Apple kondigt MacBook Pro's met oledstrook aan

Apple heeft donderdag MacBook Pro's aangekondigd die over een oled-touchstrip beschikken op de plek waar normaal de functietoetsen zitten. De 13"- en 15"-MacBook Pro hebben daarnaast ondersteuning voor Touch ID, om onder andere betalingen met Pay mogelijk te maken.

Apple noemt de aanraakgevoelige strook waar de nieuwe MacBook Pro's mee zijn uitgerust de Touch Bar. Deze strook zit niet vast aan de standaardfuncties van de toetsen die normaal op deze plek zitten. Het langwerpige scherm kan verschillende weergaven tonen, afhankelijk van het gebruik. Zo kan de Touch Bar icoontjes van veelgebruikte websites en openstaande tabs tonen om deze snel te openen. Tijdens het browsen kan de strook de bedieningsknoppen van Safari tonen en tijdens het mailen knoppen van Mail. Voor vrijwel elk Apple-programma is de weergave anders, maar ook derde partijen werken aan ondersteuning voor de Touch Bar, zoals Microsoft met zijn Office-pakket.

Daarnaast kan de Touch Bar quicktype-suggesties geven tijdens het typen en lijsten van emoji's, waar de gebruiker langs kan scrollen. Bij gebruik van de app Photo's toont het oled-scherm thumbnails van foto's en bewerkingsmogelijkheden. Met de fn-toets zijn de standaardfuncties op te roepen. Siri heeft daarbij een standaardknop op de strook. Gebruikers kunnen de volgorde en de keuze van Touch Bar-items zelf aanpassen.

Apple MacBook Pro 2016

Naast de strook zit in de rechterhoek de vingerafdruklezer voor Touch ID-ondersteuning. Deze authenticatiemodule werkt in combinatie met onder andere Apple Pay: de oledstrook toont hoeveel de gebruiker moet betalen, voor hij of zij zich met een vingerafdruk identificeert. Voor Touch ID heeft Apple een nieuwe T1-chip geïntegreerd met de Secure Enclave. Verschillende gebruikers kunnen op dezelfde MacBook Pro van Touch ID gebruikmaken: ze openen dan direct hun eigen account.

De MacBook Pro's zijn dunner en smaller geworden en de dikte van de schermranden is iets teruggebracht. Daarnaast wegen de laptops minder dan hun voorgangers. Het toetsenbord is weer wat platter geworden: Apple heeft de Pro-modellen van hetzelde toetsenbord als de 12" MacBook voorzien. De toetsen hebben bijzonder weinig travel, maar het butterfly-mechanisme moet voor stabiliteit en feedback zorgen. Ook het touchpad is onder handen genomen: dat is nu twee keer zo groot. Verder is de maximale helderheid van het scherm verhoogd naar 500cd/m2.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Apple heeft gesnoeid in het aantal aansluitmogelijkheden, maar niet zo rigoureus als bij de 12" MacBook. Er zijn bij de Pro's vier usb type c-aansluitingen met Thunderbolt-ondersteuning aanwezig. Elk van de poorten is te gebruiken om de laptop van stroom te voorzien. Ook is er nog een 3,5mm-minijack voor de audio. In tegenstelling tot de iPhone houdt Apple bij de laptops dus vast aan de connector.

In de behuizing van de MacBook Pro's zitten Skylake-processors van Intel. De 13" MacBook Pro komt beschikbaar met Core i5- en Core i7-dualcores. De gpu is de geïntegreerde gpu van de Intel-chips, met 64MB edram. De 13"-laptop is 14,9mm dik, 17 procent dunner dan de vorige. Het gewicht is 1,36 kilogram.

Van de 13"-laptop komen twee versies: een goedkoper model bevat geen Touch Bar, heeft een langzamere Core i5 en moet het met twee in plaats van vier usb-c-poorten doen. Apple suggereerde tijdens de aankondiging dat dit model de MacBook Air vervangt.

Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016

De 15"-MacBook Pro krijgt Core i7-quadcores met AMD Radeon Pro-gpu's op basis van de Polaris-architectuur. De videokaart kan over 4GB vram beschikken. Apple voorziet dit model van tot aan 2TB ssd-opslag. De sequentiële leessnelheid zou 3,1Gb/s bedragen. Apple claimt de ventilators in de 15"-MacBook Pro opnieuw ontworpen te hebben om het systeem koel te houden. Ook zijn er nieuw ontworpen speakers. De 15"-MacBook Pro is 15,5mm dik, waar de vorige 18mm dik was. Het gewicht is teruggebracht tot 1,8 kilogram.

De laatste keer dat Apple significante wijzigingen aanbracht bij zijn MacBook Pro-lijn was in 2012 en de laatste update dateert van maart 2015. De aankondiging komt in de week dat het 25 jaar geleden is dat Apple de PowerBook introduceerde, zijn eerste laptop.

De goedkopere 13" MacBook Pro zonder Touch Bar en Touch ID is per direct vanaf 1699 euro te koop. De versie met Touch Bar komt over twee tot drie weken voor een vanafprijs van 1999 euro. De 15" MacBook Pro krijgt een startprijs van 2699 euro. Die prijs geldt voor de versie met 2,6 GHz-quad-core Intel Core i7, 16 GB geheugen en 256 GB flashopslag. Hij is over twee tot drie weken leverbaar. De prijzen liggen een stuk hoger dan die van de vorige generatie. De adviesprijs van de vorige goedkoopste 13" MacBook Pro was 1449 euro, die van de 15"-laptop was 2249 euro.

Apple is gestopt met de 11" MacBook Air. De 13"-Air blijft nog wel te koop, met 8GB ram.

Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016Apple MacBook Pro 2016

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-10-2016 • 20:03

633

Lees meer

Reacties (633)

633
580
280
9
0
1
Wijzig sortering
"Apple has lost it" is wat er bij genoeg reacties door schemert gevoed door de producten van Microsoft.
Microsoft heeft een aantal mooie producten laten zien. Wat ik mij afvraag is wat is de doelgroep van Microsoft en wat is die van Apple. Apple lijkt mij zich meer te richtten op de consumenten met een diepe portemonnee aangevuld met professionals die de meerwaarde van een MacBook inzien. Waar straks het geld meer en meer mee verdiend moet gaan worden zijn ook de diensten die Apple langzaam aan steeds verder uitrolt of probeert uit te breiden, onder andere door samenwerkingen aan te gaan.

Dus waar Microsoft laat zien wat er hardware technisch mogelijk is begeeft Apple zich meer en meer op de software kant. Ik heb niemand horen zeggen dat Microsoft de boot gemist heeft softwarematig toen Apple Music, Apple Pay, Homekit, HealthKit, enz. verscheen.

STUDIO is een geweldig mooi ding, maar ik zie hem hem niet snel bij de normale consument op het bureau liggen. Doet mij trouwens denken aan een eerder concept:https://www.youtube.com/watch?v=SRU3NemA95k

Verder is de SurfaceBook ook erg strak maar als ik dan ondertussen het gebrek van Windows Phone zie dan heeft de samenwerking van de producten bij Apple toch ook invloed op het koopgedrag van de consument. Ook zie je de steeds verdere integratie bij Microsoft van een-alles-in een office 365 pakket wat zoveel bevat dat de normale consument betaalt voor veel van wat hij niet gebruikt. Dus zit de normale consument nog wel te wachten op een alles-in-een office 365 pakket.

Ja, ook ik zou graag nog toffere innovaties van Apple zien. Maar op dit moment heb ik het idee dat er zowel bij Apple als andere fabrikanten er net als bij de telefoons de rek er een beetje uit is. Alle innovaties die nu nog gebracht worden kosten serieus geld en dat is bij Microsoft de veelzijdigheid van de Surface Book en bij Apple een antwoord op touchscreens in de vorm van een OLED touchstrip.

Tim Cook die toch Apple veel geld heeft laten verdienen weet zelf ook wel dat hij geen Steve Jobs is en zal vast een lange termijn visie hebben. De vraag is dus even wat er in die lange termijn visie centraal staat... Pas als je die weet en kunt stellen dat de wijze waarop Apple dit probeert te bereiken onvoldoende is kun je daadwerkelijk zeggen: " Apple has lost it" ...
Kijk wat ik wel zie is dit: De value-for-money van Apple producten is gewoon al een paar jaar aan het inzakken. De prijzen gaan omhoog (iPhones waren vroeger goedkoper dan de nieuwste modellen) terwijl je met die eerste iPhones en iPads een revolutionair product kocht. Nu krijg je nog steeds een fantastisch product met geweldig design, maar de concurrent heeft ook niet stilgezeten en daar liggen producten die erg vergelijkbaar zijn voor de helft van het geld.

Dat is an sich allemaal zo erg niet, maar die hogere prijzen (in absolute zin) zijn wel echt een probleem (imho). 800 euro voor een telefoon. 2700 voor een laptop. Ik durf dit niet eens meer naar guldens om te rekenen! Je kunt er over kissebissen of het het waard is, maar er is gewoon een (hele grote) groep mensen die zich dit niet kan veroorloven. En tech producten, en zeker telefoons en laptops, hebben gewoon een grote groep gebruikers nodig en een gezond eco systeem. En dat komt straks in gevaar als de groep die dit allemaal nog kan betalen te klein wordt.

Het is nu misschien moeilijk te geloven, maar Apple (en de Mac) heeft jarenlang in de marge gezeten met een niche OS dat op sterven na dood was qua marktaandeel... Die tijden kunnen zo terug komen als ze niet oppassen.
Ik denk dat de prijzen nog wel door blijven stijgen. Vroeger hechte men weinig waarde aan de smartphone. Tegenwoordig is het naast zuurstof het meest belangrijke voor sommige mensen. Uiteraard willen ze hier meer geld voor uitgeven. Uiteraard weten bedrijven dat ook.
Maar hoe dan? Misschien ben ik ouderwets, maar ik ben gewoon gewend dat de prijzen van tech producten elke twee jaar halveren / de prestaties verdubbelen tegen dezelfde prijs... Hoe gaan ze de prestaties van een iPhone nog echt substantieel verhogen? Dus wat gaan ze doen om een prijs van 800 te blijven verantwoorden?
Als voorbeeld:

Ik heb minder dan 2 weken een nieuwe Macbook Pro gekocht.
Na de release van de nieuwe Macbook pro's gist er avond is deze DUURDER geworden. Ze doen dit waarschijnlijk om de ruimte tussen het oudere en nieuwe kleiner te maken, zodat mensen eerder voor de nieuwe Macbooks kiezen.

Toch een beetje schofterig. Dit ben ik niet van Apple gewend.
Dat spullen duurder worden heet inflatie. Dat zie je bij alle apparaten gebeuren. Daarbij komt er ook nog es dat het verschil tussen de euro en de dollar kleiner is geworden. Je ziet het aan alles; Nikon vraagt ook flink veel meer voor zijn nieuwe 70-200 f/2.8 dan de vorige generatie.
In de tech industrie speelt inflatie bijna helemaal niet. De technologische vooruitgang is daar zo snel dat dat dat kleine beetje inflatie dat er is, helemaal teniet doet.

Technologische vooruitgang kan je eigenlijk zien als massieve deflatie.

De prijsevolutie die we hier zien wordt volgens mij niet gedreven door kostenfactoren, maar eerder door vraagfactoren. Bij de lancering van de macbook of iphone waren deze producten slechts een klein deel van iemands leven. Het is een nieuw product, de consument weet niet welke waarde het heeft, hij vergelijkt bvb de prijs van een iphone 3g nog met deze van de dumb phones. Hierdoor was het onmogelijk om 800EUR daarvoor te vragen.

Maar vandaag is de iphone een geïntegreerd deel van het leven van een consument. Hij zit helemaal in dat ecosysteem. Hij vraagt zich niet meer af of hij een iphone/smartphone nodig heeft. Dat staat vast dat hij niet meer zonder kan/wil. Door langzaam de prijzen op te krikken veranderd het prijsreferentiesysteem van de consument ook. Waar hij de prijs van een smartphone in 2008 vergeleek met de prijs van een dumbphone van 80EUR, vergelijkt hij nu de iphone 7 met de iphone 6. En denkt hij: 700EUR is maar een beetje duurder dan 600EUR.

Door jarenlange gewenning aan steeds hogere prijzen en steeds grotere integratie van gadgets in het leven, kunnen technologieproducenten steeds hogere prijzen vragen.
Bij introductie van de iphone stond de index in Belgie op 105, nu staat die op 164.
Een product dat nu 800 euro kost zou dus aan de waarde van de euro in 2007 512 euro gekost hebben, (de introductieprijs was 499$, neem hierbij de variatie van de euro tov de dollar in dezelfde periode mee, en je ziet dat nieuwe iphones eigenlijk niet duurder geworden zijn, ze waren altijd al duur ;))

Verder is de iPhone ook elk jaar meer dan dubbel zo snel geworden...

p.s.: Ja inflatie neemt echt wel toe op een periode van een decenia, ik ging 11 jaar geleden studeren, toen koste het goedkoopste pintje in de uitgaansbuurt in Gent 1Euro, nu vinden studenten een pintje van 2Euro goedkoop.

[Reactie gewijzigd door Keneo op 25 juli 2024 09:42]

De goedkoopste 13" en 15" MacBook Pro zijn 17%, respectievelijk 20% duurder geworden in 1,5 jaar. Er is geen inflatie-index in de Benelux waarmee dat recht te praten is, zelfs niet met koersschommelingen.

In negen jaar is de iPhone elk jaar meer dan verdubbeld in snelheid zeg je, sinds het 2007 model. Dus de 2016 uitvoering is 29 keer zo snel? Je begrijpt dat je stelt dat die dus 85.184 512 keer zo snel is? 8)7

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 25 juli 2024 09:42]

2 tot de macht 9 is 512x zo snel....
(en er zijn nu 11 versies van de iPhone...)

[Reactie gewijzigd door Stijn Weijters op 25 juli 2024 09:42]

Prima: Wou je zeggen dat de 2016 iPhone 512 keer zo snel is als die van 2007? (Want die vergelijking maakte je.)

Ten opzichte van de 1e iPhone zou het 2048x zo snel zijn, net zo ongeloofwaardig. Volgens Apple via Webwereld is de iPhone 6 GPU 85x zo snel en de GPU 50x zo snel.
Mijn excuses, elke 18 maand dubbel zo snel geworden, dus in totaal slechts 120x zo snel

En 'de goedkoopste macbook pro' is niet hetzelfde device, de nieuwe versie is sneller en in veel opzichten beter dan de vorige versie, logisch toch dat die dan duurder is?
Als hij dezelfde prijs gehad had zouden mensen die gisteren de oude gekocht hadden klagen omdat ze evenveel betaald hebben voor een trager device.
Mijn excuses, elke 18 maand dubbel zo snel geworden, dus in totaal slechts 120x zo snel
Interessant dat Apple zichzelf lijkt tegen te spreken. Heb je ook een link naar de video waar dit behandeld wordt? Ik zou niet verbaasd zijn met als 'processing performance' wat anders wordt bedoelt dan CPU rekenkracht.
En 'de goedkoopste macbook pro' is niet hetzelfde device, de nieuwe versie is sneller en in veel opzichten beter dan de vorige versie, logisch toch dat die dan duurder is?
Nee. Volgens die logica zouden allerlei producten (TV's, computers, auto's, etc) nu veel duurder moeten zijn dan jaren geleden. Bijvoorbeeld Apple desktops en laptops zouden de laatste 25 jaar dramatisch in prijs verhoogd moeten zijn. Als een Mac van 25 jaar geleden van ongeveer € 2.500 elke 1,5 jaar 20% duurder zou zijn geworden – zoals nu de MBP 15" – dan zou die nu € 46.221 kosten. Zelfs als Apple alleen een inflatiecorrectie van 2% zou toepassen, zou de prijs al tot € 4.100 zijn gestegen. In werkelijkheid is een iMac eerder in prijs gezakt, zelfs zonder inflatiecorrectie.
Als hij dezelfde prijs gehad had zouden mensen die gisteren de oude gekocht hadden klagen omdat ze evenveel betaald hebben voor een trager device.
Daar wordt inderdaad regelmatig over geklaagd. Apple probeerde dit in het verleden te sussen door mensen die vlak voor de 'overgang' een computer bestellen, een qua prijs vergelijkbaar, maar nieuwer model te leveren. (Ik neem aan dat ze dit nog doen.) Juridisch gezien hoeven ze dat uiteraard niet te doen omdat ze feitelijk gewoon horen te leveren wat je besteld hebt.
Vergeet ook niet dat een flagship phone, van welk merk ook, aan iedereen verkocht kan worden via afbetaling via het abonnement. Juist OMDAT mensen niet in één keer die 700 neer hoeven/moeten te tellen kunnen ze het doen. Als je ze altijd in een keer af moest tikken, NO WAY dat er zoveel iPhones/Galaxy S's verkocht werden. Met het afbetaalmodel kan IEDEREEN, onafhankelijk hoeveel je verdient (zonder BKR en met een modaal inkomen) iedere twee jaar gewoon weer het duurste van het duurste 'nemen'. Er lopen veel mensen met een dure foon die zo'n ding nooit in een keer zouden kunnen betalen.
Bij Apple is het heus niet alleen de inflatie. Apple heeft al jaren als hoofddoel om een zo hoog mogelijke winst te behalen. De prijzen van Apple procucten stijgen daarom sneller dan de inflatie en die van de concurenten.

Apple heeft het IOS als troef om klanten te houden. Zolang er voldoende consumenten de voorkteur aan het IOS en de styling van Apple geven Aplle producten kopen gaat het goed, Als de verkoop in gaat zakken zal Apple daar ongetwijfeld op reageren door de prijzen wat te laten zakken. Iets minder winst is nog altijd beter dan onverkochte voorraad. Apple doet het met de prijsstrategie niet slecht, het is zelfd het meest winstgevende bedrijf ter wereld.

Aan de onderkant van de markt zie je juist bedrijven die gaan voor een enorme omzet en een relatief bescheiden winst.
Inflatie kan een reden zijn waarom spullen duurder worden. In dit geval lijkt het mij een politieke/strategische keuze
Da's natuurlijk makkelijk gezegd, maar geef me eens bewijs. Die oled balk dis zal niet gratis zijn. Aan de andere kant, hoe wij erover denken maakt niets uit op het feit dat het duurder is geworden. Ik zal mijn geldbuidel wel open moeten trekken als ik er 1 wil.
Bewijs heb ik niet. Daarom formuleer ik het ook als 'het lijkt mij".
Inflatie komt in de tech eigenlijk niet tot amper voor. Deflatie juist wel. Prijzen dalen als een malle , zeker in de IT hardware wereld. Behalve bij sommige productenten :P

Ontopic: Ik vind het maar laf van Apple dat ze niet de courage hebben gehad om de headphone jack te verwijderen!

Verder wel mooi laptops maar die prijzen. poeh, daar kan je héél wat snellere en betere alternatieven voor aanschaffen. Je moet wel héél erg gek op mac of OSX zijn om dat er voor over te hebben. Die oled strip vind ik persoonlijk meer een gimmick dan een nuttige toevoeging.
Dit is ook absoluut geen inflatie.
Ik heb de webshop bekeken vóór de keynote en na de keynote in nederlandse prijzen. Dit is een prijsmatig trucje om mensen eerder naar het nieuwe model te loodsen, gezien er maar € 10,- verschil zit als je naar het basis model van de nieuwe Macbook Pro kijkt.
Toch wel, als Apple namelijk maar een paar telefoons minder verkoopt loopt Wallstreet al te morren. Apple is er alleen om geld te verdienen.
Verantwoorden? Waarom? Als ze massaal worden verkocht is dat genoeg 'verantwoording'. Ingewikkelder is het niet.
Als je je eco systeem langzaam dood wil laten bloeden dan niet nee.

Echter als je een bloeiend eco systeem wil hebben dan heb je niet genoeg aan omzet alleen. Je moet *gebruikers* hebben.
Het feit dat de omzet van de iPhone en iPad divisies dalen, terwijl de prijzen van de apparaten gestegen zijn, vertelt mij dat het aantal gebruikers flink aan het dalen is; zelfs bij een gelijkblijvende omzet zou dat het geval zijn.

Dus ja voor komend jaar maakt dat weinig uit. Dit is echter een lange termijn trend die niet goed is voor iOS als platform en dus ook niet goed voor Apple.
Dat de verkopen van Iphones en iPads dalen komt misschien ook omdat die dingen zo goed werken. Mijn Phone 4s en iPad2 doen het nog goed en draaien perfect mee in het ecosysteem.

I.t.t. gadgetliefhebbers die steeds jagen op nieuwe opties en technologie, is er wellicht een groeiende groep mensen die het wel goed vind. En ik denk dat veel Apple gebruikers van dat type zijn, ik zie ze regelmatig, hebben een macbook van jaren geleden die er nog prima uitziet en soms nog een oude versie van het OS draait.
Reken even mee, wat is goedkoper, een keer in de 4-6 jaar 1000 euro uitgeven aan een nieuwe iPhone of elk jaar of twee jaar 500 euro aan een nieuwe Samsung?

En de reactie van Apple is dan logisch, als onze producten zo worden gewaardeerd, dan kunnen ze er ook wat meer voor vragen.
Ik ben echt niet blij met de prijsstijgingen en vind het ook absurde bedragen tegenwoordig. Maar de financiele afdeling in Cupertino zal wel weten wat ze doen gok ik. Het is ook heel simpel, ik ga geen Windows laptop kopen. Gaat. Gewoon. Niet. Gebeuren. Dus ik praat mezelf maar aan dat ik inderdaad minstens 5 jaar met zo'n apparaat doe en dan nog een redelijke restwaarde heb, dat ze gewoon goed werken en betrouwbaar zijn, en dat een high-end laptop van een ander merk echt niet ordes van grootte goedkoper is. Dus wik en weeg ik en trek dan toch mijn creditcard maar om er één te kopen. Want zo gaat het ;)
Ach, die paar honderd euro maken niet zoveel uit als je vervolgens jaren en jaren met die mac kunt werken. Vergelijk dat met een bijvoorbeeld met lichtgewicht HP-laptops die na een paar maanden blijken krom te trekken....... de tijd die je vervolgens kwijt bent om dat weer in orde te krijgen.
Vergelijk dat eens met het probleemloze functioneren van je mac al die jaren. Het wegblijven van problemen is veel meer waard dan die paar honderd euro extra in het begin.

Begrijp me goed, ik heb gewoon twee windows machines staan, die af en toe aan gaan voor zwaardere klussen. Een 64 GB RAM mac met een Titan GPU was helaas niet mogelijk om het moment dat ik het nodig had. En windows 10 werkt ook prima, mooi systeem met fantastische Storage Spaces en file history. Maar wel een systeem waar ik heel voorzichtig mee doe, om te voorkomen dat er wat mis mee gaat.

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 25 juli 2024 09:42]

De prijzen halveren? Je moet dan wel heel ouderwets zijn en over de prijzen van rekenmachines praten ofzo. Of je hebt nooit rekening gehouden met de wisselende koersen ofzo. Er was idd een tijd dat de prijzen steeds maar zakten (maar niet met 50%) maar de dollar werd toen ook steeds goedkoper.
De prijzen zakten wel degelijk heel lang over de hele linie zo hard. Wat je bij bijv. processors zag is dat er bovenaan een nieuw topmodel bijkwam (voor bijv. 500 euro), die dan elke paar maanden, bij introductie van nieuwe modellen een beetje zakte, totdat hij 2 jaar later ergens onderaan bungelde voor 100 euro. Bij harddisks hetzelfde verhaal: steeds nieuwe modellen met meer opslag en de prijzen van de kleinere modellen zakte dan.

Dus ja, als je gewoon keek wat je kreeg en hoeveel dat kostte; 2 jaar later was het of de helft waard, of een 2 keer zo krachtige machine. Echter deze trend is de laatste jaren sterk afgezwakt, waarschijnlijk doordat de wet van Moore tegen zijn einde loopt.
Maar heb je het nu over componenten of Mac hardware. Ik kan je echt niet goed volgen daar in hoor. Mac hardware heb ik nooit in prijs zien halveren. Ja natuurlijk dat een processor die ooit 500 euro kostte halveert in prijs na verloop van tijd. Daar is een afzet markt voor namelijk budget toestellen. Maar bij Mac zit je toch altijd in het top segment en is er geen budget model dus daar ga je die prijzen nooit zien halveren
Ik heb het gewoon over de prijzen in de tech sector in het algemeen. Daar is een sterke dalende trend zichtbaar (bij gelijkblijvende specs) of andersom, een sterke verbetering van de specs (bij gelijke prijzen).
Maar bij Mac zit je toch altijd in het top segment
Maar waarom? Ik stel dus dat dit een grote fout is van Apple. Een OS heeft gebruikers nodig. Hoe meer hoe beter. Door alleen het top segment te bedienen wordt het OS als geheel een niche.. waardoor de klanten uit het top segment ook niet goed meer bediend worden want er komen te weinig apps.
Voor veel mensen kost een telefoon niet €800 maar €40.
Maar ik denk dat de prestaties van een iPhone niet echt hoeven te verbeteren. Zolang het niet traag is verkoopt het toch wel.
Al wordt het met Continuum en Convergence wel interessant natuurlijk. Zullen we dan over 5 jaar met alleen een smartphone rondlopen en op werk/thuis een monitor hebben staan? Een galaxy S10 met een i7? Dan kunnen we vast wel €1500 gaan betalen.
Dat is zeker ouderwets, kijk eens naar laptops, een goede quadcore met GTX 860 niveau grafische kaart? Kost nu 2 jaar later exact hetzelfde, € 999,- :/
Ze stoppen software support, verkopen de oude modellen niet meer, maken de accu's niet verwisselbaar enzovoort. Patenten voorkomen dat andere fabrikanten iets gaan maken dat oude modellen benadert.
Bij mij is het omgekeerd... Ik moest vroeger het nieuwste van het nieuwste hebben en ging daar zo even 600-800 euro neerleggen + nog accessoires.
Nu koop ik een "als nieuw" tweede hands die SUPER presteert. Gewoon een Note 4 voor iets meer dan 200 euro. Zonder krasjes of wat dan ook.

Mijn houding is juist verandert. De markt is verzadigt en de hardware vooruitgang is minder snel gegaan dus is het een logische stap voor een goede tweedehands die het nog super doet!! Ik krijg zelfs nog UPDATES van samsung!!
Anoniem: 84766 @OddesE27 oktober 2016 22:51
De euro is het grote probleem. We hebben jaren gehad dat de euro op $1,40 of hoger stond. In dollars valt het wel mee met de prijsstijging.
Zeker waar. De dollar prijzen vd MacBooks zijn echt niet anders dan 5 jaar geleden met een beetje correctie voor inflatie. Hier in NL zijn de prijzen voor sommige producten gewoon €500 gestegen door oa BTW verhoging en de waardeloze euro-koers. Apple wil niet inleveren op marge, dus het gevolg is stijgende prijzen in de EU.
Apple heeft altijd 1 op 1 verhouding gehouden. Dus 2000 dollar ex vat was 2000 euro dan wel Inc btw.

Op dat oog is er niet veel veranderd. De toerist uit Nederland die toch in de is was. Kocht daar liever zijn nieuwe mac. En kocht in nld voor 80 euro een nieuwe adapter met eu power cord.
Anoniem: 382732 @OddesE28 oktober 2016 08:15
MacBook Pro's kunnen makkelijk duurder worden omdat de concurrerende producten dat ook worden (en meestal niet in de buurt komen van een Mac). Een HP met vergelijkbare specs is minstens zo duur.
Ben ik het niet helemaal mee eens. Apple heeft nu zon 500 euro op de prijs gegooid. Voor een gemiddeld huishouden is dit de huur van een flatje.
Anoniem: 706671 @To_Tall28 oktober 2016 09:03
Meeste doen ook 5 jaar met een macbook dus de jaarlijkse kost weegt wel zwaar zo.
Het gemiddelde huishouden is ook niet de doelgroep van Apple.
het gaat ook niet om een gemiddeld huishouden.. Maar kosten in vergelijking met.. Als je al voor 500 65m2 appartement kan huren. dan kan je nagaan dat 500 toch wel een vrij grote verhoging is.,
In 1997 kocht ik een desktop voor 3600 gulden. OK, dat is omgerekend zo'n 1600 euro, maar volgens mij mag je dat weer verdubbelen als gevolg van 20 jaar inflatie. Dat was trouwens een heel gemiddeld modelletje indertijd, zeker geen topmodel. Dus dan is 2700 voor een laptop niet zo heel gek wetende dat het wel een topmodel is.
Alleen waren toen andere zaken veel en veel goedkoper (zoals ziektekosten) waardoor de mensen ook het geld hadden om dat aan computers uit te geven.
Je kan altijd nog een 2de handse MacBook of iPhone kopen. Niet dat die goedkoop zijn maar ze zijn wel wat waarde vaster, ook als jij het dadelijk weer verkoopt. Ik ben het helemaal met je eens dat de producten duurder en duurder worden maar dat geldt net zo goed voor andere premium modellen van andere merken alleen ben je stom als je die direct koopt. Vergeet niet dat Apple zijn producten in Amerika lanceert en kijkt naar de afzetmarkt daar en past daar dan de andere prijzen op aan. In Amerika hebben ze wat voordelen op ons zoals de BTW die daar veel lager is ca 6% wat dus al zon 15% scheelt. Maar het allergrootste verschil zit m in loonheffing en andere belastingen. In Nederland wordt je werkelijk helemaal leeggezogen door de overheid. Als je 5000 euro verdiend hier of 5000 dollar verdient in Amerika, wat houdt je nog over?
En je hebt helemaal gelijk. De prijzen van een macbook stijgen harden dan mijn spaargeld...
Ik vind op zich dat je een goed verhaal hebt. Maar, je geeft aan dat Apple zich richt op de normale consument met een diepe portemonnee. Dat klopt ja. Maar ondertussen laten ze de "pro" gebruikers compleet in de steek, en dat kan ze nog wel eens duur komen te staan, het is (of waren) tenslotte ook de trouwe aanhangers van het merk over het algemeen.

We kunnen dan eigenlijk kijken naar alle hardware behalve de iPhone. Want de Mac Pro daar horen we al jaren niets meer over. De iMacs vernieuwen ook amper, en laat staan de Macbook Pro's. Ik bedoel kom op, een Macbook "Pro" zonder nVidia GPU voor Cuda en fatsoenlijke aansluitingen? Ik verwacht dat een heel erg groot deel van de kopers (ja, die trouwe aanhangers) Adobe gebruikt. En ondanks de kritiek komen ze nu met een veredelde LED strip boven het toetsenbord? Serieus? Ik zie het echt als een gimmick, leuk dat je een seconde bespaard op een potentiële extra functie toets, jammer dat je rekenkracht in de grafische sector mist wat je veel meer tijd kost.

En vervolgens begin je over de Microsoft Studio? Ik denk dat Microsoft heel goed heeft geanalyseerd wat er op dit moment ontbreekt in de "pro sector", ik denk dat het logisch is dat ik hier niet over hoef uit te wijden, het product spreekt al voor zich zelf. Maar de statement dat " de gemiddelde consument geen Studio op zijn bureau heeft liggen" lijkt me een vrij logische. Heeft de gemiddelde consument wel een high-end iMac of Mac Pro? Het is een compleet andere doelgroep waar de Studio op mikt. Dezelfde als waar Apple met zijn Mac Pro en iMac op richt. Echter laten ze steken vallen. En gaat die "Apple has lost it" voor pro's helaas op. Het voordeel is echter, er is nu een serieus alternatief.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 25 juli 2024 09:42]

Precies dit. Ik wacht al een tijd op een degelijke nieuwe upgrade voor Mac Pro. Ik kies juist voor Mac omdat het een unix systeem is met een nette user interface. Linux is voor mij echt niks en heb het een tijdje geprobeerd. Met name op de matige user interface bij linux haakte ik af. Ik vind het erg stom van Apple dat ze de professionele branch (Designers, Web Developers) opzadelen met een touch gimmick waar 9/10 pro's niet of nauwelijks gebruik van maken.

Ik heb zelf een aparte toetsenbord van Mac, dus die touch-pad raak is voor mij buiten bereik. In mijn optiek maakt Apple hier een grote fout "They lost their touch". Jammer dat Tim Cook mij telkens herinnerd aan, "but Steve Jobs would do this better".

Mijn hoop is nu gevestigd op Microsoft. Ik hoop echt dat ze een volwaardige Bash / Unix conversie implementeren in hun OS. Als dat een feit is, ben ik weg bij Apple en 1000 euro rijker.
Misschien voor de doorsnee persoon hier ook leuk om te weten waarom precies Unix beter is dan hetgeen MS heeft (NT?). Ik zit zelf op macOS maar zit na deze prijsstijgingen heel erg sterk te overwegen terug te keren naar MS (alleen jammer dat ze zo beroerd zijn qua smartphone OS en app-winkel), en hoor dit vaak langskomen zonder nou exact de uitleg waarom dit beter zou zijn.
Ios en Android werken heel goed samen met Windows 10 (inclusief notificaties etc)
Is lastig uit te leggen, moet ik bekennen. Maar de terminal in OSX (of Linux) is gewoon krachtiger en werkt prettiger dan de cmd.exe van Windows. Al was het alleen maar omdat Unix/Linux commando's verrekte handig zijn. Denk aan curl, wget, scp, ssh en cat. Ook de toevoeging van powershell en bash-achtige commando's hebben dat gat voor mij niet kunnen dichten. En dan hebben we het nog niet eens over het schrijven van een simpel maar krachtig script in Unix.
En meer in het algemeen: Linux/Unix kernels en bestandssysteem zijn nu eenmaal nog steeds lichter, betrouwbaarder en efficienter dan dat van Windows. Dat zie ik keer op keer in de praktijk.
Sorry was even druk, maar hier dan toch even mijn reactie. De rede waarom ik voor Unix gekozen heb zijn:

- Zeer makkelijke / snelle commando's
- Goede integratie van NodeJS
- Programma's door open source community geschreven voor Linux worden vaak snel en eenvoudig overgezet naar Mac OS.
- Goede en envoudige package managers zoals WebPack.
- Standaard services zoals SSH.

En dan een zeer belangrijke: Developers hebben hierdoor platform keuze vrijheid binnen het bedrijf (wat veroorzaakt word door de kernel van Unix op zowel Mac en Linux). Ik ben zelf opgegroeid met Microsoft, maar telkens loop ik tegen het feit dat veel andere developers meer open source bezig waren en ik vaker buiten de boot viel en zelf dus telkens het buitenbeentje was. Ik heb zelf een tijd vol gehouden om toch op Windows te blijven doordat we veel services in een Vagrant file geconfigureerd hadden, wat overigens heel cool werkte, maar het nadeel was dat telkens wanneer er een change was, de Vagrant file geupdate moest worden. Dus je had extra overhead in je development process. Daarnaast was deze oplossing eigenlijk alleen maar om de problemen van Windows op te lossen, immers werkten Linux en Mac OS al prima samen zonder Vagrant.

Overigens hoop ik nog steeds om ooit terug te mogen gaan naar Windows, aangezien ik telkens vaker zie dat Mac AMD videokaarten implementeerd (wat minder goed werkt met Adobe Photoshop).

Ik zie dat page404 een iets korter antwoord heeft waar ik me volledig aan bij sluit.
Goed verhaal.

Maar als ik het dus goed begrijp is het vooral voor de developers / intensieve hobbyisten een punt?

Want wat ik nog uit mijn Windows tijd ken is dat na verloop van tijd de computer langzamer werd en je een herinstall moest doen, waar ik bij Mac dit probleem niet ben tegengekomen. Misschien baseer ik me nog op de situatie uit het verleden of is het door de SSD's van tegenwoordig geen probleem meer.
Voornamelijk voor developers kunnen deze punten erg belangrijk zijn inderdaad. Tenzij je bedrijf volledig Microsoft georiënteerd is. Ik heb ook bij bedrijven gewerkt waar ze Microsoft gecertificeerd partner waren. Dan maak je voornamelijk gebruik van Microsoft services zoals Team Foundation Server, Azure, Visual Studio en .Net of C++. Veel game bedrijven die gebruik maken van DirectX bijvoorbeeld gebruiken ook vaak deze services.

Wat betreft het herinstalleren van Windows is mijn inziens wel verbeterd en minder snel noodzakelijk. Maar ik ben wel van mening dat een unix systeem toch net wat stabieler draait.
De macbook 13 inch modellen hadden al de laatste jaren geen discrete GPU en de nieuwe 15 inch heeft toch gewoon wel een discrete GPU optie (Radeon 450)? Apple levert een "goedkoper"model zonder sinds Steve dood is geloof ik maar dat hadden ze nooit moeten doen. Een 15inch hoort een dedicated GPU te hebben. Dat de rek uit de MacPro is komt meer doordat hij voor geen meter verkoopt. Veel te duur en maar weinig mensen hebben deze (achterhaalde) hardware echt nodig. Een iMac met dikke skylake i7 is nauwelijks trager dan een macpro 19000 vs 22000 geekbench als ik puur naar CPU performance kijk. Nou is de macpro wel met 8 core en 12 core te koop met dubbele HT maar dan kom je op prijzen uit dat je daar ook al een vrij aardige auto voor kan rijden. Het klinkt wellicht veel te hobbyistisch maar een macpro is juist de ideale kandidaat om zelf te maken / installeren maar dan als hackintosh.
Helaas ben ik het met je eens, en kun je deze metafoor doortrekken naar de Iphone / Ipad lijn van Apple.
Ook ik (als groot fan van de Iphone) kan geen andere conclusie trekken dat de aankoop van mijn laatste Iphone (de iphone 7) puur op basis is van "bij gebrek aan beter" / en omdat mijn Iphone 6 een steeds minder presterende accu had (wat na 2 jaar intensief gebruik geen schande is) omdat ik gewend ben aan IOS.
Maar het gevoel van echt iets "nieuws / innovatiefs" in handen te hebben is er al ruim 2 jaar af bij de Iphones.
Voorheen gaf je veel geld uit aan een telefoon maar was je blij met alles wat nieuw was.
Nu maakt Apple de telefoons wel duurder, maar ... euh ja .. Waarom eigenlijk ?

Apple has lost it, ik hoop dat het van tijdelijke aard is, maar de innovativiteit welke ze tot aan de dood van Jobs wisten vol te houden is ver te zoeken.
Ik hoop van harte dat deze niet met Jobs samen het graf is ingegaan.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 25 juli 2024 09:42]

Nou, ik kocht vanaf de iPhone 3G ieder model, maar ben gestopt bij de iPhone5. De 5s was maar marginaal beter. De 6 was anders, maar lelijker in mijn opinie, en veel te duur. En die stijging blijft maar gaan?

Nu al €900 voor een telefoon, terwijl ik de 5 nog kocht voor €500 met al zijn 'vernieuwendheid' die er toen in zeker mate nog wel in zat.

Ik denk ook dat Apple dit uiteindelijk weer gaat verliezen. Ze hebben de markt jarenlang langzaam gaargekookt op een hype, maar eigenlijk zitten we op een niveau dat je als weldenkend mens afhaakt. En zodra ze de menigte kwijt zijn, dan is €900 ineens heel erg veel.

Laptops hetzelfde. Ik heb ooit nog een 17" macbook pro gekocht voor €2200. Dat vond ik toen het geld waard. Mooi design, goede prestaties, componenten die in een pc veel duurder zouden zijn, en een belofte op een stabiel systeem voor jaren vooruit. En dat klopte ook...het ding was uitermate betrouwbaar en heeft jaren dienst gedaan. En nu? Of je even een laptop met een veel te klein scherm en middelmatige specs wil kopen voor €2800? Nou nee. Voor de helft van het geld heb ik dezelfde hardware in een asus of dell jasje.

En het is niet dat ik het allemaal niet kan betalen. Maar ik vind het gewoon zo ontzettend veel te duur geworden allemaal. Van mij mogen ze al die innovaties weglaten, en gewoon weer terug gaan naar mooi design en gewoon goede hardware voor een lichte premium op de prijs.

Sowieso, als je er over nadenkt: een oled bar ipv toetsen:
  • Ik kijk niet naar mijn toetsen, dus een oled heeft geen meerwaarde. Je wil niet iedere keer visueel moeten checken of de knop wel zal doen wat jij denkt dat hij zou moeten doen.
  • Als je al een multifunctionele strip wilt maken... zet die dan gewoon onderaan op het scherm? Waar hij opvalt? Maak het touchscreen....klaar.
Heb veel met wacom intuos tablets gewerkt voor grafisch werk, en op een gegeven moment kregen die ook multifunctionele knoppen met een schermpje erin/ernaast. Leuk bedacht, maar je kijkt op je scherm waar je aan het werk bent, en niet op dat pad. Met als gevolg dat je steeds de verkeerde functies te pakken had, tenzij je gewoon vaste functies toewees aan die knoppen.
De 6 was anders, maar lelijker in mijn opinie, en veel te duur.
De EUR stond rond de 1.26 tov de USD toen de iPhone 6 uit kwam. Dus dat spreekt bovenstaande dat het aan de EUR tov USD koers zou liggen tegen.

Wat betreft de nieuwe MBPs heb ik e.e.a. berekent en kwam hier op uit:

USD EUR (heffingen) +/- absolute verschil tov heffing (%percentage verschil tov heffing)
$1,499.00 €1.699,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €299,00.*) +323.58136 EUR ( +1,08%)
$1,799.00 €1.999,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €351,00.*) +348.31413 EUR ( -0,99%)
$1,999.00 €2.199,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €386,00.*) +364.80263 EUR ( -0,95%)
$1,299.00 €1.449,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €255,00.*) +257.09286 EUR ( +0,82%)
$2,399.00 €2.699,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €472,00.*) +497.77965 EUR ( +5,46%)
$2,799.00 €3.199,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €559,00.*) +630.75666 EUR (+12,83%)
$1,999.00 €2.249,00 (Inclusief btw en wettelijke heffingen t.w.v. ca. €394,00.*) +414.80270 EUR ( +5,27%)

De eerste 4 hebben een verschil van 1% tov de heffingen. De heffingen zijn overigens ook variabel, en kunnen afwijken. De eerste 4 modellen zitten rond een rechtvaardige prijs vanuit Apple's (!!) oogpunt. Dwz dat ze de heffingen doorberekenen aan de klant. Ik weet niet of andere bedrijven dat wel of niet doen, maar je mag het -zoals ik al zei- kunnen rechtvaardigen. Of ze dat in het verleden ook deden (bij bijv de recente Macbooks) en of ze dat voor 2014 ook deden voor de EUR onder de 1.20 kwam dat weet ik niet. Interessant is ook om te vermelden het verschil tussen de 13" en de 15". Die laatste 3 zijn de 15" modellen. Daar zitten dus duidelijk nog extra marges bovenop van 5-13%. Deze zijn niet te rechtvaardigen.

Hoe dan ook, vote with your wallet.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 25 juli 2024 09:42]

Ik weet niet wat je hebt berekend maar ik kom toch echt op andere getallen uit. Bij een wisselkoers van 0.92€ per $, volgens duckduckgo kom ik op:

1799$ * 0.92 = 1655.08€ vs 1999€ - 351€ = 1655€ (0.4% voordeel klant)
1999$ * 0.92 = 1839.08€ vs 2199€ - 386€ = 1813€ (1.2% voordeel klant
2399$ * 0.92 = 2207.08€ vs 2699€ - 472€ = 2227€ (0.7% nadeel klant)
2799$ * 0.92 = 2575.08€ vs 3199€ - 559€ = 2640€ (2.0% nadeel klant)

Ik heb alleen de touch-bar versies gepakt, dat is inclusief de versies die volgens jou niet te rechtvaardigen waren. Het zijn heel erg dure laptops maar ik qua heffingen en omrekenen zie ik geen schandaal.
Bij een wisselkoers van 0.92€ per $
Zou ik iets accurater doen ipv meteen afronden. Bij bijvoorbeeld de eerste is dat indien gebruik wordt gemaakt van Google op dit moment al een verschil van 7 a 8 EUR.

Verder is het een kwestie van goed lezen. Ik schreef: "percentage verschil tov heffing". Ik heb dus het bedrag dat Apple beweerd dat voor heffing is gepakt, en dat gebruikt om te berekenen.

En dan hebben we nog: Apple Increases Prices of Macs in U.K. by 20 Percent
Ja, . Geen idee welke koers Apple heeft gebruikt. Dat is inherent onnauwkeurig, daarom kijk ik juist naar het verschil tov het totaalbedrag ipv heffing. Want daar had ik inderdaad overheen gelezen. Vind ik zelf dan ook niet de meest logische vergelijk om bovenstaande reden.

Sowieso blijft staan dat het om relatief kleine verschillen gaat, max 65 euro, wat ook nog eens fluctueert met de dollarprijs. Bij een lage insteek (0.91€ per $) is het max 92 euro, oftewel <3%.
Verder hoor ik je niks zeggen over de voordelen van de klant bij de twee goedkopere (meer verkochte?) modellen.

Dat Apple spullen duurder zijn geworden hebben de Britten waarschijnlijk aan zichzelf te danken. Door de Brexit is de pond gekelderd ten opzichte van de dollar. 1.45 -> 1.22 wat zo'n 16% is.

Nogmaals; duur? ja! Een niet te rechtvaardigen verschil? Nah.
Vind ik zelf dan ook niet de meest logische vergelijk om bovenstaande reden.
Welke reden precies? Aangezien je convert is het altijd al ongelijk. Ik wilde slechts controleren of de heffing accuraat is. Lijkt er dus niet op bij de duurdere modellen.

Vziw is de heffing BTW plus de belasting op zware metalen en de belasting op de opslagcapaciteit.
Verder hoor ik je niks zeggen over de voordelen van de klant bij de twee goedkopere (meer verkochte?) modellen.
Cijfers wijzen dat uit, dus je hoort het me wel degelijk zeggen. Ik heb op dit moment een 15", en ik wil niet minder want dan zit ik met een krachtige laptop met een relatief bagger klein schermpje. Mijn interesse gaat dus uit naar de 15" en het lijkt er op dat de consument met minder volume daar voor de kosten opdraait om het verlies op de 13" met hoge volume te compenseren. Waarschijnlijk is dat berekent nav die Big Mac Index.
Dat Apple spullen duurder zijn geworden hebben de Britten waarschijnlijk aan zichzelf te danken. Door de Brexit is de pond gekelderd ten opzichte van de dollar. 1.45 -> 1.22 wat zo'n 16% is.
Aan een kleine meerderheid, die inmiddels geloof ik al weer een minderheid is geworden. Mooi man, een democratie. Waar is die laatste 4% overigens gebleven?
Nogmaals; duur? ja! Een niet te rechtvaardigen verschil? Nah.
Met bovenstaande in het achterhoofd hangt toch echt van je rechtvaardigheidsgevoel af dan. Ik heb geen zin in een socialistisch systeem op dure producten waardoor ik de iets minder dure producten met meer volume sponsor. Want voor mij is het heel erg veel geld.
Omdat het best aannemelijk is dat de marge te maken heeft met de schommelende dollarprijs. En is gerelateerd aan het hele bedrag, niet de heffing. De heffing is een puur Nederlands construct, waar ook nog eens een groot component afhankelijk is van de totale prijs; de btw. Daardoor is het voor mij logischer om het verschil aan te geven tav de totaalprijs.

Dat de pro's sowieso duurder zijn geworden, ook in de VS, kan die laatste 4% in de UK verklaren. Ik heb dat niet nagerekend ;)

Ik snap wat je bedoeld. Het is ook heel erg veel geld. Ik heb geen idee waar het verschil door komt. Misschien een grotere marge om wisselkoersschommelingen op te vangen?
Vergeet ook niet dat de $-prijs niet de 'echte' prijs is. Daar zit ook een afronding in naar mooie Apple-prijzen. Je ziet immers geen 2745,47 maar 2799 (om maar wat te noemen).
Kostprijs X * marge = Y.
In dollars Y, afgerond 2399$
In Euro's Y * koers * heffing = Z, afgerond 3199€
Dat zou de gevonden verschillen best kunnen verklaren.
Even voor de zekerheid: Ik heb het nooit over de wisselkoers gehad? Ik vind de iPhones gewoon al jaren te duur t.o.v. de nuttige innovatie/vooruitgang :)

Ik vind dat Apple langzaam té ver is gegaan met het prijspeil waardoor het gewoon niet meer in verhouding is en mensen zullen afhaken. Als dat zou gebeuren, en mensen haken met bosjes af, dan is het te laat. Als de algemene opinie omdraait, dan heeft het een sneeuwbaleffect en verlaat het gros het zinkende schip voordat het te laat is.

Wie wil er nu voor een premium prijs in een ecosysteem zitten wat met niets meer integreert omdat het uit de mode is geraakt en de rest van de wereld het bijna niet meer gebruikt? Er wordt dan door andere fabrikanten niet meer in geïnvesteerd (Microsoft Office? Adobe), om maar niet te spreken over de op handen zijnde IoT revolutie waar fabrikanten liever apps voor android maken dan voor het niet-veel-belovende-veel-te-dure apple platform met een steeds kleiner wordende user-base.

Begrijp me niet verkeerd: ik zou heel graag hebben dat Apple wel gewoon mooie producten maakt, en bijvoorbeeld innovaties als HomeKit kan lanceren om domotica meer bereikbaar te maken. Maar de afgelopen jaren ben ik steeds teleurgesteld, en merk dat ik me steeds meer zorgen maak of het platform nog wel toekomst heeft met dit soort schandalige prijzen.

Volgend jaar kan een ommekeer betekenen, als het 10 jarig iPhone jubileum gevierd wordt, en er misschien wel een enorme innovatie ons te wachten staat. De grootste user-base zit nog steeds in de telefoonmarkt natuurlijk. Maar toch... ook deze lancering van de macbooks maakt me alleen maar meer ongerust :)
Heb regelmatig artikelen gelezen dat de rek er uit is bij de App Store. De hype is voorbij. Dat betekent ook weer niet dat men er geen winst meer kan maken, maar het is veel lastiger. Zelfs met een goede app.

Ik vergelijk het zelf graag met de muziekwereld of filmwereld. Je zit met hoge ontwikkelkosten, terwijl de distributie nagenoeg nul is. Daarom werken projecten zoals Kickstarter goed.

Ik zie geen tekenen dat Microsoft Office en Adobe er mee zouden stoppen voor Mac. Dat zijn m.i. ook luxeproducten, of voor zakelijk gebruik. De paar kleintjes die het niet meer kunnen betalen die hebben pech. Ook heb je Homebrew, en een vrijwel naadloze integratie van *NIX.

Het is bij een nicheproduct (luxeproduct) als Apple wel zaak om relevant te blijven. Maar als je denkt dat dat niet zo is, dan moet je toch wel iets van cijfers komen of logica komen ipv 'ik vind prijspeil te ver gegaan'. Dat vind ik ook, maar dat vind ik al jaren. Het gaat er om of de massa die het wel makkelijk kan betalen dat _ook_ vind. Ik ben als arme sloeber die een MBP wil een uitzondering.
Ik kan het makkelijk betalen. Ik vind het teveel geld.

Ik zeg samengevat: als ze door het hoge prijspeil de massa gaan kwijtraken, dan haken partijen als Microsoft en Adobe af en worden nieuwe iniatieven niet meer aangesloten op Mac. Dan heb je dus een sneeuwbaleffect.

Vooralsnog is dat dus niet zo, maar met de prijsontwikkelingen van nu voorzie ik dat Apple terug kan vallen en zijn grote afzetmarkt kan kwijtraken, zoals ze dat eerder ook kwijt zijn geraakt.
Als ik het makkelijk kon betalen zou ik mij er niet druk om maken, en zou ik die tijd aan andere zaken besteden. Dat is ook zo'n downward spiral.

Algeheel zijn de MBPs qua prijs/kwaliteit naar mijn gevoel wel duurder dan voorheen. Maar dan hebben we het niet gehad over bijvoorbeeld algehele inflatie. Want alles wordt duurder. Een frietje kostte in de jaren 70 minder dan een gulden.

Bedrijven en scholen kunnen het gewoon afschrijven. Sterker nog als je een 15" voor persoonlijk gebruik wilt gebruiken, kun je je beter bij KvK inschrijven en dan afschrijven. 21% BTW over 2700 EUR is veel geld (567 EUR).

Wil je dat sneeuwbaleffect voorspellen dan zul je meer moeten weten over de volumes, en de vraag of de prijzen nu te hoog zijn voor individuen die het voorheen wel konden betalen, scholen, en bedrijven. Ik vind dat allemaal bijzonder interessant, en relevant voor de discussie, maar ik heb geen harde cijfers. En als ik ze al zou hebben, zou ik (nog) geen verkoopcijfers hebben van het nieuwe product.

Aangezien de vorige update 2 jaar geleden was denk ik dat de vraag er inmiddels wel is.

Al met al is het eigenlijk een luxeproduct, en is het maar de vraag of je productiviteit hier door wordt verhoogd tov bijvoorbeeld een Microsoft Surface Book. Misschien is zelfs dat overbodige luxe. Ik ben van mening dat tegenwoordig met WiFi, 4G, en zelfs remote gaming een thin client een reële optie is. Het maakt dan niet zo veel uit welk OS die thin client draait, of hoe krachtig die thin client is. Zo ben ik op mijn huidige MBP ook vaak met RDP bezig. En iets als VLC gebruiken om lokaal te renderen kost ook niet veel CPU/GPU power. Ik weet niet of je bijvoorbeeld Photoshop remote kunt renderen terwijl hij lokaal draait, maar je kunt hem natuurlijk ook remote draaien.
Ik denk dat (buiten oliesheiks) de meeste mensen met genoeg geld *juist* heel veel waarde hechten aan een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Het is niet voor niets dat ze genoeg geld te besteden hebben :)
Ik heb in mijn hoofd altijd het idee dat je als je iets koopt dat twee keer zoveel kost, maar drie keer zo lang mee gaat, je uiteindelijk toch goedkoper uit bent ;-)
Ik weet niet over welke producten je het hebt dan? :)

Een MacBook Pro heeft tegenwoordig gewoon mainstream componenten bij aanschaf. En de concurrerende merken gaan ook gewoon lang mee.

En iPhones? Ik heb niet het gevoel dat een iPhone 3x langer mee gaat dan een samsung/sony etc?
Leuke berekening maar heb je wel eens gehoord van de Big Mac index? De index wordt voornamelijk gebruikt om te berekenen of een valuta over gewaardeerd is maar kan ook gebruikt worden voor prijsbepaling. De prijsbepaling van een product is niet alleen afhankelijk van de valutakoers maar ook wat het besteedbaar inkomen is in de markt. Hoe hoger het besteedbaar inkomen hoe meer je kan vragen als producent. Als je nu de Big Mac index naast je valutakoers berekening legt dan zul je zien dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen die twee getallen. Wat betekent dat de prijs onevenredig stijgt ten opzichte van het besteedbaar inkomen. Dit verklaart dan ook dat de dalende bereidheid om premium prijzen te betalen
Je zou die Big Mac index kunnen linken of verwerken. Ik ken die index niet, maar ik ken het principe wel. De reden dat ik dat heb genegeerd is ivm het feit dat US en Nederland eerste wereld landen zijn, en aangezien een MBP toch wel bedoelt is voor de meer welgestelden. Verder schijnt het USD bedrag zonder VAT te zijn.
Oh mooi overzicht! Deel van het prijsverschil zit zoals je zegt inderdaad veelal in de heffingen die we hier hebben. Al moeten we niet vergeten dat in de VS afhankelijk van de staat waar je koopt er ook nog heffingen zijn, dus deze dollarprijzen zijn ook meer de kale variant.
Echter vooral die wisselkoersen vind ik inderdaad sneaky. Hoor dat argument vaker dat als de euro laag staat dan gaat de prijs hier omhoog en is natuurlijk ook met veel andere goederen zo. Wat ik altijd zo achterbaks vind is dat het voor mij altijd lijkt alsof de prijs vooral en bijna direct stijgt bij een slechtere euro, maar dat het omgekeerde een daling bij een betere euro altijd maanden duurt om door te werken in de prijzen of gewoon helemaal niet gebeurd :/

[Reactie gewijzigd door SebasC88 op 25 juli 2024 09:42]

De heffingen die ze betalen ligt niet op de invoer tussen de us en eu.

Apple voert namelijk ook zijn Apple producten in vanuit China. Je moet dus de heffingen wegdenken. Die worden namelijk vanuit China berekend. In de us hebben ze ook heffingen vanuit import producten.

Nubweet ik de import heffing niet op een mac daar zullen Douane afspraken voor zijn. Maar je kan zo niet 1 op 1 de prijs vergelijken met de us.
Anoniem: 343906 @tss68nl28 oktober 2016 03:07
Je hebt in mijn ogen helemaal gelijk hoor. De prijzen die Apple voor deze nieuwe laptops vraagt zijn ook in mijn ogen echt wel een beetje aan de te hoge kant. Zo bijzonder zijn die dingen ook weer niet.

Met hun iPhones idem dito. Het enige model wat daar nog een beetje normaal betaalbaar is is die 5SE, de overigens zijn zo duur dat het gros van de mensen naar iets anders gaat kijken.
Ik vind die oled bar en grote touchpad meer een gimmick. Ook de 2 kleurtjes waar je nu uit kan kiezen..Dat uberplatte ook.

Die touchstrip lijkt mij ook onhandig, de functie van buttons wisselt constant. Iedereen die een beetje serieus met z'n Mac bezig is gebruikt toch een Wacom.

Ik zou die notebooks liever wat dikker zien, met een grotere accu. En dat vastsolderen van alles irriteert me ook zo. Ze vragen 240,- voor een 8gb ram upgrade... Die prijs was toendertijd hetzelfde voor m'n Macbook, terwijl het maar 50,- kostte toen ik het bij Mycom kocht en zelf upgrade..
Dit is gewoon niet waar. Ik heb hier nog de bon liggen van mijn iPhone 5: €699. Mijn iPhone 6: 100 euro duurder omdat ik 16gb te weinig vond geworden. Maar de prijzen zijn niet echt gestegen in mijn mening. De iPhone is altijd duurder geweest, maar houdt ook meer restwaarde. Beide iPhones heb ik na 2 jaar voor meer dan 300 verkocht.
Vreemd, ik heb hier een bon liggen van €500 voor een iPhone5. :)

Ik heb er toen 3 gekocht in 4 maanden. Een voor mezelf, één voor m'n vriendin, en 4 maanden later nog één omdat de telefoon van m'n vriendin gestolen was op een feest.

Wel van een leverancier die ze ook regelde voor de werknemers van mijn bedrijf. :)
Apple is nog nooit zo succesvol geweest als nu en onder Tim Cook. Je bent hier echt aan het doom denken.

Ik ben het met je eens dat er nu meer sprake is van evolutie dan revolutie.
Deze nieuwe MacBook Pro lijn is weer een stapje verder. De oled strip en touch id is veelbelovend in zijn toepassingen en opent weer heel nieuwe mogelijkheden.

Ik vind dit een hele mooie update van de MacBook Pro lijn met echte innovaties. Geen grote, wel fijne.
De prijzen zijn weer onveranderd hoog, al is de doorverkoop waarde dat ook. Je schrijft altijd minder snel af op Apple hardware.
Volgens mij heb je mijn post niet goed begrepen. Ik zeg als afsluiting:

Tim Cook die toch Apple veel geld heeft laten verdienen weet zelf ook wel dat hij geen Steve Jobs is en zal vast een lange termijn visie hebben. De vraag is dus even wat er in die lange termijn visie centraal staat... Pas als je die weet en kunt stellen dat de wijze waarop Apple dit probeert te bereiken onvoldoende is kun je daadwerkelijk zeggen: " Apple has lost it" ...

Dus ik geef aan dat je niet kunt zeggen of "Apple has lost it..." daadwerkelijk klopt tenzij je de visie en de daarop gestaafde acties van Tim Cook weet...
Die visie kun je als het goed is merken vanuit de keuzes die er gemaakt worden. Om tot die stip op de horizon te komen moet je stappen in die richting nemen. Steve jobs heeft nooit heel duidelijk gepresenteerd wat zijn stip op de horizon was, maar alle stappen die Apple nam onder zijn bewind hadden duidelijk richting en sterke ideeen erachter. Alles was doordacht, alles had dezelfde richting.

Onder Tim Cook is het moeilijk een stip op de horizon te zien. Een aantal voorbeelden:
- De Apple watch is gereleased onder Tim Cook en zou het nieuwe Apple product moeten worden. Inmiddels zijn we 3 software iteraties en 2 hardware iteraties verder en is het product nu vooral op sport en beweging gericht. Consessies en richtingloos. Een smartwatch zou ook je nr 1 smart homeninterface kunnen zijn, maar Tim ziet het niet (HomeKit is echt nog niet ver genoeg)
- Apple zou met een revolutionair tv product komen. Ja dit was de legacy van Jobs, maar de Apple Tv die Tim Cook heeft uitgebracht is weinig revolutionair en hangt van consessies aan elkaar. Van alles een beetje en daardoor helemaal niet vernieuwend of baanbrekend.
- Apple zou bezig zijn met een smart car en toen weer niet.
- Tim Cook heeft aangegeven AR interessanter te vinden dan VR, maar tot op heden niets. MS en Google liggen met hololens en Google Glass mijlenver voor.
- de headphone Jack weglaten zou courage nodig hebben. Echter zijn er gisteren nieuwe Apple producten gereleased waarbij ze die courage niet hadden. Op de iPhone vinden ze lightning de beste poort voor koptelefoons. Waarom heeft de MacBook dan geen lightning? Of de iPhone geen USB-c? Ik kan nu mijn nieuwe iPhone 7 niet aansluiten op een nieuwe MacBook, noch kan ik mijn nieuwe Apple koptelefoon aansluiten op mijn MacBook. Het is gewoon allemaal niet doordacht.

Er is op dit moment geen enkele verwachting van waar Apple de markt gaat verrassen en/of open breken. Alles wat Apple de laatste jaren doet is consolideren. Het lijkt richtingloos, niet omdat het in paniek zoekt, maar gewoon stil op zijn plek zijn positie wil verstevigen. De geschiedenis leert dat stilstand achteruitgang betekend. Apple has lost it? Ja, ik ben bang van wel. Het Apple van 5 jaar geleden had gewoon de ballen en de visie gehad om zowel de iPhone als MacBooks uit te rusten met USB-c en dat als nieuwe audio poort te verklaren. Daarmee hadden ze de hele markt vooruit gestuwd, want USB-c headphones passen ook op Android toestellen en laptops met USB-C. En dat is nog maar een klein voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 25 juli 2024 09:42]

Steve jobs heeft nooit heel duidelijk gepresenteerd wat zijn stip op de horizon was, maar alle stappen die Apple nam onder zijn bewind hadden duidelijk richting en sterke ideeen erachter. Alles was doordacht, alles had dezelfde richting.
Jobs heeft ook gefaalde of op z'n minst in eerste instantie falende producten en services. Mobile me, de Motorola Rokr om er twee te noemen. Apple Maps en de beruchte ronde muis (https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_USB_Mouse)
- De Apple watch is gereleased onder Tim Cook en zou het nieuwe Apple product moeten worden. Inmiddels zijn we 3 software iteraties en 2 hardware iteraties verder en is het product nu vooral op sport en beweging gericht. Consessies en richtingloos.
is gericht op ... en richtingloos klinkt een beetje tegenstrijdig. De Apple watch is een iteratief product, net als de iPhone was. Het zou ook niet het nieuwe product worden, maar één van de nieuwe. Daarbij zal veel van die eerste release nog uit de koker van Jobs zijn gekomen.
Een smartwatch zou ook je nr 1 smart homeninterface kunnen zijn, maar Tim ziet het niet (HomeKit is echt nog niet ver genoeg)
And yet, Home zit op de watch. En ja, Homekit is er nog niet, maar timmert flink aan de weg. Grootste probleem schijnt oa de strenge security eisen te zijn, iets waar na vorige week wellicht anders tegenaan wordt gekeken. (http://www.theregister.co...ity_apple_homekit_delays/)
- Apple zou met een revolutionair tv product komen. Ja dit was de legacy van Jobs, maar de Apple Tv die Tim Cook heeft uitgebracht is weinig revolutionair en hangt van consessies aan elkaar. Van alles een beetje en daardoor helemaal niet vernieuwend of baanbrekend.
De problemen met Apple TV zijn grotendeels te verklaren door de enorm versnipperde markt voor streaming tv. Kijk maar naar het missen van NetFlix en Amazon, twee zeer grote US-spelers die niet in cd nieuwe TV-app zitten. De box zelf heeft zeker potentie. Jobs revolutionair product lijkt toch echt de combi tussen Siri op de Apple TV en de nieuwe TV app te zijn, maar dan in een perfecte wereld waar je wel deals kunt maken in alle landen met alle content providers. Dat is echter geen technisch maar een politiek probleem, waar ze blijkbaar druk mee bezig zijn.

- Apple zou bezig zijn met een smart car en toen weer niet.
Apple probeert wel meer uit. Ze communiceren het nooit. Zo ook in dit geval, het was makkelijk af te lezen uit HR-geruchten. Zelf vind het ik het alleen maar positief dat ze het laten droppen.
- Tim Cook heeft aangegeven AR interessanter te vinden dan VR, maar tot op heden niets. MS en Google liggen met hololens en Google Glass mijlenver voor.
[quote]
Grappig dat je die twee noemt en niet de bedrijven die al daadwerkelijke consumentenproducten hebben zoals Occulus (+Samsung), HTC en Sony. Het verschil tussen Apple en (Google & Microsoft) is de de laatste graag zo snel mogelijk willen laten zien aan producten waar ze mee bezig zien. Apple doet dat normaal niet. Het gevolg is dat we niet weten hoever Apple is, ze hebben vaker voor verrassingen gezorgd. Google heeft met Glass de plank in eerste instantie enorm misgeslagen en Microsoft heeft een veelbelovend product met de Hololens maar hebben ook daar al lekker lopen over-promisen. En het is voorlopig nog geen volwaardig consumentenproduct.
- de headphone Jack weglaten zou courage nodig hebben. Echter zijn er gisteren nieuwe Apple producten gereleased waarbij ze die courage niet hadden. Op de iPhone vinden ze lightning de beste poort voor koptelefoons. Waarom heeft de MacBook dan geen lightning? Of de iPhone geen USB-c? Ik kan nu mijn nieuwe iPhone 7 niet aansluiten op een nieuwe MacBook, noch kan ik mijn nieuwe Apple koptelefoon aansluiten op mijn MacBook. Het is gewoon allemaal niet doordacht.
Lightning is ontwikkeld voor de iPhone, niet voor laptop. USB-c zie ik op de iPhone wellicht nog wel komen in de toekomst. Verloopstekkers zijn inderdaad k*t. Maar om daar nu Tim Cook op af te branden... Jobs is verantwoordelijk voor de slechtste muis ever - de ronde hockeypuck.

Zelf vind ik een van de duidelijkste dingen waar Cook z'n stempel op drukt de zelf opgelegde beperking om AI aan te pakken op de telefoon, met zo min mogelijk Cloud en data-grabbing. (http://www.imore.com/tim-cook-you-can-have-ai-and-privacy) Ik ben heel benieuwd of dat inderdaad lukt, want het staat zonder twijfel vast dat het makkelijker is met enorme datasets.

En verder, is Apple nu richtingsloos of zitten ze stil? De stijl van Apple, ook die van Jobs, was juist iteratie voor iteratie verbeteren. Daar zijn ze toch echt mee bezig. Wellicht had Jobs de USB-C nu al ingevoerd, maar dan had ie het in ieder geval niet gedaan zodat de koptelefoon ook op Android werkt. Jobs was alleen geïnteresseerd in het verband met de eigen producten.
Was Jobs beter dan Cook? In een aantal opzichten, vast. Is Apple doooomed? Ik betwijfel het. Zelf vind ik dat er veel onrealistische verwachtingen zijn; de iPhone was uniek. De iPad als vervolg en de iPod als voorganger in mindere mate ook. Voor de rest heeft Apple vooral z'n eigen weg gekozen en iteratie voor iteratie producten verbeterd op een manier die Apple goed vond. Slechte keuzes incl, (Apple maps) en dat doen ze nog steeds (headphone weg).

Het grote verschil tussen Microsoft toen (onder Balmer) en Apple nu (onder Cook) is dat de eerste vanwege een monopolie écht stil kon staan. Apple heeft die luxe niet.
Maar in de tijd dat Apple zijn prijzen wat verhoogt, heeft de concurrentie niet stilgezeten. Apple blijft dicht bij wat het deed en hoopt op hetzelfde success, maar destijds was er niets beters, was er niemand innovatiever.

Echter, nu laat bijv Microsoft zien dat ze eigenlijk verder zijn (Surface Book, Studio, maar ook Windows 10 zelf) en als je een Dell XPS 15 vergelijkt met die nieuwe Macbook Pro's dan heb je met die Dell een compactere laptop, met een fantastisch scherm, mét aanraakfunctionaliteit en een 2x zo grote SSD, zonder dat een van de andere componenten ook maar iets onderdoet voor de MBP. Je betaalt voor die Dell echter snel 600 euro minder!

Ik was in de markt voor een nieuwe MBP en heb al 10 jaar enkel Apple spullen (muv mijn Nexus telefoons) maar heb nu sterk het gevoel dat je alleen maar betaalt voor het imago van het merk, zonder daar ook maar iets extra's voor terug te krijgen, anders dan een touchbar waarvan ik het praktisch nut niet inzie. Extra betalen kan best maar alleen als ik dat voor mezelf kan rechtvaardigen. Dat lukt mij met deze reeks niet, daartoe biedt het niets.
Ik denk dat het hem er wat Surface Studio betreft vooral in zit dat normale consumenten ook absoluut niet de doelgroep zijn. De doelgroep zijn mensen die toestellen zoals de Wacom Cintiq gebruiken, de 27" versie daarvan kost 2500 dollar als ik mij niet vergis, en dat is zonder computer, etc. Dus wat dat betreft is de Surface Studio "goedkoop". Het enige Surface product dat naar "normale consumenten" gericht was, was de Surface 1/2/3 (en de Surface muizen, toetsenborden, etc zou je nog kunnen zeggen). De Pro, Book en Studio zijn allemaal voor hun eigen, meer professionele, gebruik.

Maar de MacBook-lijn is wat doelpubliek betreft meer consumenten-focused. Zelfs de MacBook Pro (denk eraan dat een non-Pro MacBook nog maar een jaar of 2 terug op de markt is, daarvoor was het alleen Pro of Air). Apple mikt meer op de algemene markt en kan zich dat in tegenstelling tot Microsoft ook permitteren daar Microsoft zijn OEMs tevreden heeft te houden. En daarbij begint de "nalatigheid" van Apple wat betreft de iMac, Mac mini en Mac Pro ook traag maar waar wel wat schade (of eerder meer afwachtendheid) toe te brengen aan de Mac lijn. De Mac Pro gaat nu zijn 4de jaar in. De introprijs van dat systeem was 3 jaar geleden €3049 euro, nu is dat €3449. €400 euro meer.
Daarvoor hadden we ook gewone Macbooks, zeer populair bij scholieren en studenten. :)

En de Europrijs zal alijd afhangen van de Dollarkoers, en met een terug omhoog krabbelende dollar worden Amerikaanse spullen duurder...
Naar mijn mening is de Pro versies van de Surface zeker niet gericht op een meer professionele markt. Ik heb de Pro 3 gehad en gebruikte deze vooral voor school. Heb daarvoor een Macbook Air gehad (die kwa prijs een stuk duurder was dan de SurfacePro). Ik stond echt te kijken van de prestaties die de SP haalden en het grootste voordeel van dit systeem ten opzichte van de Macbook was dat deze zowel als tablet als laptop gebruikt kon worden.

Dus naar mijn mening is zijn de Pro versies van de Surface zeker niet gericht op alleen professioneel gebruik. Helaas is mijn Surface gesneuveld, ben nu aan het overwegen om mijn laptop gelijk te vervangen voor de SurfaceBook
Anoniem: 145867 @Loller128 oktober 2016 07:18
Tenzij je studeren natuurlijk professioneel vind. Ga eens kijken naar universiteiten in de USA. Alleen maar appeltjes. (Zelf geen apple hoor, dell met Linux) Maar dat is gewoon wel een feit dat veel daar opgroeien met een appeltje laptop.
de samenwerking van de producten bij Apple
Ja, die is mooi uitgedacht: als je een MAcbook van 4000 euro koopt en een iPhone van 1000 euro, is er geen enkele manier die twee aan te sluiten tenzij je ook nog even dertig euro uitgeeft aan een kabeltje dat Apple weigert in de doos te stoppen. mooie samenwerking :+
Nou als je over die bedragen praat dan is 30 euro miereneuken.

En ik sluit hem alleen aan voor de reservekopie. Ik doelde dan ook meer op de functionaliteit van iCloud en handoff.
Die bedragen zeggen mij "why the fuck stoppen ze die kabel niet gewoon in de doos van de iPhone?"

Google doet het (je krijgt een C-C en een A-C kabel bij je Nexus 5X/6P, en Pixel).

Aangezien Apple al enige tijd een laptop verkoopt met enkel een USB-C aansluiting (de Macbook) vind ik het echt belachelijk dat ze geen USB C - lightning kabel bij de iPhone leveren. Jij noemt het mierenneuken, maar als het zo een belachelijk bedrag is... waarom levert Apple die kabel niet gewoon mee?
Beter nog: waarom levert Apple de iPhone niet met USB-c?
Ja, ben ik het ook helemaal mee eens. Ze hebben het over Courage wanneer ze de headphone jack verwijderen, maar dezelfde poort gebruiken op hun iOS en MacOS apparaten, dat was te moeilijk. Want ja: dan zou je je "Android-kabel" kunnen gebruiken op je dure iPhone, dat mag natuurlijk niet....
Ik kan me vergissen maar USB-C is een wat grotere plug than een 3.5 headphone jack en veel groter dan the lightning cable.
Onzin dus om USB-c op een iphone te plaatsen.

Op de iphone is besloten om de 3.5 mm weg te laten omdat ie ruimte in nam die hard nodig was en ie ook de waterdichtheid verminderde.

Op een macbook speelt het ruimte en waterdichtheidsprobleem minder.
En als je daar je de lightning headphone van je iphone wilt gebruiken heb je al een adapter gekregen.
USB-C is een wat grotere plug than een 3.5 headphone jack en veel groter dan the lightning cable.
Een foto zegt meer dan jouw duizend Apple-distortion-field leugens: https://imgur.com/a/AJnCb

Groter? Sure, ietsje, halve milimeter of zo? Maar USB-C is ook gewoonweg beter: lightning is niet capabel om bvb 40Gbps thunderbolt te dragen.

Daarnaast is er ook een foto die jouw waterdicht = er kan geen headphone jack zijn!! nonesens ook rechtstreeks naar de prullenbak verbannen: http://www.iphone7.tips/w.../04/Samsung-galaxy-s7.jpg

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 juli 2024 09:42]

Volgens mij bevestigt jouw foto dat een USB-C plug meer ruimte in beslag neemt dan een 3.5 mm plug. Ze hebben dezelfde hoogte, 3.5 mm is iets hoger, maar de USB-C is veel en veel breder en neemt in ieder geval aan de buitenkant meer ruimte is beslag.

Een gat minder aan de buitenkant zorgt voor minder plekken waar het mis kan gaan en dus is het gemakkelijker om een telefoon waterdicht te maken.
Lees eens het hele verhaal met alle nuances op http://www.forbes.com/sit...he-iphone-7/#491eee83373b

That’s not to say it’s impossible to waterproof a headphone jack, or that other manufacturers haven’t done it. But the most dependably waterproof port is the one you removed.

It doesn’t actually do very much. So the headphone jack takes up lots of precious bezel space, is especially difficult to waterproof, and is in the way of the necessary expansion of the Taptic Engine. It’s causing a lot of problems.
Ben het helemaal met je eens. Maar op dat bedrag blijft het miereneuken.

Uitgaande van 5000 euro praten we over 0,6 procent extra...
Hij heeft natuurlijk wel gelijk dat die samenwerking vanzelfsprekend zou moeten zijn en die kabel dus standaard meegeleverd zou moeten worden. Zeker voor de premium bedragen bij deze apparaten.
Waarvoor heb je die kabel perse nodig dan? Alles gaat via WiFi.
Goede analyse van steve blank, een ander die ongeveer hetzelfde zegt is Clayton Christensen. Zijn vraag die hij eerder in zijn carriere stelde is: hoe kan het dat succesvolle bedrijven ten onder gaan. Veel filmpjes van hem te vinden op youtube...
Ballmer heeft zo zijn missers gehad maar Microsoft is nog steeds een prima presterend bedrijf.
Anoniem: 145867 @BikkelZ28 oktober 2016 07:15
Oude producten, en oud geld. Leuk teren op goedlopende melk koetjes. Totdat er dus weer een revolutionair product aankomt.
Google is nu op pad om nieuwe kernels te maken, Chrome OS te fuseren met Android met daarop ART desktop applicaties te laten draaien. Waarbij de mobiele varianten zo heel gemakkelijk om te bouwen en uit te breiden zijn naar volwaardige desktop applicaties.

Als Microsoft weer gaat slapen en snurken en in de kamer ernaast Google keihard aan de weg timmert en weet wat ze willen. Microsofts melk koetjes uitholen/afpakken.
En dat is toch gewoon legaal? je mag concurreren een ander bedrijf verslaan. Het is 1 groot spel zonder medelijden.
Oude producten, en oud geld. Leuk teren op goedlopende melk koetjes. Totdat er dus weer een revolutionair product aankomt.
Doet Google niet veel anders dan? Ze teren op hun succes met Android en Google search maar verder krijgen ze helemaal niks van de grond.
Google is nu op pad om nieuwe kernels te maken, Chrome OS te fuseren met Android met daarop ART desktop applicaties te laten draaien
Wat origineel zeg, is dat niet iets wat Microsoft 4 jaar geleden had gedaan ;)

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 09:42]

Anoniem: 145867 @vali29 oktober 2016 11:19
Uhm Windows Desktop is al heel oud en Office stamt uit 1989... Wat jij beschrijft zijn relatief jonge producten. Dus hoe kun je dat vergelijken? Niet

Dat men iets bedenkt en het vervolgens niet goed uitvoerd ja... dan moet je niet gaan zeuren en juist de fout bij jezelf gaan zoeken hoor. Jij legt zeker dan de fout bij de consument.. haha ja toch? Waarom durf jij dan niet de fout te leggen waar hij hoort? De producent... ja een leuk idee is stap 1. een goede uitvoering is 2. en goede marketing is 3. De laatste 2 heeft Microsoft vaak echt schijt aan. Geef dat toch eens toe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 09:42]

Windowsdesktop is een oud product inderdaad, maar het samenvoegen van alle Windows devices zeker niet, dat laatste is waar ik op doel en Google is dat nu zwaar aan het kopiëren.
Jij legt zeker dan de fout bij de consument
Nee hoor, ik leg de fout bij Google en hun visie dat elk product alleen maar data moet binnen halen, daarna kijken ze pas wat het product eigenlijk moet doen.
Anoniem: 145867 @vali29 oktober 2016 12:25
https://www.youtube.com/watch?v=HTkA9L2J2gY
Jah en Microsoft haalt geen data binnen om Google te kopieren met hun zoek machine en advertenties... Wees een keer realistisch.
Microsoft doet exact hetzelfde en ook met slimme algoritmes data analyses doen op big data. Maar dit ga je zeker allemaal ontkennen omdat je niet gelijk krijgt.
Dat klopt inderdaad, maar ze gooien tenminste niet alle data op 1 hoop. Ook heb je de keuze of je de data naar Microsoft wilt sturen.

Uiteraard snap ik dat je hier jaloers op bent als fanatieke Google gebruiker.
Anoniem: 145867 @vali29 oktober 2016 12:31
Als je alles niet op 1 hoop gooit weet jij dus blijkbaar niks af van deep learning. Want de kracht van deep learning komt juist door zoveel mogelijk data te combineren. Je geeft hier dus toe dat Microsoft straks op dat element zwaar gaat achterlopen. Maar hoe weet jij dat ze al die data niet combineren dan? Of ga je nu zeggen jaaaa ze combineren het wel maar alleen de meta data dit en dat. En hoe kun jij dat als gebruiker controleren dat ze verschillende data niet combineren? En waarom beschuldig je Google voor dingen die nooit bewezen zijn. Volgens mij kunnen wij beiden niet weten wat er echt intern gebeurt. En ik ga er van uit dat beide bedrijven data combineren om uiteindelijk de betere analyses te kunnen doen, want goede analyses resulteren tot betere marktresultaten. En beide bedrijven streven naar grotere marktwaarde voor hun aandeelhouders. Of ben je het hier ook weer niet mee eens...
En waarom beschuldig je Google voor dingen die nooit bewezen zijn.
Lees hun voorwaardes eens wat beter en je was er zelf ook achter gekomen.

Ik ben zeker bewust hoe deeplearning wordt toegepast en hoe gevaarlijk het gaat worden in combinatie met big data, maar jij kan er niet omheen dat de cashcow van Google hun advertentie dienst is. Zolang dat zo blijft heb ik meer vertrouwen in Microsoft. Uiteraard parkeer ik daar zeker niet mijn vertrouwelijke data, gebruik liever mijn eigen private Cloud.
En hoe kun jij dat als gebruiker controleren dat ze verschillende data niet combineren
Niet, maar als de data in Nederland staat opgeslagen horen zelfs bedrijven als Microsoft aan de Nederlandse wetten te houden. Ook is er tegenwoordig een nieuwe ISO standaard die zich richt op de Cloud en daar wordt er strenger gekeken wat er met jou data gedaan wordt.

Maar we dwalen nu af, jij maakte de opmerking dat Google niet teert op oude producten/diensten en dat klopt zeker niet. Als ze veel marktaandeel verliezen met hun advertentie platform gaan hun aandeelhouders zeker niet blij zijn. Dat kan al gebeuren wanneer de samenvoeging van Android en ChromeOS niet gaat aanslaan. Dat is hun laatste redmiddel om in de Enterprise wereld een voet tussen de deur te krijgen.
Google is nu op pad om nieuwe kernels te maken
Nieuwe kernel? Mijns inziens draait Android en ChromeOS gewoon nog een Linux en in de basis gaat deze niet worden aangepast. Vandaar dat het zo gevaarlijk is dat het update beleid van Android zo belabberd slecht is.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 09:42]

Bedankt voor de link, die observatie klopt helemaal.
Ik denk dat we qua 'innovatie' bij laptops ook wel zo'n beetje bij het dak zijn aangekomen. Wanneer je zoals Apple geen touchschermen wilt toevoegen (en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik op een laptop ook de meerwaarde niet zie) dat die OLED bar touch een van de weinige onderscheidende toevoegingen is.

Wat Microsoft gisteren heeft laten zien met de Surface Studio was dat er in de desktops (met name de All-in-one's) wel nog rek zit. Ik zou daarom ook graag een scherm-only versie zien om die aan te kunnen sluiten op een bestaande desktop.

Op de prijs na vind ik de nieuwe MacBooks toch erg gaaf en ik ben zeker van plan er eentje te gaan bestellen.
Het is maar wat je gaaf vindt, voor die prijs wel heel erg aantrekkelijk om een 2015 model te regelen (als je uberhaupt een Macbook wilt dan)
Ik gebruik de touchscreen functie van laptops toch wel regelmatig. In 95% van de gevallen gebruik ik wel gewoon een muis/trackpad. Heel de tijd met je arm voor je scherm zweven is inderdaad niet handig. Maar voor bepaalde kleine handelingen vind ik het soms sneller om gewoon even het scherm aan te tikken.
Ik geloof best dat het handig is maar het is wmb. redelijk onhandig, daarom lijkt de Touch Bar mij ook een geweldige tussenoplossing voor mensen die geen touch willen.
Zowel Apple als Microsoft hebben een zeer sterke visie in hun veld. Cloud gaat steeds meer worden, Apple doet dit, Microsoft ook.
Je haalt Office365 aan, ik denk dat ze dat misschien nog gaan opdelen. Misschien meer betalen per app en zwaarte van de betreffende app. Neem Excell, hoeveel mensen zijn er die echt alles weten en gebruiken. Er zijn meer gebruikers die er iets mee doen maar die kunnen ok af met een Light versie. Ik zie ze zoiets nog wel gaan doen. Zoals je nu ook al Home/office verschillen hebt in het pakket.

HP is er ook nog en ook al maken zij ook Windows producten zij laten toch ook prima en erg mooie producten zien de laatste jaren.

Apple is wat voorzichtiger geworden en dat geeft ook niet. Zoals je zegt de rek is er wel een beetje uit voor nu.
Nu je toch praat over Windows Phone en de rek uit innovatie bij telefoons...Microsoft zal bewijzen dat de rek er nog niet uit is met de Surface phone.
Het jaar erna kan Apple die clonen en beweren dat zij de uitvinders zijn.
Hoewel ik weet dat Apple oude ideeën en producten als nieuw presenteerde mogen we microsoft best straffen voor hun waardeloze marketing campagnes. Microsoft is een gigantisch, mega rijk bedrijf. Microsoft had makkelijk meerdere miljarden per jaar kunnen pompen in Windows Phone marketing, maar deed dat niet
Men heeft wel degelijk geïnvesteerd in het WP platform, maar niet op marketing vlak. Ik heb hier thuis 2000 euro aan Windows Phones liggen, om nog maar te zwijgen van al het ander klein grut zoals Xbox Live kaarten. Allemaal verkregen via acties die het ontwikkelen van apps stimuleerden, 5 apps in de store gepompt? Hier heb je een telefoon!

Op marketing vlak zijn ze allesinds gigantisch tekort geschoten, want met product placement in shows als House of Cards kom je er duidelijk niet. Balmer was ook gewoon een hele tijd te laat, en het is afwachten of Nadella weer leven in de hele divisie blaast en niet alleen in de vorm van high end telefoons.

*crosses fingers*
Dit zoals het bij vele ''innovaties'' van Apple gaat. Paar jaar geleden het introduceren van de NCF functie/draadloos opladen, waar merken als Samsung dit al enkele jaren in de telefoons hadden ingebouwd. Het grappigste is dat de trouwe Apple aanhangers dan ook nog beweren dat het ECHTE innovaties zijn.
pfff.. ik kan alleen maar hopen dat het design team van de Surface Studio zich nu gaat bemoeien met de Surface Phone. Want als ze daar net zo'n super technisch design neerleggen voor de phone, dan mogen ze van mij gerust 900 euro vragen voor de telefoon.
Is ook zo Panos is reeds bezig met de surface phone.
Anoniem: 145867 @SunnieNL28 oktober 2016 07:19
Dan koopt niemand hem zonder apps. Microsoft had de low budget strategie moeten aanhouden. Maar blijkbaar kunnen ze daar bij Microsoft gewoon niet fatsoenlijk nadenken.
Dat is misschien zo voor een consument maar een Windows Phone is wel veel aantrekkelijker voor de zakelijke wereld. Alle belangerijke apps staan namelijk in de store en nu steeds de integratie beter word en de lijn tussen windows 10 en windows 10 mobile vervaagd word het voor een zakelijk gebruiker alleen maar aantrekkelijker. Continuum werkt echt super en ook daar zit nog verbetering in. Ik ken een bedrijf dat continuums en windows phones aan hun werknemers geeft en die hebben alleen maar lovende woorden. Ze hoeven namelijk nu geen zware laptop mee te zeulen als ze even een mailtje willen typen.
Anoniem: 145867 @Rutix29 oktober 2016 11:23
Dan daag ik je uit om iets op te noemen wat zakelijk beter kan op Windows Phone dan op een Android of iPhone telefoon. Dus je enigste punt is continuum, om mailtjes mee te typen.

Sjonge, je stapt achter elk willekeurig PC waar ter wereld en je opent je browser en gaat naar je "favoriete" email exploitant.com en typt zo je mailtjes.
Of ze denken wat verder vooruit, apps zijn zo 2010...

App fatigue
Hardware zal nooit de software en applicatie achterstand fixen. Wees eens even gewoon realistisch. Ze zullen NOOIT uit dat gat komen. Dat is onmogelijk.
Bookmarked. Over 5 jaar spreken wij elkaar weer, hopelijk moet je dan je worden opeten :)
Anoniem: 145867 @zonoskar29 oktober 2016 11:17
Ja joh, je platform 3x herstarten en van alles proberen... Hoe zou je ooit nu nog de mobiele smartphone sector kunnen overnemen met de verzadigde markt en app dominantie van de play store? Leuk, maar zeg dan eens hoe?
[EDIT] ik zie dat ik heb gereageerd op jouw bericht maar de bedoeling was dat ik zou reageren op het bericht van @ppl :0

[Reactie gewijzigd door RoyK op 25 juli 2024 09:42]

Tja en toch weten ze voor nu al wel mijn nieuwsgierigheid voor de iPhone 8 te triggeren. Ze zijn toch goed in het opzetten van een hype...
Ik zie juist gewoon dat Apple zich gewoon veel beter weet te richten op consumenten. Waarbij Microsoft daar zwaaaaar faalt maar op de zakelijke markt floreert.

Ik denk dat die situatie prima is. Ieder zijn eigen core business.
Zo te zien erg veel aanpasbaarheid, maar dan vraag ik me toch echt af: wat is nu daadwerkelijk de toegevoegde waarde van dit? Van wat ik heb gezien lijkt het dat die aanpasbaarheid je toelaat om de functionaliteit van de functietoetsen toe te wijzen aan die Touch Bar. En als het niet de klassieke functietoetsen zijn, dan toont het gewoon tools die ook al direct op je scherm te zien zijn. Waarom dan niet gewoon een klassieke FX-toetsenreeks.

Daarbij, 14,9 mm en 15,5 mm? Is dat niet relatief dik tegenover hedendaagse laptops in dit segment? Had wel wat meer afslanking verwacht. De prestatieverbeteringen zijn mooi meegenomen, maar ze deden alsof dit zo bijzonder was, maar dat is simpelweg wat er gebeurd als je zo lang wacht met updates. En sinds dat dit SkyLake is, zullen ze dit volgende keer gewoon weer kunnen claimen wat betreft processor. Ik heb ook ergens mijn twijfels bij Touch ID in de power knop te steken, lijkt me een beetje "risky". Conclusie: mooie laptops met mooie (en hoognodige) verbeteringen, maar "herdefiniëren" - zoals Apple dat claimt - doen ze niet echt.

Ben trouwens benieuwd of ze de Touch Bar ook naar de Mac brengen.
Gewoon helemaal niet dus blijkbaar. Geen enkele update voor iMad, Mac Pro of Mac mini. Mac Pro gaat dus zijn 4de jaar zonder zelfs maar een kleine refresh in.

Prijzen zijn er:
MacBook Pro 13" zonder Touch Bar: $1499
MacBook Pro 13": $1799
MacBook Pro 15": $2399

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 25 juli 2024 09:42]

NL prijzen ook
Prijzen zijn er:
MacBook Pro 13" zonder Touch Bar: $1499 €.1.699
MacBook Pro 13": $1799 €1.999
MacBook Pro 15": $2399 €2.699

11" air blijft €999 11" staat nog in de vergelijkrn, maar is eruit.
13" air blijf €1.099

12" Macbook blijft €1.449

Ze (Macbook pro's) hebben ook Bluetooth 4.2 & FaceTime HD-camera
De 12" Macbook heeft 4.0 Bluetooth & SD FaceTime

een i7 13" (zonder strip) en 1TB SSD is €3019...
damn...

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 25 juli 2024 09:42]

Die Air's kunnen nog wel eens de populairste MacBooks worden bij deze prijzen. Snap niet dat die Pro13-zonder-Touch als vervanger van de Air wordt aangekondigd, want die is 55% duurder.

Als nu de Air's uit productie gaan dan jagen ze alle hippe entry-level gebruikers weg. Dus ik hoop/verwacht dat die nog blijven.
Mwa, zou dan toch echt puur en alleen vanwege de prijs zijn. De Air bevat nogal wat verouderde hardware, bv met Apples grote Retina-push is het 768p/900p scherm voor 11"/13" nogal erg... belachelijk. Het lijk er trouwens op dat ze de Air aan het uit faseren zijn, de 11" versie is namelijk niet meer beschikbaar.
De Airs zijn al jaren de populairste MacBooks en dat zal niet veranderen. Die gaan ze er echt niet uit doen tot dat ze de 12" op dat prijsniveau kunnen krijgen.
Om hier aan toe te voegen, de oude macbook pro blijft ook nog gewoon te koop voor 1449 euro. Dit lijkt niet de 12" te zijn, maar de 13" macbook pro.

De standaard nieuwe macbook pro 13" zonder touch bar is weliswaar duurder, maar is ook voorzien van 2x zoveel opslag (dat 2x zo snel is). Nieuwe cpu is natuurlijk verwacht en zou niet in die hogere prijs mee mogen wegen. Het feit dat ze ook een 'beter' scherm en een lichtere/plattere macbook hebben weten te maken, zal de extra prijs wel verklaren. Ik vind het echter wel echt super duur!

Ik kan me nog herinneren dat ik mijn eerste macbook pro met studentenkorting voor rond de 1000 euro kocht en dat vond ik al aardig veel geld. De prijzen van nu zijn voor een student al niet meer te doen, niet moeten sowieso uitwijken naar een macbook air.
Anoniem: 343906 @axg28 oktober 2016 03:14
Dat zag ik zojuist ook op hun site, inzake die 'oude' MBP 13 inch vanaf €1449,-. Gaaf ding natuurlijk maar het gros van de mensen zal waarschijnlijk dan toch idd gaan voor de iets duurdere nieuwere MBP. Wat wel stevig aan de prijs is hoor. Goedemorgen.
Ik had ze even bekeken, ik werk namelijk graag op mijn macbook. Deze is uit 2013, was destijds 2300 ofzo.

Als ik nu een systeem wat vergelijkbaar is (niet qua prestaties maar qua aanbod) zou willen samenstellen, pak ik de striploze macbook. Om een of andere reden begint deze nog steeds op 8gb bij een pro moet je eigenlijk wel bij 16 beginnen imho. ++. SSD van 256? Beetje krap zonder extra opslag, 512 ++. i7 moet ook wel toch? ++.

Zit je dan weer met een laptop van 2539 euro waar geen eens een videokaart in zit. Dat is toch niet meer normaal. Oke de prijzen zijn altijd zo geweest. Maar het is gewoon niet beter dan wat ik nu heb. Stik er maar lekker in Apple, ik switch wel naar Linux met mijn volgende aankoop.

Waar ik wel om heb moeten lachen is een App waarbij je video uit andere apps kunt sorteren. En dit is the best experience.
De 15" Pro zonder bar is 2250
Dat is het oude model..
Je had misschien even moeten opletten, nu al veel ondersteuning van ontwikkelaars. Met functietoetsen moet je onthouden welke functie eronder zit en dat is 1 functie, hier niet: het contextueel en multitouch.

Wat is er "risky" aan touch id? Dat niemand je laptop meer in komt behalve jij?

Ik vermoed dat ze het wel herdefinieren met deze feature, sliders zitten in een hoop softwaren.
Wat is er "risky" aan touch id? Dat niemand je laptop meer in komt behalve jij?
Ik gok dat Loller1 doelt op het hebben van een Touch ID knop op de power knop, dan kun je makkelijker per ongeluk het apparaat uitzetten.
Dat kan nu ook door de powerknop in te drukken. Waar je vroeger een popup kreeg waarin je de juiste power optie kon selecteren is dat tegenwoordig vervangen door de slaapstand. Ik denk dat ze de Touch ID wel zodanig hebben ingesteld dat wanneer Touch ID functie werkt je geen power button functie hebt. Bij een Apple Pay betaling wordt om Touch ID gevraagd, dan heb je geen power button functionaliteit nodig en kun je die ook zonder probleem uit zetten. Dat geldt ook voor het unlocken van de computer.
Dat er veel software fabrikanten het ondersteunen (trouwens, "veel", we hebben maar een paar gezien, welke ook nog klassieke partners zijn oa. Adobe, Microsoft) veranderd niet dat de Touch Bar gewoon een mirror lijkt voor de al beschikbare elementen op het scherm voor het overgrote deel.
Je kan de bar aanpassen, dus het hoeft geen mirror te zijn.
Wel ja, maar "by default" lijkt het gewoon exact dat te doen. En hoeveel mensen gaan er nu echt voor iedere app dit individueel opnieuw instellen. Hoeveel mensen zijn nu al niet gewoon aan het hebben van die functietoetsen.
Als knoppen op meerdere plekken staan, kan je ze ook sneller vinden en zo sneller werken. Je gebruikt de manier die op dat moment het beste uitkomt. Net zoals copy-pasten zowel met de muis als met sneltoetsen kan.

De default instellingen komen gewoon voort uit gebruikerstesten en blijkbaar vinden meeste mensen dit handig. Jij mag daar anders over denken, maar het is onmogelijk iedereen te pleasen.
Die klassieke partners worden veel gebruikt op de mac.
Heb je daar ook enige fatsoenlijke onderbouwing voor? Ik zie gewoon niet direct het nut om besturingselementen op het scherm nog eens te repliceren op het toetsenbord waarbij je ook nog eens gewoon je focus moet onderbreken - zeker in het begin - omdat je steeds je ogen van je scherm moet afhalen. Kritiek uitoefenen op een functie die je workflow onderbreekt vind jij slecht? Er wordt hier voor iets vervangen wat voor veel mensen, vooral professionals, deel is van hun dagelijkse workflow. Mensen die gewoon zijn aan het gebruik van de functietoetsen. Misschien dat het na lang gebruik een praktisch nut gaat hebben van zodra je blindelings dat touchscreen kan gebruiken, maar tot die tijd is het meer een onnodige leercurve.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 25 juli 2024 09:42]

Denk je nu serieus dat je zomaar aan een MacBook gaat kunnen zitten en blindelings alle opties gaat kunnen gebruiken? Je kunt ontkennen wat je wilt, maar dit systeem gaat je ogen niet op het scherm houden en je dus uit je context trekken.
Nee, want dat is een totaal ander tool waarbij het aanraken van een bepaalde plaats niet voor iedere context een andere functie dient. Hoe is dit überhaupt een vergelijking?
Er zit toch ook geen display op een trackpad?
innovatief is het niet echt, die led strip. Kan me al langer toetsenborden herinneren die het hebben (Optimus Maximus anyone... release 2007, idear 2005).
Maar tof dat Apple nu een abstract ervan in de laptop weet te bouwen en het als zeer innovatief weet neer te zetten.

reviews: Optimus Maximus onder de loep
Er is al meermaals aangetoond dat een touch id gemakkelijk te omzeilen is. Een degelijk paswoord niet.
Als je niet wilt dat ze in je laptop komen moet je dus een paswoord kiezen.
Wil je gewoon makkelijk kunnen locken Ed dan is touch id nuttig
ja ? hoe(veel moeite) precies?
Gebruik van de persoon zijn vingerafdruk was 1 en recent was er nog een post over iemand dat de nieuwe had gehacked. Ik zou het moeten opzoeken voor u maar dit kan u natuurlijk ook ;).

En voor je vingerafdruk afwimpeld. De overheid kan dit gemakkelijk maar een oplettende persoon ook hoor. Je neemt sowieso wel ergens iets vast dat hij kan gebruiken.
hoe makkelijk is dat dan vanaf de andere kant van de wereld zonder toegang tot de machine? Login naam en password raden is altijd makkelijker op afstand :)
True, heb je volledig gelijk in.
Voor te betalen eenmaal in de mac lijkt het mij dan ook interessant.

Ik was eerder aan het denken aan iemand die je mac steelde en dan met deze techniek er wel in geraakt.

Dus voor mij zou inloggen op de laptop die encrypted zou zijn met een wachtwoord en dan eenmaal erin mag de rest met touch id.
Bagatelliseren is ook een kunst.. Die Touch Bar is toch wel even wat meer dan een verzameling Fx knopjes. Het biedt contextafhankelijke functies die meer kunnen zijn dan alleen een druk op een knopje. Ik vindt het eerlijk gezegd raar dat de functietoetsen nu pas worden vervangen door iets dergelijks!
Ik had het knoppen gelaten, maar dan met display op elke knop. Bestaat overigens al. Zon touchbar is gewoon een knoppenbalk wat op het scherm had moeten staan.
Zo te zien erg veel aanpasbaarheid, maar dan vraag ik me toch echt af: wat is nu daadwerkelijk de toegevoegde waarde van dit? Van wat ik heb gezien lijkt het dat die aanpasbaarheid je toelaat om de functionaliteit van de functietoetsen toe te wijzen aan die Touch Bar. En als het niet de klassieke functietoetsen zijn, dan toont het gewoon tools die ook al direct op je scherm te zien zijn. Waarom dan niet gewoon een klassieke FX-toetsenreeks.
Een klassieke toetsenreeks is niet flexibel want deze is bij iedere applicatie hetzelfde en je hebt vrijwel geen enkele wijze om deze aan te passen. Daarbij zie je ook niet wat er aan functie achter een toets schuilt, dat zul je moeten onthouden. Dat onthouden is voor heel veel mensen nogal een heikel punt, dat is heel erg moeilijk. Zo'n Touch Bar toont je de functies door ofwel het naampje ofwel het pictogram te tonen op de knop. De volgorde kun je zelf bepalen, welke functies in de balk zitten ook. Heel simplistisch gezegd hebben ze de toolbar naar een OLED strip met aanraakbediening overgeheveld. Voor de fullscreen modus geeft je dit de mogelijkheid om de toolbar die normaliter uit zicht is weer in zicht te hebben waardoor het gebruiksgemak van een applicatie stijgt.

Het grote nadeel is de afhankelijkheid van de applicatiebouwer wil je echt het optimale uit die Touch Bar halen. Het is gewoon weer een extra/andere userinterface waar je als developer rekening mee moet/kunt houden.
Daarbij, 14,9 mm en 15,5 mm? Is dat niet relatief dik tegenover hedendaagse laptops in dit segment? Had wel wat meer afslanking verwacht.
Bij iedere verdunning van de notebook door Apple werd dit door heel veel kritiek ontvangen omdat men het allemaal maar onzin vindt. En dan doen ze het een keer niet...all hell breaks lose again. De tijden zijn veranderd? Grappig is het wel :-)
De prestatieverbeteringen zijn mooi meegenomen, maar ze deden alsof dit zo bijzonder was, maar dat is simpelweg wat er gebeurd als je zo lang wacht met updates.
Het is een Amerikaans bedrijf en dat druipt er bij dit soort presentaties aan alle kanten 300 lagen dik van af (wanneer hadden ze nou niet "the best line up ever"?). Microsoft, Tesla, etc. doen het allemaal net zo hard. Je moet er dus wel een beetje doorheen kijken. Bij deze presentatie was het enige dat echt van belang was die Touch Bar. De meeste informatie daarover haalde je uit de demo's omdat je dan kon zien hoe het werkte.
Ben trouwens benieuwd of ze de Touch Bar ook naar de Mac brengen.
Gewoon helemaal niet dus blijkbaar. Geen enkele update voor iMac, Mac Pro of Mac mini. Mac Pro gaat dus zijn 4de jaar zonder zelfs maar een kleine refresh in.
Ach, wat nog niet is kan nog komen. Het jaar is nog niet voorbij en Apple is ook niet vies van een aankondiging in het begin van het jaar. Btw, een MBP is ook gewoon een Mac ;) Wellicht is Apples richting nu met deze Touch Bar ook veranderd van desktops + notebooks naar notebooks-only. Wie weet.
De concurrentie gaf al een tijd terug het hele scherm touch.. kijk wat daarvan terecht gekomen is.. je zou touch bar zelfs kunnen implementeren door alleen een gedeelte van het touch scherm te gebruiken.
Touch ID werkt vandaag ook gewoon op de iPhone's en iPad's: het is genoeg om je vinger er op te plaatsen, zonder de toets te moeten indrukken.
Daarbij, indien je de aan/uit toets indrukt op een mac gebeurd er... niets. Je moet hem 3 sec. indrukken en dan krijg je de optie om te herstarten, sluimeren en uit te zetten.
Dus wat vind je juist risky?

Dikte: De MacBook Pro heeft een hoogte van 1.55cm voor heel het toestel. De mooiste Windows 10 notebook (in mijn ogen) is de Dell XPS15 met een variabele dikte van 1.1cm tot 1.7cm...
De Razer Blade Stealth (ook een super mooi toestel, wel 12.5") is dunner 1.31cm tegenover 1.49cm voor de 13".
Geluidsproductie weet ik niet, maar hier kan wel een serieus verschil zijn.

(Hopelijk) En je mag er vanuit gaan dat mid 2017 een update zal komen met nieuwe cpu's. Samen met de nieuwe iMac's, Mac Pro's, Mac Mini en display.
Zeker na wat Microsoft gisteren heeft gepresenteerd, zijn ze wat verplicht om ergens in maart alle registers open te gooien.
En op het kleurwiel na zijn alle functies die ze lieten zien in grafische/video software functies die ik blind met shortkeys kan pakken zonder dat ik hoef te kijken waar het zich op de strip bevind.
Schrikbarend hoge prijzen in Nederland. 2700 voor een 15" laptop.
€ 4.999,- voor top of the line 15 inch
Tja het is natuurlijk ook onzin om te doen alsof er een relatie is tussen de grootte van het scherm en de prijs. Maar het is duur spul idd. Wel goed spul ook. Tja als je poen zat hebt waarom zou je dan niet hiervoor gaan?

De vraag is alleen of de markt groot genoeg is voor Apple om zijn omzet te kunnen realiseren.

Ik vind het een riskante strategie; alleen de bovenkant van de markt bedienen... Dit is niet erg als je auto's bouwt, maar wel als je een eigen ecosysteem nodig hebt omdat je een eigen OS hebt... Als de apparaten te duur worden en te weinig mensen het kopen, komen er misschien minder apps voor OSX / iOS op de markt... En zonder apps willen zelfs mensen met poen zat het niet meer kopen...
Nee dat is geen onzin. De 15" beschikt over quadcores, de 13" over dualcores. Daarnaast hebben de 15" Macbooks een dedicated GPU. Er is dus wel degelijk een reden dat het formaat Macbook wat doet met de prijs. Maar het zijn wel echt exorbitante prijzen, wow!
Als men het zou willen zou het net zo goed andersom kunnen. Hogere specs doen wat met de prijs ja, maar het is niet meer zo als 10 jaar geleden dat een extra inch scherm echt geld kostte. Net als dat differentiëren op de ingebouwde opslag. 16GB => 32 GB, 100 erbij, 32 GB => 64 GB honderd erbij.... slaat heden ten dage echt nergens meer op.

Let op ik zeg niet dat Apple niet dit prijsmodel hanteert. Dat doen ze inderdaad. Maar ik zeg dat het nergens (meer) op slaat. Net zoals de telefonie providers die ik weet niet hoe lang een SMS gelijkstelden aan een minuut bellen. Slaat nergens op. Een SMS is 200 bytes of zo. Dit gaat Apple echt niet volhouden op deze manier.
Maar in welke wereld worden de prijzen van dit soort producten bepaald door de kosten van de onderdelen? Prijs wordt bepaald aan de hand van de verwachte verkoop versus verwachte omzet met die verkoop. Te goedkoop en je afzetmarkt wordt groter maar je maakt minder omzet, te duur en niemand kan het nog betalen. En speciaal met dit soort producten werkt te goedkoop in de markt zetten zelfs averechts.
Zie als voorbeeld de dure parfums. Productie van een kuub van het spul is naadje, maar je betaalt 70 euro voor nog geen 20mL in de winkel.

Mensen blijven het prijskaartje als een belangrijke factor zien voor de waarde van het product. Derhalve denk ik zelfs dat het product minder waardevol wordt gevonden, als het goedkoper in de markt gezet wordt. Zelfs als ze de specs zouden verhogen.
Mijn laatste macbook is alweer 10 jaar oud. dat was toen ook bovenkant markt maar met duidelijk betere hardware en een absoluut superieur OS tov windows en Linux in die tijd.
Zowel Windows en Linux zijn erg gegroeid de afgelopen vijf jaar. Ik kan ondertussen dus zonder OSX en zie de merprijs niet meer van een Apple, zeker omdat ze om de haverklap alle poorten veranderen - hoe vermoeiend is dat (voor mij dus te vermoeiend).
Het design is top, maar dat is dat van Lowe etc ook maar ook die sla ik over.
Ik hoop dat wat mensen bij Apple jouw reactie lezen. Zouden ze zich toch door achter de oren moeten gaan krabben.

Probleem is dat Apple een paar jaar achter elkaar zo fantastisch gepresteerd heeft met echt goede producten tegen hoge, maar wel realistische prijzen (het kostte wat, maar daar kreeg je iets unieks voor en het bleef meer binnen de perken dan nu).

Probleem? Ja, want daardoor heeft Apple een trouwe schare fans opgebouwd die bijna blind kopen wat deze fabrikant op de markt zet. En als men dan de prijzen opschroeft terwijl de waarde die daar tegenover staat achterblijft, dan blijven de trouwe fans dat gewoon kopen (in eerste instantie). Pas na een tijd dringt het door dat de deal niet meer zo goed is als vroeger. Probleem is dat men daardoor blind wordt voor de eigen fouten. Men haalt record omzetten en zegt tegen elkaar dat het allemaal fantastisch gaat. Echter wie beter kijkt ziet dat er al een kentering is ingezet. Ik hoorde ineens mensen die echt super fan waren klagen over hun nieuwste Apple producten. Sneller weer een nieuwe versie, met een zo mogelijk nog hoger prijskaartje er aan, terwijl er feitelijk maar heel weinig veranderd is. Die mensen moeten nu alweer 800 op tafel leggen voor de nieuwste telefoon. En ja, dit zijn dus mensen die het belangrijk vinden om de nieuwste te hebben.... Maar alweer 800? ...

Dat de omzet nu terugloopt verbaast mij dus niet. Maar ik hoop wel dat Apple het tij kan keren want ze hebben echt een fantastische invloed op de tech sector gehad de afgelopen jaren. Ik heb zelf nog nooit een Apple mogen bezitten, maar ik ben er van overtuigd dat ik indirect toch heb mee geprofiteerd omdat andere fabrikanten onder invloed van Apple betere producten gingen maken. Dus dat wil ik niet zien wegvallen.
. Ik heb zelf nog nooit een Apple mogen bezitten, maar ik ben er van overtuigd dat ik indirect toch heb mee geprofiteerd omdat andere fabrikanten onder invloed van Apple betere producten gingen maken. Dus dat wil ik niet zien wegvallen.
Windows maar ook Linux hebben veel geleerd van OSX. Windows Mobile is ondertussen misschien wel gestructureerder dan iOS. Dus ja Apple heeft veel betekend voor de OS wereld maar die rol is wel minder geworden. Dat gezegd hebbende is OSX nog steeds een fijn OS dat prima werkt op een oude macbook met een SSD (in de oudere kan je ze zelf nog vervangen haha).
Ik wil mn Macbook (late 2009) graag vervangen.. hij doet het nog perfect hoor, maar ik wil wat snellers..

Maar die prijzen zijn steeds meer over the top. Ik vind dat Apple het ook een beetje teveel op looks gooit tegenwoordig. IPhones die onpraktisch plat moeten zijn, deze Macbook Pro's die weer platter moeten.. onnodig..

Ook die 2 tintjes grijs.. pff c'mon, Alsof professionals het zou uitmaken of hij zilver of spacegrijs is...

En die OLED strip... iedereen die serieus met software bezig is kent shotcuts uit z'n hoofd op z'n normale keyboard..

Dus ik ga wat snellers aanschaffen wat OSX draait, maar het zal geen Apple hardware zijn...
Anoniem: 509351 @franssie28 oktober 2016 00:29
Ik herken me in je verhaal :)

Sinds een jaar of twee geleden overgestapt naar Linux waar ik voor gamen Windows gebruik (waar ik voorheen voor duizenden euros aan Apple-spul kocht). Persoonlijk word ik erg triest van het beleid die Google/Apple/Microsoft hanteren om hun enorme en groeiende scala aan diensten je te willen aansmeren.

Ik wil gewoon een systeem die duurzaam is, simpel in gebruik maar toch geavanceerd als je wil. Tegenwoordig is Linux hier heel goed voor geschikt. Trouwens heb je voor relatief weinig geld een prachtige workstation.
En gisteren poste ik hier nog een schatting van 4000 euro en werd uitgelachen :)
die 2TB is +1440 euro ten opzichte van de 512GB 8)7
Kijken we wel naar het zelfde?: http://www.apple.com/nl/shop/buy-mac/macbook-pro/15-inch

2249 euro voor een 15" met 16GB RAM en 256GB HD. Daar betaalde je vorig jaar misschien wel meer voor terwijl hij flink sneller en dunner is geworden.

Vorig jaar iets van 2700 betaald voor een 512GB HD / 16GB RAM met verouderde Radeon en internals, dan vind ik 2700 nu voor een laptop die veel sneller en lichter is en alleen minder capaciteit in de HD heeft niet echt schrikbarend.
Ja zo kun je ook kijken... echter voor veel mensen geldt dat een laptop boven de 1500 gewoon ondenkbaar is. Die gaat er nooit komen, ook al kan hij stofzuigen en koffie zetten, want het ligt gewoon ver buiten hun budget.
Dat klopt natuurlijk maar die keken waarschijnlijk überhaupt niet naar een 15" Retina MacBook. Ik vind het ook pijnlijk om zoveel geld uit te geven aan iets wat je ook bijna kunt krijgen voor de helft van het geld maar die bijna daar zit wel het verschil in.

Ik heb hem al terugverdiend ten opzichte van een Windows laptop met de zelfde specs maar lagere prijs en dat heeft toch te maken met het feit dat het OS beter is en beter met de hardware werkt.

Surface ziet er wel mooi uit hoor, ben er al vanaf het begin fan van....maar wel de zelfde premium prijsklasse.
Het is een fantastisch apparaat en als ik geld zat had kocht ik er ook zeker een. En inderdaad, mensen zonder geld keken überhaupt niet naar Apple ... maar door de stijgende prijzen wordt die groep dus groter en de groep kopers kleiner. En zelf als dat de omzet niet zou raken (wat het wel doet) was dat nog een lange termijn probleem want een OS met apps heeft gebruikers nodig. Ik hoop dus dat ze ook een budget lijn introduceren zodat mensen met een kleine beurs ook een Apple kunnen gebruiken.
De oude zat met 256GB op 1500 euro, de nieuwe op 1700. Hij is fors duurder geworden voor een paar marginale upgrades (fingerprint scanner is handig, die oled bar kan me gestolen worden) en veel minder praktisch qua aansluitingen. Toen ik 2 jaar terug de macbook kocht was hij voor de hardware die erin zat niet bijster duur (nauwelijks alternatieven, hij was uniek en ik had hem voor 1144 euro), dat is nu omgekanteld naar een gat van bijna 1000 euro met een beetje vergelijkbare Zenbook.

Zelf wachtte ik op deze launch om een keuze te kunnen gaan maken tussen de nieuwe Macbook Pro en iets als dit die ook gelijk als een soort van tablet bruikbaar is. De concurrentie heeft in ieder geval niet stil gezeten in de tussentijd, dat is wel duidelijk en om dan zo'n prijs te vragen in een markt met meer concurrentie. Ze durven.

Wel zonde, design van Apple is nog altijd mooier.

edit: oh wait, die 200 euro meerprijs is zomaar, voor de fingerprint scanner en oled bar mag je nóg eens 300 neerleggen.They've lost it.
Schandalig, je zou verwachten dat ze met de winstmarges in het verleden best de 'touch bar' konden financieren en nog steeds winst maken, maar ja zolang mensen t blijven kopen voor deze belachelijke prijzen..

Ik was aan het overwegen om mn 15" macbook te vernieuwen; de vorige prijzen vond ik eigenlijk al te hoog, maar nu wijk ik zeker uit naar een alternatief helaas
Ik keek er ook naar om mijn 15" te vernieuwen maar dacht net hetzelfde. Deze prijzen en dat slechte keyboard hebben me doen beslissen af te stappen van Apple en naar iets anders te gaan.
Ik heb nooit een giga os voorkeur gehad en werk frequent nog met beide.

Deze prijzen. Gewoon er totaal over.
En ik ben geen hater want heb een iPad en wou ook de mbp upgraden. Maar zelfs een gewone 13" is even een paar honderd euro omhoog gegaan en ze waren al ni de goedkoopste...
13 inch vanaf 1699,-.....

Ik was een tijdje op de mbp aan het wachten maar een paar maanden geleden toch maar de xps gehaald omdat het te lang duurde.

Blij met mijn keuze. Veel goedkoper exact de zelfde specs en al maanden in huis.
Erg jammer ja. Marktaandeel lijkt ze niks te schelen, alleen de winstmarge telt blijkbaar voor Tim. Lagere prijzen en meer units verkopen lijkt me een beter plan, lees op reddit erg veel klanten die geïnteresseerd waren maar door deze prijzen nu gewoon afhaken.
En geen 16 GB optie meer bij de 13", een kleiner model kiezen is er ook niet meer bij.

[Reactie gewijzigd door Escay op 25 juli 2024 09:42]

13" Pro is gewoon met 16 GB te bestellen hoor.
Zonder normale upgrades, zonder apple care .. Beetje normale upgrade en je zit op 3500 tot 4000 euro.
Het lijkt me officieel nu. De macbook "pro" is niet meer voor de echte "pro" maar puur voor de consument. Man man man, nog steeds AMD kaarten, ik zie al een enorme verschuiving in de grafische sector van Mac naar Windows. Maar dat gaat in ieder geval niet veranderen.
Wat is er mis met AMD kaarten? En wat is er nog meer niet-pro aan? In de grafische sector is het scherm een van de belangrijkste onderdelen, en op dat gebied blijft de MacBook Pro toch echt een van de beste laptops.
Het enige wat hier 'pro' aan is, is het scherm. Sorry dat ik het zeg maar ik kom zelf uit de grafische sector en ik vind het ontzettend balen dat Apple nu alleen nog maar USB-C aansluitingen heeft. We maken allemaal gebruik van USB sticks en USB HDD's voor backups en file transfers. (Ja we gebruiken ook cloud storage.) We gebruiken onder andere ook beamers, presentatie schermen, etc.

Dit betekend dat, zouden we de Macbooks aanschaffen, dat we allemaal verloopstukjes moeten gaan kopen voor onze laptops.

We gebruiken vooral Windows laptops vanwege het feit dat het overgrote deel van onze software vooral op Windows draait. Daarbij komt ook nog dat we gebruik maken van laptops met Nvidia GPUs omdat we vaak middels CUDA renderen, wat ons veel tijd scheelt.

Dit is echt niet een product voor professionals. Dit is echt een consumenten product wat ontzettend jammerlijk is.
Als we blijven hangen bij oude I/O-standaarden kom je nergens. De MacBook Pro 15" heeft een serieuze I/O voor de professional: vier Thunderbolt-poorten met een bandbreedte van 40Gbps per stuk en die een enorme flexibiliteit bieden wat betreft dingen die je er op kunt aansluiten (beeldschermen, externe pci-express-devices en usb). De ssd doet 3GB/s doorvoer. Hij kan twee 5K-beeldschermen aansturen. Hoe kun je dat nou een consumentenproduct noemen?

De prijs is absurd. Zelf vind ik het jammer dat er geen 32GB ram optie is en er geen optie is voor een 4K-beeldscherm, maar het is overduidelijk dat het een machine is die gebouwd is voor productiviteit.
Dan moeten de oude I/O-standaarden eerst maar eens uitgefaseerd worden. Wat nog lang niet het geval is. Wanneer ik bij een bedrijf een presentatie moet doen dan moet ik nog steeds een HDMI naar VGA verloopje gebruiken voor de beamer die zij gebruiken, omdat zij niet willen investeren in een nieuwe beamer. Thunderbolt is danwel de toekomst. Maar het is op het moment nog steeds te vroeg om elk andere poort van de laptop te strippen.

De SSD is dan wel snel, maar als de software niet snel genoeg rendert dan heb je er ook niet veel aan. Het overgrote deel van de software pakketen hameren toch wel op CUDA. Ik neem aan dat de Macbooks nog steeds op Iris Pro draaien, de nieuwere en duurdere varianten draaien dan wel op de AMD kaarten waarvan er nog geen benchmarks van zijn. Maar ter vergelijking;

http://gpu.userbenchmark....e-Skylake/m17319vsm129148

We doen veel 3D renders e.d. bij het bedrijf waar ik werk. Ook After Effects is veel gebruikt. We halen ontzettend veel uit CUDA en het zorgt voor ons voor een betere workflow.

Voor anderen kan het misschien toch wel beter uitvallen m.b.t. Thunderbolt. Maar ik denk dat het nog wel een paar jaar duurt voordat we eindelijk van VGA, HDMI, USB 3, etc. gaan afstappen.

[Reactie gewijzigd door LiquoriceTwist op 25 juli 2024 09:42]

Het CUDA verhaal gaat vooral op voor gebruikers met cuda only 3D renderers, voor die mensen is de mac de laatste jaren niet aantrekkelijker geworden. Vroeger schoof je gewoon een gechikte gpu in de mac pro. ;) Op zich kan je nu ook wel een externe TB gpu enclosure aanschafen maar het wordt er niet makkelijker op. Los van dat (bijv.) 3dsmax niet op osx draait.

Qua Adobe software, eigenlijk is er voor alle adobe software AMD support dus dat is niet echt meer een reden om voor nvidia te gaan.
Ik vermoed dat @Inverted_World doelt op GPU acceleratie van enkele Adobe apps. Die is (was?) specifiek voor CUDA enabled GPU's (NVidia dus).
De nieuwe Touchbar is eerder voor nieuwe gebruikers (van een software pakket) gemaakt dan voor intermediates of pro's.

Een van de dingen die een gebruiker pro maakt in een software pakket, is het feit dat hij allerlei shortcuts uit z'n hoofd kent en deze uitvoert met muscle-memory. Dit scheelt enorm veel tijd en zorgt voor een snelle werkflow.

Omdat de knoppen op de Touchbar nooit op de zelfde plek zitten kun je dus niet met muscle-memory werken. Daarnaast zijn de locaties van de knoppen ook nog eens continue anders en ben je dus continue op dat schermpje aan het kijken.

Een van de voorbeelden tijdens de presentatie, was het beantwoorden op een email: wanneer je een email opent worden er een aantal knoppen getoond waaronder dus een reply knop. Hier kon je dan ook nog eens op long-pressen om een reply-to-all uit te voeren.
Nou durf ik de weddenschap wel aan dat alleen al het verplaatsen van je ogen/hoofd richting de Touchbar trager zal zijn dan op CTRL+R of CTRL+SHIFT+R te rammen.

Zo werden er continue voorbeelden gegeven en aan het einde van de presentatie was er maar 1 noemenswaardige functie: de TouchID integratie.
De rest is gewoon een gimmick en eventueel voor nieuwe gebruikers een handige features om functionaliteit te ontdekken.

Zelf gebruik ik de F-toetsen bijna elke minuut als software developer, ik moet er niet aan denken om elke minuut naar zo'n schermpje te moeten kijken.
Ik begin me serieus af te vragen of Apple wel weet wat "pro" betekent... 8)7

[Reactie gewijzigd door Sc0tTy op 25 juli 2024 09:42]

Dan koop je er een apple keyboard bij. Het is toch al niet slim om uren achter een laptop te gaan zitten...
In de 3D hoek gebruikt geen hond meer macs inderdaad vanwege de overstap naar AMD maar de meesten die ik ken hadden dan ook geen macbooks om lekker op te renderen. Maar veel 2D designers waar ik mee werk hebben nog steeds een iMac, vooral de ouderen die ooit een klok hadden horen luiden over kleurbeheer en PostScript/Pagemaker. Ik vermoed dat 90% van de grafisch ontwerpers die ik ken niet eens weet wat AMD is. Het zijn met name altijd de 3D-ers, dtp-ers en systeembeheerders die ik daarover hoor.

Die oledstrook spreekt me niet direct aan, het komt meer als een gimmick over, maar misschien moet ik er even aan wennen of eerst eens mee werken om de voordelen te ontdekken. In de presentatie werd ik niet overtuigd, met name door het steeds ernaar moeten kijken bij gebruik en toch best wat erdoorheen scrollen.

Het nieuwe butterfly toetsenbord zal ook wel wennen zijn, ik was er niet enthousiast over toen ik de macbook probeerde, maar dat was een moemntopname natuurlijk.

Het grotere touchpad lijkt me, naast de hardwareupgrades, toch de grootste verbetering. Misschien dat dat samen met de oledstrook toch het gemak van touch gaat benaderen op OSX.
Cijfers over de graphics beloven flinke snelheidswinst voor zowel de 13" (Intel Iris 540/550, welke is niet duidelijk) als de 15" met discrete graphics (Polaris, niet helder welke versie).

4 USB aansluitingen is trouwens wel flink meer dan in de vorige versies, snap niet waarom Tweakers dat als snoeien beschouwd.

Ook benieuwd naar het scherm: 67% meer contrast en helderheid, dat is een welkome vernieuwing!

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 25 juli 2024 09:42]

Nieuw: 4x USB-C + 1x audio - waarbij 1 USB poort voor power is, dus eigenlijk 3+1.

mid-2015 RMBP: 2x USB-A, 2x TB/DP, 1x HDMI, 1x SDXC, 1x audio
mid-2012 MBP: 2x USB-A, 1x TB/DP, 1x SDXC, 1x audio, 1x ethernet, 1x Firewire 800

Dus ja, er wordt behoorlijk gesnoeid. De 3 aansluitingen die je over houdt zijn vervolgens ook nog eens beperkt bruikbaar, aangezien het grootste deel van je apparaten gewoon een USB-A stekker heeft. USB-A adapter van Apple hebben? €25. Voor een enkele USB-A poort; voor die prijs kun je een 4-poort hub krijgen. TB2 adapter hebben (omdat je wellicht al een TB display hebt)? Maar liefst €60. iPhone aansluiten? €30 voor het verloopje. Ethernet aansluiten? €40.

Ik zit hier al op €155 aan accessoires die de gemiddelde persoon gewoon nodig zal hebben om hun bestaande apparaten te gebruiken. En dan kun je nog geen DisplayPort, HDMI of HDMI aansluiten.

Uiteraard ben je een stuk goedkoper uit als je je niet door Apple laat afzetten (voor wat hun 1 TB upgrade kost kun je er zo'n beetje 2 TB inzetten en dan is het ook gewoon Samsung), maar voor de prijzen die ze hanteren hadden die adapters er wel bij mogen zitten. Het is gewoon ronduit belachelijk dat je met het "instap" 15" model alsnog van de €2700 richting de €3000 moet om je spullen aan te kunnen sluiten.

De mijne is zakelijk gezien afgeschreven, maar ik heb toch de neiging hem gewoon op te laten branden want deze prijzen zijn gewoon echt idioot.
Ja het is een nieuwe aansluiting en dat vergt weer nieuwe stekkers idd; enige troost is dat het wel de standaard van de toekomst is waar vermoedelijk alle computers op over zullen gaan.
Nou, voor de USB misschien. Maar utp wordt voorlopig niet vervangen door USB hoor ;)
USB-C heb ik geen problemen mee. Het feit dat ze proberen over 1 aansluiting allerlei protocollen te laten lopen al helemaal niet.

Wel met het feit dat ze de gangbare poorten weg doen, zonder standaard verloopstekkers te leveren. Waar het voor sommige verbindingen wellicht te lang gebeurde, doet Apple dit even goed fout. Met name voor beeldschermen en/of TV's werkt dit gewoon niet.

We hebben allemaal denk ik wel een berg aan D-SUB/DVI/HDMI/DP verloopjes. Zelfde voor PS/2 en USB. Die kregen we gewoon meegeleverd met de producten die oudere aansluitingen niet meer hadden. Waarom kan niet bij producten die meer dan een maandsalaris voor veel mensen kosten?
Ongetwijfeld, maar laten ze dan zoals Werelds zegt die verloopstekkertjes gewoon meeleveren, in plaats van er deze absurde prijzen voor te vragen. Vrijwel iedereen heeft die dingen nu nog nodig, waardoor de apparaten inderdaad de facto een paar honderd euro duurder worden dan de 'vanaf' prijs.

Aan de andere kant, zolang er genoeg mensen zijn die slaafs deze prijzen betalen zal Apple wel gek zijn om het niet te doen.
Omdat het de 2 thunderbolt, HDMI en power ingang vervangt. Dus je gaat er 2 poorten op achteruit.
Displayport en thunderbolt was al hetzelfde. HDMI zat er al niet op. Display aansluiten via Thunderbolt 3 kan tegelijk stroom leveren, je raakt er dus niet noodzakelijk 1 kwijt. Wel een cardreader overigens, die zit er volgens mij niet meer in en dat had ik me nog niet gerealiseerd. Anyway, 4 USB/Thunderbolt ipv 2 van beide is wel een stuk flexibeler.
De retina Macbook Pro heeft al sinds het begin HDMI. Ook is Thunderbolt 2 niet compatibel met Thunderbolt 3 dus je mag letterlijk elke kabel en adapter vervangen.
[Edit: jullie hebben gelijk, er zit zowel in de 13" als de 15" wel een HDMI aansluiting...]

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 25 juli 2024 09:42]

Waarschijnlijk heb jij het model van vóór 2012. Ik heb hier een Macbook Pro 13 inch (Early-2015) wel met een HDMI port.
zowizo lijkt het me duidelijk dat iemand niet een macbook pro neemt voor de gpu (op gaming gebied dan) want die 4gb vram is wars waardeloos door een resolutie van 4k
MacBook staan niet bekend om gaming. Maar machientje kan schijnbaar wel 2x 5K schermen aansturen. Ook best een prestatie.
4K gamen is nog een niche-markt, daar heb je super dure hardware voor nodig. Hiermee kun je prima casual gamen op een lagere resolutie.

Laat staan trouwens 4K gamen op een laptop...

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 25 juli 2024 09:42]

Anoniem: 300525 27 oktober 2016 20:34
Geweldig hoe ze zichzelf 'tegenspreken' door hier wél de 3,5 mm jack in te laten.

Verder; een pro laptop met niet-pro eigenschappen, zoals een "crap" toetsenbord, geen dedicated gpu en weer minder aansluitmogelijkheden. Wat zal pro betekenen in dit geval? Een core i5/i7? De hoeveelheid RAM??
Apple heeft zijn 'butterfly' mechanisme voor het toetsenbord verbeterd, naar eigen zeggen. Ben benieuwd of die inderdaad beter zijn dan bij de Macbook. 13" heeft geen, maar 15" heeft wel een dedicated GPU. Minder aansluitpunten is relatief: op usb-c kun je alles aansluiten. Ik rammel deze tekst op een Macbook pro met: 1 x stroom, 1 x netwerkkabel, 1 x monitor, draadloze muis en toetstenbord. Dat kan op de nieuwe dus ook.

[Reactie gewijzigd door ZZP op 25 juli 2024 09:42]

Anoniem: 300525 @ZZP27 oktober 2016 22:45
Nja...wat is er pro aan, is meer mijn vraag. Muzikanten gebruiken vaak veel usb/midi interfaces (bijvoorbeeld). Connectiviteit is een veelgevraagd aspect van een device en als ze er nu weer op korten, blijft er weinig over. Dan zou ik, als muzikant, eerder naar een oude macbook stappen of windows variant met 2 usb3, 2 usb2 en hdmi bijvoorbeeld. Daar zijn veel meer apparaten voor te vinden, is veel goedkoper en vele malen gebruiksvriendelijker (denk aan live optreden met gast artiesten).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 25 juli 2024 09:42]

Precies dit inderdaad. Ik gebruik mijn huidig Macbook om muziek te maken met Ableton Push 2 (USB) en live om te draaien met Traktor (2 x USB nodig). Zoals het er nu naar uit ziet moet ik dus alleen om USB te gebruiken een adapter kopen (liefst minimaal 3 poorten, omdat dat echt het minimale is wat ik nodig heb) + nog een adapter om een extern scherm op mijn werk aan te sluiten, omdat alle huidige schermen mini-display of HDMI hebben. Iets wat alle Macbook Pro's al jaren hadden.

Deze upgrade is echt een hel voor mij. Aanschaf prijs is duurder geworden en dan nog meer kosten kwijt zijn voor alle adapters die ik nodig ga hebben...

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 25 juli 2024 09:42]

Het weglaten van de 3.5mm jack op de iPhone is gedaan zodat ze 'm beter waterdicht kunnen maken en de ruimte voor andere dingen kunnen gebruiken. 2 zaken die bij de MacBook serie niet echt van toepassing zijn.

Verder zit er in de 15" versie wel degelijk een dedicated GPU (AMD Radeon met Polaris) in. Natuurlijk niet echt vergelijkbaar met een Nvidea 1080 maar het blijft dan ook een portable laptop.

Het viel mij overigens op dat ze, voor zover ik weet, de 1e keer gesproken hebben over game performance bij de MacBook serie.
Kom kom, er moeten geen doekjes om gewonden worden. Er is niets functioneel of innovatief aan het slopen van de 3.5mm jack. Dat ze plaats nodig hadden, daar geloof ik niets van. En als je er een waterdichte lightning port in kan steken, kan een waterdichte jack ook.

Er is werkelijk maar één reden voor en dat is omdat ze poen willen scheppen met de verkoop van earpods en adapters. Verder creëren ze zo een nieuwe markt voor accessoires, waar zij natuurlijk ook vet van profiteren in de vorm van licensing.

En kijk, het werkt. Kwalitatieve Bluetooth headphones bestaan al jaren, maar slaan niet echt aan door de voor de hand liggende nadelen. Nu komt Apple er mee af en plots is dat het enige waar iedereen nog over kan praten, veel mensen vinden het ook logisch dat men de jack eruit haalt want "alles gaat draadloos nu!". Uh, ja, maar dat kon met je vorige iPhone ook al, en die had wél een jack.

[Reactie gewijzigd door Joecatshoe op 25 juli 2024 09:42]

En als je er een waterdichte lightning port in kan steken, kan een waterdichte jack ook.
Het is wel een gat minder wat je hoeft te dichten. Ik zeg alleen dat het ze helpt om 'm beter waterdicht te maken. Of de keuze handig is laat ik in het midden. Zelf boeit het mij niet zo omdat die bijgeleverde adapter prima werkt en voor de rest ik meestal draadloos luister (ik had al bluetooth oordoppen voor het sporten, omdat ik draden irritant vindt tijdens het hardlopen).
Er is werkelijk maar één reden voor en dat is omdat ze poen willen scheppen met de verkoop van earpods en adapters. Verder creëren ze zo een nieuwe markt voor accessoires, waar zij natuurlijk ook vet van profiteren in de vorm van licensing.
Er zijn al jaren goede bluetooth koptelefoons en oordopjes beschikbaar van andere merken (zoals je zelf ook al zegt) en daar verdient Apple helemaal niets extra's mee. Tevens brengt de licensing voor Appel ook niet zo heel veel op als het om bluetooth gaat want daar kan Apple geen geld voor vragen. Alleen als je hun eigen W1 chip wilt integreren ga je betalen.
Anoniem: 343906 @Myrdhin28 oktober 2016 03:18
Mwah, volgens mij hebben ze die 3,5mm jack op hun phones slechts weggelaten om de verkoop van Beats koptelefoons te verhogen.
Anoniem: 300525 @Myrdhin27 oktober 2016 20:52
Volgens henzelf hebben ze de koptelefoon verwijderd omdat het een oude standaard is en ze 'courage' hebben...nergens in hun promotie wordt gesproken over waterdichtheid. Daarnaast doen concurrenten het mét 3,5 mm jack. Ook ruimte wordt niet in hun eigen promotie materiaal niet expliciet als reden gegeven.

Maar hier zetten ze "de oude" standaard tóch gewoon weer in.

Hoewel er wellicht in de 15inch een ded.gpu zit, dragen ook de 13 inch modellen de naam 'pro', dus tja, ook daar blijft weinig van over.
Kijk de keynote nog maar een keer. Daar wordt waterdichtheid en de ruimte, die ingenomen wordt door de haptic engine, benoemd en het laatste zelfs met een plaatje zichtbaar gemaakt.
Anoniem: 300525 @Myrdhin27 oktober 2016 21:00
Ow. Ik zet net op hun site te kijken naar het geschreven promotie materiaal, maar nee, daar kan ik weinig over terug vinden. www.apple.com/nl/iphone-7/

Als je zegt dat t in de keynote benoemd is, zal ik je op je woord geloven...
Ik vind hem mooi. Maar ik ga geen apple mac meer aanschaffen. Windows 10 vind ik een stap in de goede richting. Ook ms maakt mooie dingen kijk naar de surface studio.

Veel plezier gehad van mijn mbpr maar ik vind de toegevoegde waarde niet meer zo hoog van een mac.

En om nu weer met een laptop te komen met verouderde hardware. Vind ik niet echt waardig naar de mensen die al 3 jaar wachten op een mbp. Die waarschijnlijk weer 3 jaar niet noemenswaardig word geüpdatet. Ik heb nog geen prijs gezien maar die zal weer ultra premium worden. Voor low specs

[Reactie gewijzigd door DutchITMaster op 25 juli 2024 09:42]

Veel plezier gehad van mijn mbpr maar ik vind de toegevoegde waarde niet meer zo hoog van een mac.
Een Mac is nog altijd een UNIX workstation wat Windows nog steeds niet is. Voor wie Linux graag gebruikt is een Mac een mooi alternatief voor een goed werkende laptop (denk aan driver support maar ook aan accuduur en slaapstand) waarop je ook MS Office en de Adobe apps kunt gebruiken. Voor Linux is er op dat vlak nog weinig aan alternatieven hoewel de situatie over de jaren langzaam beter is geworden. Kijk je naar algemene taken dan kun je je afvragen of je überhaupt nog een computer in de vorm van een desktop of notebook moet aanschaffen. Zoals de iPad in 2010 al heeft laten zien, zijn devices als tablets al prima inzetbaar als vervanger voor de computer op een aantal gebieden (die overigens ook steeds meer worden).
En om nu weer met een laptop te komen met verouderde hardware. Vind ik niet echt waardig naar de mensen die al 3 jaar wachten op een mbp.
Dan denk ik dat je toch echt beter je huiswerk moet gaan doen. Intel is van het hele tick-tock principe afgestapt omdat ze tegen het plafond lopen. Zo gek veel impact hebben nieuwe processoren ook niet meer; de laatste jaren ging het vooral om de GPU power en energiezuinigheid. Dat het getalletje op papier niet nieuwer is wil dus niet zeggen dat je in de praktijk benadeelt wordt. De verschillen qua computing power is vandaag de dag gewoon erg klein. We zitten nu in een tijdperk waar mobile devices als tablets zich qua computing power kunnen gaan meten met ultrabooks.

Daarbij is je denkwijze ook wel heel erg old skool, het stamt nog uit de jaren 90 toen we inderdaad een behoorlijk rap tempo en heel veel winst hadden bij iedere nieuwe processor. Echter is een computer veel meer dan een processor. Zoals we bij smartphones nu ook zien is de hardware een beetje klaar en zit de ontwikkeling vooral in het vinden van nieuwe manieren om die hardware in te zetten waarbij je dus al heel snel in de softwarelaag zit of met andere interfaces bezig bent (de 2-in-1 devices van Microsoft zijn daar een mooi voorbeeld van). Die Touch Bar van Apple zit in dezelfde categorie. Het is een hele nieuwe manier van interfacen dat tussen een touchscreen en toetsenbord in zit en waarbij je, zoals ze in 1 van de demo's ook lieten zien, veel beter gebruik kunt maken van de fullscreen modus zonder dat het gebruiksgemak minder wordt.

Het is goed om te zien dat men nu eindelijk ook eens goed kijkt naar de andere component van de computer en daar nu eindelijk eens vernieuwing in brengt. Decennialang zijn diverse componenten zoals het toetsenbord gewoon onaangeroerd gebleven. Dat Microsoft dan met zo'n draaiknop komt en Apple met de Touch Bar is veel belangrijk dan de nieuwste CPU die vrijwel niets extra's brengt voor de gebruiker. Dat beetje extra snelheid maakt je niet efficiënter, die andere tools juist wel; de snelheid zit hem in een heel andere hoek.

Zijn de prijzen leuk? Nee, dat zijn ze nooit geweest maar kijken we even naar de concurrentie dan zien we dat het gras niet groener is. Toen Microsoft gisteren de Surface Studio aankondigde was men vol lof...totdat het prijskaartje bekend werd. De voorkeur ging ineens naar de iMac 5K want die was goedkoper. Tja, als men na al die jaren nog steeds niet snappen dat het nieuwste van het nieuwste en het mooiste van het mooiste nou veel geld kost zegt dat heel wat meer over die mensen dan over de fabrikant. Computers zijn altijd al duur geweest.
Enig idee of er nog een update op de Mac Pro aan komt? Ik werd aan alle kanten door doorgewinterde Mac fans van het eerste uur gewezen op HET event op de 27e. Daar zouden dé nieuwe Macs getoond gaan worden. Je weet, wij hebben een tijd lang discussies gehad over mijn mogelijke overstap van Mac naar PC. Voor mij is de keuze naar een PC gegaan om mijn zware Photoshop documenten te verslinden. Een goede keuze geweest gezien dit magere event. Ik had nog een beetje vrees voor spijt.

Echter, geen info over hun Head less 'pro' line van 3 jaar oud (die nog steeds voor de volle mep te koop zijn). Los van dat ik dat erg jammer vind dat Apple die markt lijkt te verlaten, of in ieder geval geen liefde geeft, vind ik het ronduit zwaar klantonvriendelijk dat ze er niets over zeggen. Tegen het asociale aan gezien mensen hun aankoop uitstellen en met grote vraagtekens zitten. We hebben het wel over aankopen van 4000+ euro. Hoort allemaal bij de Apple way. Je moet het maar leuk vinden of ze zo aanbidden dat je het allemaal pikt.

Ik merk dat er een verschuiving plaats vind om mij heen. Apple gebruikers die over gaan op een PC en zo een config kunnen samenstellen naar hun behoeften ipv naar de visie van Apple - hoe het zo moeten zijn.

Over mijn overstap van een paar maanden geleden kan ik alleen maar zeggen: het bevalt me uitermate goed. W10 valt me echt enorm mee. Het ligt allemaal niet zover weg van elkaar. Met dit systeem kan ik voor 2600 euro jaren vooruit en kan ik updaten wanneer ik wil, met hardware waar gewoon reviews over te vinden zijn, waar over gepraat wordt ipv dat je moet wachten tot een event, wanneer een bedrijf daar zin in heeft en je maar moet afwachten wat er gaat komen.

Hoge verwachten (ook geschept door de hypes op mac forums etc), niet waargemaakt (voor mij)

Maakt het mij nog uit of er een Mac Pro op de markt komt? Voor mij persoonlijk niet. Maar ik hoop het voor anderen die vast zitten aan hun software dat alleen werkt op OSX. En ik vind Macs mooi om te zien en zitten ze knap in elkaar. Maar de prijs vertaald het tot nu toe niet voor mij om voor OSX te gaan, nu ik hetzelfde doe in een ander OS.

Dit voegt allemaal niets toe aan deze mooie Macbook Pro update. Wat dat betreft kan je het aan Apple overlaten om mooie videos te maken. Kennelijk moest het even van mijn vingers af :) (getyped op een macbook pro 2015 :) )
Zou zomaar kunnen dat zie last-minute hebben gecanceled na de announcement van de Surface Studio.
Een Mac is nog altijd een UNIX workstation wat Windows nog steeds niet is. Voor wie Linux graag gebruikt is een Mac een mooi alternatief voor een goed werkende laptop (denk aan driver support maar ook aan accuduur en slaapstand) waarop je ook MS Office en de Adobe apps kunt gebruiken. Voor Linux is er op dat vlak nog weinig aan alternatieven hoewel de situatie over de jaren langzaam beter is geworden. Kijk je naar algemene taken dan kun je je afvragen of je überhaupt nog een computer in de vorm van een desktop of notebook moet aanschaffen. Zoals de iPad in 2010 al heeft laten zien, zijn devices als tablets al prima inzetbaar als vervanger voor de computer op een aantal gebieden (die overigens ook steeds meer worden).
Ik snap niet helemaal hoe je nu de toegevoegde waarde van een mbpr beargumenteert t.o.v. windows 10. Je noemt redenen op waarom je beter OSX kunt nemen dan een Linux distro. Maar geeft geen enkele reden waarom het toegevoegde waarde heeft t.o.v. windows 10. En nee, het is UNIX is niet echt een argument.
Windows 10 is best een leuk systeem, ik draai het op mijn desktop en op mijn laptop draait OSX. Maar er zijn een paar dingetjes waar ik een beetje kriegel van wordt:

De hele UI verandering had voor mij niet gehoeven. De UI zoals die was werkte prima. Een OS is voor mij niet veel meer dan een start punt naar mijn applicaties. Het liefst wil ik zo min mogelijk van het OS zien en zoveel mogelijk in de applicaties.

Soms word je heel erg kriegel van waar je je instellingen terug moet vinden. Vroeger was het af en toe al zoeken maar dat is nu veel erger geworden. Sommige opties zitten nu gewoon 5 tot 7 klikken diep.

Het update beleid, naast dat het zeer irritant is dat je weinig invloed meer hebt over wanneer het geïnstalleerd gaat worden, je kan een keertje uitstellen en dan houd het op, daarnaast zijn de updates de laatste tijd nou ook niet altijd even stabiel, er zijn nu al een paar keer updates uitgekomen die problemen veroorzaken of helemaal niets oplossen. Dat laatste combineren met het eerste is gevaarlijk, ik wil niet altijd meteen de laatste updates want het zou mijn vaste workstation voor thuiswerken moeten zijn. Ik ga geen WUS server draaien want ik ga niet $$$ betalen om alleen maar de updates tegen te houden. Ik zit niet te wachten op dat Microsoft weer eens besluit om een update door mijn strot te douwen en dat mijn installatie vervolgens problemen krijgt terwijl ik er ook zakelijk op moet werken.

Een bijeffect van die Windows updates is dat elke keer die privacy settings weer veranderd. Ik heb nu al drie of vier keer die settings terug moeten zetten. Microsoft, respecteer mijn keuzes en duw niet jouw idee of keuzes door. Er is geen enkele reden om die settings elke keer terug te zetten.

Stabiliteit valt ook nog wel het èèn en ander op aan te merken. Het is niet erg als applicaties vast lopen maar het is niet meer van deze tijd dat als applicaties vast lopen dat vervolgens het hele OS zelf ook nog eens eruit klapt. Dit is echt een manco die je alleen bij Windows hebt. Alle *nix systemen sluiten netjes de applicatie af.

Over het algemeen, de applicaties op Windows zijn niet het probleem, het is al het bijgedrag van Windows wat het voor mij minder maken. Ik werk daarom voor serieuze dingen veel liever op mijn Macbook Pro van drie jaar oud dan op mijn i6700k, 64Gb geheugen en 950 PRO m2, terwijl juist die PC ideaal zou moeten zijn om op te ontwikkelen. Nu is het alleen nog maar een veredelde game PC die terwijl ik online in een multiplayer sessie zit even besluit om een update door mijn strot te douwen dat 30 MINUTEN DUURT.

Dus ja, ik ga helemaal met PPL mee, Apple heeft mooie hardware en zeer goede software, Microsoft kan nu ook leuke hardware maken, maar ze verpesten het door er Windows op te zetten.

In die zin is een Macbook gewoon interessanter, kan je en OSX draaien, en Windows draaien. Dat kan je niet (fatsoenlijk) op een Surfacebook.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 25 juli 2024 09:42]

Ik herken het voor zowel Windows en ook OSX. Jobs was een GUI freak en iOS is vreemd geworden maar ook OSX vind ik steeds vreemder, Windows 10 is inderdaad een ramp met de twee configuratie schermen - als ze dat oplossen (in windows 10 Mobile zit het namelijk beter dan iOS) zijn ze erg ver op weg. Linux bevalt me nu het best als minst hinderlijk OS terwijl dat vroeger (5 jaar geleden) OSX nog was.
:) kijk dit zijn nette argumenten waarom OSX (mbpr) meerwaarde heeft voor jou t.o.v. Windows 10. Ik ervaar de meeste ergernissen die je aanhaalt niet maar dat wil niet zeggen dat jij ze niet ervaart. Ik wilde ook helemaal geen OS gevecht starten ofzo maar wilde ppl erop wijzen dat zijn argument niet echt een argument was.
Jij moet je echt inlezen in Unix dan.
Ik ken UNIX en werk er ook zelf mee dus ik hoef me echt niet in te lezen. Ik heb ook nergens in mijn reactie gezegd dat ik mijn of ik het wel of niet toegevoegde waarde vind. Ik wees er alleen op dat het totaal niet beargumenteerd was. ronaldmathies gaf goede argumenten waarom OS X voor hem meerwaarde heeft. Verschillende mensen hebben verschillende smaken/wensen en dus als een feit zeggen "Het is UNIX dus het heeft meerwaarde" is een non argument.
Dell biedt een UNIX alternatief met zijn XPS Developer laptops die je kan krijgen met Ubuntu.
Bijvoorbeeld deze: http://configure.us.dell....top&c=us&l=en&s=bsd&cs=04
Oude hardware? Heb je wel goed gekeken? Ze gebruiken het nieuwste van het nieuwste. Ik ben benieuwd waar je dat vandaan haalt. Overigens is kaby lake met de benodigde wattages nog niet verkrijgbaar, dus die kan niemand er nog in verwerken.

Die touch bar kan ik niet warm voor lopen, misschien dat ik er later het nu van ga zien.

Maar ondanks dat ik niet zon Microsoft fan meer ben als vroeger vind ik hetgeen ze gisteren lieten zien wel erg interessant.

Alhoewel ik altijd heb gedacht dat touch niet op een laptop of mac thuishoort, denk ik daar sinds gisteren iets anders over. Microsoft heeft nu een goed product met de studio. Ware het niet dat ik Windows echt saai vind geworden en ik het zat ben. Mac os heeft m.i. Voor mij de beste workflow.

Ik vind de nieuwe MacBooks prachtige apparaten, maar misschien had er toch touch op moeten zitten.

Die touch bar, ik heb het event bekeken en het voelt niet handig aan. Je moet tekens je ogen van het scherm afhalen. alhoewel dat waarschijnlijk ook wel (snel?) went.
256 GB opslag en 2700€ betalen... dat slaat helemaal nergens op anno 2016.
Tja, premium pricing. Apple is niet (meer) de enige die daaraan doet.

De 15 inch Mbp met 256gb SSD en 16gb geheugen kost in de V.S. $2.400.

Een Surface book met zelfde opslag en 8gb geheugen kost $2.100. Prijsverschil is dus niet astronomisch en ws. geheel te verklaren doordat de Mbp meer geheugen heeft.
Dus jij vindt 15% meer betalen een 'niet astronomisch verschil'? Het gaat toch nog steeds over 300 dollar.
Inderdaad, niet astronomisch. En goed verklaarbaar aangezien de Mbp in die configuratie met 16gb RAM wordt geleverd en de Surface Book met 8.
Beetje rare vergelijking een MacBookPro met een Surface book. Zijn 2 andere apparaten. Waar de een duidelijk een laptop is. Is een ander een hybride. Lijkt me logisch dat de Surface relatief duurder is.

Vergelijk het eens met een Dell XPS 15, die heb je voor $2.065,29
i7-6700HQ Quad Core, 32 GB DDR4, 1 TB PCIE SSD en een ultra HD touch screen scherm.

[Reactie gewijzigd door harmvzon op 25 juli 2024 09:42]

De schijven hebben wel 3,1 GB/s read en 2.1 GB/s write. Niet alle SSD's zijn gelijk.
Oude hardware? Heb je wel goed gekeken? Ze gebruiken het nieuwste van het nieuwste. Ik ben benieuwd waar je dat vandaan haalt. Overigens is kaby lake met de benodigde wattages nog niet verkrijgbaar, dus die kan niemand er nog in verwerken.
Oude hardware, jep, kijk maar bij Dell, de nieuwe XPS 13 heeft wel de Kaby Lake processor.

[Reactie gewijzigd door Cerla op 25 juli 2024 09:42]

Dat is een ultrabook geen laptop waar je performance uit wilt halen....
Verder zie ik op de Dell site alleen maar staan dat er 6e generatie Intel CPU's in zitten. De 6e generatie is gewoon Skylake.

De Kaby Lake CPU's met performance die je in een Macbook Pro wilt zien zijn nog niet uit en worden pas rond Maart-April 2017 verwacht.
Moet je kijken bij de "nieuwe 13 inch xps" dan zie je dat er gewoon een 7e generatie kaby lake processor in zit.
Hmm heel raar, als ik Google op "Dell xps 13" dan heeft pas het 3e zoekresultaat de Kaby Lake chip..I stand corrected.
http://www.dell.com/nl/p/xps-13-9360-laptop/pd

7e generatie Intel® Core™ i5-7200U (3 MB cache, tot 3,10 GHz) staat er toch echt!

Als we dan een benchmark opzoeken op de Passmark website komen we tot de conclusie dat ze ongeveer even snel zijn, de 7200U heeft een score van 4856 en de 6267U 4882, maar is wel energiezuiniger. Hadden ze, helemaal voor dit bedrag, best eventjes die nieuwe erin kunnen lepelen.
Hmm heel raar, als ik Google op "Dell xps 13" dan heeft pas het 3e zoekresultaat de Kaby Lake chip..I stand corrected.

Al lijkt de Intel integrated graphics 620 me niet echt geschikt voor Macbooks.
Tevens welke Macbook gebruikt de 6267U? De 13 inch versie? Ik kan alleen vinden welke CPU er in de 15 inch zit.
De 7200u heeft geen intel Iris. Je zou ook naar grafische benchmarks moeten kijken.
En als je verder kijkt dan de naam 'kaby', dan zul je zien waarom Apple die er niet in stopt. Maar dit vertellen zal waarschijnlijk voor dovemansoren zijn.

Weet je, never mind. Heeft geen enkel nut. Doe maar net alsof ik niets gezegd heb, had in ook niet moeten doen.
Misschien heb ik het mis maar als ik de benchmark score van Passmark vergelijk met ark.intel.com dan zie ik als enige verschil tussen de 7200U en de 6267U dat er minder smartcache is en dat de kaby lake een stukje energiezuiniger is.

Als Dell het kan, waarom Apple dan niet?

[Reactie gewijzigd door Cerla op 25 juli 2024 09:42]

Iedere tweaker hier met een beetje verstand van zaken weet heus wel dat apple de hogere tdp versie gebruikt en die nog niet beschikbaar is mbt kaby lake. Neemt niet weg dat je er dan ook voor had kunnen kiezen om pas te releasen als die beschikbaar is aangezien die paar maanden dan ook niet meer uit maken.
Wattage --> vermogen

Net zoals afstand niet kilometrage heet.
Als ontwikkelaar mis ik de escape knop nu al...
Door de fn toets in te drukken krijg je de functie toetsen terug. Ontwikkelaara van ide's kunnen ook zelf bijvoorbeeld de functie toetsen er weer gewoon plaatsen. Of a.h.v context ( bijvoorbeeld text selectie of cursor positie of geselecteerd element ) veel gebruikte functies. Dat is het juist, je bent als ontwikkelaar van een app volledig vrij om nu te plaatsen wat je wilt. Je gaat er eigenlijk juist op vooruit.
Je gaat er eigenlijk juist op vooruit.
Nou, dat denk ik niet. Ik kan me best voorstellen dat verwisselbare knoppen zoals deze leuk zijn, maar je met een touchscreen heb je geen / zeer beperkte tactiele feedback en dat is essentieel om productief te zijn als ontwikkelaar. Het haalt de hele stroomlijning uit je workflow zonder fatsoenlijke tactiele feedback. Ik vraag me dan ook af hoe dat zal gaan op nog kleinere toetsen, maar ik heb de nieuwe toesten van de MacBook ook nog niet mogen uitproberen. Het lijkt me niet bevordelijk voor de productiviteit in ieder geval.
Je realiseert je toch wel dat we gewoon allemaal dagelijks een touchscreen gebruiken op tablets en smartphones? Dit is niet anders.
Laten we reeel zijn, hoeveel mensen gebruiken nu de functie toetsen? Dit is een mooie oplossing om juist extra functionaliteit toe te voegen aan een toetsenbord.
Als poweruser gebruik ik alleen maar de toetscombinaties. Wat wil je als je al 25+jaar Apple gebruiker bent... en ja, ook de funtietoetsen horen daarbij.
Een power user stuurde zijn 14K modem via de command prompt aan. ;-) Die hebben we ook niet meer.
Voor sommige zal het een gemis zijn, maar wat Apple doet is niet geheel vreemd. Voor vele gebruikers is deze touchbar een verbetering en voegt hij veel meer bruikbare functionaliteit uit. Als Power user gebruik ik de functie toetsen zelden. (definitie van power user?)
De good-old toetsenbord zal meer en meer veranderen. Ik kan dit alleen maar een mooie toevoeging vinden. Hoe iedereen het kan gebruiken weten we pas over een tijdje.

Tja en iedereen blij houden...dat gaat geen fabrikant lukken. gelukkig zijn de toetsen er nog... alleen niet met de good old click feedback.
Ja, maar het ging in deze context over developers, zie de post van Sjenker in 'nieuws: Apple kondigt MacBook Pro's met oledstrook aan' en ronaldmathies in 'nieuws: Apple kondigt MacBook Pro's met oledstrook aan'

Tablets en smarpthones zijn ook een hel vind ik. Ik heb er noodgedwongen een maar zodra er weer een telefoon met een fysiek toetsenbord zonder Android erop uitkomt ben ik over.

Ik snap dat de gemiddelde consument die functietoetsen weinig gebruikt en dat efficientie niet veel uitmaakt. Maar voor developers is het wel een achteruitgang ben ik bang.
Verschil is dat je bij een smartphone naar hetzelfde scherm kijkt als waar je op "klikt", bij deze opzet is dat zeker niet zo.

M.a.w. je moet actief kijken, ook nog naar beneden, waar je op gaat klikken, da's dus nooit handig voor een effectieve workflow.

Anyway, erg matige upgrade, nog steeds geen 32GB optie, default altijd met een dedicated GPU, geen nieuwe CPUs (OK, was ook niet te verwachten, maar toch) en een accuduur die er ook niet echt op vooruit is gegaan.

Denk dat ik maar voor de huidige/oude ga of een XPS.

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 25 juli 2024 09:42]

Als professional in de IT werk je toch echt het meest met een echt keyboard. Dit was een leuke gimmick voor een MacBook, maar op een Pro? Ik ben vrij underwhelmed over deze update. Nou werk ik eerlijk gezegd sowieso het liefst achter mijn 27" iMac uit 2011 met SSD en een 2011 MBP 13" met 1TB SSD die beiden nog jaren mee kunnen. Mijn 2015 MBP ligt al een jaar te verstoffen… Het wordt toch steeds iets armoediger bij Apple.
Tja er zijn mensen die wel dagelijks mee werken.
Is dit armoedig, really ?

Ik hoop dat ze ooit een los keyboard met die strip uitbrengen, ik zie hier grote voordelen in.
Waarom gebruik je wel een MBA uit 2011 en laat je die uit 2015 verstoffen? Ik kom hem zo ophalen bij je (scheelt weer wat stof in je huis).
Ik had hem gekocht als vervanger maar na het plaatsen van een 1TB SSD is de 2011 MBP veel flexibeler en niet merkbaar langzamer. Alleen geen USB3, maar met een Thunderbolt-Dock is dat ook opgelost. Mijn vriendin pakt de '15 af en toe voor Gmail :D
duidelijk geen macbook gebruiker...
Wat bedoel je. Ik ben een Macbook Pro gebruiker.
Of probeer je het toetsenbord te vergelijken met die van de Macbook welke niet iedereen geweldig vindt. Dan zal je toch even moeten wachten op de eerste reviews, want deze Macbook Pro's hebben een nieuwere versie van dat toetsenbord. Dus waarschijnlijk te vroeg om het af te branden.
Laten we reeel zijn, hoeveel mensen gebruiken nu de functie toetsen?
Veels te weinig, omdat je met de functietoets (al dan niet in combinatie met andere toetsen) in praktijk sneller / efficiënter kunt werken dan dom met een muis door menu's heen te klikken :)
Ooit een verslag, documentatie of geprogrammeerd op een touchscreen? Persoonlijk vind ik dat touchscreen even vol te houden is maar als ik grote stukken tekst moet typen, gaat een normaal toetsenbord toch echt het snelst. Daarnaast zit de meeste extra functionaliteit die je als ontwikkelaar nodig hebt allang in de IDE door middel van toetsencombinaties, en geloof me als je een goede ontwikkelaar hebt, die kent al de belangrijke combinaties wel uit zijn hoofd. Zo'n ontwikkelaar kan dan ook in no time bakken met code schrijven met hulp van die combinaties zonder maar een keer zijn of haar muis te moeten gebruiken om iets aan te klikken.
De toetsen op de 12" MacBook vind ik prima. Ik typ liever op een mechanisch toetsenbord, maar ik zou er geen probleem mee hebben om een dag developmentwerk op de 12" MacBook te doen.

Niet op de nieuwe 13" of 15" MacBook Pro, ik wil gewoon blindelings en op de tast bij de functietoetsen kunnen. Zo'n touchbar was de reden dat ik twee jaar geleden een Lenovo ThinkPad T440s in plaats van de dunnere en mooiere ThinkPad X1 Carbon heb gekozen. Dat experiment met touch voor de functietoetsen was een jaar later overigens weer voorbij.
Hebben ze ook iets gezegd over Boot Camp ondersteuning? Zou wel zo netjes zijn als ze een Windows driver hebben klaarliggen voor die OLED strip, anders mis je wat toetsen. Hoe je vervolgens de Windows startup keys gebruikt durf ik niet te zeggen?
Daar had ik zelf nog niet eens aan gedacht. Ik hoop het wel zou zuur zijn als je bijv. f11 niet kan gebruiken in je browser.
Zoals MadEgg al zegt je mist de tactiele feedback en dat gaat gok ik wennen worden als die strip de standaard wordt. Went het niet dan ben ik denk ik gedwongen om standaard zo'n (klein) Apple ramplankje mee te nemen, want daar zal ik eerlijk in zijn de toetsenborden van Apple typen lekker weg.
Zonder die fn knop heb je ook escape, ligt aan de context.
Als ontwikkelaar ben je erg conservatief.

Dit is productontwikkeling en biedt juist veel mogelijkheden in de beperkt beschikbare ruimte.
Hoezo is het conservatief? Voor die beperkt beschikbare ruimte zijn toetsencombinaties uitgevonden en een goede ontwikkelaar kent deze van zijn favoriete IDE ook uit zijn hoofd kent. Daarbij die ESC knop lijkt nog eens kleiner geworden is door die beperkt beschikbare ruimte.

Wat MadEgg ook al zegt ik ben zelf erg bang dat ik tactiele feedback ga missen en je kunt de ESC knop niet voelen of aftasten als je aan het blind typen of aan het programmeren bent. Dat klinkt misschien gek en het is lastig uit te leggen waarom. Het komt erop neer dat je in een flow blijft, daarnaast is het ook een lekker gevoel om gewoon lekker om aan een stuk door te kunnen rammen (niet letterlijk) op je toetsen.
Toetsenbordcombinaties zijn m.i. een ouderwetse oplossing die dus nu vervangen wordt door een beter alternatief waardoor je dat niet meer hoeft te onthouden. Als de virtuele ESC knop echt kleiner is, dan is dat softwarematig op te lossen.

Ook de tactiele feedback is op te lossen. Mobiele telefoons hebben dat toch ook al?

Ben het met je eens dat het misschien even wennen is, maar ja dat is vaak zo met nieuwe dingen. Gelukkig zijn er alternatieven (macbook zonder oled balk danwel extern toetsenbord).
Maar alle toetsencombinaties gaan echt niet op een van die strips passen geloof me, en dan zou ik straks eerst op die ledstrip naar links of rechts moeten scrollen om mijn hotkeys te vinden. En hoe weet je dat het nu al beter alternatief is, de key combinaties zijn echt niet lastig om te onthouden. Nieuwe build cmd + B , run code is cmd + R etc etc.
Wie zegt dat dat niet werkt dan? Alleen de bovenste rand is toch weg?

Dus CMD + B blijft toch gewoon werken.

(of ik heb iets gemist en sla de plank volledig mis)
Helemaal eens, maar waarom stoppen bij 1 key, het hele toetsenbord kan weg.

https://www.youtube.com/watch?v=9BnLbv6QYcA
Er is dus ook een versie met fysieke functietoetsen.
Da's alleen bij de 13" versie het geval :)
Hoezo? Je deelt de balk toch zelf in?

Als je favoriete editor je daar al niet standaard in voorziet dan maak je sleep je de Esc knop daar naartoe.
Maar dan moet je hem wel helemaal links zetten, lekker vertrouwd :P
Ik zou dan de oledstrook helemaal volzetten met Esc knoppen.
Waar heb je die voor nodig dan? :?
In Qt Creator gebruik je hem om terug te gaan naar een modus waarbij je code centraal staat (vanuit zoeken, of vanuit debuggen bijvoorbeeld). Ik kan me voorstellen dat ook andere IDE's hem op een dergelijke manier gebruiken. Ook gebruik ik hem zelf vaak om cancel te "klikken" op dialoog boxen (en enter voor "OK" of het equivalent daarvan).
In heel veel programma's kun je met escape je huidige actie cancellen/ windows sluiten. Denk hierbij aan veel IDE's maar ook Photoshop of als hieronder vermeld VI(M).

Ik kan me niet voorstellen om een laptop zonder ESC knop te hebben, lijkt me afschuwelijk ook al is die virtueel. Ik ram per dag gemakkelijk een xxx keer op de esc toets namelijk.

:-) sowieso lijkt me die touchsstrip niet zo functioneel, maar dat kan aan mij liggen.
Als je veel in de vi editor werkt is die ESC wel onmisbaar. Hij zit er overigens gewoon op, maar als virtuele toets dus.
Als je werkt met Vim wel ja (het is echter niet helemaal hetzelfde). Maar ik zou het niet proberen op Solaris, HP-UX of AIX want je stuurt dan gewoon een INTR signaal.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 25 juli 2024 09:42]

:imap <key die je wilt gebruiken> <esc>
Zo kun je keys in vim remappen.
Helaas heb je niet overal Vim tot je beschikking. Zeker niet als je bijvoorbeeld een keer op een oude IBM zit te prutsen.
We hebben het nu over een macbook waar standaard vim opstaat :9
Ja want een systeembeheerder zit alleen op zijn eigen laptop te klooien en logt nooit eens in op een server ?!?
Je kan native de Caps Lock -> Esc mappen
Dat zou Windows ook wel mogen doen (een andere toets mappen is ook best) - ben sinds ik voor het eerst achter een computer heb gezeten in een constante staat van oorlog met die vervloekte, volstrekt overbodige toets (mijn computer is geen typemachine :facepalm: )
Anoniem: 60503 27 oktober 2016 20:32
Leuk die bar. Alleen zag ik in de demo's dat ze heel vaak wisselden tussen diverse modes (modi) waarbij de bar steeds van inhoud wisselde. Ik hoop dat dit alleen een 'show off' was, want de essentie van functietoetsen was nou juist altijd dat je met een toetscombinatie altijd direct een bepaalde functie kunt aanroepen.
icm de fn-knop zie je de standaard functietoetsen
Anoniem: 60503 @funk-e29 oktober 2016 09:36
Dit heb ik altijd al uitstaan omdat anders elke 'shortcut' uit een extra toets bestaat. Niet echt handig in programma's als IntelliJ dat door heel veel programmeurs wordt gebruikt (en een grote doelgroep is voor Apple). Dus ik ben bang dat ik straks toch echt opgescheept zit met een OLED scherm met F1....F12. Maar we zullen zien.
Volgens mij kan je dit helemaal zelf bepalen. Maar je gaat wel een beetje voorbij aan het nut van de balk als je gewoon statische knoppen insteld die niet wijzigen per programma. Anders kan je evengoed je oude f-toetsen behouden.
Ik gebruikte een aantal jaar terug emt veel plezier een Macbook pro. Was voor die tijd snel, draagbaar, goede accu duur en een goed scherm. Toegespitst op de professional.

maar de afgelopen jaren zijn ze naar mijn mening gigantisch de verkeerde kant op gegaan. Minder snel naar verhouding met wat er op de markt is maar wel constant aan het focussen op dunner en dunner. Ik gebruik een laptop meer dan 40 uur per week. Gebruik het professioneel voor mijn design werk, en het laat me echt helemaal koud wat ze nu produceren. Oogt leuk zo'n oled balk. Maar ik kan nu blink een keyboard gebruiken en dat super snel. Zo'n oled balk heeft helemaal geen feedback. Dus je voelt niet wat je doet, dan zijn de knoppen ook nog eens elke keer andere waardoor je geforceerd wordt te kijken.

Als klap op de vuurpijl zijn ze nu helemaal AMD minded qua GPU, iets om de karige CPU's mee op te vangen, maar AMD geen ondersteuning voor CUDA accelerated applicaties zoals de gehele adobe suite.

Kortom weer erg teleurstellend. Ik zie overigens steeds minder macs in de design wereld.
Juist omgekeerd; Tenzij je custom plugins gebruikt is er nu eigenlijk geen reden om voor CUDA te kiezen mbt adobe software..

Photoshop: Alle gpu's met OpenCL / OpenGL, dus ook op intels
Indesign: geen gpu acc.
Illustrator: begon met only cuda maar nu ook gewoon amd support
Lightroom: begon met cuda nu ook amd support
Premiere Pro: Al langer prima support voor AMD gpu's
After Effects: erg in ontwikkeling, word gpu support aan toegevoegd, gewoon AMD (openCL) support
Ok dat is dan duidelijk, dit was namelijk niet altijd het geval. Ook in benchmarks bleek dit.

Alsnog jammer da thet een AMD gpu betreft. Zijn helaas niet erg snel in vergelijking wat Nvidia biedt met hetzelfde energie verbruik.
maar AMD geen ondersteuning voor CUDA accelerated applicaties zoals de gehele adobe suite.
Apple duldt geen proprietary API's, behalve die van henzelf. Je hebt de open standaard OpenCL dat hetzelfde doet, maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen zoals HCC en natuurlijk Metal. Zie ook http://gpuopen.com/?s=hip voor CUDA op AMD hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.