MSI brengt moederborden met usb 3.1 eind maart uit in de Benelux - update

MSI brengt eind maart de eerste moederborden met usb 3.1 uit in Nederland en België, zo maakt het bedrijf bekend. De Taiwanese fabrikant brengt onder andere de X99A Gaming 9 ACK en meer high-end moederborden met usb 3.1 uit.

Fabrikanten brengen in eerste instantie usb 3.1 naar moederborden via de ASM1142-controller van ASMedia. "ASMedia is die chip nu aan het produceren en in maart kunnen fabrikanten de assemblage van moederborden met de chip beginnen", laat de productmanager voor moederborden bij MSI Nederland aan Tweakers weten. "Eind maart komen de eerste moederborden vervolgens naar verwachting beschikbaar."

Het gaat in eerste instantie om het X99A Gaming 9 ACK-moederbord en andere modellen in de Gaming-serie, zoals de Z97A Gaming 6. De moederborden worden van de ASM1142-chip voorzien, die met twee pci-e 2.0-lanes met de pch verbonden is, en voor maximaal twee usb 3.1-poorten zorgt. Bij de MSI X99A Gaming 9 ACK gaat het om twee usb 3.1-poorten met doorsnee type a-aansluiting. De kleinere omkeerbare aansluitingen zijn de type c-variant, maar voor de snelheid maakt het gekozen type niks uit.

MSI usb 3.1 type c type a

Tom's Hardware en Anandtech hebben al testen uitgevoerd met de MSI X99A Gaming 9 ACK. Ze combineerden bij de snelheidstesten het moederbord met ASMedia’s ASM1142 pci-e-naar-2x-usb 3.1-controller met een ontwikkelbord met ASM1352R usb 3.1-naar-sata 600-controller. Het ontwikkelbord werd in beide gevallen van twee ssd's voorzien.

De usb 3.1-poort zorgt voor een flinke snelheidswinst ten opzichte van usb 3.0. Zo haalt usb 3.1 bij Anandtech 668MB/s bij sequentieel lezen bij CrystalDiskMark, waar usb 3.0 via pch niet verder komt dan 399MB/s. Het overzetten van 91 bestanden in 27 mappen, voor een totaal van 36,7GB, verliep bij Tom's Hardware via usb 3.1 in 60 seconden, terwijl dat via usb 3.0 in 100 seconden gebeurde. In combinatie met een snelle usb 3.0-stick viel geen snelheidswinst te behalen, maar het cpu-gebruik lag wel aanzienlijk lager.

De massa-adoptie van usb 3.1 start waarschijnlijk pas in 2016, als Intel de standaard gaat integreren in de chipset voor Cannonlake, de 10nm-opvolger van Skylake. In het tweede kwartaal van 2015 krijgt ASMedia waarschijnlijk wel meer concurrentie wat betreft usb 3.1-controllers.

Update, 16.45: Afbeelding over MSI-moederbord met usb 3.1 Type C toegevoegd. "De implementatie van Type C zal afhangen van het beschikbaar komen van devices in de markt", laat MSI weten. Pas later in het jaar zullen apparaten met de omkeerbare usb-aansluiting op de markt verschijnen.

ASMedia usb 3.1

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2015 • 14:03

68

Reacties (68)

68
67
51
1
0
8
Wijzig sortering
Één van de belangrijkste voordelen wordt helemaal niet genoemd, namelijk de mogelijkheid om tot 100 watt aan vermogen te leveren. Dit betekend dus dat er straks geen aparte adapter meer nodig is om een externe harde schijf van stroom te voorzien, iets wat bij 2.0 en 3.0 niet altijd mogelijk was omdat deze respectievelijk 500 en 900 mA konden leveren.

Het is ook al bijna weer 7 jaar geleden dat USB 3.0 werd geïntroduceerd dus mooi om te zien dat er nu een waardige opvolger/verbetering in komt.
Het is ook al bijna weer 7 jaar geleden dat USB 3.0 werd geïntroduceerd dus mooi om te zien dat er nu een waardige opvolger/verbetering in komt.
Geïntroduceerd is een groot woord, de standaard is toen ontworpen. Voordat het gemeengoed werd, duurde nog 4 jaar, mede doordat intel het niet snel opnam ten voordele voor zijn eigen Thunderbolt protocol. Pas in 2012 werd het standaard in de chipset opgenomen en daarom kwam ook pas in 2012 de eerste macbooks met een USB3.0 aansluiting. [Wikipedia, 2015]

Hopelijk gaat dit voor USB 3.1 sneller, het is gelukkig een doorontwikkeling en zal mede door de nieuwe poort vrij snel zal worden geadapteerd door smartphones/tablets en ultra books.
Één van de belangrijkste voordelen wordt helemaal niet genoemd, namelijk de mogelijkheid om tot 100 watt aan vermogen te leveren. Dit betekend dus dat er straks geen aparte adapter meer nodig is om een externe harde schijf van stroom te voorzien, iets wat bij 2.0 en 3.0 niet altijd mogelijk was omdat deze respectievelijk 500 en 900 mA konden leveren.
Het is inderdaad gemakkelijker, maar als het ook beter is voor je hardware? Even 100 watt door je ultrabookmoederbord heen leiden, vind ik nog wel wat. Voor desktops is het een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 25 juli 2024 03:57]

100W door je ultrabookmoederbord is geen probleem zolang de stroom niet te groot is. De power standaard voor 100W schrijft een voltage van 20V voor om dit vermogen te leveren.
http://en.wikipedia.org/wiki/USB#USB_Power_Delivery
Je computer zal automatisch herkennen dat het apparaat geschikt is voor deze spanning en de hardware kan dan overschakelen op 20V waar dit normaal voor usb slechts 5V is. dit betekend dat er "slechts" 5A door je bordje loopt ipv 20 als dit onder 5V zou gebeuren.

Nu is 5A wel te managen. De accu een gamelaptop kan ook een CPU van 65W en grafische kaart van 40W en de nodige usb apparaten poweren zonder te oververhitten. En dat gebeurd op 3.7V voor li-ion accus dus dat gaat gepaard met hogere stromen.

Daarnaast kan je de weerstand van je sporen heel gemakkelijk verlagen door de sporen op de PCB breder te maken. Hierdoor neemt het gedissipeerde vermogen op de PCB nog verder af omdat dit vermogen gelijk is aan: P=I2xR.
De accu cellen van laptops staan nooit allemaal parallel. Meestal worden drie of vier cellen in serie geplaatst, waarbij voor elk cel één of twee parallel staan. (4x1, 3x2, 4x2 zijn veel voorkomende combinaties)

De nominale accu spanning bij drie cellen is dus 3.7 * 3 = 11.1V.

Overigens, 65W laptop CPU in combinatie met een 40W GPU is nogal overdreven. Laptops met een CPU TDP van meer dan 35W zijn meer uitzondering dan gewoonte. Misschien dat je laptop dat vermogen kortstondig piekt, maar een constante dissipatie van 105W door CPU&GPU is regelrechte onzin.
Daarnaast kan je de weerstand van je sporen heel gemakkelijk verlagen door de sporen op de PCB breder te maken. Hierdoor neemt het gedissipeerde vermogen op de PCB nog verder af omdat dit vermogen gelijk is aan: P=I2xR.
Je CPU heeft een spanning nodig van (ongeveer) 1.2V. Bij een verbruik van 35W is de stroom door de CPU: I = P / U = 35 / 1.2 = 29A. Fabrikanten kennen genoeg trucjes om zo'n hoge stroom efficiënt te genereren en over te brengen naar je CPU, zonder al te veel spanningsval (denk aan multi phase buck converters). 5A is niet zoveel. Waar ik wel bang voor ben, is dat er heel veel goedkope chinese USB kabels verspreid worden waar extreem dunne koperdraad in zit. Als je daar 1A doorheen douwt, worden ze al erg warm en is de spanningsval zo hoog dat je telefoon amper wil opladen. Voor 5A heb je wel goede kwaliteit kabels nodig die dik zijn.

[Reactie gewijzigd door mohf op 25 juli 2024 03:57]

Er zullen inderdaad ongetwijfeld weer fabrikanten zijn die bedrading, afzekering en voedingen van dubieuze kwaliteit gaan gebruiken :+ . Ik kom soms bij laptops/ultrabooks ook de meest dubieuze dingen tegen (repareer nog wel eens wat voor andere mensen).

Ik hoop ook dat het inderdaad snel geïntroduceerd zal worden. Ik vind het wel een erg groot voordeel dat er minder kabels nodig zijn.
"USB Power Delivery (PD), when finalized, will provide up to 100W power at 20V "
Ik was me al aan het bedenken hoe ze door die dunne adertjes zoveel amps willen trekken. Ik gok dat het voltage eventueel in fixed stappen onderhandelbaar is tussen de deelnemers met een 5V default, zou flexibel zijn. Wat dacht je trouwens van laptops opladen via USB op de desktop.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 25 juli 2024 03:57]

Ik vind het feit dat je een monitor kan aansluiten die gevoed wordt via usb veel leuker dan een externe HD
Ik zou het leuk vinden als we de laptop kunnen opladen via die USB poort, zou dat gaan?
http://tweakers.net/categ...tjpKhqbEJXFzJ2MjUVKm2thYA

503 bus powered usb 3.0 schijven.

waar heb jij het over ?
Als je goed kijkt dan zie dat dit 2.5inch schijven zijn (er staan ook een paar 3.5inch schijven bij maar als je de prijs ziet).

Hij bedoelt denk ik 3.5 inch schijven welke per GB een stuk goedkoper zijn.
Dat zijn allemaal 2,5" schijven. 3,5" hebben over het algemeen meer vermogen nodig, daarnaast heb je zelfs bij die schijven die jij link bij veel computers nog een extra usb poort nodig omdat ze anders geen stabiele voeding krijgen (en de harde schijf kapot kan gaan). Ik vermeldde er ook bij dat het niet altijd mogelijk was. Toegeven erg duidelijk is het niet.

Een SSD heeft ook geen extra voeding nodig maar die zijn een stuk prijziger per GB.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 25 juli 2024 03:57]

Thunderbold kan dat toch ook? Is het niet slimmer om op Skylake te wachten met een nieuwe mobo? Als vervangen nog niet echt nodig is en je niet voor AMD gaat is dat een leuke sprong.
als skylake er is, is er wel weer iets anders om op te wachten. Dat is de voortschrijdende techniek...
Ja nouja dat duurt dan weer een heel jaar. Broadwell is nog nauwelijks uit dus de stap van Haswell naar Skylake is en tick én tock. Mooie update ineens dan toch?
Anoniem: 474132 30 januari 2015 14:06
Ander kleurtje weer tov de andere connectoren misschien om ze te kunnen onderscheiden?
In de USB specificaties zijn geen kleuren opgenomen, dit staat dus niet vast.
In de praktijk zullen de meeste 3.0 poorten blauw zijn, vind het dus ook vreemd dat op bijgevoegde foto de poorten rood zijn?

Usb 3.1 is wel te herkennen aan de Superspeed+ benaming, Usb 3.0 heet Superspeed.
Rood wordt meestal gebruikt voor speciale "high power" poorten voor het opladen van mobieltjes, etc. :)
Klopt, maar er staat volgens mij nergens geschreven dat een rode poort geen 2.0 mag zijn?
Volgens mij was de (semi)"standaard" daarvoor nu juist de gele poorten.
Je ziet tegenwoordig anders al genoeg toestellen met de vermelding "Superspeed+".
Dit wordt voor de consument lekker verwarrend.
Dan wordt het inderdaad al helemaal verwarrend als fabrikanten afwijken van de specificaties...
En al helemaal nu er blijkbaar een type A en type C connector uitkomt met dezelfde naam 8)7

Waar zijn die fabrikanten mee bezig?

Zijn alle getallen op of zo?
Vergeet vooral type B niet.

Meerdere types waren er toch altijd al wel.
Ja maar als je onduidelijk bezig bent wilt toch niet zeggen dat je op die voet moet verdergaan?

Daarnaast is deze USB aansluiting eentje die alles moet vervangen.

Maar op deze manier krijg je fabrikaten die dan zeggen dat ze de "nieuwe" USB aansluiting hebben terwijl het de oude stekker is.
>Maar op deze manier krijg je fabrikaten die dan zeggen dat ze de "nieuwe" USB aansluiting hebben terwijl het de oude stekker is.

Dat is in ieder geval in nederland illegaal. Je mag ook niet zeggen deze auto heeft een V8 en mensen een V6 geven.

>Daarnaast is deze USB aansluiting eentje die alles moet vervangen.

Dat gaat ze toch niet lukken.
Getallen staan voor het protocol, de letters staan voor de connector.

USB 3.1 type A
USB 1.1 type B
USB 3.0 type C
enz; het kan allemaal
Dat maakt toch niet uit?

De connector veranderde tot nu toe mee met de protocol of niet.

Maar als je dan nu 2 verschillende connectors hebt met 2 verschillende snelheden is het gewoon verwarrend.
Het moederbord is ook zwart met rood als accentkleur (om het zo te noemen). Het is dus puur om in dezelfde kleurstijl te blijven.
Had toch ook met strepen gekund?
Waarschijnlijk staat het gewoon op het I/O shield geschreven ;)
Meeste mobo's zijn de usb 3.0 blauw. Had nu inderdaad nu ook wel gekunt.
Op bovenstaande foto zijn ze in elk geval allemaal rood, Via en Intel USB 3 en USB 3.1. NIet echt handig! :)
ik hoop dat ze straks ook met type c komen straks, wat zal dat over ~5 jaar (of langer) een heerlijk iets zien, nooit meer hoeven te rotzooien met inpluggen
Anoniem: 334725 @mfks30 januari 2015 14:50
Ik wou net zeggen, waarom niet gelijk 3.1C 3.1 Type-C? Of is dat alleen voor de andere uiteinde?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 334725 op 25 juli 2024 03:57]

Dat ze type C niet meteen uitbrengen is nog te begrijpen.

Maar waarom type C ook 3.1 noemen?

Ze kunnen type C toch 3.2 noemen?
Inderdaad wat een gemis. Lijkt me dat brede adaptie niet meer in 201x gaat gebeuren.
Type C ga je vooral zien op rpi, intel nuc en mitx achtige toestanden op niet mobile. Naarmate de tijd evolueert krimpt de full-size pc markt vanzelf en verdwijnen de oude connectors, er is geen reden om jezelf te beperken in een v3.1 C only standaard.
Ik was in de veronderstelling dat er ook een alternatief zou komen voor de huidige "type a" connectoren. Dus dat je de kabel aan beide uiteinden in beide posities kon inprikken. Alleen de kleine connectoren worden dus in een "c-variant" uitgebracht.

Nu snap ik wel dat je anders problemen krijgt met compatibiliteit, maar van de kleine stekkertjes zijn straks ook 3 varianten; mini, micro en type-c.

Ze noemen het "Universal Serial Bus", maar er zijn volgens mij al 10 verschillende USB-stekkers ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 25 juli 2024 03:57]

Universal slaat dan ook natuurlijk gewoon op het feit dat het voor ieder apparaat gebruikt kan worden. Voor het opladen van een elektronisch apparaat, data opslag via externe opslagmedia, tot een manier om een laptop aan een projector met alleen D-sub te hangen.

Off: At Anoniem: 474132 in 'nieuws: MSI brengt moederborden met usb 3.1 eind maart uit in de Benelux' FiPo. De kleuren zijn juist hetzelfde. De rechthoekjes zijn in verschillende kleuren, en die zijn natuurlijk niet op het mobo zichtbaar. :)

[Reactie gewijzigd door HMC op 25 juli 2024 03:57]

Uiteraard snap ik ook wel wat ze met "Universal" bedoelen :)
Het was een sarcastische opmerking. Ik vind het nogal ironisch dat de USB-stekkers alles behalve universeel zijn.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 25 juli 2024 03:57]

De Unviersal in USB slaat meer op het feit dat het een aansluiting is die voor alle soorten apparaten gebruikt kan worden.
Dus waarom zijn de ene USB 3.0 poorten op het plaatje van Via en de andere van Intel?
Omdat de Intel-poorten worden aangestuurd vanuit de Intel-chipset, en de VIA-poorten worden aangestuurd vanuit een extra controller op het moederbord van het merk VIA.

En voor USB 3.1 is nog een controller ingebouwd.
Je zou dan denken dat er voor USB 3.0 poorten 1 chipset gebruikt zou worden.

Als het maar werkt is het goed.
X99 chipset ondersteund "maar" 8x USB2.0 en 6x USB 3.0

http://ark.intel.com/products/81761

Dus als Mobo fabrikant zetten ze meestal nog een aparte controller chip om meer USB aansluitingen mogelijk te maken. En waarom er maar 2 USB 3.0 gebruik maken van de Intel chipset op de achterkant is waarschijnlijk omdat alle andere in gebruik zijn voor internal headers. (voor front panel etc)
Duidelijk, thx voor de uitleg :)
Is dit het eerste moederbord met usb 3.1? Want als dat zo is zal het wel heel duur worden.
Het is een nieuwe chip die misschien één of twee tientjes meer zal kosten dan normaal. Ik weet niet wat jij verstaat onder "heel duur" sowieso zit je met deze gaming moederborden al in een heel ander prijssegment dan normaal en zal dan het verschil niet heel bijzonder zijn. Dus ik denk dat het heel erg zal meevallen.
Ooh oke dan heb ik het me erger voor gesteld dan het is. Dank
Als het zo'n snelheid scheelt, waarom is dit dan niet gewoon USB 4.0 genoemd?
Het is maar een factor 2. De overgangen waren tot dusver veel groter. Als ik me het goed herinner 1.1->2 40x, 2->3 10x
Zonde dat dit geen type c connector is.. Heb het zelf regelmatig met usb sticks als je die snel in de computer wil doen en dan er weer achterkomt dat je dat ding verkeerd om erin probeert te stoppen..

En als die afbeelding bij dit moederbord hoort. Hebben ze echt een grote design fout gemaakt wat helemaal niet practisch is.. een normale consument snapt toch niet dat er drie verschillende controllers op het moederbord zitten waarvan er vier usb 3 zijn en in het midden twee usb 3.1 poorten.
Stiekem had ik er op gehoopt dat de volgende USB generatie een "both-ways" connector zou gaan hebben, misschien bij USB 4.0 dan maar?
Is Type C dat niet?
Dat ziet er gammel uit die connector. M'n telefoon zijn micro-usb ingang is ook al gaar. Ze hadden naar Apple moeten kijken hoe die lightning connector er uit ziet. Die voelt tenminste degelijk aan en is wat minder complex. (Begin alsjeblieft niet over apple fanboyisme, want ik zei al dat mijn telefoon een micro USB aansluiting had ;) ) Ik lees hierboven ook dat het 100 Watt kan verwerken... dat is bij 5V dus 20 Ampère?? Dat kan dat stekkertje toch nooit betrouwbaar door sturen. Zit het er per ongeluk een beetje slecht in vliegt de connector in de fik met zulke hoge stromen en slecht contact.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.