'Galaxy S II best bestand tegen kou, iPhone 4 en Nokia N9 minst'

De Samsung Galaxy S II zou met zijn amoled-display zeer goed bestand zijn tegen temperaturen die ver onder nul zakken, terwijl de iPhone 4 en de Nokia N9 al bij -5ºC problemen geven. Dat stelt een Fins computerblad in een test.

MikroPC testte de vijftien populairste smartphones die in Finland worden verkocht. Ook werden ter referentie enkele oudere feature-phones meegenomen. De toestellen werden in een klimaatkamer gelegd en de temperatuur werd in elke testcyclus met vijf graden verlaagd tot uiteindelijk elk toestel dienst weigerde.

Bij 0°C bleven alle toestellen werken, maar bij -5°C begonnen de iPhone 4 en Nokia N9 al problemen te vertonen. De N9 gaf meldingen dat de batterij bijna leeg was en de iPhone toonde een simkaart-fout. Bij -10°C ging de iPhone 4 uit met een melding over een defecte batterij. De iPhone was echter niet de enige; ook andere toestellen met een lcd-scherm gaven bij deze temperatuur problemen. Geheel onverwacht is dit niet; Apple geeft zelf een bedrijfstemperatuur voor zijn smartphone die ligt tussen 0 en 35°C.

Rond het temperatuurniveau van -15 tot -20°C weigerde vrijwel alle smartphones dienst, terwijl enkele feature-phones die in de test waren meegenomen tot -25°C bleven werken. De winnende smartphone in de test was echter de Samsung Galaxy S II; het toestel zou zich pas bij -35°C uitschakelen. Ook zou het amoled-display geen vertraging geven ondanks de strenge vorst. Twee feature-phones van Nokia wisten het zelfs tot -40°C vol te houden: de Nokia C1-01 en de Nokia E65.

Bij de praktijktest tekende MikroPC nog aan dat de meeste smartphones de geest gaven door een batterij die te koud werd, omdat deze onvoldoende spanning weet vast te houden. Hierdoor denkt een mobieltje dat de accu leeg is en slaat af. De vertragingen in de pixelweergave op lcd's worden bij lage temperaturen veroorzaakt door de oplopende viscositeit in de vloeibare kristallen. Een amoled-display zou door het organische materiaal niet gevoelig zijn voor dit fenomeen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-02-2012 • 17:18

183 Linkedin

Reacties (183)

Wijzig sortering
Mijn fins is niet om over naar huis te schrijven, dus even opzoeken wordt lastig, maar wat ik me afvraag is in hoeverre er sprake was van een representatieve steekproef? Of was het een onderzoek zoals het gemiddelde tijdschrift tegenwoordig 'onderzoek' doet, namelijk met 1 exemplaar van elke fabrikant.

Persoonlijk heb ik met zowel mijn iPhone 4S, als 2 Nokia's in het huidige weer nog geen enkele problemen ervaren, hoewel je zaken als condens etc natuurlijk niet direct terugziet maar op een later tijdstip met plotselinge problemen.
Hoewel 1 mobieltje niet representatief is bevestigd dit onderzoek wel keurig hetgeen wat in de handleiding staat. Nu valt mij op dat het bij betrekkelijk lage maar ook niet erg hoge temperaturen de iPhone stopt. +35 graden klinkt naar veel maar er zijn genoeg omgevingen dat dit makkelijk wordt bereikt. Gaat dit eigenlijk voor alle mobieltjes op en is de Samsung eerder een uitschieter?
Verder misschien niet geheel representatief maar wel een leuke test. Leg een stel mobieltjes buiten en eens kijken wat er gebeurd. Ondervinden ze hier ook nog permanenteschade door? En hoe komt dat er met de batterijen met name verschillen zijn? Zijn bepaalde mobieltjes gevoeliger of bevatten ze inferieure batterijen?
Denk ook niet dat dit voor iedereen geldt :/ ..

Dat zou betekenen dat in warmere oosterse landen de iPhone nauwelijks tot niet kan worden gebruikt. Terwijl juist in deze oosterse landen de iPhone goed verkocht word.
ik kom net terug van wintersport en het was daar -21 op de piste. Mn iphone 4s zat constant in de binnenzak van mn jas dus niet echt op mn huid. Deed het prima, fotos mee gemaakt alles. Ik twijfel een beetje aan dit onderzoek zeg maar.
Inderdaad, hoewel ik mij prima kan voorstellen dat er problemen kunnen ontstaan, maar wat een sensatie-belust nieuws.. goed voor de altijd al zo goede en diepgaande discussies alhier.
Maar aan de binnenkant van je jas wordt het ook snel een graad of 20-30 en zeker geen -21 natuurlijk. Lichaamswarmte blijft niet op je huid zitten, die warmt de binnenkant van je jas (gelukkig) ook op. Zeker een goed geïsoleerd ski-jack houdt je telefoon aan de binnenkant warm.

Vanochtend op de fiets was het -16, ik heb mijn telefoon (Motorola Milestone) dan in mijn broekzak zitten en het deel dat tegen de buitenkant van mijn spijkerbroek aan zit wordt echt goed koud hoor. Het zal geen -16 zijn, maar het is niet alsof de warmte van mijn benen dwars door de telefoon de kant die tegen de buitenlucht aan zit op warmt. Sowieso kom ik met erg koude benen over na 45 minuten fietsen, dus van 37C op de huid is echt geen sprake meer :)

Misschien moet de tip hier zijn: doe de telefoon met het kwetsbaarste onderdeel tegen je lichaam aan. Dus als je scherm het vanaf -15 niet meer doet: scherm aan de binnenkant. Geeft je accu vanaf -15 geen thuis meer: accu tegen je lichaam.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 7 februari 2012 08:46]

ja dan heb je natuurlijk ook wel een dikke ski/winter jas aan aangezien je anders ook zelf wel onderkoelt raakt
Want hoe relevant is een labo waarneming in dit geval dan? En is die labo meting goed uitgevoerd?
Ik denk een stuk beter te beoordelen dan de binnenzak van zijn jas tijdens zijn wintersport.
Er zijn altijd wel enkele klunzen die laboratoriatests uitvoeren, maar ga nou niet ieder onderzoek of labtest op basis daarvan op voorhand in twijfel trekken zonder dat je de opzet en uitvoering volledig gelezen hebt. Dit laatste is niet altijd mogelijk, maar ik denk dat je mijn punt wel begrijpt.
Er zijn meer dan genoeg labtests die gewoon goed en doordacht uitgevoerd worden. En dan is dit onderzoekje ook nog eens van het simpele soort.

Waarom is het overigens sensatiebelust nieuws? Misschien voor Nederland, maar voor de Finnen (MikroPC) is het gewoon superhandig consumentennieuws. Zij hebben met veel lagere temperaturen te maken en ook voor een veel langere tijd van het jaar dan wij hier. Daar is het gewoon goed om te weten op welke mobiel je meer kan vertrouwen voor je zuurverdiende centen. Als je daar op een perron bij -25ºC even 10 minuten wil internetten, dan gaat die temperatuurbestendigheid echt wel tellen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 7 februari 2012 11:12]

als de telefoon actief is geeft die warmte, en warmt ie zelf op, en anders is die in u broek, waar het geen -5 zal zijn. Een GSM in de auto, dat kan dan wel weer hetzelfde effect hebben
Ik neem ook aan dat ze (je telefoons) gedurende dit weer ook nog niet langer dan 5 minuten buiten je broekzak zijn geweest, aangezien tegen die tijd je handen er af vriezen
Mijn Fins is prima. Het artikel in (nog) niet online te lezen, maar is uitgegeven in een blad. Hier twee linkjes over het artikel:

http://www.mikropc.net/ve...nnykat+pakkasessa/a763211

http://www.mikropc.net/ve...nnykat+pakkasessa/a763211

De vertaalmachine mag je zelf opzoeken ;)
Afgelopen vrijdag met die hevige sneeuwval was het bij mij niet warmer dan -12 graden, en heb met mijn iPhone 4S (terwijl ik in de sneeuw op de bus stond te wachten die uiteraard veel te laat was) het nieuws op de voet gevolgd, foto's genomen van e sneeuw en op Facebook gepost, Facebook gevolgd, berichtjes verstuurd,... en alles verliep doodnormaal.
Of ze slechts 1 toestel gebruikt hebben weet ik niet, maar het gaat er in ieder geval niet om of het toestel direct uitvalt als je hem uit je zak haalt terwijl het -5 is. Ik woon in Finland en kan met mijn iPhone 4S prima bellen bij -20. Het is wel een probleem dat het touchscreen niet werkt met normale handschoenen. Deze test gaat echter erover als de telefoon echt die temperatuur heeft bereikt. Dat is dus voor iemand die in Helsinki woont geen vaak voorkomende situatie, maar misschien voor trekkers in Lapland wel.
Hoe lang is jouw telefoon buiten je broekzak? Want dáár is het natuurlijk wel iets warmer dan -10. (Hoop ik althans voor je ;) )
leuk nu nog een zand en woestijn test als tegen hanger .. kan defensie makkelijker kiezen wat ze willen gaan gebruiken :+
Defensie gaat nooit een handheld met een capacitief scherm gebruiken, een paar druppels water en het is om zeep (misschien dat de Nederlandse defensie dat iets minder erg vindt dan de Belgische ;-) ). Koude is ook geen goed idee zoals uit deze testen blijkt die mijn eigen ervaring met de palm pre 2 aan -15°C bevestigen, die was echt ni zo goed bedienbaar meer toen m'n vingers afkoelden.
Hoezo niet? De Xperia active heeft een capacitatief scherm en werkt gewoon onder water. Hebben ze uberhaupt wel de xperia active en de motorola defy meegenomen in hun test? Dit zijn telefoons die bestemt zijn voor extreme omstandigheden, zou een mooie referentie zijn om aan te geven of die phones nou echt een toegevoegde waarde hebben in de kou.
Elk capacitief scherm werkt goed als het volledig droog is of volledig nat, helaas voor capacitief zit er ook nog iets tussen zoals extreem hoge luchtvochtigheid, of regen/sneeuw...

Oftewel de defy werkt ook voro geen meter als het scherm maar half nat is!
Ja, SG2 doet het prima met -10 buiten. Maar druppels of sneeuw op je scherm en bediening wordt een hel, ook zonder handschoenen ;)
Ik bewaar mijn telefoon toch over het algemeen op een plek waar het eerder tegen de 35 graden zit dan -10, ook buiten in de kou is dat geen probleem.
Waar gaat deze test dan over? Zo lang bellen in de kou dat je telefoon afkoelt tot onder nul?
Als ik bijvoorbeeld ga fietsen dan haal ik mijn telefoon uit mijn broekzak en gaat hij in mijn jaszak of rugzak. Fiets 30 minuten in de volle wind met -5 en je gaat problemen krijgen vanwege het extra afkoeleffect.

Mijn oude Nokia 5800 bijvoorbeeld deed het nog perfect, maar na de winter van vorig jaar is er toch iets aan het scherm beschadigt geraakt, waardoor deze met lage temperaturen raar gaat doen. Minder dan +10 is dan al genoeg om strepen te veroorzaken waardoor het scherm onleesbaar wordt.
Hij werkte dan weer wel erg prettig met handschoenen aan, wat weer wat minder gaat met mijn nieuwe Lumia. :)
Waar gaat deze test dan over?
Ik denk op een verlaten perron op zondagavond 'Eredivisie live' (of Damnlol?) bij -15 staan kijken met half bevroren in handschoenen gewentelde klauwen, terwijl je op een NS-trein die niet komt staat te wachten :)

Hoewel de treinen in Finland vast nog wel rijden bij die temperatuur. En vast ook een stukje nostalgie, zoiets van 'vroegâh toen Nokia nog echt Fins was waren ze nog wel de beste bij Finse temperaturen'.
Fins computerblad? Hint?

Daar is het wel iets vaker koud buiten en gaat iets ook sneller afkoelen?
Mijn Nokia N900 gaf me vandaag behoorlijk veel problemen toen ik het als wandel navigatie gebruikte.. ben een uur langer aan het wandelen geweest dan de bedoeling was. Meerdere keren ook zichzelf uitgeschakeld... wil ik de treintijden opzoeken, zet die zichzelf weer uit.
Strontirritant en ik zou ik er tot vandaag ook nooit bij stil hebben gestaan dat het een pluspunt voor een telefoon zou kunnen zijn.
Klopt bij een paar druppeltjes werkt de bediening op mij SG1 totaal niet meer. Vaak wel lastig als het een beetje mot regent.

Maar ik denk trouwens niet dat mensen er veel last van zullen hebben dat hij te koud wordt. Aangezien de meeste (althans ik) hem lekker warm in zijn broekzak heeft.

[Reactie gewijzigd door knbr op 6 februari 2012 17:25]

Nou dat is niet altijd het geval. Een vriend en ik stonden laatst ook in Utrecht te wachten op een trein. (maakte niet uit welke, als het maar uit Utrecht was). Hij heeft een HTC sensation (met van die handschoenen waarmee je wel op het scherm kunt klikken) en hij merkte inderdaad dat het scherm na een tijd traag werd. Na een uur in de kou staan had hij nog 10% accu over terwijl 5 uur later, toen we eindelijk thuis waren hij weer ruim 40% over had.
Dit merk ik overigens op een SGS2 ook. M'n 2000mAh batterij duikt bij gebruik in de kou regelmatig hard naar onder, om vervolgens over een minuut of 20 zichzelf weer vol te laten lopen.

In ieder geval is m'n SGS2 een langere tijd bij -12 te gebruiken zonder problemen. Ik dacht daar pas over na eigenlijk toen een collegas op dezelfde locatie met een SGS1Plus en Iphone 4S aangaven dat ze hun toestel helemaal niet meer konden gebruiken. (De SGS1Plus reageerde niet meer op het scherm, de Iphone was uit.)
'zichzelf weer laten vollopen' klinkt wat frappant.

Naarmate een batterij / accu ontlaadt, 'daalt' de spanning (voltage).
Kennelijk berekent de telefoon aan een spanningsmeting dus hoe 'vol' de batterij is.
Als het koud is, daalt echter het voltage - zonder dat de batterij nou echt 'leger' is.
Maw: Het algoritme om te berekenen hoe vol die is, klopt dus niet echt, of eigenlijk de hele term 'vol zijn' is verneukeratief.

Immers, je batterij of accu kan nog zo 'vol' zijn, maar als hij niet genoeg spanning levert en onder de drempelwaarde terechtkomt is hij niet meer bruikbaar. Dàt is kennelijk wat wordt weergegeven: Hoe lang de batterij nog het benodigde voltage kan leveren, en dát is hetgeen wat dus weer oploopt als het warmer wordt.

En dus ook hetgeen 'oploopt' als je oplaadbare AA-batterijen die 'leeg' zijn verwarmd (oud walkman-era trucje).
Tuurlijk, het is niet dat de accu echt "uit zichzelf" oplaad, het is in Android 2.3 en 4 zo goed te zien in de stats. Iedere keer dat je het toestel koud maakt (-10 koud) en weer in je broekzak stopt, zie je een dip die zichzelf weer hersteld.

Kan je nagaan hoe weinig eigenlijk veranderd is, gezien de oude truc die je aanhaalde nog steeds werkt. Maar goed, het blijft natuurlijk hogere temperatuur = gemakkelijkere reactie. (in de cell dus)
Mijn Nokia X6 werkt juist verbazend goed als ik hem in de regen bedien. Wellicht eens leuk voor Tweakers om telefoons ook in 'bijzondere' situaties te testen:

In de kou,
In de hitten (als die bijvoorbeeld in de zon heeft gelegen),
In de regen,
Met handschoenen,
Met vettige vingers enzovoort.

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 6 februari 2012 17:32]

Nou hierbij een test met een Nokia X7 met vette vingers ... werkt voor geen meter! Blijft denken dat je het scherm ergens in drukt, totaal niet meer te gebruiken totdat je het scherm schoonmaakt met een brilpoets doekje (trui of wat dan ook werkt niet).

Een mobiel met een resistief scherm als de N900 is zo gek nog niet achteraf gezien, bah :(
Ja, in de 0.01% van de tijd dat het scherm te vet is is resistief beter, maar in de rest van de tijd prefereer ik capicitief
Capacitief is fijner voor zachte aanrakingen.

Ach, de N9 kan slecht tegen kou, maar goed, hij blijft populair!
Mooiste zou zijn als je kon switchen of ze kunt combineren voor een nauwkeurigere opnamen.
Samsung Galaxy Note, alleen is het resistief gedeelte vooral voor het pennetje bedoeld.
Dat is geen resistive techniek.
Mijn Alcatel Pocketline Swing werkt nog prima!
tot je hem eens binnen wil doen onder garantie }>
Ook in extreme hitte presteert de Samsung beter. Van de zomer een USA tour gedaan waarin de iPhone als navigatie diende van Key West naar Vegas. Achter het raam was geen optie, binnen no-time vervalt de backlight, vervolgens gaat de telefoon uit. De Samsung van een maat van me overleefde de test daarentegen wel. (of het goed is voor je telefoon is een tweede :P )

[Reactie gewijzigd door AirJonn op 6 februari 2012 17:36]

zal wel thermisch beveiliging hebben hoor, alleen de threhold van de iPhone is wat lager denk ik, omdat ie warmer wordt met die dual core
je moet t goed voor elkaar krijgen om je telefoon zelf onder de 0C te krijgen terwijl je 'm gebruikt. Leuke test, maar weinig waarde. In praktijk heb je de telefoon in je tas/broekzak of in je hand tijdens het telefoneren/gebruik. Tijdens gebruik wordt-ie ook nog eens warm. In praktijk zal de telefoon dus nooit onder 0C komen.
Tijdens gebruik wordt-ie ook nog eens warm. In praktijk zal de telefoon dus nooit onder 0C komen.
in Nederland misschien niet (hoewel met dit weer is het zeker goed mogelijk!), maar de wereld is maar ietsie pietsie groter dan dat :)...

Bij 21 graden wordt mijn batterij meestal rond de 24 graden in idle toestand, dat verschil is altijd gelijk, dus als het buiten -3 graden is is de telefoon in theorie 0 graden :) Dat zou natuurlijk zijn als die los buiten ligt en niet in je hand/zak want dat maakt hem al warmer!
Wat vreemd. Mijn iPhone 3g doet dienst als ' cd wisselaar ' in m'n auto. Deze ligt in de kofferbak en heb ik dit jaar er nog niet uitgehaald. M'n kofferbak is afgesloten van de rest van de auto. Dus warmte die ik dagelijks voor een half uurtje rijden creëer, daar komt deze niet mee in aanraking.

Tot op heden heb ik nog geen enkele storing gehad.

Oftewel, m'n muziek speelt ie nog steeds af.

[Reactie gewijzigd door johanm3 op 6 februari 2012 18:24]

En waar in de test zie jij iPhone 3G naar voren komen? Precies het gaat niet om de iPhone 3G misschien doet die het wel tot -250 graden, maar dat zegt niks over de opvolger natuurlijk!
Dat is in theorie correct, alleen is het scherm behalve resolutie e.d. van hetzelfde principe en een accu heeft altijd last van koude temperaturen. Dus ook een iPhone 3G zou ik dan verwachten uit te zien vallen. Deze ene test zegt gewoon niks zonder een betere follow-up of herhaling door anderen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 februari 2012 22:42]

Ik neem aan gevoed door externe accu?

Je gebruikt dus noch het scherm noch de interne accu, de twee breekpunten van standalone gebruik.
Wel jammer dat ze niet de Nokia 3310 erbij hadden gelegd...
Dan had je pas echt gezien dat het echt koud moet...
Mijn 3310 heb ik een keertje terug gevonden op het ijs, de volgende dag pas, en toen kon ik er gewoon nog mee bellen.
HTC chacha werkt prima met -25 op de berg, weet ik te melden. Topding!
Ik gok dat het apparaat zelf die temperatuur niet heeft bereikt, of heeft u dat gemeten?
In de praktijk werkt de iPhone 4S anders prima met -10 of meer heb ik ervaren.. Je moet hem natuurlijk niet een nachtje in je auto laten liggen.. dat zal geen enkele telefoon goed doen.
tuurlijk wel. Mits niet gestolen. Als jij je 4S gebruikt bij -10 is jouw 4S nog geen -10, eerder 5 dan 0 graden. Omdat hij niet heel snel gelijk meet met de buitentemperatuur en omdat je 'm waarschijnlijk vast houd.

Het gaat er bij deze test juist om dat de telefoon zelf +- gelijk is aan buitentemperatuur. Ofwel nachtje in de auto laten liggen heeft ongeveer dat resultaat. En dan doet jouw 4(S) het dus niet en een SGS II wel.
Volgens mij is het grote verschil tussen deze test en het gebruik van je tel op een berg na een dag skiën of fietsen naar je werk, school etc..
In de test laten ze het toestel constant op 1 bepaalde temperatuur liggen.
Hierdoor word het gehele toestel koud en functioneert de accu niet meer goed.

een groot verschil met je toestel in je zak houden en dan gaan gebruiken waardoor de accu warm blijft door het gebruik van de processor die warmte genereert.
Ik denk zelfs dat een toestel tot -50 blijft werken zolang je de processor maar bezig blijft houden!
Daar heb je gelijk in, zolang je in beweging bent en in de zon bent overdag zul je weinig last ondervinden. En het feit dat de SGS2 het zo goed doet ligt ook weer aan de behuizing die van plastic is. Mijn Desire bijvoorbeeld is van alluminium, en dat wordt met deze kou sterveskoud.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee