LG introduceert 5k-monitor voor Mac-systemen

LG heeft twee nieuwe schermen geïntroduceerd. De LG Ultrafine 5K Display is een 27"-scherm met een ips-paneel met 5120x2880 pixels. De Ultrafine 4k heeft een formaat van 21,5" en een resolutie van 4096x2304. Beide schermen worden met usb-c aangesloten.

In de schermen zijn een webcam, speakers en een microfoon verwerkt en ze kunnen met één usb-c-kabel op apparaten worden aangesloten. Het 5k-scherm kan via de usb-kabel 85 watt aan vermogen bieden aan een aangesloten laptop. Het 4k-scherm biedt 60 watt. Er zijn nog drie andere usb-c-poorten op de achterkant van de schermen, waar randapparatuur op kan worden aangesloten.

Voor ondersteuning van het 5k-scherm moet de usb-c-poort op de computer Thunderbolt 3 ondersteunen. Een Thunderbolt-3-kabel is volgens de specificaties geschikt om twee 4k-schermen aan te sturen. Door de twee videosignalen samen te voegen kan een enkel 5k-scherm aangesloten worden. Het 4k-scherm kan ook gebruikmaken van de displayport-interface.

Volgens de specificaties kunnen alle Apple-apparaten met een Thunderbolt-3-aansluiting en macOS 10.12.1 met het 5k-scherm overweg. Hieronder valt alleen de nieuwe MacBook Pro. De huidige iMac- en Mac-Pro-modellen kunnen niet op het 5k-scherm worden aangesloten. Met een verloopkabeltje werken ze wel met het 4k-scherm. Er bestaan ook andere fabrikanten die computers en moederborden met Thunderbolt-3-aansluitingen maken. Of deze ook op de schermen aangesloten kunnen worden, is niet bekend. De MacBook heeft wel een usb-c-poort, maar die biedt geen ondersteuning voor de Thunderbolt-3-interface.

De 5k-monitor lijkt de opvolger van het Apple Thunderbolt Display te zijn, die in juni uit productie werd genomen. Die monitor beschikte over een vergelijkbaar paneel als het topmodel iMac van die tijd en een Thunderbolt-aansluiting. Er gingen al een tijdje geruchten rond dat Apple de monitor zou vervangen met een 5k-model, maar het verschijnen van een 5k-scherm van een ander merk op de Apple-website lijkt te suggereren dat er geen 5k-schermen in de Thunderbolt- of Cinema Display-lijnen zullen verschijnen.

De schermen staan voor respectievelijk 1399 en 749 euro te koop op de website van Apple. De website geeft aan dat de schermen vanaf december leverbaar zijn.

LG Ultrafine 4k LG Ultrafine 5k
Schermformaat 21,5" 27"
Resolutie 4096 x 2304 5120 x 2880
Beeldschermtechniek Ips Ips
Kleurdiepte 8bit 10bit
Kleurengamma Display P3 Display P3
Input Thunderbolt 3 of displayport 1.2 over usb-c Thunderbolt 3 over usb-c
Extra functies Speakers, microfoon, webcam, usb-c-hub Speakers, microfoon, webcam, usb-c-hub
Prijs €749 €1399
LG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K DisplayLG Ultrafine 5K en 4K Display

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

28-10-2016 • 14:14

122

Lees meer

Reacties (122)

122
119
86
2
0
0
Wijzig sortering
Waarom zijn deze schermen specifiek voor Mac systemen? Lijkt mij toch logischer (vooral aangezien het LG is en niet Apple) om schermen te bouwen die met alle systemen werken (zoals laten we eens gek doen, de standaard?).
Anandtech zegt er dit over:
product listings for the monitor specify that you need a Mac with USB-C for the 4K model, and a Mac with Thunderbolt 3 for the 5K model. This limits the 4K model to Apple's MacBook, and the new MacBook Pros, with the 5K model only working on the latter. This also ties back to the integration with macOS. Most monitors use physical buttons for controlling brightness and volume, but the LG UltraFine displays use the integrated controls that macOS provides, meaning that it can respond to the volume and brightness keys on Mac keyboards. It doesn't look like the monitors have any buttons to fall back on, so this may be another situation where Windows users should be wary, and it definitely explains why the monitors are being marketed specifically for their integration with macOS
Het scherm bevat dus geen fysieke buttons en wordt volledig via software aangestuurd. Technisch gezien zou het scherm wel met Windows moeten kunnen werken.

Daarbij merken ze op dat in Windows de schermen oververzadigde kleuren weergeven. Dit komt doordat het kleurengamma van dit scherm (Display P3) nog niet door Windows wordt ondersteund.

Bron: LG Introduces New UltraFine 4K and 5K Monitors

[Reactie gewijzigd door Donderr op 23 juli 2024 07:11]

Anoniem: 504737 @Donderr28 oktober 2016 20:47
Ik begrijp niet waarom ze dit paneel niet gewoon in een cinema display vorm hebben gegoten? Alles draait om design.. hoe past dit bij de rest van de beleving?
En een Linux system dan, werkt dat wel het is immer Unix net als macOS
Het probleem is niet dat deze schermen niet zouden werken onder Windows (of Linux) het probleem is dat alleen Apple de USB-C standaard consequent gebruikt met al zijn mogelijkheden.

Ik kan geen andere fabrikant verzinnen die de USB-C aansluiting geïmplementeerd heeft volgens al deze standaarden, de meeste hebben niet eens Thunderbolt geïmplementeerd, alleen USB 3.1. Met alleen USB 3.1 kun je geen schermsignalen over die aansluiting gooien voor zover ik weet. De complete implementatie die Apple gebruikt is ook gelijk de meest complexe uitvoering, omdat Thunderbolt naast USB3.1 ook PCI-E en verschillende videoaansluitingen kan aanbieden.
En de helft van die fabrikanten pakt met USB 3.1 dan ook nog eens Gen1.

Apple heeft gisteren laten zien dat ze USB type-C echt wel serieus zien als de aansluiting die alles kan.

4 identieke poorten met:
Thunderbolt 3 40Gbps,
USB 3.1 Gen2
Powerprofiles (tot 60W volgens mij)

Oftewel. De komplete Speclijst op alle poorten en geen andere poorten onzin extra.

Andere fabrikanten kunnen dit ook maar die vertikken om de dure Alpine Ridge controller in te bouwen en licentiegelden te betalen voor thunderbolt terwijl ze goedkoper een 3.0 controller in kunnen bakken met een custom TYpe-C connectie.
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk en helaas gaat dat betekenen dat die USB-C connector nooit tot zijn volle glorie gebruikt gaat worden, tenzij fabrikanten als LG dit soort dingen blijven doen.

En ik geloof serieus dat Apple het technisch gezien in dit opzicht bij het rechte eind heeft, simplificatie in de aansluitingen is helemaal niets mis mee, sterker nog dit is precies waarvoor deze connector ontwikkeld is.
Op het moment dat andere fabrikanten 4 tb3 poorten in gaan bouwen, zullen hun producten akelig dicht bij de macbook prijzen komen. Er moet ergens op bezuinigt worden. Macbooks zijn duur, maar niet overprijst.
Ik noem deze modellen ook zeker niet overpriced, je krijgt waar voor je geld, ja ze zijn duur, maar je koopt ook wel topmodellen in ontwerp en techniek.

Ik vind het alleen jammer dat ze iets technisch goed uitgewerkt hebben wat uiteindelijk door de rest van de markt (die dat niet gaat volgen) verpest gaat worden en waardoor de randapparatuur die dat tot het volste gaat benutten zeer beperkt beschikbaar zal blijven, waardoor het duur blijft. Als de HP's en Dell's TB3 nu ook eens volledig gingen ondersteunen, dan zouden we wat meer apparatuur gaan zien die er ook echt gebruik van kan maken en zouden we op termijn ook niet zo met verloop stekkertjes en dergelijke aan de gang hoeven.

Ik hoop natuurlijk dat ik het verkeerd heb, maar ik ben bang als ik kijk naar de TB en TB2 integratie op dit moment bij de collega's, dat we dat niet hoeven te verwachten van TB3 en dat vind ik oprecht heel jammer.

Ik moet het nog even 2 jaar doen met mijn Mid 2015 MB Pro dus voor mij zit er voorlopig nog geen TB3 in maar de TB2 poorten op mijn MB Pro worden ook amper gebruikt (alleen voor Ethernet)

Dit alles is dus niet bedoeld als sneer naar Apple ik vind namelijk dat ze met TB3 USB-C poorten gewoon een prima keuze hebben gemaakt, zeker met de volwaardige implementatie, het is meer een sneer naar de concurrenten die daarin niet wensen te investeren op een of andere manier.....

[Reactie gewijzigd door e_balk op 23 juli 2024 07:11]

Onder Linux, maar ook onder Windows werkt zo'n knoppenloos scherm prima, alleen waar het bij OSX in het OS is geïntegreerd, moet je bij andere OS'en brightness, contrast en dergelijk instellen via een (third party) DDC/CI applicatie (of een driver, zoals bij notebooks).

Zelf gebruik ik ClickMonitorDDC om in W10 de scherm-helderheid gedurende de dag een paar keer aan te passen, maar er zijn zeker nog tientallen andere manieren.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 23 juli 2024 07:11]

Niet? ik dacht van wel ik kan het verkeert hebben hoor. In dat geval mijn excuus.

Edit: ik heb het even gegoogled kwam dit uit
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Linux

[Reactie gewijzigd door CupOfCoffee op 23 juli 2024 07:11]

Je hebt het verkeerd door, Linux is Unix-like.

Dit is de Unix family tree (parallel zie je Mimix en Linux los van de boom):
https://nl.wikipedia.org/...e:Unix_history-simple.svg

Hier een Linux family tree
https://upload.wikimedia....d/LinuxDistroTimeline.png

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 23 juli 2024 07:11]

Ooooo nu snap ik het. Ik heb pas 1 maand Linux
(een sorry vrijwillig/verplicht. me hele Windows was corrupt en toen moest ik wel over. Maar nu hou ik van Linux dus is het goed zo). Toch hoor je iedereen zeggen dat Linux Unix is en dat het een combie van linus(voornaam Dev Linux) en Unix is. Desondanks bedank voor de uitleg daar leer ik weer van dat is wel handig als je de ICT in wil.
Linus Torvalds heeft Linux ontwikkeld omdat hij de beschikking wilde hebben over een Unix like OS, dat niet gepaard ging met de licentiekosten van dat systeem.

Overigens is macOS ook Unix based (niet linux based)
Misschien een tip om wat minder naar "ze" te luisteren, als het hier om mensen gaan met geen of zeer beperkt technisch inzicht in deze zaken:

- Unix is nog steeds Unix.
- Linux is een Unix-achtige, waarvan Linus Torvals de grondlegger is, en verschillende distributeurs hun eigen smaakje aan hebben gegeven.
- OSX is een verre nazaat van NextStep, van het bedrijf Next wat apple opkocht bij de terugkeer van Steve Jobs, wat ook weer een unix-afgeleide is.

Maar voor een huisvrouw is OSX/unix/linux hetzelfde en die hebben "betere bestanden dan windows" }:O
Bedank voor de tip. Ik heb idd nog veel te leren als dat is wat je zegt. :)
Hij barst nog steeds van de fysieke keys, een heel toetsenbord vol. Ze hebben alleen de functietoetsen vervangen door een touchpanel
Ze zullen ook heus wel op Windows systemen werken, zeker de kleine 4K variant welke via USB-C werkt. Ik zie ook geen reden waarom de 5K versie niet op een TB3-enabled Windowssysteem zou werken, maar die systemen zullen wel zeldzamer blijven.
Dat is nog maar de vraag, alleen USB-C is niet voldoende, je moet een USB-C poort hebben die DP over USB-C of Thunderbolt3 over USC-C ondersteund.
Voor de 5K monitor is er een eis voor Thunderbolt 3, omdat DisplayPort 1.2 geen 5K/60Hz ondersteund. Hier heb je DP1.3 voor nodig.


Ik vraag me af of dit in de toekomst nou echt duidelijk gaat zijn voor gebruikers: één connector voor alles, maar het zal niet werken op elke computer en/of elke USB-C poort... |:(

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 07:11]

Dat klopt en dat is dan ook het nadeel van zo'n universele connector. Ik heb begrepen dat de meeste USB-C laptops/desktops wel DP-over-USBC ondersteunen, maar met Smartphones/Tablets zal dat een ander verhaal zijn.

Hoe dan ook zal de markt voor deze schermen een stuk groter zijn dan voor de originele Thunderbolt schermen, zeker voor de 4K versie.
Smartphones en tablets hebben helaas soms nog gewoon USB 2.0 over de type-c connector gaan.

Hebben ze wel 3.0+ dan ontbreekt ondersteuning voor displayport alternate mode vaak alsnog.
This is important to keep in mind for anyone interested in buying these for a Windows computer. The state of color management on Windows means that in nearly every application you'll be stuck with oversaturated colors and no workaround, so I wouldn't recommend it even if it can work.
Mogelijk werken ze niet goed met PC's

bron
Windows kent toch ook gewoon kleurprofielen?
Niet de P3 display profielen. Daar kan windows niet zoveel mee.
Kwestie van 1 keer maken, een P3 profiel. Dat moet zelfs mathematisch kunnen als het schem 'exact P3' is.
Sterker nog, vroeger was gamma op de MAC 1.8 en de pc 2.2-2.4. Dat is voor de MAC's nu ook gewoon 2.2 geworden.
Tsjah ze zeggen maar zo if you cant beat them, join them. Net zoals ze met adobe doen. Eerder hadden ze een eigen variant en nu prijzen ze adobe aan.
Ik kan me niet anders herinneren dat Adobe de gouden standaard was op Mac systemen. De G4 was dan wel trager in veel real world applicaties, máááár kijk eens wat snel deze PhotoShop filters gaan!
Dan vergeet je flash denkik😜 Daardoor hadden ze volgensmij een slechte samenwerking. Office is volgensmij ook zon voorbeeld. Eerst wouden ze de concurrentie aangaan nu maken ze zelf een versie en prijzen ze die van microsoft aan omdat toch bijna iedereen dat gebruikt
dat is redelijk gezwets. Microsoft heeft Apple gebruikers jaren af proberen te schepen met een slap aftreksel van zijn Office pakket en pas nou MS niet om Apple heen kon ivm de enorme hoeveelheden iPads en iPhones die in gebruik zijn hebben ze een fatsoenlijke Office versie voor de Mac gereleased.

Het zou me niks verbazen als Apple omdat de MS Office versie zo flut was met een alternatiefje gekomen is.
Ik erger me groen en geel aan Office voor mac 2016. Iets simoels als het kunnen weergeven van custom labels in een scatterplot kan niet. Waarom MS? Je hebt laten zien dat het in de windows versie wel kan. Zit ik dan met een waardeloos programma dat grafieken iedere keer met scrollen opnieuw rendert (en dus krijg je een onduidelijke placeholder tijdens het scrollen). Nog zo'n ander ding is het standaard op willen slaan op oneDrive ook als je niet aangemeld hebt bij eerste keer opstarten.

Nee sorry, maar voor mij geen MS office meer. Excel en Word zijn kreupel gemaakt en vragen zoveel resources dat je er bang van wordt en powerpoint kan niet op tegen de simpelheid van Keynote.
Microsoft en Adobe zijn al jaren de grootste partners voor Apple. Microsoft heeft al langer Office voor de Mac dan voor de PC. Adobe is ook begonnen op de Mac en heeft qua verkopen nog steeds een zeer belangrijke markt op macOS.

Adobe Photoshop en Microsoft Office komen in zo goed als elke keynote voorbij, al sinds ik me heug (1998 of zo?).

Dat wil niet zeggen dat ze niet tegelijk ook kunnen concurreren.
Adobe heeft flash ook al opgegeven. Er komen tools voor html5. ;)
Deze display's zijn gisteravond op het Apple event aangekondigd door Apple. Ze schijnen nauw samengewerkt te hebben met LG om dit display te maken. Vandaar dat deze op Mac's (vooralsnog de 2016 MBP) gefocust is, maar het lijkt me dat deze ook met andere computers zal werken aangezien Thunderbolt 3 een standaard is.
Anoniem: 310408 @bn32616028 oktober 2016 17:19
maar het lijkt me dat deze ook met andere computers zal werken aangezien Thunderbolt 3 een standaard is.
Dan heb je software nodig om de monitor settings te wijzigen (er zitten geen knoppen op) en die is alleen voor Mac verkrijgbaar, Nee dus, niet voor andere systemen.
Nouja "verkrijgbaar" het zit gewoon ingebouwd in het OS dus er valt weinig voor te verkrijgen.
Licenties, drivers, garantie, thunderbolt, ingebouwde iSight, autocalibratie, etc.
Op de Apple keynote hadden ze het over een samenwerking.
Deze zijn gewoon voor Apple devices. LG maakt voldoende andere schermpjes. Als je een mbp hebt, koop je er één anders laat je het links liggen niet?
Een MacBook 2015 met een AMD kaart kan ook een 5K scherm aansturen door twee Thunderbolt 2 aansluitingen te bundelen:
The Mid 2015 15" MacBook Pro with AMD Radeon R9 M370X graphics can also drive one 5K display connected with two Thunderbolt cables.
Het was in ieder geval wel mijn plan toen ik hem destijds aanschafte om een future proof MacBook te hebben waar ik later nog een extra 5K scherm aan kan hangen.

Overigens één tegenvaller voor mij persoonlijk gisteren bij de introductie van de nieuwe MacBooks: "maar" 16GB RAM als maximum. Graag had ik de mogelijkheid om 32GB te hebben en waarschijnlijk ook genoeg mensen die zelfs tot 64GB willen gaan voor werk aan HD films en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 23 juli 2024 07:11]

Ja inderdaad. Heel raar. De i7 quad kan dat makkelijk hebben. Zelfs zonder renderingsdingen halen we die 16 gb er makkelijk uit. Zit zelf af en toe 50Gb in de swap. 32GB zou erg fijn zijn geweest.
De vraag is natuurlijk in hoeverre de swap nog vertragend werkt als je SSD zo snel is als in deze MacBooks. Heb daar zelf geen praktijk ervaringen mee, maar kan me voorstellen dat het niet meer dusdanig vertragend werkt dat het frustrerend wordt.
Oh nee. Ik heb het zelf vaak ook niet eens door. Het is alleen wel 10% van je disk ruimte die je kwijt bent aan eventueel extra virtueel ram. Daarnaast is de bandbreedte van ddr3 2133 MHz vaak meer dan 20GB/s. En is random IO het grootste pluspunt. De ssd werkt prima icm grote swapfile voor "trage" bestanden. Zeker de nieuwe (ik gok samsung NVME 960 Pro). Frustrerend is het niet. Handig is het wel.
Ik red het wel zelf maar ik hoop voor anderen dat er een refresh aan komt volgend jaar die het wel ondersteunt. Maar goed de verwachting is dat de iMac in ieder geval nog een refresh gaat krijgen, de Mac Pro hopelijk (wederom voor anderen) ook.
Apple schijnt LPDDR3 geheugen te gebruiken wat een limit van 16GB per chip heeft.
Dan prop je er nog een "chip" bij. Hoe denk je anders dat ze 32Gb in de imac proppen.
Apple heeft gezegt om een notebook met lange batterij duur te behouden, willen ze niet 32 doen. Blijkbaar is dit premium pay pro model gewoon een notebook in hun ogen. En vinden ze tien minuten batterij een belangrijkere ervaring.
Het bordje is niet al te groot meer dus ik weet niet of er ruimte is voor de chips die nodig zijn voor 32GB.
Er is wel degelijk ruimte erboven voor een tweede pcb dit kan vele malen dunner zijn dan het pcb van de macbook zelf aangezien dit minder lagen intern vereist. Alleen ram koeling is dan een dingetje. Daar is nu een aparte shield voor.
Volgens mij kan de 12" MacBook 2016 alleen met de 4k monitor overweg? Of heeft deze MacBook een niet geactiveerde thunderbolt 3 aansluiting?
Volgens mij is het idd dat de MacBook 2016 wel het 4K scherm kan aansturen (want Displayport 1.2) maar niet het 5K scherm want voor zover ik weet heeft de MacBook 2016 geen Thunderbolt 3
Voor zover ik weet ook niet, aangezien ik hem zelf heb. Maar ik laat mij graag verrassen. Er kan natuurlijk van alles onder de motorkap zitten. En in het verleden is ondersteuning voor hogere resoluties ook toegevoegd middels een software update. Maar in dit geval lijkt mij dat de nodige hardware ontbreekt helaas ;)
Correct. De USB type-C port op de 2016 macbook retina wordt aangedreven door een PS8740 controller. Deze ondersteund wel DisplayPort Alternate mode maar geen thunderbolt. Daarnaast is de USB controller slechts geschikt voor USB 3.1 gen 1 oftewel gewoon USB 3.0.

Superk*t dus aangezien een alpine ridge controller (die krengen die ws nu in de MBPr zitten) wel het volledige pakket ondersteunen.
voor zover ik heb kunnen zien in de beschrijvingen op de online apple store van beide schermen heb jij gelijk.
(ik heb speciaal in de comments zitten zoeken naar iemand die dit al vermelde)
Ik geloof dat je gelijk hebt en heb een topic gemaakt in Geachte Redactie. Volgens mij is dit een fout in dit artikel, want hier lijkt het er toch echt op dat de 2016 MacBook TB3 zou hebben.
Als je dit, ongetwijfeld prima scherm ziet, weet je pas hoe knap Microsoft de Surface Studio (en dan met name het scherm) heeft ontworpen.
Dit LG scherm is 4x zo dik als dat van de Surface Studio, terwijl het laatste scherm ook nog een touchscreen is.
Ik vind dit scherm er eerlijk gezegd ook wel erg gedateerd uitzien, zo zagen de schermen er in 2005 ook al uit.

Wat dat betreft kan ik me bijna niet voorstellen dat Apple dit een acceptabele opvolger vindt voor het TB Display.
Waarom vergelijk je dit scherm met de Surface Studio? Het is een LG display en het is spuuglelijk ja maar je verwacht toch ook niet van LG dat het een mooi gedesigned scherm op de markt brengt?
Ik vind de Surface Studio trouwens ook niet echt mooi maar ik snap dat als je het vergelijkt met dit scherm het niet al te lelijk te noemen is. Maar als je de Surface echt wil vergelijken moet je dat met de nieuwe iMac doen maar die komt er pas volgend jaar uit.
Helemaal niet knap. Als je alle regel electronica en voeding in een kastje verwerkt onder het scherm (wat de surface studio heeft) dan snap ik dat opzich ook wel.

Als je kijkt naar de macbook displays heb je direct het voorbeeld. Zit alleen een scherm in zonder voeding, backlight inverters en aansturing.
Ik vond het gister al jammer dat het lijkt alsof er geen nieuwe Cinema/Thunderbolt Display van Apple zelf komt (een third-party product benoemen in de keynote is niet des-Apple's) . Dit display zal technisch geweldig zijn. Het uiterlijk is op het eerste oog ook niet verkeerd, maar dan zie je hoe de aansluiting voor het stroom gemaakt is... de kabel lijkt mij niet netjes weg te werken door of achter de voet. Knullig. Dat zijn toch weer zaken waar Apple veel sterker in is.
Werd microsoft office nota bene niet gepresenteerd door microsoft in de keynote waarin de iPad pro gelanceerd werd?
Ik denk wel dat er nog een nieuwe Apple display komt. Ik denk dat het vooral wachten is op een nieuw design voor de iMac. Moesten ze gisteren een nieuw Display hebben aangekondigd dan hadden ze ook direct het design van de nieuwe iMac weggegeven.
Het zou toch jammer zijn als dit echt de vervanging is voor het Thunderbolt display van Apple. Het design is echt heel erg zakelijk (lees: spuuglelijk), plasticy, en zeker niet Apple waardig. Ook de verstel mogelijkheden zijn niet des-Apple's, maar wel handig natuurlijk. Een veel gehoorde klacht van de Thunderbolt displays was dat ze niet in hoogte te verstellen waren. Het is wel lekker makkelijk voor Apple zo, dat wel.

/edit: Ik vraag me af of andere systemen, die geen laadpoort hebben in de USB-C connector, niet kapot gaan als je ze hier op aansluit. Of dat dit een Apple-only protocol is die dat regelt?

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 23 juli 2024 07:11]

Inderdaad erg lelijk, t.o.v. de rest van het Apple spul.

Ik begrijp niet dat ze niet gewoon de displays van LG gekocht hebben en deze in een eigen design behuizing stoppen.
Nee want het zijn gewoon de standaard USB 3.1 gen 2 Type-C powerprofiles. Hier zit gewoon negotiation bij.
Volgens het artikel kunnen alle Apple-apparaten met een Thunderbolt-3-aansluiting en macOS 10.12.1 met het 5k-scherm overweg. De genoemde 2016-versie van de MacBook heeft echter geen Thunderbolt-3, maar een USB-C aansluiting. Dus die lijkt mij niet compatible!
Anoniem: 661359 @Auctore28 oktober 2016 14:50
"Alle thunderbold 3 apparaten" = dus niet de macbook. Je geeft zelf het antwoord al. ;)
Dat is correct. De MacBook 12" heeft op dit moment een USB-C poort zonder Thunderbolt 3. Het 5k scherm valt helaas af. Het 4k scherm werkt overigens wél, aangezien dat enkel een "Mac met USB-C" vereist.
Gebruik sinds kort een LG 27UD88-W (4K) op een 12" Macbook (2015) over USB-C. Werkt als een zonnetje. Video, USB en Macbook laden via 1 kabeltje. Zo hoort het.
Nice! Op deze manier heb je wel gewoon 60Hz? Aangezien 60Hz met Displayport en HDMI een no-go is (bij gebrek aan goede adapters)... Ik heb zelf het 2016 model die ik in de toekomst ook eens wil aansluiten denk ik.
waarom zou dit een monitor alleen zijn voor MAC systemen...? aangezien er ook Windows machines zijn met een Thunderbolt 3 input/C-type? I am so confused right now
Volgens mij staat er niet alleen Mac systemen bij. Misschien omdat Mac's als enige constituent Thunderbolt op hun systemen hebben, over de hele lijn heen waardoor het makkelijker verkoopt.

[Reactie gewijzigd door Kura op 23 juli 2024 07:11]

dat zou het misschien kunnen zijn maar het klinkt dan nog steeds raar als je zegt Monitor voor Mac systemen inplaats van Monitor met Thunderbolt/C-type
Deze schermen zijn ontwikkelt in samenwerking met Apple, vandaar ook de Mac support. Maar geloof me als je dit scherm aansluit op een ander TB3 apparaat zal het ook gewoon werken. ;)
Ja he, met dit bord zou het ook gewoon moeten werken toch?
pricewatch: Gigabyte GA-Z170X-UD5 TH
Ik gok van wel, ik neem aan dat dit moederbord ook signaal van de GPU via de on-board aansluitingen kan doorgeven?
Ik denk niet dat er 85 watt door die thunderbold poorten loopt.
The biggest selling point for both models is the ability to charge your new MagSafe-less laptop over the same Thunderbolt 3 connection that delivers video, audio and data.
Waarom zou je een scherm op een Thunderbolt 3 input aansluiten? ;)
Zodat de ingebouwde microfoon en webcam je verbazing in 5K kunnen vastleggen terwijl je naar een zwart beeld staart? :)
Ik houd het er toch op dat alleen Thunderbolt 3 momenteel schermen op 5K resolutie kan aansturen via een enkele kabel.

[Reactie gewijzigd door Metten op 23 juli 2024 07:11]

Waarom? Er zijn al veel snellere oplossingen beschikbaar.
Wat is er sneller dan Thunderbolt dan? Thunderbolt is sneller dan USB 3, 3.1 Gen 2 sneller dan Ethernet 10/100/1000/10000. Thunderbolt is op dit moment het snelste dat je kan hebben namelijk.
Er bestaat ook al 40G en 100G ethernet.
Anoniem: 819885 @Navi28 oktober 2016 23:15
Ja en is natuurlijk al betaalbaar en mainstream. Heb ik hier thuis ook al jaren. Thunderbolt is de snelste betaalbare oplossing en niet 40G en 100G....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 819885 op 23 juli 2024 07:11]

Neen, dat is niet waar. Je kan zelf prima googelen.
Jammer dat er alleen USB-C poorten op de display zitten, het had mij erg geholpen als er 1 a 2 normale USB poort op had gezeten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.