De ontwikkelaars van Wayland zijn van plan om nog dit jaar de eerste stabiele versie uit te brengen. Een nieuwe developerversie volgt binnenkort al. Een aantal Linux-distributies wil de displayserversoftware later gaan gebruiken.
Momenteel gebruiken praktisch alle Linux-distributies en andere Unix-afgeleiden de X.org-displayserver, maar grote distributies als Ubuntu en Fedora hebben aangegeven op lange termijn over te willen stappen op de Wayland-displayserver. De eerste stabiele release van die nieuwe displayserversoftware brengt dat plan waarschijnlijk een stapje dichterbij.
De hoofdontwikkelaar van Wayland maakte op de opensource-conferentie Fosdem in Brussel bekend dat de eerste stabiele release waarschijnlijk dit jaar plaatsvindt, al kan het nog begin 2013 worden. Dat meldt H-Online. Bij versie 1.0 zijn de belangrijkste componenten en de developer-api's stabiel genoeg. Versie 0.85, een nieuwe developer-snapshot, volgt binnenkort al.
Voordat distributies overstappen op Wayland, moet er nog wel wat gebeuren. Zo is de ondersteuning van Wayland in Qt en GTK+ nog niet perfect en is er nog geen ondersteuning vanuit KDE, al hebben de ontwikkelaars van deze windowmanager wel al aangegeven uiteindelijk Wayland te gaan ondersteunen.
Dan is echter nog driver-ondersteuning nodig; fabrikanten van bijvoorbeeld videokaarten moeten de displayserver ondersteunen om gebruikers de functionaliteit van de kaart volledig te laten gebruiken. De opensource-drivers bieden doorgaans mindere prestaties. Nvidia gaf eind 2010 echter aan nog geen plannen te hebben om Wayland te ondersteunen.
In het op op opengl gebaseerde Wayland worden applicaties in een eigen buffer gerenderd, waar dat in X.org nog door de centrale displayserver gebeurde. Daarmee zijn minder stappen nodig om bijvoorbeeld input van een gebruiker om te zetten naar tekst op het scherm. De Wayland-compositor, met de naam Weston, is ook los te gebruiken en is bijvoorbeeld geschikt voor mobiele apparaten. X.org is daarvoor te zwaar; daarom gebruikt Android bijvoorbeeld een eigen compositor.
Wayland is geen fork van X.org, maar een volledig nieuw project dat in 2008 is begonnen. Daardoor bevat de software veel minder oude code die nauwelijks nog wordt gebruikt. X.org bevat nog altijd ondersteuning voor oude soorten lettertypen en primitieve graphics. Overigens hebben de ontwikkelaars van X.org toegegeven dat X11, de huidige versie van de software, is verouderd.
De Wayland-displaysoftware kan volledig onafhankelijk van X.org draaien, maar kan ook gebruikt worden om verschillende X.org-servers content naar één Wayland-sessie te laten sturen. Daardoor hoeft niet meer tussen virtuele consoles te worden geswitcht om van X.org-server te wisselen, waardoor bijvoorbeeld het gebruik van een aparte X.org-server voor de weergave van de screensaver aantrekkelijker wordt. Ook kan X.org als client onder Wayland draaien, waardoor applicaties die niet geschikt zijn voor Wayland, toch gebruikt kunnen worden.
In tegenstelling tot X.org heeft Wayland geen ondersteuning voor remote rendering, waarbij applicaties over het netwerk door een X.org-server kunnen worden gerenderd. Mogelijk komt die ondersteuning er uiteindelijk wel, maar Wayland is vooral bedoeld voor stand-alone-pc's, die geen applicaties op afstand hoeven te draaien. X.org is ontworpen volgens een server-client-model, Wayland niet.