Gerucht: Apple ontwikkelt kabel met 'omkeerbare' usb-a-aansluiting

Apple zou werken aan een nieuwe usb-kabel, die omgekeerd ook in de aansluiting past. Het gaat om een aangepast ontwerp van de usb type a-aansluiting, en nog niet om de nieuwe type-c-aansluiting, die standaard 'omkeerbaar' is.

Naast de propriëtaire lightning-aansluiting, die standaard al op twee manieren in een aansluiting kan worden geprikt, zou het nieuwe kabelontwerp waar Apple aan werkt ook een reversible usb-aansluiting hebben, zo is op te maken van foto's die op Twitter zijn geplaatst. Het gaat daarbij om een traditionele type a usb-stekker die op twee manieren in een usb-aansluiting kan worden geprikt. Eerder doken er ook al foto's van het nieuwe kabelontwerp op bij een Chinese website.

Apple heeft nog niet gekozen om het door de USB 3.0 Promotor Group voorgestelde usb 3.1-ontwerp waarbij gekozen is voor een kleinere en omkeerbare usb type c-aansluiting. Deze usb-stekker is niet backwards compatibel waardoor in veel gevallen nog een adapter nodig zal zijn. Apple lijkt zijn eigen ontwerp gebaseerd te hebben op basis van een patentaanvraag waarin een 'reversible usb connector' wordt beschreven op basis van een type a-aansluiting.

Mogelijk zal Apple de nieuwe lightning-usb-kabel aankondigen bij de verwachte presentatie van de iPhone 6. Dit zal vermoedelijk op 9 september gaan gebeuren.

Mogelijk nieuwe lightning-usb-kabel van Apple

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-08-2014 • 09:52

210

Submitter: RobbieB

Reacties (210)

210
203
157
9
0
0
Wijzig sortering
Bestaat toch al? (http://flipperusb.com/)
of heb ik het artikel verkeerd gelezen?
Connectors bestaan ook al sins 2004. Is in een paar comments terug al verteld geworden. ;) Er is alleen niks meer mee gedaan behalve door andere company's "overgenomen". Apple heeft de draad opnieuw opgepakt en alles vernieuwd, een beetje veranderd en gepatenteerd.
Dit soort aansluitingen zijn er toch al een tijd? Deze bijvoorbeeld: http://www.ecnmag.com/pro...reversible-type-connector

Nooit goed begrepen waarom dit niet meer mainstream is geworden.
Klopt, dit soort dingen zijn al een tijdje verkrijgbaar, daarom hadden de meeste media vorige week al door dat er van dit gerucht weinig klopt. Ik begijp niet waarom Tweakers hier nu nog op springt

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 24 juli 2024 08:14]

Dan moet je even met een ander bewijs komen :-)
http://web.archive.org/we...eversible-USB-Cables/1048

De link laat juist zien dat dit NA Apple's aanvraag is.
Hoe is dat relevant? Een eventuele patentaanvraag staat hier helemaal los van.

Het is duidelijk dat er al fabrikanten zijn die kabels met dit soort connectoren maken en die al een tijdje leveren. Waar zijn de aanwijzingen dat de kabel op deze foto van Apple is? Waarom lijkt het alsof het bewust onduidelijk gemaakt wordt dat dit een Apple kabel is terwijl het zo makkelijk te bewijzen is?

Totdat ik dat zie heb ik er een hard hoofd in dat dit een kabel van Apple is.
Hoe is dit relevant?
Je komt met zogenaamd bewijs dat Apple niet de eerste is. Ik weet dat niet, zou kunnen, maar je bewijs klopt niet aangezien de kabels die jij aandraagt pas per april leverbaar zijn. De patent aanvraag is van januari.

Daarom zeg ik dat je met ander bewijs moet komen.

Dat kan je niet los zien, omdat alle patenten van grote jongens zoals Apple gemonitord worden. En ook omdat de dingen die in China worden geproduceerd vrijwel altijd gekopieerd worden.
Het is toch duidelijk dat Apple niet de eerste is? Apple levert ze op dit moment niet. Dit hele artikel had niet bestaan als Apple ze al in het assortiment had gehad.

Kortom, Apple levert deze kabels nu niet, andere bedrijven al wel. Als je dus nagaat dat deze kabels al bestaan (alleen niet van Apple) en dat de foto's bewust alle bewijzen dat het inderdaad een kabel van Apple is lijken te verdoezelen heb ik er een hard hoofd in dat dit inderdaad een kabel van Apple is.

Dat Apple ooit een patent heeft aangevraagd zegt niets. Veel bedrijven, Apple niet uitgezonderd, hebben honderden of duizenden patenten waar ze nu niets of nooit iets mee zullen doen. Het hebben van een patent is allerminst een bewijs van intentie.
Wat versta je precies onder gerucht dan ?
Want apple heeft wel degelijk een patent aanvraag ingediend voor een "REVERSIBLE USB CONNECTOR "(zie link in de OP)
Het enige wat we hebben is een foto van een witte kabel met een soort reversible Type-A connector. Dit soort kabels zijn al een tijdje verkrijgbaar.

Dat het een Apple kabel is op deze foto's weten we niet. Iedereen kan witte kabels maken en er is nergens een Lightning connector te zien terwijl je die dus aan de andere kant zou verwachten. Apple heeft ook altijd een appeltje op hun USB connectoren die hier ook nergens te zien is.

Het kan net zo goed iemand zijn die de huls van een witte kabel met reversible type-A connector heeft gehaald of één of ander Chinees imitatiekabeltje en voor de grap de media wijs maakt dat het een Apple kabel is. Terwijl als het echt een Apple kabel was geweest het een kleine moeite was geweest het appeltje te laten zien of beide einden van de kabel. Nu lijkt het bewust onduidelijk gehouden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 24 juli 2024 08:14]

Helemaal mee eens maar het valt mij de laatste tijd op dat Tweakers enorm pro apple is. Vorige week was er dag 1 een gerucht en dag 2 werd het officieel bevestigd. Zelfs het gerucht (geen onderbouwing gezien) dat apple 500.000 mensen indirect aan het werk heeft in Europa is tegenwoordig bij Tweakers een tech item... erg jammer
Ik denk niet het iets met pro of anti-Apple te maken heeft. Artikelen met het woord Apple in de titel worden nou eenmaal het best gelezen op Tweakers. De comments zijn half gevuld met mensen die om één of andere reden iets pro of anti te melden hebben maar dat maakt niet uit, lezers zijn lezers.
Juist, en dan vraag je je dus af hoe zij het patent kunnen krijgen als er al duidelijk prior-art is...

Wel weer het zoveelste voorbeeld van Apple die alle aandacht krijgt, maar waarbij het idee al lang van een ander bedrijf is..

Ik had in iedergeval nog niet van die kabel gehoord..

Wat natuurlijk ook kan zijn, is dat Apple het betreffende bedrijf gekocht heeft...

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 24 juli 2024 08:14]

Ze hebben het patent nog niet, als je het artikel zorgvuldig leest zul je wellicht kunnen zien dat het "patentaanvraag" staat. Shocking.
tja, maar de kans dat het patent afgewezen wordt acht ik zeer klein..
Maar stel nou dat Apple een chipje in de kabel heeft gemaakt die eerst communiceert met de computer, wat voor kabel die moet zijn. En daarop de juiste pinnen inschakelt en vervolgens data in goede banen laat lopen. Mag je daar dan patent op aanvragen van jullie???
Dat klopt ja, maar ik kan er niet op uit maken en wat helemaal tof zou zijn is dat Apple hiermee dan ook 3.1 gaat ondersteunen en dat alles dan gewoon backwards compatible kan zijn met 1 standaard stekker..
Dan zal Apple het op een andere manier hebben verzonnen, anders wordt hun patent nietig verklaard vanwege A Priori.
Ik vind het eerlijk gezegd sowieso stom dat Apple steeds proprietary connectoren blijft bedenken. Eerst de lightning-connector, en nu een afwijkende USB-A aansluiting die weer niet compatibel is met de nieuwe omkeerbare USB 3.1 aansluiting ... we blijven dus onnodig veel verschillende kabels houden om onze apparatuur met elkaar te verbinden.

Nu moet ik wel toegeven dat de lightning-connector op mijn iPad Mini Retina erg plezierig is, maar zou het fijn vinden als alle fabrikanten dezelfde standaard zouden gebruiken. Overal waar ik kom liggen wel USB-kabels waarmee je apparatuur kunt opladen, maar de kans dat er ook een lightning-kabel ligt is een heel stuk kleiner.
Hoezo, men had toch geen fatsoenlijk alternatief voor de lightning connector. En nee Micro-usb is nooit een fatsoenlijk alternatief geweest. Een tussentijdse overstap naar micro-usb zou ook nog eens niet echt gebruiksvriendelijk zijn met daarbij alle nadelen.
Het USB consortium is gewoon te laat gekomen met een fatsoenlijke toekomst bestendige oplossing en Apple staat er nou eenmaal bekend om, dat als er geen standaard is men dan zelf wel een juiste oplossing maakt.

Deze connector die men nu uitbrengt lijkt er heel erg op het gebruikersgemak te verhogen, men blijft immers compatible en verhoogt het gemak.
Niks aan de hand dus, deze stekkers zijn er wel meer. Hij is gewoon compatible met alle type A poorten

En uiteindelijk zal Apple gewoon naar de standaard USB 3.1 aansluitingen op hun computers gaan. Alleen is de noodzaak er nu niet zodanig om dat snel te doen.
Anoniem: 120693 @Blaise18 augustus 2014 10:59
Oops... niet goed gelezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120693 op 24 juli 2024 08:14]

Feit dat iets al bestaat betekend niet dat ze het niet zelf verzonnen hebben.
Waarom is hier vanaf 1997 nog niemand opgekomen? Het is al jaren lang de nummer 1 ergernis van USB.
Omdat hij niet compatible is, iets wat je over USB1,2 en 3 niet kan zeggen, die werken probleemloos met elkaar.
Juist Wél!
De USB3.1 is niet meer (zonder converter) compatibel.

Jammer dat het "universele" van USB nu lange tijd in tweevoud zal bestaan, maar zie verder geen graten in eindelijk een nieuwe connector (die wel omkeerbaar is). Wel vreemd dat ze niet meteen een optische component voorzien in USB 3.1 ...
:)

[Reactie gewijzigd door Schnitzel op 24 juli 2024 08:14]

Omdat hij niet compatible is, iets wat je over USB1,2 en 3 niet kan zeggen, die werken probleemloos met elkaar.
Het klinkt misschien bot maar eens in de zoveel tijd backwards compatibility laten gaan is gewoon iets wat moet gebeuren IMO om vooruitgang te krijgen, als je altijd maar rekening moet gaan blijven houden met oudere standaarden e.d. schieten we weinig op en krijg je weinig tot geen echte vernieuwing.

@Game_overrr
Vernieuwing ten koste van compatibliteit? Als Android een nieuwe versie met een nieuwe run-time uitbrengt en daarbij de compatibiliteit met ouder apps laat vallen is dat een goed argument: "Ja, sorry we willen vernieuwen" Nee, backwards-compatibility is iets wat zeker moet blijven bestaan en als het echt jaren terug is, en het wordt niet veel meer gebruikt dan kan het gestopt worden.
Je trekt mijn opmerking nou wel heel erg breed, ik zeg opzettelijk:
Het klinkt misschien bot maar eens in de zoveel tijd backwards compatibility laten gaan is gewoon iets wat moet gebeuren IMO om vooruitgang te krijgen
en niet dat je met elk wissewasje backwards compatibility moet laten vallen.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 24 juli 2024 08:14]

Vernieuwing ten koste van compatibliteit? Als Android een nieuwe versie met een nieuwe run-time uitbrengt en daarbij de compatibiliteit met ouder apps laat vallen is dat een goed argument: "Ja, sorry we willen vernieuwen" Nee, backwards-compatibility is iets wat zeker moet blijven bestaan en als het echt jaren terug is, en het wordt niet veel meer gebruikt dan kan het gestopt worden.
En waarom eigenlijk niet? DDR2 geheugen past ook niet op een DDR3 slot.
SATA en IDE, zelfde "probleem".
Verder zijn pc's nu al voorzien van zowel USB2.0 als USB3.0 sloten, dat kan evengoed vervangen worden door 3.0 en 3.1 sloten.

Het klopt dat je op je nu hagelnieuwe bak geen 3.1 kan aansluiten (of misschien met een adaptertje). En dat adaptertje kunnen ze bij de eerste devices er evengoed bijgeven als er verder niet al te veel wordt aangepast aan het USB protocol (of hoe 't ook noemt).

Nee, blijven vastzitten aan een standaard van '97 hoeft niet.
En waarom eigenlijk niet? DDR2 geheugen past ook niet op een DDR3 slot.
SATA en IDE, zelfde "probleem".
Dit is natuurlijk niet te vergelijken, RAM-reepjes van 128 mb uit het jaar 2000 hebben anno 2014 geen enkele toevoeging meer op mobo. Het gebruik van een muis/toetsenbord/geluidskaart/seriele kabel nog mogelijk wel. Daarnaast hebben alle apparaten uit het jaar 2014 (aka nu) ook nog dezelfde aansluiting!
Het klopt dat je op je nu hagelnieuwe bak geen 3.1 kan aansluiten (of misschien met een adaptertje). En dat adaptertje kunnen ze bij de eerste devices er evengoed bijgeven als er verder niet al te veel wordt aangepast aan het USB protocol (of hoe 't ook noemt).

Nee, blijven vastzitten aan een standaard van '97 hoeft niet.
Je hebt helemaal gelijk natuurlijk, maar je vergeet alleen dat de nieuwe USB 3.1 aansluiting vooral bedoeld is voor protable devices lijkt me. Al heeft 3.0 10 pinnenen de 3.1 aansluiting lijkt er meer te hebben [Tweakers].
Verloopstekkertjes lijken mij de komende tijd standaard meegeleverd met USB 3.1 producten (kent iemand de USB naar PS/2 stekkertjes nog: Google).
Desniettemin, verwacht ik de USB 3.1 aansluitingen het snelst op smartphones. Want de huidige USB 3.0 micro aansluitingen, kunnen echt niet en doen mij denken aan de oude propriëtaire aansluitingen. Ik verwacht daarom ook dat in het begin er altijd een USB 3.1 naar 3.0 bij zou zitten. Tevens zijn de USB 3.1 aansluitingen ook ideaal voor ultrabooks.

@ontopic:
Mogelijk zal Apple de nieuwe lightning-usb-kabel aankondigen bij de verwachte presentatie van de iPhone 6. Dit zal vermoedelijk op 9 september gaan gebeuren.
Waarom Apple?? 8)7 8)7 , waarom gaan ze niet direct over op USB 3.0 voor Lightning? Of is hun nieuwe kabel niet geschikt te krijgen voor 3.0? In de patentaanvraag is trouwens duidelijk te zien dat het gaat om een reguliere USB 2.0 aansluiting. Misschien dat een 3.0 ook mogelijk is, maar maar dat wordt niet in de patentaanvraag aangegeven.[ USPTO ]
Begrijp me niet verkeerd, zo'n kabel is leuk. Maar ik zou deze 2.0 aansluiting nog alleen nuttig vinden voor langzamere apparate, zoals muizen e.d..

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 24 juli 2024 08:14]

Waarom gaan ze niet direct over op USB 3.0 voor Lightning? Of is hun nieuwe kabel niet geschikt te krijgen? Begrijp me niet verkeerd, zo'n kabel is leuk. Maar ik zou deze 2.0 aansluiting nog alleen nuttig vinden voor langzamere apparatenl, zoals muizen e.d.
Het patent gaat over een omkeerbare type A connector, wat ook bij USB 3.0 de standaard aansluiting is bij desktops en laptops. Het feit dat de stekker wit ipv blauw is op de foto, kan evengoed liggen aan het feit dat het om een prototype gaat (of omdat Apple gewoon graag volledig witte kabels maakt).

Best een mooie (tussentijdse) oplossing, tot die nieuwe type C connectoren op de meeste apparaten standaard zijn. Maar aangezien het gepatenteerd is, zal dit waarschijnlijk veel minder uitgebracht worden dan dat nieuwe type C.
Het is maar de vraag of het een tussentijdse oplossing is. Er is nergens gezegd dat deze oplossing backwards compatible is en gezien Apple wel houdt van eigen standaarden is het niet gek om daar dus niet vanuit te gaan.
Dit zal nooit een tussen oplossing worden als de consument 2 keer moet overstappen op een nieuwe standaard. Of ze blijven hangen op deze standaard of ze slaan hem over en gaan meteen voor de nieuwe type c. Gezien Apple graag premium producten met een premium prijs maakt is het mogelijk dat de Apple standaard overgeslagen wordt door de prijs.
Apple doet wel aan open standaarden en is ook meestal bij de eerste om een nieuwe standaard te omarmen en waarom zou dit iets anders zijn dan een tussentijdse oplossing? Het blijft een oplossing voor een oude standaard waarom zou Apple niet overstappen naar de nieuwe USB standaard?
Wat een hoop onzin. Apple stapt vervolgens over op USB 3.1 en om kabeltjes te verkopen hangt er gewoon Lightning aan het andere einde. Apple moet wel mee met 3.1 want fabrikanten van toebehoren zullen dat doen en het kan niet dat je Apple hardware niet kan gebruiken met alle nieuwe apparaten die er uitkomen.

Wat de rest van je verhaal met USB te maken heeft is me een raadsel.
Waar zie jij USB2.0? Dat de aansluiting niet blauw is betekend niet dat het geen USB3.0 is, dat doet apple ook niet op de laptops.
Maar USB3 typeA is niet omkeerbaar te maken ivm de extra pinnen, dus dan is usb2 een gegeven.
Ik zie in mijn USB3 typeA kabels toch gewoon een isolator zitten. Wat Apple nu doet is die weghalen en daar pinnen maken zodat je hem op twee manieren erin kunt stoppen, of begrijp ik je niet goed? Ik zie geen reden waarom dit niet gewoon usb 3 zou kunnen zijn.
We hebben ooit ide hdd gehad en toen oeps ineens andere aansluiting. niemand die ik daar over heb horen zeuren.
Idem met isa insteekkaarten naar pci

Wat jij het over hebt is software compatibiliteit en dat is iets anders als hardware. die 2 zijn niet te vergelijken.

Daarnaast apple zet er een patent op dus kun je het sowieso weggooien aangezien het geen standaard zal worden die door iedereen gebruikt kan worden. Het enige doel van apple patenten is de boel weer frustreren voor anderen en geen algemene standaard.

Daarnaast als je nu nieuwe usb stekker krijg adapter en over 5 jaar heeft iedereen het standaard en is je probleem met compatibiliteit opgelost.
USB zelf ook ook gewoon gepatenteerd hoor. Er zit een patent op de specificatie, op de USB (root) hub, op het chip design, de connectors, power over usb, wireless usb, etc.

Dat op een specificatie een patent rust is geen reden waarom het geen standaard kan worden. Geheugen, PCI, ATX, etc zijn allemaal gepatenteerd en toch een standaard. In de 3G/4G/5G standaard zitten bijvoorbeeld ook een aantal Sumsung patenten.

De reden dat deze Apple connector geen standaard zal worden, licht vooral aan Apple, omdat Apple in het algemeen geen licenties uitgeeft op haar patenten.

Maar als deze nieuwe connector op de iPhone 6 zal verschijnen, moet nog wel een andere vraag worden beantwoord. Wat gaat de EU dan doen? Want de EU heeft namelijk gespecificeerd dat alle telefoons gebruik in de zogenaamde Radio Equipment Directive dat het toestel via een Micro USB connector moet worden kunnen worden opgeladen. Mogelijk dan men dit opzeilen door een usb adapter mee te leveren..
De reden dat deze Apple connector geen standaard zal worden, licht vooral aan Apple, omdat Apple in het algemeen geen licenties uitgeeft op haar patenten.
Ik denk dat de reden eerder de connector zelf is want die is gewoon veel minder robuust dan de gewone A connector.

Waarom? Bij de USB connector is de helft open en de helft dicht. Wil je dus beide kanten open hebben dan heb je alle ruimte gebruikt. Maar je hebt die contract strip nodig. Je kan al aan het plaatje zien dat de twee open ruimtes niet gelijk zijn. De enige manier om dat op te lossen is dat die contact strip wat bewegingsruimte heeft. Verder moet die ook dun genoeg blijven zodat die bij het insteken de juiste kant op gaat en ik kan me ook voorstellen dat die strip af en toe het insteken juist belemmerd.

Hoe je het ook bekijkt, dit kan nooit zo stabiel zijn als een echte A connector en geeft doordat het plaatje dunner is ook minder druk op de contacten.

Een incompatibel ontwerp is trouwens geen groot issue. Dat hebben we ook gehad met de introductie van de USB Mini type B en later bij de USB Micro type B die ook niet compatibel zijn met de gewone A en B connector.
Je geeft zelf het antwoord al, apple geeft geen licenties uit.

Andere bedrijven brengen hun licenties samen in een standaard waarbij die standaard dan voor iedereen betaalbaar is.
Het probleem bij USB is dat er zo ontzettend veel aparaten zijn met een USB stekkertje. Voor al deze aparaten zal je dan met verloopstekkertjes aan de gang moeten. Bij een PC gaat het om één apparaat met één kaart waarbij de gemiddelde consument toch altijd alles tegelijk vernieuwd.
Hoeveel van die apparaten heeft een stekker er aan vast zitten? De meesten hebben gewoon aan beide kant een stekker. Als je dan een nieuwe USB stekker aan de PC kant verzint, die elektrisch compatibel is maar mechanisch niet, kun je altijd een kabeltje kopen waardoor je apparaat weer aan te sluiten is. Als je zo de ergernis van het aansluiten kunt weghalen koop ik graag een nieuw kabeltje a 10 euro (of minder).
Het gaat niet om 1 stekkertje maar veel verschillende stekkers aan de apparaat zijde (mini, micro, A/B, etc). Als ik even snel rond kijk heb ik in elk geval al 4 verschillende kabels nodig. En omdat ik nog een laptop heb met de oude aansluiting moet ik daar de oude kabels nog voor houden. Dus per apparaat moet ik er twee kabels bij bewaren. En daarbij gaat het niet om een paar apparaten maar een normaal huishouden heeft tegenwoordig tientallen USB apparaten. Denk naast de gebruikelijke randapparatuur ook aan telefoons, navigatiesystemen, camera's, e-readers, tablets, kinderspeelgoed wat geupgrade kan worden. Zelfs mijn robot stofzuiger heeft een USB aansluiting.

@MatthiasDS: Een USB hub zou kunnen maar bij een laptop is dat weer lastig.

Waar het me voornamelijk om ging is dat de vergelijking met de incompatibiliteit bij een PC niet op gaat omdat je hier te maken hebt met veel externe zaken die je niet even upgrade. Backwards compatability is hierbij dus veel belangrijker dan de aansluiting van een HDD.

In de praktijk zullen de nieuwe apparaten een flink aantal jaar dubbel uitgevoerd (moeten) worden en pas daarna wordt je gewongen om met verloopstekkers e.d. te moeten klungelen.
Hoe vaak is er echt een noodzaak om al die apparaten tegelijk aan te sluiten. Je kan prima af met 1 kabel voor je smartphone, navigatie, e-reader, tablet EN camera omdat je deze toch niet tegelijk in gebruik hebt. Desnoods koop je er 2 zodat je 2 apparaten kan opladen, maar meer heb je echt niet nodig.

Bovendien zullen, net zoals nu met usb 3.0 het geval is, nieuwe computers en laptops in de overgansperiode nog worden uitgerust met een paar oude en een paar nieuwe poorten. Over de jaren heen verschuiven de aantallen van meer oude naar meer nieuwe usb poorten totdat deze helemaal verdwijnen.
Dit is hetzelfde als de overstap van ISA naar PCI.
Je kreeg een generatie moederborden waarin beide insteekkaarten paste.
Of het verdwijnen van de print-kabel (even de echte naam kwijt).

Nu is dit natuurlijk niet 1-op-1 met USB te vergelijken maar je kan niet permant backwards compatible blijven...

[Lolmodus]
Ik vind het ook zéér irritant dat mijn floppy niet in de usb aansluiting past, waarom hebben ze de USB niet backwards compatible gemaakt met de floppy?
[/Lolmodus]
Het probleem bij USB is dat er zo ontzettend veel aparaten zijn met een USB stekkertje. Voor al deze aparaten zal je dan met verloopstekkertjes aan de gang moeten.
In dat geval kan men misschien terugvallen op een USB hub die dmv een nieuwe connector aansluit op PC, en connectiviteit voorziet voor oude toestellen?
Je vergelijkt nu Appels met peren, no pun intended.

Dat waren allemaal interne veranderingen die door de consument niet zo zichtbaar waren. DIe kochten gewoon een nieuwe PC.
als je vooruitgang kunt versnellen door backwardcompatibility te laten vervallen en dit kunt compenseren met een goedkope verloopplug-oplossing, dan juich ik dat altijd toe. En dat lijkt in dit geval mogelijk te zijn.

Softwarematige backwardcompatibility en hardwarematige backwardcompatibility moet je denk ik niet met elkaar vergelijken.

Edit:typo.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 24 juli 2024 08:14]

Wellicht dat dat inderdaad waar is, we kunnen dan een onderscheid maken in soft- en hardware compatibility. Voor hardware kun je met inderdaad DDR2 en DDR3 harde grenzen trekken omdat het onderdelen zijn die je vakk lang kan gebruiken. Voor software zal echter wel een bepaalde compatibility moeten blijven zoals in het voorbeeld van de Android Runtime bijvoorbeeld. Mooi punt!
Tja sommige mensen hebben geld zat om alles even opnieuw aan te schaffen he.

Als ik zo even kijk naar waar hier usb op zit word het een dure fix om overal kabels voor te kopen.

Tv , pc's, tablets, telefoons, printers, harde schijven, routers, tekentablet, spiegelreflex, auto en vast nog veel meer.

Ik heb toch snel zon 25 a 30 kabels nodig hier in huis van alle verschillende soorten aansluitingen.
Dus compatibiliteit opzeggen is gewoon GEEN OPTIE.

Misschien dat andere mensen wel geld zat hebben om zit allen te vervangen maar ik in ieder geval niet. Dat zou me vele duizenden euro's kosten of een dikke 200 aan kabels.
Op z'n minst heb je verloop stekkers nodig van de niet compatible naar de compatible versie.

Maarja al die kosten voor wat gebruiksgemak zijn het voor anderen blijkbaar waard haha.
Het is immers erg moeilijk even te kijken hoe je een stekker ergens insteekt en bij hun passen blijkbaar alle andere stekkers in huis er ook op 2 manieren ook al passen ze er bij mij nog steeds maar op 1 manier in op oordopjes en tulp plugjes na dan :)
Vooruitgang op wat? Onkunde van de gebruiker?

Er zijn al lange tijd genoeg 'handigheidjes' geweest om dat ding in de juiste manier erin te krijgen, externe 'shapes', stickertjes, of gewoon vooraf even kijken hoe hij erin moet. Er zijn zelfs 'genuine' USB1-3 dubbelzijdige connectors.

Wat heb ik aan USB3.1 als _alles_ wat ik nu heb 1-3 compatible is? Dan hadden ze bij USB1.0 dit al moeten doen, niet nadat dit al jarenlang de standaard is geweest.

(al kan je de donder op zeggen dat Apple dit wel gaat doen en je verplicht bent USB3.1 converter te moeten kopen of gewoon weer met meerdere apparaten/opladers moet gaan werken).
Vooruitgang op wat? Onkunde van de gebruiker?
Een USB stekker welke op beide kanten bruikbaar is onkunde van de gebruiker?
Er zijn al lange tijd genoeg 'handigheidjes' geweest om dat ding in de juiste manier erin te krijgen, externe 'shapes', stickertjes, of gewoon vooraf even kijken hoe hij erin moet. Er zijn zelfs 'genuine' USB1-3 dubbelzijdige connectors.

Wat heb ik aan USB3.1 als _alles_ wat ik nu heb 1-3 compatible is? Dan hadden ze bij USB1.0 dit al moeten doen, niet nadat dit al jarenlang de standaard is geweest.
Dat is precies wat ik bedoel, we zitten zo lang door te jassen met hetzelfde omdat ze backwards compatible wouden blijven, als ze dit met USB 2 al gedaan hadden dan hadden we nergens last van gehad bij wijze van spreke.
(al kan je de donder op zeggen dat Apple dit wel gaat doen en je verplicht bent USB3.1 converter te moeten kopen of gewoon weer met meerdere apparaten/opladers moet gaan werken).
Ik ben er inderdaad bang voor.
dat zelfde geld denk ik voor usb3, die had een dusdanige snelheids verbetering dat het direct loont om te upgraden, de vraag is volgens mij of dat voor 3.1 ook wel geldt... zo niet dan zul je alleen maar meer diversiteit (en dus verwarring) krijgen in plaats van gebruiksgemak...
Het probleem is echter dat als compatibility verloren gaat je een probleem heb.
zo hang ik mijn schijven direct aan mijn tablets telefoons en tv om data te bekijken en uit te wisselen. Veranderd de stekker werkt dit niet meer en dat alles voor luiheid van de gebruiker.

Als je een optie als dit in wil voeren moet jet meteen op IEDER product komen dat per 1 januari 2015 uitkomt en er verplicht een converter stekker naar de oude bijleveren. dan heb je over max 5 jaar wanneer iedereen alles vervangen heeft er geen probleem meer mee.

Maar compatibiliteit met of zonder converter is een MUST
Ja joh laat ik overal maar stickertjes op gaan plakken !

Micro usb is ook zo'n ellende. Mijn nexus 7 moet hem er "over de kop" in hebben, in tegenstelling tot mijn telefoon. Dat dat niet eens universeel gehouden is kan ik werkelijk met mijn verstand niet bij !
En dan is het notabene Google die dat anders implementeert.
Geen last van dus dat licht aan je device en niet aan usb.
Vergeet niet, het gaat ook om gebruikersgemak. Als blijkt dat na al die pogingen om het gebruikersgemak te verbeter er nog steeds problemen zijn, dan is het tijd om er wat aan te doen. En blijkbaar is het nodig, anders hadden ze het ontwerp niet veranderd. Zelf erger ik me ook groen en geel dat ik niet blindelings even een usb stick in de achterkant van m'n pc kan klikken bijvoorbeeld, om maar een situatie te noemen. Dan helpen visuele handigheidjes niet.

Verder zijn er ook een paar voordelen opgenoemd van 3.1:

"De nieuwe stekker maakt onderdeel uit van de usb 3.1-specificatie, die ook zorgt voor snelheden van maximaal 10Gbit/s. Ook gaat de laadcapaciteit omhoog naar 100 watt; daardoor zouden in de toekomst niet alleen telefoons en tablets maar ook laptops via usb-kabels opgeladen moeten kunnen worden."
Maarja, probleem is dat mensen hardware hebben die alleen maar bv USB 1 en 2 ondersteunen, en de hardware is nog perfect, waarom zou je dan toch met iets nieuws komen terwijl de oude nog goed is..
Enuh, het is niet alsof er maar 1 type usb-connector is..
Maar zelf heb ik totaal geen probleem om oude hardware te moeten aansluiten middels een extra convertertje ofzo..
[...]


Het klinkt misschien bot maar eens in de zoveel tijd backwards compatibility laten gaan is gewoon iets wat moet gebeuren IMO om vooruitgang te krijgen, als je altijd maar rekening moet gaan blijven houden met oudere standaarden e.d. schieten we weinig op en krijg je weinig tot geen echte vernieuwing.
Mee eens, maar niet binnen enkele jaren, apparaten die je koop moeten toch echt wel jaar of 5 a 10 compatibele zijn als het gaat om pc randapparatuur aansluitingen.

En in heb het nooit zo erg gevonden dat stekker maar op één manier erin kon, 50% kans dat je hem keertje moet omdraaien, niet echt probleem voor mij.
Wie en wat bepaalt dan of we die stap gaan maken? Het is al moeilijk genoeg om standaarden van de grond te krijgen, vervolgens zo'n standaard moeten laten vallen is nog veel lastiger natuurlijk.
DEZE versie van Apple is dus WEL compatible met USB1,2 en 3.
Gewoon met normale USB poorten te gebruiken, maar dan past ie op alle 2 de manieren.
Zie niet echt in hoe dat kan : het toestel moet dan aan "groter gat" hebben. Het metalen omhulsel of mantel of hoe het ook heet (weet niet hoe het juist noemt) is een stuk groter. De opening in het toestel waar je in wil plaatsen, moet dus groter zijn.

Zou dus betekenen dat op hun nieuwere toestellen (zoals hun dunne laptops) het gat hoger moet zijn en hun laptops dus waarschijnlijk minder dun kunnen zijn
Volgens deze site:
http://9to5mac.com/2014/0...patent-makes-it-possible/

is de dual usb plug van apple WEL backward compatible:
Accordingly, the present invention may be compatible with any current or future electronic device that includes a standard USB receptacle connector
Ik weet dat dit niet een officieel bericht is van apple zelf maar het staat wel in de patentaanvraag, tenzij ik het verkeerd begrijp...
may be compatible
Daar zit het woordje.. may be.
Deze van Apple zou juist wel compatibel moeten zijn met de huidige aansluitingen
Deze is notabene nog compatibeler dan de 3.1 C standaard.......
Ik denk dat @MazeWing bedoelt: Waarom is die stekker niet vanaf dag 1 omkeerbaar gemaakt? Ik heb er ook talloze keren over nagedacht maar nooit een zinnig antwoord gevonden. En dat terwijl het volgens mij helemaal niet moeilijk is om een omkeerbare stekker te ontwerpen.
Mijn ervaring is anders. USB 2 op een 1.1 computeraansluiting geeft toch echt problemen.
Heel simpel. Destijds zaten de USB-poorten aan de achterzijde omdat je je toetsenbord, printer etc toch niet hoeft los te halen van de pc.. Dus dat was 1x aansluiten en je bent klaar.

Van USB-sticks had men nog nooit gehoord, en dus was er geen noodzaak voor een aansluting die minder 'foutgevoelig' was. De stevigheid van de aansluiting was veel belangrijker. Toen haalde je niet meer dan 1x per half jaar iets los van de computer (als gewone gebruiker), en aan de voorzijde had je een mooie floppy drive als je toch wat bestanden moest delen.

Er was toen simpelweg niet gedacht dat men iets zo vaak zou koppelen en ontkoppelen.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 24 juli 2024 08:14]

Dat klopt natuurlijk, maar dat geldt niet perse voor mini en micro-usb. Zeker micro-usb is later ontworpen, specifiek voor devices die wel vaak ontkoppeld worden. Het is dan ook uitermate vreemd dat de micro-USB connectie vaak het eerste is wat de geest geeft bij een telefoon.

Ik moet de eerste micro-USB aansluiting nog tegenkomen die na 2 jaar intensief gebruik geen kuren heeft. Niet dat ze dan volledig stuk zijn, maar het is absoluut de zwakke plek.

Ze hadden best een kleine stekker/contact kunnen ontwikkelen dat een stuk degelijker is.
Waarschijnlijk omdat USB toen al revolutionair was ten opzichte van zijn voorganger. Dan vergeet men wel eens dat het nog makkelijker/beter kan.
Vóór USB waren zowat alle aansluitingen niet-omkeerbaar, verschillend per apparaat (serieel, parallel, ps/2, game, midi, etc) en niet hot pluggable. USB was dus best een vooruitgang en het niet-omkeerbaar zijn werd pas vervelend toen er steeds meer usb apparatuur kwam die "even" ingeplugd werd.
Daar zijn ze al wel op gekomen. Dit bestaat al als een PCB deel....

http://katalog.we-online.de/en/em/614_108_247_221

Een Duitse product

Datasheet: http://katalog.we-online.de/em/datasheet/614108247221.pdf

Edit: Waarom krijg ik hiervoor een -1? Mijn reactie is 100% on-topic. Misschien vindt je het niet leuk, laat dan gewoon een comment achter of zeg niets, maar ga dan niet op die -1 knop drukken!

Edit twee, te vroeg geschreeuwd.

[Reactie gewijzigd door TLer op 24 juli 2024 08:14]

Omdat het materiaal waar dat 'lipje' van is gemaakt, te breekbaar is. Dat is van doodgewoon standaard plastic in een doodgewone USB kabel.

Er moet dus geëxperimenteerd worden met andere materialen, maar dat doen de Chinezen niet (die uiteindelijk degenen zijn die massaal die kabels maken).

Apple heeft wel met de lightning connecter geexperimenteerd, en is blijkbaar met iets gekomen dat stevig genoeg is voor alledaags werk. Ik heb nog niet gehoord van een Apple lightning connector die bij normaal gebruik zomaar afgebroken is (ongelukjes kunnen altijd gebeuren).

Dus... Ik denk dat Apple een manier heeft gevonden om een USB connector als dit te maken, met materialen die stevig genoeg zijn om niet al te snel te breken.

Ook moet het materiaal stevig genoeg zijn om de druk van de pennetjes optimaal te houden zodat je geen slecht contact hebt.

Het zal wel gaan om het materiaal, Apple zal daar wel wat patenten hebben liggen waar ze nu gebruik van gaan maken.
Ik denk dat er bij het ontwerp van de eerste USB standaard geen rekening is gehouden met apparaten die je vaak in en uitsteekt. Oorspronkelijk werden printers en scanners met USB uitgevoerd; apparaten die je insteekt en (net als de overige aansluitingen op je PC) vervolgens zelden zal worden uitgetrokken.

Pas toen zaken als USB-sticks en externe harde schijven populair werden kwamen de USB-ontwerpers tot de conclusie dat de aansluiting toch niet zo handig was. Evengoed heeft het daarna nog lang geduurd voordat deze omkeerbare USB-standaard werd bedacht.
Displayport, HDMI, com poort, printerpoort, firewire, scart , allen kunnen ze niet omgekeerd in het slot dus zo vreemd is het niet.

Om over dvi nog maar te zwijgen daar zijn namelijk 2 soorten van die niet alleen niet omgekeerd in de poort kunne maar de 1 kan ook niet in de ander door een andere pin layout!.

Natuurlijk is het handiger als het wel kan maar een ramp is het nou ook weer niet. Gewoon even een fractie van een seconde opletten en klaar.
Waarschijnlijk omdat er niet zoveel mensen zijn die het een probleem vinden. Een pan zet je ook niet steeds ondersteboven op het fornuis omdat beide kanten rond zijn, zo heeft een goede USB kabel ook gewoon een boven en een onderkant. Ik denk niet dat ik de laatste 18 jaar meer dan een paar keer de kabel verkeerom heb proberen in te steken.

Waarom niet meteen naar een nieuwe standaard werken? Nu ga je een oude standaard aanpassen naar een niet standaard en 18 jaar oud ontwerp. Een beetje als nu nog een PS/2 stekker maken die er op twee manieren ingestoken kan worden.
Niet zo handig van Apple daar er al type C usb stekkers op de markt komen die niet met usb 2 en compatible zijn. Ze lijken op micro usb kabels. het orgaan dat over usb standaarden gaat heeft ook al deze omkeerbare stekker en pluggen aangekondigd. Dus niets nieuws onder de zon.

Ik citeer: "Nooit meer omdraaien
Vanaf midden 2014 moet er een eind komen aan het wel of niet omdraaien van een USB-connector. Met de nieuwe connector, Type C, moet het niet meer uitmaken hoe een connector in een apparaat wordt gestoken. Dit kondigde de USB 3.0 Promoter Group vannacht aan."

foto van de nieuwe type c kabels en connectoren:
http://www.itpro.co.uk/de...sible-design-breaks-cover

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 24 juli 2024 08:14]

Vorig jaar was er op de CES beurs ook een presentatie van (maar niet van Apple):
https://www.youtube.com/watch?v=KY5wUjq3uXM

Anderhalf jaar later komt Apple er ook ineens mee 8)7

In 2010 had ook al iemand een keer een video geüpload, maar daar zie je het ontwerp alleen niet echt:
https://www.youtube.com/watch?v=jQr7_R-3SHM

Tja, de ideeën en ontwikkelingen waren er dus wel al een tijdje.
Het gaat er alleen om wie er de macht heeft om het de wereld in te krijgen, als kleine ondernemer krijg je het niet zo gemakkelijk doorgevoerd als nieuwe standaard.
Wellicht dat veel bedrijven het afwimpelen met de opmerking dat het een oplossing is voor een probleem dat er niet echt is.
Iemand is er al opgekomen :). Tripp Lite heeft vorige jaar USB kabels met omkeerbare type-a connectors gelanceerd.
http://www.tripplite.com/products/series/sid/1048
Ik erger me de niet aan die ene leer dat je de usb poort gebruikt. Er zijn veel ergere dingen op de wereld dan een kut usb kabel pffff
Totdat je ineens een nieuw device hebt waarbij de USB andersom ingeplugd moet worden dan je gewend bent. Zoals bij de Oneplus One. Het is dat ik niet van de lompigheid ben, anders dan had ik de micro-USB port van mijn nieuwe telefoon direct gesloopt.....
Ik denk eerder dat HTC de vreemde eend is dat het brede deel 'boven' zit.
Bij Nokia is het smalle deel boven
Bij Samsung
Bij Motorola
Bij Huawei

etc
Ik heb geen HTC, ik heb een Oneplus One. En die heeft ook het brede deel boven, wat inderdaad afwijkend is.

Vandaar dat ik in eerste instantie die stekker er ook verkeerd instak. Omdat hij andersom ook uiterst stroef gaat, is het geen gekke gedachte dat je hem verkeerd om 'forceert' als je niet de rust hebt om even goed te kijken voor je gaat rammen... ;)
Tja, Samsung heeft de micro USB-aansluiting bij de S4 ook andersom zitten (vergeleken met de HTC One). Het is even wennen, maar meer ook niet. Lijkt me logisch dat hij maar aan een kant past aangezien het een D-vormige connector is.
Ja dat heb ik nu ook, met m'n Nexus toestel.

Maar om nou te zeggen dat ik er wakker van lig... na een week of 3 wist ik het wel, nu gaat het gewoon goed.

Gewenning is gewoon een menselijk dingetje hoor, volgens mij vergeten we dat nog even.

In het ene land kan je stekker maar op 1 manier in het stopcontact, in NL vaak op twee manieren. Zijn we nu minder productief in het buitenland?

Gelul in de marge, daar gaat dit over. Já het is handig, nee het is geen ongelofelijk ongemak waar we mee te maken hebben zoals sommigen dat doen voorkomen. Je moet gewoon even kijken of nadenken, helemaal zo gek niet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 08:14]

Als ik eerlijk ben : Omdat niemand had verwacht dat mensen zo dom kunnen zijn... :F

Ik snap werkelijk niet dat het zo'n moeite is om te onthouden of desnoods elke keer te kijken hoe je een kabel moet aansluiten!
Tegenwoordig moet alles blijkbaar draadloos met elkaar samenwerken en dan als het effe kan ook op de een of andere magische manier, zodat er zo dom mogelijke mensen mee om kunnen gaan, want stel je voor dat je een klein beetje weet hoe een apparaat werkt !?
Da mot nie mogen nie of zo 8)7

Echt... ik vrees voor de mensheid over een jaar of 50... iedereen wordt alleen maar dommer en dommer :X
Als dit de grootste ergernis van USB is moet ik tot de conclusie komen dat het perfect is. Waar hebben we het nou eigenlijk over? Je hebt een 50% kans dat het in één keer past, en 100% kans dat het de tweede poging lukt.
En het idee werd een slecht idee zodra ik las dat ze er al een patent op hebben gezet.

Elk bedrijf dat dit wil gaan gebruiken mag hun portemonnee ondersteboven houden voor de royalties.
Zoals je weet registreert apple vaker zaken op hun naam die ze vervolgens aan de community geven. Dit om er voor te zorgen dat er geen 3e partij vandoor gaat met het idee en vervolgens geld gaat vragen en het alsnog geen standaard wordt.

Voorbeelden hiervan zijn: Thunderbold, Thunderbold II, Firewire en Firewire II.

Alle mensen die aangeven dat dit off-topic is; ik reageer op een andere post.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 347908 op 24 juli 2024 08:14]

Apple is geen liefdadigheidsinstelling, het is een bedrijf. De licentiekosten per firewire poort was $1 volgens de bovenste link.

Trademark en patenten rondom Thunderbolt liggen overigens bij Intel en niet bij Apple. Thunderbolt is Light Peak via koper + stroom. Light Peak is een uitvinding van Intel.

http://lowendmac.com/2011/why-firewire-failed-and-thunderbolt-wont/
http://www.brightsideofnews.com/2011/05/19/intel-clarifies-thunderbolt-apple-trademark-situation/
Anoniem: 347908 @Gurd18 augustus 2014 11:11
Als je het hele stuk leest dan zie je dat het in eerste instantie de bedoeling was om 1$ te vragen echter is apple daar van terug gekomen en heeft het loyalty free aangeboden. Firewire II is altijd royalty free aangeboden. Mijn punt is dus 100% juist. Thunderbold is idd ISM Intel ontwikkeld maar apple heeft het idee gehad en heeft om ervoor te zorgen dat het "widely adapted" zou worden de zaken in handen van intel gegeven.

Bron:
"Though the Thunderbolt trademark was registered by Apple, full rights now belong to Intel which subsequently led to the transfer of the registration from Apple to Intel."

Voor meer info: https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface)

edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 347908 op 24 juli 2024 08:14]

Als je het hele stuk inclusief de link leest zie je dat Apple wel degelijk $1 per Firewire poort rekende totdat ze daar in 1999 op terug kwamen. De prijs was volgens hun wel onderhandelbaar.

http://www.theregister.co.uk/1999/02/17/apple_caves_in_over_firewire/

"Most of the companies in the pool long ago paid an up-front $7500 charge for unlimited access to Apple's FireWire IP".

Firewire en dan in het bijzonder het gebruik van die naam is nooit gratis geweest. Sony noemde het niks voor niks i-Link.

De hele techniek en alle patenten die met Thunderbolt te maken hebben zijn in handen van Intel. Apple heeft die naam geregistreerd. Thunderbolt (behalve de naam) is niet van hun.

Je punt was: "Zoals je weet registreert Apple vaker zaken op hun naam die ze vervolgens aan de community geven."

I want to believe. Draag Apple een warm hart toe. Maar ik zie geen feiten die dat punt onderbouwen. Al helemaal niet mbt Firewire & Thunderbolt. Eigenlijk alleen maar 't tegenoverstelde. Daar is ook niks mis mee. Het is en blijft een commercieel bedrijf en geen liefdadigheidsinstelling.
Anoniem: 347908 @Gurd18 augustus 2014 16:04
Ik heb nooit gezegd dat apple geen commerciele instelling was. overigens vind ik je link van " the Register" helaas niet van enige waarde. het is algemeen bekend (ook op tweakers) dat zij vaak onjuist nieuws verspreiden.

Daarnaast geef je me gelijk dat ze op die 1$ per poort terug zijn gekomen en zie ik niets terug van Firewire II wat altijd royalty free is aangeboden.

Als apple niets met Thunderbold te maken had qua ontwikkeling; waarom zijn de patenten dan wel onder apple verkregen? en heeft apple deze in een later stadium aan intel overgedragen? Da's de vraag. Intel is als commerciële instelling uit op het maken van winst; en had nooit de patenten van de technologie door apple laten registreren als het hun intellectueel eigendom was.

Maar goed.. we gaan zien hoe dat met deze USB zaak uit gaat pakken. apple kan zoals ze weten niet in hun eentje een standaard zetten.
Ah, ik snap nu je verwarring.

Het gaat om het handelsmerk (trademark) Thunderbolt en niet om patenten. Dus enkel welke naam je de techniek geeft, niet patenten mbt de techniek zelf.

Zoals Intel al zei: "As part of our collaboration with Apple, they did some of the initial trademark filings. Intel has full rights to the Thunderbolt trademark now and into the future. The Thunderbolt name will be used going forward on all platforms, irrespective of operating system."

Iedereen kon de techniek achter Thunderbolt (en daarmee 100% compatible) inkopen bij Intel. Alleen had men dan niet de naam Thunderbolt mogen gebruiken als Intel nu niet ook het handelsmerk in handen had.
Thunderbolt is origineel van Intel maar in samenwerking met Apple (alle rechten liggen ook bij Intel).. Firewire daarentegen was wel origineel ontwikkeld door Apple, maar later deden wel andere bedrijven mee aan de ontwikkeling..
Vaker? Thunderbolt is (voornamelijk) door Intel ontwikkelt, en Apple maakt er gebruik van. Het is een samenwerking waar Apple zijn naam mag hangen aan een nieuwe techniek die Intel ontwikkeld heeft (en dus in veel Apple producten geplaatst zal worden). En Firewire? Als we over vaak spreken dan is een protocol van 20 jaar geleden volgens mij niet echt een goed voorbeeld.
Dat zal wel meevallen. Apple heeft er baat bij als hun nieuwe "standaard" wordt geadopteerd en daarmee ook echt een standaard wordt. Dit kan alleen bij een acceptabele prijs die mensen/bedrijven bereid zijn te betalen, nog voor de gratis standaard beschikbaar komt. Ook wel: the economies of scale http://en.wikipedia.org/wiki/Economies_of_scale
Anoniem: 432173 @Pepehv18 augustus 2014 10:03
zoals bij de lightning-connector?

De enige die baat heeft bij standaarden, is de consument...
Dat is specifiek voor hun iDevices, want aan Micro-USB kabeltjes zouden ze niks kunnen verdienen. Mocht de andere kant van de stekker standaard worden en komt hun pantent daarmee in de patent-pool die bij deze standaard hoort, dan kunnen ze ook geld verdienen aan stekkertjes die verkocht worden bij producten die helemaal niks met hun toko te maken hebben.
Lightning kabels doet veel meer dan Micro-USB kan. Mocht je daadwerkelijk geïnteresseerd zijn en niet alleen Apple willen bashen, dan kan je hier meer lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_(connector)
Klopt. Ik probeer Apple overigens ook helemaal niet te bashen, ik redeneer door vanuit mijn commerciële perspectief waar pingy op reageerde, niet zozeer de functionaliteit.
Best een kwalijke zaak. Weer een nieuwe 'standaard' die waarschijnlijk niet overal ondersteund zal gaan worden. Waarom is er niet gewoon gewacht (of samengewerkt, het is maar een idee...) met de groep die de nieuwe ubs 3.1 standaard ontwikkelt? Ik begrijp dat Apple hoopt hier flink mee te cashen, maar hier is toch verder niemand anders mee gebaat?
Het zal je verbazen maar bij de ontwikkeling van Type C USB werken 18 Apple medewerkers aan mee. Tegenwerken zullen ze het zeker niet ;)

Quote:

There are 18 Apple employees listed as contributors to the Type-C specification. They helped make it, and they will certainly use it. That will in no way cause the billions of Type-A receptacles in use to suddenly change form. Type-A will be around and supported for at least another 10 years.

Considering Apple put a fair amount of effort into helping shape the Type-C spec, I wonder at what point they might abandon Lightning on iOS devices. I'm not sure standardizing trumps the benefits that come with being able to control the MFi ecosystem through a proprietary connector.
De grap is dat velen hier denken dat Apple vooral alleen maar eigen standaarden bedenkt. Waar men een eigen connector heeft bedacht is er heel veel van te zeggen en is het consortium van de standaard te laat op nieuwe ontwikkelingen ingesproken, zie USB maar ook mSata.

Apple is in het verleden regelmatig een grote promotor van standaarden geweest. Was iedereen niet geschokt dat Apple al eerste al de oude poorten rigoureus van de Macs afgooide voor USB. Onmogelijk riep men. Wi-Fi standaard eender.

Zo zwart wit als men het soms probeert te zien, is het niet.
Al hoeven we niet te verwachten dat de lightning connector snel zal worden vervangen, daar zal Apple zich voorlopig nog wel aan vasthouden. Die is al te veel ingeburgerd en die eruit gooien zal zowel voor de gebruiker als fabrikanten van accessoires teveel impact hebben.

In de nieuwe USB standaard zullen ze wel brood zien, gezien het meer mogelijkheden biedt in het dunner maken van de laptops.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 24 juli 2024 08:14]

De connector is gewoon backwards compatible met de standaard USB 3 port... Dat is nu juist het hele mooie van deze ontwikkeling..

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 24 juli 2024 08:14]

Wel met 3, maar niet met de nieuwe 3.1 (die hetzelfde beoogt als deze connector, en in principe gewoon klaar voor productie is...), want die connector is een stuk kleiner.

En daar zit nu juist het probleem: hoe lang gaat de 'oude' connector nog breed gedragen worden? Ik weet het niet, maar meerdere 'standaarden' in omloop is nooit positief...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 24 juli 2024 08:14]

Dit is gewoon een variatie op USB A, het is dus helemaal geen extra standaard.. Deze kabel kan gewoon in alle huidige USB-poorten. Tegen de tijd dat er daadwerkelijk computers met USB 3.1 worden uitgerust zal Apple vast een 3.1 kabel gaan meeleveren. Tot die tijd is dit toch een perfecte oplossing?
Hij ondersteunt alleen niet de USB 3.1 standaard, dus wat dat betreft wijkt Apple af van de rest.
De nieuwe USB 3.1 standaard is niet backwards compatible en zit op geen enkele computer, dus is het niet zo zinvol om die connector nu toe te gaan passen natuurlijk.

Deze connector voegt omkeerbaarheid toe, maar ontneemt je niks, dus wat is het probleem?
Apple gaat dit toch keihard afleggen tegenover USB 3.1 ? Zowel in vormgeving, draagkracht als snelheid?

EDIT: Sowieso zie ik het probleem niet echt. Het gaat om een handeling welke veel mensen maximaal 2 keer per week uitvoeren? FirstWorldProblems 8)7

[Reactie gewijzigd door Taxandria op 24 juli 2024 08:14]

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten toch? USB3.1 is nog niet beschikbaar en het zal ook wel even duren voordat dat in alle desktops en laptops die in omloop zijn zit verwerkt, dan is dit toch een mooie tussenoplossing?
Backwards compatible en toch reversible.

Bij Apple zijn ze meestal redelijk snel met het toevoegen van nieuwe poorten en standaarden op hun laptops. USB, Firewire, DisplayPort, Lightning (uiteraard eigen port in samenwerking met Intel)
Ik neem aan dat je Thunderbolt bedoelt in plaats van Lightning.
Bovendien gebruiken ze daar gewoon de standaard mDP-port voor, geen "eigen port".
mDP is van Apple. Thunderbolt is de Lightning techniek van Intel met de connector (mDP) van Apple.
Maar mDP is vrij in licentie en een redelijk geadopteerde standaard. Het is lang niet alleen Apple welke het gebruikt.
Het artikel stelt dat deze aansluiting niet backwards compatible is.
Dan zou je dus in bijvoorbeeld een macbook pro 2015 de volgende aansluitingen aantreffen,
USB 3.0 (backwards compatible)
USB Apple standaard, zonder veel draagkracht?

Waarna het 2016 model alweer meer geent zal zijn op 3.1?
USB 3.0
USB Apple standaard
USB 3.1

Allemaal speculatie natuurlijk, maar een 'tussentijd'-oplossing zie ik echt niet zitten.
Apple heeft nog niet gekozen om het door de USB 3.0 Promotor Group voorgestelde usb 3.1-ontwerp waarbij gekozen is voor een kleinere en omkeerbare usb type c-aansluiting. Deze usb-stekker is niet backwards compatibel waardoor in veel gevallen nog een adapter nodig zal zijn.
Je leest het stukje over niet backward compatible zijn verkeerd, dat stukje duid op de nieuwe USB 3.1 aansluiting die niet past op een USB 1/2/3 aansluiting zonder adapter, de stekker is immers kleiner. Die van Apple is juist wel backward compatible met USB 1/2/3 omdat het formaat en de aansluitingen hetzelfde zijn gebleven.
Ze kunnen USB 3.1 type-c invoeren met de iPhone 7, het duurt toch nog wel even voor er meer appaten op de markt zijn die de type C stekkers gebruiken. In de tussentijd halen ze dus, mits het echt om USB kabels van Apple gaat, de grootste frustratie van USB weg door de stekkers omkeerbaar te maken.
nee hoor, het is al vaak genoeg gebleken dat apple kan doen wat ie wil, klanten klagen misschien wel, maar iedereen blijft het toch kopen. of ze nu lighting blijven gebruiken, usb 3.1 of wat nieuws...
First World Problems zijn ook problemen. We hoeven ons niet alleen te focussen op world peace.

Daarnaast is het praktisch dat, indien waar, we over een maandjes al een omkeerbare stekker hebben terwijl we nog langer moeten wachten op de nieuwe USB stekker.
waarom sluit apple zich niet een keer gewoon aan bij een standaard . ipv steeds eigen aansluitingen te maken . waarom het mensen moeilijk maken en op extra kosten jagen ?
Omdat men het toch wel koopt als ze het nodig hebben, en de gemiddelde gebruiker daar toch niet over klaagt. En diegenen die wel klagen staan met de rug tegen de muur, want ze hebben toch geen keuze. Meestal slikt men dit toch weer, omdat het als 'Premium' bestempeld is.

Daarbij is het financieel erg aantrekkelijk om onderdelen te verkopen die zeer lage productiekosten hebben en dat je er een behoorlijk hoog bedrag tegenover kan zetten.

Bedrijven zijn uiteraard altijd gericht op meer verdienen, en om een lang verhaal kort te maken: anders daalt de aandeelwaarde.
Mooie stelling, maar volgens mij snijdt het geen hout als je naar deze kabel kijkt. Deze kabel/aansluiting maakt geen enkele andere kabel overbodig, het vervangt niks. Het is niks meer dan een iets handigere stekker. Er wijzigt niks in compatibiliteit, er is dus geen noodzaak om hem aan te schaffen.
Ze maken het juist makkelijker voor de mensen en extra kosten? Waar haal je die vandaan?
Ik zal wel te makkelijk denken, maar het lijkt mij een beter idee als alle producenten eens de koppen bij elkaar zouden steken, en één standaard gaan hanteren.

Qua gebruikersgemak zou dat zó enorm veel ergernis schelen. Maar dit gaat natuulijk ten koste van de prijzen die ze kunnen vragen voor aparte adapters, opladers en andere randapparatuur, dus winst gaat (zoals zo vaak) weer boven gebruikersgemak.
Die standaard is er al en heet USB.. Apple maakt alleen een kleine aanpassing in de connector zodat hij op twee manieren in een USB-poort past. Dit veranderd echter niks aan de standaard, omdat deze connector nog steeds in elke USB-poort kan.
Dat leek me wel duidelijk. ik doelde meer op het feit dat Apple niet meegaat met het door de USB 3.0 Promotor Group voorgestelde usb 3.1-ontwerp, maar persé hun eigen 'standaard' wil ontwikkelen. (Iets waar Apple wel vaker een handje van heeft)
Er staat helemaal niet dat Apple niet mee zou gaan met USB 3.1, alleen dat ze mogelijk met deze iPhone hun "eigen" oplossing mee geven. Iets wat veel handiger is, aangezien op dit moment nog geen enkele computer USB 3.1 heeft. Dat zou dus betekenen dat je de komende tijd nog helemaal niks aan die USB-kabel zou hebben.

Ik zie totaal het probleem niet, aangezien het backwards compatible is. Je kan dus eigenlijk zeggen dat Apple zich wél aan de standaard houdt, maar USB met hun nieuwe connector dus niet.. (iig niet aan de huidige standaard)
Er is inderdaad nergens uit af te leiden dat Apple niet met het nieuwe type-C ontwerp mee gaat. Ik ben er sowieso niet van overtuigd dat de kabel in dit artikel van Apple is.

Sterker nog, als je een beetje de geschiedenis volgt dan kun je er donder op zeggen dat Apple snel met de nieuwe type-C connector aan de slag gaat. Voor Apple geldt doorgaans hoe kleiner hoe beter. Liever mini-DisplayPort dan gewone DisplayPort of HDMI, liever MagSafe dan die diepe 2,1 mm pluggen, liever wifi dan grote ethernetpoorten etc. etc. Hoe kleiner de connector hoe meer vrijheid de ontwerpers hebben.
Lightning is inmiddels 2 jaar op de markt, USB 3.1 nog steeds niet. Daar heb je meteen de reden waarom ze hun eigen standaard pushen. Ze hadden een betere adapter nodig dan micro USB voor het ontwerp van de iPhone 5 (2012) en een die wederom 10 jaar mee kan.
Daarom is Lightning ontwikkeld, het doet meer dan Micro USB en is er nu ruim 2 jaar eerder dan USB 3.1. In het ontwerp van de iPhone 5 is simpelweg niet langer ruimte voor de oude dock connector en Apple zag om voordehandliggende redenen geen heil in Micro USB.
Daarnaast ziet USB 3.1 er overigens ook minder elegant uit dan lightning.
Daarbij is USB pas een standaard voor opladen geworden sinds Micro USB, terwijl Apple ruim voor die tijd een grotere standaard had gecreëerd in de vorm van de Dock connector.
Dock connector ging 10 jaar mee, lightning waarschijnlijk ook. Dat is over Micro USB niet te zeggen.
Dus als ik je goed begrijp: Apple had twee jaar geleden een connector (3.1) moeten toepassen die eind dit jaar (?) wordt geïntroduceerd. Klinkt als een plan.

Intussen zijn we twee jaar verder en plug ik mijn iPhone elke dag zonder kijken in, en moet ik regelmatig drie keer proberen voor ik mijn tegelijk gekochte Ace aan het opladen ben.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 24 juli 2024 08:14]

Dit klinkt als goed nieuws, maar wat zou de rede zijn dat dit niet de standaard is geworden, en dat de USB3.0 promoter group niet voor deze aanpak heeft gekozen, maar voor het maken van een totaal nieuwe usb-poort
grootte? Men wil steeds kleinere devices, en als je dan een dikke grote connector behoudt dan is dat al meteen een groot deel van je ruimte die onnodig ingenomen wordt..
Maar het nadeel van een kleinere connector is dat niet alles compatible is met de huidige generatie en zou je dus een nieuwe hardware moeten kopen om dit in je computer in te bouwen, dit probleem zou je dus niet hebben met de hier voorgestelde connector.
verloopstekkertje voor de momenten dat je niet de correcte aansluiting hebt, heb je nu ook al vaak genoeg met de wirwar aan USB connectoren...
Ik vraag me überhaupt af of zo'n aansluiting gaat werken. De connectors zitten exact op de helft normaal. Wanneer je ze dus nog meer dikte geeft, zullen ze moeilijker in te prikken zijn. Ook zal er meer druk op het printje ontstaan, waardoor het waarschijnlijk afbreekt op een goed moment.
Tis geen probleem hoor. Er is wel degelijk genoeg ruimte voor deze connector ;)

http://nl.tinypic.com/r/m78aaf/8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.