Want Mantle voegt niks toe op AMD-kaarten dan? Dunnetjes Dx11 overdoen is even alle benchmarks negeren die wel degelijk aantoonden dat Mantle op AMD-kaarten serieuze voordelen kon opleveren, zeker met een tragere CPU (rara, waar AMD dus extra baat heeft).
Zo spectaculair was het niet, en ook nog eens vertekend doordat de AMD DX11-driver geen goede multithreading implementeert. Zoals eerder aangetoond, nVidia's driver is gewoon twee keer zo snel onder DX11 met draw calls.
Hoe is dit anders dan andere bedrijven? Apple ontwikkelde ook de Lightning-adapter op het exacte moment dat iedereen op USB overstapte.
En Apple bouwt z'n eigen hardware.
Wat is je punt? Geschiedenislesje nodig? Tot een aantal jaren geleden draaide Apple uberhaupt niet op x86-CPUs, maar op Motorola-CPUs.
Apple is een eigen wereldje, en heeft zich nooit veel aangetrokken van wat daarbuiten gebeurt.
Dat is een unieke positie, zoals ik al zei.
OpenCL is ontstaan door een consortium bedrijven, waar ook AMD aan meehielp. Dus zeker niet Apple alleen.
Nog een geschiedenislesje nodig?
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCL#HistoryOpenCL was initially developed by Apple Inc., which holds trademark rights, and refined into an initial proposal in collaboration with technical teams at AMD, IBM, Qualcomm, Intel, and Nvidia. Apple submitted this initial proposal to the Khronos Group.
Het was dus zeker wel Apple alleen die ermee kwam.
Maar zoals gezegd, ze gingen voor een open standaard, dus gingen ze naar Khronos, en dus zitten alle IHVs dan ook meteen erbij.
Dat is dus anders dan bij Mantle. Dat bracht AMD eerst als proprietary oplossing op de markt, met een aantal games... en pas DAARNA gingen ze nog eens naar Khronos.
Maar PhysX was eigenlijk op de markt gekomen als software van Ageia, dat versneld werd door hun hardware 'PPU'. nVidia heeft dit bedrijf opgekocht, het aparte PPU-verhaal afgevoerd en de software enkel toegankelijk gemaakt voor GeForce-kaarten (super van ze?).
Zeker, maar daarmee is het nog steeds de eerste GPU-accelerated physics-library, en de enige die daadwerkelijk in games wordt toegepast tot dusver.
Cuda was ook niet echt een nieuw idee
Zo, vind je het erg als ik het hier belachelijk oneens mee ben? De GeForce 8800 was 1 van de meest revolutionaire GPUs aller tijden. Voor een groot deel is dit omdat het niet slechts een GPU is, maar dus ook Cuda mogelijk maakt.
Compleet anders dan alle GPUs die ervoor kwamen, en het heeft ATi jaren gekost om met een architectuur te komen die ook goed is in DirectCompute/OpenCL.
waar open alternatieven als OpenCL en DirectCompute al voor bestonden of in ontwikkeling waren.
Wederom een geschiedenislesje nodig:
Cuda stamt uit 2006. DirectCompute is DX11, dus 2009.
OpenCL is uit 2008.
Toen nVidia met Cuda kwam, *begon* men pas te denken aan GPGPU.
Dat was dus de trigger voor Apple: die dacht "Wacht eens even, GPGPU vinden we mooi, maar we willen niet aan nVidia hardware vastzitten. Daar moet een oplossing voor komen."
Maar grappig dat je het toch met zo'n stelligheid beweert.
Zie je opnieuw de gelijkenis met Mantle?
Nee, totaal niet dus.
En ik neem aan dat jij er na je geschiedenislesje ook wel anders over gaat denken.
Apple *heeft* hem omdat ze het geprobeerd hebben en erin geslaagd zijn.
Uhh, hoezo?
Nog een geschiedenislesje?
Apple was de eerste die een 'personal computer' op de markt bracht, zoals wij die nu kennen.
Ze zijn er vanaf het begin bij geweest. Lang voordat IBM uberhaupt begon aan de PC, die uiteindelijk leidde tot de x86/Windows-hegemonie.
Apple was er altijd al, en is altijd blijven bestaan.
AMD heeft hem (nog) niet, dus blijven ze proberen. Net als elk ander bedrijf

Vrij kansloos als je niet de hele keten beheert, zoals Apple... Complete systemen leveren, hardware en software.