Displayport kan straks via usb type c-kabel verlopen

De USB-IF- en VESA-organisaties hebben de 'DisplayPort Alternate Mode on USB Type-C Connector Standard' aangekondigd. De standaard maakt het mogelijk om displayport-videosignaal over de komende usb type c-kabels te laten verlopen.

De Alt Mode-specificatie beschrijft het overnemen van lanes van het usb 3.1-signaal van de usb type c-kabel. Dat signaal gebruikt vier lanes voor de usb 3.1-dataverbinding met maximale theoretische snelheid van 10Gbit/s. Het displayport-signaal kan een enkele lane, een paar of alle vier lanes overnemen. In het laatste geval is doorgave van beeld met de maximale '5k'-resolutie van 5120x2880 pixels van displayport 1.3 mogelijk.

De maximale snelheid van usb 3.1 vervalt echter deels danwel geheel bij inbeslagname van de lanes. Als beide standaarden bijvoorbeeld twee lanes gebruiken, kan usb 3.1 op gereduceerde snelheid en displayport-beeld met 4k-resolutie bijvoorbeeld naast elkaar over een kabel verlopen. Dit kan bijvoorbeeld voor docking stations voor laptops. Usb 2.0-signaal heeft er in het geheel niet van te lijden en ook de stroomdoorgifte blijft mogelijk, onafhankelijk van Alt Mode-gebruik. Ook het displayport aux-kanaal kan via de usb type-c-kabel verlopen; dit kanaal is gereserveerd voor verbindingen anders dan beeld, zoals audio, touchscreen-data, hdcp en zelfs usb.

Fabrikanten krijgen ook de mogelijkheid 'usb type c'-naar-displayport-kabels te maken en ook adapters aan de displayport-kant komen binnen handbereik, waardoor er ook usb-naar-hdmi 2.0-kabels en varianten met dvi en vga gaan verschijnen. De DisplayPort Alternate Mode on USB Type-C Connector Standard maakt van usb de standaard die ervoor zorgt dat er voor laptops en tablets nog slechts een enkele kabel nodig is voor data- en multimedia-overdracht en ook voor opladen. De onlangs aangekondigde USB Power Delivery 2.0-specificatie biedt nu spanningen van tot aan 5A met 5V, 12V en 20V, met een maximaal vermogen van 100W.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-09-2014 • 17:34

42 Linkedin

Lees meer

Reacties (42)

Wijzig sortering
In een ideale wereld krijgen we straks 1 connector die zowel USB als DisplayPort als PCIe heeft!

Als zoiets komt gaat het vast weer USB heten, gezien het dan echt universeel is :p

USB + DP + Thunderbolt = USB-NG?
Thundebolt is juist dat wat je beschrijft. Thunderbolt is een techniek waarover je verschillende protocollen kan gebruiken, het is als vervanging gemaakt voor:

SCSI, SATA, USB, FireWire en PCI Express

En bied de mogelijkheid om juist dingen als ESATA en DisplayPort te ondersteunen.
Ik weet wat thunderbolt is, maar tweakers en consumenten zien het nog steeds als 'de nieuwe firewire'. Thunderbolt is al alles wat je wil dat er is, maar mensen blijven om een of andere reden nog steeds op dingen als USB3, HDMI en eSATA hangen, terwijl dat al lang verleden tijd had moeten zijn.

De enige manier om het aan de man te brengen is het kip-ei probleem te omzeilen door te assimileren.

Nu vind ik Thunderbolt ook een coolere naam dan USB, maar dat is smaak (en marketing). Dat gezegd was LightPeak als development naam ook wel stoer. En als we straks hybride fabric krijgen met koper voor power en glas voor optische data communicatie heb je een geweldige bus.

Helaas is de wereld toch altijd weer terughoudend, conservatief, en willen mensen liever niet een grote stap vooruit nemen maar een paar kleinere stapjes per keer.

Stel dat je een 'nieuwe' USB krijgen die voor gebruiker als opvolger lijkt maar technisch gewoon thunderbolt is zou dat al best een ideale oplossing zijn. DMA en PCIe voor grote en snelle datatransfers, USB voor slome dingen als HID en externe schijven, en rariteiten als MTP en custom protocolletjes.

Best of both worlds! DMA voor 'onveilige' apparaten kan je dan overslaan en USB's slome CPU-vretende manier van communiceren heb je dan niet meer nodig voor je relevante hogesnelheidstransfers en low latency communicatie. Hell, het zou zelfs op korte afstanden Ethernet kunnen vervangen! Dan sla je sowieso al weer 4 lagen dataconversie over en kan je meteen op 10Gbit/s communiceren.

De hebben de technologie al, nu nog de gebruikers... (buiten Apple en de vorig generatie Intel NUC dan, want daar hebben ze het al jaren)

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 september 2014 18:01]

Het is niet zozeer de mensen die de stap niet willen nemen maar de fabrikanten die het moeten toepassen. En daarin gaat het nu nog te traag.

Het is zeker een mooie techniek die huis je CPU niet belast, maar het heeft een kostenplaatje waaraan veel fabrikanten niet willen meedoen. Ik denk zelf dat dit laatste de grootste belemmering is, want ja, waarom zou je Thundbolt doen als je ook gewoon USB3 / USB-C kan doen. Terwijl tunderbolt toch echt wel voordelen heeft.
Dit is dezelfde situatie als toen met FireWire. Firewire was beter en sneller maar duurder dan USB en uiteindelijk zien we bijna alleen nog maar USB gebruikt worden. Dat is ook logish want voor toetsenborden e.d. heb je geen FW of TB nodig dus waarom nog een extra, veel duurder, device op je moederbord plaatsen?
Stel dat je een 'nieuwe' USB krijgen die voor gebruiker als opvolger lijkt maar technisch gewoon thunderbolt is zou dat al best een ideale oplossing zijn. DMA en PCIe voor grote en snelle datatransfers, USB voor slome dingen als HID en externe schijven, en rariteiten als MTP en custom protocolletjes.
Dan alsnog zul je USB 3.0 of iets wat er op lijkt behouden als protocol, want een muis of toetsenbord die thunderbolt gaat ondersteunen zie ik nog niet gebeuren. Dit houdt gewoon in dat je de USB host controller doorlust naar de thunderbolt aansluiting. De volgende thunderbolt gaat trouwens ook USB 3.0 ondersteunen volgens wikipedia. Echter voor toepassing in normale laptops zal de prijs niet karig zijn, in verband met de directe aansluiting naar PCI-express (en intel licenties :( ).

AMD heeft dan wel USB 3.0 gekoppeld aan een displayport: http://en.wikipedia.org/wiki/DockPort maar ondersteund dan geen PCI-express. Nu heb je dus drie standaarden die eigenlijk te veel op elkaar lijken en interoperabiliteit niet beter maakt!
Stel: een consument weet het verschil niet tussen een apparaat die USB3.0 of TB ondersteund, omdat alles universieel is. Koopt een TB harde schrijf en werkt niet, wat nu... ? Apparaten die geen TB ondersteunen zullen blijven bestaan schat ik, dus je moet klanten goed informeren wanneer een aansluiting wel past, maar niet zal functioneren!

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 september 2014 19:06]

dar soort info zou op het doosje moeten staan, maar ja, wie leest dat? Net zo min als de gebruiksaanwijzing. Die wordt als eerste bij het uitpakken altijd bij het oud papier gedropt.
Maar zit thunderbolt niet vooral op apple computers en als je het wilt op je pc je dan een best wel dure PCI kaart kopen?

Ik weet niet zeker maar de enige laptops die ik ken die thunderbolt hebben zijn de macbooks volgens mij en een of twee van de HP elitebook serie.

Als dit de nieuwe usb poort is lijkt mij dat die dadelijk breder ondersteunt wordt dan thunderbolt.
Thunderbolt wordt op dit moment op alle Apple systemen gebruikt en op vrij veel Lenovo systemen. Daarnaast zijn er ook gewoon moederborden beschikbaar die het hebben, al zijn het er niet veel.

HP weet ik niet, maar je geeft het zelf aan dus het zou zeker zo kunnen zijn.
Ja heb net even door de PW gewandeld en poepoe toch nog redelijk duur voor een mobo. (maar das natuurlijk voor iedereen anders) Dus hopelijk wordt dit dadelijk gewoon door grotendeel van de markt gedragen waardoor het goedkoper wordt om toe te passen dan beland het ook in de menigte. En dan lijkt mij PCI ondersteuning ook niet ver weg.
Sorry, maar nu kopieer je gewoon iets van de wikipedia.nl site af. Lees ook even de engelse versie! Volgens: http://en.wikipedia.org/w...t_(interface)#Controllers is niks te lezen over ondersteuning USB 3.0, behalve de toekomstige versie. Momenteel is thunderbolt een PCI-express poort, welke tevens ook als displaypoort kan fungeren. Wat inhoudt dat je naast displayport niet zomaar andere devices kan aansluiten! Je moet net als in de PC een controller hebben van PCI-express naar .... (zeg USB, lan e.d.) oftewel een soort van insteekkaart.

Dat is een momenteel nog een gigantisch nadeel om thunderbolt te gaan gebruiken als vervanger van USB. Stel je wilt een muis aansluiten, dan ben je al zo €50,- kwijt voor de thunderbolt naar USB adapter bovenop een muis van €10,- . Neem als voorbeeld: http://www.centralpoint.n...3KGgH-mlnvOZASBoCZcTw_wcB

Intel kan ambitiëren naar een alles in één vervanger, maar dat is het momenteel nog niet. Wanneer Thunderbolt dat straks wel is dan is het heel ander verhaal en zullen passieve USB 3.0 naar TB kabels voor €2,- op ebay te vinden zijn :D. Echter zullen zaken als daisy chaining niet mogelijk zijn via je muis ;). Ook zal de prijs van Thunderbolt vrij hoog liggen en zullen deze niet te vinden zijn op laptops van €500,- to €700,- of bijvoorbeeld tablets.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 september 2014 18:35]

Lol het is gewoon PCI-e over een kabeltje en dan een beetje gebruiksvriendelijker gemaakt.

Alles wat je noemt word normaal gesproken aangesloten op PCI-e, feitelijk kun je dus met Tunderbolt die interne aansluiting verplaatsen naar ergens anders, maar wel tegen een extra meerprijs.

Voor de fabrikanten veranderd er dus eigenlijk niet veel (een uitzondering is NAS apparatuur, maar doe dat lekker over LAN...)

Daarom komt Tunderbolt zo moeilijk van de grond, het kost meer en het voegt eigenlijk niet veel toe. Echter voor USB bestaat alles al, het kost geen drol en je hebt bijna evenveel mogelijkheden. (Het enige echte nadeel is dat USB 2.0 data nog steeds niet wordt opgeschaald naar de 3.0 kabel, daardoor moeten meerdere USB 2.0 apparaten nogsteeds 480Mb aan bandbreedte delen op een USB 3.0 kabel.)
Daarom komt Tunderbolt zo moeilijk van de grond, het kost meer en het voegt eigenlijk niet veel toe.
Thunderbolt voegt heel erg veel toe, maar niet voor normale consumenten. Thunderbolt is net zoals FireWire bedoelde voor pro en prosumer gebruik.

Laten we wel zijn, een muis en een toetsenbord aansluiten via een een dure aansluiting als thunderbolt zou van de zotten zijn. Maar een raid pack van promise voor een profesioneel video workstation? Dan wordt het al snel een heel ander verhaal.
Als zelfs PCIe via de laptop verloopt weet ik wel wat voor laptop ik wil. Op school neem ik enkel mijn laptop mee, waar het hele uren volhoudt op een accu, naar een LAN party neem ik er nog mijn externe USB videokaart bij mee.
Dat wordt nog een keer wat met USB, jammer dat het nog steeds afhankelijk is van de processor en zodoende altijd clockcycles van je CPU vreet.
Met de huidige processor snelheden is dat toch geen issue meer?
Ik vond het in 1996, toen usb uitkwam en de processor snelheid net de 233mhz aantikte een enorme achteruitgang t.o.v. ps2 en andere dedicated oplossingen. Tegenwoordig vind ik usb top (op de op één manier aansluiten mogelijkheid na dan)
alleen heeft dat met display poort over USB geen ene drol te maken, je gebruikt gewoon een display port over een USB kabel.
Kunnen we dan ook de display port gaan gebruiken voor extra power?
De nieuwe kabels zijn geschikt voor maximaal 100 Watt dus zelfs de stroom voor een monitor zou moeten lukken.
Hm geen idee hoe 't technisch precies met monitoren zit, maar kan me zo voorstellen dat er nu een voeding in zit om 220V naar laag voltage te transformeren en dat zo iets ruimte inneemt en warmte opwekt. Zou voeding over een USB kabel dan ook betekenen dat ie weg kan uit / kleiner kan in de monitor? Of zou het niet/nauwelijks dunnere monitoren opleveren? Iemand die deze kennis heeft? O-)
Je hebt al schermen en die bestaan al vrij lang met een adapter die alleen 12volt leveren
Dus erg plat/dun en zonder die 220V trafo , Usb3.1c zou dit ook kunnen leveren
Maar meeste schermen zijn rond 20/30W~24Inch weet niet in hoe ver dit oploopt bij groote en resolutie (en vergeet niet of geluidsboxen aanwezig zijn)
Het verschil is dat in de meeste monitoren die adapter ingebouwd zit en het intern naar 12V wordt omgezet. Het enige verschil met deze schermen is dus de plek van de voeding.
Hm geen idee hoe 't technisch precies met monitoren zit, maar kan me zo voorstellen dat er nu een voeding in zit om 220V naar laag voltage te transformeren en dat zo iets ruimte inneemt en warmte opwekt. Zou voeding over een USB kabel dan ook betekenen dat ie weg kan uit / kleiner kan in de monitor? Of zou het niet/nauwelijks dunnere monitoren opleveren? Iemand die deze kennis heeft? O-)
Het is de adapter waar het meeste transformeren gebeurd. In de monitor zelf zit geen trafo (meer) om 220 om te zetten naar 12. Meestal zijn deze adapters wel redelijk efficiënt maar het is en blijft geen ideale transformatie, daardoor verlies je altijd warmte.

Aan de meeste zuinige monitoren hangen adapters. Die zetten de 220 wisselspanning om in 12 gelijk. Als er door deze nieuwe display geen adapters meer nodig zijn blijven de beeldschermen verder gelijk. Het zal een stukje zuiniger worden maar niet erg veel. Daarnaast moet de de stroom toch weer ergens vandaan komen en dat is dan vanuit de voeding van je PC, dat is weer extra belasting op de 12 volt lanes (5 volt monitoren is denk ik nog toekomstmuziek) van je voeding. Bovendien als die voeding een brakvoeding is van bijvoorbeeld MS tech die 30% efficiëntie heeft heb je er nog niks aan.

Het voordeel wat je er uiteindelijk mee hebt is dat je maar een kabel hebt. Maar nogmaals als je een brakvoeding hebt dan kan je beter een slof kopen bij de Action.
Straks krijgen we dus laptops met enkel usb type c aansluitingen .

Zeer interessant scheelt zeker ruimte en bovenal doet usb eindelijk zijn naam waarde aan.
Die (mini) displayport aansluiting zit er nu vaak nog niet op, dus wat dat betreft zou het zeker mooi zijn. Het begint een beetje vanaf de 800 euro dat ze erop zitten, bijvoorbeeld bij de Asus N550 en N750. En hij is toch echt wel nodig voor als je bijvoorbeeld een 4k monitor wilt aansluiten.

Maar, ik lees dat USB 3.1 en de Type-C connector een maximale bandbreedte van 10 Gbit/s hebben, genoeg voor een enkele DisplayPort 1.3 lane van 8,1 Gbit/s. Dat betekent dat men via de kleine aansluiting beeldschermen kan aansturen met een 4K-resolutie op 30 Hz.

Maar deze 30 Hz is slechts de helft van de 60 Hz die via een 'normale' (mini) displayport wordt doorgegeven. En ik vind 60 Hz toch echt wel een prettigere refresrate om 8 uur per dag op te werken... Dus doe alsjeblieft ook nog even de normale (mini) displayport op de laptops. En de D-sub mag dan wel eens weg trouwens. :)
Dus dadelijk op mijn ultrabook kan ik over usb gewoon alles doen? data op stickies, mijn tv aansluiten? Mijn Laptop opladen?

Top kan niet wachten. Nu nog een UB die dit allemaal ondersteunt :+
Je moet dan wel eerst een nieuwe laptop kopen :+
Mooi initiatief, en het zal zeker tot iets moois uitgroeien.
USB maakt zijn naam waar. Universal.

Maar voorlopig volop experimenteel, in dit geval.

Als je dit voor je Displayport videoaansluiting zou gebruiken, zoals hier gesteld is binnenkort kan, neemt het (nu nog) volledig beslag van je USB transport capaciteiten.
Wat moeten mijn Ducky Shine en Logitech muisje dan doen? En mijn Wifi Dongle? Wachten?


Edit @borft: Helemaal gelijk. Iets te snel gelezen. Het is al laat. :X
In andere ports steken zal niet helpen, maar idd, niet alle lanes zullen door de DP gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door HMC op 22 september 2014 18:15]

die steek je in een andere usb port. Verder is er natuurlijk de optie dat je monitor een usb hub heeft, aangezien de meeste monitoren niet alle lanes nodig zullen hebben voor het DP signaal, en er dus derhalve nog bandbreedte over is voor USB
Der staat ook nergens dat het al gelijk uitkomt. Het geeft ons tweakers gewoon wat inzicht in een mogelijke toekomst. Ik vind het wel interessant om te weten.
Alleen je USB 3 snelheid toch? Zoals hier gesteld in het artikel heeft het geen invloed op de USB 2 snelheid en werking.
Wat ik me echter afvraag is of dit niet voor "veel" meer latency zorgt van het beeldmateriaal?
En zou dit ook werken in een desktop met pci-e GPU erin?
Die hebben nog een hele USB2.0 lane over ;)

Alleen het USB3.1 signaal kan volledig worden overgenomen, het USB2.0 signaal (wat dus fysieke een ander signaal is om compatible te blijven) blijft gewoon beschikbaar :)
USB C ondersteunt ook stroom tot maximaal 100 watt, betekent dat dat we straks monitoren kunnen aansluiten met slechts 1 kabel? hoe het ook zij, mooie ontwikkeling!
Hmm 100w .. 20V .. met van die dicht bij elkaar liggende pinnen .. klinkt als een potentie voor gerookte apparatuur.
Ja? 20V als doorslagspanning door lucht? Dan moeten die pinnetjes toch wel even iets dichter bij elkaar liggen dan hier ;)
Denk meer aan een beetje chinese (of versleten) connector met een tikkie speling :) ..
kortom als alles geheel aan de spec voldoet zou er in theorie geen probleem zijn .. echter de praktijk is vaak weerbarstiger.
Momenteel kun je vrij veel doen zonder je USB poorten te slopen, maar bijvb bij de sata powerconnectors zie je wel uitgefikte connectoren en ditto gesloopte disks (wat met de iets wat robustere molex wat minder gauw gebeurd).
En met 100W heb je best kans dat je niet alleen je USB poorten + logica, maar wel meer op je laptop mobo sloopt.

[Reactie gewijzigd door gekkie op 22 september 2014 20:52]

Bij SATA power connectoren komt het regelmatig voor dat er pinnen wegbranden/smelten door slecht contact of kortsluiting.
Klinkt zeer interessant. Weg met de 100 verschillende kabeltjes. Nu gewoon 1 kabeltje dat je voor voor diverse dingen kan gebruiken, erg handig.
Ik ben benieuwd hoe het uitgewerkt gaat worden. Zo'n vier tot zes USB 3.1 aansluitingen, BT4 en WL-AC combichip alsmede een nanosimcardslot lijken me dan geen overbodige luxe voor een laptopnode.
:9~

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee