Foto's lijken komst oledtouchpad op MacBook Pro-toetsenbord te bevestigen

Eerdere geruchten dat Apple de fysieke functietoetsen boven het toetsenbord op de nieuwe modellen van de MacBook Pro zou vervangen door een oledtouchscreen, lijken bevestigd. Foto's die vermoedelijk in een productiefaciliteit genomen zijn, tonen geen aparte rij voor functietoetsen.

De foto's laten wel een uitsparing zien boven het toetsenbord waar zich normaal de functietoetsen bevinden. Cult of Mac kreeg de foto's toegestuurd van iemand die 'claimt te werken bij een van Apples productiefaciliteiten in China'. Het gerucht dat Apple plannen heeft om de functietoetsen te vervangen, kwam een week geleden al naar buiten bij monde van analist Ming Ching Kuo van KGI Securities.

Ook lijken de foto's te bevestigen dat de laptops voorzien zijn van een audioconnector en vier usb-c-poorten, twee aan elke korte zijde. Of en waar zich de eventuele vingerafdrukscanner moet bevinden, wordt niet duidelijk uit de foto's. De MacBook Pro's zouden ook het dunnere toetsenbord dat in de 12"-MacBook zit krijgen met het zogenaamde butterfly-systeem, een ontwerp van Apple waardoor toetsen minder 'wiebelig' zouden zijn tijdens het indrukken.

Of de MacBook Pro ook veel dunner is dan zijn voorganger, wordt niet heel duidelijk uit de foto's. Wel lijken de luidsprekers naar de zijkanten van het toetsenbord verplaatst te zijn. De luidsprekers op de huidige Pro's zitten aan de onderzijde van het apparaat.

De nieuwe Pro's zouden op Intel Skylake-processors draaien en de duurdere modellen zouden AMD Polaris-gpu's hebben. Ook zou er een nieuwe 13"-MacBook-versie verschijnen naast de 12"-versie. De MacBook Air wordt volgens de geruchten van afgelopen week een instapmodel.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

01-06-2016 • 07:55

250 Linkedin

Reacties (250)

250
242
96
4
0
124
Wijzig sortering
"Wel lijken de luidsprekers naar de zijkanten van het toetsenbord verplaatst te zijn. De luidsprekers op de huidige Pro's zitten aan de achterzijde van het toetsenbord."

Mis ik iets of zitten de luidsprekers gewoon op dezelfde plek, maar is de ruimte gewoon wat kleiner? Mijn MBPR heeft de luidsprekers nu ook gewoon links en rechts van de toetsenbord. De nieuwe lijkt ze ook gewoon links en rechts te hebben, echter is het wat krapper...
Bij de 15 inch zitten ze er nu inderdaad ook naast, bij de 13 inch erboven. Ik verwacht niet, gezien dit foto's zijn van een 13 inch model (afgaande op de grootte van het toetsenbord), dat hierin veel veranderd.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 juni 2016 11:23]

Ah ok, duidelijk ja. Beetje knullig dat ze een foto van de 15" toe hebben gevoegd dan. Een foto van de huidige 13" MBP bij het artikel was logischer geweest.
Dat is inderdaad fout. Bij de 15" zit het er gewoon langs.
Lijkt mij een nuttige innovatie. Deed me direct denken aan onderstaande Steve Jobs anecdote.

But then I asked him if he would sign my Apple Extended Keyboard. He burst out: “This keyboard represents everything about Apple that I hate. It's a battleship. Why does it have all these keys? Do you use this F1 key? No.” And with his car keys he pried it right off. “How about this F2 key?” Off they all went. “I'm changing the world, one keyboard at a time,” he concluded in a calmer voice.

http://xahlee.info/kbd/NeXT_computer_keyboard.html
Ik heb een Logitech G11 en G510 met links 18 extra programmeerbare verlichte toetsjes. En die gebruik ik regelmatig (Macros in opgenomen om snel foto's te bewerken). In Lightroom moet je CTRL-+SHIFT+C intypen om settings te kopieren. Dat is bij mij nu 1 toets :)
Scheelt een boel RSI

De functietoetsen worden inderdaad niet zo vaak gebruikt tenzij er specifiek een functie aan is toegekend. Ik kan een ledstrip met programneerbare toetsen (context afhankelijk) echt wel toejuichen.

Extra functionele toetsjes is echt niet vervelend. :)
Grappige is dat zeer veel users die knoppen wel degelijk gebruiken. Dat afstemmen op de huis tuin en keuken gebruiker alleen gaat ze de das om doen uiteindelijk.
Ik denk dat het gros van de Mac-gebruikers in jouw termen huis-, tuin- en keukengebruiker is, waaronder ondergetekende al meer dan dertig jaar. Ik zal de FYSIEKE functietoetsen niet missen (er komt vast een mooi alternatief om de lichtintensiteit te veranderen enzo) en weet zo goed al zeker dat het gros van die andere HTK-gebruikers ze ook niet zal missen.

[Reactie gewijzigd door keko12 op 1 juni 2016 09:40]

Als je veel in de terminal werkt, al dan niet via SSH sessies, dan zijn de function keys en de escape toets redelijk handig. En bij bepaalde applicaties zelfs een must. Bij de huidige Macs kun je de function keys gebruiken door de fn toets in te drukken (of ze via instellingen altijd als function key te laten werken). Ik kan mij bijna niet voorstellen dat ze niet met een alternatief komen op de function keys. Via een OLED scherm werkt het niet handig, en dat weten ze ongetwijfeld bij Apple ook.

Ik heb even zitten denken naar wat een mogelijke vervanging is, voor de function keys en de escape toets. Momenteel zit op de bovenste rij toetsen (de tilde, 1 t/m 0, - en =) niets achter de fn toets. En daarmee kom je precies van escape, F1 t/m F12. In plaats van dat je, zoals nu op fn+"scherm helderder maken" drukt voor F2, druk je dan op fn+2. Het is natuurlijk gis werk, maar ik kan mij voorstellen dat het zoiets gaat worden.
Wellicht krijg je nu dus specifieke toetsen per applicatie. Dus als je terminal opstart gewone F toetsen, maar bij photoshop specifieke functietoetsen voor photoshop. Op zich prima mogelijk met oled.
Hopelijk ziet het er dan nog wel consistent er uit en valt het niet uit de toon met de rest van de laptop.
Daar zit juist het probleem wat ze waarschijnlijk gaan oplossen hiermee. En daarmee ook een irritatie die ze gaan wegnemen bij mij.
Als ik in een media speler bezig ben, wil ik waarschijnlijk volume regelen met die knoppen. Als ik in Terminal bezig ben, wil ik waarschijnlijk de functie toetsen gebruiken.
Op dit moment kan je het toetsenbord instellen op functietoets of mediatoets. Het is niet slim, terwijl dat heel erg makkelijk ingeregeld zou moeten kunnen worden.

Maar het gaat verder: Als ik in Word of Pages bezig ben, wil ik geen functietoets, maar ook geen volumetoets. Deze knoppen zijn dan redelijk nutteloos. Maar als ik een euro teken wil invoeren, breek ik elke keer weer mijn hoofd over de toetsencombinatie.
Maar eigenlijk ook binnen 'ouderwetse' programma's als Terminal is een functietoets een ouderwetse substitutie voor een probleem. Om het te kunnen gebruiken, moet je de vertaling kennen. Met een A toets krijg je een A, met een F2 toets krijg je..... (niet intuïtief)

Het lijkt me fantatisch om een rij knoppen te hebben die qua functie wijzigen van toepassing aan de hand van het actieve programma.
Safari/Firefox/Chrome: Zoomen, terug en vooruit, etc.
Media players: Media toetsen
Word: Toetsen die je regelmatig gebruikt.
Zou helemaal mooi zijn als je zelf kan bepalen welke wanneer.
Ik ben voor!
option+shift+2 voor €-teken ;)

Althans op een US keyboard. (Dat sowieso standaard zou moeten zijn in NL ipv dat rare Nederlandse keyboard van Apple. Wie gebruikt er in godsnaam de toets meteen onder de esc toets op een NL keyboard (± / §)

https://support.apple.com...boards/dutch_notebook.png
in Terminal applicaties die een F1 verwachten maar je hebt geen Fn-keys kan je meestal Esc-N gebruiken.
Verder ziet SSH of Telnet helemaal geen Keys maar gewoon Character Sequences. Hierdoor kan je gewoon zelf in je Terminal instellen welke Key wat stuurt.

Ik heb bv. een Cherry MX-3000, fantastisch keyboard maar gebruik eigenlijk nooit de Fn-keys.
Ik kom toch niet zo heel veel OS X software tegen die het gebruikt. Ik gebruik die rij toetsen voornamelijk voor hun primaire functie: toetsenbordverlichting, volume, schermintensiteit etc.
Nou dan gebruik je ze toch.

Daar zijn die toetsen voor.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 1 juni 2016 10:07]

Maar ze gaan niet verdwijnen, ze worden alleen aangepast zodat ze flexibeler ingezet kunnen worden. Je zult ze zeer waarschijnlijk nog steeds gebruiken voor de toetsenbordverlichting, volume etc.
Je mist alleen wel de tactile feedback die gewenst is bij groot keyboard gebruikers.
Tactile feedback lijkt me vooral nuttig voor QWERTY, spatiebalk, enter etc. Niet zo zeer voor het volume of keyboardverlichting etc.

Maar goed, wie voegt Apple wel feedback toe aan de multimediatoetsen.
Apple is onlangs wel goed bezig met feedback op de nieuwe force touch trackpad en de iPhone 6s
Die feedback heb je vooral nodig tijdens het typen van een groot verhaal.
Voor de media toetsen heb je al feedback op het scherm of het volume omhoog of omlaag gaat.
Maar met deze oled strip kan het veel flexibeler worden ingezet.
Bijv specifieke shortcuts voor programma's, je hotbar van os x zelf voor het starten van een programma met een aanraking. Of bij spellen bijv minecraft je item hotbar.
Ik zie er wel de mogelijkheden van in. Ben wel benieuwd hoe ze dit gaan ondersteunen in Windows middels bootcamp.
En dat is iets wat Jobs heeft ingevoerd. F1,F2 etc wordt in de mac helemaal niet gebruikt, dus dat zouden net zo goed andere knoppen kunnen worden, en tadaaaaa
Maar dan zijn het een F-toetsen, maar toetsen met een dedicated functie.
Op Windows wordt het heel vaak gebruikt echter op OSX gebruik je het nooit tenzij een applicatie het vraagt maar dat zijn vaak ports vanuit Windows. Daarnaast kan je bij een veelgebruikte applicatie vaak de hotkeys / keys wel aanpassen.
Al Mac gebruiker sinds 1999 en nooit functie toetsen gebruikt op mijn Mac.
Heb 3 jaar een Macbook pro gebruik voor design, webdevelopment etc en gebruikte ze dagelijks. Naast gewoon afstemmen van brightness, volume etc waar die knoppen voor zijn. of ze nou F1,F2 etc heten of een volume icoontje hebben. ZIjn dezelfde knoppen.
Waar het om gaat is dat de benaming F1, F2, F3 de toetsen onintuïtief maken. In elke context betekenen ze wat anders. Dus een Oled om afhankelijk van de context de functie te duiden lijkt mij een goede zet.
De context staat er ook gewoon naast. Voor een hoop apps is F1 etc toch echt nogsteed noodzakelijk. Dat er nou F1 en bijvoorbeel deen volume omlaag icoontje naast elkaar staan lijkt me totaal niet het probleem betreft de functionaliteit en de pluspunten van tactile feedback.
Grappige is dat zeer veel users die knoppen wel degelijk gebruiken. Dat afstemmen op de huis tuin en keuken gebruiker alleen gaat ze de das om doen uiteindelijk.
Elke keer dat ik in XCode will debuggen moet ik weer een mental switch maken welke F-toets nou ook alweer step in/over/out is, en de rest van de F-toetsen gebruik ik niet eens hoewel er ongetwijfeld nuttige functies achter zitten die ik toch weer elke keer zou vergeten. Een toets met een plaatje erop dat veranderd afhankelijk van de applicatie lijkt me dus zeker nuttig, ook voor minder typisch huis-tuin-en-keuken gebruik ;-)
Ik hoor veel klachten, maar ik zou het wel prettig vinden. De functie toetsen gebruik je minder dan de reguliere toetsen. Dus die mogen van mij best een capacitief OLED strip zijn.
Is ook handiger wanneer het OS nieuwe features introduceert die je dan vanuit het OS daar kan plaatsen. Heb gewoon bijna zin om zelf vector icoontjes te maken om zelf icoontjes en acties toe te wijzen aan die 'toetsen'.
Persoonlijk vind ik fysieke toetsen toch fijner dan iets touchscreen-achtigs. Overigens heb ik genoeg gevallen gezien waarin de toetsen wel degelijk gebruikt worden als gewone functietoetsen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde programma's, maar ook als je er een ander besturingssysteem op zet.

Verder ziet een rij vaste gewone functietoetsen boven de rest van het toetsenbord er een stuk rustiger uit dan een OLED-strip die mogelijk steeds aan en uit springt. En wat is de levensduur van zo'n strip?
Helemaal mee eens, ik kijk niet naar mijn toetsenbord of touchpad als ik mijn laptop wil bedienen, ik doe dat volledig op gevoel, tussen de F-toetsen bij mijn Asus (ik denk wel bij iedere laptop) zitten na de eerste 4 F-toetsen een grotere opening, tadaa, F5 is dus zo gevonden, dus ook de functietoetsen die je wilt hebben! :9

Desalniettemin ben ik wel benieuwd naar de daadwerkelijke uitwerking van dit type touchpad! :)
Grappig, toen hij terugkwam bij Apple heeft hij de functietoetsen niet weggehaald.

En gelukkig ook, want op een Unix-achtig OS kan je eigenlijk niet zonder. Ik gebruik de mijne enorm veel.
F1 = scherm minder fel
F2 = scherm feller

F7 t/m F9 = muziekcontrols

F10 t\m F12 = volume

Ik zou niet zonder kunnen. Goed het zijn niet echt F-knoppen, maar delen wel dezelfde fysieke knop.
Dat. Het zijn dan geen F toetsen meer, maar toetsen met een specifieke functie. En ja op die manier gebruik ik ze ook veel :)
Zie rechtsboven een perfecte plek voor de vingerafdrukscanner. Precies op de plek van de huidige aan/uit-knop. Hoewel dit allemaal geen schikwekkende veranderingen zijn word ik toch een beetje enthousiast :) ben ook benieuwd naar het nieuwe scharnier systeem.
Scherp, zou het wel prettig vinden, maar dat zou ook de aansluiting kunnen zijn van de strip zelf. Maar een Touch-ID sensor op de MacBook zou ik niet verkeerd vinden.
mijn hp van 2007 heeft dit al ingebouwd. Apple kennende zal er nu wel marketing rond doen alsof het een revolutionair iets is...
Blijkbaar was het geen goede implementatie en geen succes, want door hp niet doorgezet.
Los van de marketing-blitz: innoveren is niet iets voor de eerste keer doen, maar iets introduceren dat blijvend is.
In geval van apple zodanig doorhameren dat het uiteindelijk wel leuk gevonden wordt. Want tja het is apple. Iets is aannemelijker voor het publiek als apple het doet dan hp. Vergelijk het als fox news vs CNN.

Maakt het niet opeens innoverender van Apple zijn kant.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 1 juni 2016 10:08]

Goed verhaal. Feit blijft echter dat het een verrassend iets was (Touch ID) omdat het gewoon erg goed en vlot functioneert. De vingerafdruk scanners van die tijd zijn niet te vergelijken. Als HP nu recente generatie vingerafdruk scanner zou gaan implementeren, dan zou het ook een succes worden.

Ik zag vroeger ook wel collega's die het eerst 'cool' vonden, maar later ging het vrijwel continu fout, of heel traag, en is het gewoon niet rendabel. Dan is een wachtwoord gewoon sneller.
Gek genoeg zijn de hedendaagse scanners daarintegen veel makkelijker te bedonderen met een printje met wat dikkere inkt die je vinger afdruk uitbeeld.
Innovatie is niet iets nieuw uitvinden, maar wèl iets introduceren dat blijvend het product verandert. En daar is Apple nogal goed in.
Het heeft niks nieuws gedaan op het feit dat het sneller uitgelezen kon worden na. Een snellere grafische kaart wordt ook blijvend gebruikt, maar blijft een evolutie. Innovatie is iets nieuws en blijvend gebruikt worden tegelijekrtijd. De vigner afdruk lezers zijn voor het bedrijfs leven enorm belangrijlk geweest en zijn dit nogsteeds. Nu ontken je de functionaliteit van iets wat hiervoor al bestond. Deze vigner afdruk lezers moesten alleen aan zwaardere eisen voldoen. Er is meer werk voor nodig om deze te bedonderen dan die Apple toepast in zijn telefoons.
Ik ben recent nooit meer een bedrijf (ik bedoel een groot bedrijf met een professionele IT) tegengekomen waar die vingerafdruk scanners in bvb een hp laptop nog worden gebruikt. Ik ken wel een heleboel bedrijven waar iPhones mèt vingerafdruk scanner worden gebruikt.

Dat die hp vinger afdruk scanners aan 'hogere normen' zijn, daar heb je volgens mij geen enkel bewijs voor. In elk geval zijn ze niet zo gebruiksvriendelijk en bijgevolg worden ze ook weinig gebruikt.
Alleen al je eerste alinia laat duidelijk zien dat je dan niet veel gezien hebt. Kijk eens binnen banken. Daar is de inlog of een persoonlijke magneerstrip kaart en vaak ook nog eens in samen werking met een vinger afdruk scanner. In Azie is dit standaard en wordt dit gebruikt voor internet verkopen in combinatie met een nfc kaart.

Zo makkelijk is het dus om een Itouch fingerprint reader te kraken.
http://www.cnet.com/news/...ecurity-researcher-finds/

Industriele fingerprint readers zijn toch wel wat lastiger en gebruiken meer data zoals weerstand, relief etc gecombineerd om te verifieren en is lastiger te omzijlen. Wat Apple wel goed heeft gedaan is de data opslaan in een afgeschermd gedeelte op de soc zelf.
Wat jouw eerste alinea betreft: ik werk al meer dan 10 jaar als IT consultant in banken. Wel vingerafdrukscanners gezien in de laptops, maar nooit gezien dat het daadwerkelijk gebruikt werd.

Vingerafdruk scanners hebben bepaalde zwaktes, dat is geweten en daarom staan ze zelden op zich (ook niet bij een iPhone want complementair met een code).

Je brengt in elk geval niet de minste evidence aan dat de vinger afdruk scanner zoals je die in sommige HP laptops vindt, betrouwbaarder zou zijn dan Apple's touch id. Hij is in elk geval minder gebruiksvriendelijk en dat is op zich al een negatief element bij een beveiligingsmethode: men probeert altijd minder gebruiksvriendelijke beveiligingen te omzeilen/vermijden.
Zijn ook neit veel bronnen voor. een publiekelijke is een mythbuster episode waarbij ze de meer dagelijske scanners probeerden te omzijlen en daarvoor een siliconen duimpje moesten maken. De Itouch scanner is al te spoofen met een papiertje met een vinger afdruk print met inkt dat geleid bijvoorbeeld.

Daarnaast zal wat je verteld best kloppen dat je het in banken niet tegenkomt. Ik ben dat wel veel tegen gekomen. Inderdaad wel als extra naast de gebruikelijke wachtwoorden etc. Vooral bij terminals met roaming profiles.
De Itouch scanner is al te spoofen met een papiertje met een vinger afdruk print met inkt dat geleid bijvoorbeeld

Dat verzin je ter plekke. Het is ingewikkelder dan dat.
Youtube het maar, ga ik niet voor je doen. Het kanaal Hacked, van de heren achter Mythbusters hebben er een paar videos aan beteed, talkshows hebben dit gedaan. Daarnaast kan je het ook doen emt wat hosuehold lijm op een doorzichtige sheet zoals hier te zien. https://www.youtube.com/watch?v=GPLiEC_tG1k

Industriele scanners meen zelfs de hardheid van de vinger etc en dat is het grote verschil. Het type op huidige telefoons zoals de Iphone Maar ook Galaxy S6 scannen alleen zeg maar het plaatje en meten of het geleid of niet.

Maar oudere meer op consumenten gerichte scanners waren dan ook op deze manier te spoofen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 1 juni 2016 23:19]

Kijk, het is geweten dat je, mits je over de originele vinger beschikt, en toch behoorlijk wat moeite doet, een vinger afdruk scanner zoals die in telefoons zit, om de tuin kan leiden. Maar je hebt een zorgvuldig gemaakte afdruk van een vinger nodig, het lukt echt niet met een vingerafdruk die je op een voorwerp vindt. Dat volstaat inderdaad voor "commercieel gebruik" waarbij het gaat om toegangs autorisatie, niet om authentificatie. Maar het is niet aangetoond bvb dat je met een vingerafdruk op een telefoon dezelfde telefoon zou kunnen ontgrendelen. Je hebt toegang nodig tot de "originele vinger". Dat maakt de vingerafdruk scanner veilig als alternatief/complement voor het paswoord.

De discussie die we hier voeren ging overigens over de vingerafdruk scanners die bvb hp in sommige laptops inbouwt. Je beweerde dat ze betrouwbaarder zijn, maar je hebt daar 0% bewijs voor. In mijn ervaring werken ze vooral niet zo goed, wat maakt dat ze weinig gebruikt en dus de facto niet zo nuttig zijn.
Nee hoor ze liften de vigner afdruk gewoon van CD's, glazen tafels etc. Je heoft helemaal geen toegang tot de originele vinger te beschikken.

Zoals ik al zei google het in youtube. Genoeg videos. Ga dat niet opzoeken op een smartphone. Mythbusters heeft er sowieso een hele episode aan besteed. Ondanks dat het entertainment in. Hebben ze het wel onderbouwd.

Helaas is er geen data online tussen vergelijkingen te vinden. DIt zijn gewoon puur mijn handson ervaringen. Oude vinger afdruk lezers waren die voor professionele doeleinden gemaakt waren alleen lastiger dat je moest swipen in tegenstelling tot alleen je vinger erop leggen. Tenzijn het een losse attachement was zoals je ook op deuren tegenkomt. Maar die waren de prijs van een halve laptop al.
Sorry, maar als youtube je enige bron is, is daarmee alles gezegd... Ik heb nog geen serieuze bron gezien die aantoont dat een vinger afdruk scanner te spoofen valt met een arbitraire vingerafdruk op een voorwerp.
Ze doen het er en je ziet het gebeuren op tientallen filmpjes. Wat wil je nog meer?

Het is ook breed uit gemeten op techsites.

http://www.cnet.com/news/...ecurity-researcher-finds/
http://www.tomsguide.com/...h-id-hack,news-20066.html
http://www.iphonehacks.co...hacked-with-play-doh.html
http://arstechnica.com/se...-at-all-hacker-tells-ars/

Voor zoiets algemeen bekends ga ik niet jou voeden met bronnen om je te overtuigen. Als IT specialist zou je beter op de hoogte moeten zijn van wat er speelt in de tech wereld.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 2 juni 2016 11:15]

Tja, zoals ik al schreef: het is aangetoond dat je - mits nogal wat moeite en tijd en geduld de sensor kan bypassen met een afdruk van de originele vinger in een "mal". De praktische inzetbaarheid daarvan is behoorlijk klein en een algemeen gekende beperking van een vinger afdruk scanner. Jij doet alsof dat zomaar even kan met een vingerafdruk in een glas. Dat is overigen sniet wat in de artikels staat waar je naar verwijst.

Wat wou je nu eigenlijk aantonen? Nogmaals: de discussie startte over die hp vinger afdruk scanners die je "beter" noemde dan de Apple Touch id, maar daar heb je 0 bewijs voor aangebracht.
ZUcht lees de artikelen ho eze het hebben gedaan, kijk de filmpjes. Het is wel degelijk een vingerafdruk van een glas. Hell, ze kunnen zelfs met een foto camera een vinger afdruk fotograferen en embossed uitprinten om zo een afdruk te creeeren. Het is extreem makkelijk. YOutube filmpjes waarin ze het demosntreren wil je niet geloven, de artikelen heb je niet volledig gelezen.

Nogmaals er zijn geen artikelen online waarbij de veiligheid wordt vergeleken. Je kan alleen specs vergelijken en HP heeft de betere sensoren uit de industrie in het verleden gebruikt (DIe overigens ook te spoofen zijn).

Kan en klare data is gewoon niet beschikbaar en moet geresearched worden door jijzelf. Maar als IT specialist zoals je zelf zegt. Zou je dit eigenlijk gewoon moeten weten.
"en HP heeft de betere sensoren uit de industrie in het verleden gebruikt": jaja, dat heb je waarschijnlijk ook van YouTube?
Nee daarvoor mag je moi specsheets vergelijken. Scan dpi, mogelijkheid tot diepgaand in de huid te scannen etc. Youtube filmpjes laten alleen zien hoe makkelijk het is om bijvoorbeeld de touch id van apple te spoofen. De artikelen eromheen negeer je maar even voor het gemak.
Opnieuw: je maakt claims over de vinger afdruk scanners van Hp en het enige wat je blijkbaar kan om te proberen je claims een schijn van geloofwaardigheid te geven is verwijzen naar YouTube filmpjes over Apple touch id. 8)7
again, lees even me hele posts of reageer gewoon niet. Je reageerd ergens op. Je krijgt een reactie terug en daarna ga je op iets anders door terwijl je verwacht dat mensen je dan moeite gaan steken in het zoeken van bronnen met in dit geval bijvoorbeeld specsheets en daarin voo rjou moet gaan neuzen.

Dag quantumleapje. Heb je naam al genoeg gezien voor de komende weken :)

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 2 juni 2016 21:07]

Je citeert bronnen, maar helemaal geen bronnen over je beweringen ivm Hp: maw je beweringen zijn zonder grond. Je probeert dat te verbergen door de discussie een andere kant op te sturen, maar het zet uiteindelijk extra in de verf dat je beweringen loos zijn.
je stuurt zelf de discussie de andere kant op negeerd hele delen.

Hameren op youtube videos terwijl ik daarnaast links geef die je ook weer verder kunnen sturen om je eigen kennis wat op te poetsen. Naast zoals ik heb gemeld het algemene kennis is dat Touch ID zeer makkelijk te kraken is. Naast een aantal links had je zelf in 30seconden het in Google kunnen intypen dat die youtube videos waar je lollig over doet gewoon correct zijn. Alleen je kan het dan zien in beweging. Zo makkelijk maak ik het voor je.

Er zijn geen 1 op 1 vergelijkingen qua touch sensoren online te vinden die ik hier neer kan zetten om mijn statement kracht bij te zetten maar analyses lijken uit te wijzen dat Itouch ID geen subdermal scanning doet terwijl Apple zegt van wel. Als dit het geval was zou het niet met deze spoofs mogelijk zijn om het te kraken. HP heeft geen data bijvoorbeeld meer online van zijn scanners, maar zij hebben moeten voldoen aan eisen van de US government om wel subdermal skin tissue scans uit te voeren.

Leuk detail en dit mag je zelf googlen, want vind je reacties nogal meh vaak en enorm gekleurd als het Apple betreft, heb dan meteen geen zin om veel moeite in een post te steken daarnaast heb je vaker logische bronnen gewoon afgeschoten.

Authentec maakte de HP sensoren voordat Apple ze overnam. Trueprint sensor technologie die zij gebruikten is gepromoot die ook de mogelijkheid tot subdermal scanning heeft. Waarom het bij de Touch ID variant niet lijkt te werken kan gewoon net zo goed aan de software liggen om de scan dus gemakkelijker/sneller te maken maar meteen minder accuraat. Dit laatste is wel speculatie.
In mijn ervaring wordt het wel degelijk vaak gebruikt, en in mijn ervaring zijn het juist de grotere bedrijven die het wel toelaten omdat die veel meer gebruik maken van self service om de IT diensten te ontlasten.

Bvb bij Oracle en France Telecom / Orange kan je de scanner gebruiken.

Bij de meeste 'kleinere' worden ze (Dell/HP) standaard wel vaak geleverd met fingerprint scanner, maar kan ze niet gebruikt worden door policy. Bvb bij Telenet in België is dit laatste het geval.
Ik begrijp niet wat een vinger afdruk scanner met self service te maken heeft. Dat je het kan aanzetten op een PC die het heeft, bedoel je dat dan? In mijn ervaring werkt het onvoldoende goed om vanzelfsprekend gebruikt te worden...
Mijn gloednieuwe hp laptop heeft anders wel gewoon een vingerafdrukscanner en werkt redelijk goed.
Daar zeg je het: redelijk goed.
Maar het is er wel ;) en werkt in de meeste gevallen sneller als een wachtwoord.
Het werkt sowieso sneller dan op de s5 ;).
Die vinger scanner van je HP uit 2007 kan je echter niet vergelijken met TouchID. Ja, TouchID is niet iets nieuws, maar het werkt wel zo goed dat het nu op veel groter schaal toegepast wordt én actief ook gebruikt wordt.

20 jaar geleden had je ook VR, maar dat kan je toch ook niet vergelijken met de Rift/Vive/PSVR ;)
Anoniem: 696390
@Daileass1 juni 2016 09:47
Mijn del xps m1530 had dit ook. Het werkte alleen zo bagger slecht dat je soms 10 minuten liep te scannen voor hij je laptop ontgrendelde
Als je dat 10min blijft proberen, ben je niet goed bij je hoofd :) Gewoon hopseflops wachtwoord intikken.
Ik had zo'n vijftien jaar geleden al een ingebouwde vingerafdrukscanner. Het werkte helaas voor geen meter. En daar valt of staat zoiets toch wel mee, het maakt het verschil tussen een gimick en gebruiksgemak.

Als Apple er eentje in de MBP kan bouwen die net zo goed is als in de iPhone dan kan ik niet wachten.
Ik zie links ook een uitsparing. Denk dat ze de strip vastlijmen en een dunne ribbon gebruiken voor de aansturing. Ruimte genoeg lijkt me.
Waar gaat de aan-uit knop dan naartoe?
Nou kijk eens naar de iPhone, daar is de scanner ook een knop. ;)
Lijkt me wat onhandig dat je per ongeluk je laptop uitzet steeds ;)
Dan moet je 'm wel iets langer ingedrukt houden. Kort indrukken is standaard het inschakelen van sluimerstand sinds Mac OX Mavericks (10.9):
https://support.apple.com/nl-nl/HT201150

Waarschijnlijk om het uitzetten ongeveer dezelfde logica te geven als op de iPhone.
Kort indrukken > Sluimer
Langer indrukken > Optie tonen om uit te zetten
Nog langer indrukken > Geforceerd uitzetten (niet op iPhone).

Het zal dus niet direct een probleem zijn om te unlocken met die knop.

Edit: alleen zit de Touch ID bij een iPhone niet in de aan/uit-knop. Gaat om het principe/de logica.

[Reactie gewijzigd door Revoc op 1 juni 2016 11:29]

Gebruik jij de aan-uit knop dan? Ik gebruik die maanden aan een stuk niet.
In principe niet zo vaak maar mijn collega wel, die heeft regelmatig dat OSX blijft hangen. Zelf gebruik ik hem wel om mijn macbook te locken als ik even weg moet van bureau. Maar goed, het komt mijn 'vermoeden' alleen maar ten goede dat daar TouchID scanner kan komen. :)
Zo te zien gaan ze ook de toetsenbord layout van de MacBook 12" in de pro's stoppen gezien de gaten waar de cursustoetsen komen te zitten. Geen "halve" cursurtoetsen meer voor links en rechts.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 1 juni 2016 08:04]

Zo te zien heeft het apparaat ook enkel USB-C gaatjes en een audiojack, weet niet of dat op dit moment wel een slimme stap is..
Dit blijven natuurlijk wel MacBook Pro's. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit geen geen USB Type-C poorten (in ieder geval niet allemaal), maar Thunderbolt 3 poorten. Deze gebruiken de zelfde connector als USB Type-C, en kunnen gebruikt worden als USB poorten.
Hoezo niet? Met USB-C kan je alles gewoon aansluiten.
Moet je wel eerst een lading adapters aanschaffen.
In mijn geval enkel een USB hub en eventueel HDMI.
Dan zou ik bijvoorbeeld hier voldoende aan hebben:

http://www.dx.com/nl/p/us...rger-adapter-black-431394
Dat was bij Apple in het verleden toch al vaak het geval (DP, DP-mini om maar twee voorbeelden te noemen die al jaren gebruikt worden maar nog niet wijdverspreid zijn in de mainstream - met USB waren ze er geloof ik destijds ook vrij snel bij) en hoeft zeker geen bezwaar te zijn voor een computer die in principe gemaakt is om met zijn eigen accesoires gebruikt te worden.

Overigens wel cool, OLED touchpanel. Alleen zit ik me af te vragen of de functietoetsen daar nou de beste plaats voor zijn. Het zijn dan waarschijnlijk alsnog een beperkt aantal vlakjes (12 of misschien iets meer) terwijl je met een wat smaller en hoger vlak nog wat flexibeler kunt werken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 juni 2016 12:28]

Ik moet zeggen, ook al zijn de toetsen van de MacBook erg dun, ik vind ze toch wel prettig typen.
Hmm, een 13" versie van de huidige 12", dat lijkt me perfect. Echter mis ik dan wel een HDMI aansluiting voor het aansluiten op een extra scherm.
Dat kan gewoon met USB-C. Of via AirPlay. Twee prima alternatieven die HDMI kunnen laten verdwijnen.
Zodat ik eerst weer allerlei zaken aan kan gaan schaffen van een eurootje of 100? Terwijl een HDMI kabel z'n werk prima doet en z.g.a. altijd toepasbaar is? Erg vervelend imo.
Ach die kabels en connectors die worden juist populairder, en goedkoper. Er zijn sowieso wel goedkope verkoopkabeltjes te krijgen. Het moet ergens beginnen.
Ik loop nu consistent met een thunderbolt naar ethernet & thunderbolt naar VGA kabeltjes rond. Hoewel ik van iets als VGA wel snap dat het uitgefaseerd wordt vind ik het ontbreken van een ethernet poort al zeer jammer. Ik zou het echt raar vinden als dadelijk ook aansluitingen als HDMI gaan verdwijnen en ik daar ook weer connectors voor zou moeten kopen.
Ik gebruik zelf al enige tijd een RJ-45 connector via USB en DisplayPort/Thunderbolt (het is maar net welke ik bij me heb), de laatste keer dat ik een RJ-45 stekker in de laptop heb geprikt kan ik me niet herinneren. En dan wordt het toch best wel kwestie van wennen IMHO.
HDMI is tot daar aan toe maar de thunderbold / displayport er uit gooien vind ik erger
Als de prijs echt belangrijk is (voor mij zeker), en je iets langer kunt wachten, bestel dan de kleine dingetjes direct uit china. OTG kabeltjes: 0,07€/stuk, en ook nog eens free shipping. Niet erg moralistisch, maar kabels van apple zelf komen er ook gewoon vandaan.

Ik raad persoonlijk Aliexpress aan voor particulier gebruik. En Alibaba voor bedrijven. Scheelt op de lange termijn veel geld.

Usb-c - hdmi ongeveer 10 euro.
Oké, dat ziet er dan wel weer aardig uit en is een prima oplossing. Als het voor dit soort prijzen kan is het imo prima.
Grote overgang kwa poorten. Ik zou de HDMI poort wel erg missen en de oude USB-A poort(en) ook nog wel. Zal nog wel ff duren voordat USB-C echt ingeburgerd raakt.
Ik zou de SD-kaartlezer weer erg missen, aangezien dat de enige aansluiting is die ik gebruik tijdens vakantie e.d.
Ik gebruik 'm nooit. Als ik foto's op mn MacBook wil zetten doe ik dat via een USB kabel naar mijn Camera. (Waar ik nooit de SD kaart uithaal)
Moet je eerst nog even USB C naar USB ... van je Camera kabels gaan kopen.
Er zijn genoeg USB-C naar Micro-USB kabels te vinden..
Voorbeeldje: http://www.belkin.com/nl/F2CU033/p/P-F2CU033/

[Reactie gewijzigd door 90710 op 1 juni 2016 09:23]

Maar je moet het alweer maar eens kopen terwijl er niets mis is met de huidige generatie. Bij Apple moet altijd alles zo direct gaan. Gewoon geleidelijkaan overstappen kennen ze niet daar. Direct van het ene uiterste naar het andere uiterste... Echt jammer. Ze denken dat ze de wereld kunnen veranderen
Je betaalt 1000+ euro voor een laptop en dan gaan zeuren om 20 euro (en dan is dit echt de duurste kabel die ik kan vinden) voor een kabeltje?

Hoe meer apparaten een USB-C aansluiting hebben hoe beter. Straks haal je bij de supermarkt een USB-C kabel voor 5 euro.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 1 juni 2016 10:10]

Eh ze kunnen dat ook wel. Waren de eerste die ethernet en optisch station verwijderden uit laptop om 'm flink dunner te maken (MBA), later volgde de MBPR, die dit ook moest missen maar wel een hdmi poort terug kreeg. Nu gebeurd weer hetzelfde. Apple verwijderd alle poorten van macbook behalve headphone jack en 1x usb-c. Het logische is dat de MBPr ook alleen maar universele usb-c poorten krijgt, zodat het zelf kunt bepalen of je 4 schermen of 4 HDDs aansluit.
Hebben ze natuurlijk ook wel een aantal keren gedaan en daar hebben niet Apple gebruikers ook profijt van gehad.
Ik neem aan dat je nu een HDMI naar HDMI kabel gebruikt om iets aan te sluiten. Die zou je dan gewoon vervangen door eentje met aan één kant een Type-C aansluiting.

Ik heb nu altijd een Displayport naar HDMI kabel bij me voor als ik hem aan een projector moet hangen. Ik zou dus alleen dat kabeltje moeten vervangen.
De Lenovo Thinkpad X1 (2014) heeft ook van die touch-keys gehad. Een jaar later was het al weer verdwenen omdat bijna iedereen het verschrikkelijk vond. Ik zie dit geen succes worden...
Apple implementeert de dingen veelal nèt iets beter doordacht én is wat meer vasthoudend in wat het introduceert. Als de feedback niet echt positief is maken ze het in een volgende iteratie beter eerder dan het af te voeren.
Apple kan het ook veel beter integreren in het OS, waardoor de mogelijkheden veel groter zijn.
Als één bedrijf hier wel een succes van kan maken, is het Apple wel.
Nu maar hopen dat ze voor aankomend schooljaar te koop zijn. Moet er voor 1 september een hebben voor school, en dan graag het nieuwste van het nieuwste ;)
Ik verwacht dat ze tijdens WWDC zullen worden getoond en dan in augustus leverbaar zijn. Zo ging het destijds (in 2012) wel met mijn 15" rMBP. Sinds die release zijn er echter volgens mij geen wijzigingen geweest (behalve interne wijzigingen uiteraard) dus heb niet echt gevolgd wanneer ze zijn gereleased.
Nog iets minder dan 2 weekjes wachten, dan hebben we een antwoord...
Er gaat ook een gerucht rond dat de MBP pas in Q4 gereleased wordt. Aangezien ze al aan het fabriceren zijn van deze dingen, zullen ze vast al voor de back-to-school-periode aan de verkoop beginnen neem ik aan.
Is het gevaar van inbranden op zo'n functietoets scherm niet gigantisch? Dat is mijn inziens een van de nadelen van (am)oled schermen in telefoons. Ik heb een perfecte balk met icoontjes permanent op mijn scherm staan doordat deze vaak in beeld zijn.
Zou jammer zijn als je na een jaartje permanent de functietoetsen in je scherm ziet. Wellicht dat Apple een manier heeft gevonden om inbranden te voorkomen. (Verspringen van locatie ofzo)
Inbranden is idd inherent aan OLED. Voor toetsen minder vervelend dan een scherm, maar toch. Misschien gaat het oled display pas branden als je handen er naar toe bewegen?
Dat dacht ik ook, maar zou dat helpen als ze vervolgens alsnog op dezelfde plek blijven staan?
Ik denk niet dat het toetsenbord display snel zichtbaar gaat inbranden als het een paar tientallen minuten per dag brandt, dat is dan in elk geval veel minder lang dan bij een OLED smartphone;
Lijkt mij ook, ik denk dat het vooral gewoon veel langer duurt voordat hij ingebracht is. Is toch een kwestie van tijd?
Die Samsung telefoons in de displays van telefoonwinkels zijn wel echt om te huilen. De eerste keer dat ik dat zag wist ik niet wat ik zag.
Ja, uiteindelijk brandt een OLED display altijd in, dat is inherent aan de technologie. Dus ook een OLED toetsenbord display zal uiteindelijk inbranden, maar indien het niet continu brandt denk ik niet dat het snel zichtbaar zal zijn - wellicht zou dat dan jaren duren en zoals gezegd is het niet zo'n probleem voor een toetsenbord lijkt me. Als altijd dezelfde toetsen getoond worden zal het inbranden zelfs nooit zichtbaar worden.
Ik heb na een jaar de Noten gebruikt te hebben hier nog niks van gemerkt. De notificatiebalk had normaal gezien zijn sporen moeten nalaten mocht het nu zo erg gesteld zijn?
Had al burn in verschijnselen na 5 maanden met mijn galaxy S6 wat 1 van de beste oled panelen tot nu toe heeft. Bij 2 uur screen time.

Of klanten van apple dit door hebben is maar de vraag.
Ik zie op de eerste foto geen pijltjes toetsen meer zoals Apple die normaal in hun toetsenbord heeft zitten...
Zelfde layout als op de 12" MacBook. die 3 knoppen rechtsonderin zijn pijltje links (hele hoogte i.p.v. halve), pijltje boven/beneden (1 toets samen) en pijltje rechts (hele hoogte i.p.v. halve).
Even snel opgezocht, en je hebt gelijk inderdaad. Tot nu toe alleen 13" en 15" MacBooks gehad. Waar de links en rechts toetsen altijd een halve toets is.. Misschien gaat het hier dan om een 12" MacBook? Maar aan de randen links en rechts naast het toetsenbord te zien dan toch ook weer niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee