Een volledige periode bevat
twee nuldoorgangen waarbij de polariteit wordt gewisseld. Per periode heb je dus twee schakelingen van polariteit., 100Hz dus,.
En zoals Jaco69 ook zegt, een gloeilamp knippert inderdaad 100x per seconde.
Het is inderdaad niet zo dat beide aders hetzelfde potentiaal overbrengen. Mischien begreep ik dat verkeerd.
In relatieve zin maakt dat echter niet uit (om even iets dieper in te gaan om mijn verhaal hierboven). van 220v tot 0v is
precies hetzelfde potentiaal als van 0v tot -220v.
Voltage is dan ook een relatieve(!!) eenheid. Het is het
potentiaalverschil tussen twee ladingen.
Dus voor het functioneren van apparaten, die zonder referentie geen benul hebben van
absolute voltages, is er eigenlijk geen verschil.
Vandaar dat ik probeerde uit te leggen dat die 0v eigenlijk niks betekent. Het is gewoon een referentiepunt en zegt niks over de feitelijke lading op de lijn. Pas als je die 0v refereert aan iets als aarde kun je iets zeggen over de lading van 0v. Maar zonder die aarde referentie kun je elke lading als 0v aanduiden.
Dit is met onze stroom in de wand niet aan de hand omdat we in nederland de nul-lijn aan
aarde refereren. Hiermee stellen we 0v gelijk aan nul (geen) lading, of eigenlijk, aan de lading van onze aardkloot die in de praktijk zo goed als nul is.
Maar als je naar die driehoeksschakeling kijkt dan praat je eigenlijk over een
zwevende 0v. Het gemiddelde potentiaal waar de wisselspanning omheen oscilleert is zelf een sinus!
Dit heb je in nederland ook als je krachtstroom trekt, dus als je twee of drie fases gebruikt i.p.v. een fase en nul.
En in electronica is dat nog erger. Daar wordt bijna uitsluitend met relatief potentiaal gewerkt. Er is meestal (kleine electronica, batterijstroom) geen referentie naar aarde en als er maar een juist potentiaalverschil wordt aangeboden (en de componenten kunnen de
lading aan) gaat de schakeling werken.
De reden dat met name audioapparatuur goed geaard moet zijn is omdat schakelingen onafhankelijk van elkaar op een ander potentiaalverschil kunnen werken. De apparaten werken dan correct maar zitten niet in hetzelfde 'potentiaalkader'. Ze hebben dan niet hetzelfde referentievoltage. Als je die dan aan elkaar aansluit dan kan er een stroom lopen tussen die schakelingen via (bijvoorbeeld) de nulader en dan hoor je b.v. een brom.
Als je beide dan aan hetzelfde potentiaal hangt (b.v. aarde) dan is dat potentiaalverschil weg en hangen beide schakelingen in hetzelfde referentiekader. Mits de schakelingen goed ontworpen zijn loopt er dan geen spookstroom meer tussen de apparaten.
Dit allemaal dus omdat electriciteit werkt op potentiaal
verschil en niet op absoluut potentiaal. Voltage is relatief en wordt pas absoluut als je het ergens aan refereert.
En om het verhaal dan af te maken, bij onze wisselspanning wisselt het potentiaalverschil wel degelijk van polariteit. Als de fase van +220v naar -220v gaat dan neemt de nul lijn de functie over van +220v (het wordt het hoge potentiaal in de schakeling) en neemt de faselijn de rol van nul op zich (dit wordt dan het lage potentiaal). De stroom gaat dan de andere kant op stromen. + en - worden dus wel degelijk omgedraait, ondanks dat er maar op 1 lijn een verandering van potentiaal plaatsvindt.
Ik begrijp dat we weggemod worden omdat het wat off-topic is, maar het is echt zo
[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 10:33]