Ubuntu 14.10 krijgt officiële versie met Mate-desktop

Canonical heeft een nieuwe Ubuntu-variant op basis van de Mate-desktop goedgekeurd als een officiële versie. Een eerste alfarelease van Ubuntu Mate 14.10, waarbij de Mate-desktop de Unity-omgeving vervangt, kan al bij de makers binnengehaald worden.

Mate biedt de gebruikers een meer traditionele desktopomgeving dan Unity en is grotendeels gebaseerd op de interface van Gnome 2.x. Naast een klassieke desktop heeft het lagere systeemeisen. Onder andere Linux Mint maakt gebruikt van Mate, maar een officiële Ubuntu-variant ontbrak nog. Nu Ubuntu Mate de goedkeuring heeft gekregen van Canonical, kan het zich een officiële Ubuntu-variant noemen, naast bijvoorbeeld Kubuntu en Xubuntu.

Ubuntu Mate is inmiddels beschikbaar in een vroege alfaversie. Deze draait op basis van het in aanbouw zijnde Ubuntu 14.10, de release die codenaam Utopic Unicorn heeft gekregen. Het OS vereist minimaal een Pentium III en 512MB ram, en is zowel in een 32bit- als 64bit-editie verkrijgbaar. De iso-images zijn iets minder dan 900MB zwaar.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-07-2014 • 13:26

93 Linkedin

Reacties (93)

Wijzig sortering
Anoniem: 382150
7 juli 2014 13:31
Misschien ook wel interessant.
http://www.omgubuntu.co.u...leased-available-download

Geen Unity of Gnome maar volledige in Shell geschreven met HTML5
Absoluut, ik ben ook zeer benieuwd.

Ik testte het even uit in VirtualBox, maar het was niet vooruit te branden (blijkt een vaker voorkomend probleem te zijn). Ging dus even mijn Linux Mint installatie vervangen door Deepin maar bij het opstarten loopt het al fout: je moet een taal kiezen en ik krijg geen keuzemenu te zien (wel in VirtualBox).
Anoniem: 382150
@Aegir817 juli 2014 13:36
Heb hem inderdaad hier ook in Virtualbox draaiende op een macbook. Onder de 2 gb RAM is het echt tergend traag inderdaad. Dont know why.
Van hun eigen site:
".. If you’re thinking of using it in a virtual machine you may want to have a rethink: the use of Compiz means performance is subpar."
Doesnt matter. Als ik 3 GB aan de VM geef is er niks aan de hand om een of andere rede loopt VM ook vol op 2 GB en SWAP. Toen ik 3GB toewees was het opgelost. Nog steeds iets trager maar het werkte.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382150 op 7 juli 2014 13:48]

Ik gaf 4 GB aan de VM, het werkte maar zeer haperend. Ik raakte nauwelijks de rondleiding door.
Anoniem: 382150
@Aegir817 juli 2014 13:55
Nja ik had een groot memoryleak. Mijn geheugen liep helemaal vol. Jij komt niet verder dan Install dan??
Nee, tot net na de installatie. Daar kon ik kiezen voor rondleiding of meteen beginnen. Liep vast bij de 3e 'hot corner'.
Anoniem: 382150
@Aegir817 juli 2014 13:58
Kijk eens of je een andere iso kan downloaden en mounten>
Het gaat meer om het feit dat het gebruik maakt van compiz, wat in een VM gewoon minder goed werkt omdat er geen directe toegang is tot de videokaart/opengl.
Dan heb je die link van Vegettokai niet gelezen denk ik:
If you’re thinking of using it in a virtual machine you may want to have a rethink: the use of Compiz means performance is subpar.
Anoniem: 382150
@Durandal7 juli 2014 13:49
Lees mijn comment op TwilligtMalaise
volledige in Shell geschreven met HTML5
Om precies te zijn is het gescreven in Go en HTML5..
Anoniem: 382150
@kramer657 juli 2014 14:41
Ty
Eindelijk weer eens wat vernieuwends, ik hoop dat er een review over komt op tweakers.
Same here!

Ik zou het wel waarderen als Tweakers eens wat reviews doet over interessante Linux distro's, ipv alleen maar de meest populaire. Ubuntu is tegenwoordig het enige wat de klok slaat hier op tweakers, ipv interessante achtergrond artikelen over Arch, Angstrom of dus bijvoorbeeld Deepin.
Als invalide na kanker doe ik als bezigheid therapie pc en laptop herstellingen. Daar ik leef van mutualiteit uitkering mag ik niets bijverdienen.

Blijkbaar zou ik er nog goed in zijn ook, haha.
Want steeds meer invaliden en bejaarde ( die mag ik onbezoldigd helpen van mutualiteit) komen mijn hulp vragen.

Daardoor zet ik veel Ubuntu of mint op hun pc. Zeker nu bij einde XP is er veel bezorgdheid om veiligheid.
Deze mensen hebben niet het geld om zo maar te vernieuwen. Of vinden zich gewoon te oud voor een nieuwe investering. Dus ik zet Linux (ke)naast XP.

Met Linux gaan ze dan op internet. Met XP nooit meer. Maar ze kunnen wel hun oude vertrouwde programma’s blijven gebruiken op XP. Word, Photoshop enz.
Herkend XP de printer, oude scanner of camera niet. Ze kunnen printen en scannen via Linux.

Met Lubuntu, Xubuntu werken ze snel. Al hebben ze soms problemen met bepaalde codexen. Wat met Mint niet het geval is. Gans het multimedia en co pakket zit er bij.

Feit is dat ze allemaal zeer snel werken met de Mint versies. Die ik allemaal al geïnstalleerd heb. Zelf op Pentium I draait bv PepperMint geweldig goed.
Zelfs wanneer er te weinig geheugen is om te installeren kan het. Nieuwe installatie op en andere pc of laptop. Enig belang 32 of 64 bit. Maar voor de oude best 32 bit.
Na installatie, harde schijf in de andere pc plaatsen en opstarten. Geloof het of niet de drivers van de pc of laptop worden gevonden geïnstalleerd en de zaak draait. Dan via internet vervolmaken.

Ieder jaar schaf ik mij een nieuwe laptop aan. Ik verwijder de harde schijf onmiddellijk, start Windows zelfs niet op. Ooit 1 keer snelle harde schijf van 500GB gekocht en Linux er op. Wanneer ik mijn laptop verkoop plaats ik de originele harde schijf ongebruikt maagdelijk terug. De Linux schijf in de nieuwe en we zijn weer vertrokken.

Ik geef steeds de raad aan de mensen te lezen wat Ubuntu en Mint is. Plaats na installatie altijd deze link op hun pc:

https://sites.google.com/site/computertip/

Daar is dus werkelijk bijna alles te vinden. En begrijpelijk aangebracht.
Daar staat het hoe en waarom te kiezen tussen de verschillende uitrustingen. Zoals je bij de auto de motor inhoud heb of de uitrusting al of niet met airco, enz. Want in wezen zijn ze gelijk me andere carrosserie en assessors. Deze uitleg begrijpen de oudjes ook. Zelfs dat programma’s andere namen hebben aanvaarden ze zo.

En net als bij de auto kan de pc overbelast zijn met te zware uitvoering. En dat moet uit getest worden met USB of live CD-DVD. Voor ieder pc of laptop bestaat wel een zeer goed draaiende Ubuntu of Mint. Zie computertip ubuntu /mint

Mijn conclusie is als de oudjes en invaliden het kunnen moet iedereen die wil het ook kunnen.

Met GSM werken werd aanvaard. Maar voor Linux lees ik steeds ongegronde argwaan??????
Weet iemand of unity hiermee is afgeschoten? Unity draaide bij mij altijd aardig zwaar vergeleken met andere distributies. Xubuntu vind ik dan een veel fijnere snellere distri dan Unity.
Nee, tuurlijk niet. Ubuntu Mate is gewoon één van de vele beschikbare distributies die op Ubuntu gebaseerd zijn: Kubuntu, Ubuntu Gnome, Mythbuntu, Edubuntu, Lubuntu enXubuntu.

Mate zal gewoon onderdeel van deze lijst worden. Linux Mint, gebaseerd op Ubuntu, heeft trouwens een Mate-variant.

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 7 juli 2014 13:37]

Anoniem: 26447
@Aegir817 juli 2014 14:34
Als jullie er al niet uitkomen, hoe moet een arme windower er dan uitkomen als hij wil overstappen. :)
Om heel kort door de bocht te gaan: Linux is de kern en is hetzelfde in alle distributies, dat wordt dan aangevuld met X (voor de grafische interface: de vensters), een desktopomgeving en applicaties.

Het zijn de desktopomgevingen en de applicaties die verschillen per distributie. Je kunt de desktopomgevingen zien als 'thema's' die de grafische schil gaan bepalen: hoe vensters en programma's eruitzien, reageren, ... En de applicaties zijn soms dezelfde als onder Windows: Skype, Firefox, Google Chrome, ...

Mocht je het willen uittesten dan kun je van de meeste distributies een iso downloaden en die op een usb-stick installeren om even uit te proberen. Als beginner kan ik je Ubuntu of Linux Mint aanbevelen.
Mocht je het willen uittesten dan kun je van de meeste distributies een iso downloaden en die op een usb-stick installeren om even uit te proberen.
Of op een CD/DVD. Die zijn goedkoper, zeker als je er meerdere tegelijk/achter elkaar wilt testen en dan een keus wilt maken, maar vanaf iso draait het dan wel trager. Zelf heb ik nog nooit een live-usb gemaakt, een iso branden is makkelijker
Als beginner kan ik je Ubuntu of Linux Mint aanbevelen.
Zelf fan van Ubuntu sinds versie 4.05 raad ik deze nu af. Ten eerste vindt ik de Unity GUI onhandig en ten tweede is Ubuntu erg bloated geworden. Zelf vindt ik XFCE het beste compromis met LXDE als lightweight en MATE als uitgebreidere optie.

Omdat ik geen behoefte heb aan een mail-client gaat mijn voorkeur uit naar Ubuntu Studio, maar voor anderen is Xubuntu misschien een goede keus.
Linux Mint is er ook in diverse smaken zoals MATE, Cinnamon of XFCE.

Andere keuzes voor een beginners-distro: SolydX1 en volgens distrowatch: ElementaryOS2, PCLinuxOS3, Robolinux4, Sabayon Linux5, Pinguy OS6
1 gebaseerd op Debian, XFCE, rolling release
2 gebaseerd op Ubuntu, XFCE
3 gebaseerd op Mandriva (gebaseerd op Red Hat), LXDE, MATE (XFCE) rolling release
4 gebaseerd op Debian, GNOME Classic
5 gebaseerd op Gentoo, XFCE, MATE, GNOME, rolling release
6 gebaseerd op Ubuntu, GNOME


@_h93
KDE heeft net als LXDE standaard een taakbalk onder op het scherm en een 'start'-knop. KDE is echter imho lelijk, onoverzichtelijk en traag. Daarnaast zitten er ook nog onhebbelijkheden in zoals het overdadig vragen van root-credentials
voor het aanpassen van usersettings zoals default-printer of printer-instellingen.

En voor de volledigheid meld ik OpenGUE, een Ubunt-gebaseerde distro met Enlightment/E17 als desktop (is ook mooi) maar toen ik die probeerde waren alleen Engels en Italiaans redelijk bug-vrij, ingesteld op met Nederlands liep hij toch niet lekker.
KDE heeft net als LXDE standaard een taakbalk onder op het scherm en een 'start'-knop. KDE is echter imho lelijk, onoverzichtelijk en traag.
Goed, uiterlijk is smaak en daar valt niet over te twisten, ik vind KDE dan wel weer mooi.
Daarnaast zitten er ook nog onhebbelijkheden in zoals het overdadig vragen van root-credentials
Kunnen we kort over zijn; ja klopt.
Als beginner kan ik je Ubuntu of Linux Mint aanbevelen.
En Windows overstappers kunnen het beste beginnen met Kubuntu imho :)
Windows overstappers kunnen het beste de standaard Unity desktop gebruiken imho.
Dit is de defacto standaard en als je hulp zoekt op internet gaan de meeste antwoorden uit van die situatie.
Het feit dat de Unity interface veel verschil van het traditionele Windows startmenu is volgens mij een kleine drempel. Je hebt je browser en Libre office gewoon standaard op de dash zitten. Veel gebruikers hebben daar genoeg aan.
sorry, windows gebruikers laat ik meestal Xubuntu gebruiken ...

dit werkt UBERSNEL en heeft een startmenu mét zoekfunctie zoals ze gewend zijn..

als ze nog met een oude pc of laptop/netbook werken waar xp op stond laat ik ze meestal naar Lubuntu overschakelen; dit is nog minder eisend aan de toestellen en draait echt op alle hardware als een tierelier... ik gebruik het zelf ook op m'n netbook. Voor echte dummies is er trouwens ook een -Netbook modus waarbij het toestel opstart met grote iconen op het opstartscherm zodat ze meteen kunnen starten en het uiterst gebruiksvriendelijk is (denk chromebook)

Lubuntu heeft maar 128 MB nodig om te draaien.. al is dat wel de minimum... het is eigenlijk gelukkig vanaf zo'n 256; Xubuntu heeft echt wel het dubbele nodig. Lubuntu draait zonder problemen op tragere celerons en atoms. Xubuntu ziet ook graag atoms enzo, als er maar genoeg geheugen bij is, op m'n netbookje werkte het thans toch goed...
De gewone Ubuntu was echter veel te traag om vlot te werken (en ik heb wél 2gb ram hoor, daar lag het absoluut niet aan)
Dit is de defacto standaard en als je hulp zoekt op internet gaan de meeste antwoorden uit van die situatie.
Hoe is Unity de defacto standaard als Ubuntu de enige distro is die hem meelevert en voor de rest niemand er iets van moet hebben?

Er is geen defacto standaard binnen Linux. Er zijn twee grote desktop omgevingen (Gnome en KDE) en daarnaast nog een hele lading kleinere desktops. Daarnaast is het zo dat KDE gebruikt maat van Qt, terwijl Gnome en de meeste andere desktop omgevingen weer gebruik maken van GTK+ (volgens mij gebruikt Unity dat ook).

Als er iets niet is binnen Linux, is het een "defacto standaard". En dat is een sterk punt, maar tegelijkertijd ook een hoge drempel voor nieuwe gebruikers.
Weet jij wel wat defacto betekent? Ongeveer 75-80% van alle desktop Linux distros zijn gewone Ubuntu machines (dus met Unity).
Dat noemen we dus een defacto standaard.
Verschillende DEs gaan dan wel weer overstappen naar Qt. De Unity versie van Ubuntu Touch is al gemaakt op basis van Qt en dezelfde Unity versie zal ook op de desktop gebruikt gaan worden. Ook XFCE, als ik mij niet vergis, gaat overstappen naar Qt (in ieder geval een andere, bekende, lichte, DE, en ik meen dat het XFCE was).

Qt lijkt nu dan toch de overhand te krijgen boven GTK, waar Qt normaal meer de underdog was en alleen KDE het gebruikte.
En waarop dan? iedereen zegt altijd dat ze over moeten stappen op hun distro.

Begrijp me niet verkeerd hoor, maar zonder onderbouwing heeft niemand hier wat aan. Ik weet nog toen ik Linux wilde gebruiken... kreeg werkelijk alle distro's te horen en van Fedoro en Ubuntu ook nog eens de verschillende windows managers en verschillende distro smaken. Dit hielp totaal niet.
En waarop dan? iedereen zegt altijd dat ze over moeten stappen op hun distro.
Nou omdat de desktop manager KDE het meest lijkt op Windows imo. Unity werkt nogal anders en is wellicht een te grote stap voor de gemiddelde Windows gebruiker.
iedereen zegt altijd dat ze over moeten stappen op hun distro.
Haha klopt inderdaad. Ben zelf echter geen Kubuntu gebruiker (meer) heb tegenwoordig Linux alleen nog op een oude hobby bak staan, en daar draait nu Lubuntu op.
et voila... een windows gebruiker + oude bak = lubuntu... zoals ik zelf ook zou aanraden

grote distro's (ubuntu / kubuntu / ... Fedora) hebben op 'oude bakken' niet zo veel te zoeken; daar zijn die niet voor gemaakt; ze zullen wel werken maar niet vlot. Tevens is geen enkele nieuwe grote distro nog van mening dat ze er moeten uitzien als windows...

Lubuntu ziet er gewoon door zijn simpelheid het meeste uit als windows en werkt het vlotste op oude bakken dus daarom dat ik het ook zou aanraden als je met je oude pc een linux wil proberen..
Volgens mij is het met Linux ook zo dat je gewoon alles moet proberen. En dan uiteindelijk krijg je wel je eigen voorkeur.

Vergeet ook niet dat als je een tijdje met Linux werkt, je voorkeur zal verschuiven. Je zult willen beginnen met een makkelijke installatie. Als je dat dan een tijdje gebruikt hebt, dan zul je meer invloed willen hebben op het OS. En zul je ook meer ervaring hebben, waardoor andere distro's ook te doen zijn qua installatie.

Daarom krijg je ook zoveel verschillende adviezen. Iedereen is bezig op zijn eigen pad en daar is ook het advies op gebaseerd.

Veel plezier met je Linux ervaring :)
Thanks, maar mijn eerste linux dagen liggen alweer een tijdje achter me.

Wel goed advies trouwens, ging bij mij ongeveer net zo, maar uiteindelijk weer geeindigd bij een grote distro. Moet gewoon werken en geen gedoe zijn.
Ik vond Ubuntu met unity voor een pas nieuwe gebruiker niet echt aan te raden.
Ik heb het zelf enkele maanden gedraait en vond het erg jammer dat ik alles wat in installeerde via de werkbalk aan de linkerkant van het scherm moest pinnen.. Daarnaast weet je ook als nieuwe gebruiker niet wat voor applicaties allemaal bestaan achter de verborgen schermen..

Maar Ubuntu met Mate find ik zo op het oog veel geslaagder..
En Kubuntu wil ik ook nog eens uit proberen.
Die overstappende Windower gaat voor Zorin.
In Zorin kun je makkelijk kiezen voor een Windows look en feel. Keuze uit XP, Vista, Win7, enz lookalike.
Zorin is ook gebaseerd op Ubuntu maar probeert dus schaamteloos op Windows te lijken.

www.zorin-os.com

[Reactie gewijzigd door kingcharles op 7 juli 2014 20:25]

Gewoon het image downloaden in vanaf CD / DVD / USB draaien en kiezen wat je de leukste lijkt.
Niks moeilijks aan. :+
Als jullie er al niet uitkomen, hoe moet een arme windower er dan uitkomen als hij wil overstappen. :)
Hoezo. Er zijn zat voorbeelden van zaken met vele keuzemogelijkheden. Niet alleen besturingsystemen. Vrouwen, auto´s. Laat je keuze op een vallen, probeer uit, maak een proefrit. ;)

Tot nu toe heb ik Ubuntu geïnstalleerd staan na een stuk of dertig andere geprobeerd en bekeken te hebben. Bij Mint beviel de Mate variant me ook wel. Ben benieuwd naar deze.
Om het met de woorden van Swiss Toni te zeggen: Choosing a Linux distro is just like making love to a beautiful woman... ;)
Nee, tuurlijk niet. Ubuntu Mate is gewoon één van de vele beschikbare distributies die op Ubuntu gebaseerd zijn: Kubuntu, Ubuntu Gnome, Mythbuntu, Edubuntu, Lubuntu enXubuntu.
[...]
Bijna goed. Ubuntu en Xubuntu hebben géén gelijke Linux "Shell ondergrond", zeg, in Windows termen, het command prompt deel.
Van Kubuntu en andere smaken weet ik dat niet.
Xubuntu heeft volgt bepaalde delen van de algemene Linux standaarden meer dan Ubuntu.
Al zal dit voor de gewone gebruiker weinig uitmaken. Maar wie dieper in het OS gaat aanpassen, zal het kunnen merken.
Nu Ubuntu Mate de goedkeuring heeft gekregen van Canonical, kan het zich een officiële Ubuntu-variant noemen, naast bijvoorbeeld Kubuntu en Xubuntu.
Niet dus ;)

[Reactie gewijzigd door melwasul op 7 juli 2014 13:33]

Wat bedoel je met "afgeschoten"? Dit is gewoon een Ubuntu flavour, een versie van Ubuntu zonder Unity. Ubuntu zelf zal wel gewoon Unity blijven gebruiken.

Hier een lijst met nog wat flavours.
Nee, dit is een alternatieve versie voor Ubuntu met Unity.
Nee, Unity blijft gewoon bestaan en de standaard voor Ubuntu.

Ubuntu Mate is een project van vrijwilligers, maar heeft de seal-of-approval van Ubuntu gekregen om zich Ubuntu to mogen noemen. Het zal dus, net als Kubuntu, Lubuntu en Xubuntu, gewoon naast de "standaard" Ubuntu komen te bestaan.
Nee, dit is alleen een alternatief. (Hetzelfde als Xubuntu met Xfce of Kubuntu met KDE) De normale Ubuntu draait nog steeds Unity als desktopomgeving.
Hoe is dit anders dan Ubuntu 14.04 eruit laten zien als de oude GNOME interface?
http://www.omgubuntu.co.u...ok-and-feel-like-gnome-2/
Mate is dan ook gewoon een fork/voortzetting van gnome 2.
Precies ! In mijn beleving is er niks mis met Gnome 2 aan zich, hoewel er wat hardnekkige bugs in zaten. Met Gnome 3 was ik helemaal niet blij omdat ik direct die vervelende menubalk links in beeld had staan die niet weg te krijgen was.
Met Gnome 3 was ik helemaal niet blij omdat ik direct die vervelende menubalk links in beeld had staan die niet weg te krijgen was.
Ik heb nog nooit een menubalk aan de linkerkant gezien, die heb je alleen in overvieuw mode of als je hem zelf via een extensie permanent toont (als een soort dock)
Het enige nadeel aan gnome 3 vind ik niet direct de workflow maar het feit dat ik geen andere window manager kan gebruiken, ik ben absoluut geen fan van mutter, ik zou liever kwin gebruiken i.c.m gnome-shell.
Minder werk na het installeren ;-)

En in de gelinkte tutorial gebruiken ze de fallback mode. Mate is een andere dekstopomgeving.
Wat mij betreft wel, al blijkt dat er (buiten ubuntu?) al te zijn, zie mrlammers hierboven.

In die zelfde lijn vraag ik mij af waar 'gubuntu' blijft, sinds gnome geen standaard desktop omgeving meer is. Of heb ik iets gemist?
Ubuntu GNOME is een officiele distro met Gnome3: http://ubuntugnome.org/
Klopt, maar in de lijn kubuntu, lubuntu valt ze op door het ontbreken van de naam gubuntu. :) 8-)
Kijk maar in de FAQ:

Why aren’t you named Gubuntu?
Gubuntu would sound too much like Goobuntu, Google’s internal distribution of Ubuntu. The GNOME Foundation Board did not want us to use a derivative of GNOME like GNOMEbuntu as our name. Anyway, we think the name Ubuntu GNOME is a good example of the simple usability we offer.
Dit is wel te begrijpen van Ubuntu. Linux Mint met Mate leek aan een goede opmars bezig. Ik heb het zelf draaien op een oude netbook (ex XP) en een oude laptop (ex Win7). Op allebei draait Mint 17 met Mate en allebei zijn ze nu sneller dan met WIndows.
Mate is Gnome2, maar dan goed doorontwikkeld. Linux Mint is gebaseerd op Ubuntu. Dit was eigenlijk wel te verwachten.
Ter verduidelijking, dit is helemaal geen echte actie vanuit Canonical.
Martin Wimpress heeft dit samen met Alan Pope gedaan (http://ubuntu-mate.org/team/), vervolgens hebben ze gevraagd aan Canonical of ze gebruiken mogen maken van de infrastructuur van Canonical voor distributie etc. Wat Canonical ook doet voor de andere derivaten.
Wel grappig is dat Alan Pope een Canonical medewerker is, maar dit alsnog in zijn vrije tijd doet, omdat hij zelf vindt dat dit niet onder zijn taken bij Canonical valt. (Hij doet is in de Mobile tak)
(Voor het geval je je af zou vragen hoe ik dit weet, ik luister gewoon naar de zeer aardige Ubuntu UK podcast. (http://podcast.ubuntu-uk.org/))
Ik hoop alleen dat de titelbalken van de vensters iets minder lomp ingesteld kunnen worden, om de puntjes op de i te zetten, voor de laptops met lage resoluties. Die Ubuntu mate is lomper dan die standaard xfce interface.
Anoniem: 428562
7 juli 2014 14:39
Geïnstalleerd op een vrije partitie, dit voelt als het aantrekken van een oude spijkerbroek die perfect past, heerlijk.
Anoniem: 543035
7 juli 2014 16:06
Als unity verdwijnt, dan verdwijnt meteen ook mijn favoriete desktop. Daar zit ik echt niet op te wachten.
Canonical heeft eenzelfde soort filosofie zoals Microsoft die beoogde met de Metro-interface. Vandaar ook de naam Unity; ze willen een éénheid creëeren tussen de mobiele markt die ze willen veroveren en de desktopinterface. Waar naar mijn mening het cruciale verschil zit is dat Canonical niet de usecase van de klassieke PC-omgeving over het hoofd ziet, en hem bijgevolg niet als ondergeschoven kindje behandelt. Ikzelf heb een netbookje met Xubuntu en een iets krachtigere laptop waar Ubuntu met Unity op draait, en ondanks de klachten van een groot deel van de community vind ik het zelf heerlijk werken. Op wat minder krachtige hardware werkt het zoals in de eerdere reacties al vermeld te traag om bruikbaar te zijn, en daarom is het juist zo mooi dat je in die gevallen de keuze hebt om een andere desktopomgeving te installeren. Zelfs als je een standaard Ubuntu-iso uitrolt op een PC kun je achteraf nog een andere desktop environment installeren met
sudo apt-get install *naam DE*
Het hebben van de keuze is mijns inziens één van de krachten van Linux.

Om een lang verhaal kort te maken denk ik niet dat Shuttleworth et al binnenkort Unity los gaan laten.

edit: Bron Unity

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 7 juli 2014 21:23]

Ik ben erg blij met deze optie. Destijds ben ik van Ubuntu afgestapt omdat het met Unity steeds verder richting Windows 8 begon te schuiven, terwijl Win8 juist de reden was waarom ik naar Ubuntu was gewisseld. Uiteindelijk ben ik toen ook maar op Linux Mint overgestapt omdat ik daar voor Mate kon kiezen.
Dan installeer je toch een andere DE of WM?
Je bent absoluut niet verplicht om gebruik te maken van unity (wat min of meer wel het geval is met de metro meuk op windows)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee