Sony geeft Xperia Z3+ en nieuwere modellen update naar Android 7.0 Nougat

Sony heeft bekendgemaakt welke smartphones een update naar Android 7.0 Nougat krijgen. De Xperia Z3+, die halverwege 2015 uitkwam, is het oudste toestel dat door Sony voorzien wordt van de nieuwe Androidversie. Wanneer de updates komen is nog niet bekend.

Naast de Xperia Z3+ krijgen ook de Z4 Tablet, Z5, Z5 Compact en Z5 Premium een update naar Android 7.0. Daarmee geeft Sony alleen zijn high-end-modellen een update naar de nieuwe versie. De Z3-serie die in 2014 uitkwam valt buiten de boot. Dat is opvallend, want Sony stelde wel zelf een previewversie van Android N beschikbaar voor de Z3.

Ook de nieuwe Xperia X, XA, XA Ultra en X Performance die dit jaar zijn verschenen krijgen de nieuwste versie van het besturingssysteem. Sony maakt nog niet bekend wanneer de toestellen de update krijgen, de fabrikant stelt dat het uitbrengen zal verschillen per markt en provider. Meer details worden de komende tijd bekendgemaakt.

Google bracht de definitieve versie van Android 7.0 Nougat maandag uit. Op dit moment is de nieuwe versie alleen beschikbaar voor de Nexus-toestellen. HTC maakte eind juni al in een tweet bekend dat de HTC 10, One M9 en A9 een update naar Android 7.0 krijgen. Andere fabrikanten hebben nog niet bekendgemaakt welke toestellen de update zeker krijgen.

Sony Xperia Z3+

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-08-2016 • 19:38

118 Linkedin

Reacties (118)

118
111
37
5
0
63
Wijzig sortering
De Z3 valt buiten de boot?
Dit terwijl de ondersteuning van de Z2 veel langer is geweest. Gaat Sony de kant van Samsung op kwa updates?
Wachten nog maar even af, anders geen Sony en Samsung meer voor mij.

Waarom dit: https://developer.sony.co...roid-n-developer-preview/

Als er geen update komt?

[Reactie gewijzigd door underworld202 op 23 augustus 2016 19:47]

Net iets interessants gelezen op XDA: http://forum.xda-develope...p?p=68331384&postcount=16

Blijkbaar zou Sony geen Nougat voor de Z2 en Z3 kunnen/mogen uitbrengen omdat Qualcomm de ondersteuning voor de msm8974 uit de AOSP N kernel gehaald heeft?

Dit zou best kunnen want Google liet gisteren al weten dat er geen 7.0 komt voor de Nexus 5 en die heeft net dezelfde processor aan boord! Dit zou dan ook gelden voor alle andere toestellen uit dit rijtje: http://www.kimovil.com/en...-snapdragon-801-msm8974ac

[Reactie gewijzigd door D-Three op 24 augustus 2016 01:08]

Dus de OnePlus X en Fairphone 2 uit 2015, zullen ook geen upgrade krijgen. Ik denk dat je gelijk hebt en dat betekend dat mensen een courante processor nodig hebben als ze kans willen maken op toekomstige Android upgrades. Niet alleen vanuit de fabrikant, maar nu dus ook vanuit Qualcomm. Erg jammer dus...
Helemaal omdat ze een "FairPhone" in de markt zetten welke o.a langer mee zou meten gaan.. Krijg ie naar een klein jaar al geen update meer :? Triest.

Lekker duurzame telefoon, not.

[Reactie gewijzigd door !mark op 24 augustus 2016 16:33]

Nou ja.. Beetje 'fair' richting fairphone mag ook wel. Zij hebben geen/nauwelijks invloed op de multinational Qualcomm.
Interessanter is, zou het bordje nu te vervangen zijn door een bordje met een recentere chipset...
Dat klinkt mij als een gruwelijke vorm van evil om meer processoren te kunnen verkopen
Is toch vaker in het nieuws geweest dat een toestel géén update krijgt én dat toch wel..

Maar goed immers 2 jaar geleden sinds dat de z3 op de markt is gekomen.
maakt my als z3 compact gebruiker niet minder zuur.

Accu is nog goed de Soc is nog steeds zeer vlot en de camera is prima.

helaas geen android 7 op dit nog steeds prima toestel.....
Meeste mensen zal het aan hun r**t roesten die hele update naar android 7.0. High end smartphones van twee jaar terug zijn nog steeds zo courant en snel dat er daadwerkelijk nu een tijdperk is aangebroken van verzadiging. Het is eerder dat mensen hun toestel vervangen omdat het ding fysiek iets mankeert en reparatie niet zo heel veel goedkoper is dan nieuw (al dan niet tweedehands).

Die hele smartphone ontwikkeling gaat dezelfde historie krijgen als pc's. Totdat er weer een nieuw soort device komt wat een substituut is (men dacht de smartwatch).
Ben ik met je eens, ik heb nog steeds de Xperia Z, draait op Android 5.1 en reageert zeer vlot.
Enig minpunt dat ik kan vinden is dat de camera traag opstart. Prima telefoon verder.
Een paar maanden geleden stond de originele Z nog voor 180euro. Super aanbod was dat! Nu nergens meer te verkrijgen.
Ik heb een Note 3 en kan aan mezelf niet uitleggen waarom ik voor 800 euro en nieuw toptoestel zou moeten kopen.

Dat er geen updates komen is teleurstellend, maar zolang er custom roms zijn... Het zou fijn zijn als daar wat meer medewerking kwam van Samsung, Sony en de anderen.
Precies, ik had het niet beter uit kunnen drukken in woorden.
En het nadelige aan veel updates (tenminste dat was eerder altijd zo), is dat het desbetreffende geupdate toestel langzamer wordt van al die nieuwe software.
Daarom moet je na een belangrijke update eigenlijk ook altijd een factory default doen, vergelijkbaar met een clean install van bijvoorbeeld Windows. Het beste om te doen als er zich een nieuwe update aandient is: data backuppen (uiteraard) -> factory default -> update uitvoeren -> factory default en daarna je backup/data terug zetten.
Klopt dat doen mensen zoals jij en ik wel, maar mijn vader of andere mensen van zijn leeftijd die het al mooi vinden als ze weten hoe het apparaat werkt, gaan natuurlijk niet de moeite doen om dat proces in gang te zetten. Zij zien een updatenotificatie-, klikken daarop en vinden het daarna mooi als alles weer naar behoren werkt.
Tegen de tijd dat de update uit is, zal de telefoon misschien al wel iets ouder zijn nog. Verder kun je je telefoon prima nog gebruiken en zullen de meeste apps nog ver na de introductie van Android 7 ook Android 6 nog ondersteunen, dus je telefoon wordt er niet minder bruikbaar op.
klopt ga hem ook echt niet inwisselen(niet totdat de accu plat is)

toch iedereen houdt van gratis goodies toch?
Dan moet je em rooten. Heb je keuze genoeg in wat voor goodies je op je telefoon hebt. En deze discussies en klaagzangen komen elk jaar weer terug bij een nieuwe versie van Android.

Ik zeg: koop of een Nexus toestel, of een iPhone. We weten dat fabrikanten op een gegeven moment gewoon stoppen met hun ondersteuning.
Ik heb een nexus gehad.
De LG nexus 4 fijn toestel.
Behalve de drama accu

Daarna besloten ze alleen koelkasten te produceren.

Sony is 1 van de weinige die snelle compacte Android toestellen heeft.

Samsung Sx mini's zijn gewoon een stuk langzamer dan hun grote broers.
nexus 5 is min of meer zelfde verhaal, die krijgt ook geen update naar android 7 en is 2 jaar oud. Dus in dat aspect is een nexus niet veel beter.

Edit: de nexus 5 is van februari 2014 en dus inderdaad meer iets van 2.5 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door B127 op 25 augustus 2016 09:12]

De Nexus 5 is alweer bijna 3 jaar oud. En eens, Google zou Android Nougat ook gewoon voor de 5 uit moeten brengen. Maar de eerste Android Nougat rom voor de Nexus 5 is er ook al.
Vergeet niet dat je buiten een nieuwe Android versie wel gewoon nog veiligheidsupdates kunt krijgen. Dat is eigenlijk veel belangrijker, doch minder in het oog springend.
Die krijg ik op mijn Nexus 10 uit 2012 ook nog steeds terwijl die al geen update naar 6.0 heeft gehad (laat staan 7.0). Dito voor mijn Nexus 5, die krijgt geen 7.0 meer maar ook nog steeds security patches.
Of Sony die patches ook aanbiedt is natuurlijk vers 2, daar kan ik niets zinnigs van zeggen. Maar uiteindelijk heb je natuurlijk toestel versie P gekocht met software versie X. Het is natuurlijk hartstikke fijn als je gratis en voor niets een update krijgt naar software Y of zelfs Z, maar zolang de fabrikant ervoor zorgt dat software X gewoon veilig en stabiel blijft werken krijg je natuurlijk gewoon waarvoor je betaald hebt. Het is ook niet alsof je kunt verwachten dat je gratis een update krijgt naar toestel Q of R. ;)
(zou toch mooi zijn: koop een Sony Z3 en krijg gratis een Z5 als die op de markt komt :P )
Als het toestel wel de veiligheidsupdates krijgt is er niet veel aan de hand, Nougat bevat een paar leuke dingetjes maar het is geen mega upgrade in mijn optiek. Updaten naar een nieuwe versie hoeft niet te betekenen dat het toestel er beter op wordt, dat geld ook voor Apple.
http://www.phonearena.com...peria-Z2/phones/8764,8323

Zijn praktisch dezelfde toestellen. Als de Z3 wel een update zou krijgen krijg je iedereen met een Z2 aan het klagen gaan omdat ze hardwarematig zo goed als gelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door MrXzombie op 24 augustus 2016 00:38]

Andere chipset, dus ook een Kernel die je aan moet passen, dus extra werk, wat ze niet willen..

Ik denk dat het updatebeleid beter wordt als vanuit Google de versies beschikbaar worden, waar je ze gewoon kan downloaden, zonder gedoe van je telefoon maker, waar je na een x aantal jaar geen support meer hebt, maar wel een die periode vaststaat

Of dat je een Windows achtig systeem hebt (niet Windows Phone) waarbij je bijvoorbeeld Windows 7 hebt, en die gegarandeerd ondersteund wordt tot (ik zeg maar wat) 2018, en als je telefoon aan de minimale systeem vereisten voor de volgende versie voldoet, dat je de nieuwe versie er ook op kan zetten
Je slaat in je hele betoog het concept 'drivers' gewoon compleet over. Google heeft niet de mogelijkheid om een ROM/kernel te maken voor jouw telefoon. Dat kan alleen de telefoon fabrikant door een kernel te pakken, daar van alle hardware die in de telefoon is drivers voor toe te voegen, en hier de Android userspace aan toe te voegen.
Het enige wat in theorie volgens mij wel zou moeten kunnen (*) is dat ze de userspace (software/UI) uitbrengen / compilen voor oudere kernel versies, zo ver als dat er geen incompatibliteit is, wat er, volgens mij, meestal niet per se is.
Dit is in principe hoe Linux distributies werken, alleen de distributie van Android rom's gaat over het algemeen als 1 grote firmware 'image' / zip file die zowel de kernel als de userspace bevat.
De Z3 valt buiten de boot?
Dit terwijl de ondersteuning van de Z2 veel langer is geweest.
Was de z2 niet veel beter verkocht? Waardoor het nog te doen Was voor Sony?
Waarom dit: https://developer.sony.co...roid-n-developer-preview/

Als er geen update komt?
Misschien werkte het toch niet soepel, of besloten ze het toch maar te annuleren

[Reactie gewijzigd door Maxnl9 op 23 augustus 2016 20:35]

Volgens mij was de Z2 inderdaad een goed verkopend toestel aangezien men de gedachten had iets anders dan Samsung te hadden en dan ook nog eens een waterdicht toestel. Toen bleek dat het niet meer waterdicht was, tsja vul maar in..
Nu heb ik zo geen bronnen van de verkoopcijfers Z2 vs Z3 maar mij lijkt inderdaad dat de Z2 veel beter liep dan de Z3. Sony was toen hun USP kwijt.

Maar om dat als reden te geven.. Samsung verkoopt elk jaar als een malle en toch geven ze maar circa 2 jaar support qua grote updates.
Niet dat mij een nieuwe Android mij nog boeit, het enige waar ik geen zin in heb zijn security issues, maar volgens mij worden die veel langer bijgewerkt dan een volledige Android update. Zo heb ik hier nog een Samsung S2 aan het stofhappen die onlangs nog kleine (security) updates gehad heeft, een toestel uit uhh 2010 ofzo?

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 augustus 2016 20:54]

Punt met de sony experia seriie is dat ze 2 keer per jaar uitkwamen, de andere toestellen 1 keer per jaar. De z2 is ook nog geen 3 jaar oud.

Aan de chipset ligt het niet, mijn samsung s2 draait nu ook android 6.x, die van cynayogen.

Het kan ook zijn dat ze 'genoeg' systemen updaten om een goede update pollicy te laten zien en niet meer om nieuwe toestellen te verkopen. Mijn sony z2 is na 2 jaar nog steeds redelijk bij dn behoeft nog geen vervanging, al vind ik het gewoon jammer dat ze geen android 7 krijgt... Indien nodig krijgt ze tzt ook cinayogen oid.
Toen bleek dat het niet meer waterdicht was, tsja vul maar in..
Haha, kan ik voluit over meepraten!
Maar om dat als reden te geven.. Samsung verkoopt elk jaar als een malle en toch geven ze maar circa 2 jaar support qua grote updates.
Niet dat mij een nieuwe Android mij nog boeit, het enige waar ik geen zin in heb zijn security issues, maar volgens mij worden die veel langer bijgewerkt dan een volledige Android update. Zo heb ik hier nog een Samsung S2 aan het stofhappen die onlangs nog kleine (security) updates gehad heeft, een toestel uit uhh 2010 ofzo?
Dat moet inderdaad beter, ben ik totaal met je eens, Was de stagefright fix toch?
Ik heb de Z3+ en een 'outdoor lifestyle', spuit ik regelmatig onder de kraan/slang af als die vies is en laatst nog even een demo aan collega's gegeven die ook niet geloofden dat hij waterdicht was door hem in een bak met water te mikken.
Even snel op internet gezocht naar iets van niet waterdicht zijn van de Z2, maar niks kunnen vinden dan positieve dingen.
Even snel op internet gezocht naar iets van niet waterdicht zijn van de Z2, maar niks kunnen vinden dan positieve dingen.
Had duidelijker moeten zijn, maar ik heb t over de Xperia z, mijn excuses hiervoor!
Goed punt wat betreft de preview, dat voeg ik nog toe aan het artikel.
Een preview programma dient om na te gaan hoe goed iets zou werken. Als blijkt dat er te veel problemen zijn of dat de ervaring tegenvalt kan men beslissen om de upgrade toch niet door te voeren.
Inderdaad een beetje zuur, net toen ik dacht dat Sony goed bezig was. Anderzijds past het wel in hun plaatje van 2 jaar support en is de Z3 van 4.4 naar 6.0 gegaan. Anderen doen slechter.
Mja wie zijn andere? Htc, samsung, lg iedereen geeft wel 2 jaar updates op hun high end toestellen. S5 heeft bijv ook Android 6 gekregen..
Sorry hoor.
Maar ik heb nu al een tijd de z2. Vind dat alle updates maar weinig toevoegen. De echte nieuwe functies van Android 7 zou je toestel toch niet ondersteunen. Zoals vr etc.

Je zal nog wel beveiliging updates krijgen en dat lijkt mij belangrijker dan 7.0 te hebben en een paar andere icoontjes op het scherm. De echte updates zijn voor mij al een tijdje geleden. Want al een tijdje komen er geen echt nieuwe dingen p de toestellen uit.
Dat je ergens de knoop moet doorhakken begrijp ik wel maar dat het oudste toestel wat de update krijgt de Z3+ is vind ik vrij dom, dit toestel is 1 jaar oud.
Het is de zoveelste domme beslissing van Sony Mobile, dus het was wel te verwachten.

De logica hierachter zal wel zijn dat mensen met een ouder toestel nu wel een nieuwe Sony smartphone kopen, maar ik denk dat je ze met dit beleid juist naar de concurrentie zult jagen.
Iedereen die dit leest zal wel 2x nadenken over of ze wel een Sony Xperia willen, Sony welke slechts 1 jaar hun top modellen update.

De Z3 had ik er nog bij gepakt, een zeer populair toestel, nog steeds vanwege de accu duur, valt nu buiten de boot.
Sony had nu bij deze mensen wat plus punten kunnen pakken. Dom.

[Reactie gewijzigd door Deadsy op 23 augustus 2016 20:06]

Het probleem is dat het niet uitmaakt of je door de hond of de kat gebeten wordt, ik heb het al een keer met een LG gehad en Samsung heeft glashard zitten liegen, alle galaxy's zouden een update naar 4.1 krijgen , en na 1,5 jaar bleek mijn galaxy beam dus niet de update te krijgen en ik had hem gekocht op basis van die belofte. Heb een S5 van het werk en de hoeveelheid bloatware en de verschrikkelijke menustructuur maakt het dat ik het ook niet echt erg vind.

Dus Samsung en LG zou ik dan af kunnen schrijven, ik heb nu een z3c en die bevalt prima, maar heb nu al 2 updates gekregen naar 6.0 dus het houdt een keer op natuurlijk.

En 6.0 blijft nog wel een jaartje courant dus ik koop volgend jaar wel weer een nieuwe compact van Sony, ik ben dik tevreden, en ben sowieso niet zo van net eeuwige klagen over dit soort dingen.
Vanaf de Galaxy S6 is de hoeveelheid bloatware aanzienlijk minder geworden. Ik was voorheen ook geen fan van Samsung (vanwege de bloatware), maar de proef toch op de som genomen na het lezen van een aantal reviews. Mijn conclusie: een geweldig toestel.

Je hebt gelijk wat betreft de software: Samsung doet er vrij lang over om toestellen te updaten. Maar daarnaast: we zijn allemaal Tweakers. Een custom rom op je toestel zetten met de nieuwste Android versie moet wel lukken toch? :)
Nee ik weiger om zelf mijn os bij elkaar te scharrelen om een telefoon werkend te houden heb dat 1 keer gedaan destijds bij mijn htc hero en je hebt met custom roms net zoveel gezeur als gemak uiteindelijk, en tegen de tijd dat de customs geen kinderziektes meer hebben is je telefoon echt aan vervanging toe. :P

Samsung is nu een principe kwestie, glashard je beloftes niet nakomen is einde klandizie van mij. :)
Ik heb ook een Z3C. Nieuw gekocht in de winkel 3 maanden geleden... Toch een beetje zuur hoor.

Van de batterijduur ben ik ook al niet meer helemaal overtuigd (ik was een Jiayu G4A gewoon). Ik hoop dat de belofte van een waterdichte telefoon nog lang genoeg stand houdt tot de Pokémon-gekte ervoor gezorgd heeft dat meer dan de huidige 0,1% smartphones geschikt is voor echt mobiel gebruik. In de tijd van Nokia kon je tenminste nog mobiel, overal, lang, met goede ontvangst en in alle weersomstandigheden bellen... Nog geen enkele smartphone kan wat mijn 'reservenokia' kan die al van 2005 meegaat...
Als jij je smartphone alleen gebruikt om te bellen en smssen dan doet ie ws niet veel onder voor de nokia hoor.

Zet hem maar in die ultra besparing mode ( hoe dat dan ook heet)

Maar idd als je hem net gekocht hebt wel zuur, maar ook te verwachten. Het is niet het nieuwste modelletje. ;)
Graag nog wat duidelijkheid over devices als:
➤ Xperia C5 Ultra
➤ Xperia E5
➤ Xperia M4 Aqua
➤ Xperia M5
Staat in het artikel wel vrij duidelijk dat alleen de high-end modellen een update krijgen. Helaas voor mijn M4 dus maar toch.
M4 zou ook een update naar Android 6 krijgen, zit nog steeds op 5.0.
Roadmaps van Sony kan je met een korrel zout nemen.
Die zou er moeten zijn?
edit:
Even gechecked, ja de 6.0 is er:
http://support.sonymobile...b15f3d01556b8631c4004c80/

Even controleren met PC companion en anders de FTF firmware manueel downloaden en flashen via de Sony flashtool.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 23 augustus 2016 21:54]

Lekker handig, alleen updaten via Sony software die alleen op een Windows PC werkt 8)7
Flashtool werkt op zowel Linux, Mac OS X als Windows :)
http://www.flashtool.net/downloads.php
Dat wilde ik ook net toevoegen. Waar blijft 6.0 voor de M4??
Ah oke. Ik zat ook al te denken waarom ik die update nog niet had. Is in elk geval mijn laatste Sony die ik koop. Weet alleen nog niet welk merk ik dan zou moeten nemen. Adviezen misschien? ;-)
Oneplus heeft met de Oneplus 3 wel een sterke telefoon in de markt gezet nadat de Oneplus 2 een beetje een misser was. Ik ben zelf nog altijd erg tevreden met mijn Oneplus One
Ah oke. Ik haal pas een nieuwe tegen de tijd dat deze helemaal niet meer voldoet. En moet je voor OnePlus geen 'invite' meer hebben?
Dacht het niet. En voor de Oneplus One was het na een tijdje ook open gesteld.
Is er kennelijk allang.
Ik heb een C5 Ultra Dual van nog geen jaar oud en ik zit nog steeds te wachten op Android 6 die al in oktober 2015 beloofd is...

[Reactie gewijzigd door sanook op 25 augustus 2016 12:24]

Ja ik met de M4. Ze zeggen dat de update uit is. Ik heb het vandaag nog gecheckt op de site van Sony zelf en daar staat ook dat die van mij up to date is. Terwijl er nog gewoon Android 5.0 op staat. Mijn laatste Sony dat is in ieder geval zeker.
Maar dat heb je met vrijwel alle budget toestellen van fabrikanten.. jij wilt een budget toestel, dan kan je ook die service op firmware update gebied verwachten.
Kortom je kan gerust bij Samsung of LG een budget tel uit de bak vissen, je zult geen verschil merken met de updates. Dan moet je net als bij Sony naar het high end gaan en dat is de M niet.
Andere tweakers hebben wel de link gevonden van sony met Android 6.
He even rustig. Is totaal niet nodig om meteen zo 'agressief' te typen. Daarnaast had ik het helemaal niet erg gevonden als er geen update uit zou komen voor deze telefoon. Helaas hebben ze gezegd dat dit wel zou gebeuren en dan mag ik ook verwachten dat ze dat ook doen ongeacht het bedrag dat ik er voor betaald heb. Ook vertel ik in de reactie waarop jij reageert dat er een fout staat bij Sony in het systeem. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met welke prijs ik er voor betaal. Als je de situatie niet kent moet je niet meteen oordelen.
? Ik ben rustig. Sorry dat jij je kennelijk zo snel aangevallen voelt, zo bedoelde ik het totaal niet..
Ondertussen wacht ik nog steeds op de Android 6.0 update voor mn Z2 tablet...... 8)7
Tablets en updates gaan helaas bijna niet samen. Er zijn weinig fabrikanten die hun tablets met 2 versies upgraden. Alleen Apple en wellicht Google bieden die service die eigenlijk standaard moeten zijn. Voor de meeste Android fabrikanten zijn tablets een product die ze na een jaar op een zijspoor zetten. Ik heb het hier over Asus, Sony, Xiaomi, Lenovo, etc. Na 1 en soms 2 upgrades vinden de fabrikanten het wel goed genoeg. De telefoons krijgen vaak wel een langere ondersteuning, maar het lijkt erop dat Sony nu weer de verkeerde kant op gaat. Laten we hopen dat ze in ieder geval de belangrijke beveiligingspatches maandelijks uitbrengen en dat voor alle smartphones die 2-3 jaar oud zijn.
Ja volgens mij wordt er in verhouding veel minder verdiend aan tablets.
Zie oa de prijzen van de displays dat is ontiegelijk duur bij tablets, dit terwijl de verkoopprijs vrijwel standaard een stuk lager is dan de telefoontjes waarvan het display ook het duurste onderdeel is.
Maar een tablet met dezelfde of betere en vooral duurdere hardware goedkoper verkopen dan een telefoontje.. Tsja dan zullen ze ergens op moeten inkorten.

Maar goed, dit is een aannamen / gedachten wat de reden hiervan zou kunnen zijn.
Ik denk dat de schermen in tablets inderdaad heel duur zijn maar in verhouding goedkoper dan in telefoons.

Een schermpje met een full-hd resolutie van 5" lijkt me lastiger te produceren dan een scherm met full-hd resolutie van 10". Hetzelfde als we spreken over hogere resoluties.

Komt daar nog bij dat bij een telefoon alles in een kleinere behuizing moet passen terwijl je bij een tablet toch meer ruimte hebt om alles er gewoon "in te gooien" wat minder ontwikkeltijd kost.

Maar ik geloof graag dat tablets een kleinere winstmarge hebben. Ze zijn naar mijn inzien eigenlijk het levende bewijs dat telefoons veel te duur verkocht worden.
Maar wat is dan de reden dat een TV zo duur is?
Ik denk dan toch aan de reden grondstof kosten, materiaal kosten en etc maar ook uiteraard een leuke winst marge.

Als je bijv Samsung tablets pakt met een hogere resolutie dan 1080p of de grotere en duurdere accu's (elke tablet vs een telefoon trouwens), die hebben ook alle functies aan boord. Ik snap de vergelijking met een kleiner schermpje (telefoon) waarbij ze evenveel pixels in een compacter iets stoppen, maar ze besparen dan ook direct op grondstoffen en etc. Dan bijv de bouw, ze moeten veel steviger gemaakt worden wat ook weer extra materiaal kosten geeft.

Daarnaast is een tablet uiteraard veelal een hebben dingetje waar gewoon veel minder prio achter zit vergeleken telefoons die vrijwel 16/7 gebruikt worden.

Dan is het wel leuk zoals Apple het doet, ja ze ondersteunen hun gadgets veel langer qua software versie nummertjes, maar het komt vooral bij de oudere apparaten vrijwel standaard ten slechte.
Elke keer weer zijn er heeeel veel klachten dat hun verouderde apparaat trager geworden is tot onwerkbaar. Dan zie ik een nieuwe tablet kopen niet als oplossing, omdat de iPad gewoon oud zou zijn.. Het is elke keer te verwijten aan een nieuwe ios nummer (zo heb ik een iPad mini 1 gehad, gewoon zeer traag met de nieuwste ios, terwijl die daarvoor snel liep. Fabrieksinstellingen helpt daar niet tegen.).
De firmware word zo zwaar gemaakt maar wel uitgebracht op oudere apparaten waar de klant de dupe van is.
Dan beter de tablet zo houden zoals die is, zoals bijv Samsung doet. Tenzij je de klant wel de nieuwste firmware versie wilt geven met als gevolg dat een klant vrijwillig verplicht wordt een compleet nieuw apparaat te kopen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 augustus 2016 12:09]

Tablets zou ik al helemaal niet op rekenen dat die een update krijgen. Was dat toegezegd dan?
Als er na een half jaar nog niks geupdate is kan je het vergeten denk ik...
Het is allang gebeurd, ik draai hem gewoon op mijn Z2 tablet :)
Officieel? Opmerkelijk. PepsiNL heeft m nog niet.
Ja officieel. Zoals ik hieronder al zei moest ik hem wel via de PC updaten (via het officiële Sony support programma), hij kwam bij mij ook niet op de tablet zelf door.

Maar hij is dus wel beschikbaar vanuit Sony.
oh dan probeer ik dat even ;)
Een troost, mijn Z3 Tablet heeft hem ook nog niet..4 maanden geleden al uitgekomen voor sommige landen..maar de benelux heeft gewoon 0,0 prio voor sony..erg teleurstelllend, prima ding verder, maar ik krijg graag nog beveiligingsupdates..
Ik heb anders 6.0 echt wel draaien op mijn Z3 Tablet offecieel non rooted
ongeveer 6 maanden geleden er op gezet

[Reactie gewijzigd door dragnar12 op 24 augustus 2016 21:42]

Dat zeg je goed, erop gezet. De officiele BLX versie (benelux) zit nog steeds niet op 6..alleen als je zelf erop zet..NOBA of de of iets dergelijks..
Wat gek, de mijne heeft deze allang. Ik kreeg hem gewoon via software update de officiele Sony PC support software ... En het is nog wel het LTE model dat vaak achterloopt op de WiFi versie. Ik heb nu 6.0.1 op de Z2 tablet. Gewoon de fabrieksversie van Sony zelf.

Ik heb sindsdien zelfs meerdere beveiligingsupdates ontvangen.

Heb je al een geprobeerd je landcode te vervangen? Of de update handmatig te installeren?

Edit: Nu ik het me herinner: Ik moest hem wel aan de PC hangen met de Sony support applicatie om hem naar 6.0 te krijgen, via de software update op de tablet zelf kwam hij niet automatisch binnen inderdaad. Na de 6.0 installatie kreeg ik wel verdere updates op de tablet zelf. heb het hierboven ook even aangepast.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 augustus 2016 18:03]

Ah dat is jammer dat de Z3 geen update krijgt. Tijd om op XDA te gaan kijken dus :)
Niet om nu een Android vs iOS discussie te beginnen, maar dit is voor mij wel de reden waarom ik geen Android toestel meer blief. Door het grote aantal smartphones dat draait op Android, is het voor fabrikanten het simpelweg niet waard om ieder toestel te voorzien van de nieuwste software. Een beleid dat echt moet gaan veranderen, want de tijd dat een smartphone maar twee jaar meegaat is echt verleden tijd.

Ik zou namelijk zeer verbolgen zijn wanneer mijn iPhone 6 geen iOS 10 update zou krijgen, maar ook genoeg iPhone 5 gebruikers zullen ditzelfde gevoel hebben. Een iPad 2, 3, mini en iPhone 4s worden nu na 4/5,5 jaar niet meer geüpdate, naar mijn idee veel meer conform de levensduur van een apparaat.

Hiermee wil ik niet aangeven dat de een beter is dan het ander, ik ben van mening dat het persoonlijke voorkeur is, maar van het beleid van veel Android phones fabrikanten is op z'n zachtst gezegd dubieus. Ik heb het idee dat ze hiermee aan consumenten willen aangeven dat het tijd is om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Wat Apple doet is natuurlijk ook dubieus, gezien de prestaties van je oudere toestel (meestal ouder dan 3 jaar) nogal eens naar beneden gaan met een update. Maar ik heb toch liever de keuze dan helemaal niets.
Zijn gewoon de voor en nadelen van de systemen. Ik zou niet zonder nfc, amoled, stereo speakers kunnen. Nadeel is dan weer dat ik na 2 jaar, of in mijn geval met een nexus, 3 jaar, geen officiele support meer krijg. Keuzes die je (jammergenoeg) moet maken. Kies wat het beste bij je past.
Het aantal mensen dat gewoon hun iphone 4 of Ipad 2 maar niet meer gebruikt omdat ie onwerkbaar traag is geworden met de nieuwste update is anders enorm groot. Zowel op internet als bij vrienden/familie zie ik het veelvuldig terugkomen. Toch kopen ze daarna stug weer een iphone, om vervolgens die weer stug te blijven updaten tot de laatste versie - want dat is hip. En dan worden die straks ook weer traag bij een bepaalde update..maarja...beter wél de laatste software maar onbruikbaar traag dan géén laatste software maar snel! logisch! :D 8)7
Mijn mond valt open. Ik had voor mijn Z3 toch echt nog wel een update rondje verwacht. Gelukkig houdt ik XDA al eventjes in de gaten. Zat nog in dubio of ik nu al ging rooten, maar dat lijkt me nu dus beslist. Mijn toestel is zelfs nog niet uit de garantie }>

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 23 augustus 2016 19:54]

Tesamen met de tegenvallende high-end line-up van Sony nog een reden om mijn Z2 binnenkort te vervangen door een ander merk. Had trouwens ook geen update naar Nougat verwacht voor de Z2. Suggesties zijn welkom want ik heb werkelijk geen idee welke Android krachtpatser momenteel king of the hill is (S7?).
Ik heb ook nog een Z2, zou niet weten waarom ik die zou vervangen door iets nieuwers het ding doet alles wat ik wil en snel zat. Ik heb er wel een Cyanogenmod Rom op gezet, die krijgt ook soms updates. Het enige wat ik wel een mis is de ondersteuning van noise-cancelling voor de Sony dopjes, maar die gebruik ik ook niet altijd meer. Voor FM-radio is er een app te vinden in F-droid.
Welke fm radio app gebruik jij?
Ik ben al tijden op zoek naar een fm-radio app voor zowel de samsung s2 als de sony z2. Beide ooit uitgekozen mede omdat er een fm-radio in zit. Of eigenlijk dat de fm-radio is aangesloten, er zijn geruchten dat iedere gsm fm aan boord heeft.
In de F-droid store kan je zoeken op FM, en dan krijg je SpiritFm. Het is wel een simpele versie.
Ze staat zelfs in de playstore :-) thanks.

Daar is het zeer moeilijk een echte fm-radio te vinden, veel apps zijn van lokale zenders die de term fm-radio gebruiken maar streaming over internet naar je toe komen. Dat zou verboden moeten worden.
Kan er geen traan om laten.
De update op mijn Z2 van 5 naar 6 was al zonder veel nieuws en in 7 is nog minder interessant qua nieuwe functies.
De Z2 blijft gewoon een fantastisch apparaat, en dat gezanik om nieuwere Android versies is imo nergens voor nodig.
Ben je bij ankoop tevreden met de prestaties en functionaliteit van je telefoon? Houden zo, en niet aldoor maar meer willen, gratis en voor niks.
Je processor wordt niet sneller, je beeld niet beter en je kan er nooit geen bier mee tappen.
Mijn Xperia C4 maakt anders wel Margerita's na de update naar 5.1. 🍻
Ach...ik zit nog op kitkat 4.4 met m'n z2.
Batterij is super.. Gewoon 2 dagen met gemak met bluetooth aan voor SmartWatch, WiFi, 3g,.
Geen Bluetooth dropouts, perfecte WiFi en GPS.....
Zie geen echte noodzaak om brakke lollipop of marshmallow op een heerlijk werkend toestel te gooien

Het enige dat ik wel mis zijn security fixes

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee