Samsung claimt inderdaad 178 graden, maar dat moet ik nog zien met VA.
Die claim kunnen ze prima waar maken, maar dat heeft meer te maken met de gehanteerde standaard dan de kijkhoeken van het scherm. Al jarenlang worden de kijkhoeken namelijk gespecificeerd als twee keer de hoek waaronder het scherm nog een contrast haalt van 10:1.
Als een scherm dus een contrast kan halen van 10:1 wanneer er onder een hoek van 89° naar wordt gekeken (vrijwel parallel aan het scherm dus), dan worden de kijkhoeken van dat scherm als 178° gespecificeerd.
Het eerste probleem met deze standaard is dat het niet relatief is maar absoluut. Voor een TN-paneel of IPS-paneel met een contrast van 1000:1 geldt dezelfde 10:1 contrastratio voor de kijkhoeken als voor een 3000:1 of zelfs 5000:1 VA-paneel. Dus ondanks dat de kijkhoeken van VA-panelen over het algemeen juist minder goed zijn dan die van IPS-panelen presteren ze volgens deze standaard vaak net zo goed of zelfs nog beter (ware het niet dat er geen hoeken groter dan 178° gespecificeerd worden). Een betere standaard zou al zijn (twee maal) de inkijkhoek waarbij het contrast 10% is van het contrast recht van voren. Voor IPS en TN-panelen zou dat nu in de meeste gevallen op hetzelfde neerkomen, maar voor VA kan dat dus prima een factor 5 schelen.
Het tweede en derde probleem zijn eigenlijk hetzelfde, alleen vanaf de tegenovergestelde kant bekeken. Aan de ene kant is een contrast van 10:1 een waardeloze maatstaf. Iedereen klaagt al jaren dat het contrast van LCD veel te laag is. Het heeft een reden dat er zo wordt uitgekeken naar OLED. Wat de standaard je nu geeft is een inkijkhoek waarbij het scherm al lang niet meer praktisch bruikbaar is.
Maar zelfs al zou een contrast van 10:1 in de praktijk een nog bruikbaar beeld geven, dan is de standaard nog steeds waardeloos vanwege het resultaat dat er uit komt. Het is compleet irrelevant wat het contrast is onder een hoek van 89°. Een weldenkend mens zal in de praktijk nooit onder een dergelijke hoek naar z'n scherm kijken.
Veel interessanter zou zijn om een standaard te bedenken die resulteert in een goede en vooral ook representatieve differentiatie voor inkijkhoeken van 20-45°. Dat is namelijk het relevante bereik. Met een 21,5" monitor op 65 cm zit je op een beeldhoek van ongeveer 40° en dus kijk je onder een hoek van ongeveer 20° naar de randen van het scherm. Zet je twee schermen van 27" naast elkaar (in lijn met elkaar) dan zit je op een totale beeldhoek van zo'n 85-90° op een kijkafstand van 65 cm (afhankelijk van de breedte van de bezels van het scherm). In dat geval zou je dus onder een hoek van zo'n 45° naar de buitenste randen kijken.
Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn de gemiddelde en maximale afwijking van de
24 ColorChecker kleuren onder een hoek van bijvoorbeeld 30° (horizontaal, onder en boven apart gemeten) in
dE2000.
Of omgekeerd, de hoek waarbij de gemiddelde afwijking van de 24 ColorChecker kleuren gelijk is aan 3 dE2000.
De 1800R kromming is erg sterk. De meeste gebogen schermen zitten op 3000R of zo.
Dat klopt, maar de meeste gebogen schermen zijn ook groter dan 27". Op een 27" scherm komen de randen maar 25 mm naar voren ten opzichte van het midden en is de curvehoek 19°, bij een 35" scherm met een curveradius van 1800 mm is dat respectievelijk 42 mm en 25°. Dus hoewel de curve behoorlijk scherp is valt dat op dit formaat nog niet zo op.
Dat betekent ook dat er helaas geen low framerate compensation mogelijk is. Daarvoor moet de maximale verversingssnelheid namelijk minstens 2,5 keer de minimale verversingssnelheid zijn.
Dat heb ik nog niet eerder voorbij zien komen. Heb je daar misschien een bron van?
Die minimale verversingssnelheid staat er niet bij, maar 24 Hz haalt geen enkel scherm. Waarschijnlijk is de minimum refreshrate 40 Hz.
Er zijn wel beeldschermen die 24 Hz halen, maar dan niet in een continu bereik. De Eizo ColorEdge CG277 die ik heb getest accepteerde bijvoorbeeld refreshrates in de bereiken 23,75 - 30,5 Hz en 47,5 - 61,0 Hz.
Overigens komen veel schermen niet eens onder de 50 Hz.