Gerucht: Apple verruilt usb-a en MagSafe op MacBook Pro en Air voor usb-c

Apple zou van plan zijn om eind oktober nieuwe MacBooks aan te kondigen die niet meer voorzien zijn van usb type a-aansluitingen. Ook de MagSafe-voedingaansluiting zou het veld ruimen. Vermoedelijk verdwijnt de 11"-MacBook Air en krijgt enkel het 13"-model een refresh.

De nieuwe MacBook Pro's die Apple gaat aankondigen, zijn van usb type c- en thunderbolt 3-interfaces voorzien, claimt de Japanse site MacOtakara. Deze site voorspelde eerder de komst van de iPad Pro en de iPhone 5 correct. De site meldt de informatie van een 'betrouwbare Chinese leverancier' te hebben vernomen. Apple zou de nieuwe 13"- en 15"-MacBook Pro's op 27 oktober willen aankondigen.

Het bedrijf heeft nog geen uitnodigingen verstuurd voor een eventueel evenement. De laatste update van de MacBook Pro-serie dateert van mei 2015. Er waren al eerder geruchten over een op handen zijnde introductie van nieuwe modellen. Apple zou de laptops ook van een oledstrip boven het toetsenbord en ondersteuning voor Touch ID voorzien.

MacOtakara meldt verder dat de 11"-MacBook Air gaat verdwijnen, maar de 13"-versie van de Air nog wel een update krijgt. Ook deze laptop zou een usb-c-poort en thunderbolt 3-ondersteuning krijgen en niet meer over usb type a en MagSafe beschikken. Verdere details over specificaties van de MacBook Air 13" zijn nog niet bekend. Waarschijnlijk gaan de laptops over Kaby Lake-processors van Intel beschikken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-10-2016 • 14:10

268 Linkedin

Reacties (268)

Wijzig sortering
Zou het persoonlijk toch wel jammer vinden als ze de Magsafe vervangen door USB-C. Vind de Magsafe aansluiting wel heel slim bedacht. Heeft bij mij aardig schade voorkomen door een weg vliegende hond of wanneer ik zelf niet oplette. Magsafe laten zitten en ook de mogelijkheid bieden om via USB-C op te laten zou mooi zijn.
Er zijn wel derde partijen die dit aanbieden. Hoeft in ieder geval de hond de deur niet uit. :)

[Reactie gewijzigd door Martijntj op 18 oktober 2016 14:20]

Ja maar dan steekt er wel constant iets uit he? En je kunt het nergens anders voor gebruiken totdat je het eruit trekt. Dan raak je het weer kwijt etc etc.

Al met al is de hele move van MagSafe naar USB-C wat prematuur. Apple wil daarmee te snel van bepaalde connecties af. Zo is het verwijderen van de headphone jack op de iPhone ook te prematuur. Op de lange termijn is het prima maar nu nog te vroeg.

Kwestie van oude schoenen pas weggooien als de nieuwe goed zijn ingelopen.
Al met al is de hele move van MagSafe naar USB-C wat prematuur. Apple wil daarmee te snel van bepaalde connecties af. Zo is het verwijderen van de headphone jack op de iPhone ook te prematuur. Op de lange termijn is het prima maar nu nog te vroeg.
Soms moet je verandering in de markt forceren omdat iedereen anders veel langer bij het oude blijft. Iets met kip en ei. Apple neemt soms radicale beslissingen die even pijn doen, maar uiteindelijk wel een hoop verbeteren en makkelijker maken. Dat Flash bijna dood is daar hoeft ook niemand rouwig om te zijn.
Wat wordt er precies makkelijker door het verwijderen van een headphone jack?
Kom op zeg, dat ding stamt uit de jaren '60 en is te dik voor de dunne apparaten van nu. Je kunt niet eeuwig blijven vasthouden aan legacy technologie. Concreet: je kunt dunnere apparaten maken als je 'm afdankt.
De technologie is nog wel wat ouder dan dat, maar dat betekent niet dat deze geen functie meer heeft. Het is namelijk een mooie universele aansluiting, die maakt dat elke koptelefoon op elk apparaat is aan te sluiten, eventueel met ondersteuning van een koptelefoonversterker.

Digitale aansluitingen die ervoor in de plaats komen, zijn bij lange na niet zo universeel en zullen in de loop de tijd waarschijnlijk ook vaker wisselen, waardoor je oudere, maar wel heel goede, koptelefoons misschien ineens niet meer kunt gebruiken.
Mee eens. En wat moet je straks met een headphone die Lightning ondersteunt en dan niet werkt op andere apparatuur. Zelfs (waarschijnlijk) niet op Apple's eigen Macbooks!
Zijn die iPhones inmiddels niet dun genoeg dan? Waarom moet het nóg dunner dan nu? Niemand die zeurt dat de iPhone te dik is, dus ik zie niet de reden om die poort te verwijderen om de iPhone nog dunner te maken.
Volgens mij heeft het verwijderen van de headphone jack meer te maken met gewonnen ruimte en waterdichtheid dan dat het echt van invloed is op de dikte van het toestel.
Waterdichtheid is een onzin reden, zat toestellen met de jack en waterdicht.
Qua vrijmaken van ruimte lijkt de iphone 7 dat niet echt veel gebruik van te maken.
Is geen onzin reden per-se, aangezien een jack waterdicht maken nog eens extra ruimte kost, maar ook heel erg duur is.
Ach, als meerdere fabrikanten (Sony, Samsung, etc) het met gemak kunnen, denk ik niet dat apple het niet zou kunnen en dat de kosten wel meevallen.
Op de plaats van de jack zit nu een barometer, iets wat al langer een vele andere telefoons zit, gecombineerd met een Jack.
Op de plek zit nu de nieuwe Taptic Engine en een grotere batterij.
Niet helemaal. Het trilmotortje zit inderdaad half op de plek waar de jack zat, echter daarvoor zit nog een barometric vent, te zien op het eerste plaatje in dit artikel.
De batterij lijkt (wederom op dat plaatje) net ver genoeg te zitten om in het geval van een hypothetische headphonejack, niet in de weg te zitten, al kan dat misschien net niet passen.

Het feit dat er andere onderdelen op de plek van de jack zitten is echter geen bewijs dat de telefoon niet waterdicht kon zijn met jack of dat het een noodzaak was omdat er geen ruimte was voor een eventuele ingang.
Andere fabrikanten met dezelfde functionaliteiten, waterdichtheid én headphonejacks laten zien dat het puur een designkeuze was en geen noodzaak.
Ach, als meerdere fabrikanten (Sony, Samsung, etc) het met gemak kunnen, denk ik niet dat apple het niet zou kunnen en dat de kosten wel meevallen.
Op de plaats van de jack zit nu een barometer, iets wat al langer een vele andere telefoons zit, gecombineerd met een Jack.
Ik betwijfel of de bedrijven die jij opnoemt de waterdichtheid "met gemak" hebben bereikt. Denk zelf dat er een flinke R&D voor nodig is geweest om het allemaal praktisch te houden.

Mogelijk dat Apple daar domweg niet in wilde investeren?
En in die telefoons zit geen taptic engine maar een klein motortje met een gewichtje. Dat ze het er wel in hadden kunnen houden snap ik best, maar als ik er veel voor terug krijg vind ik het alleen maar mooi meegenomen.
"Wat we hebben is toch goed genoeg?"

Als we allemaal zo dachten dan zouden we nog met paard en wagen rondrijden en onze huizen met vuurtjes verwarmen. Technische evolutie blijft altijd doorgaan, wat weer uitmondt in nieuwe typen apparaten, fundamenteel nieuwe technologie, etc.
"Wat we hebben is toch goed genoeg?"

Daar bedoelde ik in mijn reactie alleen de iPhone mee. Er komt een moment, dan vind ik het wel klaar, en hoeft het niet meer dunner. Een iPhone 6S is al dun genoeg, maar persoonlijk vind ik het belachelijk dat Apple de iPhone nóg dunner wil maken, maar daarvoor wel een poort verwijderd die nog heel veel gebruikt wordt. Ik heb geen zin om over een paar jaar met een telefoon met de dikte van een A4tje rond te lopen.
Lijkt me sterk dat de accu dunner is dan de connector, en omdat iets oud is moet je maar iets nieuws forceren, wat is dat nou weer voor motivatie, kom op zeg (om mijn standpunt meer kracht bij te zetten).

de 3.5 Jack is veel degelijker dan de usb standaard, daarnaast zit opladen en muziekluisteren er ook niet meer in dan?
Dan de USB aansluiting ja, niet steviger dan de Lightning connector though.
Moet het dunner? Nee, zat mensen die de dunste toestellen al te dun vinden en graag een grotere accu hadden en daar graag een millimeter of 2 extra dikte voor over zouden hebben.
De jack kan probleemloos waterdicht gemaakt worden, wat Sony al heeft laten zien bij diverse toestellen.

Er is geen enkele echte reden om hem weg te laten.
Er zijn redenen te bedenken om het via de USB poort of zo te doen maar dan hoeft de jack toch niet weg, of wel?

En het weg halen ervan creëert weer andere problemen. Want nu heb je maar 1 aansluiting op de iphone, wil je dus muziek luisteren via de kabel en ook opladen dan heb je weer een adapter nodig. Daarmee maak je het niet handiger maar irritanter.
Kom op zeg, dat ding stamt uit de jaren '60 en is te dik voor de dunne apparaten van nu. Je kunt niet eeuwig blijven vasthouden aan legacy technologie. Concreet: je kunt dunnere apparaten maken als je 'm afdankt.
Buiten dat ik betwijfel of mensen behoefte hebben aan nog dunnere smartphones is dat argument niet van toepassing op de iPhone. De iPhone 7 is namelijk even dik als de iPhone 6s en zelfs 0.2mm DIKKER dan de iPhone 6.

En dat het oude technologie is, is ook geen argument of het af te danken natuurlijk. Een bril is al honderden jaren praktisch niet veranderd, maar nog steeds de beste methode om je zicht te corrigeren. Alternatief is de contactlens, technologie die ook al 80 jaar niet essentieel veranderd is.
Iets meer richting Tweakers-tech: Het pentaprisma (uitvinding uit de jaren '50) is nog steeds in iedere spiegelreflexcamera aanwezig. Ook maar afdanken dan? Stokoude technologie die nog ouder is dan de jackplug. Er is vast wel een mouw aan te passen waarmee je ongeveer hetzelfde resultaat krijgt. Hooguit wat duurder en irritanter, maar we kunnen niet eeuwig vast blijven houden aan legacy technologie natuurlijk....
Je hebt gelijk. Zo loopt er ook niemand meer op schoenen. Iedereen heeft tegenwoordig air-envelopped space fillers & shock dampeners rond zijn voeten. Die techniek van leer aan je voeten is zó achterhaald....
Nou dan stappen we nu over op 6,3mm jackpluggen. Die zijn degelijker als die flut 3,5mm krengen waar binnenin steeds kabelbreuk optreed.
Dan moeten ze de telefoons maar weer een beetje dikker maken, kan er weer een fatsoenlijke accu in waar je een week mee doet net als mijn eerste mobiel 16 jaar geleden.

USB-C is een verbetering t.o.v USB-A (en B ) maar waarom moet men per sé mensen naar fors duurdere aansluitingen en kabels dwingen. Geef mensen keus Apple.

Ik sluit mij volledig aan bij Commendatore hieronderboven. Universele, altijd werkende oplossingen zijn beter. Maar ja, de markt moet domineren en de markt wordt gedomineerd door marktmach en die ligt bij producenten en verkopers, niet bij de individuele consument.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 20 oktober 2016 06:45]

Flash was nog niet dood toen Apple het wel als dood verklaarde. Derhalve zaten alle iPad gebruikers met websites waar ze niets konden. De adoptie van HTML5 is pas later op gang gekomen in de tussentijd was de gebruiker de pineut. Dat "even" pijn doen duurde uiteindelijk jaren.

Dit gezegd hebbende stond ik wel achter die beslissing, maar de laatste beslissingen rondom headphone en USB-C niet. Er is nog geen goed alternatief met BT en Apple bied die ook niet aan (APT-X)
Een belangrijk detail over Adobe Flash was dat het plugin nooit voor iOS bestond. Apple nam toen Adobe al vooraf de wind uit de zeilen door aan te kondigen dat ze het niet in Safari en hun browsing-API’s zouden implementeren (want daar ging het uiteindelijk om). Dat is uiteindelijk ook niet meer gebeurd. Tot juni 2010 was Adobe Flash niet eens beschikbaar voor Android. Hoewel af en toe vervelend, had ik er inderdaad ook begrip voor.

Het verwijderen van de klink vind ik een ander verhaal en ik ben zelf niet van de redenen overtuigd, behalve dat het mogelijk voordelen heeft opgeleverd voor het ontwikkelen van het interieur (maar dat is moeilijk controleerbaar). Het verwijderen van MagSafe zou ik onvoorstelbaar vinden en het zou voor mij betekenen dat Apple geen interesse meer heeft in praktische oplossingen. Ik vind ook nu al dat ergonomie bij Apple heeft geleden. Toestellen als iPhone 6 kun je niet prettig vasthouden zonder hoes, vooral bij het bellen.
Ik vind ook nu al dat ergonomie bij Apple heeft geleden. Toestellen als iPhone 6 kun je niet prettig vasthouden zonder hoes, vooral bij het bellen.
Eens. Het eerste wat ik bij m'n (toen nieuwe) iPhone 6 kocht was een leren hoes omdat die wat steviger/vaster in de hand ligt. Hier kon ik met mijn telefoonhoes fobie echt niet omheen.

Ze zeggen dat ze spullen maken voor de normale mens, maar imo zijn ze teveel naar dingen aan het zoeken "om maar te innoveren", whatever dat ook in hun ogen betekend.

Slechte zaak, ik denk dat Apple een beetje over z'n hoogtepunt heen is.
flash in de loop der jaren dan ook goed opgevangen...
Wat betreft de headphone jack, dat gaat gewoon een traditie worden. De volgende golf fabrikanten werken al aan telefoons zonder headphone jack. Dus wat dat betreft is het bij andere fabrikanten even wachten tot het geaccepteerd wordt, en het voortzetten.
Voordeel (of nadeel), is dat headphone fabrikanten zelf een DAC moeten implementeren in de kabel of schelp.
Nou dat is de vraag. Apple moest een headphone jack + een fysieke homeknop verwijderen om het toestel waterdicht te maken en 2 uur extra batterij te geven. Samsung had dat niet nodig bij de Galaxy S7 en heeft toch een headphone jack en betere batterijduur.

Nee, ik denk zelfs dat Android fabrikanten het gaan gebruiken als een onderscheidende factor. Kijk bijvoorbeeld naar de Pixel van Google, die adverteren er gewoon mee.

En nog even een erg groot verschil; de meeste android telefoons ondersteunen APT-X, wat een enorm verschil maakt in geluidskwaliteit, maar waar een extra licentie moet worden afgedragen. Bijna alle goede BT heardphones ondersteunen dit. Apple wil daar niet aan meedoen maar naait toch z'n gebruikers met een mindere geluidskwaliteit of verloopkabeltjes. Flink gevalletje van dubbel naaien. De android fabrikanten kunnen dus met veel meer recht de headphone jack weghalen

Waarom betaald Apple niet gewoon voor die licentie? Echt belachelijk. Heb dan een courage om eens te denken aan je gebruikers...
Zo is het verwijderen van de headphone jack op de iPhone ook te prematuur. Op de lange termijn is het prima maar nu nog te vroeg.

Kwestie van oude schoenen pas weggooien als de nieuwe goed zijn ingelopen.
Maar als je die nieuwe schoenen nooit past/aan doet, worden ze ook nooit ingelopen. Iemand moet ooit de grote stap zetten (even los van de discussie of het een verstandige stap is). Als iedereen de kat maar uit de boom blijft kijken en op anderen blijft wachten, gebeurd er nooit wat.
Heel simpel; in het voorbeeld van USB-C: begin daar eens mee maar bied er bijvoorbeeld 2 aan ipv 1 of houdt er nog een USB-A poort naast open. In het voorbeeld van de headphone jack; zorg er eerst eens voor dat de kwaliteit van BT gelijkwaardig is aan de draad door bijvoorbeeld APT-X te implementeren.

Dat doet Apple dus niet; ze gooien poorten weg, verminderen de gebruikers ervaring en noemen het vervolgens "courage". Nee ik noem dat innoveren over de ruggen van je gebruikers. Ja het kan misschien innovatie versnellen maar doe dat iets smoother dan nu.
Heel simpel; in het voorbeeld van USB-C: begin daar eens mee maar bied er bijvoorbeeld 2 aan ipv 1 of houdt er nog een USB-A poort naast open.
Zoals ze deden met de (mini-)displayport? Ja, dat was wel een succes ;) :+

Ik snap je wel hoor, maar ergens moeten stappen gezet worden. Waarschijnlijk ging iedereen ook tekeer toen de optische drive verdween uit de MacBooks, maar daar hoor je ook niemand meer over.
Het verschil is dat de optische drive destijds bijna niet meer nodig was. Software kwam vrijwel niet meer op CD/DVD's uit. En het leverde een enorme gewichtsbesparing op. Dat terwijl iedereen weleens een USB-A aansluiting nodig heeft op zijn tijd: een scanner, even een USB stick voor het uitwisselen, het laden van een ander apparaat, een externe keyboard/muis, etc.etc.
Ik snap je wel hoor, maar ergens moeten stappen gezet worden.
Dat is wellicht ook een beetje het denkprobleem wat ze bij Apple hebben. Nee. Er moet op bepaalde vlakken niet altijd stappen gezet worden. Als iets goed werkt en je door het weghalen de gebruiker een veel slechtere ervaring geeft met je product, is dat geen innovatie of stap vooruit.
Waarom moet (in het geval van dit artikel) iets zo enorm teruggebracht worden naar 1 poort, waardoor je weer irritante dongles nodig hebt om uberhaupt iets aan te sluiten?

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 19 oktober 2016 12:51]

Een USB-A naar -C verloopsnoertje kost een paar euro.
En dan is het Apple paradijs weer compleet. Tassen vol met verloopkabels en adapters meeslepen.
Serieus, hoe vaak sluit je een accessoire nog aan op een usb port? In een OSX/iOS omgeving gebruik je nauwelijks nog de USB aansluitingen. Ik snap dat mensen die in oude technologie blijven investeren een behoefte in stand houden, maar de technologie van nu is draadloos en cloud, dus waarom nog poorten in stand houden die nagenoeg niemand meer gebruikt (of incidenteel).
Tot voor een maand of drie gebruikte ik een Macbook en daar zat eigenlijk vrijwel altijd wel wat met USB aangesloten. Dat jij nooit iets via USB aansluit, betekent nog niet dat anderen het ook niet doen. Verder wil niet iedereen z'n bestanden in de 'cloud' opslaan.
Serieus, hoe vaak sluit je een accessoire nog aan op een usb port?
Euh. Elke dag? Letterlijk?
Je muis en toetsenbord bv.
bluetooth en wireless?
Batterijen en accessoires?
denk je in oplossingen of in problemen?

Wireless keyboard en muis hebben oplaadbare batterijen, uurtje opladen voor dagenlang gebruik...ideaal toch? en goed voor het milieu.
Wireless keyboard en muis hebben oplaadbare batterijen, uurtje opladen voor dagenlang gebruik...ideaal toch? en goed voor het milieu.
Een bedrade muis heeft geen batterijen nodig. Nog beter voor het milieu.

Desondanks gebruik ik zelf ook een draadloze muis, simpelweg omdat het meer bewegingsvrijheid biedt. Maar ook die gebruikt een USB-dongle type A (Logitech Performance MX). Net als zoveel andere accessoires.
Om accessoires weg te moeten gooien omdat Apple 'voorop moet lopen'... Niet zo goed voor het milieu. :)
Evenals hubjes / verloopjes moeten aanschaffen, niet goed voor milieu én portemonnee. Maar ja, dat hoort blijkbaar bij de keuze voor Apple...
Onderweg sluit je niks aan, thuis ligt een docking station.
Mac's hebben geen dockinstations :)
Niet vanuit Apple, maar ze bestaan wel. :)
Niet vanuit Apple, maar ze bestaan wel. :)
iphone dock heeft USB en audio-aansluiting

Horizontale dock heeft
2 x audio port
1 x sd-card-slot
6 x USB 3.0
1 x power
1x kensington-lock
1x ethernet
1x Thunderbolt 2
1x Mini DisplayPort
Waarom zou dat er allemaal op zitten?
Omdat mensen er behoefte aan hebben.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 19 oktober 2016 15:54]

Een apparaat welke je met één kabel met een MacBook verbindt, en deze dan kan opladen en een keur aan aansluitingen biedt, dat is een docking station. Of er Apple op staat of niet, dat boeit niet.
Onderweg sluit je niks aan, thuis ligt een docking station.
Dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht. Of ik nu onderweg ben of thuis zit, op accu werk of aan het lichtnet, ik gebruik gewoon mijn draadloze muis. Niets zo vervelend als een touchpad; ongeacht op welke laptop.
Daarin zal ik vast niet de enige zijn.

Daarnaast zijn er ook legio mensen die géén docking station hebben, of willen. Ik zit thuis bijvoorbeeld veel met mijn laptop op de bank; daar werkt een docking station bijvoorbeeld totaal niet.
En of mensen nu zin hebben om een docking station aan te schaffen, waarmee je je mobiele device eigenlijk toch weer een vaste plek moet geven... Dat is juist vaak de reden waarom mensen een laptop kiezen in plaats van een desktop... :)
Anders is een iMac natuurlijk veel praktischer.
Een draadloze muis sluit je ook niet fysiek aan...

Er op de bank werkt het touch pad toch echt veel beter dan een muis! Apple touch pads zijn beter dan 95% van de Windows laptop touch pads.
In oplossingen maar ik haat het om oplossingen te verzinnen voor problemen die onnodig zijn met een fatsoenlijk design.

En nee verloopjes meeleveren maakt het geen goed design.
Je denkt teveel in je eigen leefwereld. Je "oude" printer, je DAC, je midi keyboard, webcam, ..
Dus omdat ik een nieuwe macbook koop, moet ik ook nieuwe accessoires knopen? Hoe is dat zowel de oplossing als beter voor het milieu?
Of USB-DAC, externe schijf, etc.
daarvoor zijn er dus verloopjes/hubs :)
Het ging erom dat je beweerde dat die aansluitingen nog nauwelijks gebruikt werden. Dat klopt niet.
Klinklare onzin. Ik heb sinds een paar weken een MacBook 12 inch en ik heb maar 1 adapter: USB-C naar HDMI voor presentaties.

USB apparaten? Ik gebruik ze eerlijk waar niet.

- iPhone synct over the air
- Printer hangt in 't netwerk
- Mijn camera is mijn iPhone
- Muis (en evt toetsenbord) hebben bluetooth en bevalt prima
- USB stick al jaren niet meer gebruikt (dropbox, wetransfer)

Mis ik iets?
Zeker: Time Machine en andere externe (backup-) schijven.
Nee jij niet. Maar ik wel:
- Een image op een SD kaart zetten voor bijv. Raspberry Pi. (Want die damn SD kaart lezers van Macbooks)
- Arduino flashen
- Kaartje van mijn dSLR importeren in LightRoom
- Tethered shooten met LightRoom en dSLR via USB
- Extra backups op een USB HDD van bovenstaande (voor offsite). Naast een netwerk TimeMachine backup.
- G500 muis aansluiten wat soms handiger is dan de touchpad (geen rekening met batterijen te houden)
- etc.

Natuurlijk kunnen veel dingen draadloos. Maar sommige dingen niet. :)
Is het al zeker dan dat er geen SD-kaartlezer in de MBP komt? Ik ben dat nog niet tegengekomen.
Wat is het probleem met MB kaartlezers om een Raspberry image te kopiëren (ik doe dat dan wel via de shell wat inderdaad een beetje spartaans is ja).
Sure:
- wifi is traag en onbetrouwbaar (ik gebruik regelmatig een kabel, en soms is er geen wifi, zoals bijvoorbeeld in DC)
- draadloze muizen en keyboards gebruiken batterijen (is onhandig en slecht voor het milieu)
- Ik gebruik regelmatig externe disks om grote hoeveelheden data over te zetten, of bv een usb stick om een install image op te zetten
- data kabels vor mobiele telefoons (ook iPhones ja), zijn onmisbaar bij het ontwikkelen van apps

:)
Mis ik iets?
Ja, het idee dat niet iedereen gelijk is aan jou.
Iemand met een logitech mx muis met een eigen usb single, iemand met een andere camera dan een telefoon, iemand die zijn files niet in de cloud wil.

Voor jou geen probleem, voor anderen was een optie usb a plus c leuk geweest.
Wow, wow, wow. Ik zeg toch IK. Ik begrijp dat er ook mensen zijn van niet hoor. Alleen ik leef volgens mij veel meer in de toekomst, met modernere hardware en eisen dan jullie allen. Deze laatste zin is om te plagen, voel je vrij om massaal mij af te branden haha.
Als je iets als klinkklare onzin betitelt, zoals in je post, verwacht ik meer argumenten dan "ik ik ik".

Dat jij als hyper moderne, homo mobilus avant a letter zonder kunt, maakt iets bij lange na niet klinkklare onzin.
Nou, nou, nou (wederom). Het is geen klinkklare onzin. Sterker nog het is inhoudelijk dezelfde comment als jij plaatst (die ik ook geen onzin vind). We hebben nu n=2 onderzoekspopulatie waarin we allebei aangeven een ander perspectief hebben op het ontbreken van USB-poorten op een mogelijke toekomstige computer die op de markt kan komen.

Hulde voor je alliteratie, ik moest lachen, maar je comment oogt redelijk aanvallend - waar ik bewust een knipoog inbouwde om nuance aan te brengen.. ;-)
Ik vind je toon echt onaardig. Dat je dat weet, doe ik toch ook niet naar een ander toe? Om het in dezelfde toon te houden: jij weet ook niet zo goed waar je het over hebt volgens mij.

Al die diensten die je opnoemt kunnen waarschijnlijk toch wel meekijken. Volg de ontwikkelingen rond Snowden maar. Daarbij gaf ik een voorbeeld van mijn situatie (dat lijkt niemand hier in te zien), om een beeld te geven dat het ook wel kan (naast dat er ook situaties zijn die geen USB-C only laptop kunnen gebruiken). Scanner zit ook in het netwerk hier namelijk. Daarbij zet jij je adres letterlijk in je Tweakers account 8)7 , dus ik snap je angst niet helemaal.

Je punt over de camera slaat nergens op. Ik ben geen fotograaf. Dat is niet mijn werk en voor mijn privé is een iPhone (ruim) voldoende. Ga jij maar over straat met je DSLR tas.

Ik heb nooit problemen gehad met Wi-Fi + Bluetooth. Als mijn Wi-Fi het niet doet kan ik sowieso niet werken, dus dan lossen die USB sticks / HDD's ook niks op.

[Reactie gewijzigd door N1ckk op 19 oktober 2016 22:43]

hoezo kwijt raken of continue uitsteken? je laat het magsafe gedeelte gewoon altijd aan elkaar zitten en gebruikt het alleen als veiligheids optie. Als je je adapter los wil halen haal je hem gewoon los bij de usb-c stekker.
En jij denkt dat dat blijft zitten met slechts een magnetische koppeling? Wat denk je dat dat gaat doen als je dat ergens in je tas hebt zitten? Goed, ik raak zoiets iig wel kwijt en ik denk wel meerdere mensen. Dus dit is een leuke oplossing maar geen vervanging van de magsafe adapter. Uiteindelijk heeft Apple daarmee een unieke feature overboord gegooid.
ik zie op de foto duidelijk een rand zitten die helemaal rond om om de andere kant zit. het schuift dus niet zomaar los.

Ik weet niet wat voor tas je hebt of wat je er mee doet maar ik kan me niet voorstellen dat dat regelmatig los gaat laten in je tas.
Zouden ze de magsafe aansluiting niet kunnen verplaatsen; tussen de oplader en USB-C kabel?
Het gaat er niet om dat er geen plaats is. Het gaat erom dat je straks een universele oplader hebt, net zoals nu voor de telefoon. Dat wordt een kostenbesparing, en straks kunnen ze die hele oplader optioneel maken. Dat scheelt weer in de prijs, en dat is gunstig. Over drie jaar heeft iedereen een paar USB-C opladers thuis liggen. Dan hoef je niet een nieuwe erbij.
Dat werd ook verteld over je USB oplader voor je iPhone 3GS destijds, helaas heeft elk apparaat een net een andere USB 'standaard' wat niet mee werkt en moet je toch weer een nieuwe lader hebben.
Ik gebruik nog steeds de oplader van een iPad 1 voor mijn iPhone 7. Dat gaat prima hoor. Sterker nog, je kan elke USB lader gebruiken voor je iPhone. En andersom kan je je iPhone lader voor andere USB apparaten gebruiken.
USB-C laders zijn toch niet zo universieel, je hebt ze van 5W en 120W.
Maar een 120W kun je prima gebruiken voor een apparaat dat aan een 5W genoeg heeft (al kan ik me voorstellen dat de efficiency zo ver onder de maximum capaciteit niet optimaal is), dus je hoeft alleen die van 120W maar aan te schaffen.
Klopt, geldt ook voor MacBooks. Mijn vader kwam laatst op de rommelmarkt een vrij nieuwe MagSafe lader tegen, van een MacBook Pro, echter heeft hij een MacBook Air, dus hij wou 'm bijna laten liggen, heeft ie 'm toch meegenomen voor € 2,00. Als je een lader heb met een hoger vermogen, vangt het apparaat dit wel op en pakt ie alleen wat ie nodig heeft. Een lader met te weinig vermogen is niet aan te raden. Dus was blij dat m'n vader 'm mee had genomen, zijn vrij prijzig, en nu dus een schijntje.
Tis geen pomp, je apparaat trekt wat het nodig heeft van 't net. Als je een te lichte lader hebt, dan laad je apparaat trager op of trekt ie de oplader kapot. (Natuurlijk niet in het geval van een degelijk apparaat zoals een MacBook)..
Dat betekent ook dat er niet meer te verdienen valt op randapparatuur.
Dan gaat niemand meer een paar tientjes dokken wanneer er je ook een Chinese oplader van een paar Euro kunt kopen. Hooguit willen ze het dubbele betalen voor een goede oplader met logo, maar niet meer.
Een Apple oplader is helaas altijd stukken beter dan welke Chinese kloon dan ook. Kloon opladers zijn zelfs soms ronduit gevaarlijk, soms alleen inferieur. Niet dat de opladers niet redelijk duur zijn voor wat ze doen, maar er is nou eenmaal geen alternatief in de markt wat gelijke prestaties voor minder geld levert.

http://www.righto.com/201...ook-charger-teardown.html

Lightning kabels van andere partijen zijn ook altijd klote, wat ik ook probeer.

Wel met mazzel een tot nu toe (knocking on wood) goed presterende vervangende accu gevonden voor mijn MacBook 2008 aangezien Apple geen officiële batterijen meer levert.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 18 oktober 2016 16:21]

Mijn zus had ook eens een keer een oplader in de muur die zwart geblakerd is.
"Hoe kan dat nou, het is een originele!"

Ik zag gelijk aan de behuizing dat het niet Apple's witte kleur is, maar een wat troebele kleur wit (dat goedkope, je weet wel). Dus ik zag daar al aan dat het een neppert was uit China. Je hoort het wel eens of leest het op internet, maar nu had ik het ook in mijn familie kring gezien dat die dingen ronduit gevaarlijk zijn. Stekkerblokjes zijn bij mij altijd origineel, de kabels boeien me geen reet, of het nou van de Action is of uit China. (Alleen werken die maar een paar dagen)
Ik moet hele dagen kunnen debuggen met Lightning kabels, een paar hakkiebakkie merk kabels gehad en sommigen doen het op zich prima qua laadkabel maar werken dan niet lekker met een echte data verbinding.

Namaak accu's en blokjes daar wil ik inderdaad niks mee te maken hebben. Dat zijn gevaarlijke onderdelen om problemen mee te krijgen!

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 18 oktober 2016 22:03]

Dat dus. Ik ook, ik debug via de USB kabel in Safari op mijn iPhone (en de inspector op mijn MacBook) en daarnaast werk ik veel met Xcode, dan wil je ook geen brakke kabel hebben die de verbinding al verbreekt als je het waagt om ernaar te kijken.

En zelfs als laadkabel is het klote, dan zonder reden en beweging hoor je je telefoon het geluid maken dat je een kabel in plugt, terwijl die al een uur stil ligt aan de lader. Of als je 'm aan de computer aansluit, flipt ie 'm omdat ie dan meerdere keren per seconde handshaked met de laptop.
Klopt. De goedkope Chinese klonen zijn vrijwel altijd van slechte kwaliteit en soms zelfs gevaarlijk. Maar de originele zijn vaak zo absurd veel duurder dat de verleiding wel erg groot is.
Met een eigen, gepatenteerde connector zijn concurrenten die de connector zonder licentie namaken uit de reguliere verkoopkanalen te houden. Daardoor zijn alleen de eigen opladers of die van derden onder licentie in normale winkels te verkrijgen, waardoor de prijs kunstmatig hoog gehouden kan worden.
Met een universele connector is de keuze van opladers veel groter. Ben je avontuurlijk ingesteld koop je er een via een Chinese website voor € 10. Wil je iets meer zekerheid dat het aan minimale veiligheidseisen voldoet, dan koop je er een bij de Action voor € 20. Ga je voor zeker, dan koop je er een van een bekend merk voor € 30. Apple kan dan geen woekerwinsten op de opladers meer maken door ze voor € 80 of meer aan te bieden, voor die prijs zijn ze dan alleen nog maar aan een paar die-hard Apple fans te slijten. Ze zullen dan moeten zakken tot een realistische prijs van rond de € 35.
Je ziet duidelijk dat als een kloonbouwer een deugdelijk product levert mensen het elkaar aanraden, zoals die Yanec batterij hier onder. Er is geen goedkope aanrader bij Apple laders ondanks dat het ontwerp wel degelijk na te bouwen is. Het gaat niet eens om de MagSafe aansluiting, dat is juist het deel wat iedereen wél goed krijgt.

Een Lenovo adapter kost je ook gauw 50 euro, toch al weer 15 euro boven wat jij realistisch vindt blijkbaar. Ik vind Apple alles behalve goedkoop maar het ligt wel min of meer in lijn met de manier waarop álles net iets duurder (en vaak maar niet altijd iets beter) is.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 19 oktober 2016 13:26]

Ik ben benieuwd naar het adres waar je die accu gekocht hebt. Mijn 2008 MacBook is er ook (weer) aan toe. Wordt z'n 3e accu.
Het was een Yanec bij ReplaceDirect.
Zal bij mijn vader ook eens horen, daar heb ik toevallig vanavond nog een nieuwe accu in zijn 2010 MacBook Air geplaatst. Apparaat had 1400+ cycli, en hielt het nog amper een half uur vol. Hij is nu weer helemaal blij, nu kan ie weel +8 uren.
Ik denk dat de MacBook Air gewoon nog door Apple gerepareerd wordt. Sowieso een ander verhaal aangezien de batterij niet te verwisselen is zoals bij de 2008.
Ja okee, maar ik ga een laptop van 2010 niet nog een keer door Apple laten 'repareren'. (Het is maar wat je repareren noemt. Enkel de pentalobe schroefjes uit de onderkant, 5 schroefjes van de accu bracket, en een connector. 10 minuutjes werk.

Dus prima te vervangen, kan je echt niks aan verkloten.
Vooralsnog krijg je bij ieder apparaat een nieuwe oplader. Zolang een lader niet optioneel is is dit hele plan niet veel waard.
Zowat het enige product waarbij de lader optioneel is, is de Nintendo 3DS. Wat aan de andere ook best ruk is. Ik kocht dus een keer zo'n 3DS voor m'n vriendin om kwart voor 6 uit m'n werk, kom je er thuis achter dat er geen klote lader bij zit, en op dat moment zijn de winkels dicht. Teleurstellend momentje heb je dan nadat ze de 3DS gretig blij uit m'n handen grist.
Ja, dan is het een beetje sneu :'(
Mijn Wileyfox telefoon had er geen. Ii geloof dat low-end telefoons er tegenwoordig wel vaker geen hebben.
Vooralsnog! Tuurlijk! Wie heeft er momenteel een thuis liggen? Het is een kwestie van jaren voordat dit gebeurt. Maar over vijf jaar wil ik nog wel eens zien hoeveel laptopfabrikanten een oplader erbij doen, en dan vooral aan de onderkant van de markt, de chromebooks en goedkopere tablets dus. Maar veel zal afhangen van de prijs van de opladers. Als die rond de 40 euro blijft hangen, dan is het een aanzienlijke besparing, maar een prijs van 3 euro is natuurlijk een ander verhaal.
Lijkt me sterk dat juist Apple hiervoor zou staan, die gingen er zelf vandoor met hun Lightning-poort.
Dan bescherm je nog niet de laptop als iemand de kabel meetrekt.
Waarom niet? Als je de magSafe connectie tussen bijden zou kunnen plaatsen verbreekt deze tussen de USBC en de Magsafe connector.

Dat het omslachtig zou zijn en mogelijk het signaal van USB-C vernachelt is een ander ding, maar in principe zou een dergelijke constructie moeten kunnen.
Als het naast de USB-C aansluiting zit toch wel?

Sowieso, doe eens niet zo wild met je laptop :+
De Magsafe heeft mijn Mac meermaals gered!
Of Magsafe heeft je niet geleerd om voorzichtig met je dure apparatuur om te gaan. :)
Over zo'n snoer struikelen kan iedereen overkomen. Van de directeur tot de schoonmaakster. Meestal ben je het niet zelf die over het snoer struikelt, jij weet immers waar het hangt.
Sowieso wil ik mijn laptop nog wel eens buiten een thuis/kantooromgeving inzetten. Stopcontacten zitten dan niet altijd op de ideale plek.
Ik heb een hond die enthousiast over de bank sprint als 'vrouwtje' thuis komt. Daarbij heb ik al vaker de kabel een eind weg zien vliegen :+

Of iemand gaat naast je zitten, en zit op de kabel (en dus de kabel naar beneden rukt) dan ben je ook blij, een gammele stekker was gelijk krom geweest.
Daarom halen ze de aansluiting nu ook weg, Macbooks gaan veel te lang mee. :+
Inmiddels een aantal maanden geen MBP meer in gebruik, maar de MagSafe vond ik niet zo briljant. Afhankelijk van de hoek waaraan er plotseling aan laptop of kabel getrokken werd was hij ofwel te stevig waardoor de laptop alsnog mee de grond op ging, ofwel te slap waardoor de connector er uitviel terwijl dat niet de bedoeling was. Daarnaast is de bevestiging van de connector aan de kabel dermate fragiel dat ik in 5 jaar tijd 4 MagSafe adapters heb versleten; niet echt leuk voor een adapter die €80,- kost. Ik wil absoluut niet beweren dat ik heel voorzichtig en zorgvuldig met mijn spullen omga, maar ik heb dat soort problemen nog nooit bij andere laptop-connectors gehad.
4 opladers in 5 jaar tijd? Dan mag je eerder naar jezelf kijken dan naar de kwaliteit van de kabel denk ik.. Ik heb al 5 jaar dezelfde oplader in gebruik en neem de MacBook overal mee naartoe, maar ik heb nog nooit last gehad van kapotte snoertjes.
Ja precies. Ik heb mijn Macbook Pro nu 3 jaar en ook nog geen nieuwe oplader nodig gehad.
Het hangt erg van je gebruik af. Mijn huidige MBP hangt al drie jaar aan dezelfde oplader en die ziet er nog prima uit. Maar die wisselt dan ook maar zo'n twee keer per dag van lokatie.

Enkele jaren terug was ik vaak met klanten op pad en wisselde ik zo'n 5 tot 10 keer per dag van lokatie. Toen heb ik echt wel een aantal opladers goed versleten.
Hetzelfde hier, heb toevallig vorige maand zo'n krimp-dingetje eroverheen getrokken omdat na 4-5 jaar de kabel wel eens broos wordt en het buitenste laagje dan barst.
Afhankelijk van het model aansluiting aan de laptopkant ( die ronde, of die meer vierkante) kun je dan zo'n krimp-plastic-ding eroverheen trekken, effe aanstekker erbij en is weer prima in orde.
Klopt qua kabel is het prut, maar op andere laptops breekt vaak het inwendige af
N=1 maar hetzelfde hier. Mijn lader ging ook precies 1 jaar en 1 maand mee, toen ie de pijp aan Maarten gaf. Lekker €80 neerleggen voor een lader zat mij ook een beetje dwars. Overigens is mijn MagSafe altijd te slap, als ik m'n laptop maar iets kantel vliegt ie er al uit.

Note: ik ben wel heel zuinig met mijn spullen.
Prima oplossing USB-C zolang de thunderbolt/mini display aansluiting maar niet verloren gaat.
De MacBook 12 met alleen USB-C is echt een ramp, je flexibiliteit is totaal weg waardoor deze niet interessant is om te kopen voor zowel reis als kantoor maatje!!
Amen!! Ik kan m'n dure Thunderbolt raid gaan weggooien als ik over een tijdje een nieuwe macbook ga kopen. Ik houd het nu wel bij m'n TB2 Macbook Pro. Over 5 jaar hoop ik alleen dat we nog verloopjes hebben.
Ik weet niet of je het doorhebt maar Thunderbolt kan gewoon over usb-c lopen hoor.. Kwestie van evt een verloopstekkertje et voila
En hoeveel verloopstekkertjes zijn er al? Precies... ik ga geen duur dock kopen voor €200 om dat te regelen.

Edit: ik zie nu pas dat dat dus precies is wat ik net zei: verloopjes. Gewoon type-C-Thunderbolt naar mdp-thunderbolt.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 18 oktober 2016 19:03]

Ik heb 1 jaar lang beheer gedaan voor 300 Apple werkplekken. En nee er zijn geen officiele USB-C naar thunderbolt adapters/converter.

Er is maar 1 AV-Multipoort adapter beschikbaar welke alleen een USB-c /HDMI /USB-a functionaliteit heeft!

http://www.apple.com/nl/s...0dfa7fedc542328cdb88c829b

Lang verhaal kort, nee je kan geen Thunderbolt Display aansluiten ;-) dit is gevalletje marketing en nog meer liquide middelen realiseren!

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 19 oktober 2016 14:03]

Ja, die Magsafe is toch een leuke uitvinding.
Ja of ze maken het USB-C met een magneetje erin...
Blijf het toch vreemd vinden dat Apple op haar laptop's inzet op USB-C maar op de iPhone/iPad de Lightning connector blijft gebruiken.

Met de iPhone 7 was het moment om over te gaan naar USB-C omdat er dan juist niet met stomme verloopstekkertjes gewerkt hoefde te worden
Met de iPhone 7 was het moment om over te gaan naar USB-C omdat er dan juist niet met stomme verloopstekkertjes gewerkt hoefde te worden
Ja maar aan die stekkertjes en andere accessoires verdienen ze een bak met geld dus die zullen niet snel verdwijnen ben ik bang. Neemt niet weg dat je 100% gelijk hebt!
Het is niet zo vreemd dat ze niet zo snel overstappen, het zou namelijk compleet gebruikersbedrog zijn. Ze houden het niet aan onder de mom van bakken geld.
Vergeet niet dat er een hele wereld van accessoires achter zit, veel fabrikanten die accessoires aanbieden, het is een flinke markt. Je kan niet van de 1 op andere dag even overstappen, dan zou men de gebruikers volledig in hun hemd laten staan. Het zal vast een keer gebeuren, maar lightning is een relatief jonge connector.

Vergeet niet dat Lightning is ontstaan door een gebrek aan een fatsoenlijk alternatief binnen de USB standaard.
Nu is er een fatsoenlijk alternatief maar een overstap is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet.
Sterker, ik denk dat juist lightning als katalysator voor USB-C heeft gediend. En als je ziet hoe traag die adoptie gaat snap ik het van Apple ook wel dat ze nog even bij lightning blijven...
Het zal Apple zijn dat hier de trend zet, en dat is ook logisch met de prijzen die ze vragen. Nu de nieuwe macbooks USB-C krijgen, zal dat de definitieve doorbraak zijn komend jaar. Het is niet de eerste keer dat ze zoiets doen, en dat de rest snel volgt.
apple zet helemaal geen trend... bedrijven gebruiken al eerder usb-c dan hun dus niks vernieuwend aan hoor.
Het is niet zo vreemd dat ze niet zo snel overstappen, het zou namelijk compleet gebruikersbedrog zijn. Ze houden het niet aan onder de mom van bakken geld.
Vergeet niet dat er een hele wereld van accessoires achter zit, veel fabrikanten die accessoires aanbieden, het is een flinke markt. Je kan niet van de 1 op andere dag even overstappen, dan zou men de gebruikers volledig in hun hemd laten staan. Het zal vast een keer gebeuren, maar lightning is een relatief jonge connector.
Dan nog was de iPhone 7 het geschikte moment imo. Nu laat je mensen headphones cq adapters kopen voor de Lightning. Had dan gelijk overgestapt en in polaats van de lightning headphones een USB-C headphone meegeleverd. Ik snap jouw gedachte, maar denk dat ze hiermee juist een extra "overstap" moment naar een andere "standaard" creëren.
Je krijgt gewoon een adapter bij je iPhone 7 en 7 Plus hoor.
Maar is dat niet wat er precies gebeurde toen Apple de iPhone 5 aankondigde?
Toen zijn ze toch ook overgestapt van de 30-pin Dock Connector naar de 8-pin Lightning connector waardoor de oudere accessoires opeens niet meer pasten?

Dat is inmiddels ook al weer 4 jaar geleden...
Het probleem toen was dat de 30-pins connector onnodig groot en outdated was. analoge audio en al dat soort meuk.

De lightning standaard en het bijbehorende USB protocol was daarop een vernieuwing, backwards compatible, maar wel nieuw en beter.

Lightning of USB 3.1 Type-C, maakt geen drol uit. Protocol is hetzelfde, functies zijn hetzelfde, alleen de connector is anders en laat dat nu net het dingetje zijn waar mensen prat op gaan.
Ja, en zag de reacties op dat moment.
Als Apple nu van lightning afgestapt was, was er ook weer een groep geweest die dat niet Ok vond.
Dan snap ik niet dat ze geen lightning aansluiting op een macbook zetten, helemaal omdat de meegeleverde oordopjes van de iphone 7 een thunderbolt aansluiting hebben. Maar misschien dat ze dat straks gaan aankondigen natuurlijk.
Thunderbolt en lightning zijn totaal verschillend, ze hebben niets gemeenschappelijk. Lightning is echt 100% iOS-only.
Inmiddels niet 100% iOS only meer. De nieuwe toetsenborden en trackpad worden ook met lightning opgeladen.
Apple TV afstand bediening ook :)
Dat is een lightning aansluiting, geen thunderbolt ;)
Ik gok dat de lightning-port niet genoeg stroom door kan voeren om een laptop op het zelfde moment op te laden en te gebruiken.
Waarschijnlijk ook de enige reden ja.. En om te voorkomen dat jan en alleman accessoires maakt..
Dit was precies wat ik dacht toen ik die 3.5mm courage aankondiging hoorde. Allemaal leuk en aardig, maar doe het dan op USB C zodat de hele industrie daar headsets voor kan maken. Stomme lighting meuk....
Heb je dan uberhaupt accesoires voor USB-C? volgens mij had je dan met juist nog meer verloop stekkers gezeten. Nu is alles Lightning.
Oh jazeker!: http://cdn.macrumors.com/article-new/2015/10/satechihub.jpg

Een vriend van mij met een MacBook heeft een soortgelijk iets waardoor je simpelweg extra poorten krijgt en toch nog kan opladen. Niet praktisch voor een iPhone aangezien je daar toch niet dit soort randapparaten op aansluit, maar dan zou elk accessoire uitwisselbaar zijn met andere telefoons (en hun eigen apparatuur).
De Lightning connector is ook iets waar veel accessoirebouwers op rekenen en bovendien hebben de Lightning connector en haar voorloper features die simpelweg niet bestonden op het moment dat ze ontwikkeld werden.

De Lightning connector is ook veiliger op het moment dat je over een kabel struikelt. Helaas zijn telefoons dermate licht dat je waarschijnlijk alsnog je telefoon lanceert maar een USB-C connector zit veel dieper vast.

Ik ben dan ook niet onverdeeld blij dat MagSafe gaat verdwijnen, ik heb nu al twee keer de USB-kabel van mijn headset er schuin uit getrokken door te struikelen en dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van mijn MacBook, mijn USB poort noch mijn headset.

USB-C is daar iets beter in maar ik vermoed dat het diep genoeg vast zit om alsnog je laptop te lanceren. Ik hoop dat Apple iets verzint om én met USB-C te kunnen werken én een MagSafe achtige veiligheid te hebben.
Je moet het niet van fabrikanten af laten hoe klunzig je met je apparatuur om kan gaan. Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid.

Wanneer ik een laptop van tafel pak en deze uit mijn handen laat vallen. Moet ik dan de fabrikant aankijken om deze in genoeg schuimrubber te verpakken zodat er niets kan gebeuren, of moet ik de laptop gewoon beter vasthouden?
Vertel je dat ook tegen mensen die in de bouw een gele pet opzetten?

Het mooie van een laptop is nu juist dat je deze buiten de "veilige" kantooromgeving kunt inzetten.

Dat brengt extra risico's met zich mee, waar je natuurlijk zelf voor kiest, maar een beetje robuustheid lijkt me wel degelijk een sellingpoint voor laptops.
Dus als jij iemand aanrijd door je eigen schuld en schade oploopt aan je auto is het de schuld van de fabrikant?

Dan wens ik jou succes bij de rechtbank.
Als ik een ongeluk krijg - aangereden of zelf veroorzaakt maakt niet uit - en ik loop letsel op doordat de auto geen kreukelzone had of andere (überhaupt door meerdere keuringsinstanties verplichte) veiligheidsmaatregelen dan heb ik in deze verder enorm kromme vergelijking zeker een goede zaak bij de rechtbank. Dat gaat héél vervelend worden voor een autofabrikant.

Bij telefoons en laptops is het veel meer eigen verantwoordelijkheid dan bij auto's juist, tenzij het om ontploffende batterijen gaat komen fabrikanten met veel meer weg.

Maar wat ik wilde zeggen met de opmerking in de eerste plaats en wat jij niet direct door leek te hebben is dat als CivLord verwacht dat een eindgebruiker geen ongelukken veroorzaakt dat dat gewoon een hele stomme gedachte is, zeker als je ook nog afhankelijk bent van hoe lomp andere mensen in je omgeving zijn.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 18 oktober 2016 16:48]

Als die auto niet door keuringsinstanties goed is gekeurd dan was die helemaal niet hier op de weg gekomen. Die veiligheidsnormen kunnen door de jaren heen natuurlijk wel verscherpt worden. Maar ik rij nog steeds goedgekeurd op mijn motorfiets zonder richtingaanwijzers rond.
Als een auto, toentertijd, goedgekeurd is geweest heb je bij de rechtbank geen poot om op te staan.

Zullen we stoppen met het vergelijken van auto's en computers.
Ik eis van mijn fabrikant dat hij er rekening mee houdt dat bij normaal gebruik ook wel eens zaken horen als wat water bij een telefoon of iemand die over een stekker struikelt, niet meer niet minder. Dan kan een andere poster wel beweren dat hem nooit zoiets overkomt omdat hij een superieur persoon is maar dat verhindert nog steeds niet dat ándere mensen in zijn omgeving het zelfde gevaar opleveren.

Ik verwacht het zelfde van een autofabrikant. Die moet er niet van uit gaan dat er een perfecte chauffeur in de auto zit.

Als jij persé in een oldtimer wil rijden die niet de zelfde veiligheidsvoorzieningen heeft als een moderne is dat een totaal ander verhaal. We hebben het over een laptop die nog niet eens op de markt is.
Je kan natuurlijk eisen wat je wil. Als, als, Apple de MagSafe weglaat en vervangt voor een USB-C connector dan wordt het niet onveiliger als alle anderen merken laptopbouwers. Ik zie die MagSafe trouwens ook liever blijven.
Verder was het mij te doen om de (steeds weer) vergelijkingen tussen auto's en PC's. Gewoon niet doen.
Beetje heetgebakerd?
Wat Civlord en mijn punt was dat als jij keihard tegen een muur aanrijd en je arm erbij breekt dat dat je eigen schuld is. Verplichte veiligheidsmaatregelen is hele andere koek dan waar wij het over hadden.
Ik verwacht dat ze dat pas met de iPhone 8 zullen doen, ik heb zelf nog helemaal niet eens zoveel USB-C devices gezien (er zullen er zeker al een hoop zijn), dus misschien is het gewoon dat Apple toch nog 1 generatie wilde wachten totdat er meer USB-C devices zijn.
Ik volg de geruchten al een hele tijd omdat ik hardnekkig blijf verder werken met een 15" rMBP van de eerste generatie wegens gebrek aan een goeie opvolger.
De laptop is bijna niet meer vooruit te branden en valt bijna in stukken uit elkaar.
Ik werk al 15 jaar trouw met Apple, maar ik ben toch sterk aan het overwegen om naar een mooie Windows ultrabook over te stappen.

Ik gebruik de Macbook vooral professioneel.
Dat de Air alleen usb-c krijgt, geen probleem, de Air zie ik eerder als een consumentenproduct.
Maar de Pro zie ik toch nog steeds als het alternatief voor de professional.
Ze moeten volgens mij toch echt weer meer zich richten op de bedrijfswereld.
Ik wil niet 's morgens arriveren op mijn werk en al mijn verloopstekkertjes uithalen.
Ik wil de kabels die op mijn bureau liggen (één usb3, één displayport en één magsafe2) gewoon inpluggen en werken.
Ik kan mijn baas ook niet overtuigen om een duur dockingstation te kopen of om alle verloopstekkertjes maal 3 of 4 aan te kopen.
Want als ik mijn usb toetsenbord én twee usb sticks wil aansluiten heb ik al 3 verloopstekkertjes nodig.

Dus please Apple, maak twee productlijnen: één voor de gewone consument én één voor de (IT-)professional. Bedankt :-)
Heb je wel eens overwogen over te stappen op een draadloze muis / toetsenbord? Of werken op een netwerkschijf? Of het gebruiken van een Apple TV voor uitbreiding van je scherm? Dat zijn drie (inmiddels toch wel bewezen) mogelijkheden die in 1 keer al je kabeltjes overbodig maken.
Draadloos = batterijen.
De nieuwe muis/toestenbord combo van Apple zelf kun je alleen via een kabel onderaan het device opladen.
Dus als je batterij overdag leeg is: pech, je kunt niet meer werken.
En andere bluetooth toestellen kosten ook een pak meer dan bedrade alternatieven.
Daar kan ik mijn baas niet voor overtuigen.
Idem AppleTV.

En usb sticks en dergelijke krijg ik heel vaak van klanten aangeleverd.
Voor de rest werken we op het bedrijf uiteraard met fileservers.
De nieuwe muis/toestenbord combo van Apple zelf kun je alleen via een kabel onderaan het device opladen.
Dus als je batterij overdag leeg is: pech, je kunt niet meer werken.
Beetje overdreven. Voor het toetsenbord zit de lightning aansluiting aan de achterkant, niet de onderkant. En de muis? Die kun je na 1 minuut opladen weer een uur gebruiken. Pak een kop koffie en ga weer lekker verder.
Als kosten inderdaad dermate leidend zijn kan het inderdaad een probleem worden. Overigens hoef je natuurlijk niet voor de Apple producten te gaan, dat scheelt gelijk al de helft :) Thuis heb ik een setje van ca. 30 euro wat natuurlijk ook prima werkt.

Wat betreft batterijen en opladen: zelf gebruik ik (professioneel) al een paar jaar een draadloze muis van Logitech. Deze geeft aan wanneer de batterijen bijna op zijn (lees: minder dan 8 uur werktijd over); dan gaat de muis aan het eind van de dag aan de stroom. Werkt perfect!

Als je veel via USB krijgt aangeleverd dan kan dat inderdaad een obstakel zijn. Tenzij je dan een beheerder hebt die dat voor jou op de server zet... (misschien een beetje vergezocht ;) )
Het gaat hem uiteraard niet om 30 euro, maar als mijn werkgever dit voor 20 mensen moet doen...
Even kort rekensommetje

Bluetoothsetje muis&keyboard: 20 * 30 euro = 600
HDMI verloopstekkertje: 20 * 89 euro = 1780
VGA verloopstekkertje: 20 * 25 euro = 500
DVI verloopstekkertje (voor de bestaande schermen + voor onderweg): 2 * 20 * 25 euro = 1000
Elk 2 usb-c naar usb-a verloopstekkertjes: 2 * 20 * 25 euro = 1000

Dan komt bovenop de investering van de nieuwe laptops ook nog eens een kleine 5000 euro aan verloopstekkertjes er bij.
En iedereen weet hoe het gaat, die stekkertje raken zoek of worden zonder dat je het weet 'uitgeleend' en je ziet ze nooit meer terug. Dus....
Want als ik mijn usb toetsenbord én twee usb sticks wil aansluiten heb ik al 3 verloopstekkertjes nodig.
Dan koop je toch gewoon een USB C hub die netjes 3 normale USB 3.0 poorten heeft?
Een euro of 5 in China kwaliteit, iets duurder als je een 'merk' wilt.
Hoef je ineens niet meer allerlei kabeltjes in te pluggen, maar nog maar 1 kabel.

USB C is gewoon de toekomst. Dus je kunt heel lang gaan lopen wachten, maar je kunt nu ook gewoon overstappen en een keer 'de pijn' pakken. Daarnaast is de uitdrukking "be penny-wise and pound-foolish" hier ook van toepassing. Elke dag 1 minuut 'kwijt' zijn door langzame hardware (3 uur op jaarbasis) is al tegen minimumloon meer geld dan een (dure) USB hub. Als jij het hebt over niet vooruit te branden, dan denk ik dat je ondertussen meer geld verspild hebt met wachten dan al je hardware nieuw te kopen... misschien wel ELK jaar.

Daarnaast zou het wat worden als we hier nog mensen hadden die bij elke nieuwe aansluiting verhalen ging typen over hun parallele of SCSI scanner die *WEER* niet ondersteund wordt. :+
Ik wil hier zeker geen flamewar starten en ik wil zeker vooruit.
Maar ze moeten realistisch blijven dat er op de professionele markt niet van de ene op de andere dag gezegd kan worden: alles met usb-a weg en alles nieuw met usb-c, dat kan gewoon niet. Intern kan dit misschien wel, maar als je met klanten werkt zeker niet.

In China kopen is voor mijn bedrijf sowieso al geen optie.
En vergeet niet dat het niet alleen voor mij een usb hubje er zou moeten komen, maar voor tientallen collega's.

Daar komt er bij dat ik niet zelf beslis wanneer ik een nieuwe MacBook koop.
Om de 4 jaar mag je hier een nieuw toestel, dus als ik vorig jaar een MacBook kocht, moest ik er nu nog 3 jaar mee verder. Vandaar dat ik het uitstel en wacht op een 'echt' nieuw model.
En vergeet niet dat het niet alleen voor mij een usb hubje er zou moeten komen, maar voor tientallen collega's.
Tja, als we nu al discussie over USB-C gaan hebben, dan hoef ik zeker niet uit te leggen wat de consequenties zijn van Dell die beginnen af te wijken van hun oude Dockingstation standaard. Ik ken al meerdere bedrijven die daar flink mee in hun maag zitten, want dan heb je het niet over een paar tientjes per werkplek, maar over honderden euro's per werkplek. En er is ook niet echt een goede vervanger (misschien nu USB C), die hetzelfde kan (Laden, USB, netwerk, schermen, ...)
En de bedrijven die ik ken hadden geen vaste werkplekken, dus dan moet je ook in een keer een oplossingen hebben voor alle machines, oud en nieuw.

Dus persoonlijk vind ik jouw probleem met een paar verloopjes of een hubje goed te overzien (bijna een luxe probleem) ten opzichte van al die bedrijven die nu hun Dell dockingstations zien uitgefaseerd worden en tegen een fors grotere kostenpost aankijken.
15" RMBP? Ik zit nog op de laatste generatie non-retina MBP (mid-2012 model :)) en als ze nu daadwerkelijk over gaan op USB-C en dat dan op Apple's manier doen, houd ik deze totdat hij explodeert. Ik ben eigenlijk wel toe aan een upgrade, maar dan mogen ze wel wat adapters mee leveren.

Ik heb absoluut geen behoefte aan een laptop van €2700 waar ik vervolgens nog eens een berg meer boven op moet spenderen zodat ik m'n apparatuur kan blijven gebruiken.
Het mooie is dat je straks gewoon 1 USB-C dockingstation nodig hebt waar je zowel een Macbook als een willekeurige Windows laptop op aan kan sluiten. Dus als je baas zorgt dat alle werkplekken daar mee uitgerust worden dan is ie toekomstbestendig bezig ;-)
Toen we 4 jaar geleden voor iedereen drie MagSafe 2 adapters (op het werk, thuis en onderweg) kochten (was nieuw toen), dachten we ook dat we toekomstbestendig waren ;-)
Hoe is die niet meer vooruit te branden? Ik heb er zelf ook nog eentje die nu voor reparatie weg is, maar dat ding is echt nog bijzonder snel voor deze tijd. Voor €1K nog steeds een van de betere laptops die je 2e hands kan kopen.
Voor professioneel gebruik hebben ze al iets. Een windows pc :p

Professioneel gebruik ik ook gewoon een thinkpad. Veel gemakkelijker in zowat alle mogelijke situaties (ik ben geen grafisch designer dus dat ter zijde). Ergens presenteren en je hebt nooit een probleem met aanwezige kabels of een verloopstukje vergeten (al meermaals meegemaakt en iemand die aan de zaal moet vragen of ze een mac verloopstukje hebben voor de beamer is alles behalve professioneel).
Als je dan nog eens een thinkpad hebt is de kans groot dat iemand je kan helpen als je je laad kabel vergeten bent.

Veel bedrijven eisen ook eigen software op een toestel als je bij hun op het netwerk wilt en dit is zelden mac compatibel.


Dat terzijde en nu on-topic.
Ik vond die magsafe ook altijd wel heel aangenaam. Dit heeft mijn macbook ook al meermaals gered.
Er is inderdaad een oplossing zoals hiervoor al gemeld die werkt voor USB C en voor de apple lightning connector. (https://griffintechnology...agnetic-usb-c-power-cable)
Neemt niet weg dat ik liever de originele kabel gebruik voor het toestel (cfr oplaadproblemen met andere usb C kabels voor sommige toestellen).
Maar de Macbook heeft die kabel ook al niet meer dus niet verrassend dat de updates dit ook niet meer hebben.
Fijn is dat je binnekort dan ergens heen kan zonder je laadkabel en iemand anders zijn kabel kan gebruiken even.
Ik heb vorige maand een nieuwe 15" gekocht, snelste uitvoering. Waarom, de prijs is nu prima en het is een bewezen model voor pro gebruik. Geen kinderziektes meer. Ik weet dat ik verouderdere hardware heb gekocht, maar de prijs was goed voor wat ik er mee doe.
De prijs is nu prima?
Heb je niet gewoon dezelfde prijs betaald als bij de introductie 1.5 jaar geleden?
Nee ik vond een webshop die hem beter aanbood.
Jep dat ben ik. Dit omdat hij exact doet wat ik er van verwacht. Mee de wereld over om betrouwbaar in en outdoor mode mee te schieten en video mee te editen. Voor mij is het een stuk degelijk gereedschap. Geen hobby of zo.

Aanpassing ivm domme spelfout

[Reactie gewijzigd door Kram Nelook op 18 oktober 2016 19:24]

Nee dat snap ik, maar waarom heb je niet even gewacht bedoel ik?
Omdat ik hem simpelweg nodig had. M'n macbook Air die ik voor tethering gebruikte trok de Hasselblad files niet bij tethered schieten en had een outdoor klus waarbij ik op locatie kleuren moest beoordelen. Het brakke Air TN panneel was ruk.

Mac mini quad i7 en Air verkocht tegen 70% van de aanschafprijs na 4 jaar en de MBP gekocht.
oke dan snap ik het. Nood breekt wet
Anders had ik idd zeker even gewacht. Heb een goede deal kunnen maken. 650 voor de Mini, 600 voor de Air kunnen krijgen en de Pro voor 2250 ex btw. Dus feitenlijk maar 1K in 4 jaar
Ik zit inmiddels al op mijn derde magsafe adapter. Die kabel slijt altijd op dezelfde plek kapot. En die adapters kosten ca 80 euro per stuk. Dus ik juich de overstap naar usb-c alleen maar toe alleen al om die reden.

[Reactie gewijzigd door alexvkan op 18 oktober 2016 14:26]

Hoe krijg je dat toch voor elkaar? Ik heb net 4 jaar met een MBA gewerkt. Nog geen knikje in te bekennen.
Hoe rol je de kabels op? Omdat je er vanuit kunt gaan dat dit soort dingen gebeuren houd ik bij de dunne kabel altijd een extra lus over die ervoor zorgt dat er geen scherpe knikken in de kabel komen (dus minder slijtage, dus geen nieuwe adapter nodig). Ik heb mijn MBP bijna 5 jaar en ik vermoed dat de kabel ook nog wel 5 jaar mee kan.
Stevig zijn de kabeltjes niet maar als je hem voorzichtig oprolt (even afkloppen) gaan ze volgens mij best een tijdje mee. Het is wel even wat anders dan de notebook adapters (lompe blokken) met een dikke kabel. Daar kun je praktisch mee doen wat je wil.
Precies, ik heb er in 5 jaar 4 versleten. Fragiele dunne kabeltjes. Ze gaan bij mij altijd bij de aansluiting van de connector, of bij de aansluiting aan de transformator kapot. De vervelendste plekken want op een andere plek had ik de draadjes zelf nog wel weer aan elkaar kunnen solderen maar daar was hier geen ruimte voor.

Als je kabel de hele tijd op je bureau ligt gaat hij vast lang mee, maar ik moet hem meerdere keren per dag in en uitpakken. Het oprollen rond de in de adapter ingebouwde plastic beugeltjes maakte het er eerder slechter dan beter op aangezien dit een onaangename hoek in de kabel forceert.
Herkenbaar! Ik gebruik de beugeltjes nu nog wel maar zorg altijd dat er vanuit de adapter een flinke lus uitsteekt voor ik de kabel om de beugels rol. Dat helpt. Heeft me nog geen adapter gekost maar wel één die ik alleen nog maar op m'n vast werkplek gebruik en met ducktape
"gerepareerd" heb.
Die USB-A connector boeit me eigenlijk niet. Het is een kwestie van tijd dat USB-C de standaard is. Maar de MagSave weglaten is een groot verlies!
De magsafe poort is een dedicated poort met als enige functie om je macbook op te laden.

Een USB-C poort is juist handig omdat het een multi functionele poort is, waardoor je de poort zowel kunt gebruiken voor het laden als ook voor het aansluiten van randapparatuur.

Hoe meer universele poorten hoe beter om zo de inzetbaarheid van elke poort te vergroten....

Er is juist indertijd gekozen voor een nieuwe aansluiting die in staat moet zijn om meer stroom te leveren: dat was ook de enige reden voor Apple om de Lightning poort te ontwikkelen, in plaats van het ontoereikende en inferieure Micro/mini USB.

Nu heeft apple de standaard mee ontwikkeld en zetten ze er wel vol op in.

Blijft dat ik de Lightning connector nog steeds beter vindt qua vormgeving, want er zit in een usb-c connector alsnog een kwetsbare connector, aangezien de connector van een usb-c kabel hol is.

Ik had liever gezien dat de connector op de kabel massief was en de aansluiting in de macbook een volledig holle opening.....zoals bij lightning, maar helaas.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 18 oktober 2016 17:16]

De MagSafe is misschien slechts een poort met maar één functie, maar wel de meeste gebruikte functie op een laptop: opladen. Dat je MacBook blijft staan als je achter je kabel blijft haken is zeer fijn. Daar heb ik wel wat voor over!
Tegelijkertijd wordt het steeds lastiger om een correct werkende MagSafe connector te maken met alsmaar lichter wordende MacBooks.

Toen Apple in 2006 de MagSafe introduceerde woog Apple's lichtste laptop iets meer dan 2kg (13" MacBook), tegenwoordig weegt de 12" MacBook 0,92kg; minder dan de helft. Om goed te functioneren moet de magnetische kracht waarmee de connector op zijn plaats gehouden wordt groot genoeg zijn om te zorgen dat de connector niet per ongeluk losschiet, maar niet zo groot dat de connector níet losschiet als er een ruk aan de kabel gegeven wordt. De kabel moet losschieten omdat de horizontale kracht op de kabel (van de MacBook af) groter is dan de magnetische kracht van de connector; die op zijn beurt kleiner moet zijn dan de zwaartekracht die de MacBook op zijn plek houdt. (en dan is er nog sprake van frictie van de bodem van de MacBook versus het oppervlak, etc)

Simpel gezegd, als je de Mac de helft lichter maakt, maar de magnetische kracht niet aanpast, lanceer je alsnog je Mac als er een ruk aan de kabel gegeven wordt. Maar halveer je de kracht van de magneet, is de kans weer groter dat de kabel per ongeluk losschiet.

Hoe lichter de Macs worden, hoe lastiger het wordt om een acceptabel compromis te vinden. Ik ben een groot fan van MagSafe, maar ik denk dat zeker voor de nieuwe MacBook het een goede keuze is om afscheid te nemen van MagSafe. Voor de iets grotere (en dus zwaardere) machines is er absoluut nog een meerwaarde, maar tegelijkertijd het ik liever 1 uniforme adapter waar ik elk type MacBook mee op kan laden, dan daar weer een wirwar te hebben. Als Apple dan toch moet switchen, dan liever maar alles tegelijk.
Klinkt als een goed argument. Echter: als Apple zo iets aankondigt door het per ongeluk expres te lekken zonder toelichting dan hoeven ze niet op begrip te rekenen. Laat ze het dan officieel wereldkundig maken en transparant zijn over hun motivering.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 19 oktober 2016 04:52]

Daar heb je helemaal gelijk in, maar het werkt prima bij een MacBook Air, dus zal het bij een nieuwe Air en bij een zwaardere Pro ook prima werken.
Ideaal zou zijn dat de usb-c connector intern op een soort magsafe inzetstukje (bol, om zonder problemen los te komen) zou worden aangesloten...
Had de eerste Xbox niet een magnetisch verbindingsstuk vlakbij de aansluiting? Zoiets zou Apple ook moeten doen. Ik zou het in ieder geval waarderen als MagSafe niet verloren gaat. Ik zou anders liever de huidige MagSafe willen behouden. Ik zie persoonlijk geen reden om USB voor de lichtnetaansluiting te gebruiken als ik toch meerdere aansluitingen heb. Bij de MacBook was het hebben van één aansluiting juist Apple’s pitch.
Ik hoop echt op Kaby Lake. Apple heeft halaas wel vaker processoren van de vorige generatie gebruikt.

Als de geruchten kloppen, en er op de MacBook Pro 13" inderdaad vier USB-C poorten zitten, en verder niets, dan hoop ik echt dat dat gewoon alle vier Thunderbolt 3 poorten zijn. Anders zit het qua uitbreidingamogelijkheden niet bepaald goed.

Weet iemand of je twee (of meer) TB3 poorten kunt bundelen? Dan is een externe GPU wel binnen handbereik.
De cpu's in de huidige macbook pro lijn gebruikt dacht ik meer dan 15 watt, probleem is dat de kaby lake proccesors die dat ook hebben pas in 2017 uitkomen. Dus ik ben er bang voor. Alleen de macbook air en de dunne macbook zouden dan kandidaat zijn voor kaby lake.

Wat ze ook doen, het wordt wel echt tijd dat ze de macbook air eens een 1080p scherm geven.
1080P gaat hem niet worden. Dat schaalt voor geen meter. In ieder geval een IPS beeldscherm. Retina hoeft niet eens.
Valt toch wel mee met dat schalen, de oude macbook pro's, voor het retina tijdperk, hadden toch ook 1080p?
Nee. Alleen de 17" uit laat 2011 had 1920x1200. Maar dat was dan ook native werk resolutie. Dat wil je niet op 13,3". Met 15" vind ik 1050p al klein en met 1200p heb ik echt een bril nodig.
Weet iemand of je twee (of meer) TB3 poorten kunt bundelen? Dan is een externe GPU wel binnen handbereik.
Waarom zou je die willen bundelen? Thunderbolt 3 is al 40GBIT....
Mijn GTX 970 zit aan 6 GB/s bandbreedte. Dat is 48Gbit/s. Ik wordt liever niet beperkt door de Thunderbolt poort. Bovendien kan er dan verder niets over dezelfde kabel, wat een dock met USB, ethernet en SATA minder interessant maakt.
Die 48Gbit/s ga je alleen never nooit niet gebruiken voor GPGPU en al helemaal niet voor gaming. De 970 is al tevreden met 24Gbit/s. Daarnaast... voor echt fatsoenlijk GPGPU werk heb je veel te weinig geheugen. So don't worry, met TB2 zit je al safe genoeg.
Dat zou het wel interessant maken. Ik had me er nog niet goed in verdiept.

Ik wist wel dat je met graphische kaarten lang niet altijd de 16 lanes volledig benutte, en dat x8 ook goed genoeg was. Maar ik ging er een beetje van uit dat x4 dan weer te weinig zou zijn.
die bestaat dus niet zie ik .. maar wel leuk concept!
Excuses, zie zojuist dat het project is gecancelled. https://www.kickstarter.c...your-laptop/posts/1688789 het idee was zo praktisch, die had ik minimaal eentje aangeschaft naast een nieuwe MBP
met 1 TB3 poort is een externe GPU al binnen bereik; sterker nog, met 1 TB2 poort is dat het ook al maar omdat Thunderbolt 1 en 2 minder mainstream zijn als dat 3 (lijkt) te gaan worden zijn die externe GPU enclosures erg duur.
Een tijd geleden (een a twee jaar denk ik) op mijn werk gehoord dat ook Apple over moet naar usb-c. Dit omdat men wil voorkomen dat er weer verschillende laders op de markt komen zoals in de opkomst tijd van de mobiele telefoon. Dat zou dan weer moeten zorgen voor minder afval wanneer men van telefoon wisselt met andere aansluiting.
Ik weet niet of dit nog actueel is...
Alleen gaat het hier niet om een smartfone :) En, om een oude discussie aan te halen, Apple was een van de eerste fabrikanten die een USB-lader meeleverde. Alleen de aansluiting op de telefoon week af. Dus geen lader kwestie maar een snoertje kwestie.
dat klopt, alleen is dit besluit van apple wel in lijn met het EU besluit.. en zeg nou zelf, het is toch ook van de zotte, dat je voor alles aparte laders mee moet nemen..
En wanneer beginnen de andere laptopfabrikanten dan? Ik zie allemaal van die mooie zwarte bakjes met een ronde connector, die ook lang niet allemaal uitwisselbaar zijn.

Dus typisch een gevalletje van "hoge bomen".
En er staat verder in het artikel:

Apple schaarde zich eerder wel achter een intentieverklaring die de grote fabrikanten in 2009 met de EU tekenden, maar daarbij was het meeleveren van een verloopstuk voldoende en het stond het fabrikanten in principe vrij van de afspraken af te wijken. Bovendien liep de intentieverklaring eind 2012 af en is die niet verlengd, tot frustratie van de EU.

Oftewel: nog meer van dat soort lullige verloopstekkertjes die Apple nu al mee levert met de iPhone.
Klopt gedeeltelijk.

Voor elke telefoon was een aparte oplaad stekker nodig. Zelfs merk eigen had verschillende adapters nodig. Dus ging je van je Nokia 3020 naar een 8800 had je weer een nieuwe adapter nodig en de oude ging naar de schroot.

De EU heeft toen gezegd dat dit universeel moest worden. Veel fabrikanten zijn toen overgestapt naar Mini en Micro USB.

Apple had al een losse adapter en een USB stekker aan zijn kabeltje de iPhone en iPod wilde je opladen maar ook syncen met de PC.. Terwijl alle nokia's niet konden syncen via de oplaad kabel maar alleen de batterij voeden. je had een sync kabel nodig.. Daar was de EU op tegen.. Elke telefoon met eigen adapter.. Terwijl Apple op de kabel zelf al een universele adapter mee leverde..
Dus als ik je goed begrijp moet je een adapter en kabeltje los meeleveren zodat je op de adapter meerdere kabeltjes kan aansluiten. In feite moet alleen de adapter universeel zijn met een gewone USB aansluiting erop en de kabel met aansluiting maakt niet uit.

Ik meen te horen van mijn baas dat Apple (en ieder andere fabrikant) ook geen adapter mee mocht leveren, maar dat is dan onjuist blijkbaar.
Adapter mag je wel mee leveren. Alleen de adapter moet universeel zijn. Als jij dan een USB aansluiting en een los stekertje hebt.

en je kabeltje gaat stuk het milieu vriendelijker is om een kabel weg te gooien dan de nog goede USB adapter.

Volgens mij levert niet elke leverancier meer een adapter los mee.. Daarnaast kan je naar elke wilekeurige winkel zelfs de appie om een USB adapter te kopen.
Lijkt me geen mooie ontwikkeling als dit waar is. De "pro" versie is vooral voor "professioneel" gebruik bedoelt en dan heb je toch best wel wat aan een usb stekker.

Ik vraag me af wat de reden hiervoor zal zijn (mocht het idd zo zijn) puur esthetisch? meer ruimte besparing? of gewoon een push richting usb-c?

De magsafe aansluiting heeft meerdere keren mijn laptop gered. Laat de usb-c ook zo makkelijk los? Ik snap best dat we vooruit willen maar het lijkt mij niet overbodig om iig 1 usb (en 2 is volgens mij prima haalbaar) er op te laten.

Het is imo echt niet nodig om aan van alle kanten een laptop vol te stoppen met "prikgaten" maar in het dagelijks leven zie ik usb-c eigenlijk nog niet zoveel. Prima omdat er op te zetten maar laat ook even de huidige apparatuur werken denk ik dan.
De magsafe aansluiting heeft meerdere keren mijn laptop gered. Laat de usb-c ook zo makkelijk los?
Als je de kabel er recht uittrekt misschien, het mooie van de magsafe was nu juist dat je de stekker er juist scheef makkelijk vanaf kon trekken (wat gebeurt bij een eerdergenoemde wegvliegende hond o.i.d.), maar verder gewoon vast zit (probeer hem er maar eens loodrecht vanaf te trekken).

Als deze aansluiting verdwijnt gaat dat een hoop meer kapotte laptops en kabels opleveren.
Weet je wat helemaal een top idee zou zijn. Een Docking station net zoals die ik op de Surface heb. Deze ligt onzichtbaar onder het bureau en daar staat alle randapparatuur op aangesloten.

Computer op het bureau, stekker erin (ook magneet) en je kunt meteen aan de slag.
Een type A poort voor m'n dure lange tetherkabels vind ik wel fijn. Anderzeids als ik een nieuwe MacBook koop voor 3K€ zal wat nieuwe kabels ook geen probleem zijn..
Dure macbook dan. De upgrade naar 1TB SSD is het echt niet waard hoor ;).
En daar is thunderbolt dus voor. Die SSD is namelijk zwaar overkill qua snelheid en met €600 belachelijk duur natuulijk. Maar goed. Moet je zelf weten uiteraard.

Sommige poorten zijn inderdaad gewoon erg handig om er 1 van te hebben. Usb-A is er daar 1 van.
Heeft niets met eigen behoeftes te maken, heeft te maken met waar shit voor ontworpen is. Zoals ik al zei moet je het lekker zelf weten. Het is jouw apparaat enzo.

Als je zegt dat je werkt met video projecten van 350GB dan is dat leuk enzo, maar dan komt er vast ook wel eens een tijd dat die 1TB vol is. Tegen de tijd dat je dan aan een nieuwe toe bent denk ik helemaal aangezien de ontwikkelingen in videoland hard gaan.

En dan komt thunderbolt ineens om de hoek kijken. Een leuke Promise Pegasus raid van 48Tb werkt dan wel fijn. Lastig meenemen dat wel, maar op kantoor/thuis/werkplek des te relaxed. 6 schijven in raid 0 zijn al genoeg om de juiste snelheid te geven. Alleen heb je dan wel een TB of 6-12 (2.5") of 12-36 (3.5") om mee te werken.
Mooi zo. Wie gebruikt er nu nog usb....
- (magic) mouse/keyboard via bluetooth...
- Externe hd/usb stick? Move on pls, het is 2016...

En eigenlijk heb je die dingen zelfs niet nodig omdat het toetsenbord en trackpad al superieur is op zijn eigen.

4 usb-c poorten vind ik ook al overdreven. De enige usecase die ik kan bedenken is een extern scherm en dan moet u laptop maar gevoed worden via dat scherm. Dus 1 usb-c poort more then enough! Of nog beter, koop een docking station.

Al die zagers hier die zulke beslissingen afkeuren, blijf maar op je oude apparaten werken dan. Ik wil vooruitgang en hoe minder poorten hoe liever. En niet enkel op de basis apparaten maar ook op de pro apparaten.
Externe hd/usb stick? Move on pls, het is 2016
Nog vaak genoeg..... never underestimate the speed of sneakernet. Ideaal als het enig beschikbare WiFi waar beide apparaten op kunnen connecten een WiFi is waar de apparaten onderling van elkaar gescheiden worden. Onlangs nog USB stick gebruikt omdat ik sneller daarlangs van een collega kon kopieren dan wachten tot hetzelfde bestand (1,2Gb) vanaf WeTransfer gedownload was (waar de collega het al eerder vandaan geplukt had)
"Nog vaak genoeg..." klopt niet echt in je statement he. In dit (zeldzaam) geval was de file downloaden van wetransfer wel een optie he.

Een apparaat moet voldoen in 98% van de gevallen, voor die ander 2% vinden we wel een oplossing op die moment.
Wel een optie, maar een veel te trage optie (paar minuten versus half uur wachten)
Die magsafe is inderdaad erg praktisch, vind het gebrek aan usb a ook erg jammer. Leuk dat we over een aantal jaren waarschijnlijk helemaal over zijn maar de komende jaren ga je wel zwaar moeilijk moeten doen om dingen als een usb stick aan je laptop te hangen. Dat zijn van die dingen dat je even snel wil doen en waarbij je niet eerst nog om een converter wil gaan zoeken. 1 usb a poort zou al genoeg zijn om die frustratie weg te nemen.
En een VGA port en een UTP poort is ook handig :) om de frustratie weg te nemen, en oh ja...voor mijn 24 naald printer wil ik graag nog een seriele poort...

On topic: Er zullen ongetwijfeld USB-C sticks gaan komen, omdat de doorvoersnelheid voor USB-C vele malen hoger ligt.
Er zullen vast ook wel USB hubs komen met een verscheidenheid aan types USB op.

De vraag is waarom Apple zijn gebruikers wil laten knoeien initieel met een reeks tijdelijke oplossingen zoals adapters/hubs of het investeren in andere sticks/accessoires terwijl ze gerust een paar poorten extra kunnen voorzien zoals andere merken. Die andere merken evolueren ook door naar nieuwe connecties alleen zitten hun gebruikers niet met de gebakken peren als ze eens een wat ouder iets moeten aansluiten.

Persoonlijk gebruik ik op mijn thuis PC een 6-tal USB devices. Een viertal daarvan kunnen makkelijk wireless worden en de andere twee kan je ook wel een oplossing voor vinden. Maar dat zijn dus 6 zaken die ik mag wegsmijten en nieuw kopen. Aardig voor het milieu. Leuk voor mijn portefeuille. Ik vervang die zaken liever als ze versleten zijn dan wanneer een merk plots beslist dat de tijd gekomen is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee