Plaatjes tonen usb-stekker die omgedraaid ook past

Er zijn afbeeldingen verschenen van de nieuwe usb-stekker, die omkeerbaar is en die omgekeerd dus ook in de aansluiting past. De stekker is fors kleiner dan huidige usb-poorten en is dus niet compatibel met de huidige standaarden.

Verder zijn de specificaties en het ontwerp nog onderhevig aan veranderingen totdat het USB Implementers Forum het definitieve ontwerp in juli van dit jaar vaststelt. Het ontwerp heeft als doel om uiteindelijk usb en micro-usb zoals we die nu kennen, te vervangen.

Hoewel het USB Implementers Forum nog niet klaar is met het ontwerp, geeft het consortium wel twee afbeeldingen van het huidige concept vrij, schrijft The Verge. Usb type-c zal alleen usb 3.1 ondersteunen en daarmee een doorvoersnelheid hebben maximaal 10Gbps. Dat is tweemaal zo snel als usb 3.0, dat nu de nieuwste versie van de usb-standaard is.

USB type cUSB type c

Door Mark Hendrikman

Redacteur

02-04-2014 • 16:31

194

Reacties (194)

194
190
101
10
1
52
Wijzig sortering
scheelt 3 keer draaien ten op zichte van de oude versie ;)
https://imgur.com/gallery/8cEBpMB
Als je goed oplet staat op de bovenkant van een USB stekker het USB logo, dan lukt het 99% van de gevallen om de USB stekker er in een keer goed in te doen.
Helaas, er zijn voldoende apparaten die de USB bus andersom hebben zitten. Dus dan moet je alsnog 3 keer draaien.
Bij de kabeltjes van Western Digital moet je het WD logo naar boven houden.
En dan de printer op z'n kop zetten? :+
Inderdaad, bij mijn frontpanel zitten ze onderste boven, en op de achterkant zitten ze verticaal geplaatst dus daar is het ook 3x proberen, vooral omdat je daar geen zak ziet.
Precies; bij mijn Zotac Zbox AD02 zitten ze omgekeerd.
Of gewoon het vertikale streepje aanhouden als onderkant, altijd goed.
en bij vertikale aansluiting het streepje rechts houden.

[Reactie gewijzigd door cool1971 op 23 juli 2024 03:57]

Niet altijd goed, genoeg HP Pavillion kasten die ze verkeerd hebben, om nog niet te beginnen over laptops waar ze soms op de raarste manieren in zitten.
Ja als het moederbord omgedraait zit is het natuurlijk andersom ;) en laptops, ik heb geen idee bij de Asus van mijn vriendin zijn ze gewoon horizontaal geplaatst.
Nee geen ondersteboven moederbord, of BTX (hieronder), tenminste misschien wel, maar ik had het vooral over de poorten aan de voorkant, die zitten er ongeacht welk moederbord ondersteboven in.
Vaak genoeg probeer je de usb 'superpositie' te voorkomen door eerst de stekker te bekijken, dan doe je hem goed, en past hij er niet in...
BTX standaard
De eerste kabel die ik voor handen had om dit te checken (een WD USB HD) had het al andersom.. ik vrees dat dit dus niet altijd opgaat

Jammer want was een mooie check geweest..

(en ja je zei 99% maar mijn test (n-2 ;) ) kwam maar tot 50% :( )
de naad op de usb stekker (metalen deel) is altijd de 'onderkant'
Je kan ook door de gaatjes heen kijken. De bovenkant is open, aan de onderkant zit er direct een stukje plastic onder
Alleen staat op sommige kabels dat net juist andersom, en aan de achterkant van je pc zitten de aanslutingen verticaal, moet de usb dan naar rechts of was het nou dan links?...
aan de achterkant van je pc moet de onderkant naar de dichtstbijzijnde rand wijzen. dat is de kant waar je moederbord gemonteerd zit.
Dat is me nog nooit opgevallen!
Jammer alleen dat niet iedereen zich houdt aan de conventies (WD aan device kant, Dell aan PC kant)
Anoniem: 570785 @PolarBear3 april 2014 11:29
je moet kijken naar de kant want op deze smily lijkt -_- deze moet naar jou toe gericht zjn meestal past die dan in een keer
Nou... Ben ik dan de enige die wel weet hoe de USB stick erin moet?
Ik neem altijd voorbeeld aan het merk van de stick.

Ik hoop niet dat ik de enige ben :P
offtopic:
+ 2 omdat je me liet lachen.


Ontopic. werd tijd ook, heb helaas al teveel usb poorten ge-sub-optimaliseerd door de superpositioning van usb apparatuur ;)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 23 juli 2024 03:57]

Toch heb ik liever een standaard die altijd past ongeacht hoe je hem erin steekt en niet een stekker die wel of niet erin gaat. Want ook hier kan het fout gaan.
- DVI
- HDMI
- VGA
- PS/2
- USB
- Voedingsstekkers PC/monitor
- SATA
- etc.

passen allemaal maar op 1 manier, volgens mij mis ik er nu ook nog een aantal.
De enige waar ik zo op kan komen die wel direct passen, zijn de audio kabels.

Vrijwel alles past niet altijd.
PS/2? Het gebruik van de pinnen van de muis en toetsenbord was onderling echt verschillend, en dat merkte je pas als je de plug niet goed door kon drukken en/of muis/toetsenbord maar niet reageert :+

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 03:57]

PS/2 is PS/2, en de pin layout van toetsenbord en muis aansluiting is hetzelfde.

Een aantal apparaten accepteert echter alleen een toetsenbord op de paarse aansluiting en alleen een muis op de groene aansluiting. USB is wat dat betreft al een stuk gebruiksvriendelijker, gezien je zowat elk apparaat op dezelfde poort kan aansluiten (in tegenstelling tot een losse printerpoort, game poort, seriele poort (met 9 of meer pinnen) etc.

Vanaf het begin wel USB vervloek voor zijn rechthoekige aansluiting waardoor je echt in de poort moet kijken om superpositioning te voorkomen. een "nokje", zoals firewire, scheelt al een boel, maar de stekker beide kanten op betekent ook dat de apparaten minder snel naastgelegen poorten onbruikbaar maken (mits de stekker niet precies midden op het apparaat zit).
een "nokje", zoals firewire, scheelt al een boel
Je kan kijken naar de naad die in het midden en over de lengte van de USB-stekker loopt.

Die naad moet in essentie naar het moederbord gericht zijn.

Bij horizontale USB-poorten is dat dus meestal de onderkant. Het betreft hier veelal laptops (waar het mobo op de bodem ligt) of USB-frontjes/Cardreaders (waar het mobo eveneens meestal onderop zit).

Bij verticale poorten (zoals aan de achterkant van een PC) moet die naad naar de zijkant wijzen waar het moederbord op gemonteerd is.
Makkelijk gezegd: naar de kant waar de afstand tussen de rand van de kast en de USB-poort het kleinst is.

Dat is tenminste mijn theorie aangezien ik dat nog nooit anders heb gezien (alhoewel er ongetwijfeld wel een uitzondering te vinden zal zijn). Het heeft mij in ieder geval een hoop frustratie gescheeld. :)
Idd en meestal zie je de usb teken/plaatje aan de bovenkant van de kabel. Dan hoef je niet eerst te zoeken/kijken waar de naad is.
Over het algemeen klopt dat, behalve dat ik thuis een usb-stekker heb liggen waar het tekentje aan de onderkant zit. :X Als ik het me goed herinner, is dat bij een bijgeleverd kabeltje, dat ik dan ook nauwelijks meer gebruik.
Ik heb het ook niet over de pin layout, maar over het gebruik van de pinnen 8)7

Muizen gaven een andere reeks stroomstootjes dan toetsenborden.
Het verschil is dan ik niet meerdere keren in de week een DVI/HDMI/VGA/whatever else in een poort steek. Dat gebeurt één keer en dan zit het zeker weer een paar maanden (soms m.u.v. de HDMI kabel om de laptop op de tv aan te sluiten). En geef toe, specifiek USB is hier berucht om, vooral omdat het meestal pas na 3x lukt.
Also: het is jammer dat er met de standaard gebroken wordt, maar vaak gebeuren dat soort dingen met vooruitgang. Hoera dat het gebeurt!
Kan je mij uitleggen hoe je aan 3 keer komt? Op mijn eigen apparaten doe ik het in 90% altijd in 1 keer, en onbekende dingen zonder echt tekijken in max 2. Als ik wel even goed kijk altijd in 1 keer.
De eerste keer probeer je en past het niet, dan draai je hem om en probeer je het nog een keer.. blijkt ook niet te kloppen... blijkt toch dat de eerste keer wel goed was en voila 3 keer..
Als je echt blind moet prikken, bijv. aan de achterkant van je pc, zit je de eerste keer meestal scheef waardoor ie er niet in wil. Bij poging 2 heb je hem dan verkeerd om. Bij poging 3 doe je vaak meer moeite om te kijken hoe hij moet en past ie vaak wel.
Daarnaast is bij bijna al die voorbeelden heel makkelijk aan de asymmetrische vorm van de plug te zien dat hij maar op 1 manier erin past. Bij de normale USB stekker is dat toch een stuk minder duidelijk te zien en dus ga je meestal maar inpluggen op de trial-and-error manier.
het is bij standaard USB ook heel gemakkelijk te zien. (in mijn ervaring )
met het USB symbool naar boven gericht.
Enkel bij een paar Chineese merken werkt dat niet omdat zij zich niet aan die richtlijn gehouden hebben.
ik moet dagelijks 3 kabels insteken en heb er dus nooit last mee.
enkel kabel bekijken en insteken.
Alleen sluit jij je schermen maar 1 keer aan en laat je ze verder met rust... USB apparaten daarentegen sluit je op elk willekeurig moment aan.

Ik was al blij toen Apple naar lightning overging, dat scheelt al wat geklooi tov de oude 30 pin en de micro usb, als nou het usb gedeelte ook eens zo word dan is het al helemaal feest.
Jack / tulp past altijd - je moet alleen wel op de kleur letten,. dus niet de microfoon in de audio duwen.

220V past in nederland ook gewoon omhoog of ondersteboven.
Maarrrrr,. die grote dingen met aarde passen vaak dan weer niet in de kleinere platte versie als je een stekkerdoos gebruikt - omgekeerd dan weer wel.
Vrijwel alles past niet altijd.
Lightning plug.
Daar deed het mij ook aan denken. Is het ook een formaat wat in een telefoon of tablet zou passen?
Daarom dat ik ook tegen die verplichting ben van de EU voor een universele stekker. Maar als USB fiks kleiner wordt en langs beide kanten past dan heb ik er geen probleem mee als dat de standaard wordt.
De iPhone oplader.
Ik begrijp niet dat dit zo lang op zich heeft laten wachten. Vroeger waren alle kabeltjes rond en kon je op iedere manier insteken. Nu is het altijd puzzelen om ergens een kabel in te prikken waar je niet direct goed kan zien hoe die om moet.

Wel jammer dat USB dit nu pas doet nadat Apple ermee is begonnen.
En nee, ik heb niets van Apple. Geen iPhone, ipad of mac.
al die kabels van vroeger hadden ook of maar 2 polen(tulp), of maakte kortsluiting bij het insteken(jack plug). beide zijn onacceptabel voor moderne lader+data kabels.

verder wil je ook je contact punten waar stroom op staat niet aan de buitenkant hebben.
Kan wel, maar dan moet je zoals in die Lightning plugjes een chipje toevoegen dat pas vermogen levert als de aansluiting correct is gemaakt.
kan, maar als je dat doet enkel om dat te regelen is het een hele dure oplossing. iets dat totaal niet past bij USB dat juist succesvol is geworden en blijft omdat het goedkoop is.
hmhm, http://www.frontx.com/pro/c216_042p2.gif

wie was er mee begonnen?

Voor kabeltjes met hogere spanningen kunnen we pinnetjes vast niet over elkaar laten schuiven. Tenzij er maar eentje is die dat heeft natuurlijk. Dan kun je die gewoon achterin doen.
Met aan het andere einde uiteraard een usb-stekker
Anoniem: 436362 @kaluro22 april 2014 18:05
Nou ik wil niet veel zeggen hoor maar VGA past ook niet altijd even makkelijk. Vooral bij wienig licht ;)
VGA past ook heel slecht in een seriële poort (vooral bij weinig licht) :D
Inderdaad :( heb zelf ook al enkele HDD's met Ata kabel de pennetjes vroeger gemold..
Ik snap niet waarom ze dan geen ronde stekker hebben gebruikt die over 4 contactpennen beschikt. Zoiets als dit :

http://images.shopmadeinc...5mm-4-Pin_8945283.bak.jpg

Dan had je de stekker er ook nooit verkeerd om in kunnen doen. Ze hadden best wel iets slims kunnen bedenken om te voorkomen dat er kortsluiting zou kunnen ontstaan tijdens het inpluggen (omdat de contacten achter elkaar liggen i.p.v. naast elkaar).
omdat dit soort pluggen kortsluiten maken bij inpluggen en er dan contactpunten met spanning erop aan de buitenkant zitten.

geen probleem bij audio, maar funest voor digitale elektronica.
Ik denk dat ze op dit moment toch meer op zoek zijn naar een dunnere connector, al lijkt me draadloos eigenlijk nog het meest bruikbaar
Owh don't worry, ook dan zul je hem eerst nog 1-2 keer moeten draaien voordat hij past, het blijft wel USB he ;)
heel herkenbaar dit hahaha echt bizar dat zo vaak gebeurd
Inderdaad, dat is een hele verbetering. Je hoeft de kabel nu nog maar 2 i.p.v. 3 keer om te draaien ;)
USB omdraaien kan niet omdat USB over 4 draden beschikt.
5v / d- / d+ / gnd
zou je omdraaien dan heb je
gnd / d+ / d- / 5v
Welke dus al meteen omgekeerde polariteit maakt en apparaat kan vernietigen.

Ze hadden eigenlijk 5 draads usb moeten maken, welke wel reversible kan zijn:
gnd / d+ / 5v / d- / gnd
omdat polariteit hier niet fout kan gaan. Data lijnen kunnen gecorrigeerd worden via auto sensing, welke ook al in moderne routers gebeurt (auto-mdi / auto-mdix) en als chip kan communiceren gaat verder makkelijk.
Auto-sensing bestaat al een geruime tijdje bij de routers, dus hoe komt dat het niet meegedacht wordt aan de usb ontwerp? Misschien was toen niet zover in de techniek.

USB type B is opvallend vierkant type omdat polen in het midden staan. Bijna reversible dus, maar er zijn hoeken gemaakt zodat per ongeluk insteken klein blijft. En als je toch gaat forceren zal je kortsluiting maken.

Verder weet ik dat als je USB forceert in te steken, de plastic middendeel in de vrouwelijke kant kan afbreken. De pinnen kunnen dan los in de lucht hangen. Dat is zwakke kant van USB.
Zodra dat gebeurt, is kans op kortsluiting zeer groot dankzij metalen omhulsel van USB stekker. Ik heb zelfs hiermee 1 oude laptop naar de Filistijnen gestuurd omdat ik te laat opmerk dat USB connector al kapot is. (moest vele computers en laptops schoonmaken, dit verwacht je niet snel!)
USB mag beveiligd zijn tegen kortsluiting in moderne computers, maar in de oude computers is de beveiliging niet altijd goed in orde.
Zo een optie had al bij de huidige USB 3.0 geïmplementeerd moeten zijn. Wel leuk om te zien dat het toch nog gebeurd aangezien dat 1 van het grootste handelingen zijn die een persoon fout doet.
Volgens mij is dat ook niet echt handig. Dan zou je dus de situatie hebben waarbij je USB 3.0 apparaten hebt die en backwards compatible moeten zijn met USB 2.0 stekkers, maar ook hun eigen stekkers hebben waar je de stekker op elke manier er in kan pluggen.

Wat je dan weer zou krijgen is gemekker over hoe laptops veel te weinig (voor de specifieke gebruiker bruikbare) stekkers hebben, omdat alles dubbel moet. Uiteindelijk heb je dan per saldo waarschijnlijk meer verwarring en gezeik zoals "oh ja, DEZE disk is USB 2.0, moet in de andere stekker!" en dat soort onzin. Het is zeg maar nooit goed in die situatie ;)

En met USB 3.1 gaan we waarschijnlijk weer geleuter met verloopstekkers hebben want jah, je wil je ouwe tret wel blijven gebruiken op je spiksplinternieuwe laptop met 3.1 stekkers en slechts 1 "old-skool" stekker he...
Hoe simpel het eigenlijk ook is, waarom hebben ze dit in godsnaam niet vanaf het begin bedacht. Altijd te hannesen net die kabels. Je moet altijd 3 keer proberen. De eerste keer heb je de kabel goed om, maar lukt het niet. Dan draai je hem om en kom je er achter dat je hem al goed gaf dus moet je nogmaals omdraaien. 😜
Nou... je kan ook aanleren dat je de kant die geen "crack" heeft in het metalen deel altijd boven in moet. Als je dat eenmaal door hebt (en, bij vertikale poorten hebt ontdekt wat "boven" is ;) ) dan is het een eitje. Maar - ik ben het wel met je eens - dit zou al vanaf het begin zo geweest moeten zijn.

Overigens lijkt het mij redelijk aannemelijk dat dit iets geweest moet zijn dat ze tijdens de ontwikkeling van USB echt wel door hadden zelf, maar blijkbaar was er toen een reden die goed genoeg was om het niet te doen. Wellicht dat de pin-layout niet compatible was met omkeerbaarheid etc... als je kijkt naar zo ongeveer alle stekkers die er bestaan in de PC wereld (IDE, SATA, Com-poort, FireWire, Monitor, HDMI, etc.) - AL die stekkers kunnen er maar op 1 manier in... echter is het bij die stekkers vaak wel een stuk duidelijker welke kant boven is.

Edit: Come to think of it... kan geen enkele stekker bedenken die wel omkeerbaar is (behalve wellicht Thunderbolt...?) En nee Laptop power stekker telt niet :P

[Reactie gewijzigd door Webdoc op 23 juli 2024 03:57]

thunderbolt ook niet, ik denk dat je refereert aan lightning (iphone, ipad)
Edit: Come to think of it... kan geen enkele stekker bedenken die wel omkeerbaar is (behalve wellicht Thunderbolt...?) En nee Laptop power stekker telt niet :P
Ok, uhm, de (mini)jack en tulpaansluitingen t.b.v. audio, een ouderwetse coaxiale netwerkstekker en je Kensington slot maar meer kan ik er ook niet verzinnen.

On-topic: een gouden uitvinding, dit scheelt veel gezeur in het donker of met scheve usb-poorten. Alleen waarom geen backwards-compatibility met oudere USB 1.0 en 2.0 ?

[Reactie gewijzigd door moreasy op 23 juli 2024 03:57]

Alleen waarom geen backwards-compatibility met oudere USB 1.0 en 2.0 ?
physiek compatibel was geen optie.
maar qua pinout is er niks veranderd. dus een eenvoudig omzetstekkertje laat je straks gewoon je oudere apparaten in je nieuwe laptop prikken of andersom.
Nou... je kan ook aanleren dat je de kant die geen "crack" heeft in het metalen deel altijd boven in moet. Als je dat eenmaal door hebt (en, bij vertikale poorten hebt ontdekt wat "boven" is ;) ) dan is het een eitje.
De Dell die hier voor me op het buro ligt heeft de USB A-poorten ondersteboven zitten :p
Edit: Come to think of it... kan geen enkele stekker bedenken die wel omkeerbaar is (behalve wellicht Thunderbolt...?) En nee Laptop power stekker telt niet :P
Lightning. Magsafe.
Iets wat de meeste mensen onbewust dagelijks gebruiken. In nederland is de 220V stekker omkeerbaar, ook de geaarde versie.
Anoniem: 562785 @Webdoc2 april 2014 17:08
Lightning (ik neem aan dat je die bedoeld aangezien Thunderbolt niet reversible is) maakt gebruik van een kleine chip in de stekker om de oriëntatie van de stekker te detecteren. Het is dus niet zo dat dezelfde pins aan de "onderkant" in gespiegelde volgorde zijn geplaatst. Zulke technologie was 15 jaar geleden nog niet denkbaar. Hadden ze de aansluiting wel zo willen maken, dan waren lompe stekkers en poorten het gevolg geweest.
Lightning (ik neem aan dat je die bedoeld aangezien Thunderbolt niet reversible is) maakt gebruik van een kleine chip in de stekker om de oriëntatie van de stekker te detecteren. Het is dus niet zo dat dezelfde pins aan de "onderkant" in gespiegelde volgorde zijn geplaatst. Zulke technologie was 15 jaar geleden nog niet denkbaar. Hadden ze de aansluiting wel zo willen maken, dan waren lompe stekkers en poorten het gevolg geweest.
Zeeeaaauuu dat is onzincorrect.

De pins op de lightning connector zijn wel degelijk gemirrord. Kun je met een multimeter vrij snel achter komen.

Die chip is voor de functionaliteit (serieel, usb, hdmi, iets anders).

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 03:57]

http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_(connector)

Rechts zit lane 0, links zit lane 1, niet simpelweg gemirrord dus, en je hebt wel degelijk wat elektronica erbij nodig om dat in goede banen te leiden.
Ik zal 't thuis nog 's checken want ik heb er al 's een multimeter tegenaan gehouden. Misschien heb ik 't verkeerd onthouden.
Anoniem: 562785 @CyBeR2 april 2014 18:10
Ik ben er bang voor, wiki is niet de enige plek waar het beschreven staat dus ik denk dat je ergens een voutje hebt gemaakt :)
Je hebt gelijk en ik heb het klaarblijkelijk verkeerd onthouden.

Mij nederige excuses.
dat ding van apple is toch ook omkeerbaar?
Audio stekker? =)
- Coax kabel
- Mickey Mouse stekker met 2 pootjes
- Stroom stekker
- auto lader

Er zijn er toch wel enkele. Nu we het er zo over hebben, ben ik toch erg nieuwsgierig geworden naar de reden hiervan. Wie bedenken die stekkers?
dat zijn allemaal stekkers met maar 2 polen, waarvan er een aantal extra elektronica nodig hebben om de omkeerbaarheid kunnen ondersteunen.

hoe meer polen hoe ingewikkelder dat wordt.
Waarom denk je dat dit met die nieuwe versie anders is? Het ligt in de USB-standaard zelf vastgelegd dat je em 3x moet omdraaien voordat ie past. Dat blijft ook gewoon zo (vertrouwd) met usb 3.1
Het lijkt nu net alsof er in het midden van de aansluiting in de laptop een 'plankje' hangt waar de kabel omheen schuift... ik hoop dat ik dat verkeerd zie? Dat stukje plastic is zo klein dat het met een verkeerde beweging zo afbreekt. Heeft iemand hier meer info over? Het zou veel beter zijn als de aansluiting lijkt op die van Apple (waarbij er een massief stuk plastic in een massief gat gestoken wordt, zonder pinnetjes die af kunnen breken).

offtopic: Nee, ik hou ook niet van Apple, maar qua aansluiting hebben ze het deze keer beter gedaan. Jammer dat ze daarmee afwijken van de standaard, maar het idee achter die kabel en connector is wel goed.
je hebt het goed gezien. echter zit die flap vrij diep dus ik denk dat het raar moet lopen wil je die beschadigen.

en waarom je een ontwerp als de lightning connector niet wilt is omdat daar de contactpunten aan de buitenkant zitten en de kans op kortsluiting daarom groot is.

nu heeft lichting in elke plug elektronica zitten die geen stroom doorgeeft tot er een geverifieerde verbinding is, maar daar hangt een flink prijskaartje aan(chips in elke plug). dat is voor USB geen optie. USB is juist zo aantrekkelijk omdat het bijna niks kost.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 03:57]

Anoniem: 120693 @BRAINLESS012 april 2014 17:11
Zolang dat dunne stripje maar voldoende naar binnen zit is er niets aan de hand. De plug is dan al 'in line' en kan geen zijdelingse druk uitoefenen.

Deel je mening over de Apple connector. Die werkt bijzonder prettig.
De krachten worden opgevangen door de buitenmantel
Ooit micro usb gebruikt?
Daar heb je een goed punt, die heeft dat ook. Misschien gaat het dan toch wel goed.
leuk hoor reversible, maar waarom niet gelijk 100% makkelijk/idiot proof en een ronde aansluiting formaatje jack oid?
omdat die altijd kortsluiting maakt wanneer je ze aansluit. geen probleem voor audio, maar niet zo fijn voor stekkers waarmee je wilt kunnen opladen en data kunnen versturen.
Klopt, USB is juist zo gemaakt dat de massapennetjes langer zijn en dus eerder contact maken dan de signaalpennen. Dat voorkomt storingen bij het aansluiten.
Aaaah kijk vandaar, en zo leer je elke dag weer wat nieuws :D
Dat is niet erg praktisch in een telefoon. Die wil je juist zo plat mogelijk maken.
Allebei waar maar toch denkt mijn eigenwijsheid dat het in deze tijd van 3D printers die op nanoschaal printen wel mogelijk moet zijn, of het financiel aantrekkelijk is het eerste jaar is weer een ander verhaal :P
Omdat een USB stekker vier draadjes bevat en dat lastig te realiseren is met een ronde stekker.

Headphone jack heeft 3 draadjes BTW.
Zal dit dan de standaard worden waar de EU mee bezig is?
Waarom anders nog aandacht besteden aan - nog één - nieuwe aansluiting.
Vooral ook hopen dat hij meer dan 10 Watt aankan, dan is hij ook zeer geschikt voor opladen van tablets, laptops, camera's, etc. En natuurlijk je telefoon een stuk sneller vol!
de mA's word met usb3.1 standaard verhoogt naar 2000 (@5v = 10 watt) (2.0 = 2.5watt, 3.0 4.5watt) edit : rekenfout.

voor meer zal er eerst een onderhandeling tussen het apparaat en de adapter plaats moeten vinden. maar hier is nog geen vaste standaard voor voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 03:57]

de mA's word met usb3.1 standaard verhoogt naar 2000 (@5v = 20 watt) (2.0 = 5watt, 3.0 9watt)
2000 mA op 5 volt is nog altijd 2000 * 5 = 10000 mW = 10 W.

Om het even volledig te maken hier een quote uit Wikipedia:
The USB 3.1 standard is backward compatible with USB 3.0 and USB 2.0. Using three power profiles of those defined in the USB Power Delivery Specification, it lets devices with larger energy demands request higher currents and supply voltages from compliant hosts—up to 2 A at 5 V (for a power consumption of up to 10 W), and optionally up to 5 A at either 12 V (60 W) or 20 V (100 W).[27]
Zelfde verhaal als bij PoE, passive (assume and pray) and active (negotiate and know).

[Reactie gewijzigd door analog_ op 23 juli 2024 03:57]

Ik weet het niet hoor, de contactjes zijn wel erg klein nu.
intel is bezig om een standaard te maken waarmee er tot 100 watt over usb verzonden kan worden. dit voornamelijk door het voltage te verhogen naar 20 volt als beide apparaten het daar mee eens zijn.

nu lees ik echter ook dat ze de type-C connector zullen limiteren tot 36watt. waarschijnlijk omdat de contact punten veel kleiner zijn.
maar dat is nogsteeds 3 keer meer als usb3.1 en bijna 15 keer meer als usb2.0.
Ik weet niet of dit de standaard van de EU is, ik dacht dat dat MicroUSB van USB2.0 was.
Daarnaast is dit gewoon de micro-versie van USB3.1 De volledige versie van USB3.1 is hetzelfde als 3.0 en 2.0 en 1.1.

Ook qua verandering van specs (stroom en signaal) kan ik me voorstellen dat de plugs veranderen. Zolang ze maar samen veranderen.
Daarnaast is dit gewoon de micro-versie van USB3.1 De volledige versie van USB3.1 is hetzelfde als 3.0 en 2.0 en 1.1.
ik dacht eigenlijk dat ze van deze uiteindelijke verwachten dat hij alle andere stekkers gaat vervangen.
De EU houd zich verder niet bezig met het ontwikkelen van een standaard, maar heeft in 2009 besloten voor smartphones dat de electriciteits-oplading van de accu verplicht mogelijk moet zijn via een standaard oplaad-aansluiting (waarbij overigens ook een adapter te gebruiken toegestaan was en dus ook bv Apple aan deze regeling voldeed, aangezien ze verder wel voldeden aan de kenmerken van de USB-B specificatie, enkel met een custom aansluting).

op het moment van invoer van die regeling in 2009 was dat Micro USB-B, maar het is geen onoverkomelijk probleem deze regeling aan te passen aan toekomstige USB-standaards.
In een recentelijke amendement eind 2013 heeft het EP besloten de regeling uit te breiden voor een hoop andere electrische apparaten, ook radio's, tablet-computers en andere oplaadbare netwerk-apparaten moeten hier nu aan voldoen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_External_Power_Supply
Zoals dit? :Y)

Dit zou overigens een vervanging moeten worden van álle usb aansluitingen. Goede kans dat deze nieuwe standaard ook een einde maakt aan het A en B connector verhaal (host kant en client kant)

Wel een risico overigens voor de USBIF aangezien het breken met backwards compatibiliteit aan andere aansluitingen kansen biedt.

[Reactie gewijzigd door Joolee op 23 juli 2024 03:57]

En nog zie ik een ontwerpfout, althans ik had het niet zo gedaan. En dat is dat er nog steeds een fragiel flapje in het midden van de poort zit waar de stekker omheen moet. Waarom in vredesnaam? Dat is toch vragen om problemen, neem Apple's lightning connector aub als voorbeeld. Die ziet er rock-solid uit, overigens weet ik niet of die dat ook is, en lijkt me makkelijker om foutloos in de poort te steken.

Gelukkig is dit nog niet het definitieve ontwerp al vrees ik dat ze het flapje niet weg gaan halen... |:(
Mag vast niet van Apple en ik heb zelf nog nooit dat flapje stuk gehad. Er zal vast wel een reden voor wezen dat ze het zo doen. Misschiel alleen al om de kosten zo laag mogelijk te houden of productie makkelijker te maken. Of gewoon "If it aint broken, don't fix it".
Ik zeg ook niet dat je het 1 op 1 moet kopiëren van Apple, maar laat je inspireren.

Bij mij begint het flapje wel kuren te tonen, hij is niet compleet recht meer en als ik hem niet recht aansluit dat lukt het niet. Het flapje terug buigen is een no-go als ik zie hoe dun hij is.

Snap gewoon niet dat je zoiets fragiel (ook al ziet het er alleen maar fragiel uit) laat zitten. Het is niet noodzakelijk. En als ik me niet vergis heb je nu ~ 2 x zoveel contact oppervlak, waarom?

Edit, ik heb net als oef! ook een Galaxy Nexus.

[Reactie gewijzigd door vdvoort op 23 juli 2024 03:57]

Het flapje kun je eenvoudig/voorzichtig met een horlogemakersschroevendraaier buigen, heb ik een aantal keren gedaan en het werkt ook. Uiteindelijk is het een garantiezaak geworden.
Ik denk juist dat het flapje voor extra stevigheid moet zorgen. In principe kun je een elastisch materiaal gebruiken om de buiging op te vangen, want naast toegevoegde stevigheid is het functioneel alleen maar om extra contactbanen op kwijt te kunnen.
Hoe zorgt zo'n dun flapje voor meer stevigheid dan een massieve plug als dat van de Lightning? En helemaal als je elastisch materiaal gaat gebruiken. Je hebt gewoon 2x zoveel oppervlak dus ook meer speling.

Bovendien kun je bij beide concepten evenveel contactbanen kwijt.
zonder flapje moeten de contactpunten van de stekker aan de buitenkant zitten. dat geeft kans op kortsluiting.

lichting vangt dat af door er geen stroom op te zetten tot er een geverifieerd verbinding is opgezet maar dat bekend wel dat in elke plug een chip moet met alle kosten van dien.

dat is voor USB gewoon geen optie.
De namaak-lightning kabels liggen anders ook bij de Action-achtige zaken voor 1 euro per stuk in het schap. Dus zo veel kan het niet kosten.
die je mooi niet kan gebruiken omdat apple die blokkeert.

daarnaast vertrouw ik een usb kabel van 1 euro prima(ze zijn te krijgen voor 1/3 van die prijs) , maar een lichting kabel voor die prijs zeker niet.
Die kabels missen dus de 'intelligentie' om pas vermogen te leveren op het moment dat de verbinding juist is gemaakt. En met de lay-out van de Lighning plug is dat brandgevaarlijk.
De apple variant lijkt me ook handiger, waarbij ik me afvraag of ze een patent hebben op die form factor (niet de pin layout oid). Overigens heb ik met dat flapje wel de nodige problemen gehad met mijn Samsung Galaxy Nexus dus ik ben er ook geen fan van.
Anoniem: 474132 @vdvoort2 april 2014 17:18
Ik vind het prima zo, op deze manier kun je de uiteinden van het Apple lightning/usb 3.1 adapter kabeltje prima uit elkaar houden: female plugje is usb zijde en male plugje is Apple lightning zijde.
De stekker is fors kleiner dan huidige usb-poorten en is dus niet compatibel met de huidige standaarden.
Dat lijkt me toch logisch, aangezien de huidige standaard niet geschikt is om omgedraaid te gebruiken?
Klopt, maar het is het zeker waard om te vermelden. Iedereen weet momenteel hoe een USB poort eruit ziet. Iedereen weet ook dat als men USB hoort, ze weten wat voor soort USB-stick daar in past. Op het moment dat ze de naam USB blijven doorvoeren denken mensen dat alles nog 1 op 1 backwards compatible is. Dat is hier dus niet het geval aangezien de grootte van het 3.1c formaat anders is dan de huidige ''2.0 en 3.0''. Fabrikanten die dus hardeschijven etc. bouwen voor 3.1c moeten dus verloopkabels gaan meeleveren.
Anoniem: 562785 @Frozen2 april 2014 17:01
Klopt wat je zegt, mensen hebben nu een beeld bij een usb aansluiting. Als je iets met een usb aansluiting koopt weet je ook dat het past en werkt. Maar mensen zijn in staat om nieuwe dingen te leren, en kan je niet omwille van een kleine groep mensen die niet willen meegroeien de ontwikkeling stil laten staan. Nieuwe apparaten met de c-aansluiting als zodanig aanduiden (bijvoorbeeld USB-C op de verpakking zetten) kan veel foute aannames voorkomen.
Klopt niet helemaal, erzijn nu al stekkers (kabels met stekkers) die je omgekeerd kunt plaatsen. zie Conrad. Hele verhaal is eigenlijk een hoax.
De nieuwe USB-stekker? Welke USB-stekker? Er zijn er vrij veel. Universal my a**
De stekker is fors kleiner dan huidige usb-poorten en is dus niet compatibel met de huidige standaarden
Kleiner dan welke USB-stekker? Welke USB standaard? :P

Eindelijk! Mooi gedaan. Maar USB is niet zo "universal" als hier wordt voorgedaan.

Edit @Kmork:
Dus niet echt universal...toch? Je hebt het zelf al over "tig" standaarden.
Om het nou Universal te noemen...nee.
Maar misschien wordt dit 'em dan? :)

[Reactie gewijzigd door HMC op 23 juli 2024 03:57]

Er staat poorten en standaarden, dus je mag er vanuit gaan dat dit gaat om de standaarden USB, mini-USB en micro-USB.
Uiteraard zijn daar ook varianten op in snelheid etc., maar het gaat hier om de fysieke poorten als in het gaatje waar de stekker in moet (en niet om pin-layouts of dergelijke). Je hebt dus weliswaar gelijk dat er tig standaarden zijn, maar dat doet er niet toe in dit specifieke verhaal.

Als je naar het plaatje kijkt zie je ook dat het om USB 3.1 type C gaat, en dat het inderdaad kleiner is dan USB 3.1 standard-A en USB 3.1 micro-B. Aangezien Micro-USB de kleinste huidige USB standaard is, is het dus per definitie kleiner dan alle andere USB standaarden op het moment.

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 23 juli 2024 03:57]

Anoniem: 562785 @HMC2 april 2014 17:12
Universeel houdt niet in dat de aansluiting per sé hetzelfde is, maar de techniek wel is (m.a.w. controllers en communicatie). Ik neem aan dat je niet zit te wachten op USB-A stekkers op je telefoon? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.