Nederlander krijgt geld van X.org Foundation voor verbeteren Nouveau-drivers

De X.org Foundation, de organisatie achter de meest gebruikte displayserver in Linuxdistributies, stelt een geldbedrag van enkele duizenden euro's beschikbaar aan de Nederlander Roy Spliet voor de verbetering van Nouveau.

Spliet werkt al langere tijd aan het Nouveau-project, de naam van enkele opensourcedrivers voor veelgebruikte Nvidia-gpu's. Hij diende bij X.org een projectvoorstel in om Nouveau te verbeteren. Hij wil onder andere door middel van reverse engineering het stroomverbruik en de kloksnelheid van verschillende Nvidia-gpu's verbeteren. De ondersteuning daarvoor is nu volgens Spliet nog verre van optimaal, wat de prestaties van de gpu's zou beperken.

X.org heeft het voorstel voor het project, REclock genaamd, goedgekeurd. Dat meldt Phoronix vrijdag. In het kader van X.Org Endless Vacation of Code, een tegenhanger van Googles bekende Summer of Code-programma, mag Spliet vanaf maandag drie tot vier maanden aan het project werken. Hij krijgt daarvoor van de X.org Foundation de benodigde hardware en een geldbedrag van maximaal zesduizend dollar, omgerekend ruim vierduizend euro. De Nederlander ontvangt mogelijk meer geld zodra het project vordert.

Spliet hoopt in enkele maanden tijd veel werk te verzetten. "Voor dit project is het mijn doel om de losse eindjes voor de NVA3/5/8-gpu's van Nvidia aan elkaar te knopen", zo schrijft hij. Door middel van reverse engineering wil hij het voltage en de implementatie van frequency scaling voor die gpu's verbeteren in Nouveau.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

13-06-2014 • 18:12

75 Linkedin

Submitter: pythonees

Reacties (75)

75
70
39
3
0
26
Wijzig sortering
Betekent dit dat nvidia gpu's beter gaan werken in linux distro's of niet?
Nvidia GPU's werken nu al perfect op Linux met de drivers van Nvidia zelf; ze hebben immers exact dezelfde codebase als diegene die ze voor Windows uitbrengen.

Sommige mensen weigeren echter uit principe de closed source drivers van Nvidia te gebruiken; voor die mensen is er Nouveau: een open source 'namaakdriver' die wordt onderhouden door vrijwilligers. Nouveau werkt, maar met een aantal gebreken (hoog stroomverbruik, geen ondersteuning voor Optimus en hier en daar wat bugs en prestatieproblemen). Daar wilt men iets aan gaan doen.
[..] geen ondersteuning voor Optimus [..]
Dit niet waar, nouveau was zelfs eerder dan de proprietare driver met Optimus ondersteuning.

Optimus ondersteuning bestaat uit twee delen, energiebesparing als de Nvidia kaart niet gebruikt wordt, en het acceleren van grafische operaties indien nodig. Met PRIME en dynamic power management in recente kernels is het mogelijk om beide delen te gebruiken. Bij het starten van de X server is de kaart gewoonlijk aan, maar vijf seconden later wordt ie door het dynamic power management framework uitgeschakeld.

Het inschakelen van de grafische kaart hoef je slechts eenmalig te doen na het opstarten met een commando:
xrandr --setprovideroffloadsink nouveau Intel

Vervolgens kun je elke programma laten draaien met de nouveau drivers als je de DRI_PRIME=1 environment variable exporteert, bijvoorbeeld:
DRI_PRIME=1 java -jar Minecraft.jar

Er zijn nog wel bugs, voor KDE moet je bijvoorbeeld desktop effects in en uitschakelen, maar voor de rest werkt het erg goed. Na het afsluiten van het programma wordt de kaart ook weer netjes uitgeschakeld na vijf seconden.
Nvidia GPU's werken nu al perfect op Linux met de drivers van Nvidia zelf
Geen mening als feit verspreiden s.v.p. Sommige oudere nvidia kaarten (GTS 450 bijvorrbeeld) werken niet 100% met de closed source driver van nvidia, maar wél lekker met de nouveau driver. Het stroomverbruik neem ik wel voor lief, ik merk daar eerlijk gezegd vrij weinig van.
Om hardware accellerated interlaced 3D aan te sturen (Zallman 3d met polarisatie bril) kom je niet om de NVidia propriatary drivers heen.
En dan hebben die in iedergeval op centos 5.x tm 6.2 flnke ruzie met de nouveau drivers, welke vrij diep in de kernel aangrijpt (denk ik).
Ik heb uiteindelijk begrepen dat (in de bedrijfsomgeving waar dit in gebruik was om 3d modellen te bekijken) het het beste werkte om centos te installeren zonder nouveau, en dan asap de nvidia drivers er handmatig (vanaf de console) op te pletsen.

Het is echt niet allemaal koek en ei in driverland heren, ook niet met nouveau.
welke vrij diep in de kernel aangrijpt (denk ik).
Dat valt wel mee, nouveau is een kernel module die je dus met insmod, lsmod en depmod (kernel module tools) kunt query'en en beheren.

Als je geen nouveau wilt dan is het een kwestie van 'm blacklisten (zie /etc/modprobe.d/blacklist.conf) en dan de nvidia driver installeren.
Geprobeerd, maar werktte niet.
En wat werkte er niet? Wat heb je gedaan? Met alleen een kreet "het werkt niet" kun je hélemaal niks.

1) Heb je gecontroleerd of je kernel module ook wel nouveau heet?
2) Heb je gecontroleerd of hij toch niet geladen word?
3) Heb je je machine (na het blacklisten) gereboot, of de module verwijderd?
Het is allemaal al weer een tijdje terug, jaar of 2-3.
Ik ben er destijds dik een dag mee bezig geweest en heb echt van alles geprobeerd, fora en howtos afgestruind, blacklisten van drivers, met *mod tools gepield etc etc.
Uiteindelijk was het verreweg het eenvoudigst om de hele installatie vanaf het begin over te doen, zonder fancy graphics, en handmatig de nvidia drivers er bij te zetten.
Het enige zichtbare verschil is het bootscherm, dat is nu retro.
Omdat ik toen voor een baas werkte, was dat de oplossing waar het verder maar mee moest.
Apart verhaal. Ik heb nog nooit problemen gehad als i dit deed:

rmmod nouveau && echo 'blacklist nouveau' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Maar dat was wel op SuSE en Debian/Ubuntu, misschien dat daar het probleem ligt.
Zou kunnen inderdaad.
Kleine (als in geen) kans dat ik nog in de gelegenheid ben om het nog eens te testen, jammergenoeg.
Hoezo niet? Virtualbox/KVM/qemu/Xen en gaan.
Om iets te testen waar ik jaren geleden tegenaan liep op een hardware combinatie die ongebruikelijk is bij een bedrijf waar ik niet meer voor werk ?
Ehmm... nee.
aah, zo, nevermind dan.
Evengoed bedankt voor de poging tot meedenken.
Niet alle GPU's werken perfect. Bij mijn moederbordje met onboard nvidia 8200 loopt het beeld vast met de recente drivers, met de oude 3.04 of daar in de buurt werkt het nog wel.
"Legacy GPUs are older-generation NVIDIA GPUs which are no longer supported in the regular NVIDIA Unified UNIX Graphics Driver. "

http://www.nvidia.com/object/IO_32667.html

Dat een legacydriver niet meer perfect ondersteund wordt, kan je hen toch niet verwijten? Daar maken ze geen geheim van.
Het heeft gewerkt, dus waarom dan het bewust stuk maken? Het is niet dat het een klein compact drivertje is. Ik gebruikte altijd Nvidia met linux omdat daar het beeld bleef werken bij iedere update, bij Radeon was er altijd gezeur.
Gelukkig is de intel gpu redelijk ondersteund en inmiddels vlot genoeg voor de desktop.
De 8200 staat nog wel in de lijst van ondersteunde chips.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 14 juni 2014 11:36]

NVidia heeft ook legacy drivers voor oudere chipsets, die zouden nog een hele tijd moeten blijven werken.
Er is een verschil tussen zouden moeten werken en het ook echt doen.
De 8200 GPU zou moeten werken maar na een paar minuten loopt het beeld vast.
Wel als je open source drivers gebruikt. Ik ben zelf geen purist, en als ik betere prestaties krijg neem ik een binary blob voor lief. Ik gebruik dan ook de Nvidia drivers en ik betwijfel of ik hieraan enig voordeel zal hebben.
tot nvidia op houdt met je gpu te ondersteunen, maar je wel gebruik wilt maken van een nieuwe versie van x.org.

dan ben je ineens erg blij met initiativen als nouveau.
Goed punt, ik kan me nog een enorm dergelijk drama herinneren misschien een half jaar geleden met een oude AMD. Dat was juist de reden waarom ik niets meer van AMD wilde weten, maar als ik dan hetzelfde met Nvidia zou meemaken zou het weinig opschieten. Al zag ik rond die tijd wel een artikel langs komen over legacy drivers van Nvidia voor Linux. Dat hielp nogal in mijn vertrouwen en dus mijn keuze.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 13 juni 2014 20:22]

Oude hardware en de nieuwste driver-packages, dat is natuurlijk niet altijd een goede combi.
Maar het mooie is dat zowel Nvidia als AMD en ook Nouveau ook oude versies in het archief blijven hebben staan.
Als je dus persee die oude hardware wilt gebruiken: simpelweg even kijken wat de laatste bundle is waar er nog ondersteuning voor in zit.
met nieuwe kaarten(vanaf de hd4xxx) bent je wat dat betreft veel beter af bij AMD nu. de opensource drivers halen 80 tot 90% van de snelheid van de closed source drivers.
daar kunnen ze bij nouvaeau alleen maar van dromen.

AMD heeft de specificatie van hun GPU's vrijgegeven en daardoor hoeven de open source driver ontwikkelaars zich dus niet meer bezig te houden met reverse engineren maar kunnen ze direct aan de slag met het maken van goede drivers. AMD ontwikkeld zelfs actief mee.

verder heeft AMD nog altijd de legacy drivers voor nog oudere kaarten.

[Reactie gewijzigd door Countess op 14 juni 2014 00:41]

de opensource drivers halen 80 tot 90% van de snelheid van de closed source drivers.
Snelheid is leuk, maar als je na elke reboot je scherminstellingen wéér goed moet zetten omdat die driver ze niet opslaat ben je ook snel klaar ermee. Of als de driver/instellingen doodleuk weigert om je 2e scherm op 1920x180 weer te geven maar doodleuk elke keer default naar 800x600 of 1024x768, dan ben je er óók heél snel klaar mee...
dat eerste lijkt me dat dat vrij simpel met een scriptje moet zijn op te vangen tijdelijk.

wat dat 2de betreft heb je al gekeken of het een known issue is en zo niet een bug report gemaakt?
dat eerste lijkt me dat dat vrij simpel met een scriptje moet zijn op te vangen tijdelijk.
Vast, maar ik wil gewoon spullen die werken ;-) Je kan het oplossen door het te fixen in .profile bijvoorbeeld maar dat is supervervelend.

Dat 2e was een known-issue die lekker de status "won't fix" kreeg.
Op den duur. Verwacht de eerste echte resultaten die wat bijdragen over ~1 jaar. Deze code moet eerst nog gereviewed en getest worden. Dan moeten de distros die er gebuik van maken 'm gaan impelementeren....
Anoniem: 145867
@MrKuromili14 juni 2014 11:56
Op ten duur niet want dan moeten ze weer voor Wayland schrijven.
Gehoopt op een +1 grappig ?
Dat is het namelijk niet.
Anoniem: 402720
13 juni 2014 18:32
Begrijp me niet verkeerd, vindt dit echt super. Maar is vierduizend euro niet een beetje weinig om iemand een paar maanden aan het werk te zetten? Belasting er vanaf en daar blijft vrij weinig voor over. Ben niet op de hoogte van de financiële toestand van de X.org foundation, maar iemand die èn hardware aansturing kan reverse engineeren èn dit goed kan programmeren en documenteren lijkt me een koopje voor een paar duizend dollar voor drie tot vier maanden werk...
Mogelijk meer, staat er toch, naar mate de resultaten volgen.
ze hebben het over een zomer, als deze persoon een student is, is het toch wel een redelijk bedragje, niet heel veel studenten die in deze economische tijden aan de bak kunnen voor de zomer... dan blijven er wat zwaar onderbetaalde kutbaantjes over, maar dit past tenminste op je CV. ik zou het wel hebben gedaan, voor dat geld als ik er de kennis voor had gehad...
Het is volgens mij meer een betaalde hobby. Hij sleutelt er al een tijdje aan :P
vooral wanneer je blaam en faam op je neemt onder je eigen naam terwijl het uitdrukkelijk om reverse engineering en dus in feiten oa. het namaken van code, functies en data inhoud

iets wat volgens de wet mogelijk strafbaar is
Uh, nee. In Nederland is reverse engineeren *niet* strafbaar.
begrijp je wat er bedoeld word wanneer iemand schrijft of iets mogelijk zo is of niet?
in principe is reverse engineering misschien niet strafbaar maar je kunt er gif op in nemen dat wanneer er aangifte word gedaan en vervolgens uit onderzoek blijkt dat er sprake is het van het kopiëren en heruitgeven van aantoonbaar reverse engineered copyrighted materiaal dat dit onder copyrightschending valt

even iets verder nadenken helpt vaak al een hoop

voorbeeld voor de nog tragere lezers onder ons:
wanneer jij een plaatje pixel voor pixel, puntje voor puntje, na tekent is het nog altijd een kopie
of zelfs als het een slechte schets is
wanneer dit plaatje copyrighted is zul je door de meesten mensen gewoon onder je gat geschopt worden voor plagiaat

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 15 juni 2014 04:45]

Ja, dat kun je wel denken, maar dat is niet zo. Als je een programma/API/whatever reverse-engineered kan er sprake zijn van patentschending, als je het wat te slaafs doet a la samsung kan er sprake zijn van inbreuk op het merkenrecht, etc -- maar reverse engineeren als zodanig kan niet strafbaar zijn. Ook niet mogelijk, gewoon nooit.
Ah... mag ik hieruit opmaken dat X.Org de eerste stap heeft gezet tot een concurrentiestrijd met Wayland en Mir? Niet toevallig dat juist nú ingezet wordt op de verbetering van de displayserver van X.Org. Maar ik vind het een goede ontwikkeling. :)
Volgens mij hebben de drivers zoals nouveau weinig invloed op de werking van de displayserver zelf; je zou even goed wayland of mir kunnen gebruiken met de driver met deze features.
Ik denk dat dat niet perse zo hoeft te zijn. De dingen waar het hier over gaat, reclocking etc., zullen lijkt mij voornamelijk in het kernel deel* zitten. Daardoor zullen Wayland en Mir dus net zoveel voordeel er van hebben.

* Ik weet niet precies hoe de boel aan elkaar hangt, maar volgensmij zit er een gedeelte in de Linux kernel, vervolgens heb je nog Mesa wat vanalles en nog wat met "beeld aansturing" doet (ook OpenGL etc. zitten in Mesa) en dan heb je nog een laagje in de Xorg server zelf die weer met de kernel drivers en Mesa werkt. Alles wat dus niet in het Xorg deel zit profiteren Wayland en Mir net zoveel van mee.
Het geld is niet veel maar is wel is natuurlijk een fantastische ervaring
Zonder het geld is de ervaring de zelfde. Maar het geld is een goede stimulans om wel die ervaring op te doen en de verleiding van in de zon zitten of spelletjes te spelen te weerstaan.
Kan je echte coders herkennen aan hun ongezond lichte tint ? Zou best eens kunnen :)
Anoniem: 125509
@trogdor14 juni 2014 00:27
Ik heb een collega die gewoon met de laptop voor de tent zit op de camping, dus ik ben bang dat dat cliché niet meer op gaat.
De nouveau driver wordt de laatste tijd al met grote sprongen beter. Sinds kort gebruik ik deze ook op mijn laptop met het grootste voordeel dat het werken met meerder monitoren nu automatisch goed werkt (aansluiten en wordt meteen herkend) waar je met de closed-source driver altijd aan moet klooien met nvidia-settings.

Ook VDPAU is met een beetje kunst en vliegwerk aan de praat te krijgen. Je hebt nog wel closed-source firmware nodig (die kun je extracten uit de nvidia closed-source driver).
M'n gtx 650 werkt al aardig goed (maar geen reclocking en veroorzaakt gemiddeld 1 crash per maand).
Reclocking schijnt deels in 3.16 te worden aangepakt en hopelijk wordt de stabiliteit ook verbeterd.
Ontopic: goed dat Xorg geld beschikbaar stelt, al vind ik eigenlijk dat Nvidia veel meer in Nouveau zou moeten investeren dan dat het nu doet (hun houding wordt gelukkig wel steeds beter).
Jammer dat NVidia die gegevens niet gewoon vrij geeft. Mooie actie!
De Nederlander ontvangt mogelijk meer geld zodra het project vordert.
Dus. Dat.

Moet hij het via reverse engieering doen? Waarom ondersteunt Nvidia niet?
NVIDIA heeft hun eigen drivers. Dit is de open source versie voor degenen die niet de closed source drivers wil gebruiken.

NVIDIA, in tegendeel tot AMD, werkt niet samen met de opensource community om hun drivers te verbeteren.
NVIDIA, in tegendeel tot AMD, werkt niet samen met de opensource community om hun drivers te verbeteren.
Dat kan nvidia ook niet, hun drivers zitten tjokvol met gelicenseerde code van SGI, die mag onder geen beding opensource gemaakt worden. Doet nvidia dat wel, staat ze een miljarden claim te wachten. AMD heeft die bagage niet (meer), en Intel ook niet.
Dat is ook niet waar de open source community om vraagt. Die vragen hetzelfde als wat ze aan AMD hebben gevraagd: geef ons de specificaties, dan bouwen wij de driver zelf wel. Welk register betekent wat, wat zijn de requirements om een bepaalde modus te activeren, enzovoort. Ik zou niet weten hoe dat de SGI licenties schaadt.
Precies dit. Nouveau zit heel erg in de knoei met reclocking, en dat is ook het probleem wat de drivers terughoud om goed te presteren.

Als Nvidia nu uit zou leggen hoe de kaarten te werk gaan, zouden mensen daar hun eigen oplossing mee kunnen maken, en daar scoort nVidia ook punten mee. AMD is al geliefd onder de open source community hierdoor, en ze laten zien dat je ook je eigen drivers nog kunt maken ook.
Ze hoeven dan ook niet de code direct uit hun bestaande drivers te plukken. Ze kunnen ook iets maken wat gewoon helemaal met Linux integreert en dan ook misschien beter werkt. Al snap ik dat ze hun code niet willen fragmenteren.
Maar opensource maken kan dus niet.
... of mensen die ook na een update nog een werkende display server willen hebben. NVidia hun rommel slaagt er keer op keer in om te breken bij een update van hun drivers.
Daar heeft Catalyst ook last van hoor. Laatst met Manjaro had X.org een update, iedereen met Catalyst geinstalleerd zat met de gebakken peren.

Het is wel zo dat de open source drivers hier geen problemen mee hebben, ze zitten immers zowat ingebakken in de kernel en zijn weinig tot niet afhankelijk van de displayserver.
Dat is niet waar. De open source drivers worden opnieuw gecompileerd door de package maintainers zodra X.org vernieuwd wordt, iets wat onmogelijk is zonder sourcecode. Daarnaast worden API's nog wel eens gewijzigd (in open source software soms iets te makkelijk), waardoor opnieuw compileren niet voldoende is, maar er ook een kleine wijziging moet worden gedaan aan de driver. Voor open source drivers die in de X.org tree zitten wordt dat door degene gedaan die de interface wijzigt, ook dat is onmogelijk voor closed source drivers.
Dank voor de uitleg. Ik dacht dat de drivers een deel uitmaakten van de kernel wanneer geïnstalleerd omdat Wayland de drivers gebruikt en Phoronix altijd blogt over verbeteringen bij de graphics drivers bij nieuwe kernel updates.
Ze zijn ingeladen als kernel-module.
Ze maken geen deel uit van de kernel, maar draaien wel in kernel-space.
Tja, maar die AMD drivers werken al helemaal halfslachtig...
Op mijn desktopje met R9 280X werken ze anders zalig. Kon ik niet zeggen met mijn GeForce 560 Ti en Nouveau ;)
Je moet ook niet Nouveau nemen maar de closed source drivers met nvidia, Die zijn best goed. Al is het wel een beetje paradoxaal om closed source software te gaan gebruiken als je helemaal opensouce fanboy bent.
Welke drivers gebruik je met AMD dan? FGLRX of Gallium 4d?
Bovendien vormt het een groot veiligheids-risico.

http://webwereld.nl/bevei...are-is-een-trojaans-paard

Ze zullen proberen om een backdoor in het meest kleine stukje closed source software in je computer te stopppen.
Ik draai de xf86-video-ati drivers, dus open source Gallium. Draait als een zonnetje.

Op Windows met Catalyst heb ik erg last van flikkeren op het scherm. Op Linux met open source drivers totaal niet.
De open-source radeon drivers zijn anders stukken beter dan de nouveau driver en werken voor veel kaarten zelfs bijzonder goed. Qua snelheid nog niet op het niveau van Catalyst, maar voor een goede desktop en niet veeleisende 3D werkt het keurig.
Mijn desktop PC met een redelijk nieuwe AMD kaart op debian draait goed zat anders, CIV V kan ik daarop beter draaien dan in Windows. AMD drivers waren "vroegah" slecht, nu zijn ze al een tijd bezig met steeds verder te verbeteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee