Eizo introduceert 27"-scherm met usb-c-verbinding

Eizo heeft de FlexScan EV2780 aangekondigd. De 27"-monitor beschikt over een usb-c-aansluiting, waarmee het op een laptop aangesloten kan worden. Hierbij wordt de laptop van stroom voorzien via de usb-kabel.

Door de verbinding via de type-c-aansluiting van usb 3.1 gen 1 kan het scherm met slechts één kabel dienen als tweede monitor, usb-hub en voeding voor een aangesloten computer. De monitor kan via een usb-c-kabel maximaal 30 watt aan vermogen leveren. De FlexScan EV2780 kan ook aangesloten worden met displayport en hdmi.

Het scherm is voorzien van een 27"-ips-paneel met een resolutie van 2560x1440 pixels. Het paneel heeft een contrastwaarde van 1000:1, een maximale helderheid van 350cd/m2 en kijkhoeken van 178°. Achterop het scherm zijn twee usb-3.0-poorten en een 3,5mm-jack te vinden. Verder beschikt het over twee 0,5W-speakers. Het scherm is in staat om van twee computers tegelijk het beeld te weergeven, die elk een andere helft van het scherm aansturen. De standaard geeft de monitor de mogelijkheid om in hoogte versteld te worden, in portretoriëntatie te roteren, op de voet te draaien en naar voren of naar achteren te kantelen.

Op de Japanse website van Eizo staat de monitor te koop voor 102.800 yen. Omgerekend en met btw komt dat uit op ongeveer 1100 euro. Hoeveel de monitor in de praktijk zal kosten en wanneer hij in de Benelux verkrijgbaar is, is niet bekend.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

25-10-2016 • 17:39

37 Linkedin

Submitter: -The_Mask-

Reacties (37)

37
33
21
2
0
12
Wijzig sortering
Goed om te weten (en moeilijk om te vinden bij Eizo, maar het stond in de manual): deze monitor maakt gebruik van de USB-C DisplayPort Alternate Mode. Dus geen fake-GPU-over-USB, maar echt een monitor.

Dat wil dus ook zeggen dat je computer/telefoon/... ondersteuning moet hebben voor de DP Alternate Mode als je 'm aan deze monitor wil hangen. Als ik me niet vergis kan de MacBook dit bevoorbeeld zonder problemen (net als de meeste recente laptops met USB-C), maar er zijn redelijk wat Android-telefoons die hier geen ondersteuning voor hebben (hoewel ze toch een USB-C poort hebben). Goed opletten dus. Verder wel vet, want dit is de toekomst. Eindelijk één connector die universeel inzetbaar is (USB, DisplayPort, HDMI, Thunderbolt, power, ...).
Dit komt omdat heel veel telefoons nog het USB 2.0 of 3.0 protocol hanteren icm de nieuwe connector (faalhazen), maar dat gaat niet werken. Zie bijvoorbeeld deze anandtech afbeelding: http://images.anandtech.c...2944.413598917.1473064250

Hierin staan duidelijk de USB 2.0 lijnen en de USB 3.0+ lijnen verderop aan de buitenkant. Alle andere pins zijn power en ground en connector config herkenning. Nou is de grap dat de USB 3.0 lijnen bij de USB 2.0 type-C Smartphones vaak helemaal niet aangesloten zijn. Alternate mode gaat dan helemaal niet werken aangezien de de hardware er gewoon niet is.

Wil je dus een smartphone kopen die dit kan. Koop dan een toestel wat 100% USB 3.1 Gen2 heeft. Alleen dan kan je van die alternatie mode gebruik maken (Data transfer zakt dan wel weer terug naar Usb 2.0 speeds helaas.
Een Thinkpad p50 ondersteunt ook geen alternate mode. Blijf het toch maar een rare standaard vinden dat USB-C
Nouja. USB-C an sich is geen echte standaard. Meer een richtlijn over hoe de connector er uit moet zien. Wat echter het probleem is zijn de dubklassen binnen USB. Zo zijn de powerprofielen geen harde vereiste en hoef je ze niet allemaal te ondersteunen en zit er daarnaast ook een slecht herkenbaar verschil in snelheid aangezien usb 3.1 2 generaties heeft. Usb 3.0 is gewoon hernoemd naar 3.1 gen1. Daardoor zegt het in een klap niets meer.

De type-c connector zou het makkelijker moeten maken. Maar tot nu toe zie ik alleen berichten over onveilige kabels.
Anoniem: 474132
@AmbroosV25 oktober 2016 18:20
Ik verwacht eigenlijk een dergelijke oplossing voor het komende Apple event; Apple cinema display 5k 27 inch retina scherm met gecombineerde usb-c video/data/power kabel voor de nieuwe macbook pro's!
Dat verwacht ik ook, alleen pas volgend jaar. Volgens mij is er nog een probleem om 5K over een enkel kabeltje te sturen.
Displayport 1.4 ondersteunt gewoon 5K op 60Hz en 8K op 30Hz: https://en.wikipedia.org/...y_support_for_DisplayPort

Kan dus gewoon over 1 poort, en dus ook 1 kabel. Of dat meteen lukt via een USB-C kabel weet ik niet, ik ken de beperkingen van USB-C alternate mode niet.

[Reactie gewijzigd door kiang op 26 oktober 2016 08:55]

Klopt, alleen laat de ondersteuning van DP 1.4 volgens mij nog op zich wachten.
Ik snap dat het zo makkelijker lijkt, maar is dat in de praktijk ook zo? Straks krijg je USB-C poorten met/zonder displayport op je computer , monitoren die alleen video via de USB-C displayport alternate mode accepteren en monitoren die dan juist weer alleen video via de USB-C 'data' mode binnen willen krijgen. Dus dan krijg je dus gevallen van 'het past wel maar het werkt niet'

Het lijtk me ook niet altijd makkelijk om alle USB-C poorten van een displayport alternate mode te voorzien, denk dan met name aan compacte moederborden met relatief veel usb-c poorten. Er moet aardig wat high-speed interfacing naartoe gaan.

Maargoed, mogelijk verzinnen ze hier wel weer iets op.
<Hierbij wordt de laptop van stroom voorzien via de usb-kabel>
Wordt de laptop van stroom voorzien of de monitor? Mijn vermoeden is dat de monitor zijn stroom krijgt via de USB-kabel...
Nee dus. Op de tweede foto is te zien dat er een stekker van de monitor naar het stopcontact gaat. De monitor levert dus stroom aan de laptop, wat ook wenselijk is, zo kan je je laptop toch nog opladen terwijl de poort in gebruik is voor het beeldscherm.
Een goede en terechte vraag, maar in dit geval is het dus echt andersom, zoals KiDoNL ook al opmerkt.
Vanaf de monitor. Bijvoorbeeld handig voor laptops met 1 poort (MacBook).
Ligt het aan mij of is 30 watt heel weinig hoe zit dat als je bijv je MacBook flink laat slurpen door ontwikkelwerk. Of is dit voldoende bij de nieuwe modellen? Ik heb een integrated gpu en de adapter is toch 45 watt als ik t niet mis
De enige MacBook op dit moment die beschikt over USB-C is de kleine 12' variant. Deze beschikt zelf over een 29W USB-C Power Adapter dus lijkt me deze genoemde 30W prima geschikt.
Klopt, maar er zijn meer laptops onderweg die opladen met USB-C en die verbruiken wellicht meer. Philips heeft al een USB-C scherm op de markt dat tot 60W levert en nog aanzienlijk goedkoper is ook.
Ik reageerde dan ook op de vraag van Gopher, die noemt een MacBook in zijn voorbeeld en daar gaat het dus gewoon goed. Ik heb voldoende vertrouwen in Eizo haar apparatuur om te verwachten dat dit ook op andere apparaten prima zal werken. Ik kan mijn MBP die met 85W adapter geleverd wordt bijvoorbeeld prima gebruiken met de 45W adapter van zijn kleine broertje. Bij zwaar gebruik laad 'ie niet snel, maar hij loopt ook niet leeg.

En dat phillips goedkopere schermen levert is leuk en aardig, maar de doelgroep van Philips zal naar mijn idee wel iets afwijken van die van Eizo. Met name pro-fotografen/video-editors zweren erbij vanwege de uitmuntende kalibratie mogelijkheden en nauwkeurige RGB weergave.
Mijn punt was inderdaad, dat z.w.s. donderdag nieuwe macbooks aangekondigd worden. Welke naar mijn verwachting meer watt nodig hebben dan de gewone macbook. Ook andere dev machines zullen waarschijnlijk langzaam leeglopen lijkt me. Maar mogelijk zijn de pauze's tussendoor voldoende om 'm vol te houden.

Voor de normale mackbook zou het zeker werken, maar daar ging het mij inderdaad niet om. Ik had macbook pro moeten toevoegen misschien ;-).
Wellicht, maar tot aankomende donderdag is het voor mij teveel gissen om daar iets over te gaan zeggen. Ik weet in ieder geval wel dat mijn 15" MBP met zowel integrated als dedicated kaart onder heavy load absoluut niet leegloopt op een adapter van 45W, terwijl hij met een 85W adapter kwam.

Ik denk dan eigenlijk ook dat een laptop met 45W het ook op 30W prima zou moeten doen, mits de adapters van hetzelfde merk zijn zoals bij Apple bijvoorbeeld.

Als het verschil niet te groot is, zou het geen probleem moeten zijn? En wie weet zijn die geruchten van een nieuw apple display toch juist en zal deze hetzelfde doen als deze Eizo, maar dan weet je wel zeker dat het op alle 'Books gaat werken.
Kan je dit ook aansluiten op een desktop met usb-c? En levert de monitor dan alsnog stroom als je hem aan een desktop aansluit? Lijkt me wel handig er enige communicatie inzit die kijkt of het aangesloten apparaat stroom nodig heeft of niet anders kan je je moederbord slopen ben ik bang.
Met USB3.1 is er zeker een stuk communicatie tussen de hardware apparaten wat er wel en niet mogelijk is.
Met USB2.0 was er al communicatie over hoeveel vermogen er geleverd mocht worden ( kijk maar bijvoorbeeld naar Telefoonladers etc)
Bij USB3.* is die communicatie alleen maar uitgebreider geworden, waarbij de kabel kan communiceren met de hardware over hoeveel vermogen hij kan verdragen
zie ook hier http://www.usb.org/developers/powerdelivery/ hier wat achtergrond informatie
Dit is toch prachtig. Scheelt een berg kabels en verloopstukjes als je een macbook hebt, thuis wil kunnen werken en nog gewoon USB aansluiting gebruikt zoals denk ik nog veel mensen.

Is er ergens een overzicht te vinden van monitoren die voeden via USB-C?
Tot zover ik weet zijn ze nog vrij zeldzaam, maar Philips heeft een tijdje terug wel een scherm uitgebracht dat dit ook kan: pricewatch: Philips 258B6QUEB/00 Zwart

Tot hoeveel watt hij gaat weet ik niet precies, maar hij heeft in ieder geval wel iets wat ik voor dit soort schermen toch erg prettig vind: een ethernet poort. Wel zo prettig als je hem in een zakelijke omgeving als 'docking station' in wilt zetten.

Kleine edit: Ik heb even de manual opgezocht en daarin staat vermeld dat dat Philips scherm maximaal 60W aan voeding kan leveren aan een via USB-C aangesloten apparaat.

[Reactie gewijzigd door Metten op 25 oktober 2016 18:33]

Voor het 'gewone' kantoorwerk met een laptop is die Philips monitor eigenlijk het ideale 'docking station'
Met 1 kabel direct alles aangesloten.
Weet alleen niet wat de USB snelheid is, dacht ergens gelezen te hebben dat hij terugvalt op USB 2.0. Dus dat beperkt wel de ethernet snelheid en de eventuele aangesloten externe harde schijven en andere randapparatuur.
Toch wel handig je laptop daaraan hangen om beeld te krijgen (neem ik aan) en de accu tegelijkertijd op te laden (waarschijnlijk niet snel, gezien de max 30watt, ik dacht dat USB-c wel tot 100w ging). Verder niet zulke bijzondere specs, eizo was vroeger net als NEC een producent van goede schermen (crt).
Kan je dan binnenkort ook je high-end GPU via Displayport 1.3 op deze monitor aansluiten? Daarop zinspeelde het volgende Tweakers artikel uit 2014: nieuws: Displayport kan straks via usb type c-kabel verlopen

Volgens AmbroosV hierboven beschikt deze Eizo monitor in ieder geval alvast over de benodigde"DisplayPort Alternate Mode on USB Type-C Connector Standard".

Op een monitor met een Displayport 1.3 aansluiting zit ik al zelf een tijd te wachten, omdat die aansluiting hogere refreshrates (>60Hz) ook op hoge resoluties mogelijk gaat maken (4K).

[Reactie gewijzigd door choogen op 25 oktober 2016 18:45]

In principe is dit hetzelfde als Apple's Thunderbolt spiegeldisplay, hoewel voeding en data daar nog wel via een aparte plug gaan. Ik vermoed dat Thunderbolt iets meer bandbreedte heeft, sinds de apple schermen ook daisy chaining, gbit ethernet en firewire I/O ondersteunen.
Thunderbolt loopt tegenwoordig over dezelfde USB 3.1 kabel.
Jawel, maar Thunderbolt is een protocol, geen kabel, en kan dus inderdaad een hogere snelheid halen dan USB 3.1 (ook al gebruiken ze allebei een Type-C connector).
USB 3.1 SuperSpeed+
3,750 MB/s
2.5 - 7.5 W

USB Type C
20,000 MB/s
2.5 / 4.5 / 7.5 / 15 W

Thunderbolt
1,250 MB/s

Heb er verder weinig verstand van, maar ziet er niet naar uit dat thunderbolt sneller is.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 25 oktober 2016 21:35]

Ik heb altijd gebruik gemaakt van professionele monitoren voor color grading. Veelal 24" op 1920x1200 en dergelijke, maar sind ik m'n MacBook Pro heb kan ik eigenlijk niet meer kijken naar non hi dpi schermen zonder me te storen aan de pixelvorming.
Mijn 27inch monitor is laatst gesneuveld en ik heb een XPS13 met USB-C thunderbolt dus dit klinkt perfect. Behalve dan de prijs. Waarom is ie zo duur?! Alleen vanwege die video over usb-c technologie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee