Drie laptopfabrikanten willen toetsen van elektronische inkt in producten zetten

Drie laptopfabrikanten staan op het punt om contracten te sluiten met een start-up die een toetsenbord ontwikkelt met toetsen voorzien van elektronische inkt. Daardoor kunnen de letters van functie wisselen tijdens gebruik. Ook Apple heeft interesse.

Het is onbekend of de drie laptopfabrikanten het volledige product gaan integreren in hun laptops of dat het bijvoorbeeld gaat om een rij functietoetsen of numpad met elektronische inkt. Het is ook onduidelijk wie de drie fabrikanten zijn. De Australische startup Sonder, die momenteel werkt onder de vleugels van fabrikant Foxconn, zegt daar niets over tegen 9to5 Mac.

Sonder werkt aan een ramplank met toetsen van elektronische inkt, die daardoor meer dan alleen letters en de reguliere symbolen kunnen laten zien. Een van de belangrijkste voordelen voor laptopfabrikanten is dat ze geen aparte versies hoeven te maken met verschillende indelingen, zoals qwerty, qwertz en azerty. Dat is dan een softwarematige instelling. Bovendien kunnen programma's snelkoppelingen weergeven, zodat gebruikers niet een toetscombinatie hoeven te onthouden.

Ook heeft Sonder gesprekken gehad met Apple. Het is onduidelijk hoe de technologie van Sonder zou passen in de producten van de Amerikaanse fabrikant. Er gaan al maanden geruchten dat de komende MacBooks, die volgens recente informatie op 27 oktober zouden moeten uitkomen, een oledscherm krijgen die de functietoetsen vervangt. Oled vereist meer energie dan elektronische inkt, die alleen stroom verbruikt bij het wisselen tussen beelden op het display. Onder meer e-readers gebruiken elektronische inkt.

Het idee om toetsenborden te maken met aanpasbare toetsen is niets nieuws. In 2008 verscheen bijvoorbeeld de Optimus Maximus, een toetsenbord met 113 oled-schermpjes.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-10-2016 • 16:28

125 Linkedin

Reacties (125)

125
122
90
5
0
20
Wijzig sortering
Ik neem aan dat als je de knoppen programmeert dat ze daarna nooit (?) meer veranderen totdat je ze zelf wijzigt, door er weer wat stroom op te zetten. Althans zo werkt E-inkt toch, net als een E-reader?
Mooie is dat je dus niet gebonden bent aan een toetsenbord layout. Dit kun je dus dynamisch veranderen indien nodig. Handig voor internationale bedrijven.

Wij hebben er zelf ook zo veel last van. Als je met een qwerty toetsenbord layout (remote) support geeft op een azerty of een belgische layout. Vreselijk.
Bestaat er eigenlijk iets in bv word (of Microsoft zelf) waarmee je met azerty type qwerty kunt typen (als je de layout uit je hoofd kent) dus dat die de a dan verandert naar een q en zijn naar w of natuurlijk andersom of met andere toetsenbord layouts...
Als je in Windows meerdere talen (layouts) hebt geïnstalleerd, dan kun je dat met de Windows-toets + spatiebalk de taal on-the-fly wisselen :)
(Alt+shift ook)
En als je het "geluk" hebt dat alt-spatie ook werkt en Windows automagisch enkele toetsenborden toevoegt op basis van je land en taal, dan kan je dag niet op als je te snel typt. Uiteraard zijn die toetsenborden niet te verwijderen, want windows heeft gelijk (hier is heeeel veel frustratie, inderdaad).
<ctrl>+<shift> werkt ook.
De bug is de gebruiker. De toetsen worden gewoon erg vaak perongeluk door gebruikers ingedrukt.
Damn! Echt waar? Hier heb ik dus inderdaad last van en ik dacht dat ik zelf iedere keer per ongeluk van indeling wissel!
Klopt, het multitoetsenbordlayoutsysteem (scrabble?) van Windows laat heel veel te wensen over, maar voor sommige gebruikers is er helaas niet echt een alternatief, bijvoorbeeld mensen die in meerdere landen (DLD-NL, BE-NL) werken, of Dvorak gebruikers.
We zullen het er mee moeten doen.
Het probleem is vooral dat de layout vroeger per applicatie ingesteld werd (via taalbalk of alt-shift), wat enorm vervelend is want telkens een ander programma in focus kwam, was je weer geswitcht. Maar sinds Windows 8 (waarbij Windows-Spatie nu ook een mogelijkheid is) is dit gelukkig voor het hele OS.
Er zijn wel wat oplossingen.

Je kan bijvoorbeeld een on-screen toetsenbord gebruiken als oplossing.

Je kan ook de lokale taal/toetsenbord veranderen naar jou toetsenbord. Het vervelende is dan weer: Als je het niet terug veranderd en iemand wil het ww intikken lokaal dan is je server weer "gelocked" omdat je het verkeerde wachtwoord gebruikt en dus je server (tijdelijk) niet meer in kan.

Uit je hoofd kennen van verschillende layouts.. hmm neen gaat hem niet worden, zeker niet in een support setting voor heel EMEA. Je wordt gillend gek.
Zelf moet ik regelmatig overschakelen tussen qwerty en azerty. Er liggen hier dan ook tobo's met beide indelingen. Handig zou zijn als het OS zou herkennen dat het tobo een andere indeling heeft. Nu moet je het tobo wisselen en in het systeem de setting aanpassen. Zijn beide aangesloten dan werken beide als qwerty of beiden werken als azerty dus de wat er op het fysieke tobo gedrukt staat klopt altijd bij een van beide niet.
Waarom hebben toetsenborden eigenlijk niet auto key mapping?

Ik bedoel het toetsenbord "weet" welke toets op welke plaats zit en welk commando uitgeeft. Als het toetsenbord nu lead is ipv keyboard layout in een OS (behalve on-screen) ben je van het gezeur af. Dan bepaald toetsenbord wat de in-output is en niet een software matig trucje van het OS.
Dat is precies wat ik bedoel. Echter Microsoft heeft het anders 'opgelost' en blijkbaar volgt iedereen dat na, zoals ook iedere fabricant van apparaten die geheugenkaartjes gebruiken deze met fat16, fat32 of exfat formateert en geen enkele ondersteuning heeft voor F2FS, JFFS2, YAFFS of LogFS, allen technisch beter als de Fat-derivaten.
En ook dat is maar één voorbeeld waar er legio te vinden zijn.
Ik neem aan dat wat je programmeert blijft staan omdat er altijd energie wordt gebruikt om dat in stand te houden. Bij een e-ink reader kun je de boel op standby zetten en dan houdt ie je pagina vast bijvoorbeeld. Als je het ding uit zet zul je na opstarten wat langer zal duren, weer terug komen bij je startup scherm. En je boek opnieuw moeten selecteren.

Althans, bij een Sony...

Andere optie is via een stuk software. Maar het lijkt me handiger om dit gewoon te kunnen op het toetsenbord zelf. Ik hoop dat ze bijvoorbeeld dan zo slim zijn om een zoekveld te hebben waarin je tekens kunt opzoeken. Daarna zou je ze moeten kunnen kopiëren en plakken op de toets die je wilt.

Ik hoop dat de layout heel flexibel wordt, zodat de spatie balk ook verticaal geplaatst kan worden willekeurig waar.

Bovendien zou je moeten kunnen kiezen voor allerlei vormen van toetsen. Rond, driehoekig. Je zou elke toets moeten kunnen vergroten en verkleinen, dus per stuk. Alle klinkers zou je een andere vorm kunnen geven.

Maar het zal er wel weer op uitdraaien dat dat eerst allemaal niet kan, want ze willen liever dat je over tweee jaar een plank koopt die dat wel kan.
Ik hoop dat de layout heel flexibel wordt, zodat de spatie balk ook verticaal geplaatst kan worden willekeurig waar.

Bovendien zou je moeten kunnen kiezen voor allerlei vormen van toetsen. Rond, driehoekig. Je zou elke toets moeten kunnen vergroten en verkleinen, dus per stuk. Alle klinkers zou je een andere vorm kunnen geven.
Is opzich een leuk idee, maar ik ken geen materiaal dat toetsen kan emuleren zonder dat er switches onder zitten. Een spatiebalk ergens neer kwakken op het toetsenbord, of de vorm van toetsen veranderen kan dus alleen met een touchscreen. En dat typt weer een stuk minder lekker vind ik.

Wel zou dit heel handig kunnen zijn voor game keyboards die aan je kunnen laten zien waar je macro's zitten met icoontjes. Of een game met ondersteuning hiervoor kan bijvoorbeeld de inventory afbeelden op het toetsenbord om makkelijker items te managen.
We hebben het over e-ink toetsenbord. Het woord toetsenbord is niet langer juist. :) Het is een combinatie van een display en een toetsenbord.

Je hebt geen switches met e-ink. Dus kun je 'knoppen' overal plaatsen. Ik zie helemaal voor me hoe je bijvoorbeeld in edit-mode een knop kan slepen naar een andere positie. Je kunt letterlijk van die Star Trek-alien interfaces maken.

Kleuren e-ink zou helemaal mooi zijn :-)
Je hebt schijnbaar niet helemaal begrepen waar het hier over gaat. Het is geen e-reader die een on-screen toetsenbord weergeeft, maar 104 fysieke toetsen met ieder een eigen e-ink schermpje ipv een stickertje op de keycap. Zoals het artikel ook vermeld is het te vergelijken met een Optimus Maximus maar dan met e-ink schermpjes in plaats van oled schermpjes :)
Anoniem: 399807
@Thedr16 oktober 2016 10:03
Ja ik ben al weer te enthousiast en loop al weer op de feiten vooruit. Als je er over denkt is het een domme ramp om elke toets van een scherm te voorzien.

Als je zoiets uitvind heb je weinig begrepen van technologie lijkt me. Wat een lineaire manier van denken. Kopieer een scherm en plak het op heel veel toetsen! Innovatie is het niet, het is gewoon mengen van bestaande tech. Op een domme kostbare manier.

Maak dan zoals ik zeg ineens een e-ink scherm en dan heb je enorme flexibiliteit qua toetten, layouts, configuraties.
Ben het helemaal met eens met je visie, maar een touchscreen is en blijft voorlopig een gigantische ramp qua haptische feedback. Geef mij maar een plank vol Cherry MX :)
Klopt. De tekst op de toetsen blijft gewoon staan, ook als de stroom eraf gaat.

Weet niet hoe het met de retentie is, maar het is meer dan weken/
Als dit dan gecombineerd wordt met een backlit dan heb ik zeker wel interesse. Ik denk dat deze knoppen geen last hebben van afslijtende tekens, maar ik vraag me wel af wat de levensduur van de knoppen is...
Beter maken ze de toetsen makkelijk vervangbaar.
Dan kunnen ze (zeker in het begin) goed weg komen met een niet al te duurzaam product .
En als het de consument niet bevalt kan die altijd nog normale (niet elektronische) toetsen plaatsen.

[Reactie gewijzigd door SuperNull op 13 oktober 2016 17:02]

Denk dat je dit heel anders moet zien. Nu verkoopt men laptops naar verschillende landen. Voor ieder van dat laptops moet men voorgedrukte toetsen hebben. Duitsland heeft andere indeling dan Nederland en België/Frankrijk weer wat anders.
Voor de distributie betekend dit dat men een kleinere voorraad kan aanhouden omdat de klant zelf bij ingebruikname de taal kiest en hup meteen het toetsenbord heeft voor zijn land/taal.
Nu moet men per land een voorraad aanhouden of het op bestelling in elkaar zetten. Ondanks dat de kosten hoger zijn van dit toetsenbord kan het goed zijn dat de distributiekosten / voorrad houden daardoor omlaag kan en men op die manier meer kan bespraken.

Voor de consument ook handig, je kan nu je laptop gewoon in een ander land kopen en toch het toetsenbord voor jou land krijgen.
Nou, dat is een voordeel, maar het gaat denk ik wel verder dan dat.... i.p.v. te onthouden wat f3 nou ook alweer deed in Word, laad je toesenbord automatisch de "Word layout" voor de functietoetsen. Switch je naar Excel, dan krijg je de "Excel layout".
Ook zou je desgewenst je meest gebruikte symbolen/opties kunnen laten zien....
Als de meerprijs niet te hoog is is dit ideaal!
Iconen op je keyboard,. en laten we vooral ook games niet vergeten :)
Al je world of warcraft toetsen een eigen spell icoon.
Dit zou eigenlijk wel een "revolutionaire" ontwikkeling kunnen zijn.
Valt wel mee...het idee is niet nieuw, noch vernieuwend. Het is meer een kwestie van een kostprijs die laag genoeg wordt en techniek die betrouwbaar genoeg is om het op grote schaal toe te gaan passen.
Anoniem: 679062
@Zarhrezz13 oktober 2016 16:44
Vergeet niet dat ze dan maar 1 toetsenbord voor ALLE landen hoeven te maken he, dat zal het ook wel makkelijker maken.
Maar dan gaan mensen weer zeuren dat hun linker shift te groot is of de control te klein of de \ op de verkeerde plek :)
Die layout met een extra \ tussen de linker shift en de Z is dan ook gewoon irritant. Er is niet blind op te typen.
Ik zeg het je eerlijk, het is een gewenning. Alleen nu dat je het zegt zie ik pas dat ik precies zo'n keyboard heb wat je bedoeld. Ik werk er al 4 jaar mee, en ben een programmeur (en dit is pas de eerste keer dat ik hem echt zie). Ik tik er nooit verkeerd op, maar ik gebruik hem ook nooit. Dezelfde toests zit naast de enter, die ik wel gebruik (linux piping | waarbij ik de linker shift gebruik)

[Reactie gewijzigd door Xorifelse op 13 oktober 2016 20:00]

Ik ben ook programmeur, en mijn laptop heeft helaas zo'n keyboard. Ik heb zeer regelmatig een \a in plaats van een A of zoiets. En nee, het went niet. Niet voor mij in elk geval. En zoals je zegt: het erge is nog dat die toets volstrekt overbodig is, omdat hij ook al ergens anders op het toetsenbord zit. Zo belangrijk zijn \ en | nu ook weer niet dat ze een dubbele toets verdienen.

[Reactie gewijzigd door ATS op 13 oktober 2016 20:13]

Als het mogelijk is om de toetsen te programmeren, zou je gewoon 2 shift knoppen naast elkaar kunnen maken in jouw geval.
Je vraagt je dan dus wel af waarom die keuze gemaakt is om het toetsenbord van 2 \-toetsen te voorzien.
Ik heb nog geen tweede \ gezien op het toetsenbord. De backslash langs de linker shift zit op een qwerty uk toetsenbord en biedt een grotere return toets.

Bij een qwerty us keyboard wat in .nl gebruikt wordt is er een kleinere toets. Zelf swap ik tussen azerty, qwerty uk/us. Uiteindlijk leer je daar wel mee werken, maar voor mij zou het in ieder geval een oplossing zijn bij de aankoop van een toetsenbord. Mijn voorkeur gaat uit naar qwerty us, maar daar kan ik hier niet voor een winkel binnenstappen en meenemen.

Ik zou dan dvorak ook eens een kans geven en kijken of dat lekker werkt.
Ik zou dan gewoon met autohotkey oid proberen die extra toets te rebinden tot de linker shift
Mooie is natuurlijk dst je zou kunnen wizselen van soort aanduiding, afhankelijk van het programma of toepassing. Mooi voor games ook.
Lijkt mij uitermate nuttig met bv de Commodore 64 emulator dat je ook de bijzondere graphics die onder de toetsen zit kunt zien.

Of bv een programma om blind te leren typen, dat al je toetsen blank maakt. (ook leuk voor virussen)

[Reactie gewijzigd door Mr.Nonflex op 13 oktober 2016 20:51]

Verrek, nu je erop wijst, ik zie nu pas dat ik inderdaad twee "\" toetsen heb!

Want de "\" is ook zo'n belangrijke toets 8)7
Dat zou ik zo snel niet zeggen. Een plastic toetsje is veel makkelijker begoten en bedrukt dan een heel scherm met alle kleine details die daar weer bij komen kijken. Hoe irritant het ook mag zijn om een aantal dozijn toetsenindelingen te ondersteunen voor het afdrukken, ik vermoed dat het productie-gewijs best klein is qua complexiteit van de electronica die bij een dergelijk e-inkt 'schermpje' komt kijken, zowel qua het creeren van de onderdeeltjes als de montage ervan.
klopt ook niet helemaal.
Vooral Nederlanders kunnen nogal eens zagen over een grote en kleine enter }>

maar op de fysische layout na kunnen ze idd toekomen met 1 of 2 versies.

maar dat is misschien mierenneuken.
Ze zullen inderdaad véél minder versies moeten maken, maar alle landen is niet heel correct. Het Arabisch heeft bijvoorbeeld 28 letters in het alphabet, dat zijn twee toetsen extra en vereist al een andere indeling.
Dan gebruik je gewoon de toetsen voor puntkomma of trema voor extra letters, of je maakt Alt Gr-combinaties net als voor € of ø. Daarnaast is het Arabisch daar totaal niet uniek in. Het Duits met de ß; ons eigen oude typemachine-toetsenbord met de ij-toets; de extra letters in het Turkse of Noorse alfabet, etc.
Wat er al dan niet op de toetsjes staat kan me niet schelen. ('k Heb dan ook een blanco mechanisch toetsenbord bij m'n desktop.) De fysieke layout daarentegen… ANSI > ISO, want die eerste is al veel te ver doorgeslagen naar rechts. :)
ik denk dat ze dit eerder gebruiken voor maar een gedeelte van de toetsen, maar ik zie wel voor me hoe dit heel functioneel is voor complexe programma's waar veel shortcuts met toetsencombi's worden gebruikt. (photoshop, Protools, video editsoftware etc)
iso en ansi layout is al verschillend. Zowel het aantal toetsen als de vorm van bijv de enter toets :)
En zet het gemak van 1 keyboard voor alles tegenover de vele verschillende keyboarden (land layout) in productie en magazijnvoorraad en je zult zien dat een hogere kostprijs alsnog voordeliger uit kan komen.
hier gaan distributeurs en winkelketens blij mee zijn, ik hoop dat de consument het ook terug ziet in de prijs
Dat was een smartphone met full touchscreen ook niet, totdat Apple wel min of meer de martk herdefinieerde met hun product.
Tablets, ook niks nieuws, toch wist Apple het als een 'nieuw' product neer te zetten.

Revolutionair hoeft niet nieuw te zijn. Het dusdanig verpakken dat het voor de gemiddelde consument interessant wordt kan genoeg innovatie zijn.
Het jammere is wel dat zoiets echt een reus als Apple of Microsoft nodig heeft om te slagen. Als het alleen Een windows laptop boer hiermee gaat komen ks het snel afgelopen. Daar gaat niet iedereen zijn software voor aanpassen om zoiets te ondersteunen.

Komt Apple hiermee, dan zul je zien dat er veel sneller adoptatie in de software zit.
Meer dat dan alle fruitliefhebbers lopen te pronken met hun e-paper keyboard, en de rest dan jaloers loopt te kijken en dan komt de dat-willen-wij-ook vanzelf op gang.
Nee, het gaat erom dat als Apple het doet, de software ondersteuning er wel gaat komen. Dus je keyboard gaat dan bij elke app de juiste toetsen laten zien, en het zal snel ingeburgerd worden.

Als alleen 1 windows laptop boer het doet, daar zal amper software support voor komen. Dan werkt het amper, en sterft het vanzelf weer uit.

Dit soort ontwikkelingen heeft gewoon een platform houder nodig om het echt leven in te blazen.

Dat men jaloers kan zijn op een Apple computer heeft er niets mee te maken.
Precies dit bedoelde ik!
De kostprijs laag genoeg krijgen vind je niet revolutionair? Ok.
Nee het is niet revolutionair, omdat het gedaan wordt vanwege de kosten, maar ook als ik kijk naar wat het verbetert tov de status quo. Dit is de belichaming van evolutie.

Een revolutionaire stap wordt bijvoorbeeld de eventuele overgang van toetsenborden naar Mind-Computer interfaces. Die bestaan al* maar zijn nog niet goed genoeg voor massaconsumptie**.


* Ik heb een paar jaar geleden op een symposium oa snake gespeeld met niets anders dan m'n gedachten en een band met elektroden op mijn hoofd. En dat ging veel beter dan wanneer ik het met m'n vingers zou spelen.
** Snake vereist in principe 4 verschillende signalen, 1 voor elke richting die je op wil sturen. In het algemeen gaan we er minimaal 10 willen, 1 voor elke vinger, hetgeen een nogal primitieve-maar-werkende generieke oplossing mogelijk maakt voor willekeurige taken. Maar idealiter hebben we gewoon losse signalen die rechtstreeks met willekeurige gedachten corresponderen, dat is, we willen in principe een oneindig aantal signalen kunnen ondersteunen. Dat zou denk ik ook het meest intuïtief werken voor potentiële nieuwe gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 13 oktober 2016 16:49]

ik wil niet beginnen typen met mijn "mind band" hoor.
Als ik zo'n "mind band" om heb wil ik hooguit spellen, elke vinger gaan sturen over een viruteel keyboard ? nee dank u.

103 keys indrukken zal ook al lastig zijn.
Denk niet zo beperkt. Uiteindelijk kan de computer je gedachte lezen en hoef je niet letter voor letter aan te wijzen.
off topic: Stuur ik die data dan meteen ook naar ome Google? Kunnen ze meteen wat 'beter gepersonaliseerde reclame' voor me maken...

Hopelijk ben ik al lang dood voor dit gebeurt, snel kunnen typen is leuk, maar bedrijven hoeven echt niet te weten wat er in mijn hoofd ronsdspookt 8)7
Beetje ereader kost tussen de 50 en 100 euro.

Ervoor zorgen dat elke toets een eigen schermpje krijgt dat aangestuurd kan worden blijft een dure grap.

De kostprijs zal dalen, maar zal zeker niet onder de definitie laag vallen.

Gezien de meerprijs zal het in de niche-markt blijven. Het aantal mensen dat moet wisselen tussen een Engels/Frans toetsenbord is gewoon te marginaal waardoor het naar de toekomst ook weinig vraag naar zal blijven.

Zelfs de meest mogelijke optie, een kleiner toetsenbord functioneler maken waarbij je linkerdeel numeriek wordt heb ik vraagtekens bij.

Leuk dat het kan, dure modellen zullen het aanbieden, mainstream zal het nooit worden.
Als je weet wat serieuze gamers voor een monitor, videokaart, muis en controller neer willen tellen is dat de logische eerste doelgroep.
Wanneer het productieproces geoptimaliseerd is en de machines op volle kracht kunnen lopen komt het in de buurt van andere gebruikers.
Ik zie nog wel als gimmick dat je met bv. Word het font dat je op het scherm gebruikt ook op het toetsenbord ziet.
Maar het is nooit goed gedaan.
Maar het is nooit goed gedaan.
Volgens mij is het heel goed gedaan zie:
Optimus Maximus keyboard

Maar de kostprijs van $1600 was te hoog.
Optimus Maximus review
Weliswaar met OLEDs.
The unfortunate side effect of such bulky keys is that the Optimus Maximus is terrible for touch-typing. The tightly packed keys make for lots of mistaken presses, and the mushy responsiveness slows down your words per minute.

Dus nog nooit goed gedaan.
Dat iets niet goed gedaan is wil niet zeggen dat het nooit gedaan is.
Ik reageerde op worldcitizen, die beweerde dat de Optimus een goede uitvoering bereikte van dit concept.

Aangezien de toetsen niet bijzonder prettig bleken te typen, lijkt me duidelijk dat dat dus niet het geval was.
The unfortunate side effect of such bulky keys is that the Optimus Maximus is terrible for touch-typing. The tightly packed keys make for lots of mistaken presses, and the mushy responsiveness slows down your words per minute.

Dus nog nooit goed gedaan.
Het gaat hier over oled/eink op de toesten niet over de toetskwalitiet.
Waar staat dat de oleds niet goed zijn?
Wat heb je aan een toetsenbord met OLED toetsen, als de toetsen niet lekker typen? :?
En hoe is dat goed gedaan.
Als je geld hebt dan kan je ook een wc maken van een ferrari.
Hoeveel zijn daarvan verkocht? Niet erg veel denk ik.
Dat het is gedaan betekent niet dat het goed is gedaan.
En hoe is dat goed gedaan.
Als je geld hebt dan kan je ook een wc maken van een ferrari.
Hoeveel zijn daarvan verkocht? Niet erg veel denk ik.
Dat het is gedaan betekent niet dat het goed is gedaan.
Waar baseer je op dat het niet goed gedaan is?

<sarcasme>
Dadelijk zal Apple het goed doen c.q. laten zien hoe het moet. :+
</sarcasme>
Als je rijk genoeg bent schijt je gewoon in de Ferrari en koop je vervolgens een nieuwe. (wel eerst het asbakje vol assen)
omdat dit verlagen van kostprijs gebeurt in een onderzoeksfase en niet een productiefase
Dus een ontwikkeling.
Ontwikkeling ja, geen revolutie, maar evolutie dus ;)
Inderdaad. Ik denk nu snel even aan:
- Fabrikanten hoeven maar 1 laptop te maken voor alle markten
- De tijd van qwerty zou wel eens voorbij kunnen zijn als 'de nieuwe generatie toetsenborden' aanslaan.

Iemand anders nog ideëen?
Waarom zou qwerty voorbij zijn? Omdat iedereen dan makkelijker overstapt op Dvorak? Ik denk dan eerder dat het de nagel aan de doodskist van dvorak kan worden omdat meer mensen dan kunnen ervaren dat dvorak geen enkel aantoonbaar voordeel biedt boven Qwerty.
Toch niet helemaal waar:
http://mashable.com/2012/09/18/qwerty-keyboard/#80GylE_rOkqD

Als je vingers minder afstand moeten afleggen ga je sneller tijpen. Blijkbaar is er geen bewijs dat de qwerty layout tot stand kwam om de snelheid afnam en er minder kans was dat de armen van de tijpmachines vast kwamen te zitten.
Dan is er nog steeds geen bewijs dat Dvorak je inderdaad sneller laat typen. Er is immers geen enkele onafhankelijke studie naar gedaan.
- Custom toetsen voor tekstverwerken
- Custom toetsen voor tekenpakketten (bepaalde symbolen bij E-tekeningen bv)
Wat zou het kosten om een toets anders te plaatsen of een paar toetsen extra te fabriceren
vs
Wat zou het kosten om elke laptop van een e-ink toetsenbord te voorzien

En qwerty voorbij? Waarom en waarom zouden we dat dan niet met goedkope plastic toetsen doen?
Zoals @Zarhrezz ook al zegt, het valt mee..

Paar jaar terug was er immers die hype over dat toetsenbord waarop elk key een led screen was, waardoor elke toets ook realtime veranderd kon worden..

Product heeft het geloof ik nooit gehaald omdat het produceren ervan te duur was.
Wellicht dat dit goedkoper zal zijn, maar een doorsnee consument gaat er alsnog niet 100,- voor neer leggen
Je wilt niet weten...
http://www.apple.com/nl/s...magic-keyboard-nederlands

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 13 oktober 2016 20:32]

Klopt, maar dat is als een puber die Nike schoenen wil 'omdat ze zo gigantisch lekker lopen'
Kuch, jammer dat Razer het nooit serieus heeft aangepakt. De techniek met e-Ink is waarschijnlijk een stuk betaalbaarder.

Ik zou me kunnen voorstellen dat zoiets ook goed te doen is op een tablet voor games, met een vibratie als vorm van feedback. Simpelweg icoontjes aanpassen op basis van een .exe die een client detecteert en vervolgens de key-stroke doorsturen. Ontwikkelaars in het huis die interesse hebben in een leuk projectje? :+

[Reactie gewijzigd door D3F op 13 oktober 2016 16:34]

mogelijk het enige revolutionaire hieraan is misschien de prijs, mits deze fatsoenlijk is.

Ik kan me de Optimus Maximus nog herinneren die voor €1600 werd verkocht. Was ook wel een superdeluxe pracht apparaat
Ik heb al zo'n revolutionair keyboard. Zit op mijn tablet/smartphone :o

Effe zonder gekheid. Dit is inderdaad een revolutie. Zou geweldig zijn voor standaard desktops/notebooks. Alleen al op een klein notebook (< 15" ) krijg je op deze wijze een numeriek keypad, daar zullen velen (met name werkzaam in financiële sector) blij van worden
Ik zit ook al een tijdje te hopen op e-ink behang! Wat zou dat gaaf zijn! Wel kat bestendig aub :P
Helemaal mee eens. Geen rare Duitse of britse toetsenborden meer _/-\o_
Zolang het goedkoper te maken is dan de kleuren oled toetsen,. zeker.
Mja, zijn er overal wel evenveel hardware toetsen? Tussen mijn "caps lock" toets en "enter" toets heb ik 12 toetsen op mijn azerty toetsenbord. Als ik op dat voorbeeld kijk, tel ik er maar 11 toetsen op een querty toetsenbord. Hoe lost je dat op?
De standaard wordt dan dus 12 toetsen, en bij qwerty heb je dan of een extra tekentje of gewoon een leeg plekje. Maar ik vermoed een instelbaar option knopje o.i.d.
Met een leeg plekje tik je steeds verkeerd als je blind typt lijkt me?
of 2 toetsen die als enter reageren :)
Ik denk dat je niet zozeer naar azerty - querty moet gaan kijken, maar naar toetsen die sneltoetsen van het actieve programma tonen en dergelijke.
Volgens mij zijn al die verschillende soorten toetsenborden (en daardoor verschillende modelnummers) een serieuze "pain in the ass" voor fabrikanten.
Dat zijn in de basis maar (afaik)3 layouts, waar het veelal gaat om de toets naast/boven de enter toets en de linksonderin bij de shift toets. Dan hoef je maar 3 producties aan te houden, mochten ze die layouts echt zo willen houden.

Maar daarnaast heb je nog veel meer layouts, numpad wel/niet, D-pad laptop style (ter vervanging van rechter shift/control/alt), hoge/lage F toetsen, laptop vs normaal (FN toets, of bij Apple de option/command).

Mocht het een succes worden, komt er vanzelf concurrentie en daarmee denk ik ook gewoon verschillende hardware layouts.
Maar daarnaast heb je nog veel meer layouts, numpad wel/niet, D-pad laptop style
Ik heb links een setje pijltjes-toetsen. :) Nu jullie weer.
Grootste gemene deler. Dan heb je dus in QUERY mode een extra toets tussen caps lock en enter, bijvoorbeeld voor de € of iets dergelijks.
Nice, maar hoe zit het met lichtgevende toetsen, zoals op de MBPro. Bij mijn weten is electronische inkt niet te lezen in het donker.
Gewone toetsen geven ook geen licht! Echter, de MacBook toetsenborden hebben verlichting ingebouwd, en dat kan natuurlijk nog steeds met toetsen met elektronische inkt.
Uiteraard geven de toetsen zelf geen licht, maar lampjes onder de toetsen. Dat begrijp ik :)

Bij de MacBook toetsenborden komt het licht alleen door de letters naar buiten. Er lekt dus geen licht. Bij een toets waarbij het volledige oppervlak gebruikt kan worden, heb je ook een groter oppervlak waar licht doorheen moet, maar je wilt niet dat je hele toetsenbord veel licht geeft. Ik althans niet. Als ik er wat langer over nadenk, kom ik vast met een oplossing.
Het zou me niet verbazen als toetsenbordmakers er al over hebben nagedacht en al een oplossing hebben.
Dat zou mooi zijn, want dat scheelt me een hoop tijd.
In e-readers wordt vaak een zogenaamd "frontlight" gebruikt. Hierbij wordt vanaf de zijkant licht over het e-ink paneel geschenen, wat naar mijn idee prima werkt ;)
Wellicht is dit ook toe te passen in deze situatie.
Een ramplank is dus een toetsenbord. Wel wel 8-)
Dat ligt maar net aan de context. Voor mijn dominatrix is een ramplank iets heel anders, al zou een toetsenbord ook kunnen volstaan. :*)


Edit: Ik mag de humor van de gemiddelde tweaker wel. Mijn comment met een +1 waarderen. :)

[Reactie gewijzigd door CivLord op 14 oktober 2016 11:15]

In mijn ogen is een ramplank een toetsenbord voor wanneer het fout gaat
Oei, dat ziet er wel heel strak uit. Nu hoop ik wel dat de toetsen van een goede beschermlaag (tegen druk van bovenaf) wordt voorzien: anders typ ik de toetsen zo vol met dode pixels :P ;)
Gewoon een doorsichtige beschermlaag erover heen, glas of plastic. Zou geen probleem moeten worden als ze gewoon iets simpels bedenken.
Op zich een vrij interessant idee. Ik hoop alleen dat het dan toegepast wordt zoals in de afbeelding: met fysieke knoppen. Een touch toetsenbord typt gewoon niet lekker. :P
Lijkt mij een handige ontwikkeling zowel dat de fabrikanten maar één versie dienen te maken en als als je meerdere programma's gebruik met vele sneltoetsen die je niet kunt onthouden. Dan kan je toch snel zien welke toets het is, zonder opzoeken of cheat sheet erbij te houden.

Zou ik zoiets kopen; misschien, maar dan moet het wel veel goedkoper worden dan de Optimus Maximus die word gelinkt.

[Reactie gewijzigd door zekerpixels op 13 oktober 2016 16:44]

Optimus Popularis keyboard

Voor de enthousiastelingen

[Reactie gewijzigd door sekky op 13 oktober 2016 17:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee