Gerucht: Apple vervangt functietoetsen MacBook Pro door oledscherm

Apple zou de fysieke functietoetsen boven het keyboard op zijn aankomende modellen van de MacBook Pro vervangen door een oledscherm. Bovendien krijgen de nieuwe laptops volgens een doorgaans goed ingevoerde analist een vingerafdrukscanner voor snelle ontgrendeling.

Het oledscherm zit boven het reguliere toetsenbord, meldt 9to5 Mac op basis van een rapport van de doorgaans betrouwbare analist Ming Ching Kuo van KGI Securities, die in het verleden vaak juiste voorspellingen deed over aankomende Apple-hardware. De Apple-fansite meldt niet waar de laptops de oledstrip voor gaan gebruiken, maar het ligt voor de hand dat het de features overneemt van de functietoetsen, zoals de bediening van het volume en de helderheid. Het reguliere scherm zou wel een lcd blijven.

Het zou niet het eerste product zijn waar de fabrikant uit Cupertino een oledscherm voor gebruikt. De Apple Watch heeft eveneens een oledscherm. De iPhone-lijn van smartphones zou op 2017 overstappen op oledschermen, nadat vermoedelijk vrijwel alle high-end smartphones al zijn voorzien van oled-displays.

Het schermpje dat de functietoetsen vervangt zou niet de enige vernieuwing zijn in de MacBook Pro's van dit jaar. De laptops zouden het toetsenbord krijgen met dunnere toetsen dat ook in de 12"-MacBook zit. De Pro's, die verschijnen in een 13"- en 15"-variant, zouden bovendien usb-c-poorten krijgen met Thunderbolt 3-support. Daarnaast kunnen gebruikers de laptop ontgrendelen met hun vingerafdrukscanner via Touch ID, een functie die nu al enige jaren op iPhones en iPads te vinden is.

De MacBook Pro's, die eind dit jaar moeten verschijnen, draaien volgens de analist op Intel Skylake-processors, waarbij de duurdere modellen AMD Polaris-gpu's zouden hebben. Ook zou er een 13"-versie komen van de 12"-MacBook. De MacBook Air zou in nieuwe versies verschijnen en als instaplaptop dienst doen. De MacBook Pro zou Apple willen positioneren als high-end optie, waarbij de MacBooks de midrange-versies worden en de Air verschuift naar de goedkoopste varianten van Apples laptops.

12"-MacBook (2015)

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-05-2016 • 06:44

170 Linkedin

Reacties (170)

Wijzig sortering
Let wel op dat met 4Q16 niet okt-nov-dec is, maar dat het over het fiscale kwartaal gaat voor Apple wat uitkomt op 26 juni - 25 september. Het zou dus goed kunnen dat we meer informatie krijgen op het WWDC om vervolgens de Mac's een tijdje later in de verkoop te zien gaan.
Iedereen schijnt blijkbaar te vergeten dat de nieuwe trackpads ook slechts een glasplaat met een trilling is. Apple kennende zullen zij de feedback uit deze trilling om kunnen zetten naar een toetsenbord feedback.
Dat kan wel zijn, maar je krijgt de feedback pas als je de knop hebt ingedrukt. Het zal lastig worden om een knop op de tast te vinden. Dat betekent dus dat je workflow onderbroken wordt en je met je ogen de knop op moet gaan zoeken.
Als ze ervoor zorgen dat je de f en j kunt vinden door tast, dan hebben blinde typers er geen last van. En de overige gebruikers kunnen toch de meeste toetsen niet zonder zicht vinden.
Het gaat alleen niet om de F/J? Het gaat om een oled-touch strip i.p.v. de functie toetsenboven aan. F1-F12, media toetsen.
De kleine ribbels op de F en de J kun je gebruiken om je positie op het toetsenbord te bepalen. Als je daadwerkelijk blind kunt typen kun je vervolgens ook zonder problemen de F toetsen vinden. Of die F toetsen nu fysieke toetsen zijn of een OLED stripje maakt niet veel uit.
Ja prima allemaal, maar wat voegt het herhalen van hoe de ribbeltjes op de fj toetsen werken nou toe aan een bericht over een oledstrip ipv functie toetsen?

Aangezien het een beeldscherm is zullen de toetsen geen vaste plek/grootte/functie (kunnen) hebben, dus ze lokaliseren dmv de FJ toetsen is niet van toepassing.

edit: waarom krijgt glaasjejus een -1? Jammer weer.

[Reactie gewijzigd door merryb op 24 mei 2016 12:18]

Da's een flinke aanname die je daar maakt. Waarom zouden de toetsen geen vaste plek/grootte/functie kunnen hebben?
Waarom wel, met een scherm? Je haalt idd alle voordelen van echte toetsen weg, namelijk het feit dat ze bewegen en fysiek van elkaar verschillen. Waarom zou je je dan nog vasthouden aan de nadelen? (de opdruk en functie van de toets)

edit: Ik ga er een beetje van uit dat elk (groot) programma z'n eigen functionrow krijgt. Photoshop krijgt handige macro's bovenaan, waar een after effects misschien niks aan heeft, dus die krijgt zn eigen plaatjes en toetsjes. Prima oplossing en toepassing van een scherm ipv toetsen.

[Reactie gewijzigd door merryb op 24 mei 2016 12:08]

De kleine ribbels op de F en de J kun je gebruiken om je positie op het toetsenbord te bepalen. Als je daadwerkelijk blind kunt typen kun je vervolgens ook zonder problemen de F toetsen vinden. Of die F toetsen nu fysieke toetsen zijn of een OLED stripje maakt niet veel uit.
Het maakt in zoverre uit dat als het een touch-screen iets wordt, dat er dan geen reden meer is om de vorm, grootte en onderlinge afstand van de knoppen aan te houden.

Zodra het gaat afwijken van de "oude" fysieke toetsconfiguratie ben je nergens meer met typen op gevoel. Je moet kijken wat je doet omdat je het niet meer kunt voelen.
Wat nou als ik de ruimte voor F1-F4 opknip in 3 onregelmatige stukken? Dan kun jij wel het muscle-memory hebben waar F3 moet zitten, maar dan zit je nu dus precies op de rand van twee aanraakvlakken.
Dat hangt af van de grootte van het toetsenbord, niet ieder toetsenbord is namelijk even groot, (met name bij laptops kleiner als 13") en bepaalde toetsen zitten soms net wat anders bij merk B als bij A. Op een ander toetsenbord moet ook een blind-typer weer even zijn weg vinden.

De F toetsen gebruik je echter anders, dus daar zie ik echter niet zo'n probleem.
Voordat ik het zelf had geprobeerd was ik ook sceptisch, maar je kunt prima leren om supersnel te typen op een virtueel toetsenbord (zoals van een tablet). De feedback van waar je hand is kun je wel uit andere zaken halen dan de toetsen zelf.
Als het over de rest van het toetsenbord ging had je inderdaad een punt.
Maar zo veel heb je je functie toetsen nu niet nodig dat je ze op de tast moet kunnen vinden.

En als ze door dit scherm meer aangepaste toetsen kunnen tonen per applicatie, dan is dat alleen een pluspunt.
Bijvoorbeeld kan het alle mediaspeler toetsen tonen en het progress balkje als je een film in fullscreen bent aan het zien.
Ik werk veel op m'n MacBook Pro en weet blind de verschillende functieknoppen te vinden, puur op locatie. Hoef niet steeds de boel af te tasten. Dat zal niet anders zijn met zo'n oled-schermpje.
Ik word hiet niet echt enthousiast van. Sterker nog, ik krijg de indruk dat ze features verzinnen waar niemand op zit te wachten.

Voor een laptop is een goed toetsenbord best belangrijk, en het 'butterfly' keyboard van de MacBook die vorig jaar geintroduceerd is is weliswaar adequaat maar niet meer dan dat. Stel je voor dat je een developer bent die de hele dag code klopt, dan lijkt zo'n toetsenbord mij echt niet ideaal.

Verder zijn OLED functietoetsen een geinig idee, maar naar mijn mening maak je het apparaat dan nodeloos complex en duur voor iets wat echt niet zoveel meerwaarde biedt.

Volgens mij zitten de meest mensen te wachten op een MacBook Air met retina scherm, maar omdat dat te goedkoop is en Apple er dus niet genoeg winst mee maakt gaan ze andere dingen verzinnen. Zonde.
Heb je er wel eens mee gewerkt? Als in meer dan een dag? Dat is namelijk waar de reviewers de mist in gaan. Een toetsenbord als dit gebruik je niet binnen een dag dat duurt een week voordat je het gewend bent.

Mijn macbook pro zit tussen de MBr en de pro non retina's in qua travel en voordat ik het travkpad en touchpad goed onder knie had was ik al weer anderhalve week verder. Sindsdien kan ik er erg goed mee werken en is het bijna onmogelijk om snel te typen op m'n externe keyboard vanwege de dubbel travel afstand. Dat kost veel meer werk.
Er zijn genoeg reviewers zoals TLD of MKBHD die wel langer met die producten werken omdat ze die zelf nog aankopen vaak.
Terwijl TLD het een main driver gemaakt heeft geeft hij nog steeds aan dat de toetsen niet zo geweldig zijn en MKBHD zegt er hetzelfde over.

Ik heb ook een MBP en ik zou eigenlijk liever hebben dat als ze hun toetsenbord upgraden (voor hun pro lijn) ze naar het lenovo thinkpad toetsenbord gingen (hetgeen op mijn T450 nu). Dit is geniaal.
Nooit gemiste aanslagen, goed werkende spacebar (wat op de mbp een ramp is) en het is nog eens spill resistant.

Ik heb natuurlijk nog niet langer gewerkt op de macbook 12" zijn butterfly keyboard maar ik vind het keyboard van mijn mbp niet echt goed als ik van mijn thinkpad kom (ik wissel dagelijks, privé vs werk).
Ik heb zelf een Surface Pro 3 gehad, waarbij de toetsen van de Type Cover vrij weinig travel hadden. Ik heb mijn best gedaan eraan te wennen, maar het is me niet gelukt. Nu heb ik de MacBook 12" uitgeprobeerd in de winkel, meerdere keren, en die heeft nog veel minder travel van de Surface Pro 3 Type Cover.

Het lijkt me verschrikkelijk om met zo'n toetsenbord lange stukken tekst te moeten typen. De feedback die je krijgt tijdens het typen is nihil en marketingtermen over "nieuwe butterfly-switches" zijn dan ook nietszeggend. Ik mag alleen maar hopen dat Apple niet zo stom is om zo'n toetsenbord te plaatsen in een laptop die primair bedoeld is als werklaptop. :/
Ik heb de mbp 2015 15" en heb dus anderhalf keer zo veel travel als de 12". Juist voor lange stukken typet dit zoveel beter voor mij. Ik heb een handafwijking door een val 6 jaar terug waardoor mijn ringvinger iets scheef staat en mn armzenuw beschadigt is. Schrijven is derhalve amper mogelijk en daarnaast niet leesbaar, maar dat heeft daar dan weer niets mee te maken ;). Ik gebruik mijn laptop ongeveer 10 uur per dag voor programmeerwerk en het shrijven van artikelen en ik vind dit keyboard stukken fijner doordat ik veel minder afstand hoef af te leggen
Bedoel je nu dat je het liefst een 12" MacBook hebt? In dat geval ben je wel een uitzondering. het merendeel van de mensen geeft er de voorkeur aan om lange stukken tekst te typen op een toetsenbord met meer travel. Bij de review van tweakers staat het toetsenbord ook als minpunt aangegeven.
Bij de review van tweakers staat het toetsenbord ook als minpunt aangegeven.
Omdat die dus nog geen dag er mee hebben gewerkt. echt super naar is dat. Ik ken een aantal mensen die hem hebben en die gaven inderdaad ook aan dat het eerst heel erg wennen was en ze veel fouten maakten. Na een week tot anderhalf was dat wel anders en ging het supersnel. Ik merk heel erg dat meer travel sneller leid tot kramp in vingers en dat is natuurlijk heel vervelend.
Daarom haalde ik het voorbeeld aan van de Surface Pro 3 met Type Cover. Ook na lange tijd kon ik niet wennen aan de minimale travel. Daarom weet ik vrijwel zeker dat ik niet zou kunnen wennen aan de zeer minimale travel van de MacBook 12".

Nu heb ik een MacBook Air met veel meer travel en het typt stukken beter.
Met travel bedoelt men hier de 'indruk diepte' neem ik aan.... niet de afstand tussen de toetsen,
Ja dat klopt inderdaad. En dat is dus precies wat mijn ringvinger en pink niet goed kunnen doen. Zeker niet op mechanische tobo's. Hoe minder travel hoe beter.
De travel zal ook niet het verschil zijn tussen de Typecover en het Macbook 12" toetsenbord, maar de 'klik' die er bij de Macbook wel in zit en bij de Typecover niet.
Ik heb beide producten veelvoudig gebruikt en de Macbook geeft wel degelijk een fijne feedback voor langere stukken tekst.

Maar het blijft natuurlijk een gebruikerservaring en die verschilt nu eenmaal per persoon.
Het klopt dat je er aan moet wennen, net als dat je moet wennen aan teruggaan. Ik vond het tobo van mijn rmbp heerlijk. Maar ik heb recent een mech tobo gekocht en na een week wennen (de afstand tussen de toetsen is anders) is het verbijsterend hoeveel sneller ik nu kan typen met dit mech tobo met cherry blue switches. Dus gewenning is niet per definitie beter. Het is gewoon gewenning.
Nee dat ben ik met je eens, maar ik heb de reviews ook gelezen en gezien en vaak werd het toetsenbord afgeschildert als meh na een paar uurtjes er mee werken. Als je een mechanisch tobo gewend bent dan kan ik me voorstellen dat je veel fouten maakt nvoor een echte review van dergelijke aan gewenning onderhevige onderdelen moet je echt minimaal een week pakken.

Ik wil daarmee dus meer zeggen dat het niet direct slecht is. Precies het tegenovergestelde van wat jij dus aanhaalt.
Ik ben nu aardig gewend aan het 'normale' Apple toestenbord (de alu versie met USB dus) en ik moet er niet aan denken dat ik mn handen zo ver zou moeten optillen als bij die mechanische toetsenborden. En ik ben ook zeer blij dat mijn collegae naast me niet dergelijke toetsenborden gebruiken.

Het is gewoon deels voorkeur en deels gewenning. Niet iedereen vindt die oude 'IBM PC' toetsenborden fijn typen en niet iedereen kan wennen aan de modernere 'chiclet' toestenborden. Het toetsenbord van de 12" MacBook heb ik niet vaak genoeg gebruikt om er een oordeel over te kunnen vellen, net zoals het Magic Keyboard. Verder kunnen daar natuurlijk ook nog verschillen tussen zitten: De toetsenborden in de RMBP's zijn ook niet gelijk (inderdaad iets vlakker) aan de oude MBP's. Ik kan me voorstellen dat een nieuwe generatie MBP ook een iets 'dieper' butterfly toetsenbord meekrijgt dan de ultraportable MacBook
Nou, als ik een laptop koop wil ik de toetsen testen. Waarom moet ik een week gaan wennen aan iets dat eigenlijk nooit een probleem is geweest maar waar Apple denkt dat er een probleem is? Ja, Apple verzint problemen om ze te kunnen 'oplossen' met zinloze features en dan verkondigen dat zij het wiel hebben heruitgevonden 8)7 Dàt is wat Apple doet op het moment. Maar zolang je een aanhang blijft hebben die het zonder meer koopt, denk je inderdaad dat je succesvolle features hebt uitgevonden en toegevoegd :O Neen, ik ben niet anti-Apple, maar ik ben realistisch en kijk naar de feiten. Deal of leave.
"iets dat eigenlijk nooit een probleem is geweest". Dat is niet helemaal waar, de reden dat deze toetsenborden "uitgevonden" zijn is om de laptop dunner te kunnen maken. Dus dit is niet de categorie "moeilijk doen als het makkelijk kan".

(overigens vindt ik dit toetsenbord zelf ook niet heel fijn typen, de keren dat ik het bij de MM geprobeerd heb)
Dan verschuif je het 'probleem'? Want oh ja, er was vraag naar zo een dunne laptop? Bij mijn weten stond niemand hierop te wachten maar was het eerder een pure marketingstunt om te laten zien: kijk wat we kunnen. Maar als je er dan mee werkt kun je wel bepaalde programma's niet gebruiken omdat het allemaal te traag gaat...
Dat is onzin. Werkelijk iedereen die ik ken vind het fijn om een platte, lichte en bij voorkeur kleine (maar niet te klein, je moet erop kunnen werken) laptop te hebben. Vooral diegenen die de jaren 80 en 90 nog hebben meegemaakt en niet meer naar de sportschool hoeven omdat ze een dagje met een laptop op pad waren geweest.

De vraag is natuurlijk waar is de grens. Van 10 kilo terug naar 1,5 kilo en van 10 cm naar 1-2 cm dikte is natuurlijk mooi maar hoever moet het doorgaan...
Dus meer een marketingstunt dan een werkelijke oplossing zoals je zelf indirect aangeeft. Dit is geen onzein, het is geen onzin. Je wilt dan misschien de dunste laptop ter wereld, maar het typen, daar zal je op moeten inboeten 8)7 De basisinvoer van een computer...
Nou gezien de hoeveelheid losse keyboards, variatie aan keyboards, en de discussies die je kunt voeren of wat nu het fijnste keyboard is (of juist niet), kun je niet echt stellen dat het nooit een probleem is geweest. En ik heb niet vaak zulke fijne keyboards gehad als het externe alu-keyboard van Apple en het keyboard op mijn MacBook Pro (2015). Geloof niet dat dit butterfly keyboard is trouwens, maar ik vind het superfijn typen. Beter dan alle andere laptops waar ik op gewerkt heb (maar dit is dus uiteraard heel persoonlijk, genoeg mensen die nog bij voorkeur op een keyboard werken dat lijkt alsof het losgehaald is van een oude typemachine. Ieder zijn voorkeur dus.).

Een week wennen vind ik trouwens wel iets overdreven, als het goed is voel je wel snel aan of het bagger is of dat het wel fijn is. Als je het bagger vind geloof ik niet dat je het na een week opeens het fijnste keyboard ever gaat vinden. Zelfde voor de touchpad trouwens, wat een geweldig ding is dat. Maar genoeg mensen die het niks vinden (mijn vrouw is na een week teruggegaan naar de magic mouse terwijl ik dat ding juist weer zo kansloos vind als wat. Again, lekker persoonlijk dus :)
Mijn ervaring na een week op iemand anders zijn Macbook (12") werken was de verschrikkelijkste ervaring als IT'er naar mijn mening. Het typen was een hel omdat je geen feedback krijgt, iets wat normaal was en een vertrouwensgevoel gaf bij het typen. Het touchpad was helemaal het tegengestelde van wat ze eerst hadden en dus ook geen goede gebruikservaring dat ze konden bieden. Helaas, ik heb geprobeerd, en omdat ik al eerder een MBP15 had en daar zeer positief over was, stond ik helemaal open maar ze hebben me niet kunnen bekoren. Voor mij was het geen gebruiksvriendelijk apparaat.
Ik werk er nu een half jaar mee en hoewel ik er prima op kan typen vind ik een normaal toetsenbord nog steeds fijner.
Bij minimale travel ga je afwijkingen nog veel meer merken. Er hoeft maar een stofje onder het butterflymechanisme van een toets te zitten en de feedback verandert. Dat gebeurt iets te vaak.

Wat betreft een oled-strip ben ik het eens met de opmerking van MR_VIPER over de vorige Lenovo X1. Het is niet voor niets dat Lenovo daar binnen een jaar weer normale toetsen op zette.

Ik gebruik de functietoetsen op mijn MacBook vaak en zou ze ook bij de volgende MacBook graag op de tast kunnen blijven vinden.

Op dit moment is de aan-uitknop ook onderdeel van die rij, daarvoor moet dus ook een andere oplossing worden gevonden.

Misschien verrast Apple straks toch iedereen weer maar ik ben bang dat het tegen gaat vallen.
Voor een laptop is een goed toetsenbord best belangrijk, en het 'butterfly' keyboard van de MacBook die vorig jaar geintroduceerd is is weliswaar adequaat maar niet meer dan dat. Stel je voor dat je een developer bent die de hele dag code klopt, dan lijkt zo'n toetsenbord mij echt niet ideaal.
Als developer die de hele dag code klopt werk je natuurlijk niet de hele dag op je laptopje, dat is niet goed vanuit RSI oogpunt en volgens mij zelfs niet toegestaan vanuit ARBO perspectief. Dat doen mensen zichzelf toch niet aan?

(disclaimer: ik ben een developer die de hele dag code klopt op een macbook. Met los toetsenbord en beeldscherm enzo)
Ik doe het juist hele dagen op het built in keyboard omdat de travel minder is en dus de strain op m'n "gemeenschappelijke vingerstrekker" ook minder.
Ik doe niet anders. Ik programmeer al jaren op mijn MacBook Pro met build-in toetsenbord. Enkel een extern scherm erbij voor scherm verdeling.
Ik werk ook al jaren als developer waarbij ik de hele dag code klop. Tot drie maanden geleden op een MBP 13'' en nu op een 15'' Clevo laptop. Het extra schermoppervlak is prettig maar op 13'' ging het ook prima. Het hele bedrijf is BYOD dus iedereen werkt op zijn eigen laptop, en dat werkt prima.

Al type ik wel liever op een mechanisch toetsenbord, maar qua RSI maakt het weinig uit, sowieso geen last van.
De vrees dat de nieuwe Macbook Pro ook zo'n plat toetsenbord zou krijgen was de reden dat ik nu maar een Macbook Pro had aangeschaft -- al is de cpu verouderd. Mijn 1e generatie 17" Macbook pro had een fijn toetsenbord, de Pisma daarvoor een van de beste laptop toetsenborden die ik ooit heb gebruikt. Het toetsenbord van de huidige generatie is al bar slecht, en nog platter? Niet voor mij.
Kom nou maar op met die MBP!
Zit al jaren te wachten op een fatsoenlijke opvolger. Eerst al dat gezeik met die Intel (o.a. Broadwell) processors, waardoor upgraden jarenlang de moeite niet waard was. Vervolgens allemaal halfgare upgrades die eigenlijk niks toevoegden en de hele MB lineup verwarrend maakten (bijv. de 15" MBP had dan ineens wel een broadwell, de 13" dan weer niet, je moest 't allemaal maar uitzoeken - totaal niet volgens Apple filosofie).

Die nieuwe features interesseren me eerlijk gezegd geen reet. Ik wil gewoon een MBP met de laatste hardware, lekker snel, veel geheugen, gewoon een lekker werkbeest. Zelfs dat lukt ze de laatste jaren al niet meer.

Lees nu ook al tijden over, het gaat over paar maanden komen, toen was 't een half jaar, nu zijn we een jaar verder las ik eerst dat 't in Juni zou komen en nu weer einde van 't jaar.
Wat zijn ze toch allemaal aan 't doen daar?

Toen Jobs overleed had ik echt niet verwacht dat dit veel impact zou hebben, die tent liep immers op zichzelf wel, de visie was duidelijk. Maar als je dan ziet wat ze erna voor elkaar hebben gekregen ga je bijna echt denken dat 't alleen Jobs was.
Van instabiele software updates, zowel OSX als iOS, tot aan vage product releases en matige hardware updates. Er klopt al een tijdje weinig meer van.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 mei 2016 10:33]

Ik word hiet niet echt enthousiast van. Sterker nog, ik krijg de indruk dat ze features verzinnen waar niemand op zit te wachten.
Rustig maar, het is slechts een gerucht. Tot het uit is gekomen, hoef je apple niet af te fikken. :)
Is standaard. Kijk eens op iCulture. Die paupers plaatsen elke dag een bericht over de iPhone 7, alsof het feiten zijn, om bepaalde zaken een week later weer te ontkrachten. Vind het op Tweakers dan ook een plus punt dat ze er nadrukkelijk bij vermelden dat het om een gerucht gaat.
Anoniem: 463321
@xoniq24 mei 2016 10:42
Maar als die ook niet waar blijken te zijn komt men er hier ook op terug. Weinig verschil dus.
Leren lezen is natuurlijk ook belangrijk. Het gaat over de functietoetsen. Ik weet niet hoe lang het geleden is dat jij een Mac hebt gezien maar een ontwikkelaar die de hele dag op de functietoetsen ramt zal volgens mij aan het einde van de dag evenveel resultaat geboekt hebben als aan het begin van de dag.

De functietoetsen bij Mac dienen om iTunes te bedien, het volume en dergelijke. Dat kan zeker goed vervangen worden door een scherm.
Ja, vervangen worden door een scherm ... Joepie, wat een voordeel voor hele simpele en basis functies.
Functies die al jaren prima werken op de manier zoals het nu gaat.

Mensen willen mee met de tijd en dat doelen ze doorgaans op Hoge resolutie, veel RAM, snelle CPU's en GPU's, touchscreen, etc etc.

Het fijne weten we er nog niet van maar we gaan het wel zien. Op dit moment lijkt het erop dat men met zaken komt om zich te onderscheiden omdat het daadwerkelijke innoveren wel een beetje voorbij is.
Laten we hopen dat het een extra balk wordt boven de ESC&F toetsen, dat zou namelijk nog wel handig kunnen zijn mits deze ook custom snelkoppelingen e.d. kan weergeven.
Zo kan je allerlei key-bindings/macro's daarop plaatsen voor een quick-access.

Vooral bij de 15" MBP is daar nog veel ruimte dat daarvoor gebruikt kan worden.
Maar als de F'toetsen eruit gaan dan lijkt mij dat echt heel erg onhandig..
Zal er vast heel futuristisch uit zien, maar voor de gene die zulke toetsen echt veel gebruiken kan ik me voorstellen dat je liever een fysieke knop hebt als een touchscreen.
Een vingerafdrukscanner was natuurlijk een kwestie van tijd, zal eem goede toevoeging zijn. Hopen dat de krengen niet nog duurder worden.
Een vingerafdrukscanner was natuurlijk een kwestie van tijd, zal eem goede toevoeging zijn.
Waarom een goede toevoeging? Vingerafdrukken worden continu als wachtwoord gebruikt door dit soort technologie terwijl een vingerafdruk geen wachtwoord is maar een gebruikersnaam. Het haalt basis-security principes onderuit. Iets dat je hebt (vingerafdruk) plus iets dat je weet (wachtwoord) zou prima 2FA zijn maar dat zit er niet in bij Apple. Alleen iets dat je hebt is onvoldoende. Een bankpas zonder pincode hebben we gelukkig ook niet.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 24 mei 2016 08:53]

Een bankpas zonder pincode hebben we gelukkig ook niet.
Welles; contactloos betalen. Daarvoor hadden we de chipknip. En cash natuurlijk, ook geen 2e validatie voor nodig.

[Reactie gewijzigd door YopY op 24 mei 2016 09:09]

Touché. Contactloos betalen ben ik ook geen fan van, heb al mijn passen op verzoek weer laten vervangen door een pas zonder RFID-chip erin, en voor diegene waarmee dat niet mogelijk is heb ik een secrid pasjeshouder die de boel wel afschermt.

Chipknip had het voordeel dat je het moest opladen. Het geld stond in feite in digitale vorm op je portomonnee, en daarmee had je dus geen toegang tot je bankrekening. Ik zag dat altijd als de digitale variant van de paar euromuntjes die je meestal wel ergens hebt rondslingeren, handig voor koffie- en parkeerautomaten. Had er dan ook nooit meer dan 10 euro op staan.

Overigens geld voor zowel contactloos betalen als de chipknip dat als je meer dan een bepaalde limiet wilt uitgeven je alsnog een pincode nodig hebt om verder te kunnen betalen.

Contant geld is anders. Dat ís namelijk het geld, in plaats van dat het toegang is tot het geld wat iemand bezit. Is dus weinig aan te veranderen. En door het grote anonieme karakter van contant geld is dat een nadeel wat niet opweegt tegen de grote voordelen van contant geld.
Die heeft nog steeds een code want die kan je alleen gebruiken tot 25 euro, op cash staan ook geen gebruikersgegevens, behalve de vezels die je erop achterlaat, dus het zou nooit als 2 staps verificatie gebruikt worden.
Een bankpas zit vast aan jou gegevens en cash niet.

Als de politie je huis binnenvalt en je geld meeneemt kan je nergens bewijzen dat het van jou was. Als het op een rekening staat dan wordt het een ander verhaal.
En hoeveel mensen slapen met geld thuis van een bankroof en vergelijking met mensen die geld in hun matras stoppen ( bijvoorbeeld ) of in een muur van gips etc etc.

Als je niet kan aantonen waar het vandaan komt zullen ze je zoiezo niet zomaar met het geld vandoor laten gaan. Zeker als het bijvoorbeeld 10k+ aan hard verdiende centen zijn.
Je kunt er toch desnoods voor kiezen om het niet te gebruiken als je het niet veilig genoeg vind. Er zijn genoeg mensen die hun laptops niet gebruiken om uiterst gevoelige informatie te vervoeren en die dus prima genoeg hebben aan een vingerafdrukscanner. Dan voegt het toch prima gebruiksgemak toe. En desnoods maak je 2 accounts:

- 1 huis-, tuin- en keukenaccount met inlog via vingerafdrukscanner
- werk account met inlog via wachtwoord

Dan heb je toch het beste van beide werelden?
Op zich wel. Maar nu wordt er dus een nuttige feature uitgesloopt, functieotoetsen, ten koste van een niet-nuttige feature, een vingerafdrukscanner. Laat ze er dan beide in.

En al helemaal de manier waarop Apple het altijd verkoopt, met veel bombarie. Waarbij ze het niet nalaten om keer op keer te benadrukken hoe veilig Touch ID wel niet is. Ik heb sinds kort een iPhone en het apparaat blijft maar zeuren dat hij vindt dat ik Touch ID aan moet zetten. Ik heb zelfs mailtjes van Apple gehad waarin zij nog eens willen benadrukken hoe fantastisch veilig Touch ID wel niet is. Hou toch op, ik heb 't niet voor niets niet ingeschakeld 8)7
Voor een eerste ontgrendeling of ontgrendeling na X uur is nog altijd een wachtwoord nodig. Bij de iPhone is die X niet instelbaar, maar ik vermoed zomaar dat dat in OS/X wel het geval zal zijn. In dat geval lijkt het me wel handig. Je hebt nu mensen die hun scherm pas na 30 minuten of een uur laten "locken" omdat ze niet steeds een wachtwoord willen intypen. Die mensen kunnen die tijd nu verkorten naar 30 seconden zonder in te boeten op hun gemak.
Waarom zou een vingerafdruk en wachtwoord persé veiliger zijn? Als je wordt bedreigd om je data (hoogst uitzonderlijk, maar goed) dan helpt een extra horde ook weinig denk ik.
Vrij simpel. Als ze me knockout slaan kunnen ze mijn vinger op de lezer leggen (of gewoon simpel een kopietje maken en die gebruiken natuurlijk). Het wachtwoord hebben ze dan nog steeds niet.

Daarnaast is al veelvuldig aangetoond dat vingerafdrukken redelijk eenvoudig te kopieren zijn. En aangezien je vingerafdrukken overal achterlaat is dat dus niet zo'n goede beveiliging.

Mijn wachtwoord laat ik niet overal achter, en bovendien heb ik voor elke dienst een ander wachtwoord. Ik heb niet voor elke dienst een andere vingerafdruk.
Je gebruikt die toetsen vrijwel niet en als je ze wel gebruikt dan is het voor volume of helderheid. Beiden kunnen mooi worden opgelost met een slider.
Ik heb net m'n MBP vervangen door een andere laptop mede om dit soort fratsen. Het wordt bij Apple elke keer meer vorm over functie. Als ontwikkelaar gebruik ik functietoetsen ontzettend veel. Net als page up/down waar bij Apple een tweede toets aan te pas moet komen.
Dan remap je je keys. Dit is tweakers, dude.
Dat kan. Maar waarom zou ik dat doen? Alleen omdat Apple ze niet mooi meer vindt?

Er zitte nal te weinig toetsen op een Apple-toetsenbord omdat er teveel wordt wegbezuinigd, waardoor je steeds ingewikkeldere combinaties moet maken om voldoende sneltoetsen te kunnen toekennen.

Aan mijn PC heb ik een Logitech toetsenbord, juist met extra G-toetsen. Ideaal, heb je wat meer ruimte voor sneltoetsen.
Ik vind het juist heerlijk. De modify keys (fn, ctrl, option, command, shift) zijn zeer voorspelbaar, en doen bijna altijd hetzelfde in OSX. Zodra je dat onder de knie hebt, krijg je door dat het een beetje raar is om voor elke taak een andere toets te hebben. Dat is niet intuïtief.
Ik heb 6 jaar een MBP gebruikt en veel gebruik gemaakt van sneltoetsen. Ik herken jouw gevoel absoluut niet. Sneltoetsen werken net als op elk ander platform: je moet ze leren en zodra je ze kent zijn ze heel handig. Er is weinig voorspelbaars aan. Behalve dan natuurlijk de zeer gebruikelijke sneltoetsen als copy/cut/paste, die nagenoeg hetzelfde zijn op andere besturingssystemen behalve dat het bij Apple Command ipv Ctrl is.

Sowieso zijn sneltoetsen niet bedoeld als intuïtief. Daar heb je als het goed is een intuïtieve interface voor. Sneltoetsen zijn om de efficiëntie te verhogen. Daardoor mogen ze best een leercurve hebben.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 24 mei 2016 10:59]

Vreemd. Ik heb heel vaak dat ik denk "hmm, ik wil wat deze shortcut doet, maar dan andersom." En dan druk ik shift in, en hij invert het. Ze hebben allemaal een redelijk duidelijke purpose. Jammer dat je dat in je 6 jaar niet hebt gemerkt, ik heb ze onder de knie in mijn 2 jaar op dit ding.
Ik zeg toch ook niet dat ik ze niet onder de knie heb gekregen? Na een week of twee wennen ken je ze wel. Net als op elk ander platform, dat is wat ik zei.
Ik gebruik ze juist totaal niet als ontwikkelaar. Kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst de F-toets nodig heb gehad. Ik gebruik ze enkel zoals ze default ingesteld staan; media toetsen voor iTunes of Spotify tijdens het werken. Of de helderheid.
Hangt er vanaf wat je gebruikt. Als je Apple tools gebruikt, zoals XCode, dan maakt dat vast niet gebruik van F-toetsen. Eclipse bijvoorbeeld gebruikt ze wel veel.

Ook in games worden ze regelmatig gebruikt overigens.
Ik gebruik ook verder geen IDE. Ik doe alles met Sublime Text en Atom.
_/-\o_ hell yeah, de moderne developer.
Waarom zou een gewone text-editor je ineens een moderne developer maken? een gewone text-editor gebruik je om snel wat aan te passen. als je aan een groter project werkt ga je al snel de IDE's missen die daarvoor gemaakt zijn. Ik zou er niet aan moeten denken om C++ of C# in Atom / Sublime te moeten maken. Houden geen rekening met inheritance, classes of wat dan ook. het is allemaal gegokt en wat je eerder hebt gebruikt in het file of in de andere openstaande files.
True, maar moderne developers gebruiken geen C++ en zeker geen C#! ;)

(jk, really. Use what you want.)

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 24 mei 2016 17:11]

Mwa. Ik heb deze discussie al vaker gevoerd maar ik ben ook ontwikkelaar en ik heb echt nog nooit functietoetsen gebruikt. pgdown up home end. Echt nog nooit. Zelfs niet toen ik nog PHP systemen schreef met 10000 regels code. Ik vind het juist een voordeel dat Apple geen onnodige toetsen in hun systeem verwerkt. En vooral sinds ik voor Apple producten ontwikkel ben ik zo aan hun keys gewend geraakt dat ik ook Del en dergelijke helemaal niet meer mis.

Ieder zn mening natuurlijk
Sowieso is het heel persoonlijk. Ik vind PgUp, PgDown, Home en End ideale manieren om snel door de code te navigeren. Ook op mijn MBP deed ik dan vaak alleen moest dan de Fn-toets erbij ingedrukt worden, helaas. Ook moest ik de terminal nog herconfigureren om die toetsen op de jusite manier aan vim door te geven. Het wordt je niet makkelijk gemaakt.

Del <-> backspace is inderdaad ook een rare quirk op Apple. Je raakt er wel aan gewend, maar echt handig vind ik het niet.

Aangezien ik veel wissel tussen platformen (laptop, PC en Mac OSX-Linux toen ik de MBP nog had) was het ook wel handig dat ik op alle systemen zoveel mogelijk op dezelfde manier het toetsenbord kan gebruiken en dat vereist wel flink wat gepuzzel met het beperkte aantal knoppen. Als je alleen Mac OS X gebruikt maakt dat het wel wat eenvoudiger om een bepaalde workflow te gebruiken.
Ik vrees dat ze wel duurder worden, waarschijnlijk voeren ze dit scherm toe in de duurdere modellen en later bij alle waardoor die duurder worden.

Deels logisch, zo'n scherm is niet gratis maar als je je bedenkt hoeveel gimmick dat is tegenover functionaliteit dan zal de prijs verhoging erdoor alles behalve charmant zijn.
Zal er vast heel futuristisch uit zien, maar voor de gene die zulke toetsen echt veel gebruiken kan ik me voorstellen dat je liever een fysieke knop hebt als een touchscreen.
Het is niet dat die functie toetsen vandaag veel gebruikt worden. Veel verschil zal het dan ook niet maken in gebruik. Voordeel is dat de toetsen niet meer voor altijd hetzelfde icoon zullen hebben. De functietoetsen zijn ondertussen al zoveel keer veranderd bij Apple dat het een tijd werd dat je ze nu zelf kan aanpassen.
Wacht, de functietoetsen vervangen? Dus om je browser te refreshen moet je voortaan op een touch-strip boven het scherm tikken? Of voor een van de vele andere sneltoetsen waar de functietoetsen onderdeel van zijn? Dat lijkt me hoogst onwaarschijnlijk.
Als je OSX draait dan doe je gewoon Appeltje + R om je browser te verversen. Ik moet zeggen dat ik mijn functietoetsen vrijwel niet gebruik in OSX. In Windows worden ze meer gebruikt.
Je wilt niet weten hoe vaak ik alt + R indruk op mijn Windows pc nadat ik weer een dagje op een mac heb gewerkt :+
Die sneltoets werkt veel fijner dan CTRL + F5 in windows.
Vanwaar de ctrl? Het is toch enkel f5 bij iedereen?
Met ctrl (of shift) haalt hij de pagina opnieuw op en wordt de cache van die pagina weggegooid. met alleen F5 refresht hij niet altijd alles.
Een stukje veranderde javascript code bijvoorbeeld wil nog wel eens blijven hangen met alleen een F5.
bron
Elke moderne browser (zelfs IE 8) heeft een optie om de cache uit te schakelen als je de developer tools open hebt staan.
En weer vergeten uit te zetten om een productie simulatie te doen .. Één ding heb je dan wel, je gaat een hoop onnodig optimaliseren als je niet in de gaten hebt dat je caching volledig uit hebt staan :+.
Harde en zachte refresh :)

Met ctrl + F5 wordt de volledige pagina opnieuw ingeladen. Met alleen F5 wordt de pagina opgebouwd uit het geen wat de browser in de cache al eerder heeft gedownload.

[Reactie gewijzigd door Miki op 24 mei 2016 08:46]

Met alleen F5 zal de browser de pagina laden zoals hij dat altijd zou doen bij een tweede keer. Cashable items worden inderdaad uit de cache terug opgehaald maar zeer zeker niet alles zoals je doet voorkomen.
FYI: je hebt key mapping programma's waarmee je custom acties kunt uitvoeren; je verandert het gedrag van de toetscombinaties. Die alt+r kan dan ook echt ervoor zorgen dat het de pagina laat herladen. :)
ctrl+r werkt prima om in windows je browser te refreshen..
Je kunt ieder denkbare en wenselijke instructie toekennen binnen windows aan de keys.
Als jij graag Alt+r hebt dan kan dat gewoon. Zie bijv: https://support.microsoft.com/en-us/kb/237179
ctrl + r werkt ook onder Windows :)
Er staat zover ik nu kan zien geen Refresh icon op mijn functietoetsen.
Wat er wel staat en ik dagelijks gebruik (Bijna):

Wanneer het wat later is op de dag, of ik de accu wil besparen:
Brightness UP
Brightness Down

Wanneer ik muziek aan het luisteren ben
Mute
Vol up
Vol down

En ik zal 't niet vreemd vinden dat meer mensen dat doen.
Ik gebruik overigens inderdaad ook amper mijn Functietoetsen zelf, behalve F6 voor refactor in Jetbrains software.
Brightness kom ik weinig aan, behalve als ik in een bijna donkere woonkamer zit. Audio toetsen gebruik ik wel elke dag. De FN toets gebruik ik vrijwel niet, omdat ik de F-toetsen nooit nodig heb. En zoals gezegd, browser refresh aanleren met CMD+R, is ook een veel kortere handeling.
Grappig, ik heb t andersom. Bij mij staan de F toetsen standaard open, moet Fn gebruiken voor shit als volume control. Want de F toetsen zijn voor mij nét iets belangrijker :P
cmd-R.

Apple-toets is, helaas, alweer vrij lang afgeschaft...
De functietoetsen op de Mac gebruik je nauwelijks op de manier zoals jij ze noemt. Standaard zijn het een soort multimedia keys. Pas met de option key worden het functietoetsen zoals F1. Ik kan me niet herinneren dat er default commands zijn die die gebruiken.

Ik denk dat het alleen maar mooi is. Een MBPro uit 2010 heeft bv nog geen applauncher knop. Echt wel een gemis. Nu zou dat zo opgelost zijn als het OS een nieuwe functie krijgt,

[Reactie gewijzigd door 70599 op 24 mei 2016 07:38]

De strip komt uit op nieuwe laptops, de oude hebben hier niets aan.
Ja dat bedoelt hij er ook mee te zeggen.
Stel die macbook komt uit met oled scherm en over 4 jaar komen er grote nieuwe functies in OSX dan kan dan de knoppen worden aangepast
Yep. Zoals ik bedoel dus. Nu nog een keer lezen.
Kijk eens aan, opgelost en dat zonder te wachten op een nieuw OS of MBPro.

http://osxdaily.com/2011/...hpad-older-mac-keyboards/
Ah dank. Weer wat geleerd. Zal het over een tijdje weer eens proberen als ik de MBPro voor mijn neus heb.
in de system settings kan je ze primair op functietoetsen zetten, dan zijn het multimedia keys met de Fn toets.
Waarvoor mis jij een applauncher knop? Dat is toch gewoon met 4 vingers knijpen op het trackpad?
Veel mensen weten niet dat dit kan, en gaan klagen. Of weten dat dit kan, proberen het 2x, en gaan dan haten omdat ze het niet kunnen.
Met Spotlight (⌘ + ␣) heb je Launchpad eigenlijk al niet meer nodig.
Onder OS X worden de functietoetsen alleen gebruikt voor bepaalde functies zoals de helderheid van het scherm en de toetsenbord verlichting, volume, media buttons en voor screenshots.

Dat kan dus allemaal prima met een touchstrip geregeld worden. Alle normale vaakgebruikte shortkeys zijn cmd+ een toets in de buurt zodat je het met 1 hand kan doen.
WIndows is met zijn refresh F5 wat uitzonderlijk maar dat is wel met meer dingen zo..

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 24 mei 2016 07:29]

De de facto standaard is dat gebruikt door ruim een miljard mensen ter wereld ;)
Niet echt uitzonderlijk dus.
( en volledig aanpasbaar als dat gewenst is)
De wereld is wat breder dan Windows en dan merk je snel op dat Microsoft op allerlei dingen van afgeweken is van wat gangbaar is en vaak ook nog minder praktisch.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 24 mei 2016 18:27]

Zeker, maar het zijn afwijkingen van de de facto standaard. Pakweg 8% apple en 2 % linux is een randverschijnsel.
Minder praktisch is vooral een kwestie van gewenning.
@HooksForFeet
nee dit lijkt me meer om de F1-F12 toetsten te gaan zodat je duidelijker kunt zien welke functie je momenteel zou aantikken

[Reactie gewijzigd door les_paulde op 24 mei 2016 07:30]

als ze je dan ook (gratis een programma) geven waarme je zelf de functietoetsen kan instellen qua positie/functie zal het wel een leuk idee zijn maar het is toch wat vergezocht
Het zal maar voorkomen dat die touchscreen met functietoetsen vastloopt :P
Lijkt mij een meer 'omdat het kan' dan dat het echt iets toevoegt. Meest gehoorde/gelezen klacht van toetsenborden is toch een 'slechte' toetsaanrakinggevoel'. Voor de één zijn de toetsen te klein, bij andere zitten de toetsen te dicht op elkaar en weer een andere klacht is dat er geen goede respons is waarbij men niet voldoende ervaart dat een toets ook daadwerkelijk ingedrukt wordt. Maar goed, ze zullen de ervaring van zo'n oled-scherm vast eerst uitgetest hebben voordat je zoiets in de markt zet.
Lijkt me wel degelijk iets toe te voegen. De betreffende toetsen komen nu niet altijd mee met de ontwikkelingen in het OS. Kijk maar naar de MBPro 2010 en eerder. Geen applauncher knop.
En hoe erg is dat? Ik gebruik dat eigenlijk nooit. Spotlight werkt vele malen sneller.
Voor mij nu niet meer zo erg. Gebruik geen Mac meer ;)
Maar als ik de Mac van mijn vrouw sporadisch gebruik dan mis ik het echt. Spotlight gebruik ik nooit. Ik werk vanuit structuur en heb dus geen spotlight nodig. Applauncher vind ik wel fijn. Tik aan, type paar van de eerste letters, enter....BAM....de app start. Binnen 2 seconden app op beeld.
Komt geen muis aan te pas. Behalve op de MBPro 2010 dus. Spotlight toont voor mij teveel resultaten die ik niet hoef te zien.
Dude. Wat jij nou net bescrijft met
Tik aan, type paar van de eerste letters, enter....BAM....de app start. Binnen 2 seconden app op beeld.
is PRECIES wat je kan met spotlight, maar dan nog sneller. CMD+Space > typ je shit, done. Niet alleen apps, maar bestanden, contacten, emails, foto's, bookmarks. Alles.
Ja dat doet spotlight dus net zo snel alleen dan ook met andere bestanden en webpagina's.
De vraag is dan of dat een functietoets zou moeten zijn of dat het niet via een 'programmeerbare' functietoetsencombinatie te bereiken is.
Dan raak je simplicity en eenheid kwijt die Apple nu wel poogt te bieden via de betreffende toetsen.
Dit lijkt me zeker wel iets toe te voegen. En de toepassing kan veranderen bij iedere OSX update, aan de hand van gebruikersfeedback.

De laatste uitbreidbare MacBook Pro's waren geweldig. Veel mensen gebruiken een MBP uit 2010 of 2012 nog steeds. Een SSD erin en het werkt prima. Ben wel benieuwd naar een goede verandering sinds de Retina scherm.
Applaucher hoeft niet via een knop, kan prima via een gesture. Maar sowieso gebruik ik dat ding niet, alles via spotlight. CMD+Spatie en de eerste letters van de applicatie intoetsen.
Ik mag hopen dat ze dat niet doen. Ik heb een soortgelijke constructie gehad op mijn X1 Carbon van Lenovo. Weliswaar met een e-ink scherm maar zelfde principe. Ik heb de laptop omgewisseld voor een met fysieke functietoetsen. Mijn vingers rusten nog wel eens op het toetsenbord. Afhankelijk van waar ik mee bezig ben kwam dit ook voor op het e-ink scherm en dan drukte / tikte je per ongelijk nog wel eens een toets aan. Gezien deze vaak ook verschillende "standen" hebben afhankelijk van programma waar je in werkt geeft dit nogal eens onvoorspelbare bewerkingen.

Ik ben dus geen voorstander van dit soort strips op toetsenborden.
De Razer Deathstalker Ultimate heeft ook oled knoppen die niet reageren op touch, hoeft dus echt geen probleem te zijn.
Ik heb je plaatje even bekeken. Dit is aan de zijkant ingebouwd en zit dus niet snel in de weg. In een laptop (het betreft waarschijnlijk een macbook pro) zal dit boven de bestaande toetsen geplaatst worden. Dit is namelijk de meest logische locatie. En dan gaat mijn verhaal spelen. We zullen zien waar het op uit gaat komen. Apple is wel van de gedegen constructies. Echter ben ik er nog steeds huiverig voor. Laten we het koppen onder slechte ervaringen.
Of Apple moet die E-ink toetsen mechanisch maken (net als bij sommige gamekeyboards). Dan is de kans dat je een toets dubbel indrukt even groot als bij een normaal toetsenbord.
Toen ik net overstapte van Windows op Mac (een paar maanden terug) vond ik de functietoetsen van de Mac het meest verwarrend. Ik verwachtte daar "gewoon" de F-toetsen. Als power-user in Excel gebruik ik die veel. Omdat ik de Mac niet dagelijks gebruik (enkel privé), vind ik het nog steeds wennen.

Om dat soort verwarringen te voorkomen kan het handig zijn als de toetsen alleen de huidige functie laten zien, en dat "het scherm" van de toets aanpast op het moment dat je op CMD of fn klikt. Eigenlijk zou dit zelfs voor alle toetsen een optie zijn (mits de feel ongewijzigd blijft). De gemiddelde power user heeft daar wellicht nog niet eens zo veel baat bij, vooral de "overstappers" en de "minder actieve gebruikers". Aangezien Apple volgens mij niet zo bang is om bestaande gebruikers kwijt te raken, kan dit een mooie gimmick zijn voor overstappers.
Je kan dat F1-F12 ook gewoon laten werken op Mac: bij Settings/Instellingen onder Keyboard/Toetsenbord zou er iets als "Use all F1, F2, etc. keys as standard function keys" moeten staan.
Ik ben daar zelf ook meer fan van dan die mediakeys en dergelijke. Voor ontwikkelaars zitten shortcuts zoals in een debugger juist vaak op de F-toetsen: dat is belangrijker dan die paar keer op play drukken.
Volgens mij kon je de default mode van de functietoetsen omdraaien; default zijn het Macbook functietoetsen die je met de fn-modifier naar F-toetsen kunt omvormen, in de settings zou je dat omgekeerd kunnen doen.
Dit klinkt eerlijk gezegd meer als een nieuwe Macbook Air als je het mij vraagt. Apple is dan wel druk met design ect, maar compromissen sluiten op hun werkpaard door bijv. het keyboard uit de Macbook te gebruiken lijkt me enorm onwaarschijnlijk.
Wie zegt dat het een compromis is? Apple zeker niet, die zullen het als verbetering zien.
Ik zeg dat het een compromis is. Want een groot deel verkiest een goed, responsief toetsenbord boven een ondiep toetsenbord zoals op de Macbook nu. Apple heeft niet voor niets jaren lang tijd gestopt in het verbeteren van het toetsenbord.

Sterker nog, ze bestempelde het "butterfly" meganisme als "een sterke benadering van het originele toetsenbord, met bijna even veel travel. Een toetsenbord met evenveel travel paste niet in zo'n dunne behuizing, en daarom hebben ze het butterfly keyboard gemaakt.

In andere woorden: Een gewoon toetsenbord paste niet, dus toen hebben we gekeken hoe we het kunnen benaderen. -> We hebben een compromis gesloten.
Dus zoiets als Optimus Maximus keyboard, maar dan alleen voor de functietoetsen neem ik aan.
Ik denk eerder echt een OLED touch strip in één geheel. Geen OLED's per toets.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee