'Omkeerbare' usb-stekkers zijn gereed voor productie

De organisatie achter de usb 3.0-standaard heeft aangekondigd dat de nieuwe usb-stekker gereed is voor productie. De ouderwetse usb-stekkers pasten maar op één manier in een apparaat, met veel frustratie bij gebruikers tot gevolg.

Die frustratie moet binnen niet al te lange tijd verdwenen zijn. De nieuwe 'type c'-stekker past via beide zijden in een connector, vergelijkbaar met de Lightning-kabels van Apple. Afbeeldingen van de nieuwe stekkers waren al eerder verschenen, maar nu zijn ze ook echt klaar voor productie, aldus de Usb 3.0 Promotor Group.

De nieuwe stekkers zijn niet alleen een opvolger van de ouderwetse, grote usb-stekkers, maar ook van micro-usb-stekkers. De nieuwe stekker is ongeveer even groot als een usb-micro-stekker, maar tegelijk robuust genoeg om de 'grote' usb-stekker geheel te vervangen, aldus de organisatie achter de standaard. Dat betekent dat usb-ingangen op desktops en laptops fors kleiner kunnen worden.

De nieuwe standaard is niet compatibel met ouderwetse stekkers, maar er wordt gewerkt aan verloopstekkers. Fabrikanten hebben opgetogen gereageerd op de introductie van de nieuwe stekkers, maar het is nog niet duidelijk wanneer ze die in hun apparatuur integreren.

De nieuwe stekker maakt onderdeel uit van de usb 3.1-specificatie, die ook zorgt voor snelheden van maximaal 10Gbit/s. Ook gaat de laadcapaciteit omhoog naar 100 watt; daardoor zouden in de toekomst niet alleen telefoons en tablets maar ook laptops via usb-kabels opgeladen moeten kunnen worden. De nieuwe kabels moeten gemiddeld 10.000 keer gebruikt kunnen worden voordat ze de geest geven.

USB type cUSB type c

usb-stekker

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-08-2014 • 16:09

297

Reacties (297)

297
292
163
8
0
35
Wijzig sortering
En dan zeggen dat er fabrikanten zijn die de USB connector hebben aangepast, zodat hij ook omkeerbaar is, en perfect downward compatibel. Delock heeft bijvoorbeeld hun Easy-USB:
http://www.delock.de/prod...kmale.html?setLanguage=en
Maar er zijn ook andere fabrikanten...
Anoniem: 131162 12 augustus 2014 16:12
jammer dat het breekbare dunne binnenstuk op de apparaat kant in plaats van de kabel zit. Toch een stuk lastiger vervangen. (lijkt me het kwetsbare punt).

Ik ben benieuwd hoeveel in steek acties het berekend is. (micro usb zit daar redelijk laag in als ik me goed herinner.)

edit: ik was in de war: micro was ook al 10.000, mini en normaal minder. vooruitgang dus :)

The newer Micro-USB receptacles are designed for up to 10,000 cycles of insertion and removal between the receptacle and plug, compared to 1,500 for the standard USB and 5,000 for the Mini-USB receptacle. (http://en.wikipedia.org/wiki/USB)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131162 op 23 juli 2024 10:33]

In het document waar in het artikel naar verwezen wordt staat het volgende hierover genoemd:

• Mechanical specs:
o Receptacle opening: ~8.4mm x ~2.6mm
o Durability: 10,000 cycles
o Improved EMI- and RFI-mitigation features
o Power delivery capacity: 3A for standard cables and 5A for connectors

Als je de redenatie van BartOtten volgt komt dit neer op ruim 6 jaar intensief gebruik.. Lijkt mij voldoende.

[Reactie gewijzigd door Dropshot89 op 23 juli 2024 10:33]

nou ja, 6 jaar..
6*365+1=2191 (die +1 is voor schrikkeljaar)
10.000/2191= ongeveer 4.6 keer gebruiken per dag.
Edit:dom slordigheidsfoutne

[Reactie gewijzigd door Centelte op 23 juli 2024 10:33]

detail maar het moet +1 zijn (schrikkeljaar betekend dat februari 29 dagen ipv 28 telt)
(365+365+365+366+365+365)
Of zelfs +2:
(366+365+365+365+366+365)
dus 2191 of 2192, is nog steeds ongeveer 9 keer op 2 dagen.
(en gezien je een smartphone veel aan de lader hangt, maar ook meeneemt als je even weg moet, en daarna terug aan de lader, omdat hij niet klaar was... kun je er wel aan geraken)
Hoeveel heb je er nodig? Ik koppel mijn telefoon elke dag minimaal 2 keer aan, dat is dus 730 keer per jaar. Doe dat twee jaar en je zit rond de 1.500

Nog nooit heeft een plug het bij mij begeven.
Ja, dat vind ik ontzettend onhandig. Ik heb bij mijn oude telefoon (een Galaxy Nexus die al een paar jaartjes oud was) het binnenstuk een beetje stuk gemaakt door een keer onvoorzichtig te zijn. Nu is hij alleen op te laden door op een bepaalde plaats van de micro USB druk te zetten.

Ik vraag me af of dit gaat zorgen voor segregatie. Het idee van de USB standaard was om de hoeveelheid verschillende uitgangen te beperken.
De nieuwe stekkers zijn niet alleen een opvolger van de ouderwetse, grote usb-stekkers, maar ook van micro-usb-stekkers.
Als de fabrikanten allemaal goed meewerken zal mijn vorige punt niet meer uitmaken. Dit zal de segregatie dan alleen verminderen.
Wanneer je op de perberichtlink klikt in het artikel, kun je lezen dat dit 10k cycles zijn. Deze type-C connectors vallen trouwens onder de USB 3.1 standaard.
Dat dit niet in het begin al zo is ontworpen.
Dat is achteraf gezien misschien zo, maar dit is echt niet de enige stekker die er maar op een manier in paste: Apple's eerste conenctor, DVI, VGA, COM, Parallel, HDMI, UTP en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het is gewoon een veranderde wens in het kader van de mobiliteit, waarbij het nodig is om snel los te kunnen koppelen.
Nou, een serieele verinding met maar 4 draden is extreem makkelijk van begin af aan symmetrisch te maken. Dat geldt voor de meeste standaarden die jij als tegenvoorbeeld noemt, absoluut niet (uitzonderingen: de diverse 802.3 varianten die je voor het gemak met UTP samenvat; daar had het wel prima gelukt met een andere connectorkeuze, net als in principe HDMI met misschien iets meer kleine aanpassingen).

Ook USB 1.0 had al met vrij weinig wijzigingen symmetrisch gekund, zelfs met handhaving van slechts 4 contacten, als ze het dingetje in het midden hadden gezet met contacten aan weerszijden. Polariteitsverwisseling had gewoon in de standaard beschreven kunnen worden als iets om door het aangesloten apparaat te laten uitzoeken, of was op te lossen geweest door 6 of 8 inplaats van 4 contacten te gebruiken.

Maargoed, dat is mosterd na de maaltijd. Een goed idee laat invoeren is beter dan het helemaal niet in te voeren ;)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 10:33]

Ik denk dat ze in '95 een juist besluit hebben genomen.

Het beeld was destijds vooral dat USB gebruikt zou gaan worden voor printers en modems. (En al snel toetsenborden en muizen). Connect & forget enzo. (Poorten voorop de PC? Ben jij mal!)

Ik kan me nog herinneren dat ik op een beurs was en daar mensen vol trots USB (1) stonden te presenteren. Als ik de mensen daar gevraagd zou hebben wat ze liever zagen, een omkeerbare stekker of een solidere stekker, dan hadden ze allemaal solide geroepen.

Want laten we wel wezen, een stekker met contacten in het midden lastiger solide te krijgen dan de USB 1 connector.

[Reactie gewijzigd door Nijn op 23 juli 2024 10:33]

Sowieso alle stekkers tegenwoordig. Vroegah zat bijna alles nog met schroeven vast, al kwam dat deels ook door de wat lompere connectoren.
Soms verlang ik daar echt naar terug.
Ja en nee. Ik heb meer dan eens een USB gezien die juist stuk was omdat iemand met alle geweld het ding verkeerdom erin had geprobeerd te proppen. Tot zover solide. Bij een symmetrisch ontwerp zou het zelfs kunnen dat het binnenwerk ook bij wrikken minder snel afbreekt, maar dat hangt een beetje van de constructie af.

Ik vraag me af of USB in het begin wel in de eerste plaats voor printers en modems bedoeld was. Printers kregen inderdaad al vrij snel een USB-aansluiting, bij modems was de USB in mijn herinnering bepaald niet populair (Unused Serial Bus was een bekend acronym, Unusable Serial Bus voor de cynici, het heeft toch best lang geduurd voordat USB echt bruikbaar was voor iets anders dan toetsenborden, muizen en printers). In elk geval moet duidelijk geweest zijn (vanwege de plug&play/hotswap opzet onder andere) dat het gebruik van USB op den duur wel véél uitgebreider zou zijn.

Zelfs als regelmatig verwisselen van accesoires bij USB1.0 nog niet helemaal voor de hand lag, dan is een slordige 20 jaar doen over een dergelijke ontwikkeling nog best wel lang in de computerwereld. In 1995 misschien een wijs besluit, maar 1 of 2 revisies later had iemand het aan kunnen zien komen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 10:33]

het verschil is dat je een DVI, VGA, COM, HDMI, UTP etc. niet frequent aan of af hoeft te koppelen.

USB-apparaten zijn daarintegen erg mobiel en moet je toch frequent aansluiten.
Dus voor USB aansluitingen is het een stuk onpraktischer dan voor sporadische aansluitingen zoals hierboven. Vandaar ook dat deze wijziging urgent genoeg was om door te voeren.
Toen USB 1.0 uitkwam in 1996 was de het frequent aansluiten ook niet zoals nu.
Men sloot apparaten aan en dat was het.

De behoefte is in de loop van de tijd veranderd.
Dat begon idd pas met de komst van flash drives, en volgens mij was USB 2.0 toen al volop in ontwikkeling. Het heeft jaren en jaren geduurd voordat USB 3.0 uitkwam, en die moest vooral ook backwards compatible blijven.
De door jouw genoemde aansluitingen mag je formeel ook niet aansluiten en loskoppelen als de apparatuur aanstaat. USB is vanaf het begin zo ontworpen dat het juist wel aangesloten en losgekoppeld kan worden als de apparatuur aanstaat.
Natuurlijk is de 'europese stroom stekker' (de 2 pin, en zelfs die met randaarde) al veel langer zo.
Anoniem: 197341 @Luxx12 augustus 2014 16:27
mijn oude cv ketel wilde hem anders maar op 1 manier hebben, anders gaf hij storing..
Dat is best wel raar, omdat intern de + en - met een frequentie van 50-60Hz omkeren. Dus 1 manier bestaat niet volgens mij :)

Of bedoel je dat niet?
Dat is best wel raar, omdat intern de + en - met een frequentie van 50-60Hz omkeren
Dat is niet waar. Er is een ader die met 50Hz switcht tussen +230V en -230V, en er is een ader van 0V. Probeer het maar eens met zo'n schroevendraaier met zo'n lampje erin, die doet het maar in 1 gat van het stopcontact.
Het heeft ermee te maken dat je in nieuwe huizen een Y (ster) installatie hebt en in (hele) oude huizen soms nog een Δ (driehoek) installatie. Het verschil is dat je bij Y 3 fases + 1 neuter hebt, waarbij er tussen de fases onderling 400V staat en tussen één fase en de neuter 230V. Bij Δ staat er 230V tussen de fases onderling en is er geen neuter, waardoor je in die gevallen nog wel eens last kunt krijgen met ketels, versterkers, vanwege de richting van de fase (ofja, hoe zeg je dat...).
Dit 'probleem' speelt met name in België met daar als bijkomend nadeel dat je de stekker er (vanwege de aardpin) maar op één manier in kunt steken. Daarom zijn alle Belgische stopcontacten én stekkers verplicht op dezelfde manier bedraad (fase altijd op de ene pin, de 0 op de andere). In NL bestaat dat onderscheid niet.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 23 juli 2024 10:33]

In Nederland heb je Driekleuren draad die uit de grond komen.
RGB Rood Geel Blauw en een aarde draad geel/groen gestreept.
De fasen liggen 120 graden uit elkaar. In een straat waar normaal niet elektrisch wordt gekookt. is nummer 1 alleen rood en aarde (220 volt). De buren zitten op geel en aarde, daarnaast blauw en aarde en dan weer naar rood. Dit doen ze om de fasen ongeveer even veel te belasten. Als je alle fasen in huis hebt. staat er tussen elke kleur (RGB) en aarde 220 volt. Tussen rood en geel ongeveer 380 volt.(geen 440 om de fasedraaiing 120 graden is en geen 180 graden) dus ook tussen rood en blauw, geel en blauw).
In Amerika hebben ze meestal 2 fasen en een aarde. Tussen 1 fase en aarde staat ongeveer 120 Volt, tussen 2 fasen 240 Volt. De fasen staan 180 graden uit elkaar. De 240 volt gebruiken ze meestal voor kooktoestellen en de boiler.
Bedoel je daarmee dat er stroom door de aarde loopt om hun 120V apparatuur te doen werken, of mis ik iets? Dat kan toch niet..
Het ziet er zo ongeveer uit:
http://www.globalspec.com...ernative_power_generators
Meestal een trafo in de buurt met een midden aftakking.
Op de link kan je ook het verschil zien tussen 2 en 3 fasen.
http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets
Hier kan je zien hoe de wereld eruit ziet kwa stopcontacten.
Ik ben wel voorstander van het Franse systeem met een aardpin. Je kan de stekker er maar op 1 manier instoppen. Dus de fase zit altijd op de zelfde draad.

[Reactie gewijzigd door Zxworld op 23 juli 2024 10:33]

Het is tegenwoordig 230 en 400 i.p.v. 220 en 380.
Goede uitleg, maar ik snap er nog geen kont van. *voortaan elektricien inhuren zal*
Mocht je het toch nog nader willen weten:

Driefasenspanning & Krachtstroom
Er zijn verschillende systemen voor krachtstroom: 130/230 (verouderd), 230/400 (gebruikelijke spanning voor de aanduiding krachtstroom), en 400/690. De eerste waarde is de spanning tussen een fase en de nul (fasespanning), de andere waarde is de spanning tussen 2 fasen (lijnspanning).
Klopt, die 690V wordt ook wel industriespanning genoemd. En 130/230 wordt nog in de VS gebruikt (al is het daar officieel 120/240). Daar is alleen het nadeel dat je maar 15A (120V*15A = 1800W) uit een normaal stopcontact kunt halen, dus daar moet je zelfs voor een magnetron of airco een krachtstroomaansluiting hebben. Maar goed, ik drijf door.
OT: wie mag ik een krat bier sturen als dank voor deze nieuwe USB stekker? Mijn rug zal hem/haar dankbaar zijn na jaren lang in onmogelijke posities frommelen met USB stekkers achter servers en andere machines.
130/220 net bestaat op vandaag nog steeds hier in België. Ik zit op zo'n net hier. Op elke draad staat 130V tov de aarding en dus 220V tussen de draden. En het maximaal vermogen is hier net zo goed 3600W op 1 circuit (16A x 220à240V).
Helaas horen alle quantum-superpositie grapjes dan wel tot het verleden. }:O
Ach roep je toch gewoon dat je een bi-polaire usb kabel wil ipv... :+
Haha, het is heel simpel. Kijk naar de letter Y: elk uiteinde is een fase en de neuter in het middelpunt van de letter (waar de pootjes bij elkaar komen). Kijk vervolgens naar Δ: elk hoekpunt is een fase en er is geen neuter. Overigens kun je met een omvormer van Δ wel Y maken, maar die omvormer verbruikt zelf ook vermogen (= verlies). Dus ik denk dat je dan beter je netbeheerder even lief aan kunt kijken. Of je draait je stekker gewoon om, dat kan natuurlijk ook :-D.
Anoniem: 382732 @Michae12 augustus 2014 21:21
Ik zie meteen een gat in de markt: een Uber-achtige app waarmee mensen elektriciensdiensten kunnen aanbieden tegen veel lagere kosten als een geschoolde elektricien....
In het kort (en misschien niet helemaal terecht) is er tegenwoordig een andere keuze in manier van stroom van A naar B krijgen. En is de "fase" ( het golfje ) hetzelfde in het hele huis.

Het tweede deel is makkelijker. In Nederland moet je gewoon bruin bij bruin (en zwart schakel) en blauw bij blauw houden. (en groengeel bij groengeel) en dan is het altijd goed. Of je nu links in het stopcontact hebt of rechts ( en daarna weer andersom).

Op de bruine draad staat stroom. De blauwe en de groengele kan je gewoon vast pakken (ook te gelijk) als alles goed is. Maar doe je dat bij bruin (of een ingeschakelde zwarte) dan krijg je 220 (230) op je. En de stroppen hoeven dan niet direct te springen.

3 fases uitleggen in tekst is bijna onmogelijk om dat begrijpbaar te doen. Daar heb je echt wat tekeningetjes voor nodig.
De blauwe en de groengele kan je gewoon vast pakken (ook te gelijk) als alles goed is.
Ook fijn als je buurman een bruine met de grond heeft verbonden. Dan sluit het circuit via jou (de rede waarom de aardedraad in het leven is geroepen: dat voorkomen)
Je snapt het niet, omdat het wartaal is.

Op de fase staat spanning.
De nul ligt bij de energieleverancier aan aarde.(hierboven neuter genoemd)

Sommige CV ketels testen of er wel aarde aanwezig is.
Die test gaat mis als de stekker er verkeerd om in zit.

Een Belgisch(eigenlijk is dit Frans) stopcontact is een geweldige oplossing voor dit probleem.
"De nul" zoals jij hem noemt ligt volgens mij in je eigen huis aan de aarde.
Niet in mijn huis.
Ster of driehoek schakeling is krachtsroom, dat heb je niet voor een CV ketel.
Tussen twee fasen of tussen 1 fase en nul is geen draairichting, daar heb je meer fasen voor nodig.
Bij 1 fase en nul is er verschil in hoe de stekker zit, aparatuur zou dubbel geisoleerd moeten zijn zodat het niet uitmaakt hoe de stekker zit maar in sommige landen kan de stekker er maar op 1 manier in en aparatuur voor die landen zou de nul aan een bepaalde kant kunnen verwachten en in storing gaan als het anders is.
Dat is ook meteen het problem bij die CV ketels. Dat heft helemaal niets temaken met 3 fase,

Hier wordt gebruik gemaakt van 1 fase een een condensator om een fase draaien te maken om een ^2de^ fase te maken zodat de pompmotor kan lopen. als je de stekker er uithaalt en er weer in steekt kan het zijn dat de pomp op het ^verkeerde^ moment wordt bekracht waardoor hij de verkeerdekant op gaat lopen en dus in storing gaat.

Als je een spiegelbol hebt van een discotheek prober het maar. die motertjes werken op het zelfde princiepen. Of als je een oude magnetron hebt. doe het deurtje maar eens open en dicht als hij aan staat. je zal zien dat de plaat soms de andere kant op draait. :z
Op de mts energie techniek heb ik dit ook geleerd fase links nul rechts.
Met bepaalde las trafos kan je er last van krijgen die stekkers moet je niet onderste boven monteren.
Ook met het uitdraaien van een lamp is het fijn om de nul op de schroefdraad te hebben.

Ps schroevendraaier met lampje zijn gevaarlijk pak een duspel als je spanningsloosheid wil aantonen.
het is duspol en inderdaad gebruik nooit van die crappy fitting schroeven draaiers.

Ik heb tevens altijd een "Volt stick" bij me me duspol en me fluke meter. je weet maar nooit...
Ik heb uit geleerd dat degene die het aangelegd heeft kleurenblind heeft en geen idee heeft van links en rechts, en dat alleen meten weten is.

Ik heb nog wel zo'n schroevendraaier met lampje, maar daar zijn zoveel stukken metaal uit gesprongen dat ik die niet meer in de buurt van electriciteit mag komen (maar opeens een stuk handiger is voor hele, hele kleine schroefjes).

Een spanningsmeter is wel een fijn bezit. :)
Anoniem: 334181 @TDeK12 augustus 2014 18:50
Misschien even uitleggen wat een 'neuter' is, dat is nou niet echt een woord wat veel mensen kennen lijkt mij. (Ja ik weet je kunt het ook googlelen, maar dat kun je met alles, maar als je die term uitlegt begrijpen mensen je uitleg misschien in 1 keer :))
neuter is neutraal. De blauwe kabel. Eigenlijk de retour leiding van de stroom lus.
De neutrale geleider is geen retour leiding van de stroom lus. Je bent in de war met een DC net. Bij een AC net zal de stroom een halve periode positief zijn (naar de gebruiker) en dan een halve periode negatief (weg van de gebruiker). De neutrale geleider is enkel je potentiaalreferentie en voert geen stroom (normaal toch).
Ik ben niet in de war, maar als "leek" is jou tekst niet te begrijpen.

Met "retour" leiding bedoel ik eigenlijk dat deze nodig is om ergens stroom op te zetten. Als ik jou verhaal lees dan verwacht ik dat er op de blauwe draad 50% van de tijd stroom staat. Iets wat niet zo is.

je hebt absoluut gelijk, maar voor de uitleg is mijn versie wat kort door de bocht, maar iets beter te begrijpen.

Eigenlijk ging het hier overigens over een omkeerbare USB stick. Want deze discussie is eigenlijk totaal nutteloos/offtopic ;).
neu Kevinp zegt het wel goed. Het is gewoon neutral, 0 null
Dat de fase draad tussen de +230 en -230V schommelt maakt het dat je in verwarring raakt O-)
En waar gaat die stroom dan heen?

Je bent in de war met spanning. De bruine draad is spanningsvoerend, de blauwe niet. Maar bij een gesloten stroomkring zijn beide stroomvoerend.
Via de andere fasedraden bij een gebalanceerd drie fase net. Maar jij hebt natuurlijk gelijk als het gaat over een enkel fase net.

Ideal bij monofase: Stroom lijn + stroom neutrale = 0 als deze som groter dan 300mA bijvoorbeeld is zou de aardlekschakelaar inwerking treden.

3 fasig: Stroom lijn 1 + Stroom lijn 2 + Stroom lijn 3 + Stroom neutrale = 0. Met In liefst zo laag mogelijk.
Bij de normale stopcontacten(1 fase) Loopt de stroom WEL degelijk door de neutrale geleider!

Bij een 3 fase aansluiting hoort er als het goed is WEINIG stroom te lopen door de neutrale geleiding.

Kijk dus uit _Silencer, Kevinp en Professor_Botje ! Op een gebruikt stopcontact zit er zelfs een spanningsverschil tussen neutrale geleider en de aarde! Vanwege de kleine weerstand van de koperdraad tussen het stopcontact en het aardepunt.

[Reactie gewijzigd door Mafketel op 23 juli 2024 10:33]

dus de nul. omgekeerd aan de gatenstroom of de ?
neuter is een grappige (want lijkt op leuter) manier om 'nul' te zeggen, wat de meeste andere mensen doen.
Als ik op neuter google, zie ik niet zulke frisse afbeeldingen.
haha, inderdaad. Iets met honden en operaties....
Bij Δ staat er 230V tussen de fases onderling en is er geen neuter, waardoor je in die gevallen nog wel eens last kunt krijgen met ketels, versterkers, vanwege de richting van de fase (ofja, hoe zeg je dat...).
Dat is wel héél erg oud en dat kom je in Nederland afaik helemaal nergens meer tegen.

Dat gezegd hebbende zou de meeste apparatuur daar gewoon mee moeten werken.
Anoniem: 481354 @TDeK13 augustus 2014 07:08
In ziekenhuizen en dergelijke heeft men ook een verplichte aansluiting van de fase en de nul zo als we dat in Nederland zeggen..Helaas kan dat per ziekenhuis verschillen.
Dat is niet waar. Er is een ader die met 50Hz switcht tussen +230V en -230V, en er is een ader van 0V.
Het correcte antwoord is 100Hz.., :)
En relatief gezien heeft roebfromtheblock op zich wel gelijk, de plus en de min draaien om en de stroom stroomt dan werkelijk een andere kant op. 0V is maar wat je als middenwaarde neemt en hoeft dus ook niet eens ladingloos te zijn. Uiteindelijk gaat het om het potentiaalverschil waarbij die 0V zowel positieve als negatieve lading kan afgeven.
.oisyn Moderator Devschuur® @koelpasta12 augustus 2014 18:13
Een volledige periode is 50Hz. Jouw interpretatie vind ik maar een rare. En in de kern heeft hij juist geen gelijk, de discussie was of beide aders praktisch hetzelfde zijn, dat is dus niet zo.
Een volledige periode bevat twee nuldoorgangen waarbij de polariteit wordt gewisseld. Per periode heb je dus twee schakelingen van polariteit., 100Hz dus,.
En zoals Jaco69 ook zegt, een gloeilamp knippert inderdaad 100x per seconde.

Het is inderdaad niet zo dat beide aders hetzelfde potentiaal overbrengen. Mischien begreep ik dat verkeerd.

In relatieve zin maakt dat echter niet uit (om even iets dieper in te gaan om mijn verhaal hierboven). van 220v tot 0v is precies hetzelfde potentiaal als van 0v tot -220v.
Voltage is dan ook een relatieve(!!) eenheid. Het is het potentiaalverschil tussen twee ladingen.
Dus voor het functioneren van apparaten, die zonder referentie geen benul hebben van absolute voltages, is er eigenlijk geen verschil.
Vandaar dat ik probeerde uit te leggen dat die 0v eigenlijk niks betekent. Het is gewoon een referentiepunt en zegt niks over de feitelijke lading op de lijn. Pas als je die 0v refereert aan iets als aarde kun je iets zeggen over de lading van 0v. Maar zonder die aarde referentie kun je elke lading als 0v aanduiden.

Dit is met onze stroom in de wand niet aan de hand omdat we in nederland de nul-lijn aan aarde refereren. Hiermee stellen we 0v gelijk aan nul (geen) lading, of eigenlijk, aan de lading van onze aardkloot die in de praktijk zo goed als nul is.
Maar als je naar die driehoeksschakeling kijkt dan praat je eigenlijk over een zwevende 0v. Het gemiddelde potentiaal waar de wisselspanning omheen oscilleert is zelf een sinus!
Dit heb je in nederland ook als je krachtstroom trekt, dus als je twee of drie fases gebruikt i.p.v. een fase en nul.

En in electronica is dat nog erger. Daar wordt bijna uitsluitend met relatief potentiaal gewerkt. Er is meestal (kleine electronica, batterijstroom) geen referentie naar aarde en als er maar een juist potentiaalverschil wordt aangeboden (en de componenten kunnen de lading aan) gaat de schakeling werken.

De reden dat met name audioapparatuur goed geaard moet zijn is omdat schakelingen onafhankelijk van elkaar op een ander potentiaalverschil kunnen werken. De apparaten werken dan correct maar zitten niet in hetzelfde 'potentiaalkader'. Ze hebben dan niet hetzelfde referentievoltage. Als je die dan aan elkaar aansluit dan kan er een stroom lopen tussen die schakelingen via (bijvoorbeeld) de nulader en dan hoor je b.v. een brom.
Als je beide dan aan hetzelfde potentiaal hangt (b.v. aarde) dan is dat potentiaalverschil weg en hangen beide schakelingen in hetzelfde referentiekader. Mits de schakelingen goed ontworpen zijn loopt er dan geen spookstroom meer tussen de apparaten.
Dit allemaal dus omdat electriciteit werkt op potentiaalverschil en niet op absoluut potentiaal. Voltage is relatief en wordt pas absoluut als je het ergens aan refereert.

En om het verhaal dan af te maken, bij onze wisselspanning wisselt het potentiaalverschil wel degelijk van polariteit. Als de fase van +220v naar -220v gaat dan neemt de nul lijn de functie over van +220v (het wordt het hoge potentiaal in de schakeling) en neemt de faselijn de rol van nul op zich (dit wordt dan het lage potentiaal). De stroom gaat dan de andere kant op stromen. + en - worden dus wel degelijk omgedraait, ondanks dat er maar op 1 lijn een verandering van potentiaal plaatsvindt.

Ik begrijp dat we weggemod worden omdat het wat off-topic is, maar het is echt zo :)

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 10:33]

.oisyn Moderator Devschuur® @koelpasta13 augustus 2014 11:07
Een volledige periode bevat twee nuldoorgangen waarbij de polariteit wordt gewisseld. Per periode heb je dus twee schakelingen van polariteit., 100Hz dus,.
Nogal wiedes. Het is gewoon een sinusgolf met als uiterste waarden +230V en -230V (relatief aan de nuldraad). Natuurlijk gaat hij 2x door nul, dat doet elke golfbeweging. En inderdaad, voor een lamp maakt het niet uit welke kant de stroom opgaat, en zal de lichtopbrengst zowel op de piek als in het dal maximaal zijn. Een lamp knippert dus 2x zo snel. Maar dat terzijde, wat ik zei was dat hij met 50Hz schakelt tussen +230V en -230V (lees: 50 keer per seconde gaat hij van +230V naar -230V en weer terug). Die stelling is gewoon correct. Als je beweert dat dat 100Hz is moet je je kennis over golffuncties eens bij gaan spijkeren :)

Je hele verhaal over potentiaalverschil weet ik ook wel, maar feit blijft dat het in de praktijk tegenwoordig amper voorkomt dat de nuldraad daadwerkelijk anders is dan 0V (tov de aarde) en is meestal ook direct geaard (bij de bron, niet in je huis). Het heet niet voor niets nuldraad. Al kan het wel voorkomen dat bij een grote belasting van het lokale netwerk er toch een spanning op de nuldraad staat, dus is het niet aan te raden die direct aan te raken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:33]

Maar dat terzijde, wat ik zei was dat hij met 50Hz schakelt tussen +230V en -230V (lees: 50 keer per seconde gaat hij van +230V naar -230V en weer terug). Die stelling is gewoon correct. Als je beweert dat dat 100Hz is moet je je kennis over golffuncties eens bij gaan spijkeren :)
Ja, ik begreep dus achteraf dat je dat bedoelde :)
Maar je zegt het dan alsnog niet helemaal duidelijk.
De spanning verandert 50x van +230 naar -230.
Maar het schakelen tussen +230 en -230 gebeurt 100 keer per seconde.
Mischien vind je het te semantisch worden maar dat onderscheid moet wel degelijk gemaakt worden.
Als nederlands een programmeertaal was dan had je een bug gehad,. ;)
Je hele verhaal over potentiaalverschil weet ik ook wel, maar feit blijft dat het in de praktijk tegenwoordig amper voorkomt dat de nuldraad daadwerkelijk anders is dan 0V (tov de aarde) ...
Klopt, het voornaamste dat ik probeerde te zeggen is dat het voor de apparaten zelf allemaal niet veel uitmaakt tussen welke specifieke voltages het potentiaalverschil staat. In de praktijk ziet een apparaat gewoon een omgekeerd en even groot potentiaal (+ wordt - en - wordt +), ook al blijft de spaanning op de nullijn gelijk en verandert alleen de fasespanning.
...en is meestal ook direct geaard (bij de bron, niet in je huis). Het heet niet voor niets nuldraad.
Volgens mij komt het woord nul van het feit dat het het midden is van de schommeling. Het is nul volt ten opzichte van de +-230v.
Dat betekent dat als de wisselspanning zou varieren tussen, zeg, 100v en 0v dat de nullijn effectief 50v ten opzichte van aarde is! En dan heet het volgens mij ook gewoon een nullijn.
Alleen is het specifiek in ons stroomnet zo dat de 0v gelijk wordt gemaakt aan aarde. Maar de betekenis van het woord nul in nullijn refereert niet aan die aarde. Het is dus nul ten opzichte van de maximum en minimum fasespanning en dat kan best anders zijn dan aarde en dan werkt de boel alsnog (behalve de aardlekschakelaars, om duidelijke redenen).
Aarde is dus niet de aanleiding om de nuldraad de nuldraad te noemen. Het is het feit dat de fasespanning aan dat potentiaal refereert waardoor het de nullijn heet. Voor de fase is de nullijn nul volt. En daarnaast een losstaand feit dat we het nulpotentiaal gelijk hebben gemaakt aan aarde.
Als je gaat kijken naar hoe een (ster) fasespanning in de basis gegenereerd wordt dan is er wel een nullijn maar komt heel aarde daar niet aan te pas.

Ik weet het, nog meer semantisch gezever, maar dit is hoe ik het geleerd heb. :)

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 10:33]

Helaas...
Bij 230 Volt (net/sinus) wisselspanning is de piekspanning ongeveer 325 Volt.
sqrt(2) ~ 1,414 x 230 = 325,..
Dus de spanning wisselt tussen + en - 325 Volt,
of de wisselspanning (van 230 Volt effectief) wisselt 100 keer per seconde van polariteit.
Voor de correcte volledigheid...
Het is toch echt 50Hz. Voor een lamp maakt het niet uit welke richting de stroom gaat dus die knippert dan weer wel op 100Hz, misschien dacht je daar aan.
complete zever koelpasta
wat oisyn zei is 100% juist
complete zever koelpasta
wat oisyn zei is 100% juist
Mischien kun je dan uitleggen waar ik het mis heb?
Er wordt toch echt 100 keer per seconde tussen +220v en -220v gewisseld op de netspanning.
Nee dat gebeurd echt maar 50 keer per seconde.
Hertz is perioden per seconde en je heb zelf al gezecht dat er 50 perioden per seconden zijn.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 23 juli 2024 10:33]

Hertz is perioden per seconde en je heb zelf al gezecht dat er 50 perioden per seconden zijn.
Even een beetje middelbareschoolwiskunde: Elke periode heeft twee nul-doorgangen.
Er wordt per periode twee keer van richting gewisseld. Eenmaal van een negatieve spanning naar een positieve spanning en eenmaal van een positieve spanning naar een negatieve spanning. Twee maal 50Hz is 100Hz. De spanning wisselt dus 100 keer per seconde van richting.
Hertz refereert overigens niet persee aan een hele sinusgolf ofzo. Je kunt alles dat regelmatig plaatsvindt met Hertzen aanduiden, dus ook een wisseling van polariteit.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 10:33]

Hertz is per definitie perioden per seconde. Bij een sinus kan je de toppen tellen, of de dalen of de nul doorgangen van plus naar min of de nul doorgangen van nim naar plus. Als je de verschillende nuldoorgangen telt dan tel je dubbel.
Vraag anders maar je energie leverancier, die zal je vertellen dat je 50 Hz aangeleverd krijgt.
Hertz is per definitie perioden per seconde
Ja, maar wat je als periode ziet kun je zef bepalen. Als je een hele sinus cyclus wilt meten (inclusief twee nuldoorgangen en twee uitwijkingen) dan kom je uit op 50Hz. Als je de nuldoorgangen telt dan kom je uit op 100Hz.
Als je de verschillende nuldoorgangen telt dan tel je dubbel.
Als het mij om de nuldoorgangen gaat (ongeacht of het nou van de ene naar de andere kant op wisselt of andersom) dan tel ik zeker niet dubbel. Er zitten nou eenmaal twee nuldoorgangen in elke sinus cyclus.
En aangezien die nuldoorgangen een wisseling van polariteit zijn verandert de polariteit dus met 100Hz. De hele cyclus van een keer de ene kant op wisselen en een keer de andere kant op wisselen (twee wisselingen) gebeurt dan inderdaad nog steeds op 50Hz.
Noem het dan 100 koelpasta, Hertz is het niet.
Noem het dan 100 koelpasta, Hertz is het niet.
Ook dit noem je gewoon Hertz hoor. Hertzen gaan over alle dingen die regelmatig terugkeren. Je hoeft echt geen sinus te beschrijven om het Hertz te mogen noemen. Alles dat regematig terukeert heeft een frequentie en kun je uitdrukken in Hertz. Een sinus, een nuldoorgang, je hartslag, de klok van je computer, een serie pulsen, het knipperen van een stoplicht.

Of denk bijvoorbeeld aan sampling. Hierbij neem je 2x vaker een sample dan de hoogste frequentie die in je signaal voorkomt. Wil je dus een 100Hz sinus samplen dan moet je op 200Hz samplen. Samplen zelf is geen golf o.i.d. en wordt gedreven met een pulsje. Maar dan druk je het nog steeds uit in Hz.

Ik hoef het dus geen 'koelpasta' te noemen, voor regelmatig terugkomende dingen (dingen met een periode) hebben we al meer dan honderd jaar een prima eenheid, de Hertz.
De nuldoorgangen komen regelmatig voor, hebben dus een periode en mag ik die gewoon in Hertz uitdruken.

Dit is gewoon hoe we dit soort dingen hebben afgesproken in de wiskunde en wetenschap. Mischien vindt je dat niet leuk of snap je het niet maar dan blijven het nog steeds gewoon Hertzen.
[...]
Dat is niet waar. Er is een ader die met 50Hz switcht tussen +230V en -230V, en er is een ader van 0V. Probeer het maar eens met zo'n schroevendraaier met zo'n lampje erin, die doet het maar in 1 gat van het stopcontact.
En dat is ook niet waar. Beide draden voeren beide om de beurt de spanning. De polariteit wisselt met 50 keer per seconde daartussen. Dat je lampje het op de "Fase" (L) het alleen doet komt omdat die andere draad "Nul" (N) aan de aarde is verbonden. Die aarding is in je meterkast en ook (o.a.) in de diverse verdeelstations.

[Reactie gewijzigd door LastBoyScout op 23 juli 2024 10:33]

Dit is gewoon niet waar. De bruine draad (Fase) is spanningsvoerend, de blauwe (Nul) niet.

De helft van de periode 'duwt' de bruine draad stroom door het circuit, de andere helft 'trekt' hij stroom door het circuit.

Bovendien, als de nul en de aarde aan elkaar liggen, hoe werkt dan bij jou een aardlekschakelaar?

[Reactie gewijzigd door coolmos op 23 juli 2024 10:33]

Grappig jouw analogie van duwen en trekken. Maar ik heb het toch echt anders geleerd op school (Energietechniek). Ik heb nu niet de behoefte om de les te gaan lezen, maar begin eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaar.
In een aardlekschakelaar zit een relais waarop zowel de fase als de nuldraad een wikkeling hebben. Deze twee wikkelingen zijn in dezelfde richting gewikkeld. Wanneer de stromen door de fasedraad en door de nuldraad aan elkaar gelijk zijn, en uiteraard in tegenfase, zal de kern niet worden gemagnetiseerd en het aanspreekspoeltje niet trippen. Als ergens in de groep een lekstroom naar aarde loopt, worden de twee stromen ongelijk doordat de nulleider een lekstroom heeft naar aarde; de resulterende magnetisatie van de spoelkern trekt een palletje weg, zodat de schakelaar door veerkracht afvalt.
Zoals ik zei: Als nul en aarde aan elkaar liggen, hoe kan dit dan werken?

Ik vermoed dat je toch ergens iets gemist hebt bij energietechniek. Als de nul spanning zou voeren zou een spanningszoeker (schroevendraaier) daar ook moeten oplichten. Doet ie niet.
Doet het in allebei?

(230/0 is een gebruikelijke keuze, maar -115/+115 komt ook voor)
Als -115/115 voorkomt is er wat mis met de installatie....
Er hoeft niks mis met de installatie te zijn. Zulke installaties kwamen vroeger wel meer voor, maar ik weet niet of er momenteel nog zulke installaties in Nederland te vinden zijn.
Afaik zijn die inmiddels allemaal pleite.
In Amsterdam em omgeving kwam dat veel voor,als het goed is dat nu allemaal om gezet..
230 Volt is de effectieve spanning. De piek zit echter op wortel 2 maal 230, ongeveer 325 volt.
Die 230V is peak-to-peak. Op het lichtnet mag je nooit iets hogers tegen komen dan ongeveer 250V.
230V is toch echt de RMS waarde (en die meet je multimeter soort van), piek-piek waarde is inderdaad wortel 2 keer zo groot (te zien met een oscilloscoop).
Meh, scoop heb ik even niet bij de hand.
Niet dus, dat is niet de peak-to-peak waarde. En je kan op het lichtnet wel degelijk spanningen hoger dan 250V tegenkomen. Tot enkele jaren terug was deUmax op 254V gezet, maar ik geloof dat deze recent lichtjes verhoogd is en zelfs al richting de 260V gaat dezer dagen.
De spanning op het net mag 10% variëren.
Apparatuur moet dit aan kunnen.
Dat klopt niet helemaal. 1 pool is 0 V en de andere (de fase) die wisselt van -230 V naar +230 V. En daardoor is er een verschil in hoe je de stekker er in stopt. Meestal maakt het niet uit.

Het is ook geen probleem om de pool met 0 V aan te raken. De fase kan je beter maar niet aanraken.
Wel eens van een fase en een nul gehoord? Er is zeker een verschil al kom je niet vaak tegen dat apparatuur er last van heeft...
Het is een bekend probleem bij oudere CV-ketels. Ik heb het op m'n werk ook gehad: de stekker kon er echt maar op één manier in. Het is natuurlijk wel een uitzonderingsgeval!
Inderdaad raar, maar wel waar. Heb ook zo'n ketel gehad.
Toch is het soms zo, de cv-ketel bij ons thuis ging ook soms in de storing. Na het omdraaien van de stekker was dit opgelost, heb ook gehoord dat het vaker voorkomt.
Dat is best wel raar, omdat intern de + en - met een frequentie van 50-60Hz omkeren. Dus 1 manier bestaat niet volgens mij
Jawel hoor, sommig oud apparatuur heeft hier af en toe last van, heeft, als ik mij niet vergis, te maken met de omvormer van het apparaat die perse op 1 contact de 220v fase wilt.

Je komt het ook nog wel eens tegen bij oude audio-versterkers, die kunnen gaan brommen als je de fasedraad omgekeerd heb.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 23 juli 2024 10:33]

En hoe weet dat apparaat dat de ene pin op +220 Volt zit? Want elektrisch lijkt dat nogal op de situatie dat de andere pin op -220Volt zit. In beide gevallen loopt de stroom van de eerste naar de tweede pin.
Ook nieuwe apparatuur. Sommige versterkers klinken beter als je de stekker op de juiste manier in de muur steekt.
Niet correct, alleen de fase wisselt tussen tussen + en - spanning.
Wanneer er een simpele gelijkrichter tussenzit kan dit de oorzaak al zijn dat het apparaat niet werkt.

[Reactie gewijzigd door ouweklimgeit op 23 juli 2024 10:33]

Is vaak ook het advies als een TL-balk knipperd om dan de stekker om te draaien. Werkte bij mij in de keuken in ieder geval wel.
sommige apparaten zijn fase gevoelig .
als je dan de stekker omdraai zit de nul waar de fase moet zitten en dan werken ze niet .
er is 1 merk cv ketels die hier last van hadden
Hebben wij ook hoor. Als de stekker er andersom in zit doet hij het niet. Het lijkt onmogelijk maar een best wel bekend probleem.
mijn oude cv ketel wilde hem anders maar op 1 manier hebben, anders gaf hij storing..

Polariteit ...

In de USA is er daarom naast de gewone 2-pin en 3-pin (met aarde) ook een 2-pin die er maar op een manier in kan.

In europa zou officieel dat functioneel niet mogen uitmaken, en zijn 2-pin (dus zonder aarde) teenwoordig verplicht dubbel geisoleerd, maar bije oudere apparatuur gaat het soms nog fout ...
Net als m'n Dell laptop: als ik de stekker omgekeerd in een niet geaarde wandcontactdoos stak, voelde ik een lichte tinteling over het oppervlak van het ding. Vind ik raar omdat de laptop zelf op een (19? volt) transformator werkt.
Hoe in hemelsnaam is dat mogelijk.
Anoniem: 481354 @Cilph13 augustus 2014 07:22
Dat kan als er ergens een storingscondensator verbonden zit tussen de fase en de aarde en die lekt een beetje,maar niet genoeg om de aardlekschakelaar te laten uitschakelen.Reden waarom er in ziekenhuizen aardlekschakelaars zitten van 15 milliampere i.p.v. 30 milliampere.
Anoniem: 419371 @Cilph12 augustus 2014 17:15
Dat betekent dat er op het apparaat spanning komt te staan omdat er geen aarde aanwezig is in de wand contact doos waar op het apparaat is aangesloten en daardoor kan de spanning niet naar aarde vloeien en zul je mogelijk een schok of schokje voelen!
Heb dit soms met mijn Macbook. Op een bepaald stopcontact in huis kan ik de behuizing niet meer aanraken. Op andere stopcontacten ben ik wel soms een een schokje gewaar als deze oplaad.
Ik bedoel niet de spanning op de behuizing, maar dat het alleen gebeurt bij een specifieke orientatie van de stekker.

Dat er tintelingen plaatsvinden in plastic stekkers, of dat er spanningen staan op behuizingen terzijde. Stroom hoort nooit en te nimmer naar aarde te vloeien.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 23 juli 2024 10:33]

Slecht ontwerp en/of onderdelen, want het hoeft niet aan de manier van hoe om een stekker inprikken te liggen!

Mijn oude asus tab transformer 1, zo een 'android nettop' welke ook een afkoppelbare tablet is,
had dit ook, en het maakte niet uit hoe ik de stekker om deed in welk stopcontact dan ook.

Gelukkig was het miniem, geen statische schok, maar wel een duidelijk voelbaar 'veld'.
Dit kan volgens mij door lekstroom komen. Er is dan iets mis met de aarding van je huis. Zeker iets om nader uit te zoeken!
Of je gebruikt een stopcontact (WCD) en/of stekker zonder randaarde. Dan kan je een lekstroom over je geleidende behuizing krijgen. Waarom denk je dat tegenwoordig alle installaties met randaarde worden uitgevoerd. Geleidende behuizingen behoren geaard te zijn zodat deze via de randaarde van de stekker en de WCD "afgevoerd" wordt. Oftwel het potentiaalverschil nul wordt gemaakt.
Dat is niet zo raar als het klinkt:
Aan de 230v kant zit een filter van de fase naar de randaarde.
Normaal gesproken, bij een geaard stopcontact, loopt er een heel klein stroomje van de fase naar de aarde (niet van de neutraal naar de aarde, want die zitten bij het transformatorhuisje aan elkaar vast)

Als dit in een niet-geaard stopcontact gebruikt zal het zelfde filter de halve netspanning (115v) op de niet aangesloten aardpin zetten, omdat er geen stroom kan lopen.

In je adapter hangt ook de min van je 19v gelijkstroom met een fiter aan de aarde, maar zonder randaarde hangt deze dus ook heel zwakjes aan de halve netspanning.

De buitenkant van je laptop hnagt waarschijnlaak aan de min van je adapter.
Jij zelf bent ook losjes verbonden met de aarde, en anders ben je groot genoeg om zelf een "aarde" te vormen, waardoor die halve netspanning een heel klein wisselstroompje door jou laat lopen.

En dat voel je dan.
En dat er een heel lichte koppeling is, dat is maar goed ook. Zou je laptop helemaal perfect geïsoleerd zijn, dan zou de spanning kunnen oplopen tot duizenden volt.

Niet dat die hoge spanning gevaarlijk is want de lading is miniem maar toch ongewenst. Allereerst kan er bij aanraking een vonkje overslaan en dat kan onaangenaam voelen en je misschien laten schrikken. Ten tweede houdt je elektronica niet van die hoge spanningen, als je een USB apparaat inplugt kan de ontlading via de USB poort en je zo die poort kapot maken.

Maar dat gebeurt dus niet door die zwakke koppeling met het lichtnet waardoor de spanning nooit ver op kan lopen.

Je lichaam kan hele kleine stroompjes registreren vandaar die sensatie van een lichte trilling bij het aanraken van metaal.

Aanvulling: de spanning is 115v wissel als de weerstand tussen filter en fase en tussen filter en nul precies gelijk zijn. Maar als er een klein verschil is door toleranties dan kan het gemiddelde meer naar de fase of juist naar de nul trekken. En dan maakt omdraaien van de stekker dus wel verschil. Die spreiding komt omdat het geen echte weerstanden zijn met een bepaalde waarde maar VDR's (spanningsafhankelijk weerstanden).

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 23 juli 2024 10:33]

Maar hoe kan het zo zijn dat het bij bepaalde wanden is?

Het hoort toch dat het niet zo is of alle stopcontacten?
Dan zijn de aarde contacten van dat specifieke stopcontact waarschijnlijk niet goed aangesloten.
Dat heb ik ook meegemaakt met een Asus laptop ja, erg vreemd.
Dat was bij iemand die ik ken ook, heeft uiteindelijk de laptop of oplader omgewisseld gekregen van Dell. Ging om een Dell Inspiron 5523.
.oisyn Moderator Devschuur® @barchettanl12 augustus 2014 17:03
Dat heb ik idd ook (met meerdere apparaten). Als ik mijn vinger over het oppervlak laat glijden dan komt er ook een lichte zoemtoon vanaf (van waarschijnlijk 50Hz ;))
Ja had dit probleem ook, gelukkig is het opgelost.
Dat is ook bij de Asus Transformer TF101 tablet docks het geval.
Als je de stekker omdraait, dan is het getintel weg. De tinteling werd via de dock naar je handen geleid.
Voor ontstoring zitten er condensatoren naar aarde in.
Die zetten spanning op het huis, als er geen aarde aan zit.
Ik heb het ook met mijn zenbook... geen idee hoe het kan.
Sluit je die dan aan aan een gelijkstroombron misschien?
Eigenlijk nogal offtopic dit onderwerp, maar goed, dat gebeurt wel vaker.
Ik verbaas me hier ook over, het schijnt zoals ik hier lees vaker voor te komen en ik heb het ook vaker gelezen. Op zich heel vreemd want gaat tegen alle logica in. Het roept daardoor een paar vragen bij me op:

1. Is in al die gevallen wel sprake van een geaard stopcontact? Want dat is bij cv-ketels gezien de aanwezige elektronica beslist wel gewenst. Bij achterwege laten van de aarding kunnen namelijk ogenschijnlijk onverklaarbare verschijnselen optreden, veroorzaakt door het hoogstwaarschijnlijk aanwezig netstoringsfilter. De meeste filters (indien aanwezig) bezitten twee eendere in serie geschakelde condensatoren tussen fase en nul waarvan het midden aan het gestel ligt. Het mag duidelijk zijn dat dan dit gestel geaard moet zijn. Een vergelijkbare situatie als bij PC's. Bij niet aarden kunnen dan onvoorspelbare dingen optreden. En inderdaad kan dat dan afhangen van de plaatsing van de stekker. Met name is in oudere huizen is niet altijd aarding aanwezig en als men dan denkt "niet zo belangrijk, het zal zonder aarding ook wel werken", dan is het allemaal minder vreemd dan het lijkt.

2. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar het zou ook verklaarbaar zijn als een bepaald elektronisch circuit zich tussen fase en aardcontact zit. Dan moet uiteraard de fasepen van de stekker in de fase zijn gestoken. Ik kan me dit evenwel bijna niet voorstellen. Zo'n ketel zou op een ongeaard stopcontact echter ook niet werken, ongeacht hoe de stekker er in zit.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 23 juli 2024 10:33]

Natuurlijk nog veel genialer is een ronde stekker die er op elke manier in kan, dus niet alleen recht en op z'n kop maar ook in elke andere richting.

Laat zo'n stekker nu al lang bestaan, de koptelefoon stekker, tulp plug en voedingsstekkers. Nee niet de DIN stekkers, die zijn juist heel irritant in dit verband...
De Nederlandse (Duitse) Euro-stekker met randaarde aan de buitenkant is omkeerbaar, maar de "compatible" Franse Euro-stekker met de randaarde als centrale pin is dat weer niet:

http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 10:33]

Dat heet dan alleen geen randaarde meer, maar penaarde ;)
Om verwarring te voorkomen. Allen dienen hetzelfde doel. ;)
Ja en dat is, in tegenstelling tot USB, eigenlijk onveilig.
Australische stekkers hebben daarom twee pinnen die 45 graden hoek maken met de verticaal maar 90 graden tov elkaar gedraaid zijn. Zowel met als zonder randaarde kan de stekker er maar op een manier in. Hetzelfde geldt voor de Franse stekkers die wel gewoon Europees zijn maar een uitsrekende randaarde pin zodat die er ook maar op een manier in kunnen.
Zo wordt voorkomen dat bij bijvoorbeeld een schemerlamp de fase aan de buitenkant komt te staan. Bij 'vaste' lampen zit de fase (zwart of bruin) altijd in het midden en de nul (blauw) aan de buitenkent.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mains_electricity_by_country
Mwoa, de voorbeelden die je noemt zijn "asymmetrisch", een USB stekker is recht, vooral als het binnenwerk van de connector zwart is, is het gewoon slecht te zien.
Daarom was het USB logo volgens standaard naar boven gericht op de connector
Alleen houden sommige bedrijven (zelfs Logitech) zich daar niet altijd aan, ook zitten de aansluitingen vaak verticaal, en hoe is de standaard dan? logo naar rechts of links? Zelfs dat is bij sommigen weer anders.

Ik was al blij toen Apple de lightning connector aankondigde :P Scheelt al iets van het gepriegel.
Oke, maar die haal je lang zo vaak niet los als een USB Stick of USB Oplader.

Probleem is ook dat er inmiddels al 6 verschillende USB aansluitingen zijn, en daar komt een 7de bij. Dat zijn er 6 te veel.
Nouja, het concept van USB is altijd al geweest dat je verschillende aansluitingen zou hebben voor host en client kant.

Maar, ze zijn nu dus juist bezig om al die aansluitingen samen te brengen in 1 standaard die de voordelen van de andere aansluitingen combineert.
Ondanks dat je een punt hebt is het grote verschil toch wel dat bij al de door jou genoemde connecters er duidelijk(er) te zien is welke kan deze ingestoken moet worden. Als USB destijds 1 kant op erin kon maar dit met groefjes in de connector/stekker duidelijk te zien was zie ik het probleem niet echt.

Daarnaast zijn haast alle genoemde connectors die jij noemt veelal 'permanente' stekkers die je zelden zou loshalen waar USB naast een printer haast altijd tijdelijk ingeplugd is.
Het is gewoon een veranderde wens in het kader van de mobiliteit, waarbij het nodig is om snel los te kunnen koppelen.
Waarom zou loskoppelen een probleem moeten zijn? Ik denk eerder dat je aankoppelen bedoeld. :)
Luiheid van mensen.

ik heb meer hier last van

[img]http://i.imgur.com/VxsI2JQ.jpg[/img]
Nee hoor, gewoon een ondoordacht ontwerp.
Een asymetrische stekker ontwerpen en daar een symmetrische behuizing omheen klussen is gewoon gebruiker-onvriendelijk. Ontworpen door techneuten, voor techneuten.
De andere stekkers die je noemt hebben allemaal een makkelijk herkenbare vorm waardoor je veel sneller ziet hoe je moet inpluggen.
Dat was een bewuste keuze, op deze manier konden kabels en connectors goedkoper gemaakt worden.

Het is maar net wat belangrijk gevonden wordt en bij het opzetten van de standaard hadden de fabrikanten kennelijk meer invloed dan de gebruikers.
Anoniem: 120693 @ckr12 augustus 2014 19:32
Dat was een bewuste keuze, op deze manier konden kabels en connectors goedkoper gemaakt worden.
Ik was indertijd betrokken bij hardware en we hadden inspraak over de USB configuraties en ik kan je vertellen dat het toen eenvoudig niet te sprake kwam. (heb net nog even gezocht in de documeneten) Pas nadat Apple een stekker had die tweezijdig gebruikt kon worden begonnen mensen de 'eenzijdige' USB problematisch te vinden.

Waar jij vandaan hebt dat het verworpen is om redenen van productiekosten is mij een raadsel, heb je daar een bron van?
Pas nadat Apple een stekker had die tweezijdig gebruikt kon worden begonnen mensen de 'eenzijdige' USB problematisch te vinden

Sterker nog, in de 'historische stekker wereld' is een stekker die er op een manier in kan heel vaak express zo gedaan om verwarring te voorkomen
Maar verwarring waarmee? Dat is alleen een probleem als het signaal dat over de steker moet, maar in 1 positie correct kan werken. Afhankelijk van of je de electrische standaard ook kunt of wilt aanpassen, kan je een omkeerbare USB-verbinding maken met 4 tot 8 contacten.
Dat is alleen een probleem als het signaal dat over de steker moet, maar in 1 positie correct kan werken

Dat is met de meeste protocollen - inclusief USB - dan ook het geval.

Vandaar dat een asymetrische steker als voordeel gezien werd. Zelfde met het oude SCART, firewire, ATAPI, SATA, etc. Allemaal asymetrisch by design.

De bekabeling symetrisch maken is werk, wat zoals mathijs aangeeft tot nu toe in de wereld door zowel de industrie als klanten nooit als voordeel gezien werd. Een stekker die er maar op een manier in kan, is dan een voordeel want juist duidelijk _/-\o_
USB is doodsimpel aan te passen op omgekeerde polariteit als je wilt, maar dat hoeft niet eens als je de connector van 8 contacten voorziet. Probeer een van die oplossingen maar eens met een IEEE1284 of SCSI aansluiting...

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 10:33]

Goedkope connectors was een direct doel van USB, staat ook in de oorspronkelijke ontwerp doelen. Logisch als je je de oude parallelle en seriele kabels herinnert.
Een omkeerbare connector is zeker duurder en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat niemand er aan heeft gedacht dat dat een stuk handiger zou zijn.
Anoniem: 175233 @ckr12 augustus 2014 18:40
De lage prijs van USB was natuurlijk juist een van de redenen waarom gebruikers het veel gebruikten.
Daarnaast wat USB (is in de pc) nog iets vrij statisch. Je maakt er éénmalig gebruik van.

Pas bij de opkomst van USB sticks zou het makkelijk zijn geworden om dit te kunnen.

Maar toen kreeg je front USB en dat was al vele makkelijker.

Nu krijg je telefoons die je dagelijks moet opladen en daar komt de vraag.

Ik had liever ipv 5 usb versies er 1 of 2 gehad. Nu heb je allemaal net niet gelijke kabels.
Idd dit had men bij USB1.1 toch ook al kennen bedenken of is dat een technische reden voor dat het niet kan? HDMI, Toslink. FireWire etc. past ook slechts op één manier
Ik kan me voorstellen dat bij de release van USB1.x in 1996, de drawbacks misschien nog niet duidelijk waren. Maar zeker weten doe ik dat niet.
Daarbij zaten de usb-stekkers ook nog op de achterkant van de pc, omdat ze gewoon niet zoveel gebruikt werden.
Niemand kende usb-sticks toen, muis en toetsenbord werd via ps/2 aangesloten, printers via weer een andere connector, externe schijven werden nagenoeg nooit gebruikt.
Had pas nog een computer gevonden hier thuis, uit het begin van deze eeuw. Zaten maar 2 usb poorten op (die er volgens mij pas later ingebouwd zijn). Boven staat een pc uit 2010, zitten standaard 9 usb poorten op.
Kun je nagaan hoe snel de usb is ingevoerd.
Juist voor achter in de pc is het handig dat het zonder zicht te hebben op de connector deze makkelijk geplaatst kan worden, hoe vaak ik wel niet 3 maal heb moeten prutsen om die connector aan te sluiten

Aan de andere kant de USB aansluiting (en protocol) zelf was al een hele stap vooruit in vergelijking met serieel of andere aansluitingen.

Hoop wel dat de nieuwe aansluiting ook daadwerkelijk solide is (en niet alleen marketing praat), ik vond mini-usb nog wel ok, maar al een aantal telefoons gehad waarbij de micro standaard toch net iets te fragiel was om het 2 jaar uit te houden.
Je wil niet weten hoeveel mensen nog een zwaar verouderd bakbeest onder het bureau met een los scherm hebben staan waar het een hele expeditie is om even een USB aan te sluiten omdat de aansluitingen ook nog eens achterop zitten.
Bij moderne computers (laptops of all-in-ones) is dat veel makkelijker en heeft zo'n nieuwe omkeerbare USB wel zin.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 23 juli 2024 10:33]

Geen technische reden maar de stekker had duurder geworden.
Het was toen dubbeltjes werk en USB was al makkelijker dan de concurerende stekkers. Om de stekker toen al ingewikkelder te fabriceren te maken om 'em ook op z'n kop te kunnen insteken had een groot risico geweest.
Voor zover ik me herinner is destijds de connector van een of andere game computer vrijwel ongewijzigd overgenomen. Die connector had bewezen makkelijk in gebruik, goedkoop en robuust te zijn. En blijkbaar waren er ook nooit klachten over de niet-omkeerbaarheid geweest?

En eerlijk gezegd heb ik die klachten nog steeds niet. Met het USB logo aan de bovenkant past het vrijwel altijd. En de connectors die op hun zij zijn gemonteerd, wel, het is me nog nooit opgevallen dat dat een probleem was.
In het imac G3 era was dit niet echt een probleem. Mensen met een computer waren toen de rijkste en slimste. Nu is dat natuurlijk een heel ander verhaal bijna iedereen beschikt over een computer en gemak is een steeds groter ding aan het worden.

Tablets, smartphones en lichtgewicht laptops en dat is nog maar een paar jaar echt aan de gang. Teminst de netbooks waren een goed vroeg begin hiervan maar te zwak om ook maar iets mee te doen.
Ja dat is achter af altijd zo.
Waarom zijn ze niet gelijk begonnen met het ontwerpen van SSD of USB Sticks. Het begon met floppy's en die werden steeds groter qua opslagcapaciteit, CD's, werden steeds groter etc..
CPU's worden steeds sneller en ga zo maar door.
Over 20-30 jaar zeggen we dat SSD's zo langzaam zijn en hebben we weer een ander hoogstandje.

Off-topic: Ik kijk toevallig naar de serie "Halt and Catch Fire", daar gaat het nog over de 1e IBM PC met kilobytes RAM en MHz CPU's, nu hebben we het over gigabytes en GHz.
USB 3 heeft extra adertjes nodig, vandaar dat er een nieuwe "mini" plug nodig is.

Wel belachelijk is de power standaard altijd al geweest. Een protocol om als device om precies "244 mA" te vragen van de host. Ja, we hadden een "byte" en dus deden we 1..500 in stapjes van 2 he. en je mag maar 100mA gebruiken als je opstart. Duh.

De praktijk is dat desktop PCs minstens 1A leveren (en vaak meer dan dat ook), of het device er nu om vraagt of niet dat zal 'm worst wezen, hij gaat gewoon analoog "knijpen" als de stroom te hoog wordt. Laptops begrenzen vaak op 0,5A. En geen enkele USB host heeft zich ooit iets van die 100mA startup eis aangetrokken.
Dus hij is usb 3.0 en micro usb in 1?
Dus nog minder kabels.
En randapparatuur. Zou natuurlijk ideaal zijn als je toetsenbord met deze zo aan je telefoon/tablet kunt hangen en gebruiken. Of je USB stick aan je telefoon hangen om even iets op te slaan. Tuurlijk, de mobiele OS'en moeten het ook aan kunnen sturen, maar dit is wel een mooi begin.
Kan nu al een usb-stick aan je telefoon hangen, zitten nu wel een paar voorwaarden aan.
De telefoon moet USB OTG (on the go) compatible zijn
Een stekker als deze moet ertussen: http://www.conrad.nl/nl/u...unctie-conrad-986693.html
Heb 'm zelf ook voor mijn LG GPad 8.3 en werkt echt ideaal.
Toch zie ik hier wel een voordeel in. Zonder vage verloopjes (die je vaak niet bij hebt).
Het hierboven genoemde toetsenbord en usb stick vind ik wel een goed voorbeeld.

Of wat verder doortrekken... willekeurig andere hardware (fotocamera, etc) zo aan je mobiel hangen. _/-\o_
Hier kan je ze ook halen (en ze zijn geen kabel maar een verloopje, wat ik praktischer vind.:
http://www.dx.com/p/360-degree-rotatable-micro-usb-male-to-usb-female-adapter-black-219418 kost 1,84$ dus ongeveer 1,38 euro. Deze is ook nog eens 90 graden draaibaar (maar daardoor wel iets groter dan die hieronder).
http://www.dx.com/p/usb-female-to-micro-usb-male-adapter-connector-113791 kost 2.10$ dus ongeveer 1,57 euro.
Ja, deze prijzen zijn inclusief verzendkosten. Duurt alleen wel lang!

[Reactie gewijzigd door Centelte op 23 juli 2024 10:33]

Niet helemaal. Je van Micro-USB voorziene apparatuur zal hier natuurlijk niet op passen. Vereist allemaal weer een nieuwe aansluiting. Tenzij je inderdaad voor een adaptertje gaat.

[Reactie gewijzigd door prodygee op 23 juli 2024 10:33]

"De nieuwe standaard is niet compatibel met ouderwetse stekkers, maar er wordt gewerkt aan verloopstekkers."

Wat? Ze ontwikkelen eerst een andere stekker, en pas daarna nadenken over verloopstukjes?
Zo krijg je wel het beste eindproduct :+
Jij had het anderom verwacht? :?
hoe wil je een verloopstukje maken als de standaard waar je naartoe moet verlopen er nog niet is? duh! ;)
Wilde je het andersom doen?
*sorry tweakers, misschien eens tijd voor live comments met auto-update? O-)

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 23 juli 2024 10:33]

email notificaties zouden ook wel eens mogen...
Oh ja, dat zou welkom zijn
@Tweakers: Misschien een ideetje? :p
Anoniem: 460317 12 augustus 2014 16:17
Jammer dat je dan vervolgens met je verloopstekkers hetzelfde probleem houdt! Maar helaas lijkt dit me een onontkoombaar probleem, en is het meer een tijdelijke oplossing tot de oude stekkers uitgefaseerd zijn.
Inderdaad! Tegen de tijd dat dit algemeen gebruikt wordt is er al weer een nieuwe connector. Of misschien heb je helemaal geen kabels meer nodig en doen we alles draadloos.
Toch niet? Als je de verloopstekker nu in je computer kan laten steken (indien deze zeer klein is, zoals een connector van de gemiddelde draadloze muis) zou je toch nog een omkeerbare stekker kunnen hebben. Of heb ik het verkeerd?
Jammer dat je dan vervolgens met je verloopstekkers hetzelfde probleem houdt!
Maar de verloopsteker kun je in de oude aansluiting laten hangen. Dan is die daarmee een nieuwe geworden. Mijn toetsenbord zit ook gewoon met een verloopsteker van din naar ps/2 in mijn pc. Is na 1996 nooit meer van dat verloopje af geweest.
'' kabels moeten gemiddeld 10.000 keer gebruikt kunnen worden voordat ze de geest geven. ''

Wat houdt dit precies in? Dat ze 10k keer getest moeten worden voordat het defect wordt?
Zoals de naam zegt, je kan het kabel minimaal 10.000 keer inpluggen voordat hij stopt met werken. Dit is gewoon kwaliteit controle en in praktijk gaat hij toch echt sneller kapot("door de gebruiker uiteraard").
Klopt, maar het is met als bij veel zaken, de een gaat met alles zo woest om dat het na een paar honderd keer al aan brokken ligt, bij de ander is het een veelvoud van die 10.000.
Niet minimaal, maar gemiddeld. Met andere woorden, als je 100 kabels hebt zal je 1.000.000 keer kunnen inpluggen maar sommige kabels zullen eerder sneuvelen dan anderen.
Loop eens bij Ikea binnen - die hebben vaak bij de keukenafdeling zo'n leuke demo staan van een apparaat waarmee een lade constant open en dicht wordt gedaan, of soortgelijke dingen. Zoiets zullen ze voor USB-stekkertjes ook wel hebben.
Dit is het aantal keer in- en uitpluggen.
Je kan een stekker ook gewoon laten zitten als hij er niet uit hoeft. ;)
Anoniem: 474132 12 augustus 2014 16:33
Grappig de hermafrodiete eigenschappen van de nieuwe usb steker en socket, zowel een mannetje als een vrouwtje. Deze oplossing komt mij toch ietwat gekunsteld over, vooral het zeer zwakke 'lipje' in het socket kan nog wel eens tot problemen leiden.

Vergelijk het robuuste design van de Apple Lightning connector en je mag het oprecht jammer vinden waarom dat niet de industrie standaard geworden is voor compacte aansluitingen.
Ja ik vond het ook fragiel. Maar Micro USB heeft datzelfde 'lipje' maar tot mijn verbazing is dat nog in geen enkel apparaat afgebroken ondanks dat ik nog wel eens een beetje hard de stekker er verkeerd om in probeer te steken. Dus ik denk dat het wel meevalt.
Ik hoop dat de nieuwe USB-connector, die qua formaat lijkt op een micro USB, ook stevig vast blijft zitten als de huidige USB-connector. Een micro USB kabel trek je er makkelijker uit dan de huidige USB-connector.
Ik heb ook Lightning connectoren, maar een ontwerp waarbij de metalen banen binnenin de stekker zitten lijkt me wel een aardig ontwerp omdat je moeilijker sluiting kan maken. Ik ben altijd bang dat mijn Lightning stekkertje in een stopcontact valt (past niet, maar toch.)
Kunnen we niet gewoon overgaan naar Thunderbolt voor alles :(
Omdat de "rest" het Apple niet gunt om miljoenen aan patengelden te laten innen.

Daarbij is apple ook dom bezig geweest, want ze wisten dat dit ging komen en hebben toch tunderbolt ontwikkeld.

edit:
Daarbij wordt apple zeer waarschijnlijk verplicht om deze connector te gaan gebruiken voor het opladen van telefoons.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 23 juli 2024 10:33]

Rest het Apple niet gunt?

Volgens mij is thunderbolt van Intel en heeft Apple er voor betaald om het exclusief te mogen gebruiken.

Thunderbolt is universeel, doorkoppelbaar en geschikt voor hogere snelheden dan USB, zelfs in de nieuwe 3.1.

Ik zie echt (nog) geen monitoren komen die via deze USB poort zullen worden aangesloten, terwijl dat met thunderbolt prima kan (zelfs 4k schermen).
Het probleem is denk ik dat dat alsnog te groot is voor in een smartphone, en veel te duur vanwege de chips in de kabel. Dan zou je micro-DP moeten gaan maken en de chips uit de kabels moeten gaan halen, en dan is micro-DP weer niet compatibel met mini-DP en DP. Plus dat Thunderbolt geen hubs ondersteunt, wat nogal onhandig is, zelfs met de optie om te daisychainen.
Er zijn inmiddels meerdere docks, wat eigenlijk gewoon hubs zijn maar dan met meerdere aansluitingen. Bijvoorbeeld de Belkin.

Waar het verhaal vandaan komt dat een HUB niet mogelijk is snap ik dan ook niet helemaal.
En weer een nieuwe type connector. Alsof er nog niet genoeg typen waren voor een "universele" bus. Standaard, mini, micro A en B. Om nog maar te zwijgen van de connectoren met extra power extenders. En nu dus een C type er bij. En dat terwijl een backwards compatible alternatief voor het grote type al bestaat: www.flipperusb.com. Ok toegegeven dit werkt alleen voor usb 2.0, maar zou verder uitegewerkt kunnen worden.
Exactly my point, gezien hier ook het overgrote deel van de user en deze thread gaat over dat Apple het niet goed doet met Lightning/Thunderbolt want de EU zegt dat er een universele standaard kabel/aansluiting moet komen, waarover iederen laaiend enthousiast was omdat Micro USB toch wel de bom was.

Dus nu komt er een ' nieuwe' standaard die verrassend genoeg NIET eens compatible is met de vorige generaties USB (weten we nog waar U voor staat) UNIVERSAL juist en wat is dus deze kabel NIET.

Nogmaals ik ben ook voor 1 standaard, maar maak het dan ook een standaard en kom niet met goh iemand heeft een kabeltje ontwikkelt waarbij het niet uitmaakt hoe je hem er in doet, maar daar moeten we patentcentjes voor betalen, boh dan maken we toch weer een nieuwe standaard welke niet backwards compatible is, meteen die EU bobo's en boomknuffelaars weer in het harnas jagen, want ja, nu moeten we converters kopen voor andere apparaten. Hier hoor je NU niemand over, maar dat was 2 jaar geleden wel anders toen Apple zijn 30-pins connector naar de vuilbak delegeerde.

Dus EU en kabel Bobo's haal je hoofd eens uit je reet klim samen in een design proces met wat knappe koppen en maak ECHT een universele die backwards compatible is en als je daar wat patentcentjes voor moet betalen ok so be it, op den duur bij grotere afnamen zullen ook die patent kosten wel vanzelf minderen zeker als de partij die het patent heeft er ook mee opschiet.
Die nieuwe connector is idd duf... Wat Apple doet is nog veel duffer. Ze weten dat ze mee moeten in de 'universele' standaard in de EU. Introduceren ze nog FF snel een nieuwe aansluiting die niemand anders gebruikt. Wat mij betreft zou USB ook lightning mogen zijn. Maar aangezien niemand het doet... dikke pech voor Apple imho! Hopelijk voeren de fabrikanten deze hardware snel door zodat we van alle verschillende super state USB aansluitingen af zijn ^^

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 604031 op 23 juli 2024 10:33]

De universeel staat voor het aantal soorten apparaten dat je er mee kan aansluiten. Toen deze naam er op geplakt werd had je voor elke mogelijke apparatuur een andere aansluiting. Momenteel komt een universeel apparaat als een laptop toe met RJ45, USB,HDMI en voeding om praktisch alle usecases te kunnen coveren.

Deze poort zou in principe de voeding en RJ45 ook kunnen vervangen. Ongecomprimeerde video heeft te veel bandbreedtje nodig om direct te vervangen door een universele poort. (Nee, Thunderbolt kan geen raw 8k aan 120 Hz aan (48Gbpis), laat staan dit in 3D. Gezien videotechnologie nog te veel in motion is, is het onzinnig om de hiervoor ontwikkelde aansluitingen voor een universele poort te gebruiken, en gezien schermen zelf meer en meer kunnen decoderen gaan we waarschijnlijk naar een situatie dat ze hun (gecomprimeerde) beelden via een netwerkkabel binnentrekken en dan kan zowel USB 3+ als Ethernet voldoende bandbreedte leveren.

Voor zover ik begrepen had is het zelfs de bedoeling dat deze nieuwe type connector met de juiste bekabeling niet alleen een dataconnectie levert maar ook de voeding voor zwaardere apparatuur (schermen, laptops,...) . Wat dan weer kan zorgen dat die RJ45 vervangen wordt door deze usb3+ als netwerk kabel (afstand is dan weer een probleem...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.