Ubuntu 13.10 zal standaard geen Mir-displayserver inschakelen

Canonical heeft besloten dat Ubuntu 13.10 toch niet standaard de Mir-displayserver en de Xmir-compatibiliteitslaag zal inschakelen op geschikte desktopsystemen. Mir zal wel aanwezig zijn op de mobiele versie van Ubuntu 13.10, die samen met de desktopeditie volgende week uitkomt.

Ubuntu logo (75 pix)In juni kondigde Canonical nog aan dat het Mir wilde integreren in Saucy Salamander, maar de Linux-ontwikkelaar moet terugkomen op deze belofte. Volgens Ubuntu-ontwikkelaars zijn er nog te veel technische problemen. Daarom zal Canonical in de desktopeditie van Ubuntu 13.10 Mir niet standaard inschakelen. De nieuwe displayserver zou wel getest kunnen worden door de benodigde pakketten te installeren.

Vooral Xmir, de compatibiliteitslaag die bestaande applicaties op Mir moet laten draaien, bevat nog veel bugs. Zo zouden er de nodige problemen zijn in multimonitoromgevingen. Eerdere prestatieproblemen met Xmir zouden inmiddels wel zijn opgelost, zo meldt Canonical. Daarnaast is Unity 8, een versie die geheel voor Mir is geschreven, ook nog niet af. In Ubuntu 13.10 zou daarom oorspronkelijk Unity 7 bovenop Xmir moeten gaan draaien.

Mir zal nog wel gebruikt worden in de mobiele versie van Ubuntu 13.10, Ubuntu Touch geheten. Zowel de desktopversie als Ubuntu Touch zullen op 17 oktober uitkomen. Het is echter onduidelijk of Mir nog wel op tijd klaar zal zijn voor Ubuntu 14.04, een LTS-release waar normaliter alleen stabiele software wordt gekozen. Daarnaast ondersteunen de propriëtaire drivers van AMD en Nvidia de nieuwe displayserver nog niet. Onder andere Intel heeft aangegeven dat het meer ziet in Wayland, een displayserver die ook nog volop in ontwikkeling is. Canonical claimt wel dat het overleg voert met gpu-fabrikanten over Mir en dat het daarin voortgang zou boeken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-10-2013 • 16:06

39 Linkedin

Submitter: 0x2665

Reacties (39)

Wijzig sortering
Imho is MIR een goed voorbeeld waarom Canonical niet te groot mag worden. Ze gaan proberen met een eigen project het open X11 te vervangen ipv in een open geest samen te werken met de mensen achter Wayland. In plaats daarvan heeft men al een hele hoop FUD rondom Wayland verspreid in de hoop het momentum van dat project te stoppen.

Ik ben dan ook tevreden dat de GPU fabrikanten niet zomaar meegaan in het MIR verhaal, en het zou me niet verbazen moest dit nVidia ertoe aanzetten om net nu te beginnen met het openen van zijn architectuur aan de community. Met de gedachte van laat Canonical en Wayland het zelf maar uitzoeken, totdat er 1 standaard overblijft blijven wij bij X11.
Ik heb even geen bron, maar was het niet zo dat Canonical begon met de ontwikkeling van Mir omdat de ontwikkeling van Wayland ontzettend lang duurde zonder dat er echt voortgang werd gemaakt. Er zou ook veel onenigheid zijn binnen het project, geloof ik.

Wat dat betreft heeft Canonical wel vaak de niet-lullen-maar-pellen-mentaliteit die ik erg kan waarderen. Zo gebeurd er in ieder geval iets. In het meest gunstige geval wordt dit project door iedereen omarmt, helemaal open gemaakt en zijn ook de hardware leveranciers/driver schrijvers er blij mee.
Het zou ook kunnen dat Intel hierdoor meer vaart achter het Wayland project zet, waardoor er weer meer keuze komt.

Het staat of valt natuurlijk nog steeds wel met de hardware drivers, dus ik hoop dat dat bij beide projecten de support van die hoek goed wordt/blijft.

Edit:
Ah, blijkbaar waren ze bij Canonical niet zo blij met de richting die Wayland op ging, dus vandaar: http://www.h-online.com/o...erver-Update-1815982.html

[Reactie gewijzigd door johnydoe op 2 oktober 2013 16:53]

Alleen heeft Canonical in maart dus een hoop drogredenen gebruikt om zich te verdedigen tegenover Wayland. Iets wat door velen niet echt gesmaakt werd en al snel weerlegd werd door de mensen achter Wayland.

Het is waar dat Wayland trager gaat in ontwikkeling. Maar dat heb je wel vaker wanneer je met een community aan een project werkt terwijl achter de concurent een commerciële partij zit.
Canonical heeft publiekelijk aangekondigd dat ze Wayland zouden gebruiken. Bijna niet meegeholpen met de ontwikkeling, maar wel opeens 10+ man op iets wat er heel veel op lijkt, Mir. Mir gebruikt enorm veel van het werk wat al door Wayland was gedaan. Daarom duurde het ook enorm lang, het was veel meer dan alleen ff Wayland. Nu zie je bijvoorbeeld dat voor de GTK+ support van Mir dat ze de Wayland support gebruiken en iets doen als s/wl/mir/. Dat geeft al genoeg aan dat iemand zo te werk kan gaan.

De redenen waarom Mir gebruikt zou moeten worden zijn allemaal al meerder malen weerlegd. Ik kan het herhalen mocht je denken dat er echt iets unieks aan is. Ik heb meerdere malen gevraagd waarom Mir bestaat, weinig concreets gehoord.

Lijkt alleen maar op dat ze volledige controle willen hebben over iets dat belangrijk zal worden. Opvolger van X11 is nogal kritiek. Maar geen idee.
Het zou ook kunnen dat Intel hierdoor meer vaart achter het Wayland project zet, waardoor er weer meer keuze komt.
Keuze tussen display servers wordt niemand beter van. Straks krijg je applicaties die alleen onder een van de 3 draaien (canonical is hier al flink mee bezig met hun unity) en dan draaien applicaties dus niet meer onder "Linux" maar alleen onder "Ubuntu" of "Distro X".
Laten we hopen dat dat Ubuntu-only Mir een snelle dood sterft en we gewoon weer 1 standaard krijgen. Keuze is goed, maar alleen relevante keuze. Voor bijna iedereen is het om het even welk display-systeem er gebruikt wordt. What's next? 10 verschillende versies van 'ls'?
Je kan het er niet mee eens zijn, maar dat is hoe opensource werkt, als het niet de kant op gaat die jij wil, dan kies je wat anders of je maakt een port / fork en je kan weer verder.

Daarnaast is het nu al zo dat een app die gemaakt is voor kde niet zomaar op gnome draait. Je ziet er met een package manager niet zo veel van, maar als jij die kde app op gnome installeert dan heb je ook ineens half kde op je systeem om hem te laten draaien.
Anoniem: 529096
@johnydoe2 oktober 2013 16:58
Ik heb even geen bron, maar was het niet zo dat Canonical begon met de ontwikkeling van Mir omdat de ontwikkeling van Wayland ontzettend lang duurde zonder dat er echt voortgang werd gemaakt. Er zou ook veel onenigheid zijn binnen het project, geloof ik.
... en nu loopt het mir project dus uit...
Klopt. Sinds Canonical zijn er een heleboel andere partijen die werk maken van andere projecten om te verhinderen dat Canonical te belangrijk wordt, maar dit betekent wel dat die andere projecten een boost krijgen.

Dezelfde strategie heeft Canonical met succes toegepast met hun softwarecentrum: om Canonical de wind uit de zeilen te nemen voor het kon uitgroeien tot heer en meester voor de distributie van games onder Linux, is Valve voluit voor Linux gegaan.
En X11 is het feest op aarde? Dat is jaren zestig technologie van de vorige eeuw.
Het is dat de computers zo snel zijn geworden dat het een beetje vooruit te branden is.
GPU fabrikanten lopen altijd hopeloos achter met linux drivers.
Dat zeg ik niet. Er is een reden waarom aan MIR en Wayland word gewerkt. Maar de manier waarop Canonical tekeer gaat tegen Wayland is nu ook niet echt netjes te noemen.
Onder welke licentie valt MIR? En is het mogelijk om er een fork van te maken?
De GPL maakt dit nou niet echt intressant voor grote partijen als google en Apple, die zouden eerder investeren in wayland die onder de MIT license word gereleased.
@bouwfraude Volgens mij ben jij hopeloos achter, want sinds valve bezig is met de boel te porten naar steam zijn er echt grote stappen gezet in de grafische drivers van zowel nvidia als ati onder linux. Ik haal met CS:S en TF2 meer FPS onder ubuntu dan onder windows (op dezelfde settings uiteraard), en dat met een ATI kaart notabene (van oudsher bekend dat de linux drivers van ati nog slechter waren dan die van nvidia).

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 3 oktober 2013 23:36]

Dat nVidia nu komt met documentatie, waardoor de algehele 3d beleving onder Linux een stuk beter wordt, heeft denk ik meer te maken met SteamOS en SteamMachine: De Linux distributie van Steam wat ze gaan gebruiken voor hun eigen "meta"-console. In de hardware specificatie staat duidelijk nVidia geadviseerd. We mogen aannemen dat er achter de schermen al geruime tijd onderhandelingen zijn geweest tussen Valve en nVidia hierover. Canonical is hooguit de gelukkige derde.
Ach, Google is de grootste Linux distro geworden met hun eigen SurfaceFlinger en Skia frameworks ipv X11 en dat heeft klanten noch developers veel problemen opgeleverd. X11 is nou eenmaal obsolete, er is nu een gezonde competitie tussen de diverse Linux distro's wat de opvolger moet worden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 oktober 2013 17:51]

Wat is er altijd van begrepen heb is dat Ubuntu niet echt een reden heeft gegeven voor Mir en zelfs toegeeft dat Mir een 'verbetering' van Wayland is. Zoals Blokker1999 en Johnydoe als zeiden, is het alleen al raar dat Ubuntu tijden aan X heeft vastgehouden en nooit echt richting Wayland heeft gestuurd tot ze toen het zo goed als af was er op verder konden. Verder is een beetje een vaag begrip hierin, wat ik uit Ubuntu devs mond heb gehoord is vooral: "Het is nodig voor de verdere integratie van platformen die we gaan gebruiken." en "Mir bouwt verder aan de toekomst zoals Leapmotion etc."
Wat ook raar is is dat kennelijk Mir ook met Wayland kan communiceren via een abstraction layer, 1 van de dingen waar men met Wayland toch van af wilde.

Wat veel mensen ook vergeten is dat X nog uit de tijd komt van mainframe's met clients. X zorgde ervoor dat je op je Client wat kon zien vanuit de Mainframe gestuurd. Prachtig, maar gebeurt nooit meer. X kan dit echter nog steeds. Dat maakt het niet een vreselijk gedrocht. (Ik denk dat het merendeel van de linux gebruikers op dit forum wel wat met X hebben lopen tweaken) Maar het kon efficienter.

Fedora 20 en Gnome 3.10 zijn als het goed al Wayland compliant en dan kan je voor een Wayland sessie kiezen ipv een X.org sessie. Ik ben benieuwd.
Waarschijnlijk zal Canonical Mir dus introduceren in Ubuntu 14.04 LTS. Net zoals ze bij Ubuntu 8.04 LTS getest hebben met Pulseaudio.

Dit lijkt me toch jammer, nieuwe technieken introduceren in een LTS is niet waar deze voor bedoeld zijn.
Juist in een LTS wordt vaak gekozen voor nieuwe technieken (zo werden er voorheen ook Beta's van bepaalde softwarepakketten gebruikt). Je wilt je niet voor 5 jaar binden aan software die bij de introductie al verouderd is.
Niet helemaal, als het goed is zijn de nieuwe technieken eerst in de releases *tussen* de LTS releases goed getest en worden ze pas meegenomen in een LTS als ze als stabiel worden gezien.

Je wilt je niet bij de introductie van een LTS 5 jaar binden aan onbewezen technologie die misschien al bij de volgende release in onbruik raakt omdat er slechte keuzes zijn gemaakt, het team te klein was of er een betere techniek langs kwam....
Waarom wil je niet met software beginnen die reeds gekend, en stabiel is ? Ik dacht dat LTS net dat voor ogen hadden.
Waarom wil je niet met software beginnen die reeds gekend, en stabiel is ?
Er is al een aparte versie die dat doet. Het heet Debian.
LTS staat voor Long Term Support. Heeft weinig met stabiliteit te maken.
Uiteraard, maar veel bedrijven draaien juist LTS voor stabiliteit etc. Juist daarom is het hebben van allemaal half-af producten natuurlijk niet echt handig!
Ik zou je toch met klem afraden om een Ubuntu LTS binnen 1-2 maanden na release in stabiele productie te zetten...
Om dit off-topic draadje voort te zetten: Dat zou ik met geen enkel nieuw OS of een major update doen. In een productieomgeving is het toch eerst de kat uit de boom kijken. Er zullen weinig bedrijven zijn die de nieuwste OSX of Windows versie meteen hebben aangeschaft toen deze uitkwam. Hooguit om trainers te trainen of bedrijfsspecifieke applicaties te testen maar verder levert het alleen risico op.

Thuis installeer ik nooit de x.x.0 versies van ubuntu, ik wacht tot de x.x.01 versie verschijnt. Dan zijn doorgaans de meeste bugs geplet en zijn eventuele problemen grotendeels opgelost.
De pakketten moeten wel de nieuwste versie zijn als ze in een LTS komen, maar wel de nieuwste stable, niet bèta of RC
Mir is bedoeld voor 14.10. 13.10 zou XMir zijn met alternatief X11. 14.04 geen alternatief meer.

XMir gebruikt enorm veel van X11 zelf. Het nut ervan is ook twijfelachtig. Zie http://mjg59.dreamwidth.org/26254.html. Binnen Wayland is XWayland puur voor losse applicaties, niet bedoeld om een hele desktop eronder te draaien.
kan iemand mij uitleggen wat ik concreet aan Mir zou hebben? Wat doet het ten opzichte van wat nu nog niet kan?
Als we mazzel hebben ... niets! Het moet een vervanger worden van een verouderd, log en moeilijk onder houdbaar systeem. Sterker nog, er zal functionaliteit wegvallen. Denk aan X forwarding. Al met al moet het sneller, dynamischer en moderner worden.
het is dus niet zo dat het extra functionaliteit aan Unity gaat toevoegen oid?
Nou, misschien ben ik iets te kort door de bocht geweest. De nieuwe versie van unity is gebouwd op MiR en zal deze dan ook nodig hebben om te draaien. Daarnaast is MIR schaalbaar naar andere platformen zoals een telefoon. Dit maakt de nieuwe display server breed inzetbaar en dit zorgt voor consistentie voor zowel de eindgebruiker als de developer.
Indien Mir hetzelfde doet als Wayland: Aanpassen van groottes van een window zal vloeiender gaan. Binnen Wayland is ook het doel dat je uiteindelijk Wayland als gewone gebruiker kan draaien. Oftewel, iets veiliger.
Wayland moet de standaard gaan worden voor Fedora 21.
Een leuke belofte, maar waarschijnlijk zien we Mir dus pas in 14.10.
Mooi zo. Dan blijven m'n applicaties in ieder geval nog een heel jaar werken. Dat kapotmaken door Ubuntu van bestaande systemen wordt ik soms best moe van.
Je kan ook je applicaties voortaan crossplatform maken. QT ? Dan heb je daar geen last meer van.
Het is niet ubuntu touch die uitkomt nu, maar alleen de versie voor mobiles (ubuntu phone).

Initieel komt versie 1.0 wss in een build voor de nexus 4 uit tegelijkertijd met 13.10.

De volledige ubuntu touch, met convergentie tussen phone, tablet en desktop komt pas met 14.04 LTS uit.
Tegen dan worden ook de eerste toestellen met ubuntu pre-loaded verwacht
Dit is mooi, ik heb een tijdje de beta gedraait met Mir en het crashte elk kwartier ongeveer. Dit is ondertussen al minimaal een maand geleden, maar het heeft toch geen goede indruk op mij achtergelaten. Nu draai ik de Ubuntu Gnome 13.10 Beta en het werkt perfect.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee