Canonical zal Mir integreren in Ubuntu 13.10

Ubuntu 13.10 zal standaard zijn uitgerust met de nog in aanbouw zijnde Mir-displayserver. Tot nu toe zou Canonicals opvolger voor het meer dan dertig jaar oude X.org pas in Ubuntu 14.04 LTS worden opgenomen als standaard displayserver.

De aankomende Ubuntu-versie, die in oktober uit moet komen, zal Mir kunnen draaien in combinatie met de opensource-drivers van Intel, de Nouveau-drivers voor Nvidia-gu's en Radeon-drivers voor AMD-hardware. Binnen Mir zullen de onderdelen XMir en Unity 7 de verdere interface voor hun rekening nemen. Aan Unity 8, die volledig native voor Mir wordt ontwikkeld, wordt voorlopig nog gewerkt en zal mogelijk pas in Ubuntu 14.10 zichtbaar worden.

Volgens Ubuntu is Mir in korte tijd uitgegroeid van een experimentele displayserver naar een snel en kwalitatief hoogwaardig onderdeel voor de Ubuntu-desktop. Software die nog een X.org Server nodig heeft om te kunnen functioneren zal in Ubuntu 13.10 kunnen terugvallen op een volledige X.org-displayserver. Deze fallback-code zal echter worden verwijderd in Ubuntu 14.04 LTS, de versie die vanuit Canonical vijf jaar ondersteuning krijgt.

Mir zal op korte termijn in de testimages van Ubuntu 13.10 worden verwerkt. Ook zijn er instructies verschenen hoe de nieuwe displayserver handmatig geïnstalleerd kan worden op bestaande Ubuntu-installaties.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-06-2013 • 10:21

52 Linkedin

Submitter: Simyager

Lees meer

Ubuntu 14.04 zal Trusty Tahr heten Nieuws van 19 oktober 2013
Elementary OS brengt Luna-release uit Nieuws van 11 augustus 2013

Reacties (52)

Wijzig sortering
Ondanks dat ik erg graag van Xorg afwil, is dit niet heel erg gunstig voor nu, zo getuige de benchmarks.

Wat mij betreft mogen de Wayland developers/DE developers wel eens haast gaan maken, anders is straks heel Ubuntu over op Mir en zit de rest nog met Xorg.
Anoniem: 472322
@zAo30 juni 2013 11:34
Mir is nog niet klaar, vermits Mir nu als een extra laag bovenop X.org geplaatst wordt is het logisch dat XMir trager is dan X.org.

Een kleine 10% volgens de benchmarks. En dat is zeer goed als je weet dat nog niet alles in Mir zit en er nog niet begonnen is met het fine-tunen ... Oliver Ries heeft er een interessant artikel over geschreven : http://www.olli-ries.com/first-mir-benchmarks/

En ik ben ook benieuwd naar vergelijkende benchmarktesten tussen XMir en XWayland :D
xmir draait bovenop mir voor x compatibiliteit, niet andersom zoals jij zegt
Alleen geven die benchmarks een licht vertekend beeld. Niet alleen omdat je met experimentele software zit, maar omdat er, buiten unity, amper software is dat geschikt is voor Mir op dit moment. XMir betekend een extra vertaalslag en dus een bijkomende performance penalty die hier duidelijk zichtbaar is.
Waarom zouden ze haast moeten maken?
Ik zie liever dat ze geen overhaaste beslissingen maken en alles goed uitdenken, zodat het een solide implementatie wordt die breed geaccepteerd wordt. Als Ubuntu graag zichzelf wilt onderscheiden moeten ze dat zelf weten. Er zijn er genoeg die met Mir zijn overgestapt op iets anders omdat het Not-Invented-Here gehalte bij Ubuntu nu wat te groot aan het worden is.

Bovendien zijn de grote DEs al met Wayland bezig. KDE in ieder geval wel, die heeft al wat support op orde. En heel veel van de basis werkt al, de API is bij mijn weten stabiel, dus het is voornamelijk de software die op Wayland moet gaan draaien waar we op wachten.
Dat wordt voor een aantal projecten flinke rampestampen als ze in 14.04 alleen Mir meeleveren. Ben benieuwd hoeveel software dan nog werkt uit hun package manager zonder dat X als dependency wordt meegeinstalleert.
Er blijft natuurlijk altijd nog Xmir de compatibiliteitslaag tussen X services en Mir. Wat er uit gaat is de volledige X server als alternatief voor Mir. Het zal dus niet zo zijn dat alle duizenden X applicaties ineens niet meer gaan werken.
Wat is een displayserver...? O-)
"A display server is a computer software system and network protocol that provides a basis for graphical user interfaces (GUIs) and rich input device capability for networked computers." van Wikipedia
Dat is wel een beetje te kort door de bocht omschreven.
Vroeger had je de "computer" elders staan en had je een simpele terminal die via een netwerk verbonden was en die je monitor aanstuurde en toetsenbord en muis kon uitlezen.
Om grafische dingen te kunnen tonen op je scherm, was er een soort van communicatieprotocol nodig om de computer verderop duidelijk te maken wat er bij de gebruiker gebeurde en andersom wat de gebruiker te zien kreeg.
Dus jij gaat met je muis een venster verslepen. Dan tekent je terminal alvast het venster op die plek en geeft de computer door naar welke coördinaten het verplaatst is. De computer geeft dan door wat er op de vrijgekomen pixels moet worden getekend.
Tegenwoordig heb je dat allemaal in 1 kastje zitten, maar de communicatie gaat nog steeds op dezelfde manier. Je geeft nog steeds commando's aan de display server en deze geeft nog steeds de input van de gebruiker terug.

Voordeel is nog wel dat je relatief eenvoudig een venster vanaf de ene computer op het scherm van een ander kunt tonen.

Nadeel is dat het relatief traag is naar huidige maatstaven, wanneer je het vergelijkt met systemen waarbij er niet gebruik wordt gemaakt van dergelijke scheiding, zoals onder Windows.
Ik kan me zo voorstellen dat dat met nieuwe input-methoden zoals touch toch wel voor een slome ervaring kan zorgen. Juist daarbij ervaar je al heel snel een vertraging op je beweging.
De beschrijving die je geeft slaat grotendeels op hoe X11 traditioneel gezien werkt, maar niet hoe een display server in z'n algemeenheid werkt.

Mir is ook display server, maar heeft bijvoorbeeld in z'n geheel niet de netwerktransparantie die je omschrijft.

Ook moet ik nog even aantekenen dat wanneer X11 lokaal draait dat de communicatie tussen display server en client via local pipes en shared memory verloopt. Hierdoor zijn de meeste performance problemen van de netwerktransparantie al opgelost. Bovendien bestaat de Composite extensie die ervoor zorgt dat de volledige round trip die je omschrijft (terminal geeft coordinaten door en krijgt nieuwe drawing areas terug) overbodig maakt. Zonder deze extensie zouden 3D effecten op de desktop namelijk in z'n geheel niet mogelijk zijn.

De reden dat men X wil vervangen is niet zo zeer vanwege performance (dat zit voor lokaal gebruik eigenlijk best wel goed), maar meer omdat de architectuur simpelweg uit z'n voegen springt. Over de jaren (nee, decennia) heen zijn er zoveel extensies bijgekomen en op elkaar gestapelt dat het geheel bijna niet meer te onderhouden is. Window managers zijn extreem complex geworden in een poging om alle combinaties van extensies te ondersteunen en bugs zijn haast niet op te lossen. Het ergste is dat het oorspronkelijke voordeel van de X server (netwerktransparantie) helemaal niet goed werkt in combinatie met al die extensies en dat rootless RDP eigenlijk veel betere performance biedt.
een ander voordeel is dat je het uit kunt zetten, op omgevingen waar je het niet nodig hebt zodat het niet onnodig systeembronnen opslurpt, zoals onder Windows. :+
Is het niet mogelijk om dat hele display server gedoe eruit te gooien?Of blaas je dan het hele *nix bouwwerk onderuit?
Ik denk dat heel veel gebruikers (voor al) In het bedrijfsleven erg ongelukkig worden als het client/Server X protocol helemaal overboord gooit.
Ik heb op mijn werk minimaal 3 X clients die naar mijn windows Xming server verbinding maken.

om makkelijk een Oracle Database te configureren heb je grafische tooling. Maar denk maar niet dat op een AIX/Linux Oracle bak een grafische interface zit. Kortom configureer met een remote Xserver.

Ik vind het X client/server protocol geweldig. En zal ook zeker blijven bestaan.

[Reactie gewijzigd door daft_dutch op 1 juli 2013 09:47]

zo heb ik idd ook een boel oracle installaties op RHEL gedaan met (een lokaal draaiende) cygwin.

werkt prima!

Ik hoop dat dat met MIR ook kan. En ik ben benieuwd of er ook een cygwin-achtige windows-port komt.
Ja en nee. Het is mogelijk maar dan breek je een hele hoop.
vergelijk het met een browser voor het http protocol. de browser is eigenlijk een display server van het internet
Dus de drivers die nvidia zelf uitbrengt werken niet? Lijkt me geen goede zaak voor linux gamers...
Daarom is er een fallback die de gewone X.org server draait in 13.10. :) Ook met die drivers is de volgende versie van Ubuntu dus gewoon werkbaar, maar dan wel zonder Mir als display server.

Het word verwacht dat Nvidia en AMD tegen de release van 14.04 wel drivers beschikbaar heeft die Mir ondersteunen.
Anoniem: 84969
@Nardon30 juni 2013 11:31
Het word verwacht dat Nvidia en AMD tegen de release van 14.04 wel drivers beschikbaar heeft die Mir ondersteunen.
Als ze dat voor elkaar krijgen, eet ik mijn hoed op....
[...]

Als ze dat voor elkaar krijgen, eet ik mijn hoed op....
Is het een rode hoed ? :P

Volgens : http://fridge.ubuntu.com/2013/06/27/mir-plans-in-13-10/
This fallback will be removed for Ubuntu 14.04. We are working with GPU vendors and partners to provide the required driver support and are confident to have this in place for 14.04.
Laat het smaken zou ik zeggen :P
Welke je Red Hat of je Fedora? :+
Neen, die werken enkel op X.org op dit moment. nV heeft nog geen enkele aankondiging gedaan met betrekking tot mir (of wayland). Het zal vooral afwachten zijn van hoe goed mir werkt en wat andere distributies gaan doen. Indien mir een one distro oplossing blijft zie ik nV nog niet direct met drivers komen.
Dit is een wel ongelooflijk snelle ontwikkeling, zeker als je kijkt hoe lang er al over de X.org vernieuwing en alternatieven wordt gesproken. Ik hoop dat het niet ten koste van de kwaliteit en performance is gegaan.
In tegenstelling tot X.org, is Mir juist zo opgezet dat het alleen het hoognodige biedt aan functionaliteit die Canonical nodig heeft voor Ubuntu. X.org had juist heel veel functies die in veel gevallen niet interessant waren, maar daardoor wel het hele project een stuk ingewikkelder maakte.

Maar dan nog is het heel snel gegaan, zeker als je kijkt naar Wayland (door vele gezien als de directe opvolger van X.org) die meerdere jaren nodig had voor de ontwikkeling..
Ja, het "probleem" met Wayland was dat veel van de infrastructuur hier nog niet klaar voor was. Denk aan bijvoorbeeld KMS (kernel mode setting), GL, bugs in de nieuw betrede paden etc. Nu dat allemaal al is opgelost is het makkelijker om Mir te maken. Als Wayland nu gemaakt werd zou het ook sneller gaan...
Die redenering volg ik niet helemaal. Wayland is nog steeds in ontwikkeling... Je zou zeggen dat ze met die head start die ze hebben juist eerder klaar zouden moeten kunnen zijn dan Mir.
De rest was nog niet klaar. Om Wayland te maken moest allemaal ander werk verricht worden. Canonical maakt daar nu gebruik van. Verder hebben ze Mir pas echt werkend in 14.10 (dan pas draait Unity echt onder Mir, tot die tijd maakt het gewoon gebruik van XMir). Voordat Unity onder Mir draait, verwacht ik verschillende desktop omgevingen allang onder Wayland te draaien. Verder is met Wayland de bedoeling om dingen goed te doen, Mir heeft als enige focus Unity, meer niet.
Langs de ene kant is het goed dat er snel een alternatief komt voor X, we zitten met Wayland al 5 jaar te wachten op een bruikbaar alternatief. Eerst was er ook support langs de kant van Canonical voor Wayland maar men heeft diverse argumenten gebruikt om hun eigen alternatief te gaan developen. Wat ik het liefst had gezien is dat men de eventuele tekorten had besproken met het Wayland team om daarna tot een en dezelfde oplossing te komen die op diverse platformen werkt. Wayland is btw gestart als een hobbyproject van één persoon.
Mir maakt in grote mate gebruik van de kennis die verworven is mbt tot Wayland. De eerste reis naar de maan kostte ook een stuk meer planning, geld en tijd dan alle vervolgreizen. Ik vind het dan ook extreem flauw van Canonical dat ze wel de vruchten gebruiken maar vervolgens 'schijten' op het project.

Maar ja, Canonical he. Ze staan niet echt bekend om hun cross-distro houding (itt tot Fedora/RH en openSUSE). openSUSE in het bijzonder maakt veel services cross-distro. Bijvoorbeeld de Open Build Service (formerly called OpenSUSE Build Service) http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Build_Service en http://openqa.opensuse.org/

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 30 juni 2013 13:23]

Ze staan niet echt bekend om hun cross-distro houding
Dat hoeft ook niet, dat is hun recht. Zo is de GPL nou eenmaal bedacht. Als bedrijven geen voordeel zouden kunnen hebben via de GPL zou GNU software en Linux helemaal niet doorontwikkeld worden. Dat Canonical niks voor Linux als geheel doet valt te betwisten. Door Canonical zijn ontwikkelingen wel sneller doorgevoerd in het algemeen en ze hebben een eigen ontwikkelteam. Dat dat team direct in opdracht en in het voordeel van Canonical/Ubuntu werkt is niet meer dan logisch. Ubuntu en afgeleiden hebben altijd nog de GPL als licentie. Dat is wat het belangrijkste is. Canonical is hierin niet anders dan toentertijd Novell, die in hun voordeel de Linux desktop (3D) een boost heeft gegeven met eigen technologie zoals Beryl (Compiz) in SLED/SLES. Compiz is opensource en op elke desktop te gebruiken. Als Mir ook GPL of soortgelijk blijft blijft iedereen vrij om te doen wat ie wil.
Opzich maakt dat weinig uit, aangezien de code onder de GPL uitkomt (al vind ik hun google-style closed developement niet echt ideaal), zelf zie ik totaal niet in wat MIR nu beter doet dan wayland, het enige verschil lijkt te zijn dat mir door ubuntu wordt ontwikkeld en wayland niet.
Canonical doet er denk ik verstandig aan om een dergelijke verandering niet door te voeren in 14.04. Dat is een LTS en daarin moet je geen experimenten hebben zitten. Door het nu naar voren te halen geven ze hun ambitie vorm, waarvoor hulde! Ik ben alleen benieuwd hoe dit gaat uitpakken voor 13.10.
Je merkt to h als gebruiker, als het goed is, helemaal niets van welke displayserver je gebruikt?
Een hoop minder X server crashes misschien, maar verder niet echt nee. :P
Totdat je games probeert te spelen en het op die gare nouveau driver draait met 3 fps (als het al opstart). Laat ze eerst eens de opensource drivers van degelijke 3D performance voorzien voordat ze met experimentele meuk komen om goed werkende systemen te vervangen.
Anoniem: 444686
30 juni 2013 10:47
Ik al ubuntu gebruiker zal hier wel erg aan moeten wennen. X.org vind ik persoonlijk fijn om mee te werken. Nu hopen dat de kwaliteid goed is en vooral erg snel! _/-\o_
Je zal, als alles goed is en volgens plan verloopt, niets merken van de overgang van X naar XMir en later Mir.

Leuke artikels : http://www.jonobacon.org/...10-benchmarking-and-more/
http://www.olli-ries.com/

Gisteren ben ik geupgrade naar Saucy en wacht wel tot Mir in de daily image verschijnt. :)
totdat je de config files aan het zoeken bent.
Zoek jij nog xorg config files dan? Onder welke steen heb jij geslapen? Xorg draait zelfs prima als je die hele config file niet hebt. Laat xorg z'n settings liever zelf uitzoeken, dat doet ie prima. M'n laptop draaide beter na het deleten van die file dan daarvoor...
De xorg.conf heb ik zelf toch wel nodig om mijn dual screen set-up fatsoenlijk aan de gang te krijgen. Echter zal het in Mir vast niet veel moeilijker zijn om dat te doen, als ik dan überhaupt nog problemen heb met meerdere schermen.
drivers komen op zn tijd wel, echt zware games zijn er toch 'nog' niet voor ubuntu, ik hoop dat mir de stabiliteit van unity en vooral de snelheid een beetje op zal krikken
Er zijn genoeg games voor Ubuntu. Installeer eens Steam zou ik zeggen. De linux versie dus, niet de windows versie op wine.
Dan nog kom je niet veel verder dan wat Source games en een hele hoop indies. Hier en daar is er support voor een grotere titel, maar over het algemeen niet. Voor zware games moet je toch nog even bij Windows blijven.
Ja, je hebt toch nog alleen maar bepaalde nichegames gelist? Een CoD, Battlefield of iets dergelijks zie ik er niet tussen staan.
Niche of niet, sommige games zien er gelikt uit en veel beter dan wat er lang op Linux beschikbaar was. Waarom wil je Cod of battlefield erbij zien? Totaal onzinnig. Je noemt spellen die groot zijn geworden op Windows of console en dan ga je griepen dat die niet op Linux zitten. Dat is als Lotus de grond instampen omdat er geen ferrari racestuur op zit.

Kijk wat er wel beschikbaar is en geniet ervan. Lange tijd kon dat niet of nauwelijks op Linux. Tegenwoordig wel.
Omdat dat de majority over de streep trekt...Marktaandeel en dat soort verhaaltjes.

Dat hoef ik toch niet uit te leggen zeker?
Dat ligt niet aan eventueel gebrek van linux hoor. Spellen draaien prima native op linux, het is aan de spelmakers om een linux versie te compilen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee