Sony begint met verspreiden Android 7.0-update voor Z5-serie en Z3+

Sony is begonnen met het verspreiden van een update met Android 7.0 naar de Z5, Z5 Premium, Z5 Compact en Z3+. Dat zijn allemaal telefoons met een Snapdragon 810-soc. Oudere Sony-toestellen dan deze krijgen de update niet.

Diverse tweakers wachten nog op de Nougat-update voor de Z5 Compact, terwijl die voor de Z3+ al wel binnen zou zijn, blijkt uit de diverse topics over Xperia-toestellen op GoT. De Z3+ is de oudste telefoon die Sony van een update voorziet. Andere modellen uit 2015 zullen blijven steken op eerdere Android-versies, zei Sony eerder. De Z3+ kwam uit in de zomer van 2015.

De firmware is gebaseerd op het in augustus uitgekomen Android 7.0 en niet op Android 7.1, dat op de Google Pixels draait, zegt XperiaBlog. Daarin staat Sony niet alleen. Bij vrijwel alle Android-smartphones die tot nu toe een Nougat-update kregen, gaat het om versie 7.0.

De Z3-serie die in 2014 uitkwam valt buiten de boot. Dat is opvallend, want Sony stelde wel zelf een previewversie van Android N beschikbaar voor de Z3.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-01-2017 • 13:59

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
13
5
0
23
Wijzig sortering
"De Z3-serie die in 2014 uitkwam valt buiten de boot. Dat is opvallend, want Sony stelde wel zelf een previewversie van Android N beschikbaar voor de Z3."

Verklaring zou de volgende kunnen zijn: http://www.xperiablog.net...-the-android-nougat-list/

"So what exactly changed in the CTS? Well, it seems that Google now requires devices to have graphics that support either Vulkan or OpenGL ES 3.1. This means that any device that is now running Adreno 3XX graphics, such as the Xperia Z3’s Adreno 330 GPU as seen on all Snapdragon 800 and 801 chipsets, cannot be updated to Android 7.0. This is because the Snapdragon 800/801 only supports OpenGL ES 3.0."

Maar dit bericht spreekt dat weer tegen: nieuws: Zuk Z1 is eerste smartphone met Snapdragon 801 die Android Nougat-upd...

Misschien dat het meer 'richtlijnen' zijn in plaats van dat het echt niet mag? Edit: bedankt ikt hieronder, niet ver genoeg gelezen.

Wel opvallend dat Tweakers niet bericht over de nieuwste generatie Sony telefoons die de update al een tijd hebben, maar nu wel over deze oudere serie. Komkommertijd, blijkbaar. ;)

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 18 januari 2017 14:40]

Vermoedelijk kan Lenovo de Z1 updaten naar Android Nougat, omdat het geen toestemming aan Google vraagt en geen Google-diensten meelevert.
Daar is je antwoord. Het apparaat draait enkel Android + niet-Google meuk om apps te verkrijgen. Wil je Play Store en andere Google-apps op je apparaat hebben (als OEM), dan moet je apparaat zijn goedgekeurd.
Of gewoon zelf google services installeren, dat mag dan weer wel: http://opengapps.org

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 januari 2017 15:36]

This means that any device that is now running Adreno 3XX graphics, such as the Xperia Z3’s Adreno 330 GPU as seen on all Snapdragon 800 and 801 chipsets, cannot be updated to Android 7.0. This is because the Snapdragon 800/801 only supports OpenGL ES 3.0."
De Adreno 330 in mijn Nexus 5 draait anders aardig goed in 7.1.1. :Y)
In de Google CTS werd ook veranderd hoe de encryptie geregeld wordt. De telefoon moet in een geencrypte stand een bepaalde bestandsdoorvoorsnelheid behalen om toegang tot google play services en dus ook de play store te krijgen.

Wat de Z3 en een hoop andere apparaten met elkaar gemeen hebben is dat ze op een armv7 architectuur draaien, deze heeft geen hardware based encryption. Hierdoor zou de file based encryption van google dus te langzaam uit de test komen.

Armv8 heeft dit dus wel, dat is ook de reden waarom alle armv8 apparaten dus wel nougat zouden kunnen krijgen.


Het hele Vulkan compatibiliteit probleem is iets wat wel te doen is voor een fabrikant. Dat staat ook compleet los. Qualcomm koos er dus voor om het niet te doen bij de SD800/801, omdat die al niet door de test kwamen vanwege de tekortkoming aan hardwarebased encryption.

[Reactie gewijzigd door jja2000 op 18 januari 2017 15:33]

http://source.android.com.../7.1/android-7.1-cdd.html
7.1.4. 2D and 3D Graphics Acceleration
Device implementations MUST support both OpenGL ES 1.0 and 2.0, as embodied and detailed in the Android SDK documentations. Device implementations SHOULD support OpenGL ES 3.0, 3.1, or 3.2 on devices capable of supporting it.
Dus 3.0 zou genoeg moeten zijn. Maar als je verder leest, als je ook VRHP wil aanbieden dan is opeens 3.2 verplicht.
7.9.2. Virtual Reality High Performance
Device implementations MUST support OpenGL ES 3.2.
7.0 heeft trouwens hetzelfde staan in de CDD als 7.1 als je kijkt naar OpenGL ES versie vereisten. Wellicht dat de daarwerkelijke CTS (test suite) daar ander mee omgaat tussen 7.0 en 7.1.
Ik heb nog een z3 compact.. z3+ valt daar ook onder? |:(

Het is fijn dat Sony dit doet.
Heb je het artikel gelezen? De z3+ heeft een andere SoC dus die krijgt de update wel.
Nee die valt onder de Z3, krijgt dus geen update.
Lees eens wat hij vraagt, hij heeft een Z3 Compact. Dat is een andere telefoon dan een Z3+. De een heeft een 801 soc en de andere een 810. De Z3+ is een halfjaar nieuwer terwijl de Z3 Compact een variant is op de Z3.
verrek, je hebt gelijk. Door z'n vage zinsconstructie las ik toch echt dat hij vroeg of de z3+ een update zou krijgen.

Overigens blijft het punt dat dit ook vrij helder in het artikel vermeld staat.
[url="https://https://propakistani.pk/2016/09/15/google-wont-get-android-7-0-nougat-old-flagship-phones/"]Het ligt niet aan Sony, maar aan Google.[/url]

Anders had Sony ook niet de moeite genomen om een previewversie beschikbaar te maken voor de Z3.
Naja, evengoed ben ik wel klaar met Android en het enorm versnipperde en ontransparante updatebeleid. Alleen de Nexus/Pixel biedt enige zekerheid, maar voor dat geld heb je ook een iPhone met 100% zekerheid over de komende 5 jaar.
Het is sowieso maar de vraag in hoeverre je de OS updates van deze twee naast elkaar kan zetten. Je kan het ook niet bij Windows en OS10. De veiligheidsupdates blijven gewoon jaren lang uitkomen voor Android-toestellen, via de playstore. En de updates voor de oudere iPhones komen wel, maar worden er ook nieuwe features toegevoegd? Volgens mij zijn het vooral beveiligingsupdates. Dus, verschilt het qua support dan wel zo erg?
De Z3-serie die in 2014 uitkwam valt buiten de boot. Dat is opvallend, want Sony stelde wel zelf een previewversie van Android N beschikbaar voor de Z3.
Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de beveiligingseisen die zijn aangescherpt voor de Nougat release. ARMv7 (wat de Snapdragon 801 op de Z3 heeft) heeft nog geen ondersteuning voor hardwarematige encryptie, aldus AndroidAuthority. Hierdoor is het apparaat met enkel software-encryptie niet snel genoeg voor de eisen van Google voor Nougat.

De eisen (pagina 79), paragraaf 9.9 legt dit duidelijk uit, al weet ik niet precies in hoeverre de Z3 series deze eisen niet behalen.
Mijn Z3 Tablet Compact zou ooit ook in aanmerking komen voor de update naar Android 6.0. Echter zit ik nu nog te wachten tot het mogelijk is deze te updaten, terwijl mijn Z3 compact (telefoon) deze update al een hele lange tijd heeft. Nu weet ik niet of ik blij moet zijn met 6.0, aangezien dit niet positief is geweest voor de accuduur van mijn mobiel. Maar met het oog op beveiligingsupdates zou het toch wel fijn zijn als mijn tablet ooit toch nog in aanmerking komt. Maar waarschijnlijk zal dit tijdperk niet meer aanbreken nu Sony vooral bezig is met hun nieuwere devices en Android 7.0.
Voor de Z3 Tablet Compact zijn al geruime tijd officiele ROMS beschikbaar, alleen niet in deze regio (Benelux, Customized BLX). Als je enigszins handig bent en overweg kunt met XperiFirm Sony Flash Tool kunt je met relatief weinig moeite een ROM van een andere regio flashen, b.v. Central Europe 1 (Customized CE1). Ik heb dit ook gedaan bij mijn Z3 Tablet Compact en deze draait al geruime tijd op Android 6.0.
Thanks voor deze reactie, ik zal dit eens gaan bekijken. Maar het feit dat ze niet beschikbaar zijn voor deze regio vind ik daarentegen nog steeds raar. Als ze aankondigen een update te geven mag je er toch van uit gaan dat deze gewoon naar je device gepushed wordt en je daar dus niet zelf achteraan hoeft te gaan via een andere weg.
Vind het ook vreemd. Bijna alle regio's hebben al een aantal maanden geleden de update gekregen, maar de Benelux nog niet. Mocht je aan de slag willen gaan, hier een paar links:

Xpericheck (kun je zien wat de laatste firmware is voor alle Xperia devices):
https://xpericheck.com/device/SGP611

XperiFirm:
https://forum.xda-developers.com/crossdevice-dev/sony/pc-xperifirm-xperia-firmware-downloader-t2834142

Xperia Flash Tool:
https://forum.xda-developers.com/crossdevice-dev/sony/sharing-flashtool-androxyde-0-9-22-3-t3399764

Een "How to" guide voor Flash Tool:
http://www.xperiablog.net/2016/03/12/install-xperia-marshmallow-using-flashtool-and-xperifirm-guide/
Benelux was ook veel later met de update naar 6. Sony claimt dat dit aan de providers ligt.
Het is mss een beetje een dome vraag maar voor welke markt zou ik nougat voor de Z5 compact downloaden? Customized AU of CIS RU UA KZ BY. Of maakt dit in wezen niet uit?
Ik ga zelf altijd alleen voor ROM's als de Central Europe of Benelux. Met anderen kan het wellicht zijn dat taal en/of regio gebonden zaken toch iets anders zijn. Zo zijn in de US ROM's soms de vingerafdruk scanners via software geblokkeerd. Of dit bij de hierboven genoemde ROM's van toepassing is durf ik niet te zeggen.

Maar zo te zien zijn de ROM's die jij aangeeft pas 2 dagen geleden beschikbaar gesteld, anderen zullen vast snel volgen. Ik zou daar even op wachten en mocht jouw eigen ROM (b.v. de Customized BLX) niet al via een OTA-update binnenkomen, dan kun je alsnog kiezen om een (b.v. Customized CE1).
Even op GoT teruggezocht. Mijn Z3 Tablet Compact kreeg de Lollipop update op 28 april 2016 binnen. Ik heb de tablet gekocht via de Sony website en op de release dag in huis gekregen.

Ik heb wel een SGP612, het model met 32GB. De CDA is 1289-7541 R2D. Volgens XperiCheck is dat een "Customized IT" model. Dat zal dan wel een andere CDA zijn dan de modellen die in de Nederlandse winkels zijn verkocht.
Zou ik ook graag willen. Had gehoopt dat Sony wel betrouwbaar zou zijn op dit vlak.

Twijfelde toen al tussen de Google Nexus tablet en deze.

[Reactie gewijzigd door Meauses op 18 januari 2017 14:31]

Zelfde probleem hier. Er is al lang geleden aangekondigd dat de Z3 tablet Compact een update naar Marshmallow zou krijgen. Ik zie het somber in. Jammer....
Ik begrijp dat je het er ook zelf op kunt zetten maar waarom wel aankondigen en vervolgens niet doen ? Tegenvaller van Sony,
Mijn LG G5 kreeg gister een melding, draai nu op Nougat. Split screen is erg leuk, zuigt wel je batterij snel leeg.
Vraag me sowieso af hoe vaak je splitscreen op een telefoon gaat gebruiken. Zelfs op mijn 10" tablet (die dat heeft) vind ik het te klein om fatsoenlijk mee te werken.

Om tegelijk dingen te doen is het denk ik handiger om heel snel tussen 2 applicaties te kunnen switchen. Bijv. een knop die altijd in beeld is waarmee je instant naar de andere app schakelt en terug (standaard task switcher is wat langzaam en toont tig apps).
Waar je de switcherknop lang inhoud voor splitscreen kan je er ook dubbelklikken voor een snelle switch naar de laatst geopende app.

(tenminste op stock android)

[Reactie gewijzigd door bertjefred op 18 januari 2017 15:19]

Gister vaak genoeg gebruikt.
Als je een werkende Whatsapp wilt hebben (alle notificaties op je lockscreen kunnen lezen), moet je even de WhatsApp beta downloaden in de playstore! Dit is pas recentelijk door Whatsapp gefixt!
Z5 hier en voorlopig nog niets. Ik hoop dat het één en ander opgelost is: WiFi die zijn verbinding verbreekt als je de telefoon even niet gebruikt, Bluetooth dat soms niet mee wil, af en toe heel het toestel dat een minuut of 2 niet meer wil reageren,...
Ik vind dit alleszins de slechtste Android telefoon die ik ooit gehad heb :(
Ik herken alleen het Bluetooth probleem
Ik weet niet of jullie dezelfde problemen hebben als die ik heb, maar ik heb me vanavond weer mateloos geërgerd aan het gestotter van de muziek over BT als je in beweging bent. (in mijn geval aan de wandel of aan het hardlopen) De Z3 had het, mijn eerste Z5 had het en die heb ik nog dezelfde dag omgeruild. De Z5 die ik toen kreeg, had het ook, dus toen gaan twijfelen aan mijn headset. Nieuwe gekocht... zelfde probleem. In totaal 3 headsets getest (2x "Philips", 1x Skullkandy) en ze hebben het allemaal.

Telefoon tig keer gereset, software-herstel/repair uitgevoerd, allemaal geen succes.

Wifi-probleem heb ik opgelost door wifi tijdens slaapstand gewoon ingeschakeld te laten.
Niet toevallig bij Wifi Settings --> advanced --> 'Keep Wi-Fi on during sleep' verkeerd staan? Ik herken dit probleem namelijk helemaal niet.
Nope, dit staat op Always. Heb het ook al een keer veranderd in de hoop dat het dan blijft aan staan, maar het helpt niet. Ik vind nog wel klachten van mensen die dit ook hebben, maar vermoedelijk zijn we niet met genoeg om er Sony aandacht aan te laten besteden.

[Reactie gewijzigd door T0mBa op 18 januari 2017 16:15]

Stamina mode zet WiFi ook in een soort sleep modus. Bluetooth problemen had ik ook maar zijn op te lossen door Throw volledig uit te schakelen (mogelijk zonder root).
Heb Throw eens uitgeschakeld, hopelijk heeft het effect. Alvast bedankt voor de tip!
zo he sonny is nog sneller dan Samsung mijn s7 heb nog geen update gehad naar android 7.0
Ik zou eerlijk gezegd ook geen nougat op mijn z3 c willen. ik weet nog goed toen ik 6.0 kreeg, wat een drama in het begin. Accu liep snel leeg , geen sluit alle apps knop enz. enz.
Wat ik wel mis is dat doze wat beter werkt dan bij 6. Mijn toestel moet eerst een tijd doodstil op tafel liggen wil het werken.
Vandaag m'n Z5 Compact gekregen (nieuw abo). Ik had niet op de 7.0 gerekend, dus dit is een welkome verrassing. :)
Sony heeft op hun website al een pagina met uitleg over 7.0, maar de gebruikshandleiding is nog op 6.0 gebaseerd. :+

http://support.sonymobile.com/nl/dm/nougat/
http://support.sonymobile...act/supportDocumentation/
Hoe lang duurt het gemiddeld tot de hele android 7 uitrol van sony compleet is? Ik had verwacht dat ik de nieuwe firmware de zelfde dag wel kon downloaden, maar drie dagen later heb ik nog geen melding gehad. Misschien toch maar handmatig downloaden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee