Gnome zal Wayland-displayserver gaan gebruiken in toekomstige versies

De ontwikkelaars van de Gnome-desktopomgeving hebben aangekondigd dat zij zich gaan inspannen om de Wayland-displayserver volledig te gaan ondersteunen in toekomstige versies. Daarmee zet ook de Gnome-community zich af tegen Canonicals plannen voor de Mir-server.

Hoewel er experimentele code is geschreven om de Gnome Shell en de compositing windowmanager Mutter te laten samenwerken met Wayland, draait de huidige Gnome 3-desktop veelal op X.org Server. De developers achter de desktopomgeving hebben echter laten weten dat zij versneld ondersteuning voor Wayland aan de code willen gaan toevoegen.

Met de aangekondigde ondersteuning voor Wayland willen de Gnome-ontwikkelaars duidelijk maken dat zij Wayland zien als toekomstige opvolger van het robuuste maar gedateerde X.org Server. Daarmee zetten de developers zich af tegen Mir, een geheel nieuwe displayserver die Canonical aan het bouwen is voor zijn Ubuntu-platform. Gnome 4.0 zou mogelijk zelfs uitsluitend op Wayland gaan draaien.

De ontwikkelaars van de KDE-omgeving hebben al in een eerder stadium aangegeven dat zij Wayland zullen omarmen als toekomstige displayserver. Ook XFCE zou weinig zien in de weg die Canonical met Mir is ingeslagen. Nu ook Gnome Mir lijkt af te wijzen, zal de ontwikkeling van Wayland mogelijk in een versnelling raken, al wordt verwacht dat de eerste Gnome-versie met volledige Wayland-support pas in 2014 beschikbaar zal komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-03-2013 • 19:00

17 Linkedin

Reacties (17)

17
17
13
4
0
2
Wijzig sortering
Daar klopt alleen niet veel van. Er is enorm veel discussie over geweest. Canonical heeft nooit vooraf gepraat met Wayland ontwikkelaars. Nooit veel resources aan Wayland besteed, etc.

Dat is natuurlijk je goed recht. Maar als je eerst heel hard zegt dat je Wayland gaat gebruiken, is het vreemd als je je gedachtenverandering minimaal 6 maanden expres geheim houdt. Niet echt nette manier van werken.

Binnen de meeste omgevingen zijn discussies publiekelijk te volgen, zoals deze interne release team discussie.
Anoniem: 438105
@bkor14 maart 2013 15:12
Ik was vorige week op de CeBIT, onder andere langs bij Canonical. Die merkten inderdaad veel kritiek, moesten zich duidelijk verantwoorden. Zij vertelden dat ze veel voor de Community deden, "we give back a lot" en zo voorts. Ik heb als die-hard Linux fan gemengde gevoelens hierbij.

Ubuntu doet veel goede dingen. Goed 1: ze hebben Linux populairder gemaakt en de instapdrempel verlaagd. Let's face it, niet iedereen wil in de command line werken om programma's te installeren, of textfiles editen om iets aan je instellingen te wijzigen. Enter: Software Center, GUI menu's enzovoorts.

Goed 2: als dingen te langzaam gaan, dan maar zelf in sneltreinvaart ontwikkelen. Mijn "thuis" distro's zijn Debian en Gentoo; mooie, democratische distro;s, maar waarin sommige dingen wel heel langzaam gaan. In meer "dicatotoriale" distro's als Arch of Ubuntu gaat het soms sneller.

Goed 3: Je mag best geld verdienen. Vroeg of laat heb je immers kosten (dev's, servers) dus er moet (wat) geld binnenkomen.

Maar fout is toch wel om te ver van "de community' af te staan. Dat doen RedHat (met Fedora als community-versie) en Suse (+openSuse) netter. En OK, RedHat ontwikkelde ook SystemD als opstartmechanisme (plus verknoopt udev daarmee... grrr.....fsck you! Lennart Poettering en Kay Sievert!) maar toch blijven ze dichter bij de hoofdstroom van Linux.

En ook een fout is volgens mij om als klein, verliesgevend bedrijf (Ubuntu) alles tegelijker en zelf te doen. Mobiel OS (hoewel dat niks meer blijk t te zijn dan een leuke skin voor Android), desktop, een server-divisie, een eigen startmechanisme (Upstart), een eigen WM (Unity), en nu een eigen displayserver (Mir). Terwijl je de community van je vervreemd en dus weinig feedback of bugreports zult krijgen. En de ontwikkeling is closed (toch?) dus ze missen meedenkende ontwikkelaars vanuit de buitenwereld. Lijkt me niet handig.

Tenslotte, tekenend is dat op Ubuntu-website nergens het woord Linux wordt genoemd! Zal wel onderzocht zijn dat "het publiek" denkt dat Linux "moeilijk" is of zo, maar het getuigd van geen respect dat je je distro bouwt op Debian Testing, en daarvoor geen enkele credit geeft.

Risico is dat Ubuntu geleidelijk aan een soort Apple wordt. Dus op een open source basis (Darwin, resp. Gnu/Linux) allerlei closed source moois bouwen. Alleen - er IS al een Apple........ Maar mochte het goed uitpakken, dan is er misschien straks een smeuiig werkende Linux die als instap dient in de Linux wereld. Sommigen willen dan verder en "stromen door" naar Debian, Gentoo, Arch, Fedora enz. Dat zou de mooiste uitkomst zijn.
Canonical zegt toch ook niet dat ze veel resources aan Wayland hebben besteed.
However, our evaluation of the protocol definition revealed that the Wayland protocol does not meet our requirements.
Ze hebben het geevalueerd, en dat is slecht uitgevallen voor Wayland, Canonical's goed recht om totaal iets anders te gaan doen natuurlijk.
Het is nogal vreemd om te klagen dat de ontwikkeling traag is, terwijl je Wayland heel erg zou willen gebruiken. Maar daar ging het me niet om, ging dat het eerst luid wordt aangekodigd, en vervolgens opeens een groot geheim is.
Ze hebben het geevalueerd, en dat is slecht uitgevallen voor Wayland,
Als ik deze blogs de KWin maintainer mag geloven heeft Canonical een kromme technische analyse gemaakt, en op basis daarvan hun conclusies gebaseerd:

http://blog.martin-graess...-all-the-faces-of-ubuntu/
http://blog.martin-graesslin.com/blog/2013/03/war-is-peace/

Jammer |:(
Ehm, en hoe verkrijg jij die conclusie op basis van die links? Wat ik lees is een KWin-maintainer die geirriteerd is over Mir en het niet wil supporten (al geeft 'ie eigenlijk al aan dat als het populair wordt dat misschien toch wel zou kunnen). Verder moppert 'ie een beetje over of KWin nou wel of niet op Mir kan/gaat/zou kunnen gaan draaien. Verder zie ik geen details over de analyse van Wayland door Canonical.
Ik heb even de link gevolgd, en dit hele artikel lijkt tamelijk voorbarig. Dit is voorgesteld door een klein groepje developers en wordt nu overlegd op de mailinglist. Het is niet zo dat GNOME als organisatie een statement heeft afgegeven. Sowieso lag het plan om Wayland te gaan ondersteunen al reeds op tafel, de enige nieuwswaarde is dat degene die deze discussie begon hier vanwege Mir meer haast mee wil maken.

Bovendien lijkt de titel te impliceren dat ze van X overstappen op Wayland, terwijl in de discussie al duidelijk wordt dat ze X de komende jaren waarschijnlijk ook nog wel zullen (moeten) blijven ondersteunen.

Ik begrijp dat Mir vs. Wayland een hot topic is, maar om van elke post op een mailinglijst een nieuwstopic te gaan maken lijkt mij niets dan nodeloos olie op het vuur gooien. Maar goed, het zal tweakers wel wat pageviews opleveren...
toch mooi om te zien dat de community zo bij elkaar komt, krijg er helemaal een warm gevoel van vanbinnen :)
Er is niet zoiets als de Open-Source community, het zijn allemaal verschillende communities, met 1 gemeenschappelijk deel, ze staan allemaal voor open-source.

Net zoals politieke partijen allemaal verschillend zijn, maar ze hebben 1 ding gemeen, ze zitten in de politiek.

[Reactie gewijzigd door Carharttguy op 13 maart 2013 19:34]

LOL er is echt wel iets als een Open-Source community, als jij bijvoorbeeld bij fedora een bug raporteerd komt die eerst bij de bug-squatters terecht, die gaan kijken of die legit is, vervolgens komt ie bij het fedora-dev team terecht, en die zien dat het een X11 bug is, dan kunnen er 2 dingen gebeuren:

1. Ze maken zelf een patch en pushen die naar upstream(X11)
2. Ze sturen de bug door vanwegen gebrek aan kennis.

In geval van nr2 is er veel interactie tussen het dev team van X11 en Fedora, die er vervolgens samen achter komen dat het met een bug in de kernel te maken heeft, BAM, kernel developers erbij...

Dat is de opensource community!
Excuses, ik heb in mijn bericht "Er is niet zoiets als een Open-Source community" veranderd naar "Er is niet zoiets als de Open-Source community", want dat bedoelde ik. Natuurlijk kunnen verschillende communities meewerken met elkaar, met evenhard tegenwerken.

Er is niet 1 community die elkaar helpt, ze hebben soms ook belangen die regelrecht tegen elkaar ingaan.
"Gnome 4.0 zou mogelijk zelfs uitsluitend op Wayland gaan draaien."
Voor een week ofzo, tot iemand het geport heeft.
Welcome to open source ;)
De mail waarin ik gezegd heb dat 4.0 Wayland only zou moeten zijn:
https://mail.gnome.org/ar.../2013-March/msg00092.html
Wayland only GNOME (not gtk+) = 4.0? :P

Just trolling.
Kan iemand het laatste statement even vertalen voor tweakers.net? Net als de betekenis van het volgende symbool :P

Ja, weer aan het trollen :)
Anoniem: 225842
14 maart 2013 08:42
Vind het allemaal prima zolang er maar eens fatsoenlijk multi monitor support komt. En niet meerdere monitors maar onderwater is het voor X 1 grote uitgesmeerde desktop... De reden waarom ik weer terug ben naar Windows.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 225842 op 14 maart 2013 08:42]

? Bij mijn werkt multimonitorsupport onder Linux juist veel beter dan onder Windows. Ik gebruik XRandR, werkt prima. Je kunt een aantal voorkeursprofielen instellen (thuis, werk, presentaties e.d.) en per profiel instellen wat voor resoluties e.d. je wil op welk scherm, waar pop-ups moeten opkomen en zo voorts.

En of er voor Windows zoiets is als Xinerama, dus alle schermen samen als één groot scherm zien?
Probeer Xmonad als window manager, dan wil je nooit meer iets anders voor multi monitor support :). Met Xmonad kun je per scherm een workspace kiezen, in plaats dat een workspace alle schermen omvat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee