Gerucht: Apple kondigt op 27 oktober drie nieuwe MacBooks aan

Volgens KGI Securities kondigt Apple op zijn media-evenement op 27 oktober drie nieuwe MacBooks aan. Dat worden een 13"-MacBook en 13"- en 15"-MacBook Pro's. Daarnaast zou de levering van nieuwe iMacs en externe monitoren op zich laten wachten tot 2017.

Volgens analist Ming-Chi Kuo van KGI, die vaker betrouwbaar blijkt met dit soort zaken, zullen de nieuwe MacBook Pro's veel upgrades krijgen ten opzichte van vorige generaties, maar hij treedt daarover niet verder in detail. Dat schrijft 9to5Mac, dat een rapport van het bedrijf hebben kunnen inzien. Mogelijk krijgt deze productserie een rij met oledfunctietoetsen boven het toetsenbord, zoals beweerd in geruchten die in september de ronde deden. De werking van de functietoetsen zou afhankelijk zijn van de context. Ook zouden de nieuwe Pro's naar verluidt Touch ID-ondersteuning krijgen. De bestaande MacBook Pro's zijn inmiddels anderhalf jaar oud en draaien op Broadwell-cpu's.

De nieuwste laptopserie van Apple, simpelweg genaamd MacBook, werd vorig jaar geintroduceerd en werd alleen in 12"-formaat geleverd. In 2016 heeft deze lijn wel een Skylake-refresh gehad. Dit jaar zou dit model nog een keer terugkomen, maar dan met een scherm dat een enkele inch groter is dan het bestaande modellen. Verder spreekt KGI ook niet van details over deze laptop. Kenmerkend voor dit model is dat hij bijzonder dun en licht is, maar dat alle aansluitingen via usb-c liepen, wat het gebruik van adapters noodzakelijk maakt.

De nieuwe iMacs en externe monitoren, mogelijk met 5K-resolutie en onboard-gpu, worden wellicht wel getoond op het evenement, maar KGI zegt ervan overtuigd te zijn dat Apple niet klaar is voor een release op de korte termijn. Beschikbaarheid zou ergens in de eerste helft van 2017 pas plaatsvinden. Over de MacBook Air-serie rept KGI Securities niet.

Apples laptops komen over het algemeen snel na de aankondiging beschikbaar, in sommige gevallen al op dezelfde dag.

Mock-up van MacBook Pro met oledbalk door Martin Hajek

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-10-2016 • 14:01

162 Linkedin

Reacties (162)

Wijzig sortering
Geen Kaby Lake? Gemiste kans, keek er wel naar uit.
Als ik het goed begrijp komen de SKUs die Apple in de MacBook Pro zou willen gebruiken pas begin volgend jaar.

Dat zijn dan chips met de beste iGPU en TDPs die passen in de laptops.

Maar het is ook zo dat Kaby Lake niet een die-shrink of nieuwe architectuur is, dus qua prestaties zal het niet een heel groot verschil maken. Danis het hoogstens jammer dat Apple weer eens laat is met het implementeren van chips.
of durven we dromen en zijn het AMD zen APU's ?
Dat zou helemaal mooi zijn! Goed nieuws voor AMD.

Zolang de prestaties en efficientie concurrerend zijn…
Grote kans van niet omdat er volgens de berichten er nog geen Kaby Lake chips uit zijn welke geschikt zijn voor de Mac(book) serie en niet direct in voldoende aantallen geleverd kunnen worden.
Misschien de iMac wel, gezien deze later komt?
Apple zit denk ik een beetje in de maag met de releases (vertraging en onvoorspelbaar) van Intel en dat zal denk ik meer en meer de aanleiding worden voor Apple om straks versnelt hun eigen SoC te gaan gebruiken. Daarmee hebben ze het zelf weer in de hand.
Een eigen SoC zie ik nog niet zo snel gebeuren eerlijk gezegd, ik verwacht niet zo snel dat ze X86-64 voor hun laptops en desktops zullen inruilen voor ARM. Apple die een eigen X86-64 CPU ontwikkelt zou theoretisch kunnen maar ik denk dat dat ze meer kost dan het ze zal opbrengen.

Wat ik wel denk is dat Apple heeft besloten om hun eigen productontwikkeling niet meer afhankelijk te laten zijn van Intels grillen. Dan maak je een roadmap met wanneer je wat wil uitbrengen en pak je de op dat moment meest recente geschikte Intel CPU. Op dit moment is dat dus Skylake.

Apples eerste kwartaal (dat loopt tot de vierde week van december) is hun belangrijkste kwartaal voor verkopen dus ze zullen niet hebben willen wachten op Intel die pas begin volgend jaar geschikte Kaby Lake modellen klaar heeft.
Ik vond het eerst ook raar waarom de 15" een oude processor had. Maar ik kwam er dus achter dat de aller snelste processoren nog best oud waren. Als je kijkt naar de processor die in de MBP 15" zit, dan is dat de 3e snelste processor [1][2]. Voor Kaby Lake denk ik dat vergelijkbaar is, Intel brengt wel hele energiezuinige processoren uit, maar veel sneller zijn ze niet.

[1] http://www.everymac.com/s...retina-display-specs.html
[2] https://www.cpubenchmark.net/laptop.html
Dat ligt er ook maar net aan welke je pakt natuurlijk. De hoogste versie is inderdaad op CPU gebied nog zeker niet de minste. Hij mist alleen wat functies ten opzichte van de 5000 series. Zoals wat sneller geheugen.

Voor de huisige generatie zijn er echter nog steeds geen HQ versies met het juiste verbruik voor deze machines.
Tja, netzomin als het voor consumenten nog nodig is regelmatig te upgraden is het ook voor fabrikanten weinig zinvol. Hoop gedoe voor weinig.. Zeker wbt cpu's.
"Kaby Lake began shipping to manufacturers and OEMs in the second quarter of 2016 and mobile chips have started shipping. With more of Kaby Lake (desktop) chips to be released in the coming months or early next year."

De MAcbooks zullen dus alsnog Kaby LAke processoren herbergen..

Teruglezen? https://en.wikipedia.org/wiki/Kaby_Lake
Dat zijn niet de 28- en 45 Watt-chips die in de MacBook Pro gebruikt worden. Enkel de mobiele chips met een lager TDP.
Ik kan vooral jouw bron en de bron van de bron lezen, waar jij blijkbaar alleen dat eerste kan ;)

"and mobile chips have started shipping" heeft nog een bron eraan gekoppeld zitten bij Wikipedia en daar gaat het, zoals ik al zei, niet om de 28/45 Watt-chips. Er staat zelfs in de titel van de bron dat het om een i7-7500U gaat. De kwaliteit van die bron nog daargelaten.

Als je met een vinger kunt gaan wijzen wie er hier niet kan lezen, dan verwacht ik ook dat je weet dat de i7-7500U een chip is met een lager TDP, ook wel een chip voor Ultrabooks. Verder lezen bij Wikipedia geeft ook meteen die informatie, want daar staat dat die chip een TDP heeft van 15 Watt.

Details van 28- en 45 Watt chips zijn er simpelweg nog niet, dus het blijven geruchten. Die geruchten geven een introductie rond het begin van begin volgend jaar aan.
De Kaby Lake versies van CPU modellen die Apple gebruikt voor de Macbook Pro, iMac en Mac Mini zijn nog niet uit, begin volgend jaar pas dacht ik. Het lijkt erop dat Apple daar niet op wilde wachten.
Raar dat ik dan wel een XPS 13 met KabyLake kan bestellen, of zijn het andere?
Die hebben waarschijnlijk geen Intel Iris graphics. Daar wacht Apple blijkbaar op.
En logisch ook, Iris (Pro) graphics zijn beesten in vergelijking met wat Intel HD (4000 bijv) aan kon. De Iris Pro (5200) die in mijn retina macbook pro zit kan met gemak Rocket League op z'n hoogste kwaliteit spelen en outperformed mijn gt750m in opencl met 200%

Combinatie tussen een discrete gfx voor directx en een iris (pro) voor OpenCL (/Metal??) is een goede voor mensen die zo wel Apple's lievelings API als Windows' lievelings API willen gebruiken.

Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor Apple PC's, de Iris Pro is (relatief) ook beter in OpenCL op Windows.
Dat zijn niet de 28watt versies die Apple meestal gebruikt.
Die komen er ook niet, Als je de i5 7200U bedoelt dan hebben die een TDP van 15 watt en een maximale cTDP van 25 watt

Ja, die zit in de Dell xps 13 sinds kort
Ja die komen er wel. Kijk maar eens op de Intel Roadmap. Staat duidelijk in Q1 2017.

We hebben het hier over basis TDP 28W, cTDP zal hoger liggen voor deze chips. De 45W quad core modellen duren ook nog wel even.
Hmm, zou inderdaad kunnen.

ik had wel op de roadmap gekeken maar blijkbaar een beperkte versie.

Je bedoelt dan niet de "U" modellen maar een desktopversie?
Er zijn U modellen op 15W en op 28W. De ene is al uit, de ander komt Q1 2017.
Wat mij een goed concept lijkt is om de Air lijn te latten vallen, en alleen de MacBook en de MacBook Pro lijnen aan te houden. De line-up zou er dan zo uit kunnen zien:
 • 12" MacBook
 • 14" MacBook
 • 13" MacBook Pro
 • 15" MacBook Pro
De MacBooks zijn dan de nieuwe lichte, dunne modellen, met 5-15W processoren met geintergreerde graphics. De MacBook Pro's zijn dikker en robuster, bevatten grotere accu's, betere koeling en zwaardere 28-45W processoren met optioneel dedicated graphics.
Ik heb sinds 2010 een MacBook air 11'' en zal het formaat echt missen als ik moet overstappen. Daarnaast zit er uit m'n hoofd $300 tussen de instap MBA en instap Macbook. Ik zou een 11'' instap laptop van Apple erg waarderen, en volgens mij zijn er veel mensen met mij.
MacBook 12"
 • Height: 0.35–1.31 cm
 • Width: 28.05 cm
 • Depth: 19.65 cm
 • Weight: 0.92 kg
MacBook Air 11"
 • Height: 0.11-0.68 inch (0.3-1.7 cm)
 • Width: 30 cm
 • Depth: 19.2 cm
 • Weight: 1.08 kg
De 12" MacBook is 4mm dunner, 160 gram lichter en 19mm minder breed dan de 11" Air. Hij is 4mm dieper. De 12" MacBook lijkt mij dus een prima vervanger van de 11" Air, mitst er wel wat van de prijs af gaat, want €1450 voor een instap laptop is veel te veel. €1100 en maximaal €1200 zou een stuk beter zijn.

Edit: In de VS is $1299 de prijs zonder belasting, wat in inderdaad €1193 is. In Nederland moet er echter nog 21% belasting bij, waarmee de prijs €1193 * 1.21 = €1.444 maakt. De 12" MacBook kost nu €1.449, precies hetzelfde als in de VS dus.

Het probleem is dat die laptop gewoon structureel te duur is. Diezelfde hardware vindt je terug in Windows laptops van €900 tot €1000. Natuurlijk mag Apple wat extra vragen voor hun OS, clouddiensten, design etc., maar €1450 is wel erg veel.

[Reactie gewijzigd door Balance op 23 oktober 2016 16:20]

Zelfs met de prisjdaling blijkt de MacBook 12" een duurkoop. Zo heb je de Asus UX305. Heeft alles wat de MacBook 12" ook heeft (mat, gecalibreerd fel 1080p 13.3" scherm (vind ik beter dan glanzend), dezelfde Core M3 (presteerd zelfs iets beter in de Asus), accuduur op de Asus is vooral hetzelfde en bij licht gebruik beter, toetsenbord heeft goede traveldistance en bovenal he....de prijs. Het kost maar 699 Euro! En ja, ook fanless, net zo dun als de MacBook 12", bijna net zo licht, ook van alleen aluminium opgebouwd. Er is nergens op bezuigend. En kost minder dan de helft.
Helaas krijg je bij de asus geen osx, goede 2e handsprijzen en een hogere resolutie.
OS X vs Windows is puur voorkeur. Ik werk met beide en het één is echt niet beter dan het ander.

Tweedehands prijzen is natuurlijk niet van toepassing als je bedenkt dat je in eerste aanschaf al € 600,- meer betaald. Kun je leuk zeggen dat je hem voor € 600,- weer kunt verkopen na een paar jaar, maar als je voor de Asus nog € 300,- terugkrijgt, heb je voor de Macbook dus dik € 700,- afgeschreven en en voor de Asus maar € 400,-. Sterker nog: zelfs als je niets terug zou krijgen voor de Asus zou je nog goedkoper uit zijn.

Blijft over de hogere resolutie. Soit. Zo zijn er net zo goed pluspunten aan de Asus te bedenken, zoals een mat scherm ipv een spiegel, veel meer aansluitingen, etc.
Op de Amerikaanse Apple site is hij 1299 USD als ik dat op Google omreken is dat 1 193,5 euro. wat een perfecte prijs zou zijn.

Net als de Apple watch die in Nederland (europa) onnodig duur is.
Je vergeet wel even dat de prijzen hier incl btw zijn en daar excl btw. Daarnaast zullen er ook invoerrechten en logistieke kosten zijn.
Ik word gedown mod, maar dat zinnetje wat jij zegt staat hier altijd op tweakers en dat neem je over.

Maar ook al gaat er tax overheen komt het op 1 288.81 wat alsnog goedkoper is.
Of je koopt hem in Delaware waar 0% tax betaald moet worden.

Dus als je familie in Amerika hebt zitten of je gaat op reis kan je flink goedkoper uit zijn.
€1193,50 + 21% BTW = €1444,13, zoals eerder al voorgerekend. Hoe kom je in hemelsnaam op €1288,81?
8% in Amerika.in bepaalde staten.
en sommige 0% en soms als je kan aantonen dat je niet uit noord-Amerika komt kan je met je ticket ook taxfree shoppen.
21% is in Nederland en als je de laptop uit de verpakking haalt betaal je die niet.
Natuurlijk betaal je die 21% wel, ook als je hem uit de verpakking hebt gehaald moet je hem nog steeds aangeven bij de douane, en betaal je dus de Nederlandse BTW. Doe je dat niet dan heet dat smokkelen.
dus elke keer dat jij op vakantie gaat en iets koopt geef je alles netjes aan? Elke t-shirt sok schoen haar gel? of ga je nooit op vakantie en zit je onzin te posten?

Als jij die laptop uit de doos haalt doen ze nergens moeilijk over alleen als je er 3 meeneemt of hem nog mooi in doos laat zitten.

[Reactie gewijzigd door jimmy-chu op 24 oktober 2016 22:57]

Nee jongen, dat zie je helemaal verkeerd. Tot 430 euro hoef je niets aan te geven, ook geen tshirts en sokken.

Maar een laptop is duurder dus die moet je aangeven, met of zonder doos maakt niet uit. Als je niet met een bon kunt aantonen dat ie in de EU gekocht is ben je de klos.

Je kunt gokken dat je niet gepakt wordt, maar de boetes zijn hoog en met name op dure artikelen wordt flink gecontroleerd. Laptops in het bijzonder, zie:

http://www.belastingdiens...ik_belastingvrij_meenemen
ik reis zo vaak en alleen mijn telefoon is al over de 1000.
Heb nog nooit mijn bon of iets moeten laten zien.

Zo veel mensen reizen met een laptop en die moeten echt niet allemaal een bon bij zich hebben. (moet misschien wel maar "niemand" doet het)

Als ik een macbook op markplaats koop zonder bon mag ik er dus niet mee vliegen?
Ik praat gewoon uit eigen ervaring. ik begrijp ook wel dat als je de voorwaarden gaat lezen het anders zit.

Ik zie het een beetje als radio luisteren op het werk. officieel mag het niet maar iedereen doet het.

[Reactie gewijzigd door jimmy-chu op 25 oktober 2016 23:40]

Je zegt het zelf al. Het moet wel maar je doet het niet. Smokkelen dus. Zolang je niet gepakt wordt geen probleem, tot die ene dag...

Bovendien vergeet jij dat je vaak aan het serienummer kunt zien waar een apparaat vandaan komt. Dat weet de douane ook...

Ik heb mijn eigen bedrijf, reis zakelijk al jaren de hele wereld over, wordt zelden of nooit gecontroleerd. Maar een collega kon mooi betalen voor zijn dure horloge dat ie in Zwitserland kocht en niet aangegeven had. Zat ook niet meer in de doos maar keurig om zijn pols. Kleine kans, flinke boete.
Jij zegt het zelf al je vliegt jaren nooit gecontroleerd en die ene keer dat iemand is gepakt haal je aan.

Hij had de doos van zijn horloge gewoon bij hem ergens zeker, omdat de doos van een horloge vaak nodig is bij verkoop.
Bij een laptop is dat niet heel belangrijk.

Maar goed ik gaf het aan als optie als jij graag 400 euro meer betaald moet je zelf weten.
Apple zou eigenlijk weer eens lef moeten tonen door met een nieuw model te komen met onderscheidende karakteristieken ten opzichte van wie dan ook. Bijvoorbeeld een goedkope laptop met niet alleen hun eigen chips maar tevens een vierkant scherm, gelijk die monitor van Eizo.
Vierkant lijkt me nou weer niet lekker, misschien het formaat dat de MS surface lijn hanteert.

Maar idd, het is nu notabene MS die met de surface lijn de toon lijkt te zetten, sinds de eerste air's heb ik weinig super vernieuwends van het Apple kamp gezien, daar ben ik het mee eens. Apple gaat goed door op de wegen die Jobs met ze is ingeslagen, maar wat Jobs zo briljant maakte was dat hij bovengemiddeld vaak goed kon bepalen wanneer een nieuw pad ingeslagen moest worden. Tuurlijk had hij zijn missers en doet apple nu zat goed, maar dat is vooral achter de schermen (software development ondersteuning en zulke zaken). 'Voor de schermen' komen me enkel missers (als de Apple watch) en kleinere incrementele verbeteringen (fingerprint log-in, iets beter geïmplementeerd dan me laptop uit 2008 bijv.) voor ogen.

Die oled strip zou een leuke vernieuwing zijn maar kan in no time door de concurrenten geïmplementeerd worden en doet eigenlijk weinig meer dan de taskbar verschuiven, al zal OSX nog wel een tijd lang de superieure software implementatie hebben. Andere hardware bakkers falen verassend vaak met eigen software voor zulke zaken, dan moet MS het in zijn ietwat logge roadmap proppen, en daarvoor moet weer een nieuwe hardware standaard komen en is het al zo 2019-2020 voor het echte lekker werkt. Apple kan hier toch wel weer ff de toon mee zetten in laptop land want ik heb er wel vertrouwen in dat het toch wel een functioneel snufje is, maar geen revolutie.
Met een vierkant scherm heb je als bouwer direct de mogelijkheid een grotere batterij aan te brengen. En als gebruiker natuurlijk het voordeel dat je minder hoeft te scrollen. Zou wel lekker zijn om een A4-tje in zijn geheel op een laptopscherm te kunnen zien en daarnaast nog ruimte over te hebben aan de zijkanten voor bewerkingen etc.

Nu gebruik ik vaak een app die Duet waarmee ik een iPad 2 als tweede scherm gebruik voor de extra ruimte. Is echt wel handig hoor.
Zo zijn er alleen geen instapmodellen meer, aangezien de huidige Macbooks daar te duur voor zijn. Waarbij ik trouwens de Airs eigenlijk ook al te duur vind voor een instapmodel.

Het gebrek aan 13" Apple-laptops net onder de duizend euro heeft er bij mij ook mede toe bijgedragen dat ik nu geen Apple meer gebruik. Toen ik begin 2010 mijn Macbook (Late 2009) kocht zag dat er wat beter uit. Als daarvan een versie met hedendaagse specificaties (incl. een IPS-scherm) had bestaan, was de kans groot geweest dat ik die had gekozen.
Mee eens, ik heb een macbook pro mid 2009. Dat is veel waar voor mn geld gebleken, mede doordat je deze tussentijds kon upgraden met ram en ssd.
Een Macbook anno nu, is wat mij betreft niet interessant. Leuk dat het ultra-dun is, maar op gegeven moment is dat ook niet meer interessant... tenminste.. niet voor die prijs. Dan liever een macbook pro. Maar nog liever een instap model voor de huidige macbook air prijs, zo rond de 900 euro. Dat is een leuke laptop voor al je basic gebruik.
Het is ook jammer dat de stap naar 15" zo enorm is. Voor 1000 euro heb ik een prima 15" laptop van Acer, voor 1300 euro al een vrij serieuze 15" Thinkpad met een goede accuduur.

Bij Apple tel je minimaal 2000 euro neer voor 15".

Ik hoef niet per se een Retina scherm te hebben, of de allerbeste specs. Een core i5, ssd, een full hd ips met goede accuduur en ik ben happy. OS X en aluminium is leuk, maar niet de enorme meerprijs waard.

Maar goed, hier dus ook bijna geen Apple meer. Simpelweg te duur, hoe mooi het spul ook is.

Enige wat ik nog heb, is een Mac Mini 2012 die dienst doet als mediacenter. Super ding.

En een ipad mini van enkele jaren geleden waarmee ik foto's aan mensen laat zien af en toe.

Op zich jammer, want ik zou best een laptop met OS X willen als developer. Maar 13" is het niet voor mij (te klein, heb er ooit een gehad en weer verkocht). En 15" is way out of my budget.
Ik vind het aan de ene kant dom van Apple dat ze overstappen op alles via usb-c, omdat er veel dingen nog via 'normale' usb gaan, zoals de meeste muizen en toetsenborden, maar aan de andere kant is het juist slim om zo usb-c naar mainstream te pushen, zelfs al heeft niet iedereen even veel zin in adaptertjes voor alles.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door LeFlavius op 23 oktober 2016 15:31]

Daar heb je bluetooth voor. Of iets wat op een andere frequentie zit. Ik weet het niet zeker maar denk dat hun eigen toetsenborden en muizen wel op een eigen gecreerde frequentie draaien.
Ik ook.
Als er geen lightning bij komt heb je niks aan je iPhone 7 koptelefoon. Een jack naar lightning koppeling is er niet.
Als Apple echt gelooft in draadloze toekomst hadden ze de airpods gratis moeten leveren bij een nieuwe iPhone.

Apple was z'n tijd vooruit met lightning maar heeft nu een irritante niet compatible standaard omdat usb-c er nu is. Dat is echt zwaar zonde.
Ik vrees dat mijn macbook pro retina van eind 2013 de laatste macbook pro zal zijn met mooi ontwerp, en usb poorten. Apple zijn laatste designs ben ik niet zo liefhebber van. Ook de keuze om usb, 3.5 mm jack en magsafe te verwijderen zijn mijn inziens slechte ontwikkelingen.
Waar haal jij vandaan dat USB en audiojack poorten gaan verdwijnen? De geruchten hebben het juist over vier USB poorten en nog steeds een audiojack.

Er gaat inderdaad een gerucht dat de Magsafe gaat verdwijnen maar er gaat nu ook een gerucht dat ze een magnetische USB aansluiting willen gebruiken om hem te vervangen.
Een gemis aan 3,5mm jack op een notebook is in mijn ogen erg, maar niet zo erg als op een telefoon, geen magsafe daartegen is een hele domme zet niet alleen omdat je dus eventueel een USB-C poort kwijt bent tijden het laden maar ook omdat MagSafe gewoon een heel slim ontwerp is.

Op andere fronten is de design prima, tenzij ik het over hun 'Macbook" heb die mij aan de eerste Air doet denken qua aansluitingen...

Dat ze een normale USB weghalen is dom maar Apple kennende niet vreemd, als ze tenminste een adapter meeleveren voor USB-C naar normale USB is dat al een stuk beter.

Ben benieuwd, nog paar dagen te gaan.
Ik ben erg benieuwd hoe de nieuwe modelseries er uit gaan zien. Alhoewel ik de Air nog een fantastisch fijn ding vind om mee te werken, is er eigenlijk nauwelijks nog plek tussen de Macbook Pro 13" en de opkomende Macbook 13", waar de Air zich naar mijn mening bevindt. Prijstechnisch is ie dan met zijn 1100€ weer erg gunstig.
Ik zit nog gebakken met mijn late 2012 iMac 27" en early 2014 MBA, maar er zijn genoeg mensen die bloedend zittend te wachten op een nieuwe iMac, MPro of MBP. Of een opvolger van de Air met een beter scherm cq een Macbook met een gunstiger prijs.
Het wordt ongetwijfeld geïnspireerd door de Macbook design van vorig jaar. Apple brengt vaak een nieuw "reference' model uit om vervolgens alle modellen het jaar erna daarop te baseren.
Ja, je ziet ook al dat het butterfly design van de keyboards in andere modellen overgenomen gaat worden. De forcetouch trackpads zijn al eerder geintroduceerd in andere modellen. Zou het geen probleem vinden als de nieuwe Macbook het reference design wordt voor de ultraportables. Alleen zijn ze voor mij nét te licht (performance dan) en een tikkie te prijzig. Alhoewel, ik zou eens moeten proberen hoe XCode en Netbeans erop draaien. Wellicht kunnen ze prima mee.
Tikkie te prijzig? In pure aanschaf wel, maar in TCO absoluut niet...

https://9to5mac.com/2016/...nterprise-apple-adoption/
Dat zal ik ik ook niet ontkennen, en ergens herken ik het ook wel met mijn privespullen. Maar leg dat maar aan de leek (of je vrouw) uit, dat die 1600 voor een piepklein laptopje ECHT een hele goeie investering is met een lage TCO :D
Dan zeg je iets over schoenen, of make-up, of parfum ofzo... :p
Zelfs mede-Tweakers snappen het niet 😉
Ik neem dit artikel met een korreltje zout. Enige tijd geleden hebben Apple en IBm een samenwerking aangekondigd. IBM zou Enterrise apps gaan ontwikkelen voor Apple. Dit komt mij over als een soort reclame, al zou het best wel eens kunnen kloppen. Maar het is mij iets te toevallig allemaal.
Tuurlijk mag jij persoonlijk dat artikel met een korreltje zout nemen.

De samenwerking tussen IBM en Apple op het gebied van (enterprise) software heeft geresulteerd in een keus voor het gebruik van Apple hardware (MacBooks/iPads en iPhones). IBM zal voor de aanschaf van deze hardware ongetwijfeld ook gekeken hebben naar alternatieven, zoals bv lenovo, wat ze voorheen gebruikten.

Om nu te zeggen dat dat de samenwerking de enige reden is dat IBM over is gestapt op Apple, lijkt mij onzin. Bv Samsung en Apple hebben ook een goede samenwerking op allerlei gebied, maar de hele Samsung organisatie zal niet overgegaan zijn op Apple produkten.

Wel denk ik dat Microsoft zich op basis van deze ontwikkelingen zorgen moet gaan maken over de kracht en innovatie van IBM, en wat dit onderzoek aantoont op het gebied van TCO van de Apple propositie.

Op dit moment is IBM met Watson de meest innovatieve partij op het gebied van software ontwikkeling, en is wat Microsoft op dit moment aan het doen is weinig innovatief en constructief met het afstoten en stoppen van diverse bedrijfsonderdelen, projecten en producten.
Niet alleen gaat dat artikel over bedrijven en niet over consumenten gebruik, maar het vergelijkt ook nog eens Windows 7 tegenover wat waarschijnlijk een recente versie van macOS is. Veel van de kosten die genoemd worden in dat artikel zijn irrelevant voor even oude Windows-versies zoals Windows 8.1 en 10.

Om nog maar te zwijgen over de samenwerking tussen IBM en Apple (conflict of intrest).

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 oktober 2016 14:59]

Ik begrijp je hele verhaal niet zo goed. Recentere versies van Windows zijn juist een stuk verwarrender voor consumenten dan Windows 7. Waarschijnlijk zitten veel bedrijven nog op Windows 7 onder andere juist omdat ze dan minder helpdesktelefoontjes krijgen.

En Windows is zowel voor ervaren als onervaren gebruikers gewoon wat minder intuïtief in het gebruik. Ik kan er prima mijn weg in vinden maar mijn vrouw zat gisteren naast me op de bank die "ineens" op Windows 10 zat en ook nog eens (achteraf) een specifieke knoppencombinatie had ingedrukt waardoor er een of ander vaag kleurenschema was ingesteld zonder verdere tekst en uitleg. En dan tien verschillende schermen waar je wel eens een kleur zou kunnen instellen want iedere fabrikant wil natuurlijk minstens twee configuratieschermen extra meegeven.

Dit gebeurt niet onder macOS en de interface verandert ook nauwelijks door de jaren heen, dus eens geleerd is altijd geleerd. Iemand die in 1999 met een van de betas van OS X heeft gewerkt zou weinig moeite hebben met Sierra.

Een Mac is gewoon openklappen -> werken. Het is echt niet zo fantastisch, duur en een tikje achterhaald maar wel het enige systeem wat niet te veel in de weg loopt bij wat ik eigenlijk met een computer wil doen.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 oktober 2016 04:27]

Ik blijf dit toch altijd wonderlijk vinden waarom Apple gebruikers de kreet "It just works" blijven gebruiken terwijl niets minder waar is voor Windows. Windows is nog steeds veruit met 90% markt aandeel de grootste OS op deze planeet. Ja oudere versies crashte wel eens wat niet geheel verwonderlijk is wanneer je nagenoeg onbeperkte hardware incl. legacy support. Echter sinds 7/8/10 is crashen toch een zeldzaamheid. Ook qua gebruik, wederom je gooit het erop alsof de gemiddelde gebruiker een zwakbegaafde is, echter zelden hoor ik dat men er niet mee wegkomt. Ja vergelijken met een iPad is een computer wat complexer, echter een PC of laptop is ook met een volwaardig OS net ff wat anders.

Dat OSX anders is, is mooi, ieder zo zijn ding maar dat de een makkelijker werkt dan de ander is toch erg afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak. Functioneel kun je OSX net zo makkelijk overhoop gooien. OSX heeft zou ik overigens haast stellen met de laatste jaren zwakkere updates toch eerder steken laten vallen maar als reguliere gebruiker zelf maakt het me weinig uit.

Je pleidooi imo is dan ook niets meer dan een typische Apple vs Windows rant. Het is maar wat je wilt. Ik opteer voor moderne hardware waar ik de laatste versie van een bepaalde software pakket kan draaien zonder verdere beperkingen. Waar ik voorheen met m'n Air nog kon pronken dat ik iets vernieuwends had, is dat toch letterlijk jaren geleden met Apple. Maakt het allemaal niet minder mooi om maar ik zou liever Apple van en decennium geleden zien dan vandaag waar het heden ten dagen verouderd, langzaam en weinig innovatief is.
Windows is nog steeds veruit met 90% markt aandeel de grootste OS op deze planeet.
En er worden meer Opels dan Audi's verkocht. Your point?

Het is een duurder systeem wat zeker in derde wereld landen met een goedkopere prijs van arbeid niet de zelfde TOC heeft als in Silicon Valley. Als een reparateur US$5 per uur kost en je zelf maar US$3 per uur verdient.

Daarom zie je juist in Silicon Valley waar geld geen probleem is maar tijd wel dat die getallen juist omgekeerd zijn: 90% Macs. En dat zijn dan mensen met afgeronde studies Computer Science, juist die zouden toch wel over de problemen waar minder begaafde gebruikers tegen aan lopen heen moeten kunnen stappen?

Ik programmeer zelf Windows applicaties en ik gebruik dagelijks Visual Studio maar ik doe niet meer in Windows dan strikt noodzakelijk (via Parallels).
Voor ervaren gebruikers is windows echt niet minder, wellicht beter, om mee te werken. Alleen al het rechter muis context menu, manier van omgaan van form elementen (adobe) dmv van pijltjes ipv 100x klikken door opties en simpele dingen als een pad selecteren uit verkenner e.d., zorgt dat mijn productie hoger is op windows.

Dat open gebruik speelt uiteraard het risico van fouten voor onervaren gebruikers in de hand. Ik erger me dan juist weer aan de gesloten wereld van osx. Al ben ik steeds handiger geworden met het gebruik van de terminal, een noodzaak om op osx wat voor elkaar te krijgen. Voor een onervaren gebruiker ook niet bepaald intuitief. Bovendien dan met een nog veel groter risico om iets te slopen.

Laten we t er nou op houden dat beide os-en voors en tegens hebben. En dat je vriendin er niet mee om kan gaan geen leidraad is voor hoe intuitief een os is. Zeker niet voor ervaren gebruikers. Ik heb wat resets op nvram e.d. moeten doen om ook OSX weer aan de praat te krijgen. Het is gewoon net wat je gewend bent.

Je doet nu net dat als je een windows laptop openklapt je er niet direct mee kunt werken. En zoveel is windows toch ook niet veranderd? Behalve het start menu in w8 wat een slechte zet was, maar eigenlijk weer terug is.

Verder ben ik t wel met je eens hoor. Osx is voor basic gebruikers wat toegankelijker. En ook voor geavanceerde gebruikers prima met de terminal. Maar ik vind nog steeds dat beide os-en nagenoeg evenveel voors en tegens hebben. Als laptop heb ik inderdaad liever een mpb.

Ik kijk al jaren uit om m'n 17" 2011 mbp te gaan vervangen. Maar ze hebben eigenlijk al jaren geen fatsoenlijke update gehad met alleen maar achterhaalde processors e.d.
En nu lijkt dat wel weer te gebeuren, geen kaby. Maar we zullen wel zien. Ze hebben genoeg gedaan om maar weer s een upgrade te doen zoals t er nu naar uitziet.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 oktober 2016 11:18]

Alleen al het rechter muis context menu,
Probeer eens echt een Mac te gebruiken en typ dan nog eens een pagina tekst aan reply. CTRL-click, twee vingertop of rechtermuisknop doet precies het zelfde.

De interface voor ieder Adobe pakket is dan ook precies het zelfde onder macOS en Windows.
En dat je vriendin er niet mee om kan gaan geen leidraad is voor hoe intuitief een os is.
Alsof die ene anekdote betekent dat zij de énige is die ooit typische Windows problemen heeft. Echt de enige die ineens de verrassing heeft Windows 10 te draaien zonder er ooit om gevraagd te hebben. De enige die een wirwar aan configuratieschermen op verschillende plekken heeft zitten voor ongeveer het zelfde ding.

Windows is onder de motorkap een generatie verder dan macOS maar de kant waar de gebruiker mee te maken heeft? Alsjeblieft zeg.

En ja: Verkenner is beter dan Finder. Dat sowieso.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 oktober 2016 12:39]

Probeer eens echt een Mac te gebruiken en typ dan nog eens een pagina tekst aan reply. CTRL-click, twee vingertop of rechtermuisknop doet precies het zelfde.
Dat je er 1 kunt noemen doen toch niet al die andere opties teniet? Echt weer zo'n kromme redenering.
De interface voor ieder Adobe pakket is dan ook precies het zelfde onder macOS en Windows.
De werking van Adobe is niet exact hetzelfde. Het ziet er misschien exact hetzelfde uit en zou exact hetzelfde moeten doen, maar dat is niet altijd zo. Door layer effects bijv. scrollen, daarvoor moet je op OSX op de pulldown klikken en dan een keuze maken. Dat is dus al snel 10+ kliks op een kleine hit area vs er makkelijker doorheen scrollen op windows.
Dat zijn veelvoorkomende handelingen en dus een ergernis op OSX en hogere productie op Win.
Alsof die ene anekdote betekent dat zij de énige is die ooit typische Windows problemen heeft.
Ja, inderdaad. Dat betekend het exact. Net zoals mijn anekdote een individu betreft en niet "iedereen". Kijk naar' t marktaandeel van windows.
Echt de enige die ineens de verrassing heeft Windows 10 te draaien zonder er ooit om gevraagd te hebben. De enige die een wirwar aan configuratieschermen op verschillende plekken heeft zitten voor ongeveer het zelfde ding.
Ik reageerde enkel op de ervaren gebruiker, niet op jou gebruik of die van je vriendin. Voor een windows gebruiker is dit geen probleem, die vind 't binnen een paar minuten allemaal weer.
Dat de configuratie wat verdeeld is geraakt omdat ze per se voor mobile hetzelfde Os wilde gaan gebruiken ben ik met je eens. Is niet ideaal. Maar je vergelijkt het met een OS die dat sowieso niet kan en bovendien ook geen 1001 hardware variabelen hoeft te ondersteunen.
Windows is onder de motorkap een generatie verder dan macOS maar de kant waar de gebruiker mee te maken heeft? Alsjeblieft zeg.
Wat is je punt? Het merendeel van de wereld is het met je oneens blijkbaar. Of is jouw anekdote nu leidend?
Nogmaals, ik reageerde op de ervaren gebruiker, niet de n00b. Ik bevestig jouw argument dat OSX beter ontvangen wordt door onervaren gebruikers.
En ja: Verkenner is beter dan Finder. Dat sowieso.
Yep. En zo heeft Mac OS ook weer zaken die beter zijn dan op windows. Dat was nu juist m'n punt. Beide hebben voors- en tegens.

En ook een Windows laptop klap je open en kun je mee werken.
Je maakt allerlei voorbarige conclusies op basis van een anekdote ...

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 oktober 2016 15:10]

De werking van Adobe is niet exact hetzelfde. Het ziet er misschien exact hetzelfde uit en zou exact hetzelfde moeten doen, maar dat is niet altijd zo. Door layer effects bijv. scrollen, daarvoor moet je op OSX op de pulldown klikken en dan een keuze maken. Dat is dus al snel 10+ kliks op een kleine hit area vs er makkelijker doorheen scrollen op windows.
Als het al zo is dat het echt verschillend is (geen tijd/zin om het naast elkaar te zetten) dan is dat een uitzondering geen regel. Context menu's en scholen werkt onder een Mac precies het zelfde als onder Windows, als je een Logitech muis aan een Mac hangt merk je geen verschil met Windows.
Dat zijn veelvoorkomende handelingen en dus een ergernis op OSX en hogere productie op Win.
Je doet alsof dit een hele klasse aan problemen vertegenwoordigt terwijl er technisch helemaal geen reden is dat dit niet onder een Mac werkt (als het al zo is). Rechtermuisknop is context, scholen is scrollen onder welk OS dan ook.
Ja, inderdaad. Dat betekend het exact. Net zoals mijn anekdote een individu betreft en niet "iedereen". Kijk naar' t marktaandeel van windows.
Marktaandeel zegt geen reet. Windows Phone is het beste telefoon OS en het slaat niet aan. Android is een zooitje en iedereen gebruikt het. MacDonalds heeft het grootste marktaandeel onder de hamburgerbakkers en niemand gaat naar Mickey D voor een onvergetelijke hamburger, gewoon snel een kleffe hap waar je hopelijk niet te snel dood aan gaat.

Ik kan je wel duizenden en duizenden forums over heel de wereld tonen waarin zowel ervaren als beginnende gebruikers helemaal knettergek worden van de UI van Windows. Maar dat zal wel alleen aan het marktaandeel liggen, of niet?

Windows 7 was al niet zo easy als OS X maar er zijn alleen maar meer problemen boven op gekomen.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 oktober 2016 14:19]

Omdat ik geen ellenlange betogen schrijf ter onderbouwen van ieder puntje wil dat nog niet zeggen dat het daarom niet waar is.

more_text != more_truth
Jij bepaald dat Android een zooitje is, Windows phone blijkbaar top is, en nog meer suggestieve rommel over fora's waar men van alles zegt. Wat een niveau zeg.
Ik ken alle OS'en op een zeer intiem niveau en ik kan je uit eerste hand vertellen dat Android een haastig in elkaar gerommeld flanswerkje is waar programmeurs en eindgebruikers over heel de wereld nog steeds de pijn van voelen.

iOS is beter opgezet maar wat gelimiteerd, Windows Phone heeft zowel qua API's als tooling de beste interface voor een programmeur en geeft gebruikers snelle updates zonder ze te veel vast te zetten qua mogelijkheden. Het beste van iOS en het beste van Android, minus de waanzin. Het is beter, maar dat is compleet irrelevant op het moment dat niemand het gebruikt en niemand applicaties schrijft.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 oktober 2016 15:16]

Dat ik als ervaren gebruiker te veel tijd kwijt ben met het uitzoeken van basic stuff en met het managen van mijn computer. Er is geen probleem wat ik niet kan oplossen maar als ik 22 jaar na Windows 95 nog moet gaan Googlen waar mijn prullenbak te vinden is ja dan vind ik gewoon dat mijn tijd verspild wordt. En zo zijn er tig verschillende dingen. Ik moet maar weer onthouden dat ik Notepad als administrator moet opstarten want anders kant ik mijn HOSTS file niet saven, dat soort ellende. Alles zit op drie verschillende plekken maar dan subtiel verschillend.

Ik ben liever productief in die tijd.
Mja, dat is gewoon persoonlijke ervaring. Dat maakt het natuurlijk geen algehele waarheid.

Klopt dat ik weleens wat zoek op een nieuwe windows. Maar dat heb ik op OSX (doch minder bij nieuwe OS updates inderdaad) ook weleens.
Ik erger me dan meer aan het feit dat bepaalde zaken op OSX sowieso al niet kunnen en in Windows wel. Al geld ook dat andersom weer in andere gevallen, doch bij mij weer minder.

Overigens kan ik in OSX ook niet zonder admin rechten de host file aanpassen. Dus vraag me af hoe jij dat doet? Hij maakt altijd een kopie aan bij mij die ik dan weer naar host dir moet kopieren. Of ik moet 't met de commandline doen, maargoed, dat kan op Windows ook.

Je kunt namelijk net zo goed hetzelfde zeggen van Mac OS over bepaalde zaken. De Finder zuigt, iTunes zuigt, en daar hangen ze ook nog van alles aan vast (over vaag met data omgaan en op meerdere plekken opslaan gesproken) e.d.
Spotlight is weer 10x beter dan Windows Search etc ...

Maargoed, laten we niet (weer) gaan vervallen in die discussie. Zoals ik al zei, beide hebben voors- en tegens. Ze bedienen beide ook gewoon een andere markt.

Ik denk, zeker aangezien je de systemen zo goed kent, dat je moet begrijpen "waarom" Windows is zoals 't is. Als je kijkt naar wat die de afgelopen jaren veranderd hebben en op de schop hebben gegooid, dan kun je dit soort problemen verwachten. Neemt niet weg dat ze te lang hebben geslapen waardoor ze die problemen kregen natuurlijk. Daardoor moest veel te veel in korte tijd gedaan worden. Ik vind eerlijk gezegd nog dat het enorm meevalt als je 't vergelijkt met de veranderingen bij Mac OS en hoeveel problemen daar dan relatief nog uitkomen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 oktober 2016 15:40]

Het gaat om de kosten van het supporten van gebruikers in een organisatie als IBM, jij betwijfelt dat IBM daar de waarheid over vertelt terwijl het gewoon een gegeven is dat Windows een stuk complexer is voor ieder niveau gebruiker. Het kan op meer manieren stuk.

iTunes is een draak van een applicatie waar je gelukkig niet echt veel in hoeft te komen als iPhone gebruiker, Finder is gelimiteerd maar niet ingewikkeld. Er zijn alternatieven voor Finder net zoals je een retro start menu hebt voor Windows 8

Hosts file: klopt. Ik doe het via de command line en ik sudo als het de eerste keer niet lukt, wat ik makkelijker vind dan de applicatie zoeken in het start menu, met rechts aanklikken, uitvoeren als administrator, dan via file open weer naar de zelfde map bladeren en nog eens het zelfde bestand te openen. Vergeleken met: pijltje omhoog, sudo er voor typen, enter

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 oktober 2016 15:53]

Conflict of interest? Hoe dan? Leg eens uit wat voor conflict er is?
Waarom zou IBM zich plots gaan uitspreken over hoeveel goedkoper het is Macs te gebruiken in plaats van PCs net nu ze een deal hebben gesloten met Apple. Ga jij eerst een deal sluiten met iemand om dan je uit te beginnen spreken tegen die persoon? Dit artikel maakt een vergelijking met hedendaagse Macs en een OS - Windows 7 - van 7 jaar oud. Het overgrote deel van de punten die genoemd worden zouden ze met hedendaagse PCs met een modern OS ook niet hebben.
Huh? Ze zijn net geswitcht van lenovo naar Apple, dus logisch dat ze nu vergelijkingsmateriaal hebben...

Ben benieuwd naar je redenering welke problemen ze niet zouden hebben met een 'modern besturingssysteem'? Hoeveel organisaties denk jij dat er al over zijn naar Windows 10?

Bovendien hoeven we het helemaal niet te hebben over de uitrol van Windows mobile smartphones (non-issue), en er blijkt tevens dat slechts 1% van de in gebruik zijnde Android toestellen binnen IBM over de laatste versie beschikten.

Het is algemeen bekend (en in dit geval door IBM aangetoond) dat er significant meer storingen zijn en gebruikers support nodig is in een Windows omgeving in vergelijking met een Apple omgeving.

De native encryptie (zonder aanvullende tools) binnen macOS is ook een feit, en moet bij Windows apart geïnstalleerd worden of met een third party installatie.

Ik ben benieuwd of je je beweringen ook kunt onderbouwen.

Nogmaals, de samenwerking die Apple met IBM heeft op het gebied van enterprise software solutions hoeft niets te maken te hebben met het feit dat ze zijn geswitcht van hardware leverancier....
De hoofdpunten voor besparingen zijn encryptie en built-in anti-virus. 2 dingen die ook gewoon al in Windows zitten, daar hoeven helemaal geen extra kosten voor gemaakt te worden. Een ander punt dat genoemd word is update beleid, iets wat in moderne versies van Windows, en nu trouwens ook in Windows 7, totaal anders is dan de data die dit rapport gebruikt.

Over de rest is het artikel echter te vaag. Hoeveel van de problemen hadden ook echt te maken met Windows? Er wordt niet ingegaan op dat.

En ten slotte:
Nogmaals, de samenwerking die Apple met IBM heeft op het gebied van enterprise software solutions hoeft niets te maken te hebben met het feit dat ze zijn geswitcht van hardware leverancier
Maar dan zeg je op iemand anders zijn reactie
De samenwerking tussen IBM en Apple op het gebied van (enterprise) software heeft geresulteerd in een keus voor het gebruik van Apple hardware (MacBooks/iPads en iPhones).
Je vind dat precies ook alleen maar als het jouw het beste uitkomt in het argument?

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 oktober 2016 21:30]

Ik zeg toch niets tegenstrijdigs? Je bent selectief in je quotes...helaas...

De samenwerking resulteert in een keus voor Apple hardware, maar ze hadden niet hoeven switchen toch?

Twee verschillende reacties op twee verschillende stellingen.

Samsung is ook een partner maar die switcht niet, IBM is een partner maar die switcht wel.

Dat ze op het gebied van enterprise software samenwerken hoeft niet automatisch te betekenen dat ze ook hun volledige omgeving onderbrengen bij Apple, of wel?

[Reactie gewijzigd door Isheara op 23 oktober 2016 21:40]

"Vaak" zou ik niet willen zeggen. Het ontwerp van de MacBook Air is 6 jaar oud en van de rMBP 4 jaar.
Ik denk dat hij met "vaak" eerder bedoelt dat als Apple voor 1 serie een nieuw ontwerp introduceert, dat de rest dan volgt bij de volgende generatie.
"Bloedend"? Ehm ok.
Ik ben heel benieuwd ! :) Ik zit nog steeds een beetje te twijfelen tussen een 13 of 15 inc. :) Ik denk dat het afhangt van de prijs die ze er voor gaan vragen!
Ligt eraan wat je ermee wilt doen. Niet alleen is het scherm van de 15" groter, maar kan de 15" ook geleved worden met een AMD Radeon R9 M370X met 2 GB. En niet te vergeten de i7 Quad-Core waarbij de 13" met een i7 Dual-Core geleverd kan worden. Ook gaat de 15" iets minder langer mee (een uur).
Ik wil er virtuele machines mee gaan draaien. :) Dus ik moet officieel de duurdere versie hebben. Maar ik vind 2500 euro wel heel erg belachelijk. :) Gamen enz doen ik overigens niet, dus die zware videokaart is niet nodig. Maar toch zit er ruim 400 euro verschil tussen de 13 en de 15... Dus ik zit nog een beetje te twijfelen. :) Zoveel virtuele machines zal ik niet meer hoeven te draaien en daarvoor kan ik mijn huidige laptop als server voor gebruiken.
de 13" draait prima VM's, afhankelijk van wat je in die VM's wil doen...
Het moeten window server 2016 worden, met ad enz. :) ook webserver, SQL server, intrution detection systems. Verder diverse linux machines en windows clients die lid zijn van he domain. :) Ook moet ik dingen als brute force hacking enz kunnen doen. ( Ik leer voor ethical hacker ) :) Dus tja ik eis behoorlijk wat daarom moet ik die 15 hebben. Maar ik vind een 13 wel makkelijker mee te nemen... xD dus daarom wacht ik op de prijzen.
Mijn persoonlijke ervaring is dat de 13" MBP uit 2013 (waar ik dit bericht momenteel op tik) prima in staat is om dit soort taken uit te voeren mits je gebruik maakt van Parallels of VMWare Fusion.

Echter, wanneer je veel met deze VM's wilt doen, of echt langere tijd achter de laptop wilt werken zonder externe monitor zou ik je de 15" aanraden.

zelf gebruik ik mijn 13" dus ook vrijwel alleen maar met externe beeldschermen
( als web-developer is dit imho een must)
:) thanks ! Ja ik gebruik mijn laptop rond de 8 tot 10 uur per dag. Ik gebruik momenteel mijn 32 " tv als scherm, maar ik ben bang dat dit niet meer kan met deze macbook omdat de hdmi gaat ontbreken... :) Het liefste wil ik een zo'n goedkoop mogelijke macbook maar ik moet er nog wel redelijk op kunnen werken. :) Overigens denk ik dat het een 13 " model wordt ik moet nog 3 kwart jaar virtuele machines draaien daarna wordt het meteen een heel stuk minder. Vandaar dat ik aangaf dat ik mijn huidige laptop als server gebruik dan. Deze doet het nog prima alleen is de cover kapot. Wat voor virtuele machines gebruik jij op je macbook dan? Ik had wel gelezen dat daar hele snelle ssd inzitten :) Dat zal ook veel moeten helpen.
Ik ga er ook wel vanuit dat er USB-C naar HDMI verloopjes komen
als ze er niet al zijn?

ik draai vooral webservers en databases (homestead en vergelijkbare vagrant machiens , al dan niet via puphpet )

Qua SSD wil je inderdaad wel iets hebben wat een beetje vaart achter de dingen zet, puur omdat wachten zonde is van de tijd.

zover ik weet heeft elke Retina laptop tenminste standaard een SSD. maar wat betreft de nieuwe MBP's verwacht ik wel dat ze de snelheid nog een beetje omhoog trekken.

zelf gebruik ik mijn laptop ook ergens in de marge van 8 tot 10 uur per dag. dit is dan voor mij ook de reden dat ik ga upgraden naar 15"
Het liefste wil ik een zo'n goedkoop mogelijke macbook maar ik moet er nog wel redelijk op kunnen werken. :)
Hehe, dit is vaak het probleem bij veel mensen! Ondanks dat apple niet bepaald de goedkoopste is maar iedereen wel deze producten wilt voor het minst moet je compromissen gaan sluiten. Dual core processor en 13 inch of toch een quad core (wat denk ik voor jou taken beter is) en 400 euro meer betalen...

Maargoed, deze lastige keus moet je toch echt zelf maken :)
als je echt gaat bruteforcen heb je sowieso niets aan een laptop. voor de rest lijkt het me prima te doen. trouwens zul je heus wel adaptertjes naar HDMI kunnen krijgen :)
:) Simpele bruteforce wil prima op een laptop. Tuurlijk geen dingen die weken duren. Maar een paar dagen bruteforcen is geen probleem.
Ik ben benieuwd of ze dan eindelijk eens de 13 inch MacBook Pro (juni 2012) eens gaan wegsmijten. Belachelijk dat ze naar nog steeds $1099 voor durven te vragen, zeker met deze specs: 800p scherm, Ivy Bridge (3gen), 500GB HDD, 4 GB RAM, ... Ziekelijk gewoon.

Anyway, ik had juist gehoord dat de MacBook Air 11 inch zou stoppen en ze wel nog een nieuwe MacBook Air 13 inch zouden uitbrengen.
"De nieuwste laptopserie van Apple, simpelweg genaamd MacBook, werd vorig jaar geintroduceerd en werd alleen in 12"-formaat geleverd. In 2016 heeft deze lijn wel een Skylake-refresh gehad. Dit jaar zou dit model nog een keer terugkomen, maar dan met een scherm dat een enkele inch groter is dan het bestaande modellen."

Voor wat ik heb begrepen is dit nog niet helemaal duidelijk. Sommige websites spreken namelijk ook over een nieuwe 13" Air inplaats van een 13" MacBook. Time will tell ...
Diep triest om te merken dat vrijwel niemand in de comments geïnteresseerd is in een van de belangrijkste onderdelen van de rmbp, nl de dedicated gpu.
De vanoudsher belangrijkste doelgroep van de MacBook pro, de grafici, video editors en animators vormt op dit moment een te kleine groep om Apple te dwingen een serieus krachtige machine te bouwen. De nieuwe rmbp zal weer kleiner en energie zuiniger worden. Erg jammer.
Geef mij maar iets dergelijks met OSX als OS: nieuws: Razer introduceert Blade Pro met platte mechanische toetsen en GTX 10...
Ja en Die Razer is een stuk dikker, stuk zwaarder en ga maar even door. Past totaal NIET in Apple zijn assortiment.
Je doet het lijken alsof ik voorstel dat Apple haardrogers moet gaan verkopen.
Hij lijkt qua formfactor precies op de macbookpro 17" die ik had. Kennelijk was Apple het tot 5 jaar geleden het niet met je eens dat het niet in de product lineup paste ;) Enige relativering is hier dus gepast.

[Reactie gewijzigd door M_Rodrigues op 23 oktober 2016 18:43]

Jammer dat er waarschijnlijk geen nieuwe iMac aankomt dit jaar. Mijn iMac van begin 2008 is wel een keer aan vervanging toe. :)
Ach, die red het dan toch nog wel een maandje of 4. Nu je al zo lang gewacht hebt ;)
Op zich doet hij het idd nog prima, enkel wat langzaam met Lightroom.
Ik weet niet of je eenvoudig de harddisk met een SSD kan vervangen in het 2008 model. Eventueel anders een externe firewire SSD en wat extra geheugen? Naahh... gewoon lekker een nieuwe kopen ;)
jep, kan prima, gewoon backuppen naar TM, SSD er in en TM backup terug zetten. Geen probleem.
Heb er 2 jaar geleden al een SSD in gegooid.. blijft een raket mijn 27" i7 uit 2009. :D
Exact hetzelfde hier! Heb nog zitten kijken om mijn 27" uit 2009 te vervangen door een Mac Mini met een losse minitor omdat ik het switchen tussen PC en iMac toch wel lastig vindt (CMD + F2 en een USB switch en ook nog handmatig stekker wisselen indien ik op mijn MacBook wil werken) maar dat is echt (nog) niet interessant qua power en kosten. :P
3-way HDMi switch aan hangen (incluis sound) USB is lastig idd.. :D
Mini-displayport naar HDMI werkt toch niet met de target display mode op de iMac? Je kan in ieder geval geen PS3 of PS4 aansluiten op de iMac zonder (dure) converter.
ik had het ook over een losse monitor en daar div. apparaten aan hangen. ;)
Ik win; de mijne stamt uit 2006 ;) en draait nog prima. Op zich.
Ben nu wel benieuwd wanneer/of de Mac Pro en Mac Mini nog een update gaan krijgen. De laatste jaren zijn laptops natuurlijk veel populairder/gewilder geworden, maar dat neemt niet weg dat er ook nog absoluut een markt is voor bovenstaande apparaten. Desnoods mergen ze deze twee productlijnen tot één product met Mac Pro-achtige afmetingen, een Mac Mini-achtig instapmodel en upgrade-opties vergelijkbaar met de Mac Pro. Bij de huidige Mac Mini betaal je momenteel ook nog eens flink voor form-factor, wat niet echt nuttig is voor een apparaat dat voornamelijk stil staat op een bureau..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee