je zit er vaak vrij naast EN spreekt jezelf tegen.
Waar dan? Volgens mij schets ik gewoon diverse scenario's waarbij soms het een een goede keuze is, en soms het ander.
de CPU overhead om een SSD aan te sturen was 0.5% hoger als die van SATA verbinding. dat is dus niet noemenswaardig.
Dat klopt, en dat zeg ik ook niet. Ik zeg dat USB van de CPU afhankelijk is. En dat is het ook. Stel dat je een 3D UHD camera hebt die op 120FPS beelden aan het maken is, terwijl je op de PC die het ontvangt even aan het transcoden en/of comprimeren bent. Dan ga je dus je CPU 100% belasten, wat betekent dat je USB daar onder gaat lijden, of je transcoding/compressie systeem. En dat is gewoon zo, zoals je zelf al aangeeft met SATA vs. USB. SATA is natuurlijk ook niet ideaal, want dat moet eerst nog naar een controller en dan naar een PCIe bridge en dan pas naar je CPU. Stel dat je een SSD op een PCIe bus aan sluit, dan gaat dat harder dan SATA.
PCIe 4.0 met een 16-lane slot doet bijv. 31.51 GB/s, terwijl SATA3 op z'n best 6 Gbit/s - 600 MB/s doet. (bron: wikipedia) USB komt daar niet eens in de buurt. Op z'n best gaat 't een derde van die snelheid halen, en de spec is nog niet eens af!
daarna zit je eerst de extra snelheid van usb3 niet nuttig te noemen en vervolgens thunderbolt te prijzen voor zijn extra snelheid naar een raid chassie terwijl dat ook prima zou gaan met USB3.0!
Nee, wat ik zeg is dat voor de meeste USB devices die extra snelheid niks toevoegt, om dat je die snelheid met de huidige USB apparaten alleen maar met Mass Storage kan gebruiken. Het nadeel is dat dat je allen grote hoeveelheden data snel kan transporteren in bulk transfer mode, maar die mode is juist weer low-priority en heel afhankelijk van de CPU. Dat is geen probleem als je een huis-tuin-keuken gebruiker bent, maar als je zo'n gebruiker bent heb je juist weer het punt dat je die snelheid niet echt volledig zal benutten, om dat soort gebruikers weer niet zo veel data heen en weer schuiven. De meeste weten niet eens hoe dat moet. Die hebben vaak nog nooit van bestandsbeheer gehoord, en het verschijnsel drag-and-drop kennen ze alleen uit de supermarkt als ze iets in hun wagentje leggen.
Dat betekent niet dat je geen situatie kan creeeren waarbij je wel de volledige snelheid van USB 3 kan gebruiken, maar het betekent dat de geschetste situatie waarbij de hoge adopte van USB handig is voor gebruikers, om dat ze dan lekker snel bestanden kunnen kopieren gewoon niet breed genoeg is om het argument van meer snelheid te ondersteunen. Daarnaast gebruiken de meeste mensen die mass storage devices gebruiken flash geheugen dat misschien 80MB/s haalt, en dat kan je met USB2 nu al aan. Iemand die bij de supermarkt even een USB stick koopt om dat 'de handige buurjongen dat voorstelde' komt echt niet met een USB3 SSD met 500MB/s read rates thuis hoor.
Dat ik daarna voorstel dat Thunderbolt voor dat soort situaties beter is, is om dat het hogere snelheden aan kan, niet zo afhankelijk is van de CPU, en DMA ondersteunt, wat USB 3 nooit zal ondersteunen, om dat het daar niet voor gemaakt is, en via de controllers en adapters nooit DMA zal kunnen bieden.
Als je dus non-blocking, high speed, low latency verbindingen wil voor lompe datastromen, dan is USB nooit de oplossing. En zo is het ook nooit bedoeld. Dat er nu een label op geplakt wordt dat het '10Gbit/sec' gaat doen maat nog niet dat het opeens ook non-blocking, high speed, low latency is.
Stel dat je dus iemand bent die heel hard data wil overgooien, dan ga je als je op zoek gaat naar verbindingstechnologie niet naar USB kijken, om dat je dan van tevoren al weet dat de specs niet kunnen voldoen aan je eisen. Misschien kijk je naar infiniband, maar dan wordt je portomonnee ongelukkig, dus ga je naar andere opties kijken, zoals 10GbE, maar ook dat is te duur, en dan kom je bij Thunderbolt, wat opeens wel betaalbaar is. En het is nog redelijk schaalbaar ook!
vervolgen ga je zeggen dat als je niet genoeg usb3.0 poort hebt je dan je thunderbolt kunt gebruiken om extra usb3,0 poorten aan te sluiten. maar je kan een AANTAL usb3.0 HUBS kopen voor de prijs van 1 thunderbolt aansluiten en een kabel.
Wat ik daar mee bedoel is dat USB 3.0 altijd ergens aan een PCIe bus vast zit, en er altijd controllers tussen in zitten, die altijd iets met de bandbreedte of de latency gaan doen. En dat je dus uit een bus die alles kan (PCIe), een beperkte bus aan het maken bent. (USB3)
Hubs zijn ook in dit geval niet de oplossing, want als jij 1 USB3 verbinding hebt, en daar een hub achter zet, en daar vier USB3 schijven op aansluit, dan hebben ze allemaal nog maar 1/4e van de bandbreete. Natuurlijk kan het zijn dat je ze niet tegelijk gebruikt, of dat je schijven sowieso de snelheid van de bus nooit zullen halen, maargoed, dat kan met USB2 ook, en daar heb je dus met USB3 niet zo veel voordeel bij. Schijven worden niet sneller om dat er een snellere bus aan zit. 80MB/s blijft 80MB/s. Dus in ideale omstandigheden kan je als je een snelle schijf hebt en van USB2 naar USB3 gaat maximaal zo'n 20MB/s winnen.
Maar door de (nu wel erg vaak herhaalde) beperkingen van USB) ga je dat in de praktijk gewoon niet halen. Als jij een bestand van een paar GB overzet naar een exern apparaat op USB moet je maar eens naar de transfer speed kijken. Dat gaat geen stabiel getal zijn dat lekker op 80MB/s blijt hangen gedurende de transfer. Je krijgt massa's pieken en dalen, en de gemiddelde snelheid zal ergens op de helft van de spec blijven steken.
en dit is een emotioneel argument, niet rationeel. zelf kleven er mij VEEL te veel nadelen aan thunderbolt om het het best te noemen, waarvan hoge prijs vs zeer weinig voordelen een groot deel is. en open vs gesloten standaard is voor mijn in ieder geval ook een argument om NIET voor thunderbolt te kiezen.
Ik weet niet waar je die BS vandaan trekt, maar de specs voor USB en PCIe zijn even open hoor. Daarnaast kleven er helemaal geen nadelen aan PCIe vs USB, behalve als je het door consumentenogen bekijkt, want die willen het liefste alles gratis, maar wle het beste. Dat is geen nadeel van de technologie. Daarnaast moet je voor USB gewoon dik betalen als je het wil implementeren. En als je het logo of een stickertje wil gebruiken voor je product om USB aan te duiden, dan mag je nog even extra lappen. Wat er emotioneel is aan 'zo dicht mogelijk bij de snelste bus zitten' mag je dan even uitleggen, want volgens mij is dat zo rationeel als het maar kan. Het mooiste zou zijn als je nog een snellere bus had, die nog dichter bij de CPU zat. Een die bijvoorbeeld zo dicht bij zit als een DRAM slot.
Stel dat je als consument tussen verschillende bussen gaat kiezen voor een bepaalde taak, dan kom je altijd op de goedkoopste uit. Dat heeft weinig met 'geschikt voor het doel' te maken, en vooral met geld en reclame. Infiniband bestaat al vrij lang, en ik heb nog nooit een consument gezien die dacht: "oh, ik heb iets snels nodig, laat ik infiniband nemen", want dat was gewoon te duur. Dus nemen ze iets wat gewoon in verhouding langzaam is, en dan vinden ze het best. Op dat moment heb je dus niet het beste gekozen, maar datgene wat op je budget aansluit.
Kan je dan iets 'het beste' noemen? Nee. Want als je een coureur bent en een Polo kiest om in te rijden om dat dat miljoenen goedkoper is dan een custom F1 wagen, dan kies je ook niet het beste. Die F1 is dan nog steeds beter.
Dus, ja, USB3 is goedkoper. Dat is ook het punt niet, niet als je het over technologie hebt. USB2 is nog goedkoper, en USB1.1 al helemaal. En waarom dan niet gewoon COM, LPT en PS/2 gebruiken en de rest weglaten? Allemaal lekker achter 1 SuperIO chip, da's pas goedkoop!
behalve als docking station replacement zie ik geen grote markt weggelegd voor thunderbolt bij consumenten.
Ik zie voor consumenten helemaal geen markt of keuze, die nemen gewoon het goedkoopste, of nemen het handige neefje uit de familie mee die 'ook wat weet', en dan krijgen ze iets uit de middenmoot wat er flashy uit ziet. Met glitters. En bloemetjes. Techniek heeft er weinig mee te maken. USB3 ook niet heel veel.
Ik denk dan ook niet dat Thunderbolt voor de el-cheapo klant bedoeld is. Die gaan ten eerste met een 720p scherm naar huis en noemen dat dan "zeer mooi" (met dat exacte belachelijke woordgebruik), vinden een USB stick die net 19MB/s snel, en vinden kabelinternet van de goedkoopste provider prima. HDMI is de baas wat betreft video aansluitingen, en een adapter om een laptop mee op te laten noemen ze 'de accu'.
Thunderbolt is meer voor powerusers. Mensen die twee UHD schermen willen aansluiten, en een flinke GPU, en een paar SSD RAID array's, met 1 of 2 kabels, op hun laptop. Zodat ze op hun werk verschijnen, de stroom en TB kabels in de laptop steken, en hun werkstation gereed is. En als je even on site wat 4K video gaat schieten, dat je dat dan even rechtstreeks naar die arrays kan pompen, terwijl je op je UHD monitors de boel in de gaten kan houden. USB heeft daar gewoon niks te zoeken. USB had daar ook niets mee te zoeken, en gaat er (vooral zonder DMA) nooit wat te zoeken hebben. Zelfs FireWire was daar beter in. En dat vonden consumenten ook 'stom'.