'Hdmi alt mode' moet eenvoudige usb-c-naar-hdmi-kabels opleveren

HDMI Licensing en het USB Implementers Forum hebben donderdag 'hdmi alt mode' aangekondigd, een standaard voor kabels die beelden overbrengen van apparaten met usb-c-aansluitingen naar tv's en beeldschermen met hdmi. Dat moet eenvoudige kabels mogelijk maken.

Omdat de standaard geen converters vereist, moet het gaan om eenvoudige kabels, melden de organisatie die licenties voor hdmi-producten regelt en het USB Implementers Forum. Hoewel het er niet specifiek bijstaat, gaat het dan vermoedelijk ook om relatief goedkope kabels.

De alt mode voor hdmi is niet de eerste die kabels met aan de ene kant usb-c en aan de andere hdmi mogelijk maakt. Dat kan onder meer ook via kabels die werken met de mhl- en de displayport-standaarden, maar die zitten volgens HDMI Licensing ingewikkelder in elkaar, omdat ze converters in de bekabeling vereisen om het signaal om te zetten.

De kabels gebruiken versie 1.4b van de hdmi-standaard en bieden dus ondersteuning voor het doorgeven van 4k-beeldmateriaal. De alt mode heeft geen ondersteuning voor het nieuwere hdmi 2.0b. Het is onbekend wanneer de eerste kabels met de alt mode van hdmi op de markt verschijnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-09-2016 • 16:07

51 Linkedin

Reacties (51)

Wijzig sortering
Vind dit toch een beetje vreemd. "Vroeger" was het altijd zo dat als iets paste dat het dan ook werkte. Nu heb je usb-c:
 • je ziet een usb-c stekker. Maar wat zit daar achter? usb2 / usb3 / thunderbolt / displayport (dus helemaal geen usb)
 • en als het dan usb3 of thunderbolt is: met ondersteuning voor welke alternate modes? Display port / HDMI / ...
 • Zouden er tv's uitkomen met alleen hdmi2 waardoor dit helemaal niet werkt?
 • ...
Wordt er voor de doorsnee gebruiker niet simpeler op.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 1 september 2016 16:17]

Usb-c is z'n intrede aan het doen, is er een voorbeeld bekend dat iets in 1x fantastisch was toen het gereleased werd?

Natuurlijk is dit verwarrend, je hebt natuurlijk op een gegeven moment overal usb-c aansluitingen maar weet niet wat de mogelijkheden van die poort zijn.

Maar is dit niet juist een fantastische ontwikkeling, iedereen gebruikt usb-c, alle kabels zijn hetzelfde. En over een paar jaar zitten er controllers achter die elke functie kunnen uitvoeren.

Dus er zitten 6 usb-c poorten op m'n moederbord? Oké, ik kan dus 2 schermen aansluiten, 2 externe ssd's en ik heb er nog 2 over voor alternatieve mogelijkheden, misschien wel gigabit internet..

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door RADRIGUZ op 1 september 2016 17:52]

Het probleem is de "modulariteit" van de standaard. Nu heb je in feite 10 standaarden met dezelfde stekker.

Stel ze maken een spec "USB-Alternate mode":
 • 1.0 USB + Display port
 • 1.1 USB + Displayport + HDMI
 • 1.3 USB + Displayport + HDMI + Magical space unicorn
In dit geval had iemand naar het versienummer kunnen kijken en geweten of zijn gewenste functionaliteit er in zat. Nu is het voor de gemiddelde gebruiker totaal onduidelijk.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 1 september 2016 18:15]

Ik heb anders nog geen problemen voorbij zien komen met Thunderbolt (dus de MiniDP variant en niet de USB type C versie) terwijl USB nu echt huilen met de pet op is. Dertig miljoen verloopjes en geen 1 die zou mogen werken. Het is allemaal bodge werk.
heb je bij usb-a eigenlijk ook al het kan usb 1,2 of 3 zijn en dan heb je nog kabels waar de data punten niet aangesloten zijn puke bedoelt voor het opladen van apparaten.
Ik snap wat je zegt maar een USB1(A) host kan zo ver ik weet met een USB3(A) peripheral overweg en andersom ook.
De USB(C) aansluiting op mijn Nexus 5 kan niet overweg met deze kabels voor HDMI, en kan ook geen DisplayPort signalen versturen. Aan de andere kant kan deze weer wel Power Delivery aan waar ik vanuit ga dat deze kabels of uberhaubt de meeste USB-C devices niet aankunnen.

Over een paar jaar zal USB-C de norm zijn en de ondersteuning en/of de logos om duidelijk te maken wat ondersteund wordt een stuk duidelijker zijn. Maar in de tussentijd is het veel minder duidelijk wat er wel of niet kan dan dat we hiervoor gewend zijn met USB.
In de toekomst (paar jaar) is het vast gewoon een kabeltje die alles kan, als de standaard eenmaal staat en ingeburgerd is
Het probleem is dat martijve aangaf ligt niet aan het kabeltje.
Maar aan de hardware die achter de stekker zit. Dat kan van alles zijn, en de gebruiker weer niet altijd wat zijn of haar hardware ondersteund.
Het probleem is dus juist wel het kabeltje. Vroeger had je verschillende kabels voor verschillende doeleinden. Een jackplug was voor geluid en een vga-aansluiting voor monitoren.

Het begon al mis te gaan toen iemand besloot dat het misschien een leuk idee was om de connectors van muis en toetsenbord hetzelfde te maken (be beruchte ps/2 aansluiting), maar niet compatible met elkaar. Daarom moesten ze van een kleurtje worden voorzien om ze uit elkaar te houden.
Daar hadden ze bij de opvolger, usb, blijkbaar van geleerd, want die kon je op iedere willekeurige usb-aansluiting zetten en dat werkte altijd. En ook voor externe harddisks, usb sticks en een heel scala aan andere randapparatuur.

Maar tegenwoordig zijn we weer helemaal terug bij af want usb is allang niet zo "universeel" meer als de naam doet vermoeden. Er zijn ondertussen zoveel verschillende usb standaarden dat je niet meer weet wat die aansluiting op jouw apparaat nou eigenlijk allemaal kan. Mini- en micro-usb maken het hele verhaal nog ingewikkelder. Dan heb je voor je telefoon straks niet zo'n kabel als op dat plaatje in het artikel nodig maar een micro-usb naar hmi kabel en moet je hopen dat het werkt omdat er aan beide kanten genoeg chips moeten zitten om alles functies te ondersteunen. Maar aan de kabel kun je geen conclusies meer trekken...

[Reactie gewijzigd door kozue op 1 september 2016 18:05]

Ben het gedeeltelijk, maar niet volledig met je eens. Je snijdt vooral het pijnpunt van 'verschillende fysieke stekkers' aan, niet zozeer het grotere probleem: kabels die wel fysiek passen maar gebruikt kunnen worden om twee incompatibele apparaten te verbinden (omdat deze apparaten niet dezelfde protocollen ondersteunen). In praktijk is het dus giswerk of een gemaakte verbinding het gewenste resultaat op al leveren.

Als voorbeeld zou ik Thunderbolt willen noemen, dat in Apple's implementatie gebruik maakte van de Mini Displayport stekker. Op zich prima, maar een Thunderbolt iMac is dus niet in Target Display mode te gebruiken met een iMac die alleen Mini Displayport ondersteunt. Dus Thunderbolt host => DisplayPort device werkt, Thunderbolt host => Thunderbolt device werkt maar DisplayPort host => Thunderbolt device niet.

In het geval van USB-C is het helaas ingewikkelder, hoewel je er van uit zou willen gaan dat een device bijvoorbeeld 'gewoon Thunderbolt 3, USB 3 en HDMI alt mode' ondersteunt is er niet echt een duidelijke manier voor consumenten om hier achter te komen. Er is dus niet eens een aanduiding of eenduidige manier om de capabilities van je USB-C poort te herkennen zonder zelf op onderzoek te gaan (handleiding, specs, testen).

Persoonlijk vind ik dat een groter probleem dan bijvoorbeeld van Mini naar Micro USB, een nieuwe kabel kost namelijk een paar euro en als de kabel past is er een soort impliciete garantie dat het werkt.
Bij mijn weten is USB-3 de eerste afwijking van de standaard, omdat die een aantal pinnen toevoegt. Maar is nog helemaal compatible met 2 en 1.

Aan USB hangt een onderhandelingsprotocol, waar je goed gebruik van kan maken. Een monitor kan zich gewoon aanmelden met "hoi, ik ben een usb3 monitor", en dan kan het apparaat de poort in de juiste modus zetten, en de video output erheen routeren.

Als je een onbekend randapparaat in de USB van je PC steekt, dan meldt hij dat gewoon. Dan kan met de monitor ook, je kunt gewoon een melding krijgen van "sorry, monitor niet ondersteund op de blauwe aansluitingen, gebruik een rode".
Nee wat de kabels hebben ook een chipje om te vertellen wat de kabel allemaal wel of niet kan. Dus dan heb je 2 apparaten met de juiste hardware achter de USB-C poort dan gooit het kabeltje roet in het eten.
Dat is precies waar ik ook altijd aan denk.

Standaarden zijn leuk iedereen heeft zijn eigen.

En dan hebben we het nog niet over de implementatie er van. Zelfs hardware implementatie van de kabels blijkt al een ellende.

En straks heb je inderdaad een kabel met USB-C en HDMI, en dan moet je source device dat ook weer ondersteunen want een laptop of telefoon gaat niet vanzelf beelden over USB lopen pushen. Dus moeten er weer drivers komen die je USB-C poort als video uitgang aanmerken.

Weet je wat? Misschien is het beter als we gewoon een nieuwe standaard kabel verzinnen, een kabel en stekker voor alles.
Het voordeel nu is oa dat je minder verschillende type uitgangen op je apparaat hoeft te hebben. (Ik kijk ook naar een ander device: receiver met zoveel plugjes aan de achterkant om van alles op aan te sluiten.) Zoals de nieuwe MacBook, maar je hebt wel een punt.
snap het.

heb schermen gezien met 2x usb type C
(kickstarter/indigogo)
1 is voor data, de andere is voor video (visa versa gaat niet)
Dat komt omdat de huidige interfaces allemaal ook dezelfde elektronica hebben. Dat vraagt om wat uitleg.

Vroeger had je bijvoorbeeld een seriele poort, een parallelle poort en een aansluiting voor het toetsenbord. Deze waren totaal niet uit te wisselen, serieel had +/-12V signaal niveaus, parallel 5V en het toetsenbord 5V maar was serieel.

Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld HDMI, DVI, SATA, PCIe, displayport en USB-3. Deze gebruiken dezelfde transceivers en zijn elektrisch gezien uitwisselbaar. Waar ze voor gebruikt worden wordt bepaald door de protocollen achter de verbinding. Een USB-3 transceiver kan dus "van nature" al een HDMI signaal genereren, al wat nodig is, is de logica om de juiste bits op het juiste moment aan te leveren. Dat soort protocolveranderingen lukt niet met gewone software, maar op veel chipsets (embedded processoren en FPGAs) kun je run-time beslissen of bepaalde pinnen voor PCIe dan wel HDMI gebruikt dienen te worden. Met de juiste plug eraan kun je dan die functie aanbieden. Als de CPU (SOC, chipset, ...) deze functie runtime kan wisselen, dan is het een kleine stap om de plug zelf ook multi-functioneel te maken.
Ik snap waarom het kan, en waarom je het zou willen. Ik voorzie alleen dat de manier waarop het gepresenteerd wordt tot veel frustratie en onbegrip gaat zorgen bij gebruikers.
Hoewel USB-C het allemaal een stuk makkelijker moet maken moet ik eerlijk zeggen: ik zie door de bomen het bos niet meer wat er nu precies mee kan en wat er overheen kan lopen.
Anoniem: 112442
@Magic1 september 2016 16:45
Hoewel USB-C het allemaal een stuk makkelijker moet maken moet ik eerlijk zeggen: ik zie door de bomen het bos niet meer wat er nu precies mee kan en wat er overheen kan lopen.
Ik denk dat dit ook veel problemen gaat geven.
Ik neem aan er ook usb-c device zullen zijn die alleen de huidige usb functies door gaan geven zonder video. Een leek die dat zo insteekt op zijn notebook en of .. en dan geen beeld krijgt en deze ter reparatie instuurt.

IMO kunnen ze beter bij de huidige poorten blijven. dat zijn al 1 analoge en 3 digitale. Dadelijk moet je een tas vol met adapter kabels hebben om je notebook op iedere beamer aan te sluiten.
Iedereen voelt zich dan een Macbook * gebruiker of volgeling van dat soort notebooks.
Ik zie een markt ontstaan voor Cabling Consultancy :Y)
Tijd voor monitoren met USB-C video input?

edit: Ik zie dat ik achter loop :'(

[Reactie gewijzigd door Pisang op 1 september 2016 16:21]

Recent heeft Asus een monitor aangekondigd met een usb-c aansluiting:
nieuws: Asus presenteert draagbare 15,6"-monitor met usb-c-aansluiting
Zijn er al. Maar dan is dat met de display-port alternate mode.

https://tweakers.net/cate...XRZYo6SVbSSpZGJkVJsbW0tAA
Dus je hebt dan thunderbolt > display poort en usb > hdmi? Das vrij irritant...
En dan is USB-C ook nog compatibel met thunderbolt :?
Jep! Thunderbolt 3 om precies te zijn. Linkje: nieuws: Thunderbolt 3-aansluiting van Intel is compatibel met usb-c

Als Mac gebruiker kan ik dit alleen maar toejuichen. Apple heeft net Intel de nieuwe standaard gezet en dat werkt enorm goed. Nadeel alleen is dat je aan je huidige kabels niks meer hebt, omdat gewoon USB-c formaat hebt. Voor nieuwkomers is dat uiteraard geen probleem.
Schijt irritant als ik eerlijk ben. THunderbolt had gewoon gebruik moeten blijven maken van de MiniDP connector. Dan had mijn huidige drive array nog gewerkt met de nieuwe device en hadden we niet zo'n gezeik gehad met USB type C kabels met Thunderbolt apparatuur. Die Anker kabels van laatst zijn killing voor je array van 48TB. Dag data.
Anoniem: 112442
@fraptor1 september 2016 16:53
Je vergeet stroom :)
Inderdaad, de monitor op verkeerde spanning aangesloten, verkeerd gedetecteerd, monitor defect. Allemaal leuk en aardig één kabel voor alles.
nieuws: Anker haalt in VS gevaarlijke usb-c-kabels terug
Dus je hebt dan thunderbolt > display poort en usb > hdmi? Das vrij irritant...
Niet alleen dat, ook nog
usb3-c -> displayport , usb3-c dvi

IMO is het een chaos in computer land.IMO liever standaardiseren dan deze chaos.
Dit waren de nieuwe standaarden :P
Ik zie hier zo veel mogelijkheden! Meerdere schermen via usb aangesloten hebben en makkelijk zonder opzetstuk je laptop aan een scherm aansluiten. Wij hebben nu een dure omvormer van USB naar HDMI.
Uh, de usb poort moet deze dan ook nog eens ondersteunen. Zal vaak niet het geval zijn.
De alt mode voor hdmi is niet de eerste die kabels met aan de ene kant usb-c en aan de andere hdmi mogelijk maakt. Dat kan onder meer ook via kabels die werken met de mhl- en de displayport-standaarden, maar die zitten volgens HDMI Licensing ingewikkelder in elkaar, omdat ze converters in de bekabeling vereisen om het signaal om te zetten.
En nu hoeft dat dus niet meer, want de USB plug spuugt standaard een hdmi output uit. Maar dan moet je wel een port hebben die dat dus ondersteunt? Zo niet, dan zit je dus alsnog met een converter? Ik zag laatst ook al een post waarbij een non-compliant kabel te hoge output kan hebben en dus schade kan veroorzaken?

Ik begin steeds meer en meer overtuigd te raken dat USB-C veel te ingewikkeld is. Als dit het antwoord is op Thunderbolt, dan lachen ze zich nu bij Apple kapot.
waarom dat? Ze gebruiken toch zelf een type c aansluiting in de 2015 MacBook? En Thunderbolt is niet Apple exclusive, steeds meer laptops ondersteunen het, ook bij de dekstop vind je, bv. bij Gigabyte, al enkele borden met de Apline Ridge chip en vanaf de 270 chipsets zal dit waarschijnlijk noch toenemen want daar zit mogelijk standaard een thunderbolt controller in.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 1 september 2016 16:30]

USB-C is mij nog te veel in ontwikkeling. Bovendien zijn er ook nog aansluitingen die op USB-C lijken, maar in werkelijkheid USB-2 of 3 zijn.
Er lopen ook nog eens totaal verschillende functies over de USB-C kabel. Op zich wel gemakkelijk om alles met één soort kabel aan te kunnen sluiten, maar dan moet je er wel van op aan kunnen dat de juiste voltages door de kabel gekozen worden, want daar zijn meerdere standaarden voor.

Ik heb alleen een telefoon met een USB-C aansluiting, maar dat die fungeert nog als een standaard micro-USB. Verder wacht ik liever nog even voordat ik op USB-C ga overstappen.
Natuurlijk moet je dan een poort hebben die het ondersteund. Je kan ook geen USB muis in je thunderbolt poort steken. De conversie moet ergens gebeuren: Of in de kabel, of een monitor die rechtstreeks USB-C aan kan, of in de andere kant dus, je device.

De grote vraag is hoe breedt dit ondersteund gaat worden. Is het eigenlijk universeel na loop van tijd dan is het prima, net als je DVI naar VGA adaptertjes: Dat berust er ook puur op dat je DVI poort dan VGA signalen uitspuugt, en dat heeft ook altijd eigenlijk best prima gewerkt. Is het uiteindelijk zo dat je moet gokken of het wel of niet bij je telefoon/tablet/laptop/PC werkt, ja dan ben ik met je eens dat ze het beter hadden kunnen laten, zodat je weet dat je of een monitor/TV met USB-C ingang nodig hebt of dat je een actieve converter nodig hebt.

Maar wat is er verder onduidelijk aan USB-C? Ik gok dat je het over USB-PD gaat hebben dan. Daar zijn een hoop modii bij, die niet per sé allemaal ondersteund gaan worden door alle apparaten, maar nog steeds zal een hoop iig redelijk met elkaar samenwerken (laadt je telefoon bijvoorbeeld alleen wat langzamer op, en die zal dan daar een melding van geven, maar het werkt wel), of het zal een beetje overduidelijk zijn (dat de lader van je smartwatch niet je game laptop kan opladen).
het was een kabel die de laatste oplaadspanning "onthouden", dus als je eerst een macbook pro aangesloten had met een hoge spanning, en dan je telefoon op ging laden.. volgens mij was het zo iets.. dus een simpele kabel die niet nadenken hoeft heeft dat dus niet.
(maar idd usb3,1 en de andere standaarden heeft het niet simpeler gemaakt)

[Reactie gewijzigd door sprikkel25 op 1 september 2016 17:20]

Wanneer komt de "normale" HDSDI coax kabel naar de consumentenmarkt??

-10 cent de meter
-plug kapot? Geen probleem, knijp wel een nieuwe erop, 3 minuten klaar, in the field.
-16 kanalen audio? Geen probleem
- mmm monitor staat verder dan 10 meter van bron? Geen enkel probleem..
- HDCP ??Oranje/rode schermen ?? Nog nooit van gehoord, altijd beeld.....
-Voeding? das dan wel weer jammer...
-Wil je echt native4k hebben? Oke dan leggen we een extra coax....

Dat gek*t altijd met die fragiele niet vast te zetten HDMI-pluggen... samen met een OS dat niet snapt dat als ik audio over de analoge output heb, en ik steek de HDMI erin, dat ik nog steeds de audio over de analoge output wil en NIET opeens over de HDMI....
Wanneer komt de "normale" HDSDI coax kabel naar de consumentenmarkt??
Nooit. Die standaard ondersteunt namelijk geen HDCP (het is gewoon onversleutelde rauwe video-data) en daarom willen de content-providers niet dat het op consumentenhardware wordt ondersteund.

Erg jammer, want het is juist een succes in de professionele markt. (En je kan voor een paar tientjes converteren van HDMI naar HD-SDI en de HDCP gewoon strippen. :+)
De kabels lijken me redelijk simpel te maken, maar hoe zit het met ondersteuning van de software in zowel schermen als mobiele apparaten?

Ik kan me moeilijk voorstellen dat een bestaand scherm met zo'n alt-mode kabel zich aan gaat bieden als een USB OTG-apparaat wat beeld weer kan geven, dus er zal iets van ondersteuning nodig zijn aan zowel de host-kant als de schermkant.
Zou netwerk ook ondersteund worden via deze kabel, zoals vanaf een bepaalde HDMI-standaard?
Dan zou een smart-TV ook meteen bekabeld verbinding hebben met internet, zonder WiFi te moeten gebruiken :)
Voor hoge performance doeleinden lijkt me dit sowieso niet geschikt, dan zal je gewoon een displayport signaal moeten hebben. Op 4K trek je niet zo'n hoge refresh meer op HDMI 1.4b, en op andere resoluties is het ook maximaal 60 Hz.
Vooral leuk als je even snel een presentatie aan je collega's wil laten zien o.i.d...

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 1 september 2016 17:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee