Ubuntu 16.10 komt uit

De bestanden voor het installeren van Ubuntu 16.10 zijn online verschenen. Gebruikers van de Linux-distro kunnen via die bestanden updaten naar de nieuwe versie. De laatste bèta verscheen enkele weken geleden.

De bestanden voor 16.10 Yakkety Yak zijn te vinden op de site van Canonical. Er zijn zoals gewoonlijk 32bit- en 64bit-uitvoeringen. De gebruikte kernel in Ubuntu 16.10 is Linux-kernel 4.8. In de long term support-versie 16.04 wordt kernel 4.4.0.38 gebruikt. Daarbij zullen veel applicaties van een geüpdatete versie zijn voorzien. Verder is er weinig veranderd ten opzichte van 16.04. Afgezien van enkele bugfixes blijft de Unity-versie steken op versie 7 en blijft displayserver X en niet Mir.

Verder heeft Canonical de integratie van Snap-packages binnen de Software-app verbeterd en is de hele werking van Software gestroomlijnd. Het voordeel van Snap-packages boven normale softwarebronnen is dat alle benodigde afhankelijkheden in een Snap zitten. Het project lijkt op het project van Gnome met Flatpak. Met Snaps is het bijvoorbeeld makkelijker om twee verschillende versies van een applicatie naast elkaar te installeren, ook als die afhankelijk zijn van verschillende bronnen, omdat de bronnen al verpakt zijn in de Snap.

Onderdelen van Gnome die door Ubuntu gebruikt worden, komen in deze release uit Gnome 3.20 met ook meerdere applicaties al uit Gnome 3.22 en niet meer uit 3.18. Andere uitgaven die meedraaien met de 16.10-release, zijn Ubuntu Mate, dat gebruik zal maken van Mate 1.16, Lubuntu, dat nog steeds niet naar de nieuwe LxQt-desktop overstapt, Kubuntu en Ubuntu Kylin.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-10-2016 • 14:56

134

Submitter: Mei

Reacties (134)

134
129
90
4
0
25
Wijzig sortering
is dit een beetje te begrijpen voor een n00b. Wil wel eens een kijkje nemen naast mn windows 10.
Je kunt heel simpel via https://www.ubuntu.com/desktop een image downloaden die je op een USB stick kunt zetten binnen je Windows installatie (met bijvoorbeeld http://www.pendrivelinux....-installer-easy-as-1-2-3/).

Je boot dan van de USB stick, en je kunt dan Ubuntu eens proberen. Je hoeft dan niks te installeren en er wordt niks gewijzigd aan je systeem.

Je kunt natuurlijk ook een VM aanzwengelen met een Ubuntu image :)

Ik werk dagelijks met Debian, Ubuntu en Xubuntu en wil nooit meer anders.
Anoniem: 706671 @thePiett13 oktober 2016 20:47
Ik heb het probleem dat ik acces nodig heb en aangezien er geen alternatieven daarvoor zijn kan ik niet overstappen op Linux...

Echt een probleem. Want anders had ik al lang de overstap gemaakt.
Je kunt het ook omdraaien. Ik werk dagelijks binnen linux, maar wel via een VM. Systeembeheerder verplicht windows. Op mijn linkerscherm draait mijn linux omgeving waar ik codeer etc, en op mijn rechterscherm draait windows. Werkt best makkelijk, en je zit nooit met de issue of wine wel compatible genoeg is.

Een beetje krachtige pc is wel fijn. Veel geheugen hoef je zo'n ubuntu versie niet te geven. Neem wel niet de Unity variant, die reageert traag binnen VM (althans, laatste keer dat ik die heb geprobeerd. Draai momenteel gnome)
Standaard is Unity in een VM inderdaad traag. Bij VirtualBox zet ik de "3D Accelleration" aan bij elke Ubuntu VM, en dan werkt het gewoon soepel. Installeer wel de guest additions. En soms is minder ram ook beter, sneller. Mijn Linux VMs werken vrijwel allemaal met "maar" 2GB ram per stuk.

Met deze instellingen heeft de laatste Chrome wel een issue (zwart venster) dus die run ik dan met `google-chrome --disable-gpu`
Anoniem: 221563 @Barryke14 oktober 2016 19:12
Jep. 1/4 van je geheugen is me wel eens verteld, en dat bleek in ieder geval beter te werken dan de 50/50 verhouding die ik eerst draaide. Heb 3D accelleration tevens aanstaan, en ook de laatste guest additions. Draait als een tierelier.
Je kan ook WINE gebruiken om sommige Windows-programma's te kunnen draaien op Linux. Access zou moeten werken volgens mij.
Access heeft vanaf Access 2013 anders een garbage rating, zal waarschijnlijk niet werken dus. Terug naar de VM dan maar ;)
https://appdb.winehq.org/...sClass=application&iId=12
MS Access? Dat kun je mooi binnen Virtualbox draaien in seamless mode. Net alsof het native op je Linux machine draait.

Edit: https://youtu.be/aS3ANNEnRDE

[Reactie gewijzigd door thePiett op 23 juli 2024 03:04]

Het alternatief voor MS Access is natuurlijk LibreOffice Base. Zie de vergelijking met Access en de import/export mogelijkheden: https://wiki.documentfoundation.org/Feature_Comparison:_LibreOffice_-_Microsoft_Office#Database_program:_LibreOffice_Base_vs._Microsoft_Access
Daarnaast is er ook nog Kexi.
Yup werkt prima met access db-bestanden tenzij je een applicatie binnen access hebt gemaakt natuurlijk.

Ik werk allang niet meer met Access, gelukkig heeft men ingezien dat er goedkoper gewerkt kon worden dan op Oracle ook nog een Access voor beheer te gebruiken. Nu dus TOD en SQL-Developer ;-)
en legio andere tools.
Er is sowieso een zekere leercurve, maar dat heb je met elk "nieuw" OS dat je wil gaan gebruiken.

Hoe vlot de overstap gaat hangt echt af van wat je doet met een PC. Gewoon internetten en office toepassingen gaan weinig problemen opleveren, je kan in veel gevallen gewoon dezelfde browser blijven gebruiken. Libre/openoffice zien er wat anders uit dan MS office, maar als je nog met versies voor de ribbon gewerkt hebt ben je die interface snel genoeg terug gewoon.

Gamen staat helaas nog in de kinderschoenen, maar het begint te beteren. Meer en meer studio's porten hun game naar linux, al zijn daar nog zeer weinig AAA titels bij. Ik hoop dat daar binnen enkele jaren verandering in komt wanneer er meer en meer games via cross-platform engines gemaakt worden.

Als je echt nieuwe randapparatuur gebruikt kan je soms wel problemen hebben met drivers, dat is net het omgekeerde van windows waar je net problemen hebt met oudere hardware. Vooraleer je een fancy toetsenbord koopt even kijken naar de linux ondersteuning en daar valt gelukkig heel goed mee te leven.

De installatie is tegenwoordig even eenvoudig als die van windows, dus daar moet je je geen zorgen om maken. Nadien software installeren is imo in de meeste gevallen nog veel eenvoudiger omdat alles in de repositories van de distro zit. Als je een van de grote distros kiest kom je relatief weini software tegen die niet beschikbaar is. Zelf compilen moet je steeds minder doen en als je daar even de tijd voor neemt is dat ook geen ramp meer.
Gamen staat helaas nog in de kinderschoenen, maar het begint te beteren. Meer en meer studio's porten hun game naar linux, al zijn daar nog zeer weinig AAA titels bij. Ik hoop dat daar binnen enkele jaren verandering in komt wanneer er meer en meer games via cross-platform engines gemaakt worden.
Dit zou een post van 15 jaar geleden kunnen zijn :) Het was destijds al precies hetzelfde verhaal toen de GPU driver support een beetje op gang begon te komen. Ik ben zelf dagelijks Linux-gebruiker voor m'n werk, maar face it: Linux stelt bij het grote publiek praktisch niks voor, dus serieuze support voor Linux als gaming platform is niet rendabel. Zal niet zo snel veranderen.
[...]
Zal niet zo snel veranderen.
Met dat verschil dat er nu verschillende grote engines zijn met linux ondersteuning. Vroeger was er veel werk aan een port maken, als je tegenwoordig een beetje uitkijkt met de libraries die je buiten de grafische engine nog gebruikt is het amper nog extra werk om de game voor linux te compilen.

Zodra devs dat beter doorhebben en er van in het begin rekening mee houden kan het wel degelijk veranderen. Als ze met een zeer kleine extra effort zelfs maar 1000 extra exemplaren kunnen verkopen is dat mooi meegenomen.
Valve timmert anders met Steam flink aan de weg om gaming onder Linux goed op de kaart te zetten. Steam heeft inmiddels meer dan 2000 titels voor Linux, Steam OS is zelf ook Linux.
Dit zou een post van 5 jaar geleden kunnen zijn :)

Intussen game ik toch al weer een aantal jaren via Steam op Ubuntu en dit werkt prima. Er is inmiddels een ruime keuze in spelen die geschikt zijn voor Linux.
Anoniem: 221563 @Exirion14 oktober 2016 00:29
Inmiddels is gamen op linux niet vreemd meer. Er zijn al aardig wat grote releases uit op Linux en d'r komen er jaarlijks meer bij.
De installatie is tegenwoordig even eenvoudig als die van windows, dus daar moet je je geen zorgen om maken. Nadien software installeren is imo in de meeste gevallen nog veel eenvoudiger omdat alles in de repositories van de distro zit. Als je een van de grote distros kiest kom je relatief weini software tegen die niet beschikbaar is. Zelf compilen moet je steeds minder doen en als je daar even de tijd voor neemt is dat ook geen ramp meer.
Dat is wel iets wat je moet doorhebben. Ga niet binaries lopen zoeken op willekeurige internetsites. Zoals ik in 2002 mandrake/yellowdog/redhat/whatever rpm's ging halen bij rpmfind.net en die dan probeerde te installeren op "SuSE 7.0 Personal". Dus ... "Grok your package manager" en schaats niet buiten de lijntjes in je groene jaren.
De tijd dat Linux niet noob vriendelijk was is naar mijn mening echt voorbij. Zelfs de iets moeilijkere pakketten zoals opensuse zijn tegenwoordig goed te doen.
Mijn ervaring is dat openSUSE net zo makkelijk is te installeren als Ubuntu. Ook een esthetisch mooiere Gnome implementatie. Wel is er in de installatie niet de mogelijkheid om de soms gewenste media packs te sideloaden; daarvoor moet je met Firefox even naar een site maar dat staat ook op opensuse.org :)

Noob onvriendelijk zou ik eerder Redhat/Fedora noemen omdat daar tijdens installatie vragen worden gesteld die de thuis gebruiker niet kan beantwoorden.
Ik gebruik op mijn servers en zo alleen maar opensuse 😊 Nog nooit z'n fijn Linux os gehad.
Wat doe jij wanneer je openSUSE versie EOL is ? In-place upgrade of opnieuw opbouwen.
Anoniem: 819885 @goarilla13 oktober 2016 17:31
Wij updaten gewoon via een aparte server die alles automatisch weer opbouwd. Dus die server update al die servers en verzorgt de opbouw van iedere server weer. Werk tot nu toe erg goed met opensuse
Dus yast voor automatic deployment en puppet voor configuration mgmt :D.
Anoniem: 819885 @goarilla14 oktober 2016 00:03
ja zoiets. Mooiste aan het systeem wat wij hebben draaien is dat die update server dus aan de hand van static IP precies weet welke server wat hoort te doen en die dus steeds opbouwt. Echt geweldig en gemakkelijk.
Gebruik zelf opensuse tumbleweed, deze variant is op een rolling release, wordt op lopende band geupdate en geen herinstallatie nodig e.d.
Kan deze variant aanraden.
Anoniem: 719316 @goarilla13 oktober 2016 17:35
Ik ben met openSUSE nog nooit een upgrade probleem tegengekomen. Het is niet stuk te krijgen! Zelfs als je het moedwillig stuk maakt en een herinstallatie/reparatie doet, heeft ie gewoon weer je /home directories/files _/-\o_
Wat SnowFalls zei: er is geen fijnere GNU/Linux implementatie! Tijdens installatie kan je ook gewoon vrijwel alle Desktop Environments kiezen: KDE, GNOME, Cinnamon, Enlightenment, LXDE, MATE, Xfce.
Wel Leap gebruiken voor het serieuze werk en Tumbleweed voor privé/leuk/state of the art 8-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 719316 op 23 juli 2024 03:04]

Is de font rendering in openSUSE beter dan in Ubuntu? Ik kan maar niet wennen aan die rendering ten opzichte van Windows. Ik heb ooit gelezen dat dit een linux ding is, maar Android is ook Linux en daarin vind ik de fonts wel prima gerenderd.
Anoniem: 719316 @Britske13 oktober 2016 17:38
VEEL beter! In ieder geval in Gnome! Scherper en mooier. Dat is eigenlijk hetgeen mij best tegenvalt van Ubuntu Gnome.
Als in november Leap 42.2 uitkomt dan ga ik weer terug naar openSUSE. Afgezien van de stabiliteit zijn er ook bijzonder mooie openSUSE tools zoals Yast dat ik elders nog niet ben tegengekomen.
Het enige wat ik mis is het snelle terminal oproepen in Ubunt (Ctrl-Alt-t).
Yast: https://en.opensuse.org/Portal:YaST

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 719316 op 23 juli 2024 03:04]

De weergave van fonts kun je zelf gemakkelijk sterk verbeteren in Gnome.
Het is jammer dat dat niet standaard al wordt gedaan, maar de setup is zo te googlen.
Ik moet zeggen, toen ik ElementaryOS had uitgeprobeerd vond ik hem zelfs té simpel. Miste opties. Alleen de basis was via de gui te bereiken. Exact genoeg voor een noob. Vond hem nog gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld Mac os.
Ja elementary os is idd erg leuk ben ik het volkomen met je eens. Maar makkelijker dan macos weer. Iet. Wat mij persoonlijk betreft blijft mac os het makkelijkste os op zowel install base als userbase
Ubuntu is nagenoeg de makkelijkste Linux distro, naast misschien OpenSUSE en enkele andere. Het heeft ook de grootste community (wat leidt tot veel documentatie en mensen die je kunnen helpen, mocht je een probleem krijgen).

Wel wordt het door sommigen een beetje gezien als de Windows van alle distro's. Het bevat relatief veel bloatware, is dus ook niet de meest efficiënte distro, en er zit een groot bedrijf achter dat soms nog wel eens eigenwijs is. Maar dat krijg je ook vanzelf een beetje met makkelijkere besturingssystemen. Dat is gewoon de afweging. Zelf gebruik ik Debian Testing, wat weer veel minder toeters en bellen heeft, maar je moet dan ook meer aanpassen om het naar wens te krijgen. Wel is het nu meer naar mijn wens dan Ubuntu ooit zal zijn. Op dezelfde manier heb je bijvoorbeeld ook Arch, dat praktisch geen bloatware, toeters, of bellen bevat, en waar je echt alles zelf moet inrichten. Daardoor is Arch ook erg moeilijk in gebruik voor de leek. Echt maatwerk, eigenlijk. Dat soort dingen horen bij de afweging die je maakt als je een Linux distro uitkiest.

Voor de leek is Ubuntu echter prima. De meesten van ons zullen daarmee wel zijn gestart, voordat we over stapten op distro's die ons nog weer iets beter bevielen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 03:04]

Ubuntu en Linux Mint zijn inderdaad prima instappers. Toch staat de hoeveelheid bloatware onder Ubuntu mij tegen. En de deal die ze met Microsoft hebben gemaakt om de Ubuntu terminal in Windows 10 te stoppen.

Inmiddels werk ik al lange tijd met Fedora en dat bevalt mij stukken beter zonder al die grappen. Al doet Canonical met Ubuntu absoluut veel goeds om Linux toegankelijk te maken.

De nieuwe 16.10 versie is met zijn bug fixes meer evolutie dan revolutie. Niets mis mee, goed dat ze nu investeren om een goede basis te krijgen voordat het upgrade geweld met Mir en Unity 8 gaat losbarsten.
Bloatware? Zoals?
Anoniem: 819885 @sam_vde15 oktober 2016 12:59
Ja dat vraag ik me dus ook af
absoluut, probeer linux mint, is ubuntu maar met een hoop proprietaire software voorgeinstalleerd en met een naar mijn mening betere grafische schil
Ik vind vooral de overstap van Windows naar Linux Mint met Cinnamon DE vrij gemakkelijk. Een Windows-gebruiker kan hier vrij snel mee uit de voeten.
Mijn persoonlijke ervaring (alszijnde n00b) is dat installatie e.d. geen enkel probleem zijn. Maar als er vervolgens een probleem met geluid/display etc etc is, kan je ook vaak een oplossing vinden. Maar meestal is dit een commando waarbij je (ik) geen idee heb wat ik aan het doen ben. En dan prefereer ik liever Windows waarbij je lezend+klikkend vrijwel alles (lees: Wat een n00b heeft of nodig denkt te hebben) kan fixen.

Maar eerlijk gezegd is mijn ervaring al weer 2 jaar oud. Wellicht moet ik weer een poging wagen.
Eindelijk een integratie van de snaps! Scheelt weer uren wachten op dependencies!
Uren wachten? Ik weet niet welke packages jij installeert maar dat duurt toch maar een paar minuten voor het meerendeel van de packages?
Wellicht via een 56k6 modempje wel :)
De DSL hier is echt ellende als ik pakketten los moet ophalen. Verbinding die niet stabiel zijn enzo. Een snap kan het makkelijker opnieuw proberen
Ik zou zeggen check je mirror eens.
Anders als je meerdere machines hebt met Linux kan een Squid-proxy wel uitkomst bieden, is eigenlijk sowieso handig.
Het wordt juist trager door snaps, want nu moet elke snap al zijn eigen dependencies meenemen.
Hangt eigenlijk vooral van je snap af. Goedgebouwde snaps nemen de individuele libs mee die ze nodig hebben, en doen winst.

Maar begrijp me niet verkeerd: zo overtuigd ben ik ook nog niet.
Nu vervangen door gebruik van meer diskspace en weken wachten op een update van je totale snap met een vurenable lib, uren wachten tot 100x dezelfde lib in al je snaps eens geupdate zijn.

Kortom "you win some, you lose some", hangt van de situatie af of je er nou echt beter van wordt, voor het basis-systeem denk ik het niet eigenlijk.
Snaps zijn juist groter doordat dependencies niet gedeeld woden met andere applicaties.

Bij de installatie van een package op de 'oude' manier is de kans groot at een deel van de dependencies al op je systeem staan, deze hoeven dan ook niet opnieuw einstalleerd te worden...
Zie hierboven, dat is niet noodzakelijk zo.
Mooi! Jammer genoeg zit ik nog steeds op 15.10. De fglrx display driver is in 16.04 komen te vervallen ten gunste van amdgpu, en sindsdien is het voor mij niet meer mogelijk om mijn twee Dell full-hd monitoren te gebruiken. Gezien 15.10 EOL is zou ik eigenlijk nog verder terug moeten, naar 14.04 LTS...

Als je een AMD GPU hebt en je gebruikt momenteel 15.10 of lager, controleer dan met een live disc eerst even of de driver voor jou naar behoren werkt voordat je je oude installatie klakkeloos overschrijft. Het komt vaker voor dat de display drivers in een live sessie niet goed werken, maar sinds 16.04 is dit ook redelijk representatief; je kunt na de installatie geen fglrx meer installeren om de problemen te verhelpen.

Heeft iemand toevallig hetzelfde probleem?

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 03:04]

werkt dual-screen niet met de radeon driver?
Is het niet zo dat de radeon en amdgpu drivers ieder voor specifieke kaarten gebruikt worden? Ik weet niet of ik voor mijn R9 380 zomaar kan overschakelen. Als dat wel zou kunnen, dan zou ik hier inderdaad eens naar moeten kijken...
Als ik het me goed herinner ondersteund radeonsi enkel GCN1.1 of eerder, en de R9 380 is een GCN1.2 kaart. Dan ben je inderdaad op AMDGPU aangewezen. Gelukkig is AMD daar serieus mee bezig. Heb je met deze nieuwste Ubuntu 16.10 al getest of je beide monitoren werken?
Zojuist even een live USB gemaakt met de officiële release, in het geval dat er toch nog iets veranderd is sinds beta 2. Helaas, eentje op full-HD, de andere op zwart totdat ik een lagere resolutie voor één van de twee kies.
Kleine correctie: radeonsi is een userspace driver die ook door AMDGPU wordt gebruikt. De Radeon driver is voor GCN1.1 of eerder.

Ik heb overigens dit probleem niet met mijn RX 470, ik maak echter gebruik van twee verschillende schermen waarvan maar een een Dell U2312HM is.
De volgende kaarten maken gebruik van de Radeon driver:
  • Sea Islands (BONAIRE, KABINI, KAVERI, HAWAII, MULLINS) HD7790, R7 260, R9 290, R7 360, R9 390
De volgende maken gebruik van de AMDGPU driver:
  • Volcanic Islands (CARRIZO, FIJI, STONEY, TONGA, TOPAZ) R9 285, R9 380, R9 380X, R9 Fury, R9 Nano, R9 Fury X, Pro Duo
  • Arctic Islands (POLARIS10, POLARIS11) RX 460, RX 470, RX 480
Als ik me niet vergis had Kubuntu 16.04 nog wel een Radeon driver aan boord. Wellicht 16.10 ook nog?
Hier geen enkel probleem in 16.04LTS met een (oudere) HD4850 en twee monitors:
1920x1080
1280x1024

Zelfs HW-acceleratie (VDPAU) voor MP4 in de Radeon driver, dat was naar mijn weten niet in 14.04.

Is het probleem 2x 1920?
Ja, zodra ik één van mijn monitoren op een lagere resolutie zet, werken ze. Dit is uiteraard geen oplossing, want met een blurry uitgerekt beeld valt voor mij niet te werken.

Het probleem is mogelijk ook specifiek aan Dell-monitoren. Hoe en waarom weet ik niet, maar vrijwel iedereen met een soortgelijk probleem lijkt gebruik te maken van een Dell laptop of monitors.
Ik heb exact hetzelfde probleem, ook met 2 displayport Dell monitoren in Ubuntu 16.04 gebruikmakend van de Radeon HD7850. Ik heb het probleem zelfs in Windows 10 vanaf de anniversary update geconstateerd, 1 van mijn schermen knippert zo nu en dan naar zwart beeld. Ik dacht hierdoor eerst dat mijn 2e monitor kapot was maar blijkbaar is het toch AMD driver gerelateerd?
Dat knipper probleem heb ik in het verleden ook wel eens gehad onder Windows 7 of 8, maar de afgelopen jaren niet meer. Dit icm een Radeon 7850 + 2 Dell 1080P schermen via Displayport aangesloten. Windows 10 en Ubuntu 16.04 (opensource Amd driver) geven hier dus geen problemen.

[Reactie gewijzigd door tweak_dude op 23 juli 2024 03:04]

Ik heb 2 nvidia kaarten in mijn pc, ieder aangesloten op 1 monitor. Als ik beide aan heb knippert de muis cursor en werkt hardware versnelling voor video niet op 1 van de monitoren. Daarnaast werkt volledig scherm modus voor web videos niet altijd prettig (als het flash players zijn voornamelijk). Ook het activeren van mijn 2de monitor doet hij niet altijd lekker, en soms werkt de eerste monitor dan ook niet meer goed (beeld is soms direct statische kleine rare blokjes).
Als ik de nvidia drivers gebruik gaat het nog minder goed.
Wat zegt xrandr ervan?
Die geeft aan dat ik twee identieke monitoren heb aangesloten en lijkt geen implicatie te geven dat één ervan het waarschijnlijk niet doet.

Heb momenteel niet de exacte output bij de hand.
Bedoel eigenlijk meer: Gebruik xrandr om je displays in te stellen ipv System settings -> display.

CLI geeft meer info/warnings/errors dan GUI.
Dit alles is beetje off-topic. Threadje in forum?

[Reactie gewijzigd door Jan121 op 23 juli 2024 03:04]

Ik vind Linux fantastisch, maar door dit soort gezeur ben ik op een gegeven moment overgestapt op OS X en heb nooit meer terug gekeken.
Tja, OS X is een besturingssysteen toegespitst op speciale hardware. Als je de componenten voor je pc met zorg uitzoekt op Linux-compatiliteit heb je dat soort problemen niet. Heb je zelfs nog meer keus dan met OS X. Dat moet je natuurlijk wel willen, als je een Mac koopt heeft Apple de hardware al voor je geselecteerd. Ik waardeer de vrijheid wel, en hardware uitzoeken is ook leuk ;-)
Helemaal mee eens, maar die vrijheid is enigszins schijn, want blijkbaar kan een upgrade er voor zorgen dat je die hardware compatibiliteit verliest. Voor mij zijn dit soort zaken ook de reden geweest om over te stappen op Apple/OS X.

Het mooie van Linux is dat je de oplossing voor je probleem ongetwijfeld wel bij elkaar kan hacken, maar na verloop van tijd wil ik gewoon een goed werkende machine die betrouwbaar is.
Net zoals macOS Sierra ook heel wat oude mac(book)s niet meer ondersteunt. Ik ben vrij zeker dat je meer hardware van 10-15 jaar oud gaat vinden waar nog Linux op draait, dan waar een nog ondersteunde versie van OS X op draait.
Vast, maar dat is niet het punt wat ik wilde maken. Linux is tof en heeft veel pro's ten opzichte van OS X/macOS, maar het blijft wel veel meer hacken en de system administrator uithangen om de boel vlekkeloos te laten werken, waar dat met Apple machines over het algemeen niet nodig is.
Dat is geen correcte vergelijking.

De Apple ervaring die je beschrijft, die zou je moeten afzetten tegen een systeem van bv System76 of de Dell XPS dev edition. Zij installeren, jij gebruikt.

De Linux-ervaring die je beschrijft komt dan weer meer neer op het bouwen van een hackintosh systeem. Dat is vanzelfsprekend meer werk als een vooraf samengesteld systeem en helemaal niet zo update-proof.
Touché, goed punt. :)
Precies. Een beetje een werkend iets in elkaar hacken is leuk, maar het moet geen standaard bezigheid worden.

Die computer is er voor mij niet andersom.

[Reactie gewijzigd door EvilItSelf op 23 juli 2024 03:04]

Het is nogal moeilijk. Ik dacht mijn hardware uitgezocht te hebben op Linux-compatibaliteit en toch zit ik nu weer op Windows |:( omdat OpenCL niet werkte met de GPU.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 23 juli 2024 03:04]

Heb je geprobeerd de proprietary driver te installeren?
Die proprietary driver was dus fglrx, en die is deprecated sinds 16.04. Dat houdt in dit geval niet alleen in dat het gewoon oud is, maar ook dat het praktisch niet meer te installeren is.
Ok. Mijn broertje had zo'n soort probleem bij Nvidia, maar dat was snel opgelost door proprietary drivers.
Ik draaide al een jaartje Ubuntu om m'n HTPC, maar heb om deze reden besloten niets meer met Linux te maken te willen hebben.

Ik had een AMD APU, die na een update geen 3d acceleratie meer ondersteunde...
Foute reactie. Je zou moeten kiezen om niets meer met AMD te maken te willen hebben. Intel en nVidia slagen er beiden wel in correct werkende drivers uit te brengen voor Linux, maar AMD niet.
Afin, ik pretendeer niet om jouw keuzes voor jou te moeten maken - just saying dat het 'niet aan linux ligt'
Linux heeft op de desktop een marktaandeel van zo'n 2% als ik 't me goed herinner. Ik kan me goed voorstellen dat bedrijven zoals AMD andere prioriteiten hebben dan het ondersteunen van zo'n nichemarkt.

Niet om Linux te bashen trouwens (pun intended), want ik gebruik al geen Windows meer sinds 2005. Wat video betreft zit ik momenteel met ongeveer hetzelfde probleem: voor de desktop, HTML5 en het afspelen van video (dus eigenlijk al het 2D-werk) is de open source driver beter, en die gebruik ik dus ook. Maar op 3D-gebied lopen de prestaties nog ver achter op de closed source driver. Gelukkig heb ik een console om te gamen, dus 3D gebruik ik vrijwel niet op m'n PC, maar het steekt toch een beetje dat ik niet alles uit m'n hardware kan halen wat erin zit. Maar daar geef ik AMD niet de schuld van, dat is gewoon een commercieel bedrijf wat probeert om winst te maken. En dat was de afgelopen jaren al moeilijk genoeg zonder het bedienen van nichemarkten zoals Linux.

[Reactie gewijzigd door Arumes op 23 juli 2024 03:04]

Ik zou zeggen 'het siert je' dat je eerder inzit met de winst van AMD dan met het voldoende functioneren van jouw hardware, maar dan zou ik liegen. Ik werk sinds 2003 exclusief met linux (en beheer intussen een 20-tal desktops en 3 servers) en heb te dien einde sindsdien weloverwogen hardwarekeuzes gemaakt. Ik ben niet kwaad op AMD of vind hen geen slechter bedrijf omdat ze geen goede linux-drivers schrijven - ik koop geen hardware van hen. Punt.
Ik vind het daarentegen wél oprecht spijtig dat iemand de moeite neemt om linux uit te proberen, maar dan vervolgens de pijp aan Maarten geeft omwille van driverproblemen...
Ik zou zeggen 'het siert je' dat je eerder inzit met de winst van AMD dan met het voldoende functioneren van jouw hardware, maar dan zou ik liegen.
Het zou ook niet kloppen. Ik geef alleen aan dat ik hun keuze begrijp, meer niet.
Daarom installeer je ook iets zoals LibreELEC bv. ipv een compleet OS dat op zoveel punten kan stukgaan na een update. Zelfs Netflix etc. werkt er ondertussen netjes op :)
Dat is ook wel iets dat je krijgt met AMD. Die staan redelijk berucht om slechte drivers. Op Windows hebben ze nog de DirectX ondersteuning op orde, maar daar houdt het ook wel op.

Momenteel zijn ze overigens over aan het stappen op een nieuw drivermodel. Hopelijk wordt het daardoor beter. Maar ja, dit soort verhalen hoor je gewoon met enige regelmaat bij AMD. Het is een merk waarbij je echt moet weten wat je eraan hebt, en dat je koopt om open source drivers te gebruiken (bij Nvidia zit je vast aan proprietary drivers, al zijn die wel degelijk), of omdat je de scummy business practices van Nvidia niet wil steunen.

Zelf heb ik dan ook Nvidia voor mijn Linux bak, en dat werkt prima. Voor de Nvidia kaart had ik ook AMD, en dat bleef bij mij ook niet lang werken. Mijn oude laptop had ook Nvidia, en dat zou ook nog steeds prima zijn gegaan, ware het niet dat mijn laptop een half jaar geleden is overleden. Ik gebruik alleen AMD in een virtuele machine, omdat Nvidia een subroutine heeft die controleert of je geen consumer GPU in een VM gebruikt. Daarvoor bestaat wel een workaround, maar AMD is er gewoon beter voor. Opnieuw, iets met Nvidia en scummy business practices.
En wat ga je doen als Microsoft ervoor zorgt dat er een probleem opduikt met videokaarten in Windows?

Toevallig had een bepaalde build van Win 10 daar last van toen Microsoft de drivers van de fabrikant verving door een kreupele versie via Windows updates.

En wat is dan je oplossing? Een Mac kopen?
En Ubuntu wel?

Met alle respect, maar dat soort uitspraken slaat echt nergens op.
De keuze om de (oude, proprietary) fglrx driver uit te faseren ten behoeve van de (nieuwe, open) AMDGPU Pro driver komt bij AMD zelf vandaan, niet bij Canonical. Toegegeven, Canonical is er met Ubuntu iets sneller bij dan andere distributies, maar ook die zullen volgen. Tot die tijd zijn er zat andere distributies te vinden die nog wel met fglrx werken en dus je kaart prima ondersteunen. En ook de 3D hardware acceleration van de door de communitie gemaakte open source driver wordt steeds beter.
Het was de keuze van AMD om de Catalyst driver (in ieder geval voor het moment) niet verder te ontwikkelen en niet te updaten. De schuld ligt hier niet bij Ubuntu. Ik heb zelf meegemaakt dat een NVidia GPU onder Windows 7 niet meer ondersteund werd. (Laptop werd geleverd met Vista.) Microsoft was hier ook niet de schuldige.
Dat is volgens mij al zeker 3 maanden opgelost
Waar vind ik deze oplossing? Want die zit in ieder geval niet in 16.10.
Ik moet het even bekijken maar bij mij werkt dat 100% al een tijdje.
Ik heb dat probleem wel eens gehad met Arch en 2 Dell U2515H displays. Je kan proberen het met xrandr te fixen maar voor mij was het later door een update opgelost.
Momenteel zit AMD qua drivers ook in een wat rare fase. Ze zijn bezig met overstappen op een nieuw driver model, maar dat overstappen is nog niet helemaal klaar. En sowieso staat AMD niet bepaald bekend om hun geweldige drivers.
Mijn machine met een Radeon HD 4290 werkt ook niet naar behoren met 16.04: het geluid via HDMI werk niet meer ondanks dat ALSA wel een HDMI audio output herkent. Op 14.04 werkt dit prima.

Dit probleem is al door meerdere mensen gemeld, maar wordt niet opgepakt om te fixen. Erg vervelend!

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 03:04]

In het verleden had ik je gelijk gegeven, maar de opensource AMD driver (AMDGPU) driver maakt op dit moment enorme stappen vooruit. Deze is soms zelfs sneller dan de closed source driver van AMD zelf (AMDGPU-PRO). Experimentele Vulkan support zit er ook al aan te komen onder AMDGPU.
Is AMDGPU-PRO iets dat ik kan installeren i.p.v. AMDGPU? Mogelijk doet mijn probleem zich hiermee niet voor? Misschien niet erg FOSS-puur van me, maar op dit moment wil ik gewoon Ubuntu 16.10 gaan gebruiken.
AMDGPU-PRO vervangt de verouderde FGLRX binaries. Helaas is het onder 16.04 niet mogelijk om deze te installeren vanwege de bekende Xorg dependency problemen.

Als je een AMD GPU hebt die gebaseerd is op de GCN architectuur (HD 7700 of later) is het interessant om de nieuwste Ubuntu/Linux Kernel te installeren in combinatie met de Padoka PPA:
apt-add-repository ppa:paulo-miguel-dias/mesa && apt update && apt dist-upgrade
Mocht je de eerste generatie GCN GPU's draaien, dan is het verstandig om deze Kernel te draaien waar de nodige Kconfig switch in verwerkt zit om support voor deze GPU's te enablen.

Alles op eigen risico natuurlijk :P
Bedoel je dat het niet mogelijk is om fglrx te installeren, of ook AMDGPU-PRO? Gezien deze laatste wel specifiek voor 16.04 wordt aangeboden in de link van Jmoerman. fglrx is inderdaad verloren zaak, zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 03:04]

Interessant; hier was ik niet van op de hoogte. Ik had de indruk dat het op 16.04 niet mogelijk was om de binaries (FGLRX of -PRO) te installeren.
Als je een AMD GPU hebt die gebaseerd is op de GCN architectuur (HD 7700 of later) is het interessant om de nieuwste Ubuntu/Linux Kernel te installeren in combinatie met ...
Linux 4.8 (wat met 16.10 geleverd wordt) is de nieuwste uitgebrachte Linux versie. Van 4.9 is nog geneens een release candidate uitgegeven. Dit probleem zal verder ook niet gerelateerd zijn aan de gebruikte mesa versie, ik denk dus dat het installeren van de Padoka PPA ook niet veel uit zal halen. (Wel een prima idee als Xorg problemen geeft of als spellen niet goed werken.)

Fglrx kan idd niet onder 16.04 worden geïnstalleerd, AMDGPU-PRO juist wel. Dat ondersteund enkel Ubuntu 14.04 en 16.04.

[Reactie gewijzigd door Jmoerman op 23 juli 2024 03:04]

AMDGPU-PRO heeft op het moment geen ondersteuning voor 16.10, je zou het onder 16.04 wel kunnen proberen. Zie: http://support.amd.com/en...2%80%93Release-Notes.aspx
Dat is inderdaad een poging waard. Even kijken hoe ik te werk ga, gezien ik moet herstarten en het dus niet op een live USB kan proberen, en ik niet mijn huidige Ubuntu en grub installatie wil verklooien.
Tjah, voor gaming op Windows was mijn R9 380 eind vorig jaar toch nét even de betere keus, en ik had toen eigenlijk op Linux ook geen problemen meer met de Radeon HD6850 die ik destijds gebruikte.

Nu loop ik dus toch weer tegen de lamp... |:(

Het ligt er een beetje aan hoe amdgpu zich ontwikkelt. Als dit probleem binnenkort verholpen wordt, dan vergeef ik het ze wel. Als ik nog steeds zit te klooien tegen de tijd dat ik een nieuwe PC ga bouwen... dan wordt het toch weer Nvidia ben ik bang.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 03:04]

Nvidia beviel voor mij zo goed dat ik onlangs naar AMD overgestapt ben. (Bugs zijn na jaren nog niet gefikst, slechte prestaties in alles wat geen spel is (scrollen ging niet vloeiend in browsers, animaties zijn niet altijd vloeiend, etc...), anti-competitieve praktijken, geen officiële open-source ondersteuning, etc...)
Mijn rx470 heeft op het moment nog geen goede out of the box ondersteuning, maar hier wordt gelukkig hard aan gewerkt.

Met Intel heb ik jammer genoeg ook wat negatieve ervaringen.
Dus behalve software updates (die ook al voor 16.04 beschikbaar waren) is er niet echt iets noemenswaardigs veranderd?

Is het al geweten wanneer Unity8 en Mir deel gaan uitmaken van Ubuntu? Ze spreken daar nu al jaren over.
Zeker over Mir: in 2013 werd dat al aangekondigd. Vervolgens zouden ze het in 13.10 stoppen, maar toen toch niet. Sindsdien is dat het verhaal bij elke release...
Precies. En het lijkt voorlopig nog niet echt werkbaar... Wat mij betreft schakelen ze nu nog over op Wayland, net als praktisch elke andere linux desktop distro.
Zit in deze release als een preview, kan je kiezen op het loginscherm als sessie.
Hopelijk lossen de de nieuwe kernel en bugfixes in 16.10 een en ander op. Mijn ervaring met Mint 18 (gebaseerd op 16.04) is niet al te positief.

Na het opstarten van een verse Mint 17/18 installatie werd ik meteen verwelkomd door een compleet zwart scherm en zonder mogelijkheid om in te loggen. Blijkbaar zijn er problemen met nVidia kaarten (een GTX 1070 in mijn geval).

Na dat opgelost te hebben stond het volgende probleem al weer te wachten. Ik heb een X99 bak die in idle 80 Watt verbruikt. Als ik even weg ben wil ik hem in Sleep kunnen zetten, a.k.a. Suspend-to-RAM. Dit werkte blijkbaar ook al niet. Bij het ontwaken uit de slaapstand wil de PC simpelweg niet meer opstarten.

Ik heb 2 dagen zitten zoeken naar een oplossing en 6 verschillende oplossingen geprobeerd die bij andere gebruikers blijkbaar wel zouden werken. Ook combinaties geprobeerd van deze oplossingen. Allemaal tevergeefs. Ik heb het dan ook opgegeven en ben dan maar bij Windows 10 gebleven. Het is toch frappant dat je voor dit soort basisfunctionaliteit aan de slag moet met de command line om uberhaupt een werkend systeem te krijgen.
Het probleem met het compleet zwarte scherm komt omdat je een nieuwe videokaart van Nvidia hebt. Nvidia is vrij summier met informatie over hun nieuwe kaarten waardoor het altijd een tijdje duurt voordat er ondersteuning is in de Nouveau open-source driver die standaard met in de meeste distributies meegeleverd wordt als driver voor Nvidia kaarten. Door via grub 'nomodeset' als parameter aan de kernel mee te geven worden de vesa drivers geladen zodat je in ieder geval beeld krijgt. Van daaruit kun je dan de proprietary drivers van Nvidia installeren, nouveau blacklisten (als dat al niet automatisch gedaan is) en je window manager herstarten en je kunt aan de slag.

Wat betreft je probleem met slaapstand, ik heb in Ubuntu 14.x en 15.04 een vergelijkbaar probleem gehad waardoor mijn pc ook niet meer uit slaapstand wilde komen maar heb ik dit op kunnen lossen met het volgende commando: sudo bash -c 'echo PWRB > /proc/acpi/wakeup' . Sinds Ubuntu 15.10 is deze bug voor mij verholpen en niet meer nodig maar misschien dat het werkt voor je.
Ik ben niet bekend met snaps. Is dit vergelijkbaar met hoe het op Mac Os werkt met de .app package?
benieuwd of ze een beetje orde in de choas van de overgang naar systemd hebben opgelost.
Zoals o.a. dat door units van systemd /etc/default negeren.
Ik gebruik sinds een jaar of 2 Ubuntu Gnome en dat bevalt echt perfect. Alle stabiliteit en compatibiliteit van Ubuntu, zonder alle rare interface grappen die ze daar uithalen.

Wel met de kanttekening dat de dash to dock gnome extensie voor mij echt essentieel is.
Wat me wel verbaast is dat ze nog steeds geen mir en unity 8 gebruiken.. Ze zijn hier al zoveel jaren met veel bombarie over aan het trompetteren maar nog steeds is het niet klaar..

Ik blijf toch gewoon op 16.04 LTS en ik heb sowieso X nodig (om GUI programma's remote te kunnen draaien over SSH) maar het zou wel eens leuk zijn om het te proberen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 03:04]

Ja, die vlieger is al lang gaan vliegen vrees ik. Ook de mobiele markt zie ik ze het komende jaar weer afstoten (of afsterven wegens geen interesse van partners om daadwerkelijk devices uit te brengen).

Jammer, ze hebben de impact van deze onderneming toch onderschat. Het heeft noch steeds enorm potentieel, maar in deze wereld is dat niet voldoende. Marketing en de juiste partners vinden zijn net zo belangrijk.
Betekend dit trouwens, dat als je via apt upgrade (en dus de sources.list aanpast) dat je dan ook 16.10 officiele release krijgt, of de16.10 beta 2?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.