Sony geeft high-end apparaten sinds Xperia Z2 update naar Android 6.0

Sony geeft alle high-end Xperia Z-toestellen sinds de Z2 uit de eerste helft van 2014 een update naar Android 6.0. De ondersteuning voor de Xperia Z- en Z1-series komt daarmee te vervallen. Die kregen updates tot aan Android 5.1.

Naast de high-end Xperia Z-toestellen krijgen ook enkele minder dure toestellen van dit jaar, de M4 Aqua, M5, C4 en C5 Ultra, een update naar Android 6.0. Veel midrange-modellen van vorig jaar lijken daarmee buiten de boot te vallen.

Sony voegt naast Android 6.0 steevast eigen features toe aan dergelijke grote updates, maar belooft er later op terug te komen welke dat zijn. Tevens maakt het later meer bekend over de planning. Sony belooft dat de updates 'zo snel mogelijk' uitkomen, maar wanneer dat is, is onbekend.

Sony is na Google, Motorola en HTC de vierde bekende fabrikant die updateplannen bekendmaakt. HTC geeft toestellen vanaf de One M8 een update, terwijl Motorola dat doet vanaf zijn Moto G en Moto X uit 2014, hoewel de Amerikaanse fabrikant zijn Moto E 2015 geen update geeft.

Updates Sony naar Android 6.0 Modellen
Xperia Z-telefoons Z5
Z5 Compact
Z5 Premium
Z2
Z3+
Z3
Z3 Compact
Xperia Z-tablets Z4 Tablet
Z2 Tablet
Z3 Tablet Compact
Andere Xperia-telefoons M4 Aqua
M5
C4
C5 Ultra

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-10-2015 • 14:01

123 Linkedin

Submitter: Pay

Lees meer

Reacties (123)

Wijzig sortering
Ik zou allemaal nog niet te vroeg gaan juichen hoor... mijn Xperia SP stond ook eens op een lijstje met een datum om een upgrade naar een hogere versie te krijgen en die hebben ze er toen met een hele zwik modellen stilletje vanaf gehaald onder de noemer dat het te lang duurde en dus geen zin meer had.

Vind het trouwens wel redelijk onbeschoft van de fabrikanten om alleen high-end modelen van updates te voorzien, dit is gewoon een middelvinger omhoog steken naar iedereen die een mid-range telefoon (of lager) heeft. Niet iedereen wil / kan > € 500 uitgeven...
Dit is al gebeurd. De Xperia Z zijn bijv. zelfs al testroms voor uitgekomen, maar uiteindelijk is de grens toch maar bij de Z2 komen te staan.

Verder zijn de M en de C-serie geen high end telefoons.
Ik vind het al erg netjes dat de Xperia Z tablet van mij Android 5 gekregen heeft. Had dat al niet meer verwacht als je kijkt naar andere fabrikanten.
Vind het trouwens wel redelijk onbeschoft van de fabrikanten om alleen high-end modelen van updates te voorzien, dit is gewoon een middelvinger omhoog steken naar iedereen die een mid-range telefoon (of lager) heeft. Niet iedereen wil / kan > € 500 uitgeven...
Nu ben ik het in beginsel met je eens hoor, maar even advocaat van de duivel spelende: je telefoon blijft gewoon werken, ook met Android 5.1, 5.0 of 4.4. Het is niet dat bij het uitkomen van een nieuwe Android, je toestel ineens stuk is. Het is verouderd, ja. Maar als ik nu bijvoorbeeld een router koop, dan krijg ik daar misschien nog één keer nieuwe firmware voor, en dan mag ik nog blij zijn. Óók bij een high-end model. Mijn Humax (HD receiver/recorder) heeft in 5 jaar tijd óók maar 1x nieuwe firmware gekregen (in 2011), maar werkt nog steeds als een zonnetje. Moest ik destijds toch ook een dikke 300 euro voor op tafel leggen.

Je kunt het natuurlijk ook gewoon zien als een stukje "premium service". Betaal je meer, dan krijg je de service van een update van je telefoon waardoor je telefoon van 2 jaar oud alsnog mee kan met de nieuwste modellen. Eigenlijk is dat hartstikke tof natuurlijk dat dit überhaupt kan. Maar als jij kiest voor een budgetmodel, is het dan reëel dat je premium service krijgt?

Noot: ik ben altijd heel blij met mijn Nexus apparaten die ook nog steeds updates krijgen. :)
Er zit natuurlijk wel een verschil tussen "premium service" en geen service. Ik heb voor de SP nog nooit een update gehad van Android -- zelfs geen veiligheidspatches -- terwijl het toestel wel 280 euro heeft gekost... in mijn ogen niet per se het goedkoopste toestel en voor die prijs zou je dus wel dat als minimum mogen verwachten. Upgrades naar hogere versie is wellicht een ander issue, maar neemt niet weg dat de fabrikanten zich er wel heel erg makkelijk vanaf maken met "het kost teveel moeite" etc etc. In mijn ogen zouden ze veel beter kunnen inzetten op slechts een paar modellen (max) per jaar uitbrengen en die gewoon voorzien van goede hardware en goede software support. Zou voor mij eerlijk gezegd een verkoopargument zijn. Weet echter ook dat de massa blind gaat voor de marketing uitingen en het hebben van het laatste model. Zal wel aan mij liggen maar ik neem dus niet elk jaar, of elke 2 jaar een nieuwe telefoon... werd 1,5 jaar geleden in de Vodafone winkel zelfs stom aangekeken toen ik zei dat ik nog SIM kaart had van 11 jaar oud (mijn oude pre-paid kaart die ik soms nog met vakanties gebruik waar mijn SIM van werk het laat afweten)...
+1Anoniem: 333617
@gooos17 oktober 2015 20:04
De Xperia M serie is duidelijk midrange hoor.
Na 2,5 jaar valt mijn Xperia Z dan toch uit de boot. Tot nu toe een erg fijne ondersteuning gehad, hoopte ook nog net Android 6.0 te mogen ontvangen. Gelukkig werkt mijn Xperia Z nog prima, wanneer deze kapot gaat, dan komt het moment wel eens om hem te vervangen.
Dan zou ik persoonlijk lekker nog een tijdje een ROM draaien. Je garantie is verlopen, de telefoon nadert haar einde en met een ROM kun je gemakkelijk de levensduur een stuk verlengen.
Ik heb een Xperia Z1 en zou ook graag de update naar 6.0 hebben gehad. Dacht eigenlijk dat deze ook zou komen omdat de Android M Preview er al een langere tijd is, maar helaas. Met een custom ROM heb je ook weer andere nadelen t.o.v. de Android die standaard meegeleverd wordt zover ik weet. Zo verdwijnen toch enkele features als je de telefoon unlocked of heb ik dit verkeerd begrepen? Ik dacht dat onder andere de algoritmes voor de camera verdwijnen m.b.t. de auto modus. Maar misschien dat iemand mij hier meer over kan vertellen, want updaten zou mogelijk zijn, al is de Android versie die er nu op zit ook meer dan genoeg! Zo'n grote wijziging leek me Android 6.0 niet echt.
Je hebt verschillende type custom Roms:

Roms gebaseerd op je stock rom, vaak betere batterijduur en camera en zonder crapware maar zonder extra features

Roms gebaseerd op aosp(stock Android), geheel anders dan je stock rom, batterij hangt heel erg van de ROM af net zoals camera. Maar vaak heel vloeiend en extra features.

Cyanogen mod is zover ik weet een aosp ROM maar dan met hun eigen twist en wordt gemaakt voor heel veel devices.

Je kan vaak ook je stock camera app flashen bij niet stock based roms. Het ligt bij je persoonlijke voorkeur wat je lekker vind. Ik ben meer van stock based roms maar heb ook nooit een Samsung gehad ;)
Het gaat bij mij niet op de apps die ik eventueel niet meer heb en gebonden aan de stock ROM ben ik zo ook niet, maar om dingen als de BOINZ Image Processor en de Bravia Engine die niet meer werken op het toestel. Het maakt zover ik weet in dit geval niet uit welke ROM je gebruikt, want je mist de DRM sleutels die je nodig hebt om ze te gebruiken.

Ik ben gaan zoeken op advies van Nathan over een back-up maken van deze sleutels en ze dus later terug te kunnen zetten, maar ik ben dus vrij huiverig om dit te doen voor als het niet goed gaat. De stappen zijn naar mijn mening ook vrij omslachtig, eerst downgraden naar een oudere build is iets wat ik niet zo graag zou doen en ik ben bang dat als ik het op mijn manier zou doen (dus root op huidige versie krijgen) ik straks geen back-up meer kan maken omdat de keys al weggegooid zijn. Mijn ervaring met custom ROMs is namelijk niet geweldig (HTC ChaCha / Asus Transformer) waarbij je veel dingen moet doen waarvan ik niet weet wat het doet.

Ik denk dat ik dus Android 6.0 ga overslaan en het opnieuw ga beoordelen als er een nieuwe versie uit is gekomen welke meer features ingebouwd hebben waar ik om sta te springen. Op het moment ben ik namelijk super tevreden met het toestel, maar wacht nog wel even op Android 5.1 welke ik nog niet heb gekregen.
Ik ben het met je eens. Ik zou heel graag eens MIUI draaien en deze is beschikbaar voor de Z2. Vervolgens kom je in het gigantische oerwoud dat custom rom heet: welke van de vele miuiroms, downgraden om te rooten, downgraden om te unlocken, dit en dat flashen. Uiteindelijk heb ik altijd zoiets van: ik blijf wel op stock :P
Dat klopt. Vaak verlies je dan de unieke Sony features. Als je daar niet aan gebonden bent is dat prima! Je krijgt er vaak ook weer andere features voor terug. Volgens mij zijn er voldoende alternatieve camera apps die goed zouden werken met de Sony Xperia Z(1). Verder kan je ook eventueel nog Rooten en dingen als Xposed installeren om toch bepaalde features beschikbaar op je 5.1 te krijgen.

Het is een beetje op en af wegen. Het is niet alsof je Z1 nu per definitie verouderd is. Je zal pas echt gaan merken dat dingen niet meer werken rond de release van Android N.
Je kunt de DRM sleutels die dit mogelijk maken opslaan en later herstellen. Zie XDA.
Dan zou ik persoonlijk lekker nog een tijdje een ROM draaien. Je garantie is verlopen, de telefoon nadert haar einde en met een ROM kun je gemakkelijk de levensduur een stuk verlengen.
Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden. Een Smartphone van 2,5 jaar aan het einde van zijn leven.
Naar mijn mening zou deze nog gemakkelijk 3 à 4 jaar mee moeten gaan bij de niet zo veel eisende gebruiker c.q. niet high-end gebruiker.

Daarom is het IMO beschamend dat er geen updates meer uitkomen. IMO zoude EU moeten verplichten dat de source code vrijgegeven zou moeten worden van zo'n device zodat de community zelf nog updates en fixes zou kunnen uitrollen.
Nou. Ik bedoelde daar eigenlijk het einde van feature groei. Momenteel kreeg de telefoon altijd de laatste features en dat veranderd nu. Ik zeg niet dat de telefoon weg gegooid kan worden, maar voor iemand die destijds een Z/Z1 heeft aangeschaft is 6 jaar met dezelfde telefoon vrij lang, zeker omdat deze is aangeschaft om een "premium" ervaring te krijgen. Na 2.5 jaar is die premium ervaring ondertussen vaak wel weg, omdat er al veel betere alternatieven zijn.

Hij kan dus zeker nog wel even mee (al durf ik geen 3 à 4 jaar te zeggen), maar niet voor hetzelfde type gebruiker. Denk zo: Hoeveel mensen die de iPhone 5 op release kochten hebben nu nog geen iPhone 6/6s? Dat betekend niet dat de Sony Xperia Z geen goede telefoon kan zijn voor een andere doelgroep.

Verder is 2,5 jaar heel netjes(, zie het Moto E bericht bijvoorbeeld). Sony gaat echt niet hun zelfgemaakte aanpassingen openbaar maken. Dan kunnen andere fabrikanten wel heel makkelijk dingen kopiëren en plakken. Echter is Android open source en dus IS er al een community die gewoon door gaat met het uitbrengen van alternatieve software waar wel nieuwe android versies in te vinden zijn.
Er komen wel updates uit, alleen geen upgrade naar Android 6. Je telefoon wordt echt niet plots waardeloos. Blijft gewoon functioneren, en er verdwijnt ook geen functionaliteit.
Toch is Sony juist lang bezig geweest met updates in vergelijking met andere merken. Dus ik snap dat veel mensen, inclusief mijzelf, blij zijn dat het zo lang is geweest. Ik had verwacht dat het misschien al eerder gestopt zou moeten zijn.

De broncode van Android is trouwens compleet open-source, dus wie houdt jou tegen om hier iets mee te doen? Drivers en andere software is niet open-source en dit kunnen ze ook niet gaan verplichten. Drivers van de Snapdragon zijn wel vindbaar, maar bijvoorbeeld algoritmes die zul je niet mee kunnen nemen. Het zou ook te gek voor woorden zijn om bedrijven te verplichten dit wel te doen, dan wordt het in de toekomst heel eenvoudig: We maken geen extra dingen meer. Vooral niet als andere bedrijven er ook mee aan de haal kunnen. Sony heeft al veel toevoegingen gedaan aan Android.

Een custom ROM is goed te vinden, maar helaas wat beperkter zoals Android zelf is.
2.5 jaar? 14 maanden en ik ben al niet meer up to date. |:(
Het flashen van roms en root is gewoon legaal en je behoud altijd je garantie :)
That's not gonna happen. Ibood wilde mijn Nexus 4 niet repareren omdat er een custom rom opstond.
Staat toch echt in de wet hoor dus je moet je niet laten afschepen met die onzin.
Tja en die bewijslast ligt na 6 maanden bij de consument. Probeer maar te bewijzen dat het doorbranden van je moederbord niet komt door je custom kernel oid. Dat is lastig te bewijzen, eerlijk gezegd.
als je moederbord doorgebrand is kun je ook nergens meer zien wat er op geflasht is.. dit zou dus geen invloed op garantieclaim moeten hebben.

Als er nog iets teruggelezen kan worden wat geflasht is betekent dit dat je vrijwel altijd dmv herstel (terugplaatsen van je TA backup bijvoorbeeld) het toestel weer in fabrieks originele toestand kunt terugbrengen.

Ik had bij mijn vorige toestel (Samsung galaxy S3) een keer de beruchte geheugencontroller bug, hierdoor was de interne storage (en dus ook de systeempartitie etc) niet meer leesbaar. Toestel kwam niet meer voorbij het eerste logo schermpje en via de bootloader kon je ook niets doen.
Dat er voordat dit gebeurde al maanden cyanogenmod op het toestel draaide heeft niemand geweten behalve ikzelf. (dit had ook totaal geen invloed op deze bug dus het zou ook onterecht geweest zijn als ze daar problemen van gemaakt hadden, maar goed.)
Sorry, ik noemde even een willekeurig hardware defect. En het lijkt me dat dit zeker wel te zien is, na vervanging van het moederbord?

Ik heb zelf ook wel een geroote/geflashte telefoon voor reparatie aangeboden. Gewoon gerepareerd, maar dat betekend niet dat iedere fabrikant het (zonder gezeur/kosten) doet. Én terecht. Want als jij je CPU loopt over te klokken oid dan verdien je de garantie daarop ook niet. Het is alleen lastig voor fabrikanten om dat te bewijzen. Gelukkig voor fabrikanten ligt de bewijslast bij jou na 6 maanden.

Ik zeg niet dat het niet kan, niet mag of iets anders. Ik zeg enkel dat het een risico is.
Gewoon dreigen met je rechtsbijstand. Zolang de klacht daardoor niet wordt veroorzaakt heeft het geen gevolg voor je garantie.
Al zullen ze zich er graag zo vanaf maken.

nieuws: Garantie telefoons mag niet vervallen bij root of jailbreak
Zelf het onderdeeltje vervangen was uiteindelijk goedkoper en kostte minder tijd
Er zit een verschil tussen “niet willen” en “niet verplicht zijn”.
Onzin, softwareupgrades zullen de meeste mensen een worst wezen. Daarnaast heb ik van al die custom roms vaak hoofdpijn gekregen. De fabriekssoftware is gewoon stabiel en goed. Upgraden naar software gemaakt door enthousiastelingen lijkt mij juist een achteruitgang in kwaliteit, ongeacht dat het mogelijk nieuwe features bevat vanwege de nieuwe androidversie die vaak ook nog overrated zijn. Om nog maar niet te spreken van bijvoorbeeld camera software die bagger is vanwege het feit dat Sony propriëtaire techniek niet wil vrijgeven.

Doorgaans wil een normale gebruiker stabiele software met normale functionaliteit, om de telefoon gewoon te gebruiken waarvoor deze bedoeld is. Custom roms zijn voor de nerds en blijven ook voor hen vanwege de bovengenoemde redenen.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 6 oktober 2015 16:15]

Prima, maar dan is het ontbreken van 6.0 geen gebrek. Als je geen behoefte hebt aan een nieuwere Android versie of andere features waarom zou je dan een custom rom hebben? Ik heb het over de groep die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten.

Overigens voegt een Custom Rom of een root ontzettend veel functionaliteit toe. Dat jij het vervelend vindt betekend niet dat er geen grote groep mensen is die hier ontzettend veel waarde aan hecht.
voor Tweakers, bedoel je.. niet nerds. dat klinkt zo negatief. Op welke site zaten we ook weer?? volgens mij zitten we hier midden in de doelgroep hoor }>
Je zou inderdaad kunnen kijken voor een generieke ROM zoals Cyanogenmod of op XDA kijken of er mensen zijn die een Sony ROM verbouwen tot een werkbare build voor de Xperia Z.
Voor mij geld hetzelfde. Ongeveer 2 jaar in het bezit van een Z1 compact en voldoet nog steeds naar mijn wensen. Ook worden er nog steeds veiligheidsupdates. De eerste stragetfright lek is netjes gedicht met een update die vorige week is uitgekomen.

Alleen jammer dat er geen update naar 6.0 komt. Misschien eens kijken of cyanogenmod erop gezet kan worden.

[Reactie gewijzigd door jeroenathome op 6 oktober 2015 14:15]

Heb je het over de update naar 5.1.1? Daar zit ik nog steeds hard op te wachten met mn Z1c.
Volgens mij draait versie 5.1.1 al een tijd op de telefoon. Als het goed is zit er een update app van Sony op het toestel. Wanneer je deze start krijg je vanzelfd de melding dat er een update is. Je kan ook via instellingen en over deze telefoon zoeken naar updates.

Het lek van stragefright wordt gedicht met een update van de video en foto album app. Deze komt via de playstore. Mocht je willen weten of het lek gedicht is dan kan je een stagefright app van Zimperium dowloaden in de playstore.
Yep ik zit al twee weken op dat update knopje te rammen bij instellingen, tot nu toe geen update :( Ik zit bij Simyo, zou dat er iets mee te maken hebben?

Zal hem eens aan de pc hangen met de companion software.

EDIT : Via PC Companion komt ie nu wel binnen! :)

[Reactie gewijzigd door Recklezz op 8 oktober 2015 10:36]

Mag ik jou vragen welke update dit is geweest en in welke vorm deze kwam?

Ik vraag dit omdat ik op vakantie, een twee weken geleden, met extreem slechte wifi volgens mij een frameworkupdate zag op mijn Z2. Vanwege de walgelijke ervaringen met de wifi daar heb ik deze weggeklikt. Vervolgens daarna betere wifi en nu thuis, maar de update nooit meer gezien. Ook niet na veel zoeken in de software update hoek van de telefoon :D Kreeg jij de update binnen via een frameworkmelding?
Het lek van stragefright wordt gedicht met een update van de video en foto album app. Deze komt via de playstore. Mocht je willen weten of het lek gedicht is dan kan je een stagefright app van Zimperium dowloaden in de playstore.
Heb het net nog even gechecked, maar alle app updates van Sony gedraaid en nog steeds Stagefright vulnerable. Denk dat de update tegen Stagefright de komende weken komt, in de vorm van een systeemupdate:

http://www.xperiablog.net...ith-full-stagefright-fix/
Moet je wel geduld hebben, helaas is CM ook niet de snelste met updates. Verder is de Z1 compact wel echt een heerlijk toestelletje, jammer dat hij inderdaad niet meer geupdate zal worden, met Doze zou de accuduur wel ontzettend verbeterd worden, wat zeker voor niet powerusers (zoals veel Z1C users) veel meerwaarde bied.
Toch bijna een jaar eerder dan een iPhone voor hetzelfde geld uit de ondersteuning loopt (á 50 cent per dag).
Ik voel mij nu gelukkig dat mijn Z2 nog van een update wordt voorzien. Terwijl ik dit typ realiseer ik dat mijn Z2 iets ouder dan een jaar is (april 2014). Bizar dat ik dan nog tevreden voel terwijl het eigenlijk niets meer dan normaal is om een product van anderhalve jaar nog van updates te voorzien. Z2 lijkt zo oud als ze elke 4 maanden en nieuwe Xperia uitbrengen...

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 7 oktober 2015 09:51]

Komt ook deels doordat de toestellen sinds de Z2 al meer dan snel genoeg waren. 3GB RAM en een Snapdragon 801 is meer dan adequaat om voor een lange tijd de laatste versie van Android nog vloeiend te kunnen draaien. Zat laatst ook 'huh, zijn ze al bij de Z5 inmiddels?'

Wanneer support van Sony stopt ben ik met een Z2 in ieder geval niet bang voor een gebrek aan updates, omdat enkele werknemers ook actief zijn op XDA en daar de ontwikkelaars helpen. En dingen zoals de killswitch om het apparaat uit te zetten bij vastlopers en geen rare sprongen hoeven maken om de bootloader te unlocken e.d., zorgen er voor dat ik over 2 jaar oid. zeker weer bij Sony terugkom :)
Sterker nog, 2GB RAM en Snapdragon 600 (HTC one M7) is meer dan voldoende om 5.1.1 soepel te draaien. Dat zal niet veel anders zijn voor Marshmallow. We laten ons alleen graag gek maken dat het allemaal nóg sneller moet...
Ik was ook opgelucht om dit te lezen.

Toen ik in de titel zag "Sinds", vermoedde ik 'ná de Z2', en was dus bang dat ik deze update niet zou krijgen.
Toch blij dat het wel zo is, alleen vrees ik voor de volgende update...
Maar ben je nog gelukkig als je telefoon koren vertoond of slechter functioneerd of weer inleverd aan accuduur.
Ik snap niet waarom mensen zo update gefocussed zijn.
Als het aan mij lag draaide ik op alle devices lekker 4.03 die was het beste voor de accu werkte het meest smooth en de accu deed het langer dan welke andere android ook tot nu toe inclusief 5.1 wat zogenaamd verbetering op zou moeten leveren maar geen enkele developer die informatie hongerig is gaat dat natuurlijk inbouwen.
Vaak is wel zo dat een update verbetering of vernieuwing met zich meebrengt (en juist problemen oplost). In sommige gevallen krijg je dus een ongewenste effect en dan begrijp ik dat je niet blij bent met een update. Maar ik ben vaak wel te spreken over een update. Het brengt features die ik wel waardeer en daarom ben ik blij dat er nog updates komen voor mijn telefoon. Ik ben tevreden met mijn Z2 en ik zie geen enkele vernieuwing tegenover de Z5 dat het echt een toegevoegde waarde heeft om van telefoon te 'upgraden' (is nog snel genoeg), zeker nu niet dat Android 6.0 ook naar de Z2 komt.
Het mooie van android is echter dan vele features gewoon via apps gerealiseerd kunnen worden en dus is een update niet altijd nodig.
Zeker na rooten is er een hoop mogelijk.
Nou snap ik dat dat voor velen geen leuke optie is maar ik vind updates vaak minder dan oudere versies.
ZO zijn bijde mijn Zenfone 6 en LG G2 er op achteruit gegaan in standby en screen on time bij de update van 4.4.
Ik washelaas bij bijde geforceerd om te updaten omdat mijn Zenfone 6 een accu probleem onder 4.2 had en die werd pas laat in 4.4 opgelost en mijn G2 was om zeep geholpen en daardoor moest ik een full flash doen en die was alleen beschikbaar in 4.4

Maar beide deden het zon 15% beter qua accu onder 4.2.

Qua functionaliteit kan ik wel wennen aan 4.0 maar is het de accuduur die fors slechter geworden is.
Zo was het ook bij mijn 4x hd die van 5 naar 3 uur scherm aan ging bij de update van 4.0 naar 4.1.

Sinds die hou ik niet meer zo van updaten.

De accubesparingen en verbeteringen klinken leuk voor de standaard consument maar ik beheer alles strak en handmatig en ik lijk er alleen maar op achteruit te gaan.

Ben het volkomen met je eens dat als je een z2 heb er compleet geen rede is voor een nieuwe.
Ik heb de G2 en de G3 en G4 zijn Beide gewoon slechter (accu) en veel duurder.
Als ik nu een nieuwe zou moeten kopen zou ik weer een G2 kopen.
Bij de sony Z serie is er vanaf de 2 niet veel interessants veranderd en de 3 naar 4 was zo goed als hetzelfde toestel haha.

2013 was een goed jaar voor telefoons :)
Mwah. Onze Z2 zou een fantastische camera hebben, maar andere toestellen met dezelfde sensor doen het toch beter. Sony heeft in het geval van de Z2 de camerasoftware toch nooit helemaal op orde gekregen. Als je naar de Z5 kijkt, deze staat op dit moment op nummer 1 op de DXO website. Dus toch wel een behoorlijke verbetering hoor.
4.4 was mijn lievelings android.
Ook achterlijk dat Sony de z1 en z1 compact niet mee neemt toestellen zijn nog geen 2 jaar oud lekker dan... :( De specs van die toestellen zijn behoorlijk en schelen bijna niks met de z3.
Laatste keer dat ik Sony koop.

De Xperia Z1 is uitgekomen op 15 septemer 2013 en de compact pas maanden later komop iets meer dan 2 jaar en je krijgt geen update meer ... en dan loopt de nederlandse markt vaak maanden achter dus tegen de tijd dat hij hier beschikbaar in de winkels krijg je maar iets langer dan een jaar updates.....

[Reactie gewijzigd door nervwrecker op 6 oktober 2015 15:29]

Je spreekt jezelf wel heel erg tegen.
Toestel is dus al dik 2 jaar oud en je geeft aan dat nederland vaak achterloopt, dus eigenlijk is het toestel dan al ouder dan 25 maand. Dus waarom zou Sony dan nog ondersteuning bieden? 2 jaar hebben de meeste fabrikanten aangegeven. Doen ze dus heel netjes.
De Z1 compact toestel wat ik heb is in dit geval is nog geen 2 jaar oud zie hier:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Xperia_Z1_Compact

En dat vind ik gewoon uitermate teleurstellend dat die niet worden meegenomen al helemaal omdat de specs bijna gelijk zijn aan de z3 dus waarom z1 niet meenemen.

Dit soort geintjes had ik niet van Sony verwacht.
Hier een duidelijker artikel. De telefoon kwam uit in januari/februari 2014.
nieuws: Sony introduceert Xperia Z1 Compact met 4,3"-scherm

Qua specs komt deze bijna helemaal overeen met de Z1c, alleen het aantal geheugen, accu en formaat scherm is anders. Dat lijkt me geen reden om de Z1c niet mee te nemen in de updates.

nieuws: Sony maakt Xperia Z2 eind april beperkt beschikbaar in Nederland
Maar bij veel andere merken/fabrikanten zal je hetzelfde tegenkomen ;)
Jammer, ik had nog wel de stille hoop dat ze mijn Z1 nog zouden meenemen, het ding is nog geen 2 jaar oud.
De Xperia Z1 lijn zelf is al wel ruim twee jaar oud. Het is niet dat wanneer je een toestel koopt je tijd pas in gaat. Ik had bijvoorbeeld een iPod Touch 4G gekocht welke na een maand al geen update meer kreeg naar iOS 7.0. Ik was er niet blij mee, zeker niet, maar hij werkt nog prima.
Garantie gaat ook in op het moment dat je hem nieuw koopt, ook al is hij al langer op de markt.
Ik bevind me misschien op glad ijs maar software zou toch ook minimaal twee jaar garantie moeten hebben, gelijk aan de rest van het product. Want laten we wel zijn: zonder software heb je niet veel aan een smartphone.
Zonder software niet nee, maar er staat toch gewoon software op die het goed doet? Het is niet dat het einde van de updates betekend dat hij niet meer werkt. Veel dingen worden tegenwoordig via de Play Services bijgewerkt waardoor je ook minder compatibiliteitsproblemen hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de WebView om hybride apps te draaien.

Het punt wat ik had, is dat mijn iPod ook geen updates meer kreeg, en dat is jammer, maar het betekend niet dat je er niets meer mee kunt. Het product zelf was al langer op de markt. En ook al heeft Apple zelf besloten hem niet meer te maken, wil niet zeggen dat hij niet twee jaar later alsnog gekocht kan worden. Wanneer houdt het dan op?
Ik dacht meer aan Stagefright-bugs.
Die zijn ernstig genoeg dat ze een update vereisen, binnen twee jaar garantie mag je dat verwachten, daarna is het wat mij betreft een ander verhaal (want je wist bij aankoop dat je twee jaar garantie zou krijgen).
Niet dat je meteen recht hebt op de nieuwste versie van het hele OS maar gewoon de versie die je draait moet gepatcht kunnen worden.
Die hebben ze vorige week wel gefixt volgens mij
Ik meende iets van februari 2014, heel kort daarna kwam de Z2 uit bij mijn weten volgens mij in april 2014, het is nu nog maar oktober 2015.

De Z1 is voor het eerst gereleased in september 2013 en die is dus deze maand nét 2 jaar uit, dat vind ik persoonlijk wel een korte ondersteuning

https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Xperia_Z1
precies erg kort en de compact is jonger dus die krijgt gewoon minder dan 2 jaar ondersteuning.
Beetje jammer dat ze de Z1 ook hebben laten vallen, terwijl er geen heel groot verschil is tussen het platform van de Z1-generatie en dat van de Z2.

Hiermee komt ook ineens een einde aan de enorme hoeveelheid updates voor de Xperia Z:
4.1 (standaard, februari 2013)
4.2 (juni 2013)
4.3 (december 2013)
4.4 (mei 2014, 4.4.4 in september 2014)
5.0 (mei 2015)
5.1 (september 2015)

Best jammer! Aan de andere kant is de Xperia Z extreem developer-friendly, het was de allereerste telefoon met een bruikbare AOSP-build van Android 4.4 (zelfs voor de Nexussen indertijd), dus het zou me verbazen moest er niet iemand heel snel met een Android 6.0-build komen.

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 6 oktober 2015 14:15]

enorme hoeveelheid updates
Als je in 2013 een Windows-PC kocht, mag je rekenen op updates tot tenminste 2020 voor Windows 7 of 2022 voor 8.1.

Er is geen enkele reden waarom een toestel uit 2013 (zeker een topmodel) geen Marshmallow zou kunnen draaien. Het probleem is dat Android slecht ontworpen is (geen onafhankelijke "drivers" of shell) waardoor élke update effort vereist van de fabrikant.

Stel je voor: je koopt een pc in begin 2014 en je kunt geen Windows 10 installeren omdat Dell een kopie van Windows 10 moet maken met drivers voor je CPU, moederbord, SSD en RAM. Dell doet dit niet omdat ze explorer.exe aanpassen om de taskbar te vervangen door een vierkant op je desktop; ze hebben geen zin in de kosten om de Windows 10 explorer.exe in dezelfde zin aan te passen. Niet erg, koop maar een nieuwe.
Mensen gebruiken pc's vaak een heel stuk langer, na 2 jaar hebben heel veel mensen al wel weer een nieuwe telefoon. Desktops daarentegen gaan een heel stuk langer mee. De ondersteuning van Windows is verder veel meer gericht op bedrijven en daarmee grote en complexe systemen die een heel stuk moeilijker zijn te vervangen dan een losstaande telefoon.

Verder is het principe van driver gebruik op Windows heel anders dan op Android en veel minder geoptimaliseerd. Ik ben het met je eens dat het niet gebruiken van universele drivers niet erg praktisch is voor het updaten van apparaten.
Men heeft na twee jaar een nieuwe telefoon omdat je hem niet kunt updaten, niet omgekeerd. }:O
Heeft ook een enorm prijs verschil. Wat kost android en wat kost windows in 2012-2014.
En voor de E4G is het nogsteeds wachten op de beloofde android 5 update....
Ik heb de E4G als budget-telefoon overwogen (in mijn ogen beter dan de Motorola E qua hardware) en heb heel wat internetpagina's afgestruind om te zoeken of dit ergens beloofd was, maar kon het niet vinden. Ik kon enkel vinden dat op bepaalde fan-sites er de verwachting (of het sterke gerucht) was, dat Android 5 ervoor zou verschijnen.

Kun jij me wijzen naar de pagina waar Sony dit beloofd zou hebben?

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 6 oktober 2015 14:52]

Ik begrijp niet dan sommige van ons 'hulde aan Sony' roepen omdat ze 'zo' lang support geven.

Maar die Z1 is echt nog een prachtig toestelletje van NET 2 jaar oud en kan -als het 5.1 kan draaien- zeker nog 6.0 draaien.
Beweren ze immers niet bij Google dat 6.0 eigenlijk de langverwachtte bugfix op 5.x is?

Nu zit je met je Z1 vast op 5.1 dat EN nog de stagefright bugs bevat EN geheid last heeft van een batterij-drain.
Ik vind het een schande dat je dadelijk moet uitwijken naar Custom roms voor wat langer 'support' en fixes.
Er is sinds vorige week al een fix voor stagefright voor de Z1 serie.
Sony doet het juist geweldig. De lange support die Sony levert is zondermeer een USP. Het kost Sony immers een hoop geld.
Het nog langer blijven updaten van relatief oude toestellen zou de telecommunicatie markt alleen maar duurder maken. Terwijl de voordelen van langere support klein zijn.

Bijzonder om weer te zien hoeveel mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Wees eens wat positiever! De functies binnen de telecommunicatie groeien nog zo ontzettend snel dat een toestel na twee jaar al heel erg verouderd lijkt. Dit heeft vooral te maken met de apps die groeien, meer van je hardware vragen en steeds complexer worden. Maar het wordt allemaal steeds beter.
Sorry maar een support van nét 2 jaar als het gaat om een major release vind ik niet lang.
Fijn hoor Sony :(
Ook Sony komt zijn afspraken niet meer na. Toen ik mijn Xperia V destijds kocht werd er ook beloofd dat er diverse updates voor zouden komen maar inmiddels is het al lang erg erg stil. Het toestel is prima en voldoet nog steeds ruim voldoende voor me.
Ik vraag me af hoe sterk fabrikanten zoals Sony in hun schoenen staan wanneer consumenten zich samenpakken en een rechtzaak beginnen wegens grove nalatigheid wanneer er een echte uitbraak van een virus plaats vindt. Anderhalf jaar is namelijk gewoon (bijna) lachwekkende weinig. Het is niet dat een fabrikant zo ontzettend veel toestellen heeft dat dit onoverkomelijk is. Immers, Windows laat zien dat het prima mogelijk is (en daarbij HP, Dell enz enz).
Met alle respect, maar ik zie in de pricewatch dat deze Xperia V al sinds Sept 2012 op de markt is. Je verwacht na meer dan 3 jaar nog een update naar de allernieuwste versie van het OS. Hoe realistisch ben je dan? (Correct me if i'm wrong, ik snap best dat je lang en goede ondersteuning wilt maar volgens mij draaf je nu door).
==
Ah, dr zijn anderen die m'n perspectief delen. Ik had de page moeten refreshen voor ik postte.

[Reactie gewijzigd door Scorp op 6 oktober 2015 14:30]

@alle anderen die vinden dat ik mijn toestel te oud is....

Ik ben wellicht wat ouder dan jullie maar op desktop OS gebied is het heel gebruikelijk. Ik heb nog een oude hobby PC uit begin 2001, die draait nog steeds een recent OS versie.

Daarnaast is het ook een heel andere overweging, waarom iets nieuws kopen wanneer het oude prima voldoet. We hebben maar een planeet, enorme verspilling aan recources en bewust met grondstoffen omgaan kan daarom geen kwaad. 3 jaar is een redelijke termijn voor een telefoon als je er normaal mee omgaat. Biedt als fabrikant de optie om de update tegen betaling binnen te halen maar dwing je klanten onder het mom van onwil te upgraden met hardware. Ik gooi niets weg wat ik nog gewoon kan gebruiken.
.Het is gewoon idioot dat mensen zich zo makkelijk laten manipuleren en het inmiddels normaal vinden dat een telefoon wat inmiddels toch een groot deel van dag in gebruik is, waar belangrijke zaken op gebeuren zoals bellen, mailen en bankieren (ik zelf nooit) maar een jaartje na release updates krijgen. Het is gewoon triest en onverkoopbaar.

Toen ik mijn telefoon kocht was het een courant model waarbij Sony aangaf dat het regelmatig van updates zou worden voorzien. Dat was destijds een USP.

[Reactie gewijzigd door Floor op 6 oktober 2015 16:18]

Je vergelijkt een desktop OS met het besturingssysteem van mobieltjes... Ongeveer hetzelfde als klagen dat het belachelijk is dat je voor je auto geen diesel kan krijgen met een hoger octaangehalte, terwijl dat voor vliegtuigen wel beschikbaar is. 8)7

Als je het verschil niet weet tussen een dejpsktopmen een mobiel, zou ik je aan willen raden om morgen voor je van hus gaat je pc met scherm in je broekzak te steken ;)

wat overigens niet wegneemt dat XDA en consorten regelmatig aantonen dat fabrikanten inderdaad uit luiheid en/of kostenoverwegingen de support van toestellen te vroeg beeindigen. Maar vergelijkingen van mobiele hardware met PC's zijn wat mij betreft echt onzin! :)

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 6 oktober 2015 19:28]

Ohjee... dit is wel een heel kromme vergelijking die je maakt.

Is een mobiel dan zoveel anders? Dat het allemaal wat kleiner is wil niet zeggen dat het geen volwaardige computer is. En ook daar zit een CPU, GPU, opslag, netwerk beeldscherm in enz enz enz. Fabrieken kopen de componenten gewoon in, ze gaan echt niet alles opnieuw uitvinden.
Het probleem is dat de drivers niet onderhouden worden.
En een vliegtuig heeft ook motoren, banden en ramen :)

Inderdaad enige overdrijving van mijn kant, want ondanks dat er overeenkomsten zijn tussen computers en mobieltjes, zijn de verschillen mijns inziens te groot om ze op een hoop te kunnen gooien.
Het gebruik is ook anders. Natuurlijk zijn er zaken verplaatst van PC naar mobiel, maar er zijn nog genoeg zaken die op PC's moeten gebeuren.
Volgens mij spreek je nu jezelf tegen. Je hobby pc uit 2001 draait nog steeds een "recent os". Dat zal dan in geval van Windows versie 7 zijn gok ik zo. In ieder geval geen 10, daar is deze hardware simpelweg niet geschikt voor. Bovendien is dit appels met peren vergelijken, een hobby pc kun je gemakkelijk voorzien van nieuwe componenten welke door recentere OS versies ondersteund worden, bij een telefoon ligt dat anders.

Je stelling waarom iets nieuws kopen wanneer het oude prima voldoet, daar ben ik het mee eens. Maar wordt een telefoon die geen upgrade naar Android 6 krijgt daardoor ineens onbruikbaar? Lijkt me niet. Ik heb zelf jaren met een Xperia Arc gedaan, waar nog 2.3.3 op draaide. Pas een maand of drie geleden vervangen, niet omdat deze vanwege een oudere Android versie onbruikbaar was, maar puur vanwege een slechte batterij. Overigens is het voor telefoons niet altijd handig om het meest recente OS te hebben, worden ze niet altijd beter van... denk bijvoorbeeld maar aan de iPhone 3, dat ding was niet vooruit te branden na een upgrade destijds.
Ik draai er Linux op... ;)

Maar het gaat mij om de security. Wie is er verantwoordelijk?
De fabrikant stelt mij niet in staat om in een redelijke gebruiksduur mijn device veilig te houden. Het is gewoon raar dat er gemeten wordt vanaf het moment dat een toestel in de winkel ligt en niet wanneer de productie van het ding gestopt is.

Daarbij neem ik de veiligheid serieus. Tijdens de aanschaf heeft Sony verkondigd dat dit toestel een lange levensduur en nog diverse upgrades zou krijgen. Ik heb de V gekozen omdat ik de accu's kan verwisselen, wat erg makkelijk is wanneer je veel outdoor bent op plaatsen waar stroom niet vanzelfsprekend dichtbij is.
Eeuuh, de "V" is van eind 2012 of begin 2013, dus inmiddels 2,5 jaar oud, en ook nog uit hun mid-range serie. Ik snap de wens voor een update, maar op een gegeven moment is de koek toch echt wel een keer op. Maar dit zijnde tweakers, er zijn plenty rom's te krijgen die verder gaan, van 5.1.1 zijn er meerdere weet ik, dus wat let je?

Overigens update Google zelf de 2015 "E" niet eens godbetert, dus Sony doet het eigenlijk nog niet eens zo gek tov van de andere grote smartphone bouwers.

[Reactie gewijzigd door uncle_sjohie op 6 oktober 2015 14:22]

Vind het nog wel meevallen. De Xperia V is meer dan 3 jaar geleden uitgekomen. Je kan er nog prima mee bellen, de nieuwste software draait er alleen niet meer op. Mijn Samsung Galaxy S3, release date net een paar maanden eerder, kan al lang geen update meer krijgen en is blijven hangen op Android 4.3.

Dus: Hulde aan Sony dat ze oudere toestellen zo lang nog blijven supporten in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung. Alleen bij Apple krijg je nog langere support op je telefoon.
Je bent er van op de hoogte dat er meer bestaat dan Android en Apple? Respectievelijk BlackBerry, Microsoft en en Jolla geven ook een betere support. Ik durf eigenlijk de stelling wel aan dat Android onderaan de ladder staat als het op support aan komt.

Dat men hier oprecht blij is dat vrij recente Android-toestellen (en dan nog high-end ook) nog support krijgen is in de ogen van de gebruikers van concurrende mobiele OS-en compleet van de gekke: dat zou namelijk vanzelfsprekend moeten zijn.
Maar dan beperk je je weer in je keuzevrijheid als het gaat om toestellen, en in een aantal gevallen apps.

Helaas zijn er maar 2 echte smaakjes te krijgen, en dat is Android en Apple, en in mindere mate Microsoft. En als je bedenkt dat men gemiddeld 2 jaar met een toestel doet, kun je het updatebeleid nog wel tolereren.

Mijn Z1 wordt ook tussen nu en 4 maanden vervangen.
Wij hebben duidelijk een verschillende insteek waaraan een smartphone moet voldoen. Misschien komt dat (van jou weet ik het natuurlijk niet, is dus een aanname) omdat ik er zakelijk ook veel mee bezig ben.

De fundering van een goed mobiel OS zijn wat mij betreft beveiliging en in iets mindere mate privacy. Want waarom zou ik privacy-gevoelige of bedrijfsgevoelige diensten (denk aan mobiel bankieren, maar ook EPD) toe vertrouwen aan een systeem wat zijn beveiliging niet op orde heeft: je kan daar forse schade van ondervinden. Wat betreft privacy: waarom moet een OS-leverancier weten waar de medewerkers van een bedrijf zich ophouden? Dit soort gegevens zijn voor je bedrijf (en in mijn geval ook persoonlijk) en voor niemand anders.

Daarna komen wat mij betreft pas de apps en de look and feel van het OS.

En daarom loop ik niet weg met Android: ze laten het zwaar liggen in de fundering. Alles wat je daarna doet is gedoemd vroeg of laat om te vallen.

[Reactie gewijzigd door brain75 op 7 oktober 2015 09:35]

Keuze, gemak en design zijn vaak de belangrijkste redenen om een toestel te kiezen, dat betekend dat je niet altijd het beste OS krijgt, privacy blijkt toch totaal geen issue te zijn, wat op zich vreemd is.

Ik zou het ook toejuichen als ik meer keuze had wat betreft OS, Ubuntu zou mij wel wat lijken op mijn volgende Z. Het voordeel dat Android nu heeft, had Microsoft in de jaren 90, geschikt voor de meeste hardware en een enorme keuze aan apps.

Nee android is niet het beste en privacy-vriendelijke OS, maar wel het meest complete

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee