Asus toont 24,5"-monitor met 240Hz-paneel en 32"-scherm met 5k-resolutie

Asus laat op de Computex een aantal nieuwe monitoren zien. Het bedrijf toont de PG258Q, een full-hd-monitor met een refreshrate van 240Hz. Ook demonstreert Asus een 32"-monitor met 5k-resolutie. Vermoedelijk werken de nieuwe schermen met displayport 1.3-aansluitingen.

Tijdens het Asus ROG-event maakte het merk maandag bekend dat er een 180Hz-monitor op komst is: de PG248Q. Dinsdag blijkt dat Asus ook een 240Hz-scherm in petto heeft. De PG258Q, die is te zien op de beursvloer in Taiwan, is een 24,5"-monitor met resolutie van 1920x1080 pixels en een Nvidia G-Sync-module. Veel technische details heeft Asus nog niet bekendgemaakt. Omdat de fabrikant spreekt van een responstijd van 1ms is het vrijwel zeker dat het om een monitor met tn-paneel gaat. Het scherm is uitgevoerd in een kleurschema met titanium- en koperachtige tinten, aldus Asus. In de voet zijn leds verwerkt, voor een lichteffect op het bureau.


Asus PG258Q-monitor met 240Hz-paneel

Asus demonstreert ook een aantal monitoren in de ProArt-serie. Het meest opvallende model is de ProArt 5K UHD, een 32"-monitor met resolutie van 5120x2880 pixels. Volgens Asus geeft het paneel 95 procent van de dci-p3-kleurruimte weer. Asus toont ook een ProArt PA27AQ, een 27"-monitor met resolutie van 2560x1440 pixels. Dunne schermranden moeten dit model geschikt maken voor opstellingen met meerdere monitoren.

Asus ProArt-monitoren, links een 27"-model met 1440p-resolutie en rechts een 5k-monitor in 32"-formaat

Het 5k-scherm kan met een enkele displayport-kabel aangesloten worden. Hoewel Asus het niet specifiek noemt, betekent dit waarschijnlijk dat er gebruikgemaakt wordt van displayport 1.3 of 1.4. Tot nu toe werkten alle 5k-monitoren met de displayport 1.2-standaard, die niet genoeg bandbreedte biedt voor de hoge resolutie in combinatie met een verversingssnelheid van 60Hz. Daarom moeten er twee displayport 1.2-aansluitingen gebruikt worden voor het aansturen van een 5k-scherm.

Om van displayport 1.3 of 1.4 gebruik te maken, moeten zowel de monitor als gebruikte videokaart de standaard ondersteunen. Ook het 240Hz-scherm is een model dat alleen optimaal werkt met displayport 1.3 en 1.4, want een dergelijke refreshrate heeft meer bandbreedte nodig dan displayport 1.2 kan bieden. Nvidia heeft zijn nieuwe GeForce GTX 1000-videokaarten compatibel gemaakt met de nieuwe standaarden en AMD maakte eerder al bekend dat de nieuwe videokaarten waar het bedrijf dit jaar mee komt ook displayport 1.3 zullen ondersteunen. Displayport 1.4-ondersteuning lijkt ook aanwezig te zullen zijn.

Verder toont Asus een aantal Designo-monitoren, waarbij het design een belangrijk uitgangspunt is. De Designo Curve MX34VQ heeft een 34"-paneel met een resolutie van 3440x1440 pixels. De kromming bedraagt 1800R. In de basis is een Qi-lader verwerkt, zodat smartphones die de draadloze oplaadtechniek ondersteunen opgeladen kunnen worden.

De Designo MX27UC is een 4k-monitor met 3840x2160 pixels en een usb-c-aansluiting met usb 3.1-snelheid. De usb-c-poort kan gebruikt worden voor dataoverdracht, of dienst doen als alternatieve displayport-aansluiting. Het scherm krijgt een ips-paneel en heeft randen van 1,25cm breed.

Asus heeft nog geen prijzen bekendgemaakt van de nieuwe monitoren en het is nog niet duidelijk wanneer ze op de markt verschijnen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-05-2016 • 16:59

60 Linkedin

Lees meer

AOC introduceert 240Hz-monitor Nieuws van 25 november 2016
VESA geeft Displayport 1.3-standaard vrij Nieuws van 15 september 2014

Reacties (60)

60
58
40
3
0
6
Wijzig sortering
Wanneer komen er nu eens eindelijk 4k schermen met 120hz verversingsnelheid? :(
Dat wordt/werd mede vertraagd door de introductie van een videoaansluiting die dat aankon. 4K op 60Hz is het maximum dat met de erg gebruikelijke displayport 1.2 aangestuurd kan worden. Voor de meeste gebruiksscenario's zal dat ook prima werken. Voor meer beeldpunten per seconde (aka, hogere resolutie zoals 5K of meer beeldjes per seconde) moet er uitgeweken worden naar displayport 1.3 en eventueel zelfs 1.4 (zelfde aansluiting, maar voegt compressie toe).

Voor de 'oude' 5K-panelen die nu te koop zijn moet je bijvoorbeeld 2x een displayport 1.2 aansluiting kunnen gebruiken, wat niet zomaar op elke videokaart kan.
Overigens zijn er nog niet zoveel videokaarten die daadwerkelijk zovaak meer dan 60fps halen, waardoor het iig voor dat scenario ook op dit moment nog niet bijster zinvol is :P
Bedankt voor de info.
"Overigens zijn er nog niet zoveel videokaarten die daadwerkelijk zovaak meer dan 60fps halen, waardoor het iig voor dat scenario ook op dit moment nog niet bijster zinvol is"
--> Het is wel goed om een beetje "futureproof" te zijn.
Daarenboven hoeft niet altijd alles noodzakelijk op 4K te worden gerenderd en wil je soms dan liever hogere refreshrates op lagere resoluties. En ik speel vaak nog oude games die wel op 4K hogere fps halen.
De UP3017Q staat nog op de planning van Dell. Wel met bijbehorend prijskaartje natuurlijk.
Nou kijk maar even op hardware.info staat nu 4k ips 144hz van asus
Anoniem: 149004
31 mei 2016 17:03
Ik vind die fascinatie met lampjes/LEDs altijd grappig.
Nu weer "licht effecten" in de monitor ingebouwd ?! 8)7 :+
ontwikkelen ze nu allemaal een eigen vorm van philips ambilight?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149004 op 31 mei 2016 17:04]

In sommige gevallen kan het best een grappig effect geven ;)
die had tijd en geld teveel :P
Super casemod!
Uiteraard heb ik meteen mijn stem uitgebracht voor je Peter (alias l3p) op http://community.thermalt...ex.php?/topic/49112-vote/

Als nog een paar Tweakers op je stemmen kom je op nr. 1! 😀

RESPECT _/-\o_
Bedankt MrDayOff! _/-\o_
Inderdaad - Echter is dit gewoon IKEA spul :-P

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 31 mei 2016 17:25]

Anoniem: 149004
@l3p31 mei 2016 17:26
gelukkig kun je over smaak altijd twisten ;)
Eerlijk gezegd zou een Ambilight gaming monitor niet eens zo gek kunnen zijn, maar heb nooit echt Ambilight zelf ervaren, het idee klinkt gewoon wel aantrekkelijk. :P
Als je een beetje goed bent in 't doe het zelf'n kun je dat best eenvoudig zelf maken met rgb leds en een arduino.

't is beter om een goede monitor te nemen en dit daar aan toe te voegen, dan hun er een laten maken waar 't al inzit. De ervaring met ambilight is dat 't naast de mooie visuele effecten ook het effect geeft dat 't contrast beter lijkt. En veel philips tv's hebben helaas een slecht contrast.
Ik heb zelf nog niet met Arduino gewerkt, maar dit lijkt mij inderdaad een leuk idee, en precies wat je zegt, beter om dit aan een monitor toe te voegen die al goed is.
De vorige TV en de huidige hier zijn ambilight, ik vind dat wel fijn bij films, en zelfs bij games op de playstation, versterkt de actie een beetje :p ik vind het nu zelfs vervelend als ik bij iemand een film kijk en de muur achter de tv gewoon donker is
Bah, ambilight is inmiddels al weer achterhaald joh.

nieuws: Microsoft projecteert beelden op de muur achter de tv met IllumiRoom
DIT had hét moeten zijn... jammer dat microsoft er de stekker uit getrokken heeft.

Hier de microsoft pagina:
http://research.microsoft.com/en-us/projects/illumiroom/
Sinds 2013 niks meer over gehoord. ;(

Extreem jammer, want dit geeft een hele immersieve ervaring en het enige wat je er voor nodig hebt is een projector met (kinect) 3d camera. Het eist wel iets meer van je GPU maar de projectie is op relatief lage resolutie dus de overhead val ook enorm mee voor hoeveel het toevoegd.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 31 mei 2016 17:51]

Wow had ik nog niet van gehoord :o wel vet!
IllumiRoom is volgens mij een beetje geëvolueerd in RoomAlive (http://research.microsoft.com/en-us/projects/roomalive/)
En wat is de doelgroep van zo'n 240hz monitor? Ik denk niet dat de gemiddelde gamer genoeg geld heeft om een setup aan te schaffen die (nieuwe) games op 240+ fps kunnen draaien en dan ook nog genoeg geld hebben voor deze monitor.
Ik kan me wel een doelgroep voorstellen, ik zit er in namelijk: moba gamers :P

Heb op het moment een 144hz scherm, maar zou 180 en 240 best eens willen proberen, de stap van 60 naar 144 was erg groot namelijk.
Moba gamers? Wat hebben die aan 240Hz?

Ik zou me dat eerder voor stellen bij FPS spellen zoals Counter-Strike. League of Legenda lijkt me nu niet het soort spel waarbij milliseconden tellen.
Juist bij League of Legends tellen milliseconden erg mee. Ik verdien mn geld met het spel, dus elk voordeel dat ik kan krijgen neem ik graag mee :)
Heb jij een reactietijd van 1/240ste van een seconde? Of 1/144ste? Maakt dat echt zoveel uit? 60fps gameplay kan ik nog inkomen, omdat dit prettig is voor de ogen en dat verschil echt waarneembaar is.

Ik dacht mensen gemiddeld een reactietijd van 0,2 seconden oid hebben (1/5 de seconde) hoewel dat ook nog verschild van mens tot mens.

Je leest wellicht tussen de regels door dat ik wat skeptisch ben... Dat klopt :)

Maar tegelijkertijd leer ik ook graag iets nieuws, dus ik hoor graag een goede verklaring/uitleg als je die kan geven.
Je denkfout zit hem daarin dat latencies cumulatief zijn. 13ms eerder beginnen met reageren (60hz naar 240hz) is gewoon 13ms eerder een actie uitvoeren, ook als je eigen responstijd >500ms is (overigens ben je bij uitvoerig getrainde reflexen veel sneller dan dat). In een fps is één Rick eerder het vuur openen met hetzelfde wapen gewoon het verschil tussen winst en verlies.

(Eerlijk gezegd ook niet mijn idee van plezier meer dusdanig on the edge te spelen, en moba's zou ik het sowieso niet weten - maar dit is de reden dat een paar ms hier en daar echt gewoon uitmaken.)
Ik snap jouw reactie wel, en hij klopt ook deels.

Het gaat bij mij om het vloeiende gevoel terwijl ik aan het spelen ben, 60hz voelt ongelofelijk schokkig aan in LoL sinds ik op 144hz speel, ik hoop dat ik dit in zekere mate ook kan bereiken met 144 - > 240
Ik denk dat het verschil in 144Hz <-> 240Hz veel kleiner gaat zijn dan die overstap 60-144. Met dergelijke refreshrates ga je waarschijnlijk eerder tegen latency van de andere kant oplopen. De omgeving zal dan vloeiend zijn omdat deze voor jou specifiek gerenderd wordt, maar abrupte bewegingen van je tegenstander zouden hierdoor in een soort van Lag kunnen resulteren. Dit ligt uiteraard ook aan de implementatie van het spel, maar ik merk bij LoL nog wel eens dat de systemen aan de andere kant van de lijn nog wel eens voor een niet heel soepele spelervaring khnnen zorgen.
In veel games wordt iets gebruikt genaamd 'Movement Prediction'. Wanneer een client geen nieuwe informatie ontvangt over de beweging van bepaalde objecten in de game, voorspelt deze zelf zijn of haar eerst volgende positie. Deze is natuurlijk niet perfect en zal afwijken van de realiteit, maar voorkomt wel de lag die je kan ondervinden. Daarnaast kan je dit alles ook zien als je een stukje 'futureproofing' naarmate hardware en software zich steeds verder ontwikkelen zal de latency over het internet ook steeds kleiner worden.
Movement prediction zit er inderdaad in. Dat voorkomt dat iedereen overal naartoe teleporteert ipv loopt. Echter worden fouten van dit algoritme wel zichtbaar op het moment dat je zo weinig ruimte hebt voor correctie
Maar als je je geld ermee verdient, worden de displays bij grote toernooien niet gewoon gesponsord? Zodat iedereen een level playing field heeft?
Dat is meestal het geval, maar daar voor moeten de monitoren wel bestaan. En er zijn genoeg pro gamers die hun geld of niet al hun geld verdienen met tournooien maar die hebben wel behoefte aan een goed scherm. Dus vandaar dat ze gewoon worden verkocht.
hoe verdien jij je geld ?? ebn je streamer, pro gamer?? of nog iets anders :)
Ik zeg 1 woord: ELO-Boosting

:P
je zou eens een pro tournament moeten bekijken, dat gaat een stuk sneller dan je zou denken.
Tja, en toen kwamen de diminishing returns :P
idd moba games en andere esports games zoals CS GO zullen hier zeker van kunnen profiteren als de speler snel genoeg is, maar dat is bij esports teams die hun geld er mee verdienen vaak wel het geval. Ik zie die lui vaak dingen doen in games waar ik 3x terug moet kijken wat er nu precies gebeurde.
Waarschijnlijk eSports-teams. Voor een normale sterveling heeft een 240 Hz-monitor weinig zin, en is die bovendien financieel allesbehalve rendabel.
Hoe vlotter de beleving hoe beter toch? Zelfs al kan een game minder fps generen, dan nog wordt iedere frame op zich sneller op het scherm getoond, en dat kan toch niet slecht zijn?
Voor mijn part komen er 1000hz monitoren op de markt. Dan hoeven we ons zelfs niet meer druk te maken om die gsync of freesync toestanden...
Als je nou eerst leert begrijpen waarvoor die gsync en freesync toestanden er zijn...
Ik vind het ook overkill hoor, maar zo onhaalbaar is het niet. Bijvoorbeeld Overwatch haalt met een 980Ti al gemiddeld 214 fps op full HD met high settings*. De 1070 en 1080 zouden beter moeten presteren. Voor iemand die graag zoveel mogelijk frames per seconde haalt zou het dus prima kunnen in zo'n game met een enkele kaart en zeker met een 1070 hoeft dat straks niet zo duur te zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg mensen die wat oudere games spelen, vooral in competitieverband.

*even willekeurige benchmark uit Google geplukt: http://www.gamersnexus.ne...u-benchmark-and-fps-tests
Waarom zou je een game op 240 fps moeten draaien? Die volg ik niet helemaal. Ben het eens met David77 hoe sneller hoe beter.

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 31 mei 2016 18:32]

Dat 1ms staat er los van, das pixel responsetijd. Voor betere zwartwaarden moet je niet naar tn panelen gaan kijken, eerder naar de andere schermen in dit artikel.

Voor ieder wat wils.
Vreemde zet dit. Zoals in het artikel al aangegeven staat hadden ze het laatst over een 180hz monitor die speciaal voor gamers is en voor grote toernooien gebruikt zal worden. Nu blijkt dat ze een betere versie hebben liggen met 240hz die pro gamers helemaal graag willen gebruiken. En als die echt zo goed is ook zullen kopen en dan krijg je een degradatie-beeldscherm voor je kiezen als je aan een lan-toernooi mee doet. Schiet mij maar lek.

[Reactie gewijzigd door Trixh op 31 mei 2016 17:17]

Ik vermoed dat de conclusie die T.net bij dat vorige bericht er aan verbond dat dat 180 hz scherm een TN paneel zou zijn niet correct is. Dan kun je dus voor een 180 hz scherm gaan met mooier beeld en betere kijkhoeken, of voor complete overkill 240 hz als beeldkwaliteit je verder totaal niet interesseert.
Ik las de titel verkeerd ik werd al enthousiast om een 5k scherm met 240hz 8)7
En hoe kan een 24.5" monitor nu een 32" scherm bevatten? :Y)
Asus PG258Q, puur gericht op gamers die snelheid verkiezen boven beeldkwaliteit..

Ik zou graag een 21:9 IPS scherm met een refresharate van 120Hz of meer en minimaal een resolutie van 3440x1440 pixels zien.. Of een 4K IPS scherm ook met hogere refreshrate.. Moet met DP 1.3 nu mogelijk zijn..
Anoniem: 237962
@Inflatable31 mei 2016 19:58
Precies. Of die specs die je noemt en dan met een AHVA paneel, vanwege de goede zwartwaarde en contrast (ook geen IPS-glow trouwens, wel handig bij een groot paneel).Betaalbaar Oled mag ook wel overigens :+

En dan het liefst zonder kinderachtig design met nauwelijks bezels.
Ik zit er al een hele tijd op te wachten om een dergelijke upgrade te maken, maar iedere monitor die uitkomt heeft wel tekortkomingen waardoor ik zeg, 'nee, dat wordt 'em niet'. ( :Y) Ik weet het, 'first world problems'...)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 237962 op 31 mei 2016 20:00]

Allemaal leuk en aardig dat 240hz en 5k, maar ondertussen betaal je nog steeds €600 voor 1440p+144hz, en hebben veel schermen nog last van IPS blead of backlight bleed... :O
Met counterstrike 1.6 bleven nog veel mensen hangen bij een CRT monitor vanwege 't aantal hz. Ik heb zelf het geld er nog niet voor over en zolang ik de tegenstander nog een beetje weg kan schieten vind ik het goed.
zit ik hier met m'n paar dagen oude 27 inch 60Hz 1440p hp scherm,komen er ineens allerlei nieuwe schermen uit. :)
Erg benieuwd naar de prijs van het nieuwe 27 inch 4k scherm van ASUS. Wel jammer dat er dan speakers van B&O inzitten. Daar betaal je vast meer voor terwijl ik een mooie set speakers heb staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee