Leveringen smartphones van Moto-eigenaar Lenovo dalen 25 procent

De leveringen van smartphones van Motorola-eigenaar Lenovo zijn in de afgelopen maanden met 25 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf als geheel behaalde op financieel vlak, tegen de verwachtingen in, een kleine winst.

Lenovo levert geen verklaring voor de grote daling in de leveringen van smartphones. In plaats daarvan verzwijgt het de daling en vergelijkt het de leveringen met die van de maanden ervoor. Dat is bij fabrikanten ongebruikelijk, omdat telefoonleveringen verschillen per seizoen en bovendien afhankelijk zijn van releases; in de afgelopen maanden heeft Lenovo veel nieuwe telefoons uitgebracht.

Waar Lenovo vorig jaar in de zomermaanden 18,8 miljoen smartphones leverde, was dat in de afgelopen maanden 14 miljoen. In die maanden kwam Lenovo met een nieuwe versie van zijn bestverkopende smartphoneserie, de Moto G. Die verscheen in meerdere varianten: de G4 Play, G4 en G4 Plus. Ook kwamen de Moto Z, Moto Z Force en Moto Z Play uit, al waren die in het kwartaal nog maar beperkt leverbaar.

Op de pc-markt leverde Lenovo 14,5 miljoen apparaten, een daling van 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee daalden de leveringen van Lenovo minder dan die van de markt als totaal, zo merkt de Chinese fabrikant op.

Het nettoresultaat van Lenovo was 157 miljoen dollar, tegenover een verlies van 714 miljoen dollar vorig jaar. Dat gebeurt bij een 8 procent lagere omzet van 11,2 miljard dollar.

Moto Z

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-11-2016 • 13:52

38 Linkedin

Reacties (38)

38
37
26
3
0
7
Wijzig sortering
Dit lijkt mij niet meer dan normaal.

Als je de update planning van de toestellen die al op de markt zijn met de grond gelijkt maakt gaat de consument wat anders kopen. De mensen die een moto G kopen (de meest populaire lijn) zijn niet van plan een nieuwe te kopen elke 12-24 maanden.

Imo heeft lenovo sinds de overname exact 0 dingen goed gedaan met de moto lijn maargoed.
Het is spijtig om de moto lijn zo te zien sterven, hopelijk komt er snel een waardige plaatsvervanger.
Ik ben destijds van een Iphone naar de Moto 4G gegaan, echt een toptoestel met semi-stock-android :) . Geen moment spijt van gehad, totdat ze dat ding na 1 update al keihard lieten kletteren.

Dit bericht lag voor mij dan ook in de lijn der verwachting, never ever meer een toestel met dat logo erop.
Men zegt (ja of het echt gaat gebeuren is 2) hier verbetering in te brengen; onder andere in reclame uitingen: https://www.allaboutphone.../uploads/2016/05/oreo.png
Als het droppen van updates inderdaad een grote veroorzaker is vind ik dit zeer goed nieuws, dat betekend namelijk dat de gemiddelde consument hier op let bij aanschaf van een nieuw toestel. (Of die er nou zelf op let of op advies van anderen maakt niet uit, het weegt dan iig mee.)
Hoop je op een plaatsvervanger? Laat men hun supportbusiness upgraden naar een acceptabel niveau. Ik zit bijv. niet te wachten op elk jaar 5 nieuwe Lenovo/Moto telefoons die vervolgens (bij wijze van) na 1 jaar outdated worden/zijn. Allicht komen de belangrijkste patches wel via de Playstore, maar het principe dat een jaar oude foon geen update meer krijgt is gewoon jammer.

Maar inderdaad goed dat het wel zichtbaar is, dat is immers ook niet altijd een garantie. Soms klagen mensen een hoop en kopen ze het toch... wel te zien bij de game-wereld met halfafgemaakte DLC's. Nu hopen dat Lenovo zich achter de oren krabt als deze lijn zo ff volhoudt. :)
Hoop je op een plaatsvervanger? Laat men hun supportbusiness upgraden naar een acceptabel niveau. Ik zit bijv. niet te wachten op elk jaar 5 nieuwe Lenovo/Moto telefoons die vervolgens (bij wijze van) na 1 jaar outdated worden/zijn. Allicht komen de belangrijkste patches wel via de Playstore, maar het principe dat een jaar oude foon geen update meer krijgt is gewoon jammer.

Maar inderdaad goed dat het wel zichtbaar is, dat is immers ook niet altijd een garantie. Soms klagen mensen een hoop en kopen ze het toch... wel te zien bij de game-wereld met halfafgemaakte DLC's. Nu hopen dat Lenovo zich achter de oren krabt als deze lijn zo ff volhoudt. :)
De mensen die een moto G kiezen, zijn in mijn optiek ook mensen met een bepaald eisenpakket. Een ander nadeel is dat de nieuwe Moto G 5.5" is ipv 5". Ook uiterlijk valt imho tegen tov de Moto 2015. Nu wilt Lenovo ook nog eens het Moto Os gaan "combineren" met hun eigen OS. Waarvan blijkbaar het annuleren van Android 7.0 ook onderdeel is.
Ja verbaast me inderdaad niets, zoals veel mensen hierboven al aanhalen. Ik heb zelf een Moto X 2nd gen. (2014), maar ik zou momenteel geen Moto meer kopen.

Eerst hebben ze de hele Moto lijn ondoorzichtig gemaakt door oeverloos variaties op de modellen te maken: Moto X Play, Style, etc. etc. De ene heeft beter dit, terwijl de andere beter dat heeft, waardoor "kiezen is verliezen" wordt. De Moto X was vroeger gewoon "de beste" in alles (als in: dit is de topsmartphone van ons bedrijf met het beste wat wij kunnen maken).

Vervolgens draaien ze het grootste selling point van hun Smartphones de nek om: bijna stock Android en snelle en langdurige updates. Dat, samen met de degelijke en no-nonsense hardware was hun Niche in de markt.

Waarom zou men nu nog een moto kopen? Ze zijn niet de snelste, niet de mooiste, niet de goedkoopste, niet de beste camera, en ze hebben niet de beste updates. Nu zijn ze gewoon een dertien-in-een-dozijn smartphone.

Hoe kan het toch dat men keer op keer beslissingen neemt waar de doorsnee Tweaker al ziet aankomen dat het mis zal lopen? Zijn wij dan echt zoveel slimmer dan al die CEO's, COO's, CIO's van al die bedrijven?? 8)7
Slimmer, in ieder geval geduldiger. We zijn niet bang om keuzes voor de lange termijn te dragen , ook omdat we geen verantwoordelijkheid dragen indien dat op korte termijn misgaat.
Waarom wordt Motorola zo specifiek genoemd en aangehaald in dit artikel? Het gaat om meer dan het Motorola-merk. Lenovo verkoopt ook veel smartphones onder hun eigen naam.
Nu lijkt het alsof alleen de verkopen van Motorola smartphones onderuit gaan. Wie weet zijn die naar verwachting, en kelderen de smartphoneverkopen van het merk Lenovo, want Lenovo zelf zegt daarover "Moto shipments were up almost 40 percent from the previous quarter [...]". Dat is nogal wat.
"Moto shipments were up almost 40 percent from the previous quarter [...]". Dat is nogal wat.
Zoals in het artikel staat, is het niet weinig relevant om te kijken naar het vorige kwartaal. Die grote stijging is logisch, omdat de Moto Z-serie uitkwam. Relevant is om te kijken naar hetzelfde kwartaal vorig jaar.
omdat je nooit twee aparte periodes vergelijkt maar twee dezelfde. Je kan bijvoorbeeld de december niet vergelijken met feb.
Je kan bijvoorbeeld de december niet vergelijken met feb
Dat kun je prima vergelijken, maar je zult het geen enkele expert zien doen :)
Ik ben zeer te spreken over mijn moto G4 plus. Ik vind het alleen een bezelfreak en tsja de processor is niet gemaakt om 50 apps tegelijk te hebben draaien. Voor het bedrag wat hier aan besteed is koop ik over 12 maanden weer een nieuwe :*)
Idd gaat mij net zo. Super tevreden met nieuwe G4 plus. Qua updates zijn ze ook redelijk snel. Sneller dan Samsung enz. En komt er een nieuw model haal je die weer op voor een leuke prijs.
Ik ben zeer te spreken over mijn moto G4 plus. Ik vind het alleen een bezelfreak en tsja de processor is niet gemaakt om 50 apps tegelijk te hebben draaien. Voor het bedrag wat hier aan besteed is koop ik over 12 maanden weer een nieuwe :*)
Zucht.

Leuk dat jullie er tevreden mee zijn en elk jaar een nieuwe kopen.

Ik vind het een ziekte van de tijd: de wegwerpcultuur. Hoe kan het toch normaal gevonden worden dat een apparaat van 300 euro (laat staan een van 700 euro) elk jaar vervangen moet worden?

Zelfs met PC's en laptops, 10 jaar geleden HET toonbeeld van altijd maar vervangen, deed een gemiddeld mens 3 a 4 jaar.

De kinderarbeiders in de Congolese Kobaltmijnen zijn u dankbaar.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 3 november 2016 16:33]

Ben het opzich met je eens qua wegwerpcultuur.

Wel is het zo dat een smartphone een apparaat is wat het hevig te verduren heeft.. intensief gebruik, groot risico op vallen etc.

Verder wordt je helaas niet echt geholpen om lang met apparaten te doen gezien het updatebeleid etc...

Mensen willen best lang met apparaten doen. Zo doen veel mensen vele jaren met een laptop dankzij bijv. Windows 10 die gewoon netjes blijft werken ook op de wat oudere hardware:)

Moto G 2013 heb ik erg van genoten(4.5 inch). Helaas daarna alleen grotere schermen.

[Reactie gewijzigd door stefanv op 4 november 2016 14:23]

Wat een luxe en iets om naar uit te kijken ieder jaar. Een 'unboxing'. Ben het apparaat toch altijd zat na een jaar. :)
Ik heb al behoorlijk wat grijze haren opgelopen door mijn Moto G (3e). Maarja, wie geen 800 euro wil neerleggen krijgt al snel te maken met volle geheugens, traagheid en andere budget kwesties. Eigenlijk te gek voor woorden dat dit acceptabel is... maar in dit segment zou ik wel weer een Moto G halen.

Dat ding is wel echt onverwoestbaar. Minstens 100x laten vallen, gaat mee de douche in en door falende sd kaart al ongeveer 300x de achterkant probleemloos los gehaald en weer vastgeklikt. Op een krasje na niks aan de hand.
Oh ik heb de voorgaande modellen niet gehad, dus ik kan eigenlijk niet met je meepraten over de irritaties om diverse redenen bij eerdere modellen. Ik was eerst flink tegen op een vingerafdrukscanner op de voorkant maar tot mijn schaamte moet ik bekennen dat het keigoed bevalt. Wel goed om te weten dat het apparaatje tegen een stootje kan!
Dan zou je even moeten kijken naar de LG Nexus 5X, met een kostprijs van €300 euro levert deze waar voor je geld naar mijn idee. Als je kijkt naar de specificaties zou je een hogere prijs verwachten. Ik denk dat je hierbij geen last zou moet krijgen dat die traag zou worden. Verder kun je ook een One Plus overwegen. Deze keuzes zitten rond de 300 euro.

Verder als je een goedkope maar goede smartphone wilt, kun je de Lenovo K5 overwegen, kost 200 euro, en heeft 2gb ram. Wat mij meer dan genoeg lijkt.

(Heb zelf een Microsoft Lumia 650, mocht je Windows Phone niet een al te groot probleem vinden, levert deze telefoon waar voor zijn geld, 150 euro momenteel.)
Geen wonder aangezien de Moto-lijn volledig is verpest sinds de overname van Lenovo.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 3 november 2016 14:30]

Waarom? Heb tot nu toe elke moto g gehad zeer tevreden.
Het zijn op zich goede toestellen, maar ik ben maar matig tevreden over het update beleid.
De G3 16Gb kwam ergens aan het einde van vorig jaar uit en nu al is er aangekondigd dat deze geen update naar Android N gaat krijgen. Dat is dus minder dan een jaar.
Die updates kun je sowieso maar beter laten. Mijn G3 is van de laatste alles behalve er op vooruit gegaan.
Met de update naar 6 is mijn G3 anders met snelheid flink op vooruit gegaan.
Ik ben anders erg tevreden over mijn moto Z :)
Ik heb mijn Moto g4 plus (Gemaakt door Lenovo) gekocht 1week nadat ie uitkwam.
En k vind het echt een heel goed toestel hoor!
Zelf koop ik geen Motorola/lenovo meer omdat sinds de overname de updates in gekakt zijn richting andere fabrikanten. Toen het nog van Google was kreeg je de laatste updates automatisch. Nu niet meer. Nu zijn ze net zoals Samsung geworden.

Edit: Tikfout eruit gehaald stond niet ipv net

[Reactie gewijzigd door TurboTon1973 op 3 november 2016 17:27]

Het verschilt per regio. Hier (Laos en Thailand) zijn Moto toestellen slecht verkrijgbaar. Ik heb maar een recent model gezien (Moto G4 Plus). Lenovo zelf is een stuk beter verkrijgbaar. Maar ze behoren gewoon niet tot de bekende smartphone merken hier. Ik heb zelf trouwens een Lenovo K5 Note die het prima doet dus daar zal het niet aan liggen.
Lenovo maakt natuurlijk meer dan alleen maar de Moto modellen. Eerst vooral in China volgens mij, maar sinds vorig jaar is hier ook van alles te koop, zoals de Lenovo K5 en dit jaar de K6, P2, C2 en de B serie. En ik heb er geen ervaringen mee, maar volgens mij zijn dat stuk voor stuk best aardige toestellen. Ze proberen in Europa dus blijkbaar toch een nieuwe markt aan te boren, wat dus blijkbaar niet al te goed lukt? Het updatebeleid is inderdaad wel rap minder geworden van de Moto toestellen. Het was nog een klein wonder dat mijn Moto E uiteindelijk nog Marsmallow kreeg.

[Reactie gewijzigd door hars73 op 3 november 2016 16:00]

Moto X Play hier en ook aardig boos dat de security updates niet meer komen.
Ik had deze mede uitgezocht op de verkrijgbaarheid van updates en bijna stock android. Nexus/Pixel is erg duur en verder zijn er niet veel opties wat dat betreft.
De Nexus 5x is niet echt duur ivm bijvoorbeeld de 6p of 6...prima telefoon!
Naast het updatebeleid dat door andere commenters aangehaald wordt, ben ik ook zeer teleurgesteld in andere beslissingen van Lenovo. Het hele fiasco met Superfish en rootcertificaten wordt onder het tapijt geschoven en Lenovo gaat rustig door met vuile praktijken.

Naar mijn mening verdienen ze het om kapot te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee