdient ook gewoon support...
Wel support in de vorm van patches, maar als fabrikant zou ik me ook wel afvragen of ik iedere update naar ieder toestel zou brengen. Op een low-end toestel maken ze in verhouding minder winst, dus is er ook minder budget voor bijvoorbeeld updates.
Punt 1: Misschien moeten fabrikanten dan maar minder toestellen uitgeven. Er is imho nog steeds een wildgroei aan toestellen. Minder toestellen geeft je de kans om én minder verschillende updates te maken én te kijken of je niet één basis kunt delen tussen die toestellen.

Punt 2: En aan high-end toestellen verdienen ze meer, dus dat middelt zichzelf wel uit. Als je dan ook nog een gedeelde basis tussen de toestellen hebt, wordt het updaten al een stuk minder ingewikkeld (hint: zorg dat je alleen die basis hoeft up te daten).
Ik weet niet of een gemiddelde fabrikant zoveel aan high-end toestellen verdient. Bruto wel, maar netto niet. De enige die er grof geld aan verdient is Apple, maar dat is dan weer geen Android. Daarnaast zijn goedkope toestellen ook nodig om high-end toestellen in een referentiekader te kunnen plaatsen en ze een meerwaarde te geven. Een reden om een high-end toestel te kopen is dus ook omdat een dergelijk toestel langer geüpdatet wordt.
het is pas recent dat Google het verschil tussen een security patch en update is gaan maken. Daarbij is nog niet duidelijk of de security patches in toekomst wel uit blijven komen voor oudere versies van Android. Ik verwacht van niet. Dus ze lijken ook beperkt het probleem op te lossen.

Maar het idee om banken hun apps te laten blokkeren als iemand een versie van Android gebruikt met known exploits is wel een mooie oplossing vind ik.
Alles boven de iPhone 5 (dus ook de C) krijgt iOs 10. Deze toetsellen zijn opzeker als budget telefoon verkocht toen de 6 uit was. De 5C werd zelfs zo gemarket.
Het enige wat budget was aan de iPhone 5C was de bouwkwaliteit, gezien het toestel van plastic is. De prijs is dat nooit geweest, bij lancering geloof ik €599 en toen de iPhone 6 kwam €499. Zo kan je een Galaxy S7 ook als 'budget' marketen.
Anoniem: 583079 @Richh5 oktober 2016 19:40
Ik weet niet waar je die prijzen haalt. De 5c van mijn vrouw kostte twee jaar geleden 360€. Hij doet het nog prima met iOS10 en ik denk dat ze er nog 2-3 jaar mee verder kan.
Duhuu, dat was een jaar na de introductie en toen was al uitgebreid gebleken dat niemand zo gek was om €599,- neer te leggen voor een plastic iPhone 5.
Anoniem: 583079 @peter00075 oktober 2016 19:58
Hij verkocht anders wel erg goed, er zijn zo'n 25 miljoen exemplaren van verkocht (dat is naar Apple normen bescheiden, maar voor iedere andere fabrikant zou dat een hit zijn) en als je kijkt op allerlei websites die hem verkochten zal je zien dat de tevredenheid over het toestel groot was (en is - de meeste toestellen zijn wellicht nog in gebruik). In elk geval hier geen spijt over de aankoop.
Gewoon uit de prijsverloop tabel van Tweakers? In oktober 2014, 2 jaar geleden dus, kon je de 5C zeker niet voor minder dan €450 halen. Laat staan voor minder dan €400, dat is je niet eerder gelukt dan maart 2015 bij 1 webshop als ik de grafiek zo bekijk.
pricewatch: Apple iPhone 5c 16GB Wit

Edit: ik zie het al, ik had de 16gb versie aan geklikt, blijkbaar was er ook een 8gb variant...
Zelfs die telefoon moet 2 jaar geleden nog ~400 hebben opgebracht ipv €360. pricewatch: Apple iPhone 5c 8GB Wit

[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 01:09]

Anoniem: 583079 @Richh5 oktober 2016 21:56
Het gaat om een 5c 8GB inderdaad. Die gekocht in november 2014 voor 360€ - in België.
Goeie aanbieding in ieder geval ;)
Anoniem: 583079 @Richh5 oktober 2016 22:00
Voor die prijs was het geen slechte koop, inderdaad, als je met 8GB kan leven, wat voor mijn vrouw geen probleem blijkt te zijn - nog steeds geen klachten dat het toestel "vol is". Foto optimalisatie via iCloud wel stiekem aangezet ;).
Voor 599€ had ik hem ook niet gekocht.
Jij ziet een 5C met een introductieprijs van €600,- als een budget telefoon?! 8)7

[Reactie gewijzigd door peter0007 op 23 juli 2024 01:09]

Leuk verdaaien van de feiten, iPhone 5(c) is nooit een budget toestel geweest.

Punt blijft dat je van een toestel van 130 niet hetzelfde hoeft te verwachten als een 3 a 4x duurdere...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:09]

De iPhone 6 kostte toen ongeveer €750 of meer...
De iPhone 5(C) kostte toen ongeveer €500...
Yup... dat is echt een budget telefoon... |:(
Zoals wel vaker worden hier security updates en feature updates op één hoop gegooid. Dat Android 7 er bij bepaalde modellen niet komt, wil niet automatisch zeggen dat er daarom ook geen security updates komen. Zie o.a. Samsung, waar vanaf bijv. de J7, door de mid tier A reeks heen, de originele S en Note reeks vanaf de S5 nu maandelijks security updates krijgen, zonder dat daarmee is gezegd dat ze wel of niet de schil van de laatste Android 7 krijgen voorgeschoteld .

Of de bewuste Motorola modellen ooit nog security patches krijgen, weet ik niet (hun recente track record op dit punt is matig tot slecht), maar voor de stelling t.a.v. Android in het algemeen, zijn dat dus wel twee verschillende discussies.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 01:09]

Updaten is een middel, geen doel op zich. Veel te vaak zien we dat updates alleen maar problemen mee brengen terwijl beveiliging fixes los van Android geupdate worden. Ik denk dat alleen Tweakers het interessant vinden welk cijfertje er ergens diep in het menu staat verstopt.
En zo moet het ook zijn. Android 5 was ook al wel af. Net als iOS 6. Als security updates en bugfixes van nieuwe features losgetrokken worden hebben de fabrikanten hun zin, wie nieuwe features wil koopt een nieuw toestel. Maar wie gewoon veilig wil zijn laat z'n toestel automatisch de updates downloaden. Zoals een Windows PC dat al jaren doet.
Sja, en welk alternatief heb je dan? Binnenkort ondersteunt Whatsapp geen Blackberry meer en zal ik afscheid moeten nemen van mijn Passport. Waar moet ik heen als ik Apple te gesloten vind? Android wordt een beetje eng zo.
En dan heb je het nog over de duurdere toestellen.
Goedkopere toestellen lopen vaak zo ver achter dat ze terwijl ze in de winkel liggen al niet meer ondersteund worden.
Anoniem: 421871 @LCP5 oktober 2016 19:18
Ben er niet mee eens. Heb een z2. Die heeft de updates van 4.4 naar 5 gehad en laatst nog naar 6.
Eerlijk maakt het mij niet veel uit. Meestal krijg je functies er bij waar je na een maand niks meer mee doet.

Nee geeft mij maar een stabiele rom. En veiligheid updates(deze ontvang ik ook regelmatig). Nieuwste van nieuwste hebben, hoeft van mij niet meer.
Wat je zegt is helemaal niet waar. De meeste smartphones die op Android draaien krijgen nog wel beveiligingsupdates e.d., maar geen nieuwe Android versie. Dat is een groot verschil.
Apple biedt ook niet altijd de mogelijkheid om de laatste versie van iOS te installeren op oudere versies van de iPhone. Dit heeft dan vooral te maken met de architectuur van de toestellen en/of performatieproblemen dat dit met zich zou kunnen meebrengen.

Wat ik hierboven vermeld is ook niet waar voor alle fabrikanten, natuurlijk. Ik wilde gewoon wat perspectief geven. Het is niet allemaal zo zwart-wit als sommigen hier denken.
Dit is wel erg kort door de bocht. Mijn 2 jaar oude Sony xperia z2 heeft nog een update naar 6.0.1 gekregen. Het updatebeleid is dan ook fabrikant afhankelijk. Vind je updates belangrijk, dan kies je voor een merk die zich hier in onderscheidt.

Overigens vind ik het ook wel begrijpelijk dat telefoons in het allerlaagste segment (<150 euro) geen grote updates krijgen. Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen updates zijn op gebied van veiligheid.
Anoniem: 454358 5 oktober 2016 14:15
Precies wat ik al dacht toen een chinees bedrijf het overnam. Motorola is van mijn lijstje potentiële telefoons verdwenen.
Als je oplet dan blijven er dus weinig merken over om uit te kiezen..
Geen of langzaam updatebeleid is meestal te vinden bij:
Motorola/Lenovo
Samsung
LG
Huawei
Honor
Acer
Alcatel
Twijfelachtig zijn alle andere chinese (sub)merken en Blackberry/RIM vertrouw ik ook niet meer.
Alleen de volgende merken doen het redelijk tot goed:
Sony
OnePlus
HTC
Wileyfox
De eerste 3 merken uit eigen ervaring, de laatste alleen van horen zeggen. Langer dan 2 jaar ondersteuning van (top-)modellen moet je nooit verwachten, langer is meegenomen zoals bij Sony vaak gebeurt.
Nexus was redelijk goed maar is door Google dood verklaard, Pixels moet je nog maar afwachten en die prijzen zijn gewoon idioot geworden dus ook daar is het alleen maar slechter geworden.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 juli 2024 01:09]

Xiaomi geeft net een update gegeven voor de (bijna) 4 jaar oude (!!!) mi2s. Ook een exemplaar om te volgen, he.

http://en.miui.com/download-2.html
Zet HTC maar bij het lijstje van geen of langzaam updatebeleid.
Ik heb een HTC One M7, bijna 3 jaar (eind december 2013) geleden gekocht. Telefoon kwam uit in NL in 2de helft van april 2013. Ik heb er nu versie 5.0.2 opstaan. Lollipop 5.1 kwam uit in maart 2015, maar die update heb ik niet meer mogen meemaken. Dus nog geen anderhalf jaar aan updates. Toen ze nog kwamen, was het altijd met een vertraging van 3-4 maanden.

Verder is het nog steeds een hele goede telefoon en ben ik er nog steeds tevreden over. Maar door het updatebeleid zal ik geen HTC maar aanschaffen. Ik vrees dat ik enkel nog een Pixel kan kopen in de toekomst.
Sony heeft inderdaad wel een goed updatebeleid, mijn 2,5 jaar oude Xperia Z2 Tablet heeft updates gehad van Android 4.4 naar 6.0.1.

Maar helaas zal er geen officiële Android 7.0 update zijn voor dit apparaat, Qualcomm weigert om een vereiste grafische driver uit te brengen voor de oudere processoren. De 11 maanden oude Oneplus X krijgt om die reden ook geen updates meer.
De Sony M2 van m'n vrouw (2,5 jaar geleden aangekondigd) zit anders nog steeds op Android 5. Sterker nog, de upgrade naar 5 kwam vorig jaar nadat Android 6 al beschikbaar was. Daar moet overigens wel bij aangetekend worden dat het toestel onlangs nog een beveiligingsupdate kreeg.
Heb hier een c5 ultra. Maar wacht nog steeds op Android 6.0 alleen de high end phones krijgen goeie update eileiders bij Sony. Naar vind het ook raar dat Motorola bij de slechte staan. Die biedt ook goeie updates tot zover ik weet.
Amen, maar wat is nu wel een goeie smartphone die snel met updates is ? Bij Samsung of Sony hoef je meestal ook niet voor aan te kloppen.
1. een telefoon waar je eenvoudig een custom rom op kan gooien
2. of een OS wat gewoon inherent zichzelf blijft updaten omdat er geen tussenpartij is, waar drivers gescheiden van de rest van de software is.
3. een telefoon dat bij de maker van het OS afkomstig is.

1 betekent dat je opzoek gaat naar 'lievelingetjes' zoals HTC HD2
2 ...
3 Pixel,...?
Een iPhone?

Dat is ECHT de enige hoor. Zelfs de Nexus 5 krijgt geen Android 7!

Pixel? Ja, eerst zien en dan geloven. Als de Nexus 5 geen updates krijgt minder dan 2 jaar nadat hij als nieuw toestel in de schappen lag (neen, niet de introductiedatum, boeit me niet)... dan heb ik voor de Pixel eerst zien en dan geloven mentaliteit.

Fool me once (Nexus 5 van mn vrouw, Moto X 2014 van mij) shame on you. Fool me twice....
Qua vlaggenschepen is Sony echter beter dan Samsung, niet veel, maar wel iets :+ ze hebben tenminste tools gegeven aan de community om nieuwere Android firmware te ontwikkelen voor de Z1/Z2, wat ik erg netjes vind.
De Google Pixel en Pixel XL. Ze zijn inderdaad duur, maar zoals je ziet bij Apple hoort dat er nou eenmaal bij.
Sony is juist wel goed, ook open naar de community toe. Ja dan spreek je wel over het hogere segment, maar over Sony niks te klagen.

Edit: wat nelizmastr zei dus...

[Reactie gewijzigd door Superkanjo op 23 juli 2024 01:09]

Alternatief titel: 15 Motorola smartphones krijgen Android 7 Nougat update
  • Moto G (4th Gen)
  • Moto G Plus (4th Gen)
  • Moto G Play (4th Gen)
  • Moto X Pure Edition (3rd Gen)
  • Moto X Style
  • Moto X Play
  • Moto X Force
  • Droid Turbo 2
  • Droid Maxx 2
  • Moto Z
  • Moto Z Droid
  • Moto Z Force Droid
  • Moto Z Play
  • Moto Z Play Droid
  • Nexus 6
Poh, en dan heb je een 3e gen gekocht voor 230 euro en krijgt jammergenoeg deze 7.0 niet. Ik baal hier toch wel stiekem van.
Hier precies hetzelfde. Opzich is het echt een fijn toestel voor die prijs. Maar er zal hier nooit bewust door mij een Lenovo laptop gekocht worden. Dus ook geen Lenovo telefoon.
Wat is er mis met Lenovo laptops dan? Daar krijg je gewoon je Windows updates op hoor...
Ik heb er ook een G uit 2015 en was blij met de upgrade naar 6. Maar was wel aan het wachten op functies op 7, zoals multitasking. Heel handig voor wat ik allemaal met de telefoon doe. Blijkbaar kan ik nu voor eeuwig wachten, of zal ik moeten kiezen om een verder goede telefoon te vervangen.
Ik vind het belachelijk dat ze telefoons na één jaar al uit de support gooien.
Ja, een Moto-telefoon moet je zeker niet meer kopen na de overname van Lenovo.
Nee dat snap ik, al had ik deze gekocht "voor" de overname helaas :p
Onmogelijk, de 3rd gen moto G is pas gereleased na de overname door lenovo:
http://www.bbc.com/news/technology-29833131
http://www.phonearena.com/phones/Motorola-Moto-G-2015_id9513
Edit: 9 maanden later dus, uit het artikel en de releasedate af te leiden

[Reactie gewijzigd door el nielsken op 23 juli 2024 01:09]

was het toen al bekend? haha, ja dan heb ik het gemist =) stomme ik
Heel vervelend, dat begrijp ik. Zelf heb ik sinds 2008 Android en ga er vanuit dat ik geen updates krijg. Daarom koop ik telefoons met een actief Cyanogenmod community.

Android fabrikanten verdienen te weinig geld om software update support aan te bieden.

Dat zou een taak van Google kunnen zijn.
Met jouw alternatieve titel zet je een fabrikant in een positief daglicht, en als je een telefoon die 2 maanden geleden uitgekomen is (3e Gen Moto E) niet meer support. Heb je echt geen recht op een positief artikel.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 23 juli 2024 01:09]

Journalistiek is meer over het brengen van nieuws en niet over het geven van een waarde oordeel.
Je kan uiteraard wel zeggen 'Het is opvallend dat de onlangs uitgebrachte Moto E geen update krijgt' maar dat is wat anders dan dat je besluit dat een fabrikant geen positief bericht 'verdient'.
Het probleem is dat elke verwoording een positieve of negatieve lading meegeeft. Een neutrale lading is heel moeilijk. Het voorbeeld als alternatieve text geeft voor mensen die de moto series niet kennen de indruk dat wel 15 toestellen de update krijgen (klinkt veel), en dus positief.
Een tech site mag best mening in zijn artikelen stoppen. Bij de NOS/NPO zouden ze dat wat minder moeten doen.
Daar kan ik op zich wel inkomen, maar ik vind de titel helemaal niet verkeerd. De titel geeft de feiten aan, ik reageer alleen op het dat @Lisadr graag een positieve titel wil. En daar ben ik het gewoon niet mee eens, ik vind dat je de feiten moet aantonen. En niet dat je alleen maar van het positieve uit moet gaan.

Had Lenovo (/Motorola) nu een toestel van 2008 een update naar Android 7 gegeven, dan was de titel vast anders geweest.
Niet helemaal: de derde generatie Moto G is van 2015, en twee maanden geleden opgevolgd door de vierde generatie die wel gewoon de update krijgt. Dus zo onlogisch als jij het weergeeft, is Lenovo nou ook weer niet.
Ik had het verkeerd geplaatst, 3e gen Moto G heeft wel support. Maar de in september uitgekomen 3e gen Moto E niet.
Nu doet de fabrikant daar nog een schepje bovenop door de de update niet aan te bieden aan de derde generatie Moto E, die in september op de markt kwam.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 23 juli 2024 01:09]

Op zich vind ik het niet slecht dat er nu extra licht word geschenen op de idiote verandering sinds Lenovo Motorola heeft overgenomen. Dat verdienen ze ook wel, ondanks dat er toch een aantal toestellen meegenomen worden.

Daarnaast, er is een feedback forum voor frontpage artikelen ;)

[Reactie gewijzigd door icratox op 23 juli 2024 01:09]

Ik waardeer je poging om dit positief te framen, maar dit is toch werkelijk om te janken? Een twee maanden oude telefoon. Dit is pure schijt hebben aan klanten en verdient, naar mijn mening, een faillissement. Nu kocht ik al niets van Lenovo door al die spyware/malwareproblematiek van ze, maar zal in de toekomst echt niets van dat merk aanschaffen :) Lenovo ziet klanten als vervelende schapen, eerst kaal scheren en daarna snel wegslaan met een flinke knuppel.

Het ergste is nog dat dit updatebeleid me niets verbaast.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 23 juli 2024 01:09]

Dat is geen nieuws, dat moet gewoon vanzelfsprekend zijn.
Waarom de Nexus 6 op die lijst staat is mij een raadsel, die wordt bijgehouden door Google zelf.
Eigenlijk is het schandalig dat een telefoon, budget of niet, na een maand al geen updates meer krijgt...
Sowieso is het gehele updatebeleid bij Android niet meer te volgen, de ene fabrikant verschilt daarin zeker van de andere. Echter heeft mij dit doen overstappen naar het Apple kamp, waar toestellen wel degelijk langere tijd ondersteunt worden.
Er is geen enkele regel dat een telefoonfabrikant nieuwe functionaliteiten moet aanbieden na verkoop. Zeker voor deze bedragen kun je niet verwachten dat de hardware geschikt is voor de hogere eisen die worden gesteld door de software.

Uiteraard moet het toestel wel veilig blijven, maar ik zie nog geen berichten dat security-fixes niet meer worden uitgebracht. Ook bij oudere toestellen blijven die updates nog steeds komen, ook na langere tijd.

Leuk dat je naar het Apple-kamp bent gegaan. Maar dat is Apples met peren vergelijken. Bedenk goed dat de Moto E3 momenteel voor €129,- in de schappen ligt: pricewatch: Motorola Moto E (3rd Gen) Zwart. Als je het update-beleid van beide leveranciers wilt vergelijken, vergelijk dan ook even de prijzen. Voor het bedrag van een Apple-telefoon (laten we zeggen dat 'ie 3 jaar meegaat) kun je dus meer dan 1 keer per jaar een Android-toestel met de nieuwste software kopen.
Vanzelfsprekend heb ik het dan over de high-end Android telefoons, wanneer ik dit vergelijk met iPhone's. Echter gebeurt daar hetzelfde. Je mag al blij zijn als je na 1,5 jaar nog updates ontvangt.
Samsung heeft een slechte naam met updates, maar mijn S4 kreeg afgelopen week nog een (security) update. Niet slecht voor een telefoon die ruim 3 jaar geleden uitkwam (maart 2013). Nee, helaas geen update naar een nieuwe Android versie maar ik ben blij dat er nog wel ondersteuning is.
Wie heeft het over regels? Ik dacht dat we al die regels beu waren?

Ook qua security updates is het bij veel devices uitermate slecht gesteld.
Ik kan uit dit nieuwsbericht alleen opmaken dat ze geen upgrade naar versie 7 krijgen. Dat betekent niet dat ze geen updates meer krijgen.
Een versie-upgrade is een leuke extra die fabrikanten kunnen bieden maar geen benodigdheid voor de werking en/of veiligheid van het product.
Klopt. De werking van Android 6.0 wordt er echt niet minder van. De functionaliteit die Android 7 toevoegd is minimaal, dusja. Zolang security updates maar doorgevoerd worden is er weinig aan de hand lijkt mij.
Minimaal???? Heb je de review niet gelezen? Of heb je gewoon onrealistisch hoge verwachtingen van updates?
Wat is er zo baanbrekend dan volgens jou?
Vooral het multitasken. Ik doe veel onderzoek waarbij ik een artikel lees en dan dingen op moet kunnen zoeken op internet, of dingen in een document moet kunnen bewerken. Met Android 6 merk ik dat bij het swappen van applicatie de background applicatie vaak uit het geheugen wordt gegooid. Hierdoor moet een website of artikel steeds opnieuw laden, wat bandbreedte en tijd kost. Ik zou liever ook de twee apps gelijk willen zien (zoals in 7 kan) zodat ik kan lezen en typen tegelijk.

Data- en batterijbesparing zijn ook wenselijk, aangezien ik veel reis en niet altijd tijd heb om op te laden. Of er is geen stopcontact in de buurt.
En de performanceverbeteringen zijn altijd welkom.

Maar wat heb jij dan verwacht? Vond je de upgraden van Android 5 naar 6 dan ook niets waard? Vind je android 1 en 7 dan praktisch eigenlijk nog dezelfde OS?
Je neemt een zijpad nu. Je koopt een toestel met Android 6.0, toch? Die werkt over 3 jaar nog net zo goed op Android 6.0 (tenzij apps zwaarder worden of het google framework). Daar heb je geen 7.0 voor nodig. Voor security issues is het wel belangrijk dat fabrikanten updates blijven uitbrengen, maar dat kan sinds 6.0 prima. Het is alsof je windows 7 koopt en sowieso een update verwacht naar windows 8.1 toe bij wijze van. Je was vet blij met je toestel toen je 'm kocht toch? Nou top. Over 2 jaar doet ie nog precies hetzelfde.

En nee, die zaken die jij noemt vind ik niet spannend. Iets betere accuduur, iets betere optimatisatie. Die dingen zijn in Android 6.0 ook al prima geregeld. Splitscreen is leuk, maar hebben een aantal grote fabrikanten al jaren in hun schil ingebouwd (o.a. LG / Samsung). Tja. Ik weet niet hoor, maar als de basisfunctionaliteit prima blijft werken, en dat doet het, waarom dan zo moeilijk.
Nee, ik verschil daar in mening in. Ik koop hardware, net als bij een PC. Daar kan ik dan ideaal een OS naar keuze op zetten; Zo kan ik op een oude PC (mits genoeg geheugen) win 95 tot en met 10 draaien. En als ik Linux draai, krijg ik zelfs continu mogelijkheid tot updaten naar de nieuwe versie voorgeschoteld.
Helaas moet dit bij Android blijkbaar anders zijn. Ik dacht bij de Moto veilig te zijn, omdat ze stock Android gebruiken. Maar als Lenovo Android 7 niet port naar mijn Moto, kan dat blijkbaar dus toch niet...
Sterker nog, kijkend naar Europese regelgeving dient een fabrikant een redelijke tijd updates/ondersteuning te bieden.

Maar goed daar hebben ze over het algemeen genomen lak aan.
Dan zie ik graag een bron waarin staat dat er een redelijke tijd een nieuwe versie van een OS aangeboden moet worden. Security updates is een ander verhaal, maar die worden gewoon aangeboden.
Er zijn zat telefoons waar ze security updates ook achterwege blijven.
Klopt zoals de p9 lite van huawei. 1 gehad in juli en sindsdien niks meer gehad.
Huawei is dan ook extreem slecht met updates. Mijn P8 is iets langer dan een jaar geleden uitgekomen en was maanden geleden al totaal uitontwikkeld. Dan heb je het over een maand of 10/11 support. De eerste en laatste keer Huawei dus, terwijl de P8 echt een prachtig stukje techniek is: sjiek, plat, zeer goede bouwkwaliteit, zeer mooie materialen, geen logo op voorkant, goede camera, mooi scherm. Echt heel erg jammer dat zo'n apparaat nu al is afgeschreven.

Ik denk echter niet dat Huawei alleen staat. Volgens mij heeft geen enkele Chinese fabrikant het woord 'updates' in het vocabulaire.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 23 juli 2024 01:09]

Nog nooit van Xiaomi gehoord zeker :*) Wekelijkse updates, zowel bugfixes, nieuwe functies als security fixes. Een update naar de nieuwste Android versie duurt soms lang, maar komt er uiteindelijk wel altijd.
Dat is inderdaad een uitzondering. Ik meende wel dat sommige telefoons nog op 4.4 draaien, maar wel de nieuwste MIUI-versie hebben. Ik weet echter niet wat dit betekent voor implementatie van API's en de veiligheid..
De P8 Lite is recent van Android 5 naar 6 gegaan. Als jouw P8 nog geen update heeft gehad, ga ik ervan uit dat dit binnenkort alsnog gaat gebeuren.

"Uitrol voor het einde van het jaar" lijkt vrij lang te duren, na augustus. Zeker voor de redelijk "kale" versie die Motorola levert, maar het is altijd beter dan geen update.
Security updates is een ander verhaal, maar die worden gewoon aangeboden.
Dat ligt echt wel aan de fabrikant, met mijn Note 2 kon ik er uit eindelijk naar fluiten. Terwijl het toestel nog super was, met een custom rom heb ik het opgelost maar de gemiddelde consument weet niet hoe dat moet.
Waar is die regelgeving te vinden? En wat zijn updates/ondersteuning? ZIjn de major updates van versies (6->7) of zijn dat security updates?
In Android 6 kun je bepaalde veiligheid-updates alsnog laten doorvoeren.

Ik weet niet of dat bij dit type telefoon ook van toepassing is maar dan zit je nog redelijk binnen eisen die gesteld worden.
Misschien gewoon een idee om de markt haar werk te laten doen. Fabrikanten die slechte service leveren door bijvoorbeeld te weigeren om updates uit te brengen zullen vanzelf klanten verliezen.
Ja, stem met je portefeuille.

Alleen is het enige alternatief Apple momenteel. Die bieden als enige ondersteuning 2+ jaar na datum.
Ehm ik weet niet hoor... "stem met je portefeuille" zeg je, vervolgens begin je over Apple. Zover ik weet kan je geen recente iPhones kopen voor hetzelfde geld als bijvoorbeeld een Moto E of G. Jouw argument gaat alleen op voor de duurdere (mid- of highend) Android telefoons.
Dat is waar, jammer dat er bij de goedkopere smartphones geen alternatief is.

Maar het probleem beperkt zich ook niet tot de budget telefoons. De high-end telefoons krijgen ook nauwelijks updates. En daar is de iPhone wel een alternatief. Qua prijs zit de concurrentie in het duurdere segment dichtbij de iPhone tegenwoordig. En ik zie het merendeel van de mensen in mijn omgeving (mensen in de middenklasse met een fulltime job) toch met een telefoon uit het mid- tot highend segment rondlopen. En zelfs mensen die het eigenlijk niet kunnen veroorloven kopen hem wel op afbetaling.

Bij goedkopere telefoons vind ik het ook minder een punt, je koopt een budget product, dus daar hoort (soms) jammer genoeg ook budget support bij. (hoewel security updates ook daar beter zouden moeten). Bij duurdere telefoons is het echt onvergefelijk.
Misschien gewoon een idee om de markt haar werk te laten doen. Fabrikanten die slechte service leveren door bijvoorbeeld te weigeren om updates uit te brengen zullen vanzelf klanten verliezen.
Helaas werkt dat niet zo! Klanten gaan voor de mooie telefoon, of de mooie praatjes van de verkoper. Samsung is beroerd met updates, maar is al jaren de grootste.
Zelf gister naar afwachting van de Google Pixel de One Plus 3 besteld.

Nu jaar Moto G 2015 2gb Ram, 16GB opslag in gebruik. toestel heeft officieel alleen Android 6.0.0 gekregen, waarbij de accuduur minder is dan op 5.1.1, en een hele nare bug heeft, namelijk ghost touch. tijdens het scrollen over een pagina, wordt er soms willekeurig ergens op gedrukt.

Gekke is dat er al wel custom-roms zijn van Android 7, maar deze verkeren nog in de Beta fase.

Toestel inmiddels terug gezet op Android 5.1.1. En draait nu aardig, op het af en toe vastlopen van Google Play services na.

hoe dan ook, dit was mijn eerste en laatste Motorola toestel. toch jammer dat ze zo'n populair toestel achterlaten met software waar nog bugs inzitten...
Die ghost touches ervaar ik ook als ik op mijn vriendin haar toestel werk, is verschrikkelijk irritant. Ook het levende bewijs dat updates niet altijd een voordeel zijn.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 23 juli 2024 01:09]

Nee, idd. geluk dat Android is en je ervoor kunt kiezen om er weer oudere software op te zetten.
Zag laatst deze Rom: http://forum.xda-develope...-1-rom-optimized-t3355938 Die wil ik nog een keer gaan proberen. Schijnt te werken met de touchscreen driver van android 5.1.1.
ik draai de CM14 beta sinds deze is uitgebracht (21/9), en behalve af en toe een kleine lag in het instellingen-menu werkt deze uitstekend, uptime nu dus ~13d
Ik heb die met 8 GB en sinds Android 6 is dat flink vol! Je wordt gedwongen een SD card te mounten als interne opslag.
Het wordt dringend tijd dat bugfixes verplicht worden gedurende de garantieperiode. Voor europa 2 jaar dus.
Dit lijkt me maar normaal gezien het om een defect in het toestel gaat.
Bugfixes zijn totaal wat anders dan een update naar Android 7. Menig toestel ontvangt wel degelijk een maandelijkse security patch en dus fixes.
Een update van het OS zit daarentegen al snel vol met nieuwe bugs.

Begrijp me goed, ik ben vóór updates en een veel beter beleid binnen Android-land. Maar op basis van (Europese) wetgeving zie ik niet in waarom een OS update verplicht moet worden. Sowieso vind ik niet dat een overheid zoiets op hoeft te leggen.
Buiten dat me dat geen slecht plan lijkt, heeft het weinig te maken met een upgrade, jij hebt het over updates, die 2 dingen staan los van elkaar...

Misschien gaan ze namelijk wel gewoon veiligheidsupdates doorvoeren? Is dat al in je opgekomen?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:09]

"Misschien": exact. Hoop doet leven en het houdt een telefoon veilig.
Hoezo hoop doet leven, alsof ik me interesseer in een Lenovo telefoon :)

Punt is, dat je simpelweg niet over de toekomst die je niet kent kan oordelen, prima als we met zn alle bitchen dat er geen upgrades meer zijn (enigszins terecht), maar over updates is niks gezegd dus onzin om daar aan de hand van het artikel dan conclusies over te trekken...

Heeft dus niks met hoop te maken, simpelweg met onwetendheid, we weten het allemaal niet...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:09]

Voor mijn zoon heb ik een Motorola gekocht, dus het interesseert me, ja :)

"Punt is, dat je simpelweg niet over de toekomst die je niet kent kan oordelen": Dat vind ik wel naiviteit ten top. De ervaring met smartphones leert: in het beste geval krijg je updates als men het zwart op wit belooft. In alle andere gevallen ben je een naieve dromer.
Ik zou eerder eisen dat ze voor ongeveer 5 jaar of meer bugfixes geven op een telefoon. Een telefoon moet langer dan 2 jaar mee kunnen.
5 jaar zou nog beter zijn maar dat zie ik niet gauw gebeuren.
2 jaar is sowieso al beter dan niks.

Ik vind ook dat het mogelijk zou moeten zijn om gelijk welk (niet essentieel) onderdeel uit te schakelen en te deïnstalleren.
bijvoorbeeld: de stagefright library.
Ik vind het veel kwalijker dat Motorola de securitypatches voor Android niet meer doet na 1 jaar. Heb een Moto G2015, met een security patch van januari 2016.
Dat is kwalijker ja, de versie is een keuze bij de aankoop, maar security patches zouden tenminste 5y mogen...
Anoniem: 687957 @arnovos5 oktober 2016 18:04
Ik zit in hetzelfde schuitje....Heb de moto g 3e generatie nu 4 maanden en dacht nog wel een nougat update te krijgen, maar helaas.
De security patch van januari 2016 valt ook beetje tegen.

Mijn vader zoekt een nieuwe telefoon en had hem moto g play aangeraden.
Denk dat ik hem de Wileyfox Spark + maar ga laten kopen, of zijn er betere alternatieven?
Dit is nu net wat me heeft doen overschakelen naar Windows Phone.

Had vroeger een HTC one S, prima gsm, maar kreeg na een jaar al geen update meer, zat nog op 4.1.1 terwijl de rest al op android 5 zat. Heb nu een Lumia 640, heb me aangemeld voor het insider programma en heb nu steeds de meest recente versie. Het grote voordeel van Windows Phone is dat het updatebeleid niet afhankelijk is van een derde fabrikant.

De openheid van Android heeft dus ook z'n nadelen..
En dan koop je een Lumia 920, krijg je wel Windows Mobile 10 beta. En dan houd het op.
Nee, Windows Mobile/Phone is wat dat betreft ook niet alles. Apple update wel door, maar dat heeft weer als resultaat dat de telefoon een stuk trager word.
Anoniem: 583079 @Nogne5 oktober 2016 19:10
"Apple update wel door, maar dat heeft weer als resultaat dat de telefoon een stuk trager wordt."

Dat is inmiddels verleden tijd, mocht je dat niet weten: iOS10 draait vlot op alle devices die het ondersteunt, ie vanaf de iPhone5 uit 2012. http://arstechnica.com/ap...l-on-the-iphone-5-and-5c/
Nou, daar ben ik (en mijn vrouw) het niet mee eens. Ik heb een 6 en mijn vrouw een 5, en die 5 is echt merkbaar trager geworden met iOS 10.
Daarbij is de ontgrendeling gebaseerd op een TouchID, dus moet zij een extra handeling verrichten om de telefoon te ontgrendelen.
Anoniem: 583079 @Nogne5 oktober 2016 19:54
Ik heb een 6, mijn vrouw een 5c en mijn dochter een 5s. Niemand klaagt er over dat zijn telefoon trager is geworden. Tests wijzen ook niet op performance vermindering. Dus het zal wel aan persoonlijke indrukken liggen of aan een specifieke app/handeling waar je een verschil merkt (als iets sneller is merk je dat overigens meestal niet). Maar er is een min of meer algemene consensus toch over het feit dat iOS10 vlot draait op alle gesupporteerde hardware.
Ik voel me steeds meer ongemakkelijk bij Androïd. Sommigen hier roepen wel zo vrolijk dat de verantwoordelijkheid voor updates niet bij Google ligt, maar daar plaats ik wel forse kanttekeningen bij.

Wie heeft het OS ontwikkeld? Google.
Wie verzorgt in de basis de versie-updates? Google
Wie heeft het ecosysteem van Androïd bedacht? Google
Uit wiens koker komt het idee dat fabrikanten Androïd naar hun hand kunnen zetten (lees: verkrachten)? Google.
Welk bedrijf heeft de verantwoordelijkheid voor updates van hun eigen OS (!) grotendeels uit handen gegeven? Google.
Welk bedrijf plukt onder de streep de meeste vruchten (datamining, advertentie-inkomsten), dus ook inkomsten uit het OS? Google.

Mijn conclusie is dan ook dat aan de bron Google het verziekt heeft. Men had daar in den beginne andere keuzes kunnen maken. Door de keuzes die Google aan de basis heeft gemaakt zitten we nu met de versnippering en het brakke updatebeleid. Google heeft de fabrikanten de mogelijkheid gegeven om hun eigen weg te gaan met Androïd. Dus: Google, en Google alleen, is in de basis verantwoordelijk. Maar nee hoor: we zijn absoluut niet evil........
Dus: Google, en Google alleen, is in de basis verantwoordelijk. Maar nee hoor: we zijn absoluut niet evil........
Jij nooit verkeerde keuzes gemaakt? Anders ben je (volgens je eigen redenatie) ook evil........

Anyway Google is gewoon slim, of je nou tevreden bent met de situatie of niet. Als ze geen vrijheid hadden gegeven aan verschillende fabrikanten die Android groot hebben gemaakt, was er waarschijnlijk hetzelfde van gekomen als van Windows 10 Mobile.

Enne je bent er zeker niet van op de hoogte dat hun slogan al lang veranderd is?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:09]

Ik acht Google op het gebied van marketing een stuk slimmer dan Microsoft. Microsoft maakt op mij vaak de indruk dat ze na de eerste helft de handdoek in de ring gooien en de tweede helft niet eens meer willen spelen. Hoewel het bedrijf echt vindingen en ontwikkelingen had die, met meer en slimmere, inzet best potentie hadden.

Je licht (heel slim) een stukje uit mijn reactie. Ik blijf echter van mening dat Google Androïd tot een succes had kunnen maken met het in eigen beheer houden van de updates voor hun eigen OS. OEMS hadden dan alsnog hun gang kunnen gaan met skinning en bloatware, teneinde hun eigen identiteit te benadrukken.

Zelf ben ik inmiddels ook overgestapt van Windows Mobile naar Androïd vanwege een aantal apps die ik in mijn gebruikerssituatie handiger vind en beter uitontwikkeld binnen Androïd. Als Windows Mobile meer en beter ontwikkelde apps zou hebben, dan was ik nooit overgestapt, maar dat is persoonlijk.
Eventjes ter verduidelijking: Bedoel je met Androïd "Androïd" of "Android"? (omdat je het iedere keer over Androïd hebt)

[Reactie gewijzigd door born4trance op 23 juli 2024 01:09]

Android. Je weet wel, dat besturingssysteem voor tablets en smartphones wiens naam gebaseerd is op een Androïde. ;)
Zoals ik het lees zijn je eerste en tweede alinea een beetje met elkaar in tegenspraak.
"Google is slimmer in marketing" en "Google had van Android een succes kunnen maken".

Volgens mij heeft Google het, vanuit een marketing oogpunt, perfect gedaan. Ze hebben in een paar jaar tijd het overgrote deel van de markt veroverd. Juist door al die fabrikanten de vrijheid te geven het aan te passen.
En wat marketing betreft doet Google feitelijk weinig direct aan marketing van Android, ook dat laten ze aan de OEMs over, die moeten de toestellen verkopen, waar toevallig Android op staat.
Just sit back and see the money rolling in voor G.

Je derde alinea bevestigt dat grotendeels.

Dat is dus puur vanuit marketing gezien een behoorlijke successstory, zoals in jouw eerste zin.

Niettemin ben ik het, als je tussen de regels door leest en marketing buiten beschouwing laat, met je eens dat het systeem van updates van Android vanaf de wortels verrot is.

(gebruiker van Android sinds de eerste Galaxy S die niet eens ICS kreeg, een Xperia T die geen 4.4 kreeg en een Z3C die geen 7.0 krijgt. Toch niks anders dan Android voor mij want die eerste 2 draaien dankzij XDA toch 6.0 en binnenkort hoger en de laatste hopelijk ook)

edit: aanviulling op marketing bullshit

[Reactie gewijzigd door timin8r op 23 juli 2024 01:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.