Smart Scopes duiken op in testversies Ubuntu 13.10

In vroege testbuilds van Ubuntu 13.10 Saucy Salamander zijn de al langer beloofde Smart Scopes zichtbaar geworden. De huidige versie bevat een kleine vijftig zogeheten scopes en moet de eindgebruiker een krachtiger en veelzijdiger Dash aanbieden.

Smart Scopes zijn geïntegreerd met de Dash, het menu dat werkt op basis van ingevoerde sleutelwoorden. De Dash probeert na het consulteren van een Canonical-server op basis van de ingevoerde term de relevante scopes automatisch te selecteren. De gebruiker kan uiteraard ook zelf de gewenste scopes aanklikken. Een groot deel van de beschikbare scopes komen met Dash Previews, zodat de Dash-omgeving niet verlaten hoeft te worden.

Oorspronkelijk wilde Canonical de Smart Scopes in Ubuntu 13.04 opnemen, maar dit streven werd niet gehaald. Inmiddels duiken in pre-alpha-builds van Ubuntu 13.10 de eerste zichtbare implementaties van het Smart Scopes-concept op, zo schrijft OmgUbuntu.

In totaal maakt Smart Scopes gebruik van een kleine vijftig scopes, die veelal betrekking hebben op internetdiensten of bepaalde Linux-programma's. Voorbeelden zijn notities uit de TomBoy-applicatie, lemma's op Wikipedia en bestanden die zijn opgeslagen op Google Drive. Door gebruik te maken van zogeheten modifiers, kan er direct met de gewenste scope worden gezocht. Zo levert de invoer 'wiki:parijs' direct informatie op over de Franse hoofdstad in Wikipedia.

Hoewel er nog het nodige verbeterd moet worden aan de Smart Scopes, lijkt de implementatie van het zoeksysteem in Ubuntu 13.10, die in oktober moet uitkomen, vrijwel zeker. Gebruikers van Ubuntu 13.04 kunnen de Smart Scopes ook uitproberen door gebruik te maken van een ppa.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-06-2013 • 14:42

19 Linkedin

Reacties (19)

Wijzig sortering
Misschien had het handig geweest om uit te leggen wat een "Smart scope" is. Dankzij google ben ik te weten gekomen dat het te vergelijken valt met een Card met informatie uit Google Now. Als je dus iets zoekt krijg je meteen een korte samenvatting over wat je gezocht hebt.
Deze YouTube'er heeft een flinke screen recording gemaakt van de smart scopes in wat volgens hem de alpha release van Ubuntu 13.10 is. Bovendien heeft TechReblubic een manier gevonden om Smart Scopes te installeren op Ubuntu 13.04.

Na dat gezien te hebben, het ziet er zeer handig uit. Het ziet er zeer strak uit en werkt zo te zien vloeiend. De interface past zich goed en snel aan, en de animaties zijn oke. Zeer benieuwd of dit ook een beetje offline werkt, en of het ook naar de telefoon en tablet versies van Ubuntu komt.

Smart Copes hadden best even uitgelegd kunnen worden, maar het deed ons denken aan de Smart-Cards van Google Now of de infoboxen die je krijgt bij sommige zoekopdachten van Google (zoek eens op een bekend persoon, plaats, film of het weer).

[Reactie gewijzigd door Balance op 9 juni 2013 15:10]

Ik was lovend over 13.04, eindelijk draaide het een beetje- Unity dan en kon je de menubar voorzien van applets etc. waardoor het meer op Gnome2 leek.
Maar: regelmatige kernel panic op mijn 785G-bordje, met onduidelijke redenen, niet normaal meer. :/
Ik kan geen VLC-film draaien op full screen of hij klapt eruit na een half uur-uurtje.
Zeer irritant!!! Laat men eerst aan de base-stabiliteit werken en dan aan de gimmicks pls.
Terug naar 10.10 x64 maar weer, de enige (laatste) goede -retestabiele- Ubuntu voor mij in ieder geval.
Ze zijn imo een beetje -erg- het verkeerde pad ingeslagen met al die lens, scope en Amazon rotzooi- allemaal bloatware, leuk voor de fancy, maar het doet het synoniem 'linux=stabiliteit' geen eer aan.
Heb je dan al onderzocht waar de kernel panics vandaan komen? In log files gekeken, bugreport opgezocht of zelf ingediend? Of moet men maar raden dat jij een probleem hebt en dat magisch oplossen zonder enige informatie?

Het is simpelweg onmogelijk om elk stukje hardware dat bestaat te gaan testen, het is ook niet zomaar mogelijk om elke combinatie met elke software te gaan testen.
Ja, uiteraard- want ik migreer niet voor Jan met zijn fluit :')
Maar er is nog geen fix, helaas.
Als je vanaf versie 6.06 (dacht ik) op goede wijze wijze Ubuntu kunt draaien, dan is het onlogisch dat er nu ineens problemen zijn- meestal is support in het begin crap en crasht de zaak en wordt dit gaandeweg steeds beter, hier is het precies andersom; hier wordt de support steeds beroerder, kritiek is dus terecht imo. :/
Aan de rand van de afgrond is niet iedere stap voorwaarts automatisch vooruitgang.
Hardware is niet zo oud dat dit problemen zou mogen geven?!

@steinenj; correct, ik lees dat er veel problemen zijn met onverwachte kernelpanics.
Ik heb ook niet eerder 6 updates op 1 middag gehad van de Ubuntu-base+bugfixes, toch een teken dat er iets goed mis is en de zaak terug mag naar de tekentafel, zeker als het voorheen wel goed ging. Dus minder candy graag en meer stabiliteit!

@skinlee78; ja, daarom ben ook overgestapt naar 13.04- m.b.t. de security. Maar een systeem moet vooral betrouwbaar zijn, ik doe alles op die bak, dus een productiemachine die er om de haverklap uitknalt, is geen optie.
Het klinkt misschien raar wat ik zeg, maar als het een productiemachine is, waarom dan niet Debian erop zetten? Ok, je mist wat eye candy, en je loopt wat achter, maar als er 1 stabiele Linux is, dan is het Debian wel.
Ubuntu wordt ook niet voor niets gekloond van Debian. Maar, niet-LTS Ubuntu versies worden gekloond van Debian Unstable (Sid), en dat zegt genoeg IMO.

Wat betreft drivers van grafische kaarten blijft het aanrommelen in Linux. Hopelijk brengt Wayland of Mir in Ubuntu hier verbetering in. Maar het schijnt iets met patenten en licenties te maken te hebben.
ik doe alles op die bak, dus een productiemachine die er om de haverklap uitknalt, is geen optie.
Als jij voor stabiliteit gaat dan zou ik ook geen 13.04 draaien, maar het alleen bij LTS releases houden. Voor mijn productiemachine (dwz dev-werk) gebruik ik alleen maar LTS releases. Ik blijf dus mooi op Ubuntu 12.04 LTS zitten totdat 14.04 uitkomt.
Ik heb werkelijk nog _nooit_ een kernel panick gehad met 13.04. Net zo min met voorgaande versies. Heb ik dan veel 'geluk' of ligt het aan andere dingen?
Ubuntu 13.04 is ook bij mij een ramp. Loopt om de haverklap vast en blijft hangen met afsluiten. Linux Mint 15 geeft dezelfde problemen, logisch want die draait ook op Ubuntu 13.04. Met Linux 14 (draait op Ubuntu 12.10) heb ik nergens last van.

Mijn PC: Intel Core i3 530, 4 GB DDR 3, NVIDIA GeForce 315 512MB+HDMI. Daar zou het toch niet aan kunnen liggen? Windows 7 Ultimate draait ook perfect.

[Reactie gewijzigd door Pineka op 9 juni 2013 19:33]

Ubuntu 13.04 draait bij mij heel goed op 1 ding na.
Om de een of andere reden werkt standby sinds 12.10 niet meer -_-' De kernel blijft hangen bij de controle overgeven.
Heel handig om zo'n n=1 geval hier te posten en daarmee de hele versie af te kraken. Of kun je aannemelijk maken dat 13.04 ook bij anderen niet stabiel is?
Allemaal leuk en aardig, maar hopelijk ben je je dan wel bewust van de veiligheidsrisico's. Ik heb ook 3 jaar met volle tevredenheid een 10.04 systeempje laten draaien, maar support voor desktop versie van LTS 10.04 is eind mei gestopt, en 10.10 krijgt al dik meer dan één jaar geen bugfixes meer.
https://wiki.ubuntu.com/Releases

Dat systeem heb ik geupgrade naar 12.04. Overige systemen draaien nu op 13.04 zonder echte grote problemen.

Ontopic:
Het klinkt wel handig die scopes. Gewoon direct alles in één zoeken naar progjes, info, etc. Helaas zit er altijd weer een privacy kant aan.

[Reactie gewijzigd door arie_papa op 9 juni 2013 19:46]

Moet je voor de aardigheid eens Linux Mint proberen. Stabiel en zonder rotzooi.
Hopelijk kan je dit keer wel zelf kiezen welke scopes je wel en niet wilt gebruiken. Zoals die van Amazon...

Nu is het namelijk een alles of niets optie en dat vind ik eigenlijk niet passen bij Linux...
Die optie zal waarschijnlijk wel aanwezig zijn in een finale versie, maar omdat het allemaal open-source is weerhoud je niets ervan om zelf smart scopes te bewerken naar eigen smaak. Zelfs als het niet mogelijk zou zijn, er word dan zeer waarschijnlijk een alternatieve versie van gemaakt die je ergens uit een andere repo kunt halen.

Ik snap dat het irritant is om na een ubuntu install amazon eruit te moeten slopen, maar ik snap ook dat canonical het geld dat ze in de ontwikkeling steken weer terug moeten verdienen.

[Reactie gewijzigd door mauritso op 9 juni 2013 14:55]

Je kunt straks (of kan al?) per scope aangeven welke informatie je wel en niet wil zien. Je kunt dus inderdaad Amazon uitschakelen, maar informatie van WikiPedia en je bestanden in Google Drive juist inschakelen. :)
Wat ik vooral verrassend vind, is de aanwezigheid van Google Drive. Gek genoeg is er nog steeds geen native Linux client voor, maar hij verschijnt hier wel in.
Hebben ze bij Canonical nou echt niets beters te doen / verzinnen voor een nieuwe versie van Ubuntu dan er allerhande webservices in integreren? Ik zou veel liever zien dat ze zich meer op de offline desktop experience richten, daar is nog genoeg te verbeteren.

Wat mij betreft moet het internet beperkt blijven tot applicaties die daarvoor zijn, zoals FTP-servers, webbrowsers, SSH clients en dergelijke, en hoeft het echt niet geintegreerd te worden met de rest van mijn desktop.

Er zijn nog genoeg ruwe eindjes aan desktop-ervaring die bijgeschaafd kunnen worden, met name op laptops. De accu-duur gaat met sprongen omlaag bij gebruik van Unity, de herstart en afsluit functie werkt heel traag en de helft van de tijd niet: hij dumpt je slechts op het inlog scherm. Bluetooth of WiFi in/uit schakelen werkt vaak niet meer nadat de laptop in standby geweest is. Notifications van programma's in Unity zijn niet weg te klikken, ze vervagen slechts als je de muiscursor erop plaatst.

Allemaal kleine dingetje die mij er absoluut niet van weerhouden om Linux te gebruiken, maar ik zou wel veel liever zien dat ze daar hun tijd aan besteden dan aan dit soort in mijn ogen volstrekt nutteloze functionaliteit die de privacy in gevaar brengen en geen meerwaarde brengen.
Wat betreft scopes is het inderdaad momenteel zo dat het of aan of uit is. Maar je kunt scopes wel individueel verwijderen via de terminal. Niet handig maar het gaat. Makkelijker is het natuurlijk als Canonicle er een UI om heen breid en anders kan een third party er een UI om heen breien mocht je het met schakelaartjes willen doen.

Waarom men het wel of niet zou willen? Wel omdat het makkelijk is voor bijvoorbeeld youtube e.d. en niet omdat al je zoektermen via de server van Canonicle gaan en dus je privacy in het geding is. Programma's zoals Etherape laten zulke activiteiten overigens goed zien mocht jet het visueel willen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee