Canonical stopt met Unity, Convergence en Ubuntu voor smartphones

Canonical stopt met de investeringen in desktop-interface Unity, de samensmelting van desktop en mobiel onder de naam Convergence en Ubuntu voor smartphones. In plaats daarvan richt de organisatie zich op Gnome en Ubuntu voor clouddiensten en het internet-of-things.

Vanaf Ubuntu 18.04 LTS levert Canonical het besturingssysteem weer met Gnome in plaats van desktop-interface Unity, zegt oprichter Mark Shuttleworth. "Wat het Unity8-team tot nu toe heeft geleverd is mooi, bruikbaar en solide, maar ik respecteer dat markten en de community uiteindelijk besloten welke producten groeien en welke verdwijnen."

Op het gebied van Ubuntu voor smartphones en Convergence, het systeem om een smartphone te gebruiken als desktop, zegt Shuttleworth dat hij erop had gerekend dat de community rondom vrije software en de techindustrie beide interesse zouden hebben in een opensource-alternatief voor de gesloten systemen van grote techbedrijven. "Ik zat fout op beide punten. In de community zagen mensen onze inspanningen als fragmentatie en niet als innovatie. En de industrie heeft zich niet verzameld om deze mogelijkheid, maar heeft in plaats daarvan een benadering gekozen in de trant van 'liever de duivel die je kent', of ze investeerden in eigen platforms."

Shuttleworth zegt dat het een 'moeilijke beslissing' was om afscheid te nemen van Unity8, Convergence en het smartphoneproject. Ubuntu voor smartphones draaide onder meer op toestellen van het Spaanse bq en het Chinese Meizu, maar grote merken hebben het nooit ondersteund.

Canonical zal zich gaan richten op Ubuntu's producten voor clouddiensten als Openstack, Kubernetes, MAAS, LXD, Juju en BootStack. Daarnaast legt het de focus op het internet-of-things, waar het denkt met 'snaps' en Ubuntu Core sterke troeven in handen te hebben.

Terugkijken: video over Ubuntu Convergence

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-04-2017 • 07:17

144 Linkedin

Submitter: lonaowna

Reacties (144)

144
141
95
13
0
38
Wijzig sortering
Ergens zonde; Ubuntu heeft een hoop mensen tegen de haren in gestreken door zich zo op mir en unity te richten.
Ik hoop dat ze wat dat betreft ook kubuntu weer officieel gaan ondersteunen. Die community wilde sowieso niet naar mir en dat was tegen het zere been van canonical. Achteraf een prima besluit van ze geweest.
Ergens zonde; Ubuntu heeft een hoop mensen tegen de haren in gestreken door zich zo op mir en unity te richten.
Ik heb het als hoogmoed ervaren. Het ging een tijd enorm goed met Ubuntu, ze waren de dominante distro en er leek geen einde te komen aan de groei. Ubuntu had veel geld en veel programmeurs en veel navolging en heeft toen een hoop nieuwe projecten gelanceerd die op papier wel goed klonken maar in praktijk veel te ambitieus waren. Veel van de projecten hebben nooit echt iets opgeleverd terwijl er wel al allerlei concessies zijn gedaan, bv de keuze om bepaalde onderdelen niet meer door te ontwikkelen. De gebruikers zijn de pineut want voor hun voegen die projecten nauwelijks iets toe, terwijl ze wel capaciteit wegnemen bij onderdelen die eindgebruikers direct ervaren.
Af en toe voelde het alsof Ubuntu aan de community vroeg om maar een paar jaar door de zure appel heen te bijten en er op te vertrouwen dat alle dromen uit komen. Als distro konden ze dat min of meer eenzijdig opleggen maar de community zat er niet echt op te wachten. Inmiddels lijken ze wat bij te zijn gedraaid. Clouddiensten passen ook beter bij de kennis en achtergrond van de meeste Ubuntu-medewerkers én gebruikers.
Ik heb het als hoogmoed ervaren.
Eén van de dingen die ik heb gemerkt en waarom ik nu reageer (niet dat ik je er specifiek van wil beschuldigen, algemene opmerking), is dat er effectief heel erg vaak een intentieproces wordt gemaakt van wat Canonical doet (en in het algemeen in open source communities). Je moet altijd voor of tegen zijn lijkt het wel. De communicatie van Canonical was bijwijlen erg slecht, maar daar maakt echt iedereen binnen FOSS zich schuldig aan. Kip en ei denk ik dan.

Ik begrijp eigenlijk heel erg goed dat Canonical dit in eigen beheer wou doen rekening houdend met hun erg korte go-to-market (die jammerlijk gefaald is). Het is trouwens helemaal niet zo dat "samenwerken met upstream" überhaupt een garantie voor succes is. Dus ik had zoiets van: laat ze het tenminste gewoon proberen zonder die tonnen en tonnen drama die er dan bijkomen.

Ach ja. Gnome is niet mijn ding. Gelukkig kan ik wel snel naar een alternatief zonder dat ik verder veel dingen moet veranderen aan mijn systeem. Even bekijken wat de opties zijn, en dan verder met de orde van de dag in 2018.

[Reactie gewijzigd door sam_vde op 6 april 2017 14:59]

Ik vraag me af of Kubuntu nog wel toekomst heeft. KDE zet nu vooral in op hun eigen distro Neon (ook op Ubuntu gebaseerd) en daarvoor zijn developers van Kubuntu afgehaald. En ook een groeiende groep gebruikers gaat over.
Ik heb zelf ook liever KDE Neon. Ik heb een tijdje Kubuntu 16.04 LTS gedraaid, maar de versie van KDE die daarbij zat was zo onstabiel als wat, driver manager die (nu nog steeds niet!) werkt, problemen met bepaalde talen tijdens de installatie (inmiddels met nieuwe ISO opgelost). Kubuntu had toch wel serieuze problemen die niet horen in een LTS.
Inderdaad, echte een rampzalige uitvoering.

Niet dat het op RHEL varianten beter is overigens...

Weet niet wat ik ervan moet vinden, dat KDE nu eigenlijk Neon only is. Want daar komt het wel een beetje op neer. Ach er zijn ergere dingen, KDE Neon werkt wel gewoon helemaal netjes.

Persoonlijk zou ik graag de niet goed werkende Distro's liever zien verdwijnen, die schrikken mensen alleen maar af.
Ik had verwacht dat iets als de driver manager in Kubuntu een jaar na release toch wel gefixt was, en dat er misschien een nieuwe variant van KDE uitgerold werd via updates (dit is af en toe gewoon geen doen zo onstabiel).

Maar inderdaad, zo'n distro als Kubuntu moet je nu echt niet aanraden aan een gebruiker die wil overstappen vanaf Windows, dat schrikt inderdaad af.
Weet niet wat ik ervan moet vinden, dat KDE nu eigenlijk Neon only is.
Niet veel vermoed ik zo, gezien je er naast zit.
Is this "the KDE distro"?

Nope. KDE believes it is important to work with many distributions, as each brings unique value and expertise for their respective users. This is one project out of hundreds from KDE.
Bron: https://neon.kde.org/faq
Tuurlijk, het is niet officieel dé KDE distro.

Maar dan de vraag, stel je wil een dagelijkse gebruik machine, al dan niet mixed tasks, voor behoorlijke hardware. (premium 4 of meer core, >=16GB, dedicated GPU, 2x SSD en meer, hoge resolutie monitor)

Wat is dan je go-to Distro? Als je Gnome 3 wilt, heb je best wat valide opties. En je kan het op vrij veel distro's 100% aan de praat krijgen. Dat idee heb ik met KDE tegenwoordig niet meer. Ik vond het altijd maar zo-zo... Tot ik KDE neon erbij pakte, toen viel het kwartje "ooooh, dit is hoe het hoort".

Welke Distro's zijn echt gelijkwaardig?
Tja, lastig. Draai zelf gentoo voornamelijk. Toch redelijk persoonlijk wat je favoriete distro is.
Op het gevaar af dat ik er naast zit omdat ik Neon niet ken, kan ik openSUSE een aanrader noemen wat betreft distro's met KDE.
Mijn Linux machine draait weer gewoon Slackware. Die is tenminste niet geinfecteerd met systemd. :)
Wat is er mis aan systemd? In plaats van een bijeengeraapte losse set is het nu een mooi gestroomlijnd geheel geworden door systemd wat de performance en onderhoudbaarheid alleen maar ten goede is gekomen.
Nou ja, mooi is natuurlijk subjectief. Maar makkelijker toegankelijk is het er niet op geworden, alles in rare binary formaten waardoor je met algemene tools (vi, tail, more) niks kunt instellen of uitlezen.
Valt mee hoor. Het was wel even wennen maar daar heb je toch ook die prachtige wiki's voor :) https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd
Als dit betekent dat ze ook stoppen met Mir en volledig achter Wayland gaan staan: chapeau! Beste beslissing ooit en dat zou mij weer dan van Ubuntu maken. Unity en Mir waren domme fouten en eigenwijze beslissingen van Mark.

Zelf geef ik qua desktop UI sterk de voorkeur aan Plasma (KDE) maar de keuze voor Gnome lag voor de hand gezien de geschiedenis.

Convergence en Ubuntu Phone afschieten is heel erg begrijpelijk gezien de concurrentie maar vind ik wel doodzonde. Ik keek ik heel erg uit naar een stabiele versie van Ubuntu Phone. Hiermee zijn we met zijn allen nog meer verdeeld tot de duopolie van Apple en Google. Dat er iets uit Jolla komt heb ik ook al opgegeven en Microsoft ziet het zelf ook niet echt meer zitten met Windows 10 Mobile. Eeuwig zonde.

Plasma Mobile ziet er ook heel erg leuk uit maar is nog steeds veel te instabiel om daadwerkelijk te gebruiken, en ik ben bang dat ook daar niet genoeg stappen gemaakt worden om ooit relevant te worden.
Als dit betekent dat ze ook stoppen met Mir en volledig achter Wayland gaan staan: chapeau! Beste beslissing ooit en dat zou mij weer dan van Ubuntu maken. Unity en Mir waren domme fouten en eigenwijze beslissingen van Mark.
Vooral Mir, al was Unity ook echt mijn ding niet.
Zelf geef ik qua desktop UI sterk de voorkeur aan Plasma (KDE) maar de keuze voor Gnome lag voor de hand gezien de geschiedenis.
Kubuntu is nooit weg geweest, is altijd een officiële variant gebleven. Alle grote distributies ondersteunen het (Mint, Debian, Manjaro, Zorin, CentOs, Arch, Sabayon, Gentoo) Daarnaast zijn er genoeg KDE-dedicated distributies zoals KDE neon, PClinuxOS, KaOS, Mageia, Mandriva, Maui Linux, SolydK, Kanotix.
Convergence en Ubuntu Phone afschieten is heel erg begrijpelijk gezien de concurrentie maar vind ik wel doodzonde. Ik keek ik heel erg uit naar een stabiele versie van Ubuntu Phone.
Convergence was zinloos zonder Ubuntu Phones op de markt. Verder zag ik het ook als een van de weinigen die de hegemonie van Apple en Google konden doorbreken.
Hiermee zijn we met zijn allen nog meer verdeeld tot de duopolie van Apple en Google. Dat er iets uit Jolla komt heb ik ook al opgegeven en Microsoft ziet het zelf ook niet echt meer zitten met Windows 10 Mobile. Eeuwig zonde.
Gunstig zijn de ontwikkelingen inderdaad niet. BBOS is zo dood als Symbian.

Jolla zie ik ook weinig mee gebeuren helaas, echter de stap van de Russen in deze is wel veelzeggend. Of de consument daar iets aan gaat hebben blijft uiteraard de vraag.

Maar Windows 10 Mobile is nog niet dood. Er worden nog steeds enkele modellen verkocht. De 950 en 950XL zijn nu voor velen interessant geprijsd. De HP Elite x3 is een half jaar op de markt. De huidige telefoons krijgen nog altijd updates en het ziet er niet naar uit dat dit stopt, immers het is het zelfde OS als op de desktop. Of Microsoft nog iets uit gaat brengen of het over laat aan Archos, Acer en HP weten alleen zij.

Wie een budgettoestel wilt kan niet om de lumia 650 en de 550 heen want dat zijn de enige toestellen in die prijsklasse (100-150) die überhaupt updates krijgen. Wie weet blijven deze toestellen nog wel heel lang verkocht worden en draait Microsoft daardoor nog bij.
Plasma Mobile ziet er ook heel erg leuk uit maar is nog steeds veel te instabiel om daadwerkelijk te gebruiken, en ik ben bang dat ook daar niet genoeg stappen gemaakt worden om ooit relevant te worden.
Wayland is ook nog niet klaar voor de desktop en zolang er geen telefoons verkocht worden is de hele operatie zinloos. Als Canonical de effort die in Mir gestoken is had bijgedragen aan Wayland dan had het mogelijk wel ver genoeg geweest.

Samenwerking met Jolla had ook goed geweest.
Als Canonical de effort die in Mir gestoken is had bijgedragen aan Wayland dan had het mogelijk wel ver genoeg geweest.
Of andersom. MIR heeft de consument uiteindelijk wél bereikt, nu al enkele jaren geleden. Die piste blijkt algemeen taboe. Ik wil het nog zien hoor, de erg snelle Waylandadoptie op de desktop.
Met dat verschil dat Wayland puur onder een open licentie is uitgebracht terwijl MIR een dubbele licentie heeft.

MIR heet de consument amper bereikt. Enkel Canonical heeft het opgenomen in een distributie en vele software is nooit omgezet naar MIR. Met het verdwijnen van unity, de enige DE die gebruik maakt van deze displayserver toont het gebrek aan adoptatie net aan waarom de effort beter naar Wayland was gegaan.
Canonical heeft m.i. een erg voor de hand liggende keuze gemaakt. Ik geloof nooit dat zij een produkt hadden klaar gehad 2 jaar geleden als zij hadden gekozen voor de Gnome+Wayland stack. Dat ze daarna niet geslaagd zijn het waar te maken maakt van Wayland niet per definitie de juiste keuze.

Tenzij jij me een relevant IT bedrijf kan noemen dat haar strategische commerciële produktontwikkeling heeft afgestemd op Wayland de afgelopen 5 jaar, zie ik niet in wat Canonical hier verweten wordt.
Fedora komt standaard toch met Wayland?
Sinds de nieuwste versie, idd.
Klopt en werkt prima. Alleen de NVIDIA-drivers laten nog op zich wachten.
Helaas is de Lumia 650 ook uit de running, maar nu komt Cerulean wel met de Moment, die sterk op de 650 lijkt.

[Reactie gewijzigd door muvori op 6 april 2017 17:32]

De 650 staat nog steeds in de pricewatch, wordt volgens mij nog steeds verkocht.
Die Cerulean Motion heb ik nog niet eerder van gehoord, vindt ik via Google ook niets van.
Mijn excuses, het was de Cerulean Moment, niet Motion hier is de indiegogo-pagina :+. In de microsoft Store kan ik de Lumia's niet meer terugvinden, ik weet niet of dat alleen het geval is in de Benelux...

[Reactie gewijzigd door muvori op 6 april 2017 17:35]

Mijn excuses, het was de Cerulean Moment, niet Motion hier is de indiegogo-pagina :
Wel typisch dat het nu via een crowdfunding-actie moet terwijl ze gewoon in de winkels en webstores verkrijgbaar waren.
+. In de microsoft Store kan ik de Lumia's niet meer terugvinden, ik weet niet of dat alleen het geval is in de Benelux...
Ik weet niet waar je zit maar de NL store meld nog steeds de 950, 950XL en 650. Toen die uitkwamen vond ik dat het gat tussen de 650 en de 950 te groot was, inmiddels is dat meer dan gehalveerd.
De "store" link die je stuurde is gewoon de product page, wordt lastig om 'm daarvandaan te bestellen. Microsoft heeft de Windows Phone sectie uit hun Benelux store gehaald zoals ie op de Amerikaanse site wel te zien is.
Kubuntu is nooit weg geweest, is altijd een officiële variant gebleven. Alle grote distributies ondersteunen het (Mint, Debian, Manjaro, Zorin, CentOs, Arch, Sabayon, Gentoo) Daarnaast zijn er genoeg KDE-dedicated distributies zoals KDE neon, PClinuxOS, KaOS, Mageia, Mandriva, Maui Linux, SolydK, Kanotix.
Ik weet het - ik gebruik dan ook Kubuntu op mijn desktop, laptop en HTPC (naast Kodi). Plasma heeft zich echt in een rap tempo ontwikkelt tot een zeer mooie DE :)
Convergence was zinloos zonder Ubuntu Phones op de markt. Verder zag ik het ook als een van de weinigen die de hegemonie van Apple en Google konden doorbreken.
Dat klopt, daarom is het ook jammer dat ze ermee ophouden. Als Canonical het nu gebouwd had op basis van Wayland (en al hun energie die in Mir is gaan zitten hadden besteed aan Wayland), dan waren we nu heel ergens anders geweest.
Jolla zie ik ook weinig mee gebeuren helaas, echter de stap van de Russen in deze is wel veelzeggend. Of de consument daar iets aan gaat hebben blijft uiteraard de vraag.
Dat gaan we zien. Ik heb er weinig vertrouwen meer in, maar ik hou ze in de gaten.
Maar Windows 10 Mobile is nog niet dood. Er worden nog steeds enkele modellen verkocht. De 950 en 950XL zijn nu voor velen interessant geprijsd. De HP Elite x3 is een half jaar op de markt. De huidige telefoons krijgen nog altijd updates en het ziet er niet naar uit dat dit stopt, immers het is het zelfde OS als op de desktop. Of Microsoft nog iets uit gaat brengen of het over laat aan Archos, Acer en HP weten alleen zij.

Wie een budgettoestel wilt kan niet om de lumia 650 en de 550 heen want dat zijn de enige toestellen in die prijsklasse (100-150) die überhaupt updates krijgen. Wie weet blijven deze toestellen nog wel heel lang verkocht worden en draait Microsoft daardoor nog bij.
De recente berichten over het stopzetten van de ondersteuning zijn niet echt bemoedigend moet ik zeggen. En MS gaat ze zelf ook niet meer verkopen en laat dat over aan andere fabrikanten. Aangezien Windows Mobile al niet echt populair is onder de consument is het daarmee wel verdoemd tot een kleine niche. Zelfs als Microsoft het wel actief blijft onderhouden, zonder flinke promotie onder consumenten wordt het nooit wat. Mét ook niet echt, zoals gebleken is.
Wayland is ook nog niet klaar voor de desktop en zolang er geen telefoons verkocht worden is de hele operatie zinloos. Als Canonical de effort die in Mir gestoken is had bijgedragen aan Wayland dan had het mogelijk wel ver genoeg geweest.

Samenwerking met Jolla had ook goed geweest.
Amen!
De recente berichten over het stopzetten van de ondersteuning zijn niet echt bemoedigend moet ik zeggen. En MS gaat ze zelf ook niet meer verkopen en laat dat over aan andere fabrikanten. Aangezien Windows Mobile al niet echt populair is onder de consument is het daarmee wel verdoemd tot een kleine niche. Zelfs als Microsoft het wel actief blijft onderhouden, zonder flinke promotie onder consumenten wordt het nooit wat. Mét ook niet echt, zoals gebleken is.
Die had ik net nog niet gelezen. Echt schokkend vind ik het echter niet, het zijn voor een groot deel toestellen die toch al geen W10 hadden gekregen. Vooralsnog blijven ze waarschijnlijk wel nog de security-updates krijgen.

Dat de 640/640XL wel nog de Creators Update krijgt en de 635 niet vind ik wel verrassend. Op de schermgrootte na zijn deze identiek (althans de 1GB variant van de 635), ook de resolutie is dat.

Als Microsoft zelf geen toestellen meer gaat verkopen, dan vraag ik me af waarvoor ze destijds Nokia hebben overgekocht. Dit lijkt me totale kapitaalvernietiging. Ja Microsoft was vooral een softwarebedrijf, echter met de overname van Nokia dus niet meer.

Dat Windows niet populair is bij consumenten is een feit, maar ten tijde van 8 was het duidelijk aan het groeien. Kortom, ze hebben het zelf verbruid door geen nieuwe toestellen meer uit te brengen.

Dat Microsoft de overgebleven toestellen nog wel blijft onderhouden lijkt me logisch, in principe is het OS hetzelfde als dat op de desktop (althans dat wordt altijd beweerd) dus dan is het een kwestie van compileren en klaar. Dat moeten ze ook blijven doen als anderen zoals HP, Panasonic, Asus, Acer en Archos (en eventueel Alcatel en Huawei) wel door blijven gaan met Windows-toestellen.

Begrijpen doe ik ze ook niet, zelfs als ze niche-speler willen worden op de zakelijke markt zullen ze ook toestellen moeten uitbrengen (Genoemde 5 hebben elk één toestel in de pricewatch) Als ze wachten tot Intel de met een voldoende zuinige Atom Soc uitkomt (SoFIA, Broxton) dan kunnen ze nog lang moeten wachten en zijn ze in de tussentijd ook hun developers en dus het hele platform kwijt.

Op dit moment verdient Microsoft wel meer aan hun serverplatforms als aan de desktop maar die desktop hebben ze nodig om hun zakelijke klanten aan hun serversystemen te binden. Mensen stappen steeds meer over naar de mobiele platformen en ook op de desktop komen Chromebooks steeds meer in zwang.

Gooien ze de handdoek in de ring dan is Windows straks links en rechts ingehaald en enkel nog interessant voor bedrijven die per sé een Exchange server willen draaien (en dus de daarbij horende desktops) want web-services kunnen prima vanaf een LAMP-server gedraaid worden en heel de wereld migreert naar de cloud. Dan heeft over 5 of 10 jaar Microsoft geen bestaansrecht meer (behalve dan de game-console)
Anoniem: 844351
@MadEgg6 april 2017 11:27
Dat er iets uit Jolla komt heb ik ook al opgegeven
Laat nou net met Jolla zich een interessante ontwikkeling hebben voorgedaan :)
Jolla is grotendeels closed source de laatste keer dat ik keek. Geen probleem mee, maar dan zie ik weinig toegevoegde waarde tov Android.
Waarom systemd eruit? Ideaal systeem - ik ben blij dat ik eindelijk van upstart afben. Systeem start veel sneller op, beheer is veel consequenter en beheersbaarder en problemen met services zijn makkelijker te diagnosticeren.
Binary logfiles - welke MS engineer heeft dat bedacht?
upstart was oook bagger. Datgene wat daarvoor kwam was wel aan vervanging toe maar upstart en systemd zijn beide de verkeerde manier.
TrueOS heeft een rolling release en geen systemd (want het is FreeBSD) en wil ik binnenkort proberen.
Arch Linux, Gentoo, Manjaro, Porteus, als het wel Linux moet zijn. (Manjaro is wel mooi maar herkende mijn SCSI-drive niet) Volledige lijst: http://without-systemd.org/wiki/index.php/Main_Page
In 2015 heb ik een half jaar gewerkt aan het porten van wayland and plasma naar Ubuntu Phone: https://plasma-mobile.org/ -- daarvoor draaide plasma mobile op meego. Ik werk daar nu niet meer aan, maar ik vraag me af wat er mee gaat gebeuren...
Het is aanlokkelijk om te denken dat er enkel hiervoor een fork van Ubuntu Phone komt, hoewel ik niet weet hoe het precies zit met licenties. Ik denk echter dat Plasma Mobile ten dode is opgeschreven: KDE is denk ik te klein om dit project zonder een actieve Ubuntu-distro als basis te kunnen dragen naast het werk voor de DE.
Ja, ik ben er ook bang voor.
Dit is echt een domper, ik heb hun mobiele systeem een hele tijd terug een tijdje op me mobiel gehad, het werkte slecht in de zin van het was niet af. Maar het had zeker potetentie.

Zelf vind ik android echt niet fijn en de enige andere keus momenteel is nu ios. Het voelt allemaal vrij geforceerd omdat er zo weinig keuze is. Zeker aangezien alle fabrikanten behalve Apple, android gebruiken.
Zeker een hele domper. Ik was eigenlijk in afwachting dat Unity iets volwassener zou worden op mobiele systemen. Dan zou ik graag van de Android stack overgestapt zijn.
Maar helaas.

Ook jammer dat unity gaat verdwijnen voor desktop. Toen het net werd geintroduceerd had ik zo mijn bedenkingen. Inmiddels vind ik het ongelofelijk prettig werken. Moet ik in de toekomst weer aan Gnome of potentiaal KDE gaan wennen.
ik respecteer dat markten en de community uiteindelijk besloten welke producten groeien en welke verdwijnen.
Mooi gespind. De community heeft jarenlang stelselmatig geprotesteerd tegen de plannen van Canonical. Linux Mint, (vroeger gemarket als "Ubuntu how it should be"), heeft hierdoor veel gebruikers van Ubuntu overgenomen.

Wat betreft de mobiele branch hebben ze twee fouten gemaakt.
  1. Ze hadden een goed momentum op het moment dat ze de plannen voor desktop convergence toonden. Niemand had dit nog, en er was veel enthousiasme voor. Echter duurde het nog 3 jaar voordat dit via een OTA update voor eindgebruikers ook mogelijk was. In die tijd zijn ze door verschillende concurrenten ingehaald.
  2. Ze hebben op een gegeven moment de keus gemaakt om Android apps niet te ondersteunen. Als dit wel zo was had ik absoluut een Ubuntu phone willen hebben, en weet ik zeker dat veel Android custom ROMs Ubuntu zouden inbouwen.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 6 april 2017 12:18]

Unity was de enige reden voor mij om serieus te overwegen Linux als main OS te gaan gebruiken. Het was zo oneindig veel gebruiksvriendelijker dan de alternatieven....

De Desktop interface van Linux staat, buiten Unity, relatief stil. De ontwikkeling die Windows de afgelopen jaren door gemaakt heeft is vele malen sneller en groter dan Linux. Volgens bekenden die wat dieper in Linux zitten is dat vooral te wijten aan X wat een dusdanig logge brij is geworden dat er niet meer aan te innoveren valt.

Ik heb m'n dual-boot Ubuntu/Win10 in ieder geval weer terug gezet naar alleen Win10. Zeker met de integratie van Bash op Windows is er niets meer wat ik op Linux kan, wat niet op Windows eenvoudiger (of op z'n minst gelijk) is.
Ik moet zeggen dat ik Gnome 3.24 op Wayland met allerlei applicaties die fatsoenlijk gebruik maken van GTK3 met Adwaita dark theme anders behoorlijk smooth vergeleken met Unity of KDE o.i.d.

https://www.youtube.com/channel/UCi4uPLyx-LRhniBOLo-36bQ Dit kanaal geeft redelijk weer wat de huidige stand van GTK3 en Gnome is.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 6 april 2017 07:45]

ik ben meer een fan fan Gnome 2x maar gelukkig hebben we daar ubuntu mate voor :) https://ubuntu-mate.org/
Dát kanaal wil je als promo voor Gnome meegeven aan de tweaker? 8)7 De helft van de beelden zijn anime en er zit kutmuziek onder :X
Bij mij ook totaal geen klachten met Gnome 3.22, de huidige versie in Fedora 25. Met een ander thema (Arc), andere iconen (Numix) en wat handige shell-extensions (zoals dash todock, en hide top bar) ziet het er wat mij betreft zeer fraai uit en zit niet in de weg als je het niet nodig hebt.

Korora is een op Fedora gebasseerde distributie waarbij veel van deze aanpassingen (en meer, zoals opzetten van handige repositories) al vooraf gedaan zijn. Een echte aanrader voor wie wat anders zoekt dan Ubuntu + Unity.
@Croga: Er zijn juist veel mensen die graag zouden willen dat Gnome wat stiller stond. Zelf vind ik het erg modern juist.

Wat betreft KDE, probeer KDE Neon eens, dat is de nieuwste KDE (rechtsstreeks van de devs) op Ubuntu 16.04, en dat werkt echt botergladjes.

Als ik naar Win 10 kijk zie ik nogsteeds Win 95 met een nieuwe jas (wat niet slecht is) maar gelukkig hebben ze wat lessen van Linux UIs overgenomen (multiple desktops, een volwassen command line).

[Reactie gewijzigd door teek2 op 6 april 2017 07:58]

Wat betreft KDE, probeer KDE Neon eens, dat is de nieuwste KDE (rechtsstreeks van de devs) op Ubuntu 16.04, en dat werkt echt botergladjes.
Ik ben weer teruggegaan naar Mint KDE, want Neon werkte niet lekker met mijn nvidia kaart en de nvidia proprietry drivers op mijn laptop. Zelfde resultaat op een netbook en een andere laptop. Voor de rest kon ik nu niet echt ontdekken of het nu beter/sneller draaide dan de Mint KDE (v18.1) versie of de Kubuntu (16.04) versie.
95 met een nieuwe jas? Zou ik toch eens een opticien bezoeken ;)

Het sterke van Windows is juist consistentie én vernieuwing. Win 8 nam een te grote stap en net Win 10 heeft MS daar goed van geleerd. Ubuntu maakt nu eigenlijk dezelfde ontwikkeling mee: een stapje terug is soms de juiste stap.
Gnome hoeft niet stil te staan. Alleen de APIs moeten stil blijven staan. Niemand heeft zin iedere 2 jaar de gui van zijn apps te reengineeren, en daartussen in ook nog kleine ellende van minor versies te moeten oplossen.

QT is daar iets beter in, maar windows is daar het beste in. Vele simpele win95 applicaties draaien nog steeds, zonder hercompilatie of aanpassing.
Tja. Tot je Gnome installeert, firefox opent, en merkt dat je 15% real estate verliest aan lege titelbalken. Dan kan je zoektocht naar extensies beginnen.

Ik hoop dat Canonical dit gaat aanpakken.
Heb je al eens een recente GNOME desktop gedraaid?

Ik werk momenteel met Ubuntu en Manjaro Linux, en ik mis Unity geen moment. Met de Dash to dock gnome extensie is het verschil wat mij betreft weg.Daarbij vind ik GNOME stabieler en soepeler draaien op dezelfde hardware.

Al met al goede stap van canonical on terug te gaan naar GNOME, wel erg jammer van het stoppen met Convergence. Ik zag dat zeker wel potentie in.
Thank you! _/-\o_
Net even Dash to dock geïnstalleerd en een beetje getweakt. Ziet er goed uit.
Dé desktop interface van linux bestaat niet.

Unity is een van de interfaces, voorbehouden aan ubuntu, maar gnome (ik meen in twee stromingen/versies) kde, xfce, mate, en nog een paar.

De een daar wordt meer aan ontwikkeld dan de andere.
Ik draai al een paar jaar Unity op mijn werk PC (niet omdat het kan, maar omdat het moet). Ik ben echt zo blij als ik weer wat anders kan gebruiken... Je kan er nog minder in customizen dan in windows 10, niet te vergeten dat de taskbar echt een drama is. Hoeveel tijd ik al kwijt ben geraakt omdat ik deze links niet handmatig kon aanpassen... (updaten van files volgens ubuntu guides werken maar half).
Zelf heb ik Gnome altijd veel beter gevonden dan Unity en gebruik het zowel thuis als op kantoor. Toen Gnome 3 net uit was, was het wel even een achteruitgang (veel ontbrekende functionaliteit), maar in de loop der jaren hebben ze de achterstand op Gnome 2 ingehaald en mis ik 2 niet meer.

Het enige wat ik minder leuk vind aan het verdwijnen van Unity is dat m'n vader nu weer aan iets nieuws moet wennen. Hij draait al vele jaren Ubuntu en toen ze van Gnome 2 naar Unity gingen dacht ik eerst dat hij de interface vervelend zou gaan vinden (dat vond ik tenminste toen het net uit was). En toch leek hij er nooit echt problemen mee te hebben gehad. Als hij straks in 2018 weer een nieuwe desktop krijgt, heeft hij niet eens meer de keuze om terug te gaan en moet hij weer wennen. Niet echt een goed visitekaartje voor Linux. Maar goed, op Windows is het niks beter, daar krijg je ook iedere keer een andere interface. Had ie toch een Mac moeten kopen :+
Grappig, unity was voor mij de reden om de Ubuntu distro vaarwel te zeggen. Ik kon er maar niet aan wennen. Ieder zijn voorkeur ;)
Heb je wel eens naar Mint met Cinnamon gekeken? Die vind ik behoorlijk modern en gebruiksvriendelijk. Snel ook.
Unity was voor mij de reden om weg te gaan van Ubuntu. Ik heb geen zin om mijn eigen DE te installeren, tweaken en up to date te houden bij elke release. Niet omdat ik het niet kan of wil, maar omdat ik mn tijd liever productief spendeer. Ik zit nu op Fedora en daar krijg ik een hele goede desktop experience out of the box.

Bij Ubuntu was ik die kwijt. Jammer, want een aantal jaar geleden stonden ze zo hard voor op de andere distro's, die voorprong zijn ze naar mijn gevoel echt kwijt gespeeld. Ik hoor wel vaak dat Unity de afgelopen jaren geleidelijk aan verbeterd is, maar de keren dat ik het getest heb en de reviews die ik las lieten bij mij toch vooral een gevoel van stagnatie achter.

Ik kijk wel nog even de kat uit de boom, maar de weg die ze nu inslaan lijkt wel weer de goede.
Ik wil ook dat de desktopontwikkeling stil staat. Ik doe al mijn nuttige werk in applicaties die bovenop het OS en de desktop draaien: PhpStorm, een paar browsers, een terminal met een paar tabs, FileZilla, that's it.

Toen Ubuntu begon met Unity ben ik naar Linux Mint + Cinnamon gevlucht en dat bevalt prima. Een lekker rustig OS dat gewoon werkt. De afgelopen jaren waren op het werk Mac of Mint, en thuis is het ook al zo'n 6 jaar Mint.
De desktop interface staat helemaal niet stil, hoe kom je daar nu bij? KDE met Plasma en Gnome met Wayland werkt geweldig. En xorg werkt ook gewoon goed.

Wanneer je alleen om de interface naar Windows 10 teruggaat heb je andere redenen. Als je het toch over een logge brij hebt. Windows 10 is in de basis nog steeds Windows NT.
Goede zet dat nu alle energie op Gnome met Wayland wordt gezet. Al die afsplitsingen zijn vaak leuk maar schieten ook wel teveel door in Linux land. Unity, Cinnamon en Mate zijn namelijk ook allemaal Gnome.

De stap om te stoppen met telefoons en tablets is wel erg jammer. Een eigen vrije installatie van een Linux op je telefoon of tablet is nu stukken verder weg.
Heel veel partijen gaan nu steeds meer meewerken op Gnome. Het elementary team wat uitblinkte in GUI/UX werkt ook mee aan Gnome nu. Vandaar dat in Gnome heel veel elementen van elementary OS nu in zitten verwerkt. (En steeds meer)
Het hele idee om een eigen smartphone OS te ontwikkelen was vanaf het begin aan gedoemd te mislukken, en heeft daarnaast enorm veel geld en ontwikkelingscapaciteit gekost die beter gestopt had kunnen worden in de ontwikkeling van de desktop.

Nu hebben zowel Elementary OS als Linux Mint een voorsprong genomen die waarschijnlijk niet meer ingehaald kan worden.

Daarom is het wel enigszins redelijk dat ze nu meer investeren in cloud diensten en IoT, al heb ik mijn twijfels of dat wel gaat lukken. De voorsprong van Azure en AWS is vrijwel niet meer in te halen, zelfs door Google niet. Wat voor kans heeft een kleine speler als Ubuntu dan?

Los daarvan vraag ik mij af wanneer Shuttleworth er genoeg van krijgt om zijn eigen geld in Ubuntu te blijven steken.
Als ze nu ook stoppen met hun display server en zich gaan focussen op Wayland en de beschikbare desktops dan halen ze Linux Mint makkelijk in.
Door naar GNOME over te gaan, heeft Canonical nu weinig andere keuze dan op Wayland over te stappen en Mir dat eigenlijk alleen voor Unity8 functioneert te laten vallen. Dit is te lezen op Ars Technica:
By switching to GNOME, Canonical is also giving up on Mir and moving to the Wayland display server, another contender for replacing the X window system. Given the separate development paths of Mir and Wayland, "we have no real choice but to use Wayland when Ubuntu switches to GNOME by default," Hall told Ars. "Using Mir simply isn't an option we have."
Bron: https://arstechnica.com/i...-back-to-gnome-next-year/

Ik ben hier ook best blij mee, al is het wel zonde van al die jaren werk. Maar de opgedane kennis kan misschien nog wel van pas komen, en de uitrol van Wayland bespoedigen. Zijn er al andere distro's dan Fedora die standaard Wayland gebruiken?

En wat dan Linux Mint inhalen betreft, ik zie Mint niet meteen over gaan op Wayland, persoonlijk vind ik Mint veel te behoudsgezind. Door met Ubuntu naar GNOME en Wayland te gaan, denk ik niet dat er veel gebruikers bij Mint weggesnoept gaan worden, eerder omgekeerd.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 6 april 2017 09:18]

Dit is erg positief.
Misschien dat de sterk verouderde X.org nu eindelijk eens ter ziele gedragen kan worden.

En dat de extra aandacht weer wat focus in de ontwikkeling brengt en hierdoor meer aandacht uitgaat als 100% Windows vervanger.
Nu kan dat voor mij niet ivm Solidworks (of andere reguliere 3D CAD pakket)
Ik denk dat de toekomst van de Linux desktop OpenGL is.

Denk aan DirectFB met DirectFBGL.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 6 april 2017 08:38]

Hoezo toekomst? Linux desktops draaien al jaren op OpenGL. Daarom draaien ze zo vloeiend tegenwoordig.

Aan je reactie te zien weet je volgens mij niet wat Wayland is. Het is geen alternatief voor OpenGL (zoals Vulcan) maar een alternatief voor het verouderde X11. X11 is nooit ontworpen voor moderne desktops maar als "display server": het scherm en de grafische kaart kunnen zich in 2 verschillende locaties bevinden (het terminal server idee). Voor een gewone desktop/laptop/etc is dit echter alleen maar overhead omdat onderwater alle verkeer over een netwerkverbinding loopt. Wayland is simpel gezegd een vervanging voor X11 die een stuk efficienter met de hardware om moet gaan en dit soort lagen er uit snijdt.

Waar meezcore op doelde was dat Canonical bezig is met hun eigen Wayland concurrent Mir. In plaats van samen met de rest van de Linux community te proberen Wayland zo goed mogelijk te maken zijn ze op eigen houtje bezig met iets dat dezelfde functie vervult en weinig toevoegd aan het bestaande softwareaanbod, wat door velen (inclusief mezelf) als fragmentatie, versplide developertijd en onnodige concurrentie wordt gezien.

Komt nog bij dat videodrivers van AMD, Nvidia, Intel, etc 2 API's moeten gaan ondersteunen, en voor het kleine marktaandeel dat Linux heeft is het wellicht hun resources niet waard om zoveel ondersteuning in te gaan bouwen, waardoor je waarschijnlijk weer halfbakken drivers krijgt.
De X11 bottleneck is iets subtieler. Normaal gesproken loopt het niet via een netwerkverbinding, maar via een Unix domain socket. Dat is efficienter dan een netwerkverbinding. Het X11 probleem is echter dat het protocol ontworpen is om over een netwerk te kunnen draaien, en dit protocol is simpelweg niet efficient.

Daar komt nog bij dat X11 stamt uit de tijd voordat er uberhaupt GPU's waren, en multi-threaded programma's bestonden ook nog niet of nauwelijks. Het gevolg is dat een GPU je X11 server niet sneller maakt.
het scherm en de grafische kaart kunnen zich in 2 verschillende locaties bevinden (het terminal server idee). Voor een gewone desktop/laptop/etc is dit echter alleen maar overhead omdat onderwater alle verkeer over een netwerkverbinding loopt.
Ik heb het wel eens gebruikt om thuis aan projecten op de universiteit te werken, zonder zelf alle programma's te hoeven installeren. Superhip: tussen alle lokale programma's draaide een grafisch programma (kate denk ik) dat er net zo uit zag, maar op een andere machine draaide. Maar vaak heb je dat inderdaad niet nodig.

Wat ik hier niemand zie noemen is HUD: Heads Up Display. Ik heb al een tijd geen Unity meer gebruikt, maar dit vond ik het sterkste: het kan mij niet schelen of 'options' onder het edit-menu, het view-menu of het tools-menu stond, met HUD kon ik het op naam vinden. Zeker in bijvoorbeeld Inkscape weet ik vaak hoe een functie heet, maar geen idee waar ik het moest vinden.
Verder de dock links in het scherm: zo vaak start ik geen nieuwe porgramma's, dus of het nou een start menu of een command line interface is, ik sla me er wel doorheen.
Hoezo toekomst? Linux desktops draaien al jaren op OpenGL. Daarom draaien ze zo vloeiend tegenwoordig.
Gelukkig maar en omdat OpenGL ook beschikbaar is voor /aanwezig is in xBSD en MacOs en Windows en zelfs iOs en Android zou is dat een ideaal platform voor developers (dit i.t.t. directX)
Aan je reactie te zien weet je volgens mij niet wat Wayland is. Het is geen alternatief voor OpenGL (zoals Vulcan) maar een alternatief voor het verouderde X11. X11 is nooit ontworpen voor moderne desktops maar als "display server": het scherm en de grafische kaart kunnen zich in 2 verschillende locaties bevinden (het terminal server idee). Voor een gewone desktop/laptop/etc is dit echter alleen maar overhead omdat onderwater alle verkeer over een netwerkverbinding loopt. Wayland is simpel gezegd een vervanging voor X11 die een stuk efficienter met de hardware om moet gaan en dit soort lagen er uit snijdt.
X11 heeft nog steeds zijn nut, enerzijds omdat wayland het op de desktop nog niet helemaal kan vervangen* (al komen we wel steeds dichterbij) anderzijds, en vooral voor datgene waar X11 voor bedoeld was: het systeem waar de backend op draait en het scherm op verschillende lokaties.
(*LXDE ondersteund geen Wayland en zo zijn er meer)

In hoeverre dan de grafische kaart in het ene systeem (met het scherm) of het andere systeem (backend) moet zitten is ook minder ter zake doende.
Waar meezcore op doelde was dat Canonical bezig is met hun eigen Wayland concurrent Mir. In plaats van samen met de rest van de Linux community te proberen Wayland zo goed mogelijk te maken zijn ze op eigen houtje bezig met iets dat dezelfde functie vervult en weinig toevoegd aan het bestaande softwareaanbod, wat door velen (inclusief mezelf) als fragmentatie, versplide developertijd en onnodige concurrentie wordt gezien.
Absoluut mee eens. Ik begreep Canonical destijds al niet, en ook Unity heb ik altijd verafschuwd al zak ik de laatste dan wel als een parallel met de Metro/Modern UI van Windows 8 (die ik, op de desktop, ook niet zinvol vind)

In dat opzicht heeft Shuttleworth het mijns inziens nog steeds niet goed begrepen. Ja hij erkent nu dat waar hij mee bezig was fragmentatie was, ipv innovatie. Mir, waar dit het meest op van toepassing is noemt hij echter niet, en daar gaan ze dus mee door.

Unity waar men nu wel mee stopt (ik zal er zelf geen traan om laten) is ook wel te zien als fragmentatie, te meer omdat men er mee begon op hetzelfde moment als dat de mensen achter Gnome met Gnome 3 min of meer dezelfde kant op bewogen, echter Unity heeft wel een schare liefhebbers onder de Ubuntu-gebruikers gevonden. Tegelijkertijd ontstonden echter ook Mate, Cinnamon, en LXDE terwijl XFCE extra belangstelling kreeg. Nadat er jaren twee grote Desktop-omgevingen waren, KDE en Gnome, en korte tijd drie (XFCE) werden het er opeens 6 (of zeven als je RazorQT meeteld en nu LXDE en RazorQT fuseren in LXQT worden het er weer 6)

Blijkbaar valt de koers die Gnome en KDE varen niet bij iedereen in goede aarde en is een bepaalde mate van fragmentatie ook wel gewenst, maar dan vooral in de front-end, de UI en niet op een voor de gebruiker onzichtbaar niveau waardat X11, Wayland en Mir zich bevinden

Die fragmentatie is blijkbaar dan weer wel gewenst met betrekking tot systemd, want hoewel de gewone desktop-gebruiker dat niet ziet, heeft de systeembeheerder daar nu juist wel mee te maken. Hier is echter de groep opstandelingen relatief kleiner, juist omdat zovelen de Desktop wel zien maar niet iedereen in het init-proces graaft.

In hoeverre Convergence een success had kunnen worden is de vraag. Enerzijds zijn alleen de high-end smartphones hiervoor krachtig genoeg, anderzijds worden die nu juist vooral via abonnementen verkocht waar de bestaande grote smartphone-fabrikanten (Apple, Samsung, Huawei, Lenovo/Motorola, LG, Sony) hun grip op hebben en die gaan geen onnodige risico's lopen met een systeem dat misschien nog niet voldoende uitontwikkeld is. De andere smartphone-fabrikant die met iets soortgelijks, Continuum bezig was; Microsoft kon tot nog toe ook onvoldoende success genereren.
In tegenstelling tot Ubuntu (dat slechts in enkele landen verkocht is) zijn Windows telefoons bijna wereldwijd verkocht en is ook daadwerkelijk een toestel op de markt gekomen en zijn er ook drie toestellen waarop Continuum echt daadwerkelijk werkt; de Lumia 950XL, Lumia 950 en HP Elite x3.

Convergence was een mooie belofte maar zinloos, en dus verspilde moeite en developertijd, zolang de Ubuntu Touch telefoons niet daadwerkelijk te koop zijn.

Samsung begint nu op zijn S8 met iets soortgelijks maar omdat deze toestellen wel verkocht zullen worden is het iets dat op termijn wel zinvol kan gaan worden en daarmee een USP voor Samsung, zeker omdat Apple daar vooralsnog niet aan wil. Straks krijgen we dus dat twee honden vochten om een been (Ubuntu en Microsoft) en een derde (Samsung) er mee heen gaat.
Komt nog bij dat videodrivers van AMD, Nvidia, Intel, etc 2 API's moeten gaan ondersteunen, en voor het kleine marktaandeel dat Linux heeft is het wellicht hun resources niet waard om zoveel ondersteuning in te gaan bouwen, waardoor je waarschijnlijk weer halfbakken drivers krijgt.
Dat gevaar ligt op de loer, echter als X11 en Wayland op de desktop compatibel met elkaar zijn, dan hoeft dit niet te spelen. Dat Mir nu dus stopt is dan misschien wel goed omdat dat weliswaar door slechts één partij werd gedragen maar dat was destijds wel een van de grootste partijen, zeker in aantal installaties op de desktop.

ArtGod claimt hierboven wel dat Linux Mint en ElemantaryOs Ubuntu inmiddels voorbijgestreeft zijn en wat ranking op distrowatch klopt dat ook wel voor Linux Mint, echter of, en in hoeverre dit geld voor het aantal installaties op de desktop is dat niet te bepalen. Elementary OS heeft daarbij wel een schone interface, echter blijft het de vraag hoeveel developers er mee bezig zijn, hoe groot de community erachter is. Ik krijg daar zo geen zicht op. Daarbij zijn zowel Linux Mint als Elementary OS gebaseerd op Ubunty en dus deels daarvan afhankelijk (en Ubuntu weer op Debian)

Naast Linux Mint, Ubuntu, en Debian zijn Fedora en OpenSuse nog altijd populairder als Elementary OS en Arch Linux en CentOS zijn volgens Distrowatch bijna net zo populair.
Wat draait er óp AWS? Juist. Veel Amazon-diensten maken ook gebruik van Ubuntu. Daar wordt het geld verdiend, niet met desktop en unity.

En, nou heb ik nog geen distrowatch gecheckt op mijn mobiel, waar haal je vandaan dat mint en elementary populairder zijn? wel, maar dat is niet representatief. Mint op 1 en elementary een heel stuk lager, maar dat is slechts meting van downloads via hun site afaik.

Zal Unity misschien wel gaan missen, al is 7 al aardig belegen aan het worden. Maar aangezien steeds meer van gnome in Unity geïntegreerd werd, lijkt het geen gekke stap, denk aan de stap om het gnome software centre te gebruiken, etc.

Edit: en mijn Nexus 4 (reserve/2de tel.) draait nog steeds Ubuntu phone. Maar twee maanden geleden of zo stopten de rc-proposed-updates van het os ineens. Leek me al geen goed voorteken..

[Reactie gewijzigd door letatcest op 6 april 2017 08:09]

Maar ze gebruiken een gratis versie van Ubuntu. Je denkt toch niet dat Amazon licentiekosten betaald aan Ubuntu voor elke image die ze draaien?
Er is geen licensing model voor Ubuntu. Het is free (as in beer).
Echter, als jij je complete applicatiestack op Ubuntu hebt gebouwd (in de cloud), is het prettig dat er zoiets als Ubuntu Advantage bestaat.
Ubuntu Linux is hoofdzakelijk uitgebracht onder een GNU General Public License.

Het is Free Software, geen Freeware.

"Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in 'free speech', not as in 'free beer'".
idd, samen met Ubuntu draaien veel aws'en op ami, en dat komt dan weer verder van RHEL (of gebaseerd op). Dat daar ook ubuntu wordt gebruikt heb ik altijd ietswat vreemd gevonden, maar is me inderdaad opgevallen. Zal komen door de grote userbase die ze op de desktopmarkt hebben. (tov andere distro's)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 6 april 2017 08:39]

Mint op 1 en elementary een heel stuk lager, maar dat is slechts meting van downloads via hun site afaik.
De rating op distrowatch is niets anders dan het aantal views van de Distrowatch pagina door die distro (het staat er letterlijk boven: "Volgorde o.b.v. aantal raadplegingen per pagina"). Het zegt dus vrij weinig over aantal installs of populariteit.

Ik heb mij uberhaupt vaak verbaasd over de distrowatch-ranking-fetish. Ik gebruik Ubuntu sinds 2007 op de desktop en draai er een VM of 25 op. En hoe vaak heb ik op distrowatch.com gekeken in al die jaren? Hoogstens 2 keer. En ik denk dat ik als Linux gebruiker niet de enige ben die distrowatch nooit checkt.

OT: ik vind het erg jammer dat dit mislukt is, maar ik moet ook zeggen dat ik het al met al vrij dom aangepakt vindt. Op zich ben ik wel te spreken over Unity, zowel op de desktop als mobiel (heb een van de weinige BQ Ubuntu Touch tablets). Maar waarom een hele nieuwe display server ontwikkelen ipv Wayland te gebruiken? En dat hele idee van die heb ik ook nooit helemaal begrepen.

Ik vind het jammer omdat ik zowel iOS als Android te gesloten vind (ja, Android ook; lees dit maar eens) en ik bij Android het niet fijn vindt dat heel mijn leven naar de Google servers wordt geupload. Er is denk ik best wel ruimte voor meer mobiele OSen en ik had gehoopt dat er net zoals je Linux distro's op alle desktop computers kan installeren, je ook generieke Linux distro's voor mobiel zou krijgen.

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 6 april 2017 10:25]

Naar mijn mening liggen er juist enorm veel kansen op dit vlak omdat Mint en Elementary het niveau zolderkamerproject nauwelijks ontgroeid zijn. Qua stabiliteit en volwassenheid liggen ze mijlenver achter op de concurrentie (Windows en macOS). Voor veel Tweakers is dat niet erg, maar zolang er geen partij is die een serieuze poging doet er echt wat van te maken, dan zal elke vorm van "groei" in de Linux-markt niet veel meer dan vestzak-broekzak zijn.
Qua stabiliteit en volwassenheid liggen ze mijlenver achter op de concurrentie (Windows en macOS).
Que? Ik heb geen ervaring met MacOS maar Mint kan zich technisch prima meten met Windows hoor. Ik heb het juist geïnstalleerd staan omdat ik geen gedoe meer wil.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 6 april 2017 11:07]

De voorsprong van Azure en AWS is vrijwel niet meer in te halen, zelfs door Google niet. Wat voor kans heeft een kleine speler als Ubuntu dan?
Je weet hoe Microsoft is begonnen met de grote blauwe reus om tegen op te boksen?
Zolang het winstgevend is zal hij er niet mee stoppen.
Nu hebben zowel Elementary OS als Linux Mint een voorsprong genomen die waarschijnlijk niet meer ingehaald kan worden.
Heeft Elementary zo veel users dan? Ik vind het persoonlijk maar so-so. Dat OS ziet er heel mooi uit als het net is geïnstalleerd maar op het moment dat je buiten hun designboekje gaat en programmatuur nodig hebt waar ze geen schilletje voor hebben die met de designfilosofie strookt oogt het heel snel erg slordig m.i.
Dat begint al bij een andere browser dan epiphany.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 6 april 2017 11:10]

Volgens mij de juiste keuze. Heb zelf ook Gnome ipv Unity. En ik denk met mij vele andere.

Jammer dat de twee andere ontwikkelingen nooit van de grond zijn gekomen. Persoonlijk had ik best een Ubuntu smartphone met convergence willen hebben. Maar ga er maar aan staan om een plekje tussen IOS en Android te veroveren als de grote merken er niet voor open staan.

Ontwikkelingen gericht op openstack, maas, IoT, etc. past imho veel beter bij Canonical.

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 6 april 2017 07:26]

Ik had een volwassen opensource smartphone OS graag toegejuigd. Ik ben al Linux gebruiker sinds de jaren 90 en het enige wat bij mij geen Linux draait is m'n telefoon (iOS).

Android is misschien wel een Linux kernel maar daar houdt het verder op. Het is officieel misschien open source maar de facto gewoon closed omdat je zonder de Google Play spyware geen volledige moderne telefoon hebt (niet eens een app store).

Nadat Mozilla de handdoek in de ring had gegooid met Firefox OS was m'n laatste hoop op Canonical gevestigd (convergence leek wel erg cool) en die is nu ook weg. Blijkbaar zijn smartphones helaas voorbestemd om gesloten Amerikaanse software te draaien :(
Je kan prima zelf een appstore ontwikkelen voor Android. Men verwacht alleen dat Google al haar infrastructuur open gaat houden. Dat Android gratis en open te gebruiken is lijkt me al heel wat. Dat iedereen mekkert dat Google Play gesloten infrastructuur is, maar vervolgens niet de handen ineenslaat om dan zelf met iets te komen is exemplarisch voor de open source community wat mij betreft.
Nogal kort door de bocht. Hoe denk je dat een alternatieve app store op telefoons zou komen? Telefoonfabrikanten zitten niet te wachten op 2 app stores naast elkaar op hetzelfde apparaat. Dat is verwarrend voor de consument. Dus moet je alle apps hebben die de Play Store ook heeft, en hoe krijg je alle developers zover om hun app in jouw alternatieve store te plaatsen?
Grote fabrikanten als Amazon hebben het wel geprobeerd met een eigen store hoor, maar echte alternatieven zijn dat niet. Laat staan dat de opensource community een kans zou maken. Zo'n poging eindigt op dezelfde manier als Ubuntu voor smartphones en convergence: een hoopvol project wat na een paar jaar wordt geschrapt wegens gebrek aan succes.

Nee, de enige manier om iets aan de dominantie van Google te doen is een compleet alternatief platform met eigen store. En daar blijven er helaas steeds minder van over. Ubuntu voor smartphones, Firefox OS, Blackberry zijn allemaal verdwenen. Tizen lijkt het ook niet te worden, gezien de kwaliteit van de code. En de enige reden dat Windows Mobile 10 nog bestaat zijn de diepe zakken van Microsoft. Als MS en Canonical het al niet kunnen, wat denk je dat een los opensource project gaat bereiken?
Je zou ook kunnen stellen dat consumenten er blijkbaar ook niet echt op zitten te wachten, buiten wat techies op internet. Die hebben vermoedelijk liever een verfijnde integratie middels het play framework dan versplintering.
Consumenten zitten over het algemeen nergens "op te wachten". Die gebruiken gewoon wat de industrie ze in hun maag splitst. En wat anderen gebruiken, want als anderen het gebruiken krijgen ze een indirecte bevestiging van hun eigen keuze vanuit hun omgeving. Als je er een andere store op zet die dezelfde functionaliteit biedt merkt bijna niemand er wat van. Behalve die paar techies die jij opnoemt. Er zullen niet veel consumenten zijn die zo'n grote Google-aanhanger zijn dat ze altijd de Google store boven anderen zullen prefereren. Gezien de populariteit van het merk Samsung, die toch 13-in-een-dozijn telefoons maakt, hechten de meesten meer aan een vertrouwd merklabeltje dan aan welke software er op draait.

En als je consumenten zou vragen "zou jij een telefoon kopen die 24/7 privacygevoelige informatie over jou doorstuurt naar het internet?" zullen de meesten daar ook niet op zitten te wachten. Maar gezien de populariteit van Android is het wel duidelijk dat er maar weinig zijn die zich echt bewust zijn van het Google-verdienmodel. Als ze dat wel waren, waren telefoons zonder Play framework een stuk populairder dan nu.
Je stelling ten aanzien van het versturen van privacy-gevoelige gegevens lijkt me wat overtrokken. Hier op Tweakers is het populair om al doodsbang te zijn voor abstracte telemetrie omtrent gebruik en een algoritmisch opbouwen van een geautomatiseerd interesseprofiel.
Je stelling ten aanzien van het versturen van privacy-gevoelige gegevens lijkt me wat overtrokken. Hier op Tweakers is het populair om al doodsbang te zijn voor abstracte telemetrie omtrent gebruik en een algoritmisch opbouwen van een geautomatiseerd interesseprofiel.
Overdreven of niet, dat is wel hoe de meeste mensen het zien. De meeste mensen willen niet gevolgd worden, maar ze kunnen er niet aan ontkomen en ze hebben ook niet duidelijk wat er precies wel of niet wordt gestuurd. Terecht of niet, ze ervaren het als "hun" data die ze tegen hun zin af moeten staan.


Iedereen die ik z'n eigen Google-profiel laat zien schrikt zich een hoedje. De meeste mensen beseffen wel dat er informatie verzameld wordt, maar niet hoe veel of hoe vaak. Niet dat ze weten wat er met die informatie gedaan kan worden, maar ze vinden het sowieso niet leuk. Maar om hun 500 euro kostende smartphone dan maar te wipen en niet meer aan Google te koppelen vinden ze ook te ver gaan.
Eigenlijk is iOS een branch van OS X, wat volgens mij een BSD afgeleide is. Door de echte puristen zal ik nu verketterd worden, maar voor mij komt dat aardig in de buurt van Linux :)

[Reactie gewijzigd door page404 op 6 april 2017 09:12]

BSD heeft inderdaad niets met Linux te maken. Doordat het ook een POSIX systeem is, is het makkelijk om userspace tools te porten, waardoor je vaak dezelfde commando's kunt gebruiken, maar daarmee is het nog geen Linux. Je kunt tegenwoordig ook bash en zelfs complete Linux desktops op Windows draaien, maar daarmee is Windows ook nog geen Linux.
Nou ja, de diverse BSDs (en OS X dus ook) zijn UNIX.
Linux is een UNIX-achtig OS, dus ze hebben zijdelings wel iets met elkaar te maken...

Bash is alleen maar een shell, net als SH, CSH, KSH, ZSH, FiSH, etc.
Bash draait ook op AIX (IBM UNIX) machines.
Je kan dus ook zeggen dat hoewel bash ook op Linux draait, het Linux nog geen UNIX maakt :+

Overigens kan je met Wine ook Windows apps onder Linux draaien, en FreeBSD heeft een Linux compatibility layer (die (vroeger) efficienter was dan Linux zelf ;))
Begrijp me niet verkeerd... Ik juich niets liever toe dat er een telefoon is die linux draait ipv Android of IOS. En als er een goede telefoon met Linux zou zijn ben ik de eerste die hem koopt.

Ik ben al Linux gebruiker sinds ik een computer heb. Uit noodzaak gebruik ik zakelijk MacOS omdat Linux niet goed aansluit op onze MS omgeving. Ook mijn telefoon is IOS omdat er niet echt een goed alternatief is.

We moeten het er maar mee doen ;-)
Als we linux even puristisch beschouwen als slechts de kernel, dan kunnen we stellen dat, wanneer jij android op je telefoon gebruikt, je in feite linux gebuikt. Kijk maar eens na in de software licentie lijst van je telefoon.... ;-)
LOL, ga je zeggen dat Android closed is en dat je Google Play spyware nodig hebt, maar draait zelf het meest gesloten OS wat ook vol met spyware zit (maar dan van Apple).. dus hoezo hypocriet.
Dat Gnome terug komt is niet zo erg, want de Unity interface heb ik nooit mooi gevonden. Wie dat uitgerold heeft, heeft niet goed nagedacht wat mij betreft. Iets te speels, te anders dan normaal. Maar het OS voor de mobiel was dan weer heel tof. Handig, inventief, mooi, origineel. Jaren geleden al gehoopt dat iets zou gaan worden maar de andere Android en iOS blijven toch heersen op dit vlak. Enige die een poging zou kunnen doen is Samsung omdat ze nou eenmaal een enorm sterk merk hebben.
Het was ook eerst mijn mening dat het te anders was, maar na er wat langer mee te werken is het best aangenaam. De gedeelde menubalk bovenaan het scherm maakt alle vensters een stuk kleiner, en de notification area in dezelde balk spaart ook plaats. Vermits de meeste applicaties een soort van toolbar hebben, heb je het menu minder nodig. De taskbar aan de linkerkant (ok, kan ook met Windows) is best aangenaam op een breed scherm, vermits je geen hoogte verliest.
Maar het vereist wat gewenning....
Die gedeelde menubalk kon als ik me goed herinner ook gewoon in gnome 2.x, waardoor het er mac OS achtig uit zag. Over 3.x geen idee, want unity altijd gebruikt.
De gedeelde menubalk hebben ze helaas weer teruggedraaid, vond het zelf wel een logisch principe.

Lijkt alsof Mark eindelijk een beetje wil richten op de zaken die winstgevend kunnen zijn. Ubuntu was jarenlang wel de aanjager voor dingen op de desktop maar daar verdien je uiteindelijk niks aan.

Vond Ubuntu ook wel redelijk stil staan de afgelopen jaren.
Aanjager durf ik ze niet noemen. Il vind dat ze de laatste jaren net geprobeerd hebben van veel verdeeldheid en versplintering te creeeren met o.a. Unity en MIR.

Lijkt mij vooral dat ze zich bet minder kunnen veroorloven om zich op software toe te leggen die niet door anderen wordt opgepikt en vraag me af of dit ook het einde van de eigen displayserver inzet.
Als je een sterke visie hebt en een product ontwikkeld maar wat door (hoeveel open source projecten zitten na 10 jaar niet nog steeds op 0.1.2 bij wijze van, dat nodigt ook niet echt uit. Ik snap wel als je dan liever radicaal met iets komt wat je snel van de grond laat komen. In dit geval uiteindelijk wel te ambitieus misschien. Maar voor Ubuntu had je al jaren suse, Debian etc, maar pas sinds Ubuntu op kwam en er was kreeg je naar mijn idee dat het meer mainstream werd. Steam kwam naar Linux, succesvolle Ubuntu modules kwamen naar andere distributies. Hoeveel distributies hebben bijvoorbeeld inmiddels ook een soort appstore, die meer is dan een repository, maar echt een appstore-achtige eenvoudigheid biedt en eventueel ook betaalde content? Toen Ubuntu daarmee kwam was dat jarenlang echt de enige grote in elk geval.

Ik hoop dat ze wel enigszins de focus op consumer desktop houden en dat Ubuntu niet helemaal stil gaat staan, zoals het ging toen het meer naar mobile verschoof. Maar ik kan me voorstellen dat ze meer winst kunnen halen uit zakelijke toepassing en zich wellicht meer op Ubuntu server gaan richten.
Maar geef toe, met MIR hebben ze zeer zwaar om wich heen zitten schoppen en hebben ze redelijk wat mensen van zich vervreemd. In het begin wilde Canonical met MIR zowat hetzelfde bereiken als Wayland en werd de ontwikkeling verantwoord doordat volgens Canonical Wayland te traag werd ontwikkeld, Dan kwam ineens die blogpost van Shuttleworth vol met onwaarheden en was het hek van de dam.

Canonical heeft Linux een boost gegeven, zeker in de beginjaren door o.a. gratis CDs en DVDs ter beschikking te stellen. Maar eenmaal ze het marktaandeel hadden hebben ze gewoon geprobeerd om een hoop grote projecten (zoals Upstart, Unity en MIR) van de grond te krijgen om toch net dat beetje anders te zijn en de Linux markt in hun richting te doen evolueren.

Vergeet ook niet dat hun eigen projecten ontwikkeld worden onder een dubbele licentie waarbij je in de basis als je beslist van te helpen met programmeren je in essentie Canonical controle gaf over je bijdrage.
Ja ik ontken de gekke kronkels ook zeker niet. Maar denk dat Linux voor desktop weer inkakt als Canonical daar helemaal de handen van af zou trekken. Het eeuwige forken bij een meningsverschil is überhaupt enerzijds een zegen en anderzijds weer de zwakte van de Open Source-cultuur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee